Stu Mostów WRCLW Roggenbier
Stu Mostów WRCLW Roggenbier
Stu Mostów WRCLW Roggenbier
Roggenbier (German Rye Beer)
% alk. 5.5
Blg 13.5
IBU 25
5905279213012


Piwo w stylu żytnie uwarzone przez Browar Stu Mostów we Wrocławiu.

WRCLW Roggenbier to nieco ciemniejszy i mocniejszy przedstawiciel klasycznego piwa górnej fermentacji gdzie ponad połowę zasypu stanowi słód żytni. Tego typu słód co prawda utrudnia proces filtracji, ale nadaje przyjemne uczucie zwiększonej lepkości, wzmagające doznania smakowe, a jest tu ich całkiem sporo. Słody karmelowe i monachijskie nadają wyraźną pełnie, wzmaganą przez nuty bananowe i goździkowe produkowane w czasie fermentacji przez specjalne dobrane szczepy drożdży.

Piwo górnej fermentacji, niepasteryzowane, niefiltrowane
Składniki: woda, słód żytni, słody jęczmienne, słód pszeniczny, chmiel, drożdże
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 0,5l.
Dodał: piwosz92 - 2015-06-18 11:09:11

Oceny

Użytkownicy 7,53 / ilość: 17
Goście 9,36 / ilość: 11
średnia 8,25/10 / ilość: 28

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny


jover

2017-11-17 20:07:28
zapach banan, goździki, kwiaty, wysycenie mocne-, gorycz mała, lekko zalegająca, kwasowy posmak na finiszu, ogólnie dobre ale można było zrobić to jeszcze lepiej, cena 8,7zł

nietzsche

2017-08-03 02:05:33
Kolor ciemny bursztyn, piękna piana, pancerna, gęsta, nie jestem przez nią w stanie go powąchać, śliczny gęsty lacing.
Piwo pachnie zbożowo, lekko pszenicznie, bananowo, raczej bananowo-kwiatowo, bo ten aromat się zlewa i mocno przyprawowo, lekko nawet chmielem. Nie jest to jakiś szałowy zapach jak na żytniaka poza tą przyprawowością.
Fakturę ma normalną, czyli nie jest oleiste, bardzo wyraźne nuty pieprzu i ziela angielskiego, które współgrają z goryczką (ona również jak na żytniaka jest mocna, ale charakterna taka ziołowo-przyprawowa), jest zbożowe, zbożowo ziemiste, ale to fajnie komponuje się z przyprawowością, jest chmielowa ziołowość, która jak na żytniaka nie przeszkadza, jest jednocześnie słodkawe bananowo-kwiatowe (raczej zielone banany), są też w smaku nuty goździkowe, korzenne, piernikowe, pumperniklowe, karmelowe, jest spieczona skórka chleba. Piwo jest również lekkie, nie jest jakieś pełne w smaku. Dobry żytniak, nie jest to piwo wybitne jak na styl, ale duży plus za tę pieprzowość i przyprawowość, bo jest na poziomie dobrego Biere de Garde. To piwo smakuje jak skrzyżowanie Weizena z belgijskim klasztornym Pale Ale, brune albo nawet strong lub francuskim Biere de Garde
Oceny tego użytkownika: 7 ( smak: 7, zapach: 5, wygląd: 8 )

Bartekn

2016-01-22 20:42:20
To mój pierwszy Roggenbier w życiu. Barwa i piana bardzo zacne, piwo świetnie prezentowało się w weizenie. Aromaty typowe dla Dunkelweizena, może też trochę z koźlaka. Niestety w miarę picia przeszkadzał mi posmak na języku, taka jakby herbaciana goryczka, bardzo charakterystyczna zbożowość - coś jakby gorzkawy chleb, zapewne to wrażenie, które jak widać średnio potrafię nazwać, pochodzi ze słodu żytniego. Nie urzekło mnie.
Oceny tego użytkownika: 6 ( smak: 6, zapach: 7, wygląd: 8 )

Gogo

2015-12-22 20:58:01
Bardzo solidne piwo żytnie, kolejny dobry produkt od Stu Mostów. W piwach żytnich najbardziej lubię ciemną barwę, gęstość i mętność oraz pokaźną pianę. Tutaj było tak jak się spodziewałem, koronkowanie eleganckie, ciemnobursztynowa barwa. W aromacie jakby piwo pszeniczne- goździkowo-bananowe na podbudowie słodu żytniego. W smaku na początku słodowe, później wchodzi kwaśność na średnim poziomie oraz umiarkowana goryczka z posmakami pszeniczniaka. Bardzo fajne piwo, polecam.
Oceny tego użytkownika: 7 ( smak: 7, zapach: 7, wygląd: 8 )
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010