Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

8447

Informacje o producentach

Trzy Korony
Trzy Korony

Czy wiesz, że...

Największą na świecie kadź do piwa zbudowano w 1795 roku w browarze Meux w Londynie. Mieściło się w niej 860 000 galonów piwa porter.

Najnowsze komentarze

Wąsosz Porter Bałtycki

Thesloma
Wąsosz Porter Bałtycki
Zapach : palony , potem przebija się kawa , dość nietypowo jak na portera się zaczyna , lekko słodki z tyłu

Smak : kawowo-palono ale są ciekawe akcenty słodsze typu śliwka czy ogółem słodycz posłodzonej mocno kawy cukrem trzcinowym.

Dziwacznie się spisuje ten porter , bo powiedziałbym że to ris ale ma takie przebłyski też śliwki i ma połowiczny charakter porteru.
2018-02-24 00:13:42
Pinta Atak Chmielu

Jacelinho
Pinta Atak Chmielu
Dobre piwo , wstyd że wcześniej go nie piłem ale tak jakoś wyszło , ogólnie to ładny lacing w miarę trwała piana i piękna miedziano-rubinowa barwa. W aromacie wg mnie za mało cytrusowo a bardziej jak w klasycznej IPA Żywica , karmelu trochę coś w tym stylu. W smaku jest goryczka konkretna , tyle że mi bardziej przypomina klasyczną IPA , chyba że użyto tylko grejfruta w dużych ilościach. Piwo sesyjne wg mnie bo jednak zamiast owoców tropikalnych mamy głównie grejfruta i żywczno-karmelowy smak. Ogólnie to dobre piwo i mi smakuje ale piłem lepsze AIPA więc w smaku daje 7 :)
2018-02-23 23:35:28
Lumberjack Jeżynowy Pils

Shinodin
Lumberjack Jeżynowy Pils
Piana biała z elementami różu, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza fioletowa, nie do końca klarowne i przejrzyste, nieznacznie tylko zmętnione. W zapachu całkiem przyjemne nuty jeżynowe, choć łączące się z dziwnymi maślanymi aromatami, słabej jakości podbudowa słodowa, brak akcentów chmielowych. W smaku słodkie, niby jeżynowe, choć tak naprawdę aftertaste jest wybitnie maślany, goryczka iluzoryczna, słaba kontra kwaskowa, nie do końca naturalne, bardziej chemiczne posmaki, wysycenie na średnio-wysokim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny, etykieta w białej kolorystyce, graficznie nic specjalnego, słabo opisana. Warka 25.08.2018. Średniej jakości piwo z dodatkiem soku z jeżyn. Niezbyt naturalne zarówno jeśli mowa o piwie jak i o soku. Maślany aromat mocno przeszkadza i drażni podniebienie, mało tej jeżyny, występuje bardziej w zapachu niż w smaku. Kiepściutko...moja ostateczna ocena to 4.
2018-02-23 22:16:23
Pinta Pierwsza Pomoc

Jacelinho
Pinta Pierwsza Pomoc
Bardzo dobry pils wg mnie , cena około 5 zł też czyni je super propozycją. Barwa typowo w tym stylu , bursztynowa , biała ładna piana , obfita i trwała. Nagazowanie powyżej średniej. Aromat słodowo-chmielowy. Pilzeński pełną gębą. W smaku jest przyjemna goryczka , ziołowa. Ogólnie czego chcieć więcej. Bardzo dobry pils w atrakcyjnej cenie :)
2018-02-23 22:12:01
Grodziska APA

SoupDog
Grodziska APA
Pierwszorzędna piana, która pozostawia smugi przypominające pajęczynę. Amerykański pale ale, ale bez amerykańskich chmielów - wyszło fajnie. Delikatna, rześka APA. Tint: przed spożyciem potrząsnąć butelką, aby rozeszły się smaki i CO2 bo najciekawsze pojawiło się pod koniec.
2018-02-23 21:38:35
Amber Żywe

SoupDog
Amber Żywe
Warka: 15.03.2018 - wysokie wysycenie CO2, słomkowy kolor, piana szybko znika, smak słodowo-alkoholowy, zapach słodowo-alkoholowy, brakuje goryczki. Piłem ok. 10 lat temu i mi nie smakowało, teraz też nie. Da się wypić, tylko po co?
2018-02-23 21:31:02
Cornelius APA

Gość
Cornelius APA
W życiu nie piłem lepszego piwa
2018-02-23 21:20:23
AleBrowar Single Hop IPA Simcoe

Gość
AleBrowar Single Hop IPA Simcoe
Bardzo charakterrrrna goryczka! Wręcz wzorcowa IPA, nie za bardzo słodowa, bardzo konkretnie nachmielona. Pijalność wysoka. Simcoe robi tutaj robotę !
2018-02-23 21:11:01
Desperados Black

Sztaler
Desperados Black
Ciekawe kiedy będzie w Polsce
2018-02-23 20:37:02
Mad Driver Bezalkoholowe Vermont IPA

Gość
Mad Driver Bezalkoholowe Vermont IPA
Najlepsze piwo bezalkoholowe jakie można znaleźć na rynku.
A i w dziedzinie piw niskoalkoholowych podobnie dobrych się nie znajdzie IMHO nawet lepsze od 1 na 100
2018-02-23 20:36:23
Schultenbräu Pilsener

Sztaler
Schultenbräu Pilsener
Zdziwiony jestem opiniami poniżej, Piwko kupione w sklepie Aldi puszka 0,33 l za 1,39 i pomimo 4,6 % vol./obj. Piwko Dobre, delikatne w smaku :)
2018-02-23 20:30:41
Shepherd Neame Spitfire

kangur
Shepherd Neame Spitfire
Dobre brytyjskie ALE. Piwo jest lekkie z delikatną goryczką. Jedne z lepszych jakie próbowałem dotychczas w UK.
2018-02-23 19:38:59
Kustosz Bezglutenowe

Gość
Kustosz Bezglutenowe
Gdzie można kupić? Zapasy z Biedronki się skończyły. Bardzo mi smakuje jak na piwo bezglutenowe.
2018-02-23 19:22:51
Pinta a ja pale ale

wojtaswb2
Pinta a ja pale ale
Wspaniałe piwo. Lekko żywiczne akcenty, aromat i odczucie w ustach na najwyższym poziomie.
2018-02-23 18:46:30
Czarnków Noteckie na Miodzie Lipowym

ekoman69
Czarnków Noteckie na Miodzie Lipowym
Barwa ciemna, prawie jak cola, przejrzyste. Piana szybko opada do zera. Aromat sztucznego miodu. Wysycenie bardzo niskie. W smaku słodkie, miodowe. Goryczka bardzo słaba. Smakuje jak niegazowana woda z miodem z dodatkiem chmielu. Największym atutem butelka 0,75l z zamknięciem, którą można użyć do innych trunków samodzielnie przygotowywanych, np. piwa domowego lub podpiwka. Warka 150618.
2018-02-23 17:54:53
Zlatá Bohemia

Zabrzanin
Zlatá Bohemia
Nie będę oceniał i rozpływał się nad pianą ,chociaż piana trzyma się do końca i wcale nie zanika jak dla mnie to piwo ma wszystko co powinno mieć. Nie liczy się czy to pils czy inny lager , jest po prostu takie jak powinno być piwo.
2018-02-23 16:29:56
Rastiger Jasne Pełne

Gość
Rastiger Jasne Pełne
Kolega biały żagiel zna się jak świnia na gwiazdach. Czego się spodziewasz po piwie za 1.30? Po 12 dobrze poniewiera
2018-02-23 13:43:04
Perun Behemoth Bafomet

deseis
Perun Behemoth Bafomet
Jak dla mnie piwo rewelacja. Ciemne, oleiste, palony smak słodu, kawy i nutki czekolady. Do tego całkiem mocne i przyjemnie się pije.
2018-02-23 13:28:04
Komes Porter Bałtycki

piwolog
Komes Porter Bałtycki
Obok portera łódzkiego najlepszy w tej klasie cenowej
2018-02-23 13:11:44
Cornelius APA

Gość
Cornelius APA
Kupiłem przed chwilą w Lidlu za 3,59 zł, świetne piwo bardzo podobne do IPA tego samego browaru, nawet chmiele ma te same, tylko słabsze bo ma 5% a tamto 6,5%. Piwo o wyraźnym smaku, słodkie, gorycz ukryta w słodkości, mętne, piana za szybko znika. Ale smak rewelacja 5/6 albo nawet lepiej ;) Polecam
2018-02-23 12:54:38
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Tajemnica smaku najlepszych piw, czyli jak uwarzyć sukces browaru


Podróżując po świecie zdarza nam się trafić do miejsc, gdzie piwa smakują jak nigdy wcześniej. Zaskakują wyjątkowym  posmakiem chmielu, goryczką oraz naturalnością. Gdzie leży sekret? Jakie czynniki wpływają na osiągnięcie tak oryginalnego i doskonałego smaku? Okazuje się, że nie jest to tylko kwestia składników…

Śrutownik, zacieranie, brzeczka…

Śmiało można powiedzieć, że jednym z najważniejszych elementów wpływających na jakość piwa jest proces warzenia. Ale jak tak naprawdę powinien on wyglądać w przypadku prawdziwego browaru restauracyjnego?  Standardowo dzieli się go na kilka etapów. Cała historia rozpoczyna się od wsypania przez piwowara słodu do śrutownika, który przenoszony jest do warzelni za pomocą przenośnika mechanicznego. Następnie przygotowana śruta słodowa podlega  zacieraniu, czyli łączeniu się z wodą o optymalnej temperaturze  i objętości. Dzięki temu zabiegowi ze słodu wyciągnięty zostaje ekstrakt, czyli tzw. brzeczka piwna. Zacier trafia do kadzi filtracyjnej, gdzie jego części stałe (łuska nasienna) tworzą złoże przez które zostaje on przefiltrowany, dzięki czemu uzyskujemy klarowną brzeczkę.  Kolejno następuje proces gotowania w temperaturze około 100°C. Dzięki burzliwemu procesowi gotowania brzeczka zagęszcza się przez częściowe odparowanie wody, usunięte zostają także lotne substancje, które mogły by nadać gotowemu piwu niekorzystnych aromatów.
 
fot. Dawid Dobroń
Podczas gotowania dodawany jest chmiel, którego związki ulegają rozpuszczeniu w brzeczce, nadając goryczkę oraz chmielowy aromat. Gotowanie służy także wysterylizowaniu brzeczki oraz pogłębia nieco barwę. Kolejnym krokiem jest przepompowanie brzeczki do kadzi osadowej, w której następuje oddzielenie osadów gorących z wykorzystaniem siły odśrodkowej. Za pomocą wody lodowej ochładza się brzeczkę do początkowej temperatury 7-17°C. Podczas przepływu do tanków fermentacyjnych brzeczka jest napowietrzana oraz dodawane są drożdże. Fermentacja zajmuje od 4-12 dni. Ostatni etap to dojrzewanie. Rozpoczyna się przekierowaniem piwa do zbiorników leżakowych, gdzie przebywa ono - w zależności od gatunku - od 3-10 tygodni w temperaturze 0-1°C. Opisany proces stosowany jest przez najlepsze browary w Polsce, np. krakowski Browar Lubicz. - Dokładnie tak wygląda u nas proces warzenia piwa. Co ważne rozdzielony został proces fermentacji od procesu leżakowania, dzięki czemu uzyskujemy najlepsze smakowo piwo. Poza tym piwo podawane jest bezpośrednio ze zbiorników leżakowych do baru – mówi Łukasz Klimasiński, współtwórca Browaru Lubicz. Ponadto, do produkcji piw górnej fermentacji, które lubią fermentować i leżakować w wyższej temperaturze mamy specjalne tanki, dzięki czemu nasze piwo pszeniczne lub APA są tak treściwe w smaku. Mamy też doskonałego głównego piwowara Krzysztofa Ozdarskiego, który dba o wszystkie procesy zachodzące przy produkcji piwa.

Piwowar piwowarowi nierówny


fot. Dawid Dobroń
Kolejną tajemnicą wybitnego piwa jest oczywiście zatrudnienie wyszkolonego piwowara, który wykonuje swoją pracę z wielką pasją – w końcu tworzenie piwa to sztuka łączenia smaków. Przydaje się więc również pewna kulinarna wyobraźnia. Przed rozpoczęciem całego procesu trzeba zadać sobie wiele pytań: Jaki smak chcę osiągnąć? Jakich składników użyć, aby to się stało? W jakich proporcjach? Nasuwa się więc kolejna cecha dobrego piwowara – analityczne myślenie oraz planowanie. Bez tego tak naprawdę ciężko określić finalny efekt, który przecież chcemy uzyskać jak najlepszy. Doza odwagi jest również nieodłącznym elementem – aby stworzyć nowy, unikalny smak trzeba próbować, dodawać, odejmować, jednym słowem eksperymentować. Nie możemy również zapominać o wysokiej higienie pracy piwowara. Jedna niedoczyszczona część sprzętu może zepsuć smak piwa, a co za tym idzie oczekiwany przez nas końcowy efekt. Oczywiście ważna jest też ogromna wiedza. Na świecie istnieje kilkadziesiąt styli warzenia piwa, a do każdego z nich używane są specyficzne składniki w różnych proporcjach, dlatego też piwowar powinien mieć dostęp do jak największej ilości produktów. - W naszym browarze wykorzystujemy aż 14 rodzajów słodów,13 rodzajów chmieli oraz drożdże odpowiednie do każdego stylu piwa. Oprócz najczęściej wykorzystywanych słodów typu pilzneńskiego czy pszenicznego posiadamy słody typu Pale Ale, monachijski, 2 rodzaje karmelowych, zakwaszający czy orkiszowy. Ponadto 7 rodzajów chmieli amerykańskich 3 rodzaje polskich i 3 niemieckie chmiele – dodaje Łukasz Klimasiński, mówiąc o szerokim asortymencie Browaru Lubicz.

Słód, słód i jeszcze raz słód

Nie ukrywajmy, że to jakiej jakości składniki zakupimy do warzenia piwa ma bardzo duży wpływ na efekt smakowy jaki otrzymamy. Najważniejszym elementem używanym przy warzeniu piwa jest słód, dlatego warto poświęcić na jego wybór więcej czasu.  Parametrów weryfikujących jakość słodu jest kilkanaście, ale szczególną na pewno trzeba poświęcić kilku. Zacznijmy od barwy. Tutaj w zależności od tego jakie piwo chcemy uzyskać użyjemy wybranego przez nas odpowiednio zabarwionego słodu. Należy pamiętać, że zawartość wody w suszonym słodzie nie powinna przekraczać 5% inaczej zacznie on tracić swój aromat i może zacząć pleśnieć. Celem uzyskania odpowiednio wysokich wydajności warzelni używany słód powinien mieć wysoką  ekstraktywność powyżej 81%.

W browarze Lubicz używany jest słód ze Słodowni Ireks w Kulmabach. Jest to nasz zaufany dostawca, który dostarcza wszystkie stosowane w naszym browarze słody.  Słody dostarczane są  wraz z  analizami.
Na ich podstawie doświadczony piwowar dobrać może kompozycję idealną do otrzymania zaplanowanego efektu.

fot. Dawid Dobroń
Jednak, aby uwarzyć sukces browaru połączyć trzeba ze sobą wszystkie trzy elementy. Warto również zainwestować w jakość składników oraz wyszkolonych pracowników, a na co dzień poszukiwać nowych inspiracji i dążyć do osiągnięcia doskonałości. 

Aleksandra Pudlik
wykonanie choruzy.pl © 2010