Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

8717

Czy wiesz, że...

W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.

Najnowsze komentarze

Piwne Podziemie Hops, Death & Taxes

nietzsche
Piwne Podziemie Hops, Death & Taxes
Wygląd: Kolor brunatny, nieklarowne, niewielka piana, beżowa, lacing żaden
Zapach: cytrusowy, żywiczny, delikatnie cedrowy? lekko kawowy i słonecznikowy, zbożowy
Smak: Ciekawy, bo piwo sprawia wrażenie raczej jasnego piwa z kawą, coś jak Coffee Break Rebelii lub Krakowskie Śniadanie, tylko tu bardzo fajna zbożówka wychodzi, jest odrobina słonecznika prażonego. Nie wiem w czym się ten cedrzyk miał objawić, jest owszem ściągające, żywiczne, ale raczej standardowo, jak od amerykańskich chmieli, lekko cytrusowe, mocno korzenne, melanoidynowe, korzenne. Gładkie, pełne, puszyste, bardzo pijalne jak na prawie 7%
2018-04-21 23:58:03
Książęce IPA

JOKER_
Książęce IPA
Piana drobnoziarnista która po czasie przechodzi w gruboziarnistą .Piana powoli opada zdobiąc kufelek.
Barwa : złota, przejrzysta
Zapach : mocno wyczuwalna nuta cytrusowa z niewielka nutą owoców tropikalnych. Zapach orzeźwiający.
Smak: na początku mocno wyczuwalny cytrusowy smak który przechodzi w niewielką goryczkę. Jak dla mnie za mocno przesiąknięta cytrusami gdyby dodali więcej tropikalnych owoców było by ok:) Piwko jak na koncerniaka nie jest złe. Rewelacji nie ma
2018-04-21 23:54:34
Książęce Porter

Gość
Książęce Porter
Średnie, lekkie, dosyć sporo nasycone, w zapachu czerwone wino, jak na 8% to woda. Pierwsza warka, liczę ze z czasem się poprawi :-)
2018-04-21 23:54:23
Staropolski Krynica Morska Jasne

Holsten_SA
Staropolski Krynica Morska Jasne
Typowe dla zduńskowolskiego browaru słodowe piwo typu lager. Jest jednak lepsze od średniej. Jak na swoje parametry mega treściwe.
2018-04-21 23:29:33
Okocim Jasne Okocimskie

Gość
Okocim Jasne Okocimskie
Kolor jasno złoty, klarowny. Piana szybko znika, ale pozostawia trwałe ślady na szkle. Nie jest przesadnie słodowe, przydałoby się jednak więcej chmielowej goryczki bowiem ta niby gdzieś tam kryje się, ale tak bardzo, że czuć ją dopiero pod koniec i to minimalnie. Nie czuć za bardzo alkoholowości. Wysycenie w normie. Podsumowując: to nie jest jakieś wybitnie złe piwo typu lager. Z braku laku można wypić, zwłaszcza porządnie słchodzone w gorące dni. Jednak do standardów gatunku to wciąż daleko.
2018-04-21 22:49:01
Okocim Polskie ALE

Gość
Okocim Polskie ALE
Zapach Cascade jest na początku, ale zaraz ulatuje. W smaku wyczuwam szampon do włosów. Niedobre piwo, ale da się dopić na siłę.
2018-04-21 22:48:18
Łomża Jasne

wojtaswb2
Łomża Jasne
Piwo kupione w Lidlu. Wodniste, puste. Gotowane warzywa odrzucają.
2018-04-21 22:14:38
Raduga Some Like It Hot

jover
Raduga Some Like It Hot
zapach cytrusy z dominującą cytryną, kwaskowe, czuć użyte chmiele, orzeźwiające, wysycenie średnie, w smaku cytryna, gładkie, minimalnie klei się do podniebienia, gorycz niska, ziołowa, cytrynowa, kwaskowa, lekko żywiczna
2018-04-21 22:04:42
Żywiec Sesyjne IPA

Gość
Żywiec Sesyjne IPA
Wyszło mi przypadkiem zywiec ipa vs książęce ipa. Książęce baz szału i nie jest IPĄ ale zaskakująco dobre. Żywiec pijalny z jakąś tam goryczką ale ogólnie cienkie. Jest w nim trochę goryczki i lagerka pod spodem. Nie jest złe ale oczekując niewiele wciąż spodziewałem się więcej. Lepsze warki APA były znacznie lepsze.
2018-04-21 22:00:58
Kustosz Mocne

Gość
Kustosz Mocne
Myślę że psie wymiociny smakują lepiej. Nie mam zbyt wielkich wymagań smakowych, ale to co poczułem po wypiciu łyka tego trunku nie da się opisać słowami. VIP to był już niezły kosmos, ale Kustosz kładzie go na łopatki po pierwszym łyku. Tylko dla zdesperowanych meneli.
2018-04-21 22:00:23
Bosman Specjal

Dziemiu
Bosman Specjal
Pogoniarski przysmak...
2018-04-21 21:52:56
Szpunt Galaxon

Shinodin
Szpunt Galaxon
Piana biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, lacing występuje jedynie w formie szczątkowej. Barwa jaśniejsza piaskowa, stosunkowo mocno zmętnione, nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu nuty owocowe faktycznie da się wyczuć brzoskwinię oraz marakuję, ponadto mleczne klimaty, trochę cytrusów oraz żywicy, podbudowa słodowa. W smaku słodkie, owocowe, choć wyraźną kontrą kwaskową, goryczka lekko zalegająca o profilu mlecznym, laktoza subtelnie ujawnia swoje walory, gładka tekstura, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny czarny, etykieta w fioletowej kolorystyce, ciekawie wykonana graficznie, na pewno wyróżnia się na półce sklepowej, w miarę wyczerpująco opisana. Warka 13.09.2018. Treściwa milkshake IPA od Szpunta, pulpy z egzotycznych owoców fajnie wkomponowują się w smak. Do tego dodatek laktozy wygładza fakturę i jeszcze bardziej zagęszcza ten aromat. Nie jestem co prawda zachwycony, lecz jest to niewątpliwie udany wyrób, inny i niebanalny, a to się chwali... 7 powinno być sprawiedliwą oceną dla Galaxona.
2018-04-21 21:49:25
Perun Behemoth Walpurgia

Barbarossa
Perun Behemoth Walpurgia
W sumie nie wiem po co ten dodatek jak gówno to daje
2018-04-21 21:27:31
Książęce IPA

Gość
Książęce IPA
Ale numer. KP zrobiło dobre piwo :) Piwo nie jest na pewno rasową IPĄ. Jest to raczej takie summer ale/apa. Brakuje ciała i goryczki. Piwo jak na 13tkę pijalne mocno. O dziwo chmiel jest i nie uleciał od razu. Bez wątpienia smaczne piwo. Spodziewając się promocji za mniej niż 4zł - okej.
2018-04-21 21:24:29
Bojan

Holsten_SA
Bojan
Aktualnie piwo jest dostępne w Lidlu. Zapach piwa nie jest zbyt przyjemny, ale smak już tak. Smak początkowy słodowy z wyraźną goryczką. Pod koniec szklanki pojawia się jednak niestety delikatny posmak alkoholu. Całość oceniam jednakże pozytywnie.
2018-04-21 21:05:04
Redds Bianco

Shinodin
Redds Bianco
Piany kompletny brak, dziurawi się momentalnie po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostaje już pod zupełnie żadną postacią. Barwa jaśniejsza żółta, mocno przejrzysta i klarowna, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu nuty winne, lekko landrynkowe, generalnie słodki ulepek. W smaku kwaskowe z wyraźnym winogronowym posmakiem, cierpki nie do końca naturalny aromat pozostaje na kubkach smakowych przez dłuższy czas, iluzoryczna forma goryczki, wysycenie na średnio-wysokim poziomie. Kapsel z serii Redds, etykieta nawiązująca do nazwy, ubogo opisana, graficznie bez zarzutu. Warka 20.08.2018. Cierpki winogronowy, piwopodobny wyrób, chyba jeden z mniej udanych Reddsów jakie miałem okazję degustować, kwaśny, winny, dość mocno chemiczny, co aż kłuje i szczypie w język... Wypiłem tylko parę łyków... szkoda pieniędzy na takie wynalazki. Dam marne 3 i ani kawałka więcej.
2018-04-21 20:57:02
Żywiec Sesyjne IPA

Dziemiu
Żywiec Sesyjne IPA
Takie sobie... Zapach na plus.
2018-04-21 20:49:12
Czarnków Noteckie na Miodzie Lipowym

BRYNIU
Czarnków Noteckie na Miodzie Lipowym
Jasno beżowa drobno-pęcherzykowa piana (po obfitym nalaniu). Szybko opadająca. Lacing w postaci w miarę równego pierścienia. Barwa burgundowo-kasztanowa - klarowna. Aromat bardzo ładny, naturalny - miodowy. W smaku takie jakby landrynkowe, owszem miodowe... ale bez wiekszych fajerwerków... Znam wiele lepszych piw na miodzie, które lepiej prezentuje się na tle Noteckiego...
Wysycenie: śrenie
Warka do: 25.04.2018r
2018-04-21 20:41:54
Łomża Pełne Wyborowe

K1
Łomża Pełne Wyborowe
Świetne piwo. Smak pełny, miękki z wyraźną goryczką żateckiego chmielu. Smakuje jak niektóre czeskie piwa (Gambrinus 12, Krusovice Imperial).
Stanowi jakby połączenie polskich piwa (pełny smak, odpowiednia moc) i Budweisera (typowo piwna goryczka z żateckiego chmielu). Super piwo.
2018-04-21 20:22:18
Brovca Geronimo

Shinodin
Brovca Geronimo
Piana biała, drobnoziarnista, w miarę gęsta i puszysta, wysoka na około centymetr, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa ładna ciemniejsza bursztynowa, zupełnie nie zmętnione, klarowne i przejrzyste. W zapachu mocne nuty żywiczne, egzotyczne o cytrusowe klimaty, karmelowe oraz ziołowe akcenty, West Coast pełną gębą. W smaku treściwe z lekko zalegającą goryczką o profilu ziołowym, dobra karmelowa kontra słodowa, słabsza kwaskowa, załączają się suszone owoce i subtelna drożdżowość, cytrusy oraz egzotyka w tle, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny, etykieta w zielonej kolorystyce, graficznie nic specjalnego, minimalistyka, w miarę dobrze opisana. Warka 29.07.2018. Moje pierwsze piwo z browaru Brovca. I powiem szczerze zostałem zachęcony tym West Coastem do spróbowania kolejnych ich wyrobów. Solidne podejście do tematu, chociaż wolę bardziej cytrusowe i egzotyczne West Coasty, ten wybitnie karmelowy i żywiczny jest udanym wynalazkiem godnym polecenia. Ode mnie tym razem 7 z plusem, dobre rzemiosło.
2018-04-21 20:15:20
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Różnice w procesie wytwarzania piw koncernowych i regionalnych

Na przestrzeni niemal 6 tysięcy lat proces produkcji piwa był stale udoskonalany. Wysiłki piwowarów skierowane były na poprawę jakości oraz smaku produkowanego piwa. Jednak w ostatnich latach możemy zaobserwować głównie próby zmniejszenia kosztów oraz skrócenia czasu produkcji. Przynosi to często negatywne skutki w odniesieniu do jakości piwa. 
Na polskim rynku obserwujemy wzrost udziału lokalnych browarów w ogólnej sprzedaży piwa, pomimo znacznie wyższych cen ich wyrobów w stosunku do tych oferowanych przez duże koncerny piwowarskie. Konsumenci coraz częściej decydują się ponieść większe koszty w zamian za produkt tradycyjny o wyższej jakości.
Czy jednak różnice w produkcji piwa przez małe browary i koncerny są tak znaczące?
Poniżej postaram się przedstawić niektóre z nich.

Słód
Pierwsze różnice widać już na etapie produkcji słodu, który jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. W tradycyjnym procesie produkcji słód otrzymywany jest z jęczmienia browarnego podczas moczenia ziaren jęczmienia, kiełkowania, a następnie jego suszenia. W dzisiejszych czasach browary nie produkują słodu, ale kupują go w słodowniach.

Browary komercyjne często aby zmniejszyć koszt surowców, zamiast droższego słodu jęczmiennego stosują dodatki tzw. surowców niesłodowanych, będące tańszymi zamiennikami, nie zawierającymi enzymów koniecznych przy zacieraniu słodu, Dlatego też podczas ich stosowania konieczne jest dodawanie preparatów enzymatycznych i stabilizujących. Najczęściej spotykanymi dodatkami stosowanymi jako zamienniki słodu są kukurydza (ziarna, śruta, skrobia lub syrop kukurydziany), ryż, jęczmień, pszenica i cukier.

Chmiel
Tradycyjnie dodawano do piwa chmiel w postaci suszonych szyszek chmielowych. Zawierają one gorzkie żywice nadające piwu goryczkę, oraz olejki chmielowe dostarczające aromatycznych składników piwa. W chmielu stwierdzono obecność ponad 200 różnych substancji, posiadających m.in. właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Obniżających napięcie nerwowe i wspomagających walkę z bezsennością. Współcześnie najczęściej stosuje się zamienniki szyszek chmielowych - proszki, granulaty, ekstrakty lub preparaty chmielowe. 

Warzenie
W zależności od przyjętej metody wyróżniamy piwa tradycyjne - warzone w kadziach otwartych lub zamkniętych, oraz warzone metodą nowoczesną, w tankofermentatorach (połączenie kadzi fermentacyjnych i tanków leżakowych), otrzymywane metodą High Gravity Brewing. 
Polega one na warzeniu wysoko stężonej brzeczki, której ekstrakt jest znacznie wyższy niż w otrzymanym później piwie. Taką brzeczkę otrzymuję się poprzez odpowiednie modyfikacje etapu zacierania słodu, a przed rozlewem do butelek odpowiednio rozcieńcza wodą z nasyca dwutlenkiem węgla, aż do uzyskania odpowiedniej wartości ekstraktu piwa. Technologia znacznie zwiększa szybkość produkcji piwa, a także redukuje koszty. Jednak im większa zawartość ekstraktu w brzeczce, tym gorszy smak i zapach piwa, ponieważ w czasie fermentacji wytwarzają się większe ilości negatywnych produktów ubocznych.

Utrwalanie
Ze względu na brak sterylnych warunków podczas procesu produkcji piwa, pozostawienie go bez dodakowych czynności hamujących rozwój mikroorganizmów, pozwala na uzyskanie okresu przydatności do spożycia tylko ok. 2-3 tygodni. Piwo to posiada wszystkie składniki powstałe w czasie produkcji, oraz wartości odżywcze, ale wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.
W celu przdłużenia okresu przydatności piwa do spożycia najpowszechniej stosowaną w browarnictwie metodą jest pasteryzacja. Polega ona na kilkunastosekundowym podgrzaniu piwa do około 70oC w przepływie przez płytowy wymiennik ciepła i szybkim schłodzeniu. Piwo zostaje pozbawione mikroorganizmów, ale też witamin, mikroelementów itp. Pasteryzacja  powoduje także zubożenie smaku piwa.

Innym sposobem przełużenia trwałości piwa jest mikrofiltracja (zwana „zimną pasteryzacją”). Polegająca na przepływie niesterylnego piwa przez mikrofiltry, w wyniku czego niepożądane mikroorganizmy zostają zatrzymane na błonach. Uważa się, że ten sposób utrwalania powoduję podobne straty części składników odżywczych podobnie jak w przypadku pasteryzacji. Sprzęt do mikrofiltracji jest dość drogi, więc stosują ją najczęściej tylko duże browary.
Lokalne browary coraz częściej dla swoich wyrobów używają okeślenia „nieutrwalane”, aby podkreślić że w przeciwieństwie do piw koncernowych, ich produkt nie jest w żaden sposób utrwalany. 

Leżakowanie
Kolejną różnicą w produkcji piwa w browarze lokalnym, w porównaniu do koncernu, jest czas leżakowania. Piwo produkowane w koncernie leżakuje najczęściej od 5-12 dni, natomiast w lokalnym browarze okres ten wynosi przynajmniej 2 tygodnie, często i dłużej. Proces ten jest bardzo ważny ze względu na zjawiska, które zachodzą w trakcie jego trwania. Piwo klaruje się, nasyca naturalnym dwutlenkiem węgla, uzyskuje właściwy bukiet smakowo-zapachowy.

Jak widać wyższe ceny wyrobów tradycyjnych uzasadnione są wieloma czynnikami. Dzięki dużej różnorodności na rynku konsument może sam podjąć decyzję, czy woli dopłacić aby otrzymać lepszy jakościowo produkt.
wykonanie choruzy.pl © 2010