Ilość piw w katalogu

9182

Informacje o producentach

Browar Zamkowy Sp. z o.o.
Browar Zamkowy Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

22 czerwca 1997 roku Steven Petrosino wypil 1 litr piwa w 1,3 sekundy. Od tamtej pory ze wzgledow etycznych, w Ksiedze Rekordow Guinnessa nie sa zamieszczane rekordy dotyczace spozywania alkoholu.

Najnowsze komentarze


matiwi
Lubuskie IPA
1. Piana: rośnie na ok 1.5 cm i dość szybko opada. Jednak pozostaje w postaci cienkiej warstwy do samego końca.
2. Zapach: cytrusy i inne owoce tropikalne oraz aromaty mleczne.
3.Smak: bardzo wyraźna goryczka, która wg. mnie maskuje inne smaki do tego bardzo delikatne aromaty ziołowe i maślane.

Ogólnie to piwo nie jest źle ale z pewnością nie zachęciło mnie do zakupu kolejnej butelki. Jego pijalnosc również oceniam na średnią.
2018-06-25 10:57:37

Gość
Amber Johannes
Johannesowi brakuje chmielu, który nadał by Heweliuszowi niezbędnego charakteru. Jest moc, a gorączki brak. Dla tych, którzy lubią słodowe i tyle:)
2018-06-25 10:42:36

Thesloma
Łomża 0% grejpfrut
Wiele nie odstaje od warki radler 0% . Najprościej mówiąc zamiast posmaku cytryny , mamy posmak grejpfruta. Sam skład przeraża gdy go przepisywałem z butelki. Typowa , koncernowa zerówka.
2018-06-25 09:28:39

niepozorny22
Budweiser Budvar Original
w bedrze promoja po 3 zł dobra cena.. i piwo ok
2018-06-25 08:25:04

niepozorny22
Manufaktura Piwna Sen APAcza
słabe..smak o d..y..
2018-06-25 08:18:41

Gość
Jagiełło Chmielak
Kupilem dla sprawdzenia jedno. Wydaje sie bardzo dobre .
2018-06-25 08:13:05

VintagE25
Lech Premium
Jestem miło zaskoczony. Do niedawna Lech był synonimem rozwodnionych, bezsmakowych szczyn. Jakkolwiek, ma meczu Polska-Kolumbia zakupiłem 8-pak i wchodził całkiem nieźle. Wróżby Kopyra traktuję z przymrużeniem oka, jednak w swoim niedawnym teście all-malt lagers się nie pomylił i ocenił Lecha pozytywnie. W mojej ocenie z racji meczu nie skupiałem się na wyglądzie ani zapachu, natomiast w smaku naprawdę daje radę. Średniopełne z minusem, jednak nawet po kilkunastu/kilkudziesięciu minutach wciąż idzie wypić bez obrzydzenia mimo nie do końca satysfakcjonującego nagazowania. Nie odrzuca. Dobrze wchodzi. Podan pełny skład i warzone uczciwie z pożądanych składników. Myślę, że należy się 6/10 tak jak Tyskie o reformulacji. P.S Uwaga: Lech przyciąga konsumentów-złodziei! Włozylem do kumpla na hajmacie 8-pak do lodówki i ktoś mi pospierdolił 2 piwa! Na szczęście później sobie odbiłem. Jednak ta poznańska mentalność jest zaraźliwa za pośrednictwem ich piwa.
2018-06-25 00:56:33

Thesloma
Birra Moretti
Reasumując typowy lager oczywiście z wyżej klasy koncernów od naszych , lekkie wady ale w lekkim piwie z delikatną przyjemną słodowością ujdą . Takie piwo codzienne które da się naprawdę pić . Czyli ogółem średniawka 5/10.
2018-06-25 00:17:23

paka1285
Van Pur Donner Strong
Nie da się wypić. Chyba , że ktoś ma Delirke. NIE POLECAM.
2018-06-24 23:59:48

paka1285
Donner Super Mocne
Kiedyś jak nie było za co pić , a pić się chciało to mogłem wypić takich piw ze trzy. Było to jednak kilka lat temu. A teraz przy sentymentalny powrocie do tego piwa , nie jestem w stanie tego dopić do końca. :)
2018-06-24 23:56:11

paka1285
Van Pur Karpackie Mocne
Wspomnienia ! ! ! Jak jeszcze nie było sie Hop Headem tylko piło to co starszy brat kumpla mógł kupić w delikatesach i nie było za drogie. Jednak po powrocie to tego piwa po kilku dobrych latach jest nie dobrze wręcz tragicznie. NIEPOLECAM.
2018-06-24 23:48:59

MateoKrk_
Kapuziner Weissbier Dunkel
Barwa Jasno-Brązowa Zmętnione Nie Klarowne.

W Aromacie Dojrzałe Banany Goździki Lekki Karmel Drożdże i Skórka od Chleba.

W Smaku Świeżo Orzeźwiająco Dominują Banany Ale Nie Tak Jak w Aromacie Do Tego Drożdże Dopełniają Weizenowy Profil Wyczuwalny Także Karmel Na Szczęście Nie Jest On Przytłaczający oraz Chlebowy Posmak Goryczki Brak Wysokie Wysycenie.

Całkiem Dobry Dunkelweizen Ale Są Lepsze Które Mi Bardziej Smakują Jak Np. Weihenstephaner, Paulaner, Franziskaner.
2018-06-24 23:44:06

paka1285
Karpackie Super Mocne 9%
Lipa jak nie wiem. Ciężko to wypić. Mocny sikacz typu Tatra Mocne itd.
2018-06-24 23:44:02

paka1285
Brok Sambor
Dość średnie piwo. Pamiętam jak piłem je nad Jeziorem Kamionki pod Toruniem kilka lat temu, lecz teraz po kilku latach nie do końca mi pasuje. Dosyć mocno wyczuwalna kukurydza i woda , poza tym nic.
2018-06-24 23:41:47

paka1285
Tatra Niepasteryzowane
Lipne piwo. Według mnie mogą być minimalne różnice pomiędzy tym piwem a zwykłą Taterą, którą duża ilość ludzi wypierdala na hejnał pod sklepem spożywczym. NIE POLECAM.
2018-06-24 23:35:24

paka1285
Tatra Mocne 15.1°
Chujnia. Alkoholowe, lekko metaliczne, nie dobre. NIE POLECAM.
2018-06-24 23:23:42

paka1285
Harnaś Rześkie
Słabo. Chociaż jak na piwo koncernowe to napewno nieco lepsze niż Tyskie za 1,99zł z Carrefoura.
2018-06-24 23:19:04

paka1285
AleBrowar Crazy Mike
Fajne. Aromat taki jaki powienien być w Double Ipa. W smaku ok, odpowiednio wysoka goryczka, delikatnie czuć alkohol pod tą zasłoną chmieli. Polecam osobą które cenią sobie gorączkę pochodząca z amerykańskich odmian chmielu i naprawdę wyrazisty smak.
2018-06-24 23:06:36

paka1285
Cieszyńskie Mastne
Lipa. W smaku lekki karmel, słodowe. W aromacie słodowe , troszkę karmelu. Nie za dobre , ale brak też jakiś wad.
2018-06-24 22:58:45

Holsten_SA
Argus Radler Grejpfrut
Dobra rzecz. W smaku wyczuwalna grejpfrutowa goryczka.
2018-06-24 22:50:33
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Różnice w procesie wytwarzania piw koncernowych i regionalnych

Na przestrzeni niemal 6 tysięcy lat proces produkcji piwa był stale udoskonalany. Wysiłki piwowarów skierowane były na poprawę jakości oraz smaku produkowanego piwa. Jednak w ostatnich latach możemy zaobserwować głównie próby zmniejszenia kosztów oraz skrócenia czasu produkcji. Przynosi to często negatywne skutki w odniesieniu do jakości piwa. 
Na polskim rynku obserwujemy wzrost udziału lokalnych browarów w ogólnej sprzedaży piwa, pomimo znacznie wyższych cen ich wyrobów w stosunku do tych oferowanych przez duże koncerny piwowarskie. Konsumenci coraz częściej decydują się ponieść większe koszty w zamian za produkt tradycyjny o wyższej jakości.
Czy jednak różnice w produkcji piwa przez małe browary i koncerny są tak znaczące?
Poniżej postaram się przedstawić niektóre z nich.

Słód
Pierwsze różnice widać już na etapie produkcji słodu, który jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. W tradycyjnym procesie produkcji słód otrzymywany jest z jęczmienia browarnego podczas moczenia ziaren jęczmienia, kiełkowania, a następnie jego suszenia. W dzisiejszych czasach browary nie produkują słodu, ale kupują go w słodowniach.

Browary komercyjne często aby zmniejszyć koszt surowców, zamiast droższego słodu jęczmiennego stosują dodatki tzw. surowców niesłodowanych, będące tańszymi zamiennikami, nie zawierającymi enzymów koniecznych przy zacieraniu słodu, Dlatego też podczas ich stosowania konieczne jest dodawanie preparatów enzymatycznych i stabilizujących. Najczęściej spotykanymi dodatkami stosowanymi jako zamienniki słodu są kukurydza (ziarna, śruta, skrobia lub syrop kukurydziany), ryż, jęczmień, pszenica i cukier.

Chmiel
Tradycyjnie dodawano do piwa chmiel w postaci suszonych szyszek chmielowych. Zawierają one gorzkie żywice nadające piwu goryczkę, oraz olejki chmielowe dostarczające aromatycznych składników piwa. W chmielu stwierdzono obecność ponad 200 różnych substancji, posiadających m.in. właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Obniżających napięcie nerwowe i wspomagających walkę z bezsennością. Współcześnie najczęściej stosuje się zamienniki szyszek chmielowych - proszki, granulaty, ekstrakty lub preparaty chmielowe. 

Warzenie
W zależności od przyjętej metody wyróżniamy piwa tradycyjne - warzone w kadziach otwartych lub zamkniętych, oraz warzone metodą nowoczesną, w tankofermentatorach (połączenie kadzi fermentacyjnych i tanków leżakowych), otrzymywane metodą High Gravity Brewing. 
Polega one na warzeniu wysoko stężonej brzeczki, której ekstrakt jest znacznie wyższy niż w otrzymanym później piwie. Taką brzeczkę otrzymuję się poprzez odpowiednie modyfikacje etapu zacierania słodu, a przed rozlewem do butelek odpowiednio rozcieńcza wodą z nasyca dwutlenkiem węgla, aż do uzyskania odpowiedniej wartości ekstraktu piwa. Technologia znacznie zwiększa szybkość produkcji piwa, a także redukuje koszty. Jednak im większa zawartość ekstraktu w brzeczce, tym gorszy smak i zapach piwa, ponieważ w czasie fermentacji wytwarzają się większe ilości negatywnych produktów ubocznych.

Utrwalanie
Ze względu na brak sterylnych warunków podczas procesu produkcji piwa, pozostawienie go bez dodakowych czynności hamujących rozwój mikroorganizmów, pozwala na uzyskanie okresu przydatności do spożycia tylko ok. 2-3 tygodni. Piwo to posiada wszystkie składniki powstałe w czasie produkcji, oraz wartości odżywcze, ale wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.
W celu przdłużenia okresu przydatności piwa do spożycia najpowszechniej stosowaną w browarnictwie metodą jest pasteryzacja. Polega ona na kilkunastosekundowym podgrzaniu piwa do około 70oC w przepływie przez płytowy wymiennik ciepła i szybkim schłodzeniu. Piwo zostaje pozbawione mikroorganizmów, ale też witamin, mikroelementów itp. Pasteryzacja  powoduje także zubożenie smaku piwa.

Innym sposobem przełużenia trwałości piwa jest mikrofiltracja (zwana „zimną pasteryzacją”). Polegająca na przepływie niesterylnego piwa przez mikrofiltry, w wyniku czego niepożądane mikroorganizmy zostają zatrzymane na błonach. Uważa się, że ten sposób utrwalania powoduję podobne straty części składników odżywczych podobnie jak w przypadku pasteryzacji. Sprzęt do mikrofiltracji jest dość drogi, więc stosują ją najczęściej tylko duże browary.
Lokalne browary coraz częściej dla swoich wyrobów używają okeślenia „nieutrwalane”, aby podkreślić że w przeciwieństwie do piw koncernowych, ich produkt nie jest w żaden sposób utrwalany. 

Leżakowanie
Kolejną różnicą w produkcji piwa w browarze lokalnym, w porównaniu do koncernu, jest czas leżakowania. Piwo produkowane w koncernie leżakuje najczęściej od 5-12 dni, natomiast w lokalnym browarze okres ten wynosi przynajmniej 2 tygodnie, często i dłużej. Proces ten jest bardzo ważny ze względu na zjawiska, które zachodzą w trakcie jego trwania. Piwo klaruje się, nasyca naturalnym dwutlenkiem węgla, uzyskuje właściwy bukiet smakowo-zapachowy.

Jak widać wyższe ceny wyrobów tradycyjnych uzasadnione są wieloma czynnikami. Dzięki dużej różnorodności na rynku konsument może sam podjąć decyzję, czy woli dopłacić aby otrzymać lepszy jakościowo produkt.
wykonanie choruzy.pl © 2010