Uwarzone w Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior. Jest to niewielki browar mieszczący się we wsi z województwa podkarpackiego - Uherce Mineralne. Ursa Maior to mikrobrowar, centrum sztuki, kreatywności i designu w Bieszczadach. Wszystkie przedsięwzięcia podejmowane w ramach Ursa Maior mają na celu pozytywne wsparcie dla ludzi i przyrody. Osiągają dodatnie, możliwie wysokie wyniki finansowe, ale nie są one celem samym w sobie. Marka Ursa Maior kojarzy się z wysoką jakością, wiedzą, innowacjami, nowymi technologiami, czerpaniem pozytywnych wzorców z kultury, przyrody, historii i biznesu oraz takim podejściem do człowieka, który go wzmacnia i rozwija. Marka stanowi odzwierciedlenie filozofii jej twórców: samoświadomość, pomysłowość, szacunek dla ludzi i przyrody oraz konkretne działanie. Budynek Centrum Ursa Maior powstał w Uhercach Mineralnych przy głównej drodze prowadzącej w Wysokie Bieszczady oraz w kierunku przejścia granicznego w Krościenku. Przestrzeń ponad 5000 metrów sześciennych zajęła trój-poziomowa sala koncertowa Ursa Hall, sklep z produktami regionalnymi i informacją turystyczną oraz Bieszczadzka Wytwórnia Piwa. Cały obiekt wykorzystuje energię odnawialną i inne innowacyjne rozwiązania. Część zysku będzie inwestowana w lokalne przedsięwzięcia, skupiające się na ochronie i promocji walorów Bieszczad. Ekipa browaru to: Agnieszka Łopata (Pani Piwowar), Andrzej Czech, Krzysztof Mecyk, Bronisław Miśko oraz pies Roy ;-)Do Watahy użyto unikalnej kompozycji siedmiu różnych odmian chmielu. Dzięki temu piwo uzyskało niepowtarzalny aromat z wyraźnymi akcentami dojrzałych pomarańczy i słodkich gruszek. Wataha została uwarzona ze słodu pale ale i monachijskiego z dodatkiem kilku rodzajów słodów specjalnych, które nadały piwu bardzo ciekawy, głęboki smak i aromat. Piwo o wysokim ekstrakcie i zawartości alkoholu, w stylu Strong Ale, jest przyjemnie rozgrzewające i idealne do degustacji w chłodne jesienne wieczory. Piwo, które zostało zainspirowane Bieszczadami, wilkami i najnowszym serialem produkcji HBO. Pasuje do bogatych, pikantnych potraw z grilla, pieczonych i smażonych warzyw oraz dojrzałych serów. Do wypróbowania z szarlotką, tartą owocową lub keksem. Rekomendowana temperatura serwowania:8-9°C. Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane. Naturalnie nasycone CO2. Osad na dnie butelki jest cechą naturalną. Skład bez konkretów: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże. Dostępne w półlitrowej, brązowej, bezzwrotnej butelce, zamkniętej firmowym, czerwonym kapslem Ursa Maior. Oficjalna premiera piwa odbyła się 12 października 2014 roku, w tym samym dniu premierę miał pierwszy odcinek serialu Wataha.
Dodał:
prodwin - 2014-10-15 12:34:33
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
Yeli
Piwo jest słabe, żeby nie powiedzieć mdłe. Brak opisu jakich chmieli użyto, na pewno działa na minus.
Jedynie kolor jest interesujący.
Za tą cenę? - Bardzo bardzo przeciętne.
Gość
SEBASTIAN CIEŚLIK-BRZESKO
Jacelinho