Twigg Infra Red
Twigg Infra Red
Twigg Infra Red
Rye Porter
% alk. 6.5
Blg 16.0
IBU 50
brak kodu


Warzone przez rzemieślniczy browar Twigg, z Krakowa - Nowej Huty. Browar ten powstał w 2014 roku, jego założycielem jest anglik David Twigg. Serce Browaru stanowią kadzie zbudowane na dawny styl angielski, dedykowane są one do warzenia piw typu ale. Wszystkie piwa są niepasteryzowane i niefiltrowane, aby móc wydobyć ze składników to co najlepsze, a mianowicie smak, aromat, oraz inne cenne elementy w nich zawarte. Składniki do warzenia piw są starannie dobierane, nie tylko w oparciu o recepturę, ale także ze względu na samą specyfikację składników. Infra Red to piwo w stylu Rye Porter, czyli żytni Porter. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane i niepasteryzowane. Skład: woda; słody: pale, munich, rye, black, crystal, chocolate; chmiel: Columbus; drożdże. Polecana temperatura serwowania 11°C. Piwo zadebiutowało na Krakowskim Festiwalu Piwa - 6 czerwca 2015 roku.
Dodał: stacher93 - 2015-07-19 18:34:03

Oceny

Użytkownicy 6,17 / ilość: 18
Goście 6,29 / ilość: 7
średnia 6,2/10 / ilość: 25

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny


Marianek

2017-09-12 15:15:59
Oko: mętny ciemnobrązowy kolor. Piana ? gashing i to solidny mi wyszedł. Piana ciemnobeżowa, widać bardzo drobne kawałki czekolady
Nos: bardzo mocno palone słody, aż wychodzi kwaskowość, są: czekolada i kawa oraz bardzo delikatnie suszona śliwka.
Smak: oprócz kawy i czekolady oraz kwaskowości mamy alkoholowość, ale w typie rumowym i nie jest to nieprzyjemne. Nie jest wodniste, czuć kremowość od żyta. Jednak jak na 16 blg to mało ma ciała. Z czasem dominuje kwaskowość z czekoladą ale raczej mleczną no może deserową. Goryczka za mała. Rumowy akcent zaskoczeniem. Lepszy aromat niż smak. Dość słabe piwo. Drugi mój kontakt z tym browarem i znów słabo.
Oceny tego użytkownika: 7 ( smak: 7, zapach: 6, wygląd: 7 )

pandzioszka

2017-07-28 22:19:55
Wysycenie duże, trzeba nalewać powoli. Piana opada w miarę szybko. W smaku kwaskowate, mleczne, kawowe. W zapachu więcej żyta. Nie jest wybitne, ale nie wieje nudą. Coś w tym piwie się dzieje. Kierunek dobry.
Oceny tego użytkownika: 7 ( smak: 7, zapach: 7, wygląd: 8 )

Thesloma

2017-03-21 21:56:53
Trochę za mało gęsty jak na portera , wręcz wodnisty ten porter w aromacie taki dziwny aromat jakby kwaskowaty być może to taki bardziej mleczny , jakaś śliwka z tyłu baardzo a wcześniej czekolada. W smaku skórka ciemnego pieczywa i czekolada , nie nazwałbym tego porterem co do kategorii ale piwo całkiem okej ma przynajmniej jakiś smak ciekawy i to dość ciekawa propozycja ale nie nazwałbym tego porterem.
Oceny tego użytkownika: 7 ( smak: 5, zapach: 5, wygląd: 5 )

nietzsche

2017-01-24 03:34:06
Zapach (o dziwo), bo piwo poleżało 3 miechy po terminie, wciąż bardzo chmielowy, cytrusowy, korzenny, zbożowe, kawowe, kawa naturalna i zbożowa, mleczna czekolada, tak mleczna, w ogóle czuć mleczność w zapachu, jakieś ciemne pieczywo, może piernik, trochę maggi, miodu, śliwka ? bardzo ładny zapach, o dziwo przypomina portera bałtyckiego, a nie robust portera jakim jest.
Kolor niemal czarny, nieprzejrzyste, piana rachityczna, ale koronka zostaje bardzo długo, ładny niewielki lacing.
W smaku pełne, lekko wyklejające, choć po żytnim spodziewałem się bardziej, z tych 50 IBU nie czuć prawie nic, piwo jest delikatnie słodkawe wręcz, choć i kwaskowe, za to wciąż utrzymuje się aromat chmielowy, cytrusowy, korzenny, delikatnie żywiczny, w smaku dominuje czekolada, zarówno gorzka, jak i mleczna, jest trochę kawy, przewaga naturalnej nad zbożową, jest trochę ciemnego pieczywa, jakiś pumpernikiel, trochę orzecha, śliwki świeżej i suszone, odrobina maggi. W smaku również przywodzi na myśl porter bałtycki, a nie górnej fermentacji. Bardzo niskie wysycenie, pasujące tutaj. Bardzo dobrze ułożone, bardzo smaczne.
Oceny tego użytkownika: 8 ( smak: 8, zapach: 8, wygląd: 6 )
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010