Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

7172

Czy wiesz, że...

Chmiel, który jest podstawową przyprawą stosowaną do produkcji piwa, potrafi rosnąć nawet ponad pół metra na dobę.

Najnowsze komentarze

Namysłów Zamkowe Export

Rob_Rock
Pozytywne zaskoczenie. Jedna z ciekawszych propozycji Namysłówa.
2017-07-22 09:03:11
Somersby Elderflower Lime

Gość
Zdecydowanie najlepsze somersby, i jedno z moich ulubionych piw. Wspaniałe uzupełnienie sielanki na plaży. Żule nie decenią :)
2017-07-22 08:30:15
Komes Belgian IPA

VapoRR
Barwa złocista, także bursztynowa bez światła. Według mnie odpowiednia, może troche zbyt jasna.

Piana średnia. Przez spore wycenie duża, po średnim czasie redukuje się do 1,5-1 cm, potem do 0,5 cm do końca czasu. Trochę oblepia szkło. Zwykle drobopęcherzykowa, gdzieniegdzie z większymi bąblami. Biała.

Piwo z początku nie sprawiło na mnie dobrego wrażenia.
Aromat chmielowy, ale typowo ziołowy, lekko łodygowy i zalegający. Nie był przeszkadzający, ale był długi. W oddali pszenica i karmel. W smaku piwo przede wszystkim karmelowe, słodowe, trochę nudne. Niewiele się działo.

Piwo było raczej zbyt chłodne, a szklo zbyt zimne. Po niezbyt długim oczekiwaniu piwo ogrzało się trochę. W tym momencie piwo zmienilo sie znacząco. W aromacie ziołowość przeszła do cytrusów, głównie ponarańczy, cytryny, nieco mandarynki, też troche słodowości. Na początku w smaku piwo było głównie słodowe i lekko gorzkie dzięki obecności chmielu. W kontrze była klasyka belgijska - słodowość, fenole, korzennosć, ale także karmel. Zmieniła się jednak w znaczącym tempie do owocowości - lekki melon, cytrusowość, pomarańcz. I tak po dolewaniu aroamt i smak przemieniały się. Piwo rzeczywiście jest pomieszanie jako IPA i belgijskie klasyczne ALE.

Piwo nie jest łatwe w odbiorze. Jest to piwo jakby dwóch wymiarów. Potrzebuje ocieplenia. Nie każdy potrafi znieść charakter piwa belgijskiego. Tutaj karmel ze słodowością zderza się z orzeźwiającą owocowością chmielem.

Piwo jest pełne i gładkie przez swój dość wysoki ekstrakt. Nie każdemu przypadnie ciało być może, ale dla mnie piwo było konkretne. W dodatku subtelnie zaznaczony alkohol zarówno w aromacie jak i w smaku.

Wysycenie zbyt wysokie, jednakże piwo pije się dobrze. Pijalność nie jest najwyższa, ale po ekstrakcie i alkoholu nie spodziewałem się cudów. Lekkie rozgrzanie przez alkohol, przyjemne.
2017-07-22 03:41:26
Alternatywa 4#2 Desitka

cycu_jeden
Kolor złoty, zmętniony. Piana biała, wysoka, nietrwała i nierówna, ładnie oblepiająca szkło. Zapach przeciętny - słód i nic poza tym. W smaku leciutkie, delikatne, słodowe z przyjemną goryczką. Wysycenie odpowiednie.
2017-07-22 02:35:24
Wrężel Miś Wojtek

WoocashRosh
Nie kupuję tego piwa. Wygląda jak piwo, pachnie jak mój oddech kiedy miałem 16 lat i po wypiciu piwa żulem gumę orbit, żeby mama nie wyczuła. Smakuje adekwatnie do zapachu. Miętowe piwo to zdecydowanie nie jest to.
2017-07-21 23:43:28
Pinta Kwas Epsilon

Thesloma
Zapach : bardzo świeżo , grejpfutowo

Smak : Słodko-kwaśne połączenie , bardzo przyjemnie się pije to piwo , pod koniec wchodzi subtelna goryczka. Wrażenie jakby się piło taki kwaśno-słodki sok , a potem goryczka delikatna daje znać że to jednak piwo , alkohol oczywiście zerowy , niewyczuwalny i piwo myślę że przez to mega zdradliwe.

Piwo naprawdę genialne , połączenie mega ciekawe slodko-kwaśno-gorzkie. Coś innego , pierwsze kwaśne piwo które tak bardzo mi podeszło. W moim opini genialne i innowacyjne.
2017-07-21 23:34:29
Okocim Lager Brzeski

Gość
Nie wiem jak wcześniej, ale 19.07.17 próbowałem! I co?! Super! I nie pracuję w tym browarze. Pozdrawiam, banita.
2017-07-21 23:34:00
Pinta/Tanker All Ryed!

cycu_jeden
Kolor bursztynowy, zmętniony. Piana biała, wysoka, trwała, ładnie oblepiająca szkło. Zapach żytnio-owocowy, przyjemny. W smaku treściwe, gęste, żytnia słodowość plus wyraźna cytrusowa goryczka. Wysycenie niskie.
2017-07-21 23:22:51
AleBrowar Shake The World

Thesloma
Zapach : owoce tropikalne , cytrusy , głównie owoce tropikalne delikatnie słodko

Smak : Bardzo gładko delikatnie , potem cytrusowo , tropikalnie i na końcu pozostawia po sobie bardzo ciekawy posmak truskawkowego shake'a , ale to tak bardzo bardzo delikatie , subtelnie można go poczuć.

Piwo z lekką nutą tego shake'a ale głównie czuć tutaj tą APA'ę , choć te delikatne muśnięcie posmaku shake'a intryguje.
2017-07-21 22:55:13
Staropolski BestBir Piwo z Sokiem Letnia Śliwka

starymikser
Moje pierwsze piwo z BestBir - bogaty aromat z echem mirabelki w tle. Jestem oczarowana zapachem tego piwa. W smaku nie było za słodkie, co bardzo mi odpowiada, sok nie zabija smaku piwa. Smakuje li i jedynie porządnie schłodzone, pite solo - jakoś mi do żadnej przekąski nie pasuje, bo sam sok podbija sytość całości. Ogólnie wypada na plus, ale nie kusi mnie powtórka z rozrywki. Pragnę podkreślić, że to bardzo kobieca opinia - dla mnie jak napój smakują tzw. piwa typu Sommersby, a BestBir oznacza dla mnie piwną sesję.
2017-07-21 22:50:34
Kołobrzeskie Grzaniec

Barbarossa
Czemu grzaniec? Chyba nie wie nikt. Ale napis miodowe już zgadza się jak najbardziej. Nie jest to może wybitne piwo, nawet wśród miodowych, zajeżdża sztucznotą, zalepiającą słodkością, ale o dziwo całkiem pijalną i pełną. Jak dla mnie plusem jest ten imbir, nie pozostawia tej ulepkowatości w ustach. Ale mimo wszystkie jest to takie sztucznawe.
2017-07-21 22:17:38
Alternatywa 4#1 Czwórka

cycu_jeden
Barwa ciemnozłota, zmętniona. Śnieżnobiała, wysoka lecz nietrwała piana, średnio oblepiająca szkło. Zapach owocowy. Smak w porządku, słodowy z wyraźną chmielową goryczką. Wysycenie odpowiednie.
2017-07-21 21:57:46
Warka Strong

Gość
od kiedy zmienili etykiete nie da się tego gó...na pić.Kiedyś warka strong bylo moim ulubionym piwem,ostatnio praktycznie całe wylałem bo nie dało się tego pić.Leją tam spirytus czy co ?
2017-07-21 21:21:12
Służba Zdrowia ADHD

hypnos
Goryczka mało wyczuwalna, piwo łagodne.
2017-07-21 21:01:18
Hedgehog Mango Wheat AIPA

berto
Nic specjalnego. W aromacie jak i w smaku cytrusy, przede wszystkim grejpfrut. Mango nie udało mi się wyczuć. Piwo bardzo mocno zmętnione, dosłownie sok owocowy. Kiepska piana która po chwili całkowicie znika. Na minus bardzo niskie wysycenie. Piwo mocno przeciętne.
2017-07-21 20:36:44
Perlenbacher Premium Pils

Gość
lol to podaj mi lepsze piwo za 2,30
2017-07-21 20:19:00
Van Pur Kustosz Pszeniczne

BRYNIU
Biała piana głownie drobno i średnio-pęcherzykowa. Kolor ładny, słomkowy oczywiście zmętniony. Bardzo poprawny aromat cytrusowo-bananowy z delikatnym powiewem goździków. W smaku również klasycznie, poprawnie. Wysycenie średnio-wysokie. Cena na plus - miłe zaskoczenie!
2017-07-21 20:00:17
Perła Koźlak

wojtaswb2
Elegancka piana, głęboka barwa. Zapach palony, słodowy. W smaku akcenty karmelowe, palone, kawy zbożowej. Goryczka średnia. Całkiem pijalne.
2017-07-21 19:47:29
Okocim Sezonowe Cztery Chmiele

Gość
w netto w promocji od dzis po 2.29 ,takze ciemne i eksportowe
2017-07-21 18:22:13
Bojan Gruszkowe

GENzo
Chemiczne piwo , szkoda tutaj pisać cokolwiek więcej.
2017-07-21 16:47:46
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Tajemnica smaku najlepszych piw, czyli jak uwarzyć sukces browaru


Podróżując po świecie zdarza nam się trafić do miejsc, gdzie piwa smakują jak nigdy wcześniej. Zaskakują wyjątkowym  posmakiem chmielu, goryczką oraz naturalnością. Gdzie leży sekret? Jakie czynniki wpływają na osiągnięcie tak oryginalnego i doskonałego smaku? Okazuje się, że nie jest to tylko kwestia składników…

Śrutownik, zacieranie, brzeczka…

Śmiało można powiedzieć, że jednym z najważniejszych elementów wpływających na jakość piwa jest proces warzenia. Ale jak tak naprawdę powinien on wyglądać w przypadku prawdziwego browaru restauracyjnego?  Standardowo dzieli się go na kilka etapów. Cała historia rozpoczyna się od wsypania przez piwowara słodu do śrutownika, który przenoszony jest do warzelni za pomocą przenośnika mechanicznego. Następnie przygotowana śruta słodowa podlega  zacieraniu, czyli łączeniu się z wodą o optymalnej temperaturze  i objętości. Dzięki temu zabiegowi ze słodu wyciągnięty zostaje ekstrakt, czyli tzw. brzeczka piwna. Zacier trafia do kadzi filtracyjnej, gdzie jego części stałe (łuska nasienna) tworzą złoże przez które zostaje on przefiltrowany, dzięki czemu uzyskujemy klarowną brzeczkę.  Kolejno następuje proces gotowania w temperaturze około 100°C. Dzięki burzliwemu procesowi gotowania brzeczka zagęszcza się przez częściowe odparowanie wody, usunięte zostają także lotne substancje, które mogły by nadać gotowemu piwu niekorzystnych aromatów.
 
fot. Dawid Dobroń
Podczas gotowania dodawany jest chmiel, którego związki ulegają rozpuszczeniu w brzeczce, nadając goryczkę oraz chmielowy aromat. Gotowanie służy także wysterylizowaniu brzeczki oraz pogłębia nieco barwę. Kolejnym krokiem jest przepompowanie brzeczki do kadzi osadowej, w której następuje oddzielenie osadów gorących z wykorzystaniem siły odśrodkowej. Za pomocą wody lodowej ochładza się brzeczkę do początkowej temperatury 7-17°C. Podczas przepływu do tanków fermentacyjnych brzeczka jest napowietrzana oraz dodawane są drożdże. Fermentacja zajmuje od 4-12 dni. Ostatni etap to dojrzewanie. Rozpoczyna się przekierowaniem piwa do zbiorników leżakowych, gdzie przebywa ono - w zależności od gatunku - od 3-10 tygodni w temperaturze 0-1°C. Opisany proces stosowany jest przez najlepsze browary w Polsce, np. krakowski Browar Lubicz. - Dokładnie tak wygląda u nas proces warzenia piwa. Co ważne rozdzielony został proces fermentacji od procesu leżakowania, dzięki czemu uzyskujemy najlepsze smakowo piwo. Poza tym piwo podawane jest bezpośrednio ze zbiorników leżakowych do baru – mówi Łukasz Klimasiński, współtwórca Browaru Lubicz. Ponadto, do produkcji piw górnej fermentacji, które lubią fermentować i leżakować w wyższej temperaturze mamy specjalne tanki, dzięki czemu nasze piwo pszeniczne lub APA są tak treściwe w smaku. Mamy też doskonałego głównego piwowara Krzysztofa Ozdarskiego, który dba o wszystkie procesy zachodzące przy produkcji piwa.

Piwowar piwowarowi nierówny


fot. Dawid Dobroń
Kolejną tajemnicą wybitnego piwa jest oczywiście zatrudnienie wyszkolonego piwowara, który wykonuje swoją pracę z wielką pasją – w końcu tworzenie piwa to sztuka łączenia smaków. Przydaje się więc również pewna kulinarna wyobraźnia. Przed rozpoczęciem całego procesu trzeba zadać sobie wiele pytań: Jaki smak chcę osiągnąć? Jakich składników użyć, aby to się stało? W jakich proporcjach? Nasuwa się więc kolejna cecha dobrego piwowara – analityczne myślenie oraz planowanie. Bez tego tak naprawdę ciężko określić finalny efekt, który przecież chcemy uzyskać jak najlepszy. Doza odwagi jest również nieodłącznym elementem – aby stworzyć nowy, unikalny smak trzeba próbować, dodawać, odejmować, jednym słowem eksperymentować. Nie możemy również zapominać o wysokiej higienie pracy piwowara. Jedna niedoczyszczona część sprzętu może zepsuć smak piwa, a co za tym idzie oczekiwany przez nas końcowy efekt. Oczywiście ważna jest też ogromna wiedza. Na świecie istnieje kilkadziesiąt styli warzenia piwa, a do każdego z nich używane są specyficzne składniki w różnych proporcjach, dlatego też piwowar powinien mieć dostęp do jak największej ilości produktów. - W naszym browarze wykorzystujemy aż 14 rodzajów słodów,13 rodzajów chmieli oraz drożdże odpowiednie do każdego stylu piwa. Oprócz najczęściej wykorzystywanych słodów typu pilzneńskiego czy pszenicznego posiadamy słody typu Pale Ale, monachijski, 2 rodzaje karmelowych, zakwaszający czy orkiszowy. Ponadto 7 rodzajów chmieli amerykańskich 3 rodzaje polskich i 3 niemieckie chmiele – dodaje Łukasz Klimasiński, mówiąc o szerokim asortymencie Browaru Lubicz.

Słód, słód i jeszcze raz słód

Nie ukrywajmy, że to jakiej jakości składniki zakupimy do warzenia piwa ma bardzo duży wpływ na efekt smakowy jaki otrzymamy. Najważniejszym elementem używanym przy warzeniu piwa jest słód, dlatego warto poświęcić na jego wybór więcej czasu.  Parametrów weryfikujących jakość słodu jest kilkanaście, ale szczególną na pewno trzeba poświęcić kilku. Zacznijmy od barwy. Tutaj w zależności od tego jakie piwo chcemy uzyskać użyjemy wybranego przez nas odpowiednio zabarwionego słodu. Należy pamiętać, że zawartość wody w suszonym słodzie nie powinna przekraczać 5% inaczej zacznie on tracić swój aromat i może zacząć pleśnieć. Celem uzyskania odpowiednio wysokich wydajności warzelni używany słód powinien mieć wysoką  ekstraktywność powyżej 81%.

W browarze Lubicz używany jest słód ze Słodowni Ireks w Kulmabach. Jest to nasz zaufany dostawca, który dostarcza wszystkie stosowane w naszym browarze słody.  Słody dostarczane są  wraz z  analizami.
Na ich podstawie doświadczony piwowar dobrać może kompozycję idealną do otrzymania zaplanowanego efektu.

fot. Dawid Dobroń
Jednak, aby uwarzyć sukces browaru połączyć trzeba ze sobą wszystkie trzy elementy. Warto również zainwestować w jakość składników oraz wyszkolonych pracowników, a na co dzień poszukiwać nowych inspiracji i dążyć do osiągnięcia doskonałości. 

Aleksandra Pudlik
wykonanie choruzy.pl © 2010