Staropolski Porter 180
Staropolski Porter 180
Staropolski Porter 180
% alk. 9.7
Blg 22.0
5905669086691addbarcode
ulubione: 2
cena: 6,50 zł

Porter leżakujący 180 dni głęboko w piwnicach Browaru Staropolskiego.

"Porter jest trunkiem wybornym i zdrowym, który w roku 1730 warzyć zaczęto; przed tą epoką używane były trzy tylko style piwa w Anglii, zwane: Ale, Beer i Twopenny, które zwykle mieszano, dolewaiąc po połowie dwóch gatunków z liczby trzech wyżey wzmiankowanych..."
"...Gdy zaś weszło późniey w zwyczay mieszać wszystkie te trzy gatunki, z czego niemały wynikał zachód dla szynkarzów, którzy do iedney kwarty z trzech beczek utaczać musieli trunku, piwowar Harwed powziął myśl przyrządzić trunek taki, któryby łączył, w sobie własności wszystkich trzech gatunków piwa dotąd używanych, co tez szczęśliwie mu się udało..."

"Dokładna nauka warzenia piwa" Karol Wilhelm Schmidt

Skład: woda; słody: Monachijski, Jasny Pilzneński, Karmelowy ciemny, Karmelowy jasny, Barwiący; chmiele goryczkowe: Magnum, Sybilla; chmiel aromatyczny: Hallertauer Tradition.
Piwo ciemne, pasteryzowane.
Dodał: Fester - 2016-10-19 17:54:48

oceny Oceny

Użytkownicy 7,23 / ilość: 39
Goście 7,06 / ilość: 16
średnia7,18 / ilość: 55

Twoja ocena

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
Gość
awatar
Gość

2021-12-10 02:40:32
To piwo jest zagadką. Generalnie Browar Staropolski jest zagadką. Ten ich k.rwa przeceniony RIS.. carski a wali żelazem i bóg wie czym jeszcze na kilometr.
Tak Tischnerowsko wyłonacony a jednak jakoś zachęcający.. A z drugiej strony ten nieomal genialny Bałtyk z żaglowcem. Ale znów, raz sztosowaty (wyborna warka do 08 05 24), raz nie do picia (many ealier shots).

Moja dziś testowana wersja Porteru 180 dni ( inny skład niż ten z żaglowcem) została kupiona za 6,50 w Intermarche Gdańsk 09 12 21. Cenę oceniam jako bardzo dobrą i nie mam pytań. Kapsel zwykły ( mean - nie ceramiczna krachla) Warka do 28 09 26 alk 9,7% Plato 22.
No i znowu... Trochę chłopaki pojechali z tą przydatnością. 5 lat? Inormos! Dla piwa poniżej 10 % alk.? Srogo. Przy takiej nikłej świeżości moim skromnym zdaniem nie przetrwa.. Więc degustujmy a vista!
Zaznaczam, iż browar zdaje mi się niekonsekwentny nieomal jak Ciechan czy Kościerzyna. To jednak nie powstrzymało mnie od prawie panegirycznej recenzji ich krachlowego żaglowego Porteru (na ocen piwo few days ago), też 180 dni starzonego, prawilnego soczystego Bałtyku. Bo właśnie rzeczona do 05 08 24 warka dała czadu.

Tutaj z etykietą porteru 180 dni mamy piwo nieco tylko mocowo słabsze( 9,7 vs 10,2 alko). Skład słodów inny i trunek ewidentnie też.
To piwo jest jakby trochę spokojniejsze, nieostentacyjne.
Barwa jak pisali przedmówcy nieprzejrzysta. Pod mocną lampą na brzegach nieco tylko kasztanowo-pomarańczowe. Piękne.
Piana capuccino, superdrobna lecz błyskawicznie zanikająca. Lacing firankowy, bardzo trwały. Good.
Nos porterowy ale też i vintażowy. Zapach..Jaruzelowe papierochy, świąteczna zupa z suszoną śliwką, pyliste zboże, pumpernikiel, czekolada 70% i te ich stare przyrdzewiałe kadzie. W każdym razie jest ziemiście.
No... I k.rwa wiem. Olśniło mnie tu i teraz! To nie żadne stare kadzie, nie utlenienie ani nawet żelazo. To jest ten wszechobecny Koźlak. Zarówno w Perle Porterze ( który nie powiem, lubię) tak i tu jest to wyjście z koźlakowej bazy do porteru. Naprawdę? Prezesie? Piwowarze? Really? Ja Waszego Koźlaka nawet szanuję i lubię ale pliz nie róbta mi na tej bazie Bałtyka.
A jak to to smakuje?
Usta spokojne, umiarkowane. Wysycenie wreszcie niskie i obecne. Cały czas uwalniające się podczas degustacji. Wielka, znacząca zmiana w Staropolskim. Z wysyceniem tak trzymać!
Reszta prosta
Mniej Koźlaka więcej paloności, lagerowości, nuta stoutu i będzie dobrze.
Teraz?
Powstał nowy styl: RauchDunkelDoppel(jak nie tripel)Bock Mejd in Zduńska Wola.
Za ten styl jaknajbardziej 8/10 choć wolę doppelbocka Ambera z Dino za 5.99
za zgodnośc PB wg BJCP raptem 5/10
Drinkability factor 6 do 7 na 10
A mogło być naprawdę miło ...






awatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar

2021-08-01 23:23:08
Dobry porter w butelce z starego typu kapslem ze szkła. W smaku bardziej złożony niż np. Żywiec Porter, ale moc a te z bije. Alkohol nie jest wyczuwalny. Złożoność zapachu i smaku mniejsza, chociaż ja wczuwam owoce czy figi. Dobry produkt.
oceny Oceny użytkownika:
8 ( smak: 8, zapach: 8, wygląd: 9 )
awatar
Gość
awatar
Gość
2021-12-10 00:32:56
Popieram i się zgadzam. Żywiec to jest totalna ściema.Jak można mieć oryginalną recepturę i tak ją spep.zyć?
Ale jak się sprzedało Cieszyn....
awatar
łodyga
starstar

2021-07-25 21:09:49
W kolorze klarowne i bardzo ciemne, światła zasadniczo wiele nie przepuszcza. Na początku dość gęsta piana, która jednak opada.
W zapachu rzeczywiście nie ma przebojów, głównie zapachy palone.
W smaku zupełnie poprawny porter, pijalny, nie nudzi nawet końcówka. Jak na 22% ekstraktu względnie czuć gaz, co akurat dla mnie jest na plus, bo piwo nie jest likierowate. W tej cenie bardzo w porządku, chociaż chyba chętniej sięgnę po Komesa.
oceny Oceny użytkownika:
8 ( smak: 8, zapach: 7, wygląd: 8 )
awatar
nietzsche
starstarstarstarstar

2021-05-20 01:11:04
Wygląd: ciemno brunatne, ale nie mętne, pod światło widać fajne rubinowe refleksy, spora piana, beżowa, puch, ale jednak trochę za duża i tego się boję, ładny lacing
Zapach:NIe rozpieszcza zapachem, czuć paloność i trochę ciemnych owoców
Smak: Kiedyś go piłem i zapamiętałem tylko zbyt duże wysycenie, to chyba dalej jego problem, nie mówimy tu o jakimś imperialu tylko 22 odfermentowanej do 10, a wysycenie jest jak w jakimś jasnym pełnym. Świetny orzech, nie wiem, czy to standard czy leżak, ale jest orzechowe w opór, nawet nie jest tak źle z pełnią (przy tak ekonomicznym odfermentowaniu), mocno palone, czekoladowe, kawowe, jest przypalony karmel, nuty melanoidynowe, rodzynkowe, są czerwone i ciemne owoce, które utlenienie zabrało w stronę klimatów czerwonego wina, jest trochę zbyt kwaskowe. Piwo z terminem do stycznia 2021, starzeje się świetnie, tylko jest jeden problem: Staropolski to brak jakiejkolwiek powtarzalności warek, potrafia wypuścić świetne piwo, a warka kilka dni później już jest kompletnym gównem. Bogaty aromat, w wersji wyleżakowanej, mankamentami jest płytkość (choć bywały większe wodniaki przy tych parametrach), przesadzone wysycenie. Alkohol niewyczuwalny w smaku, ładnie tylko grzeje w przełyk.
oceny Oceny użytkownika:
7 ( smak: 8, zapach: 6, wygląd: 6 )
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.