To Øl & Pinta Kwas Alfa
To Øl & Pinta Kwas Alfa
To Øl & Pinta Kwas Alfa
Sour Rye Pale Ale
% alk. 4.3
Blg 11.5
brak kodu


Przedstawiamy coś zupełnie nowego - piwo żytnie kwaśne - Sour Rye Pale Ale - Sour Sur Żur. Kwas Alfa to wspólne piwo PINTY oraz duńskiego browaru TO ØL. Warzyliśmy z końcem marca w Zawierciu, wspólnie z Tobiasem Emilem Jensenem, piwowarem z TO ØL.
Ponieważ według nas Kwas Alfa to naprawdę coś innego, poniżej zebraliśmy trochę konkretów na temat warzenia, zakwaszania bakteriami kwasu mlekowego oraz chmielenia naszego Hoppy Sour Ale.
Premiera na stoisku PINTY podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa - 24-26 kwietnia 2015 r. W kolejnych dniach zostanie rozesłane do pubów i sklepów w Polsce a w kolejnych tygodniach także do innych krajów na świecie - ponoć także do Brazylii i Korei - czyli wszędzie tam, gdzie dociera TO ØL
TO ØL / PINTA Kwas Alfa 11,5° Co to jest?!
Dobrze przygotowane piwo kwaśne, zapewnia zupełnie inny wymiar smaków i zapachów, nieznany tradycyjnym piwom dolnej i górnej fermentacji. Przykładem tradycyjnego piwa kwaśnego jest np. Berliner Weisse. Nasz Kwas Alfa to nieco inne podejście do piw kwaśnych, określane jako Hoppy Sour Ales - ma byc kwaśne ale jednocześnie chmielowe.
Kwas Alfa to piwo lekkie - 11,5°Plato / 4,3% alk. obj. - oprócz wyraźnej i czystej kwasowości, ukazuje swój charakter chmielowy zarówno w smaku, goryczce jak i aromacie.
Kwas Alfa to piwo kwaśne - jednak kwaśność pochodzi tylko i wyłącznie od bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus, które w sposób zamierzony zostały zaszczepione do brzeczki.
Bakterie Lactobacillus produkują tylko kwas mlekowy, który różni się w smaku od kwasu cytrynowego, jabłkowego i octowego. Jest od nich znacznie delikatniejszy, czystszy w smaku i aromacie.
Kwas Alfa nie jest piwem dzikim, gdyż nie użyliśmy drożdży Brettanomyces na żadnym etapie produkcji.
Kwas Alfa nie jest piwem fermentowanym spontanicznie, gdyż do jego fermentacji i zakwaszenia użyliśmy tylko bakterii kwasu mlekowego oraz drożdży piwowarskich, a nie całej gamy mikroorganizmów znajdujących się w powietrzu i mających swobodny dostęp do przygotowanej brzeczki.
Bakterie Lactobacillus Helveticus zaszczepione w Kwasie Alfa, oryginalnie używane są do produkcji serów Ementaler. Stąd w piwie wyczuwalne są nuty lekko orzechowe. Kremowość i charakterystyczny, nieco ziemisty aromat to także zasługa dużej ilości słodu żytniego w zasypie.
Warto wiedzieć, że bakterie Lactobacillus wytwarzają enzym rozkładający białka, przez co trwałość piany może ulec pogorszeniu, jeśli porównamy ją do tradycyjnie fermentowanych piw.
Kwas Alfa to tzw. single hop - chmielony na wszystkich etapach - dla goryczki, smaku iaromatu oraz na zimno (dry hopping) - tylko jedną odmianą - nowozelandzkim Green Bullet. To chmiel podwójnego zastosowania o wyraźnym kwiatowo-owocowym profilu aromatycznym.
Smacznego!
Dodał: Shinodin - 2015-05-17 15:47:05

Oceny

Użytkownicy 7,18 / ilość: 55
Goście 7,47 / ilość: 15
średnia 7,24/10 / ilość: 70

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny


Ark00

2016-07-16 12:14:50
Fajny kwasior, jednak na przebicie Delty nie ma szans :p
Oceny tego użytkownika: 8 ( smak: 9, zapach: 8, wygląd: 8 )

milo

2015-10-02 14:11:33
https://instagram.com/p/8BIcmSxcMz/?taken-by=rmil0
Oceny tego użytkownika: 7 ( smak: 7, zapach: 7, wygląd: 7 )

kolekcjoner

2015-07-03 16:23:58
Barwa słomkowa mętna. Piana biała bardzo mała. Zapach bardzo delikatny. Smak kwaskowy mlekowy dość ciekawy, ale za każdym łykiem przyjemniejszy. Sięgnąłem po to piwo z ciekawości i to by było pierwsze i ostatnie moje spotkanie z tym piwem.

Bartekwts

2015-06-07 14:36:09
Druga próba z kwachem od Pinty.

Wygląd: Piwo posiada słomkową barwę. Piana praktycznie nie istniejąca.
Aromat: Tym razem nie wyczuwałem kiszonej kapusty. Przyjemny kwaskowaty aromat z dodatkiem nuty chmielowej.
Smak: Bardzo przyjemna kwaskowość. Nie narzuca się i przypomina wody po ogórkach cz kapuście. Wysokie nasycenie. Świetnie gasi pragnienie.
Oceny tego użytkownika: 5 ( smak: 6, zapach: 5, wygląd: 5 )
7 ( smak: 8, zapach: 7, wygląd: 5 )
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010