Stu Mostów ART+1 Doppel Weizenbock German IPA
Stu Mostów ART+1 Doppel Weizenbock German IPA
Stu Mostów ART+1 Doppel Weizenbock German IPA
Doppel Weizenbock German IPA
% alk. 8.3
Blg 19.0
IBU 60
brak kodu


Piwo w stylu Doppel Weizenbock German India Pale Ale uwarzone przez Browar Stu Mostów w kooperacji z niemieckim CAMBA Bavaria. Jest to pierwsze piwo z serii ART+. Jego premiera odbyła się 20 marca 2015 roku.

ART. Doppel Weizenbock German IPA to mariaż niemieckiej szkoły robienia piwa typu Weizenbock z chmieleniem bardziej wyrazistym w stylu India Pale Ale – Grzegorz Ickiewicz, Piwowar Browaru Stu Mostów. Piwo jest ciemnopomarańczowe i bierze to co najlepsze z dwóch styli – moc i przyjemny bananowo-goździkowy aromat podwójnego pszenicznego koźlaka, oraz cytrusową owocowość IPA, za którą odpowiedzialne są nowofalowe odmiany niemieckich chmieli – Hallertau Saphir oraz Mandarina Bavaria.

Piwo górnej fermentacji, niepasteryzowane, niefiltrowane
Składniki: woda, słody pszeniczne, słody jęczmienne, chmiel, drożdże
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 0,5l.
Dodał: piwosz92 - 2016-02-04 10:58:57

Oceny

Użytkownicy 7,5 / ilość: 8
Goście 7,5 / ilość: 2
średnia 7,5/10 / ilość: 10

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny


nietzsche

2016-12-15 00:04:55
Rany boskie, co tu się dzieje w zapachu, nuty drożdżowo słodowo chmielowe zlały się w całość, jest przejrzała bananowość, goździkowość, korzenność, przyprawowość, ziemistość, delikatna pieprzność i tak niesamowite kwaśne pomarańcze, kwaśne mandarynki, jakich nie da żaden amerykański chmiel, do tego kwiatowość ? kwiaty drzew owocowych/kwiaty pomarańczy i trochę swojskich owoców, kwaśne zimowe jabłka ? tak, zapach jest kwaśny, odrobinę żywic.
Kolor bursztyn, bardzo mętne, więc wygląda ciemniej, śliczna piana, dosyć trwała, a lacing układa na szkle loga zespołów black metalowych/deathcore?owych, też świetny.
W smaku bardzo pełne, bardzo puszyste, pszeniczne, wręcz mączne, jest chlebowe i trochę drożdżowe, ale przede wszystkim jak nektar bananowo-mandarynkowy, słodkie z kwaskowym podbiciem (przez co sprawia wrażenie jak ciasto z mandarynkami w płynie), jest niemiecka chmielowa szmacianość, liść jeżyny, ale i jakaś mięta, jest porzeczka. Alkohol ukryty doskonale, jakbym pił piwo 5%. Tu naprawdę eksperyment się udał. Bałem się, że piwo pójdzie, w którąś stronę (IPA lub Doppelbocka), a jest wypośrodkowane, choć raczej ze wskazaniem na IPA, choć goryczki tu nie czuję zbyt wielkiej, bo to 60 IBU musi się ukorzyć przed tak potężnym słodowym ciałem. Goździk jeszcze potężniejszy w smaku niźli zapachu, jest lekka ziemistość, pieprzność i żywiczność. Dla mnie to to piwo, które w pewnym momencie zaczynasz cedzić coraz powolniej, widząc jak się kończy. Mam zgryz, nie wiem jaką dać mu ocenę. Bo ono z jednej strony nie jest z mojej bajki, ale z drugiej strony urzeka. Jak zachwyca, kiedy nie zachwyca? ;)
Oceny tego użytkownika: 9 ( smak: 8, zapach: 10, wygląd: 9 )
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010