Uwarzone przez browar kontraktowy SzałPiw z Poznania, w Browarach Regionalnych Wąsosz. Jest to jasne piwo pszeniczne, górnej fermentacji, niefiltrowane i pasteryzowane. Polecana temperatura przechowywania i spożywania to przedział 6-8°C.
Skład: słód pilzneński, słód pszenny, słód monachijski, chmiel Marynka i drożdże.
Opis z etykiety: Z Bambergu na Górczyn się przyknaili, Nazad to było wiyncyj niż dwa wieki, Rug-cug patery na glanc wysmyczyli. I rychtyk Bambry som wiarum zez eki.
Barwa blado-pomarańczowa, zmętniona. Piana śnieżnobiała, po nalaniu wysoka na około dwa centymetry. Składa się z drobnych oraz średnich pęcherzyków. W szybkim tempie redukuje się do prześwitującego kożucha, zostawia całkiem ładne firanki na szkle. Aromat intensywny, przeważa w nim nuta bananowa, wyłapać można też drożdże i nuty typowo pszeniczne. W smaku treściwe, kwaskowe z wyraźnie bananowo-drożdżowym posmakiem, pojawiają się też lekkie nuty cytrusów, związane właśnie z dość wyraźnie kwaskowym posmakiem. Wysycenie średnio-wysokie, dobrze podkreśla smak piwa i sprawia, iż staje się ono mocno orzeźwiające.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gandalfino
Aromat klasyczny.
Smak bez zarzutu (choć do terminu ino dwa miechy)
Klasyczna pszenica w porządnym wykonaniu.
Borsuk77
Wygląd - kolor soku z czerwonych grejpfrutów, mętne, duże wysycenie; piana na początku wysoka, ale znika w dość szybkim do minimalnej grubości.
Zapach - nuty typowe dla piw pszenicznych rodem z Niemiec - czyli banany, nieco goździków, trochę kwasku i nieco słodyczy.
Smak - na pierwszym planie wyczuwalne są banany i pszeniczny słód, dalej troszkę klasycznej słodyczy oraz lekka kwaskowość - całość dobrze skomponowana.
Reasumując - Piwo lepiej smakuje niż prezentuje się jego wygląd. Gęste, przyjemne. Warte spróbowania, ale podobnie jak wiele wyrobów rzemieślników jest zbyt drogie. Po doświadczeniach z piwami domowymi i dobrymi wyrobami browarów regionalnych, wiem, że górna granica za podobne piwa to 5 zł. Moda na craft mocno wywindowała ceny i wydaje się, że browarnicy są mocno pazerni.
Shinodin
Gogo
Długo przyszło mi czekać na Bambra, aczkolwiek nie byłem jakoś wielce podekscytowany zakupem.
Aromat bardzo intensywny, wyraźna pszenica, oprócz tego nic nie wychwyciłem.
Piana niska, szybko zanikająca, tutaj mały minusik.
Piwo mętne, drobinek nie uświadczyłem.
Smak- rewelacja ! Bardzo intensywna i dobra pszenica, po dłuższym czasie pojawia się świetny smak bananów. Leciutko wyczuwalny słód.
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony tym piwem, jeden z najlepszych pszeniczniaków jakie piłem.