Setka Tu Byłem
Setka Tu Byłem
Setka Tu Byłem
East Coast IPA
% alk. 6.3
Blg 15.0
IBU 50
brak kodu


Jedno z pierwszych piw uwarzonych przez kontraktowy browar Setka z Poznania. Browar ten został założony przez czterech przyjaciół - ekipę poznańskiego multitapu Setka. Założyciele tego browaru to: Seweryn Hellak, Grzegorz Stachurski, Maciej Kaźmierczyk i Wojciech Frączyk. Debiutanckie piwo na rynku pojawiło się na początku października 2015 roku. Była to nie byle jaka ciekawostka - Kapitan Drake - Mojito Gose. Piwo zostało uwarzone w Widawie u Wojciecha Frączyka, który również jest zaangażowany w ten projekt. Zebraliśmy się we czterech i nawarzyliśmy niezłego piwa - tak powstał Browar Setka! Sięgamy do historii, ale zawsze patrzymy w przyszłość. Ze starych receptur wyciągamy to, co najlepsze, dodając do nich odrobinę naszej wyobraźni. www.browarsetka.pl. Tu Byłem - East Coast IPA. A gdyby tak wsiąść do Jeepa i zwiedzić cały świat? Sprawdzić gdzie rośnie pieprz, kwitną migdały i pachnie eukaliptus? Wtedy do plecaka na pewno spakowalibyśmy pełne, karmelowe i mocno nachmielone East Coast IPA. Po długiej podróży smakuje najlepiej! Piwo górnej fermentacji, pasteryzowane, niefiltrowane. Skład: woda; słody: Pale Ale, Monachijski, Karmelowy; chmiele: Citra, Simcoe, Ahtanum, Centennial, El Dorado; drożdże US-05. Słody dla Browaru Setka dostarcza BREWservice. Sugerowana temperatura serwowania zapisana na etykiecie to przedział 10-13°C. Polecane szkło: IPA Glass. Polecamy do: pikantne potrawy, makaron z pesto, łosoś z grilla, zdania na bazie soi, pizza. Dostępne w brązowej, półlitrowej, bezzwrotnej butelce, zamkniętej czarnym, gołym kapslem. Piwo miało swoją premierę w pierwszy piątek Listopada 2015 roku.
Dodał: Kaente - 2015-12-23 09:46:03

Oceny

Użytkownicy 6,95 / ilość: 38
Goście 7 / ilość: 8
średnia 6,96/10 / ilość: 46

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny


Marianek

2017-09-18 11:21:59
Przeciętny przykład IPA ze wschodniego wybrzeża, bardziej słodowa, karmelowa wersja niż z zachodniego wybrzeża.
Oko: herbaciano-miodowy, zamglony. Piana niezbyt wysoka, gęsta w kolorze ecri.
Nos: Z butelki dominacja cytrusów i słodkich owoców oraz podstawa słodowa, ze szkła dochodzi bardziej podstawa słodowa, w tym karmel, jest słodko.
Smak: Najpierw dominacja słodyczy od słodów, w tym karmel, toffi, a po chwili owoce słodkie i cytrusy od chmielu. Goryczka nie jest wysoka, ale stanwoi dobra kontrę do słodów. Z czasem odkłada się na jezyku i w gardle, ale nie zalega, w typie ziołowo-żywicznym.
Brakuje intensywności, a karmel jest niepotrzebny.
Oceny tego użytkownika: 6 ( smak: 5, zapach: 7, wygląd: 8 )

Thesloma

2017-07-03 10:24:22
Zapach : dość płasko ponieważ tylko karmel wystepuje

Smak : słodko od karmelu i gorzko i to porządnie od chmielu

Piwo ogólnie rzecz biorąc płaskie , nudne i męczące , dla mnie przeciętnie.
Oceny tego użytkownika: 6 ( smak: 5, zapach: 5, wygląd: 5 )

kghyt

2017-05-19 19:35:08
dziwny kolor - mocnej herbaty, w smaku solidna podbudowa słodowa, bardzo mało piany i gazu, goryczka umiarkowana, przyjemna
Oceny tego użytkownika: 7 ( smak: 7, zapach: 7, wygląd: 6 )

Ravnarr

2017-01-15 15:57:29
W aromacie owoce cytrusowe i dużo żywicy. Ładny, ciemno bursztynowy kolor, ciemnobeżowa drobnopęcherzykowa piana zostawiająca ładny lacing.
W smaku troche gorzej. Na pierwszym planie mocna goryczka, niestety zalegająca. Jest żywiczność, jest karmel. Przeszkadza wysokie wysycenie. Największym mankamentem jest wodnistość. W ogóle nie czuć, że to piętnastka.
Oceny tego użytkownika: 7 ( smak: 6, zapach: 7, wygląd: 9 )
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010