Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

8720

Czy wiesz, że...

Najstarszy browar, jaki udało się do tej pory odkryć znajduje się w Górnym Egipcie w Hierakonpolis – na stanowisku kultury Nagada. Jest on datowany na ok. 3700 r. p.n.e. Składał się on z sześciu kadzi ustawionych w dwóch równoległych rzędach. Ich pojemność wynosiła łącznie ok. 390 litrów. Na podstawie dotychczasowych badań, przedstawiciele kultury Nagada wyrastali na prekursorów procesu produkcji i dystrybucji piwa w Egipcie.

Najnowsze komentarze

Lager Tenczynek

nietzsche
Lager Tenczynek
Wygląd: Kolor złocisty, ładna piana, spora, łądny lacing
Zapach: czysty słodowy
Smak: lekko słodowe, papierowe, nijakie, raczej wytrawne, jest jakieś masło, ale goryczki czy chmielu nie czuć ni trochę.
2018-04-22 02:13:31
Kormoran Ciemny

JOKER_
Kormoran Ciemny
Piana: średnio ziarnista wolno opadająca.Leasing pięknie zdobi kufelek:)
Barwa: ciemny czarny mocna kawa
Zapach: wyczuwalna mocna nuta kawy i karmelu również świeżych płatków owsianych
Smak: na początku wyczuwamy ciekawa mieszankę mocnej nuty cytrusowej razem z kawa która przechodzi w smak czekolady i karmelu niska goryczka. Piwko jak na nuty karmelowe orzeźwia.
Ciekawe piwko i bardzo dobre miło przy nim przysiąść. Polecam
2018-04-22 00:32:29
Piwne Podziemie Hops, Death & Taxes

nietzsche
Piwne Podziemie Hops, Death & Taxes
Wygląd: Kolor brunatny, nieklarowne, niewielka piana, beżowa, lacing żaden
Zapach: cytrusowy, żywiczny, delikatnie cedrowy? lekko kawowy i słonecznikowy, zbożowy
Smak: Ciekawy, bo piwo sprawia wrażenie raczej jasnego piwa z kawą, coś jak Coffee Break Rebelii lub Krakowskie Śniadanie, tylko tu bardzo fajna zbożówka wychodzi, jest odrobina słonecznika prażonego. Nie wiem w czym się ten cedrzyk miał objawić, jest owszem ściągające, żywiczne, ale raczej standardowo, jak od amerykańskich chmieli, lekko cytrusowe, mocno korzenne, melanoidynowe, korzenne. Gładkie, pełne, puszyste, bardzo pijalne jak na prawie 7%
2018-04-21 23:58:03
Książęce IPA

JOKER_
Książęce IPA
Piana drobnoziarnista która po czasie przechodzi w gruboziarnistą .Piana powoli opada zdobiąc kufelek.
Barwa : złota, przejrzysta
Zapach : mocno wyczuwalna nuta cytrusowa z niewielka nutą owoców tropikalnych. Zapach orzeźwiający.
Smak: na początku mocno wyczuwalny cytrusowy smak który przechodzi w niewielką goryczkę. Jak dla mnie za mocno przesiąknięta cytrusami gdyby dodali więcej tropikalnych owoców było by ok:) Piwko jak na koncerniaka nie jest złe. Rewelacji nie ma
2018-04-21 23:54:34
Książęce Porter

Gość
Książęce Porter
Średnie, lekkie, dosyć sporo nasycone, w zapachu czerwone wino, jak na 8% to woda. Pierwsza warka, liczę ze z czasem się poprawi :-)
2018-04-21 23:54:23
Staropolski Krynica Morska Jasne

Holsten_SA
Staropolski Krynica Morska Jasne
Typowe dla zduńskowolskiego browaru słodowe piwo typu lager. Jest jednak lepsze od średniej. Jak na swoje parametry mega treściwe.
2018-04-21 23:29:33
Okocim Jasne Okocimskie

Gość
Okocim Jasne Okocimskie
Kolor jasno złoty, klarowny. Piana szybko znika, ale pozostawia trwałe ślady na szkle. Nie jest przesadnie słodowe, przydałoby się jednak więcej chmielowej goryczki bowiem ta niby gdzieś tam kryje się, ale tak bardzo, że czuć ją dopiero pod koniec i to minimalnie. Nie czuć za bardzo alkoholowości. Wysycenie w normie. Podsumowując: to nie jest jakieś wybitnie złe piwo typu lager. Z braku laku można wypić, zwłaszcza porządnie słchodzone w gorące dni. Jednak do standardów gatunku to wciąż daleko.
2018-04-21 22:49:01
Okocim Polskie ALE

Gość
Okocim Polskie ALE
Zapach Cascade jest na początku, ale zaraz ulatuje. W smaku wyczuwam szampon do włosów. Niedobre piwo, ale da się dopić na siłę.
2018-04-21 22:48:18
Łomża Jasne

wojtaswb2
Łomża Jasne
Piwo kupione w Lidlu. Wodniste, puste. Gotowane warzywa odrzucają.
2018-04-21 22:14:38
Raduga Some Like It Hot

jover
Raduga Some Like It Hot
zapach cytrusy z dominującą cytryną, kwaskowe, czuć użyte chmiele, orzeźwiające, wysycenie średnie, w smaku cytryna, gładkie, minimalnie klei się do podniebienia, gorycz niska, ziołowa, cytrynowa, kwaskowa, lekko żywiczna
2018-04-21 22:04:42
Żywiec Sesyjne IPA

Gość
Żywiec Sesyjne IPA
Wyszło mi przypadkiem zywiec ipa vs książęce ipa. Książęce baz szału i nie jest IPĄ ale zaskakująco dobre. Żywiec pijalny z jakąś tam goryczką ale ogólnie cienkie. Jest w nim trochę goryczki i lagerka pod spodem. Nie jest złe ale oczekując niewiele wciąż spodziewałem się więcej. Lepsze warki APA były znacznie lepsze.
2018-04-21 22:00:58
Kustosz Mocne

Gość
Kustosz Mocne
Myślę że psie wymiociny smakują lepiej. Nie mam zbyt wielkich wymagań smakowych, ale to co poczułem po wypiciu łyka tego trunku nie da się opisać słowami. VIP to był już niezły kosmos, ale Kustosz kładzie go na łopatki po pierwszym łyku. Tylko dla zdesperowanych meneli.
2018-04-21 22:00:23
Bosman Specjal

Dziemiu
Bosman Specjal
Pogoniarski przysmak...
2018-04-21 21:52:56
Szpunt Galaxon

Shinodin
Szpunt Galaxon
Piana biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, lacing występuje jedynie w formie szczątkowej. Barwa jaśniejsza piaskowa, stosunkowo mocno zmętnione, nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu nuty owocowe faktycznie da się wyczuć brzoskwinię oraz marakuję, ponadto mleczne klimaty, trochę cytrusów oraz żywicy, podbudowa słodowa. W smaku słodkie, owocowe, choć wyraźną kontrą kwaskową, goryczka lekko zalegająca o profilu mlecznym, laktoza subtelnie ujawnia swoje walory, gładka tekstura, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny czarny, etykieta w fioletowej kolorystyce, ciekawie wykonana graficznie, na pewno wyróżnia się na półce sklepowej, w miarę wyczerpująco opisana. Warka 13.09.2018. Treściwa milkshake IPA od Szpunta, pulpy z egzotycznych owoców fajnie wkomponowują się w smak. Do tego dodatek laktozy wygładza fakturę i jeszcze bardziej zagęszcza ten aromat. Nie jestem co prawda zachwycony, lecz jest to niewątpliwie udany wyrób, inny i niebanalny, a to się chwali... 7 powinno być sprawiedliwą oceną dla Galaxona.
2018-04-21 21:49:25
Perun Behemoth Walpurgia

Barbarossa
Perun Behemoth Walpurgia
W sumie nie wiem po co ten dodatek jak gówno to daje
2018-04-21 21:27:31
Książęce IPA

Gość
Książęce IPA
Ale numer. KP zrobiło dobre piwo :) Piwo nie jest na pewno rasową IPĄ. Jest to raczej takie summer ale/apa. Brakuje ciała i goryczki. Piwo jak na 13tkę pijalne mocno. O dziwo chmiel jest i nie uleciał od razu. Bez wątpienia smaczne piwo. Spodziewając się promocji za mniej niż 4zł - okej.
2018-04-21 21:24:29
Bojan

Holsten_SA
Bojan
Aktualnie piwo jest dostępne w Lidlu. Zapach piwa nie jest zbyt przyjemny, ale smak już tak. Smak początkowy słodowy z wyraźną goryczką. Pod koniec szklanki pojawia się jednak niestety delikatny posmak alkoholu. Całość oceniam jednakże pozytywnie.
2018-04-21 21:05:04
Redds Bianco

Shinodin
Redds Bianco
Piany kompletny brak, dziurawi się momentalnie po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostaje już pod zupełnie żadną postacią. Barwa jaśniejsza żółta, mocno przejrzysta i klarowna, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu nuty winne, lekko landrynkowe, generalnie słodki ulepek. W smaku kwaskowe z wyraźnym winogronowym posmakiem, cierpki nie do końca naturalny aromat pozostaje na kubkach smakowych przez dłuższy czas, iluzoryczna forma goryczki, wysycenie na średnio-wysokim poziomie. Kapsel z serii Redds, etykieta nawiązująca do nazwy, ubogo opisana, graficznie bez zarzutu. Warka 20.08.2018. Cierpki winogronowy, piwopodobny wyrób, chyba jeden z mniej udanych Reddsów jakie miałem okazję degustować, kwaśny, winny, dość mocno chemiczny, co aż kłuje i szczypie w język... Wypiłem tylko parę łyków... szkoda pieniędzy na takie wynalazki. Dam marne 3 i ani kawałka więcej.
2018-04-21 20:57:02
Żywiec Sesyjne IPA

Dziemiu
Żywiec Sesyjne IPA
Takie sobie... Zapach na plus.
2018-04-21 20:49:12
Czarnków Noteckie na Miodzie Lipowym

BRYNIU
Czarnków Noteckie na Miodzie Lipowym
Jasno beżowa drobno-pęcherzykowa piana (po obfitym nalaniu). Szybko opadająca. Lacing w postaci w miarę równego pierścienia. Barwa burgundowo-kasztanowa - klarowna. Aromat bardzo ładny, naturalny - miodowy. W smaku takie jakby landrynkowe, owszem miodowe... ale bez wiekszych fajerwerków... Znam wiele lepszych piw na miodzie, które lepiej prezentuje się na tle Noteckiego...
Wysycenie: śrenie
Warka do: 25.04.2018r
2018-04-21 20:41:54
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Tajemnica smaku najlepszych piw, czyli jak uwarzyć sukces browaru


Podróżując po świecie zdarza nam się trafić do miejsc, gdzie piwa smakują jak nigdy wcześniej. Zaskakują wyjątkowym  posmakiem chmielu, goryczką oraz naturalnością. Gdzie leży sekret? Jakie czynniki wpływają na osiągnięcie tak oryginalnego i doskonałego smaku? Okazuje się, że nie jest to tylko kwestia składników…

Śrutownik, zacieranie, brzeczka…

Śmiało można powiedzieć, że jednym z najważniejszych elementów wpływających na jakość piwa jest proces warzenia. Ale jak tak naprawdę powinien on wyglądać w przypadku prawdziwego browaru restauracyjnego?  Standardowo dzieli się go na kilka etapów. Cała historia rozpoczyna się od wsypania przez piwowara słodu do śrutownika, który przenoszony jest do warzelni za pomocą przenośnika mechanicznego. Następnie przygotowana śruta słodowa podlega  zacieraniu, czyli łączeniu się z wodą o optymalnej temperaturze  i objętości. Dzięki temu zabiegowi ze słodu wyciągnięty zostaje ekstrakt, czyli tzw. brzeczka piwna. Zacier trafia do kadzi filtracyjnej, gdzie jego części stałe (łuska nasienna) tworzą złoże przez które zostaje on przefiltrowany, dzięki czemu uzyskujemy klarowną brzeczkę.  Kolejno następuje proces gotowania w temperaturze około 100°C. Dzięki burzliwemu procesowi gotowania brzeczka zagęszcza się przez częściowe odparowanie wody, usunięte zostają także lotne substancje, które mogły by nadać gotowemu piwu niekorzystnych aromatów.
 
fot. Dawid Dobroń
Podczas gotowania dodawany jest chmiel, którego związki ulegają rozpuszczeniu w brzeczce, nadając goryczkę oraz chmielowy aromat. Gotowanie służy także wysterylizowaniu brzeczki oraz pogłębia nieco barwę. Kolejnym krokiem jest przepompowanie brzeczki do kadzi osadowej, w której następuje oddzielenie osadów gorących z wykorzystaniem siły odśrodkowej. Za pomocą wody lodowej ochładza się brzeczkę do początkowej temperatury 7-17°C. Podczas przepływu do tanków fermentacyjnych brzeczka jest napowietrzana oraz dodawane są drożdże. Fermentacja zajmuje od 4-12 dni. Ostatni etap to dojrzewanie. Rozpoczyna się przekierowaniem piwa do zbiorników leżakowych, gdzie przebywa ono - w zależności od gatunku - od 3-10 tygodni w temperaturze 0-1°C. Opisany proces stosowany jest przez najlepsze browary w Polsce, np. krakowski Browar Lubicz. - Dokładnie tak wygląda u nas proces warzenia piwa. Co ważne rozdzielony został proces fermentacji od procesu leżakowania, dzięki czemu uzyskujemy najlepsze smakowo piwo. Poza tym piwo podawane jest bezpośrednio ze zbiorników leżakowych do baru – mówi Łukasz Klimasiński, współtwórca Browaru Lubicz. Ponadto, do produkcji piw górnej fermentacji, które lubią fermentować i leżakować w wyższej temperaturze mamy specjalne tanki, dzięki czemu nasze piwo pszeniczne lub APA są tak treściwe w smaku. Mamy też doskonałego głównego piwowara Krzysztofa Ozdarskiego, który dba o wszystkie procesy zachodzące przy produkcji piwa.

Piwowar piwowarowi nierówny


fot. Dawid Dobroń
Kolejną tajemnicą wybitnego piwa jest oczywiście zatrudnienie wyszkolonego piwowara, który wykonuje swoją pracę z wielką pasją – w końcu tworzenie piwa to sztuka łączenia smaków. Przydaje się więc również pewna kulinarna wyobraźnia. Przed rozpoczęciem całego procesu trzeba zadać sobie wiele pytań: Jaki smak chcę osiągnąć? Jakich składników użyć, aby to się stało? W jakich proporcjach? Nasuwa się więc kolejna cecha dobrego piwowara – analityczne myślenie oraz planowanie. Bez tego tak naprawdę ciężko określić finalny efekt, który przecież chcemy uzyskać jak najlepszy. Doza odwagi jest również nieodłącznym elementem – aby stworzyć nowy, unikalny smak trzeba próbować, dodawać, odejmować, jednym słowem eksperymentować. Nie możemy również zapominać o wysokiej higienie pracy piwowara. Jedna niedoczyszczona część sprzętu może zepsuć smak piwa, a co za tym idzie oczekiwany przez nas końcowy efekt. Oczywiście ważna jest też ogromna wiedza. Na świecie istnieje kilkadziesiąt styli warzenia piwa, a do każdego z nich używane są specyficzne składniki w różnych proporcjach, dlatego też piwowar powinien mieć dostęp do jak największej ilości produktów. - W naszym browarze wykorzystujemy aż 14 rodzajów słodów,13 rodzajów chmieli oraz drożdże odpowiednie do każdego stylu piwa. Oprócz najczęściej wykorzystywanych słodów typu pilzneńskiego czy pszenicznego posiadamy słody typu Pale Ale, monachijski, 2 rodzaje karmelowych, zakwaszający czy orkiszowy. Ponadto 7 rodzajów chmieli amerykańskich 3 rodzaje polskich i 3 niemieckie chmiele – dodaje Łukasz Klimasiński, mówiąc o szerokim asortymencie Browaru Lubicz.

Słód, słód i jeszcze raz słód

Nie ukrywajmy, że to jakiej jakości składniki zakupimy do warzenia piwa ma bardzo duży wpływ na efekt smakowy jaki otrzymamy. Najważniejszym elementem używanym przy warzeniu piwa jest słód, dlatego warto poświęcić na jego wybór więcej czasu.  Parametrów weryfikujących jakość słodu jest kilkanaście, ale szczególną na pewno trzeba poświęcić kilku. Zacznijmy od barwy. Tutaj w zależności od tego jakie piwo chcemy uzyskać użyjemy wybranego przez nas odpowiednio zabarwionego słodu. Należy pamiętać, że zawartość wody w suszonym słodzie nie powinna przekraczać 5% inaczej zacznie on tracić swój aromat i może zacząć pleśnieć. Celem uzyskania odpowiednio wysokich wydajności warzelni używany słód powinien mieć wysoką  ekstraktywność powyżej 81%.

W browarze Lubicz używany jest słód ze Słodowni Ireks w Kulmabach. Jest to nasz zaufany dostawca, który dostarcza wszystkie stosowane w naszym browarze słody.  Słody dostarczane są  wraz z  analizami.
Na ich podstawie doświadczony piwowar dobrać może kompozycję idealną do otrzymania zaplanowanego efektu.

fot. Dawid Dobroń
Jednak, aby uwarzyć sukces browaru połączyć trzeba ze sobą wszystkie trzy elementy. Warto również zainwestować w jakość składników oraz wyszkolonych pracowników, a na co dzień poszukiwać nowych inspiracji i dążyć do osiągnięcia doskonałości. 

Aleksandra Pudlik
wykonanie choruzy.pl © 2010