Ilość piw w katalogu

10489

Czy wiesz, że...

Najstarszym pubem z własnym browarem jest U Flekft w Pradze. Już w piętnastym stuleciu warzono tu piwo - najstarsze bowiem wzmianki pochodzą z 1499 roku.

Najnowsze komentarze


Gość
Perła Niepasteryzowana
Najlepsze piwo.Tylko butelka zwrotna.
Puszka i butelka bezzwrotna - zupełnie inny smak


2018-10-17 02:14:05

Gość
Stern Extra Strong
Właśnie, wypierdalaj
2018-10-17 00:48:09

Gość
Stern Extra Strong
Nie zesraj się
2018-10-17 00:47:06

Gość
Łomża Pełne Wyborowe
Najlepsze piwo tylko je pine
2018-10-17 00:06:34

nietzsche
Konstancin Witbier
A po co goryczka w witbierze?
2018-10-16 23:30:59

nietzsche
Konstancin Witbier
Wygląd: barwa słomkowa, zmętnione, drobna piana, bez szału
Zapach: zdominowany przez kolendrę, ale mi to pasuje, jakieś nuty gumy balonowej, korzenne
Smak: Taki dosyć płaski witbier, dziwna twarda woda ujmuje mu gładkości, dobrze, że nie żałowano kolendry to jest jakieś, czyli kolendrowe, wodniak z dziwną cukrową słodkością, ale i kwaśnością, to jest poziom Kutosza Białego, nic ponad, średniak, ale i tak dobrze, bo pozostałe wypusty Czarnkowa pod tą marką próbujące gonić kraft to tragedia, tu tragedii nie ma, inna sprawa, że trudno jest totalnie schrzanić witbiera. Cytrusy i banany, powiadacie? Ja tu czuję co najwyżej jabłko lub gruszkę.
2018-10-16 23:30:19

Gość
Holba Robotnicze 1910
Cukier i produkty chmielowe. Patrz i nie ruszaj. Jak można coś takiego pić a tym bardziej kupić? Piwo dla desperatów.
2018-10-16 22:20:30

Gość
Namysłów Pils
Piwo jest bardzo kiepskie jak na Pilsa. Nie ma co się rozpisywać o aromacie czy smaku. Nawet skunksa zbytnio nie ma. Piwo praktycznie bezchmielowe.

To nie pils tylko zwykły eurolager czy jak to w Czechach mówią prześmiewczo Europivo.
2018-10-16 22:20:18

paka1285
Karpat Mustang APA
Smakuje podobnie jak Żywiec Apa, czyli nic specjalnego. Jest nawet trochę bardziej wodniste. Nie polecam.
2018-10-16 21:51:02

paka1285
Karpat Wheat Belgian IPA
Smakuje jak rozwodniony weizen. Jest kwaśne i nieprzyjemnie w smaku. W aromacie jest gdzieś daleko banan. Bardzo słabe piwo. Nie polecam nikomu.
2018-10-16 21:22:25

Gość
Namysłów Pils
Gość z dnia2028-10-03 z godziny 10:17:38 co ty będziesz? Nie zauważyłem w składzie kukurydzy w przeciwieństwie do Warki czy innych koncerniaków. Przestań więc szerzyć propagandę, no chyba że jesteś ph jakiegoś producenta, a na to wygląda. Piwo jak na marketowe uważam za dobre w skali od 1 do 5 oceniam je na 4,5.
2018-10-16 21:11:38

nietzsche
AleBrowar New England DDH DIPA Simcoe + Mosaic
Wygląd: kolor żółcień, bo bardzo mętne, ładna piana, spora.
Zapach: Pachnie w pierwszej chwili jak sosnowy las po deszczu, żywicą, igliwiem, później kwaśnymi cytrusami, na końcu słodkimi oraz owocami tropikalnymi (dosłownie ja multiwitamina), jest lekka nuta cebuli i winogron
Smak: Piwo pełne, obłędnie wrecz gładkie i puszyste, juscy, bardzo owocowe, przegląd wszystkich możliwych cytrusów, mango, ananas, marakuja, winogrono, lekka cebula, żywice. Nie powiedziałbym, że goryczka tu jest niska, jest wyraźna, po prostu dobrze balansuje ją słodycz tego piwa, niska to była w 100M Rockmilla. Pyszne to piwo i zdradliwe, bo alkohol jest ukryty całkowicie, na szczęście jest na tyle pełne, że nie wchodzi jak woda (jak wspomniane 100M) można się nim delektować.
2018-10-16 21:09:41

paka1285
Karpat Premium Lager
Piwo jest mocno średnie. Bardzo niskie wysycenie, brak piany w szkle po 30 sec. W aromacie słodowe i lekko kwiatowe. Po czasie w aromacie czuć czerwone jabłko. Raczej nie polecam tego piwa.
2018-10-16 20:58:28

nietzsche
Golem Cynik
Golem ? Cynik
Wygląd: kolor brunatny, mętne, piana spora, ale brzydka, szybko się redukuje
Zapach: Jak na FESa kokosowo-pomarańczowego to żena, pachnie jak podstawowy, czyli trochę kawą zbożową i maggi, pomarańcza to chyba na granicy autosugestii, poza tym aromat jest wątły
Smak: Podstawowy był tak słaby, a ja się oszukiwałem, że to miałoby być lepsze, smakuje identycznie, jest wodniste (choć fakturę ma dosyć żytnią), puste, jednowymiarowe, goryczka piołunowa zalegająca, czuć odrobinę tę pomarańczę, choć bardziej jak aromat, kokosa zero. Podstawowej wersji dałem 4, ale to była ocena za wysoka, bo 4/10 to coś co ujdzie, trochę poniżej średniej, przy czym Melanocholik nie obiecywał wiele, a to już tak. To piwo jest po prostu słabe i skończyło ostatecznie w kiblu.
2018-10-16 20:08:24

Gość
Budweiser Budvar Original
Doskonała proporcja jakości do ceny, kupiłem 20 flaszek w promocji po 2,50. Smak delikatny, nutka goryczki i nie pali w przełyku nawet po 2-3 piwkach. Neutralny i przyjemny zapach, piana gęsta i utrzymuje się parę minut. Jednak najlepiej smakuje bezpośrednio z butelki.
Nawet koneserzy złocistego trunku powinni być zadowoleni. Polecam.
2018-10-16 19:57:59

Gość
Astra Urtyp
Dobre bardzo piwko polecam ;))
2018-10-16 19:13:19

Holsten_SA
Piwo ze starego browaru klasyczne ciemne
Ciemne piwo z Staropolskiego Browaru. Nic szczególnego nieco wodniste i ciut za słodkie. Nie warte swojej ceny. Produkują w Zduńskiej Woli wiele lepszych piw. Zaledwie niezłe.
2018-10-16 19:11:13

Gość
Beck’s
Jest doooooobre :)
2018-10-16 18:46:32

Gość
Nepomucen Pelican
Od Nepomucena Pelican fruit weizen plato 12,4 alko 4,9 dodano mango i morele
Gdyby nie piana rzekłbyś: sok pomarańczowy. A piana taka sobie. Przełamana biel. Na jeden palec, stabilna. Koronkuje.
Aromat: mango, morela, banan.
Cudowny smak owoców, nie zabijający charakteru piwa. W drugim tle, ale jednak są klasyczne smaki weizena.
Wysoko nasycone. Połączenie mango z morelą też jest udane.
Piwo klasy tej samej co Last Summer I Trapeze z Radugi.
2018-10-16 18:42:22

prisoner
Black Boss
Aromat słodki i kawa zbożowa. W smaku słodkie, nawet pełne , piernikowe, świąteczne , generalnie nawet pijalne, goryczka minimalna, lekko palona.
2018-10-16 18:31:39
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Różnice w procesie wytwarzania piw koncernowych i regionalnych

Na przestrzeni niemal 6 tysięcy lat proces produkcji piwa był stale udoskonalany. Wysiłki piwowarów skierowane były na poprawę jakości oraz smaku produkowanego piwa. Jednak w ostatnich latach możemy zaobserwować głównie próby zmniejszenia kosztów oraz skrócenia czasu produkcji. Przynosi to często negatywne skutki w odniesieniu do jakości piwa. 
Na polskim rynku obserwujemy wzrost udziału lokalnych browarów w ogólnej sprzedaży piwa, pomimo znacznie wyższych cen ich wyrobów w stosunku do tych oferowanych przez duże koncerny piwowarskie. Konsumenci coraz częściej decydują się ponieść większe koszty w zamian za produkt tradycyjny o wyższej jakości.
Czy jednak różnice w produkcji piwa przez małe browary i koncerny są tak znaczące?
Poniżej postaram się przedstawić niektóre z nich.

Słód
Pierwsze różnice widać już na etapie produkcji słodu, który jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. W tradycyjnym procesie produkcji słód otrzymywany jest z jęczmienia browarnego podczas moczenia ziaren jęczmienia, kiełkowania, a następnie jego suszenia. W dzisiejszych czasach browary nie produkują słodu, ale kupują go w słodowniach.

Browary komercyjne często aby zmniejszyć koszt surowców, zamiast droższego słodu jęczmiennego stosują dodatki tzw. surowców niesłodowanych, będące tańszymi zamiennikami, nie zawierającymi enzymów koniecznych przy zacieraniu słodu, Dlatego też podczas ich stosowania konieczne jest dodawanie preparatów enzymatycznych i stabilizujących. Najczęściej spotykanymi dodatkami stosowanymi jako zamienniki słodu są kukurydza (ziarna, śruta, skrobia lub syrop kukurydziany), ryż, jęczmień, pszenica i cukier.

Chmiel
Tradycyjnie dodawano do piwa chmiel w postaci suszonych szyszek chmielowych. Zawierają one gorzkie żywice nadające piwu goryczkę, oraz olejki chmielowe dostarczające aromatycznych składników piwa. W chmielu stwierdzono obecność ponad 200 różnych substancji, posiadających m.in. właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Obniżających napięcie nerwowe i wspomagających walkę z bezsennością. Współcześnie najczęściej stosuje się zamienniki szyszek chmielowych - proszki, granulaty, ekstrakty lub preparaty chmielowe. 

Warzenie
W zależności od przyjętej metody wyróżniamy piwa tradycyjne - warzone w kadziach otwartych lub zamkniętych, oraz warzone metodą nowoczesną, w tankofermentatorach (połączenie kadzi fermentacyjnych i tanków leżakowych), otrzymywane metodą High Gravity Brewing. 
Polega one na warzeniu wysoko stężonej brzeczki, której ekstrakt jest znacznie wyższy niż w otrzymanym później piwie. Taką brzeczkę otrzymuję się poprzez odpowiednie modyfikacje etapu zacierania słodu, a przed rozlewem do butelek odpowiednio rozcieńcza wodą z nasyca dwutlenkiem węgla, aż do uzyskania odpowiedniej wartości ekstraktu piwa. Technologia znacznie zwiększa szybkość produkcji piwa, a także redukuje koszty. Jednak im większa zawartość ekstraktu w brzeczce, tym gorszy smak i zapach piwa, ponieważ w czasie fermentacji wytwarzają się większe ilości negatywnych produktów ubocznych.

Utrwalanie
Ze względu na brak sterylnych warunków podczas procesu produkcji piwa, pozostawienie go bez dodakowych czynności hamujących rozwój mikroorganizmów, pozwala na uzyskanie okresu przydatności do spożycia tylko ok. 2-3 tygodni. Piwo to posiada wszystkie składniki powstałe w czasie produkcji, oraz wartości odżywcze, ale wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.
W celu przdłużenia okresu przydatności piwa do spożycia najpowszechniej stosowaną w browarnictwie metodą jest pasteryzacja. Polega ona na kilkunastosekundowym podgrzaniu piwa do około 70oC w przepływie przez płytowy wymiennik ciepła i szybkim schłodzeniu. Piwo zostaje pozbawione mikroorganizmów, ale też witamin, mikroelementów itp. Pasteryzacja  powoduje także zubożenie smaku piwa.

Innym sposobem przełużenia trwałości piwa jest mikrofiltracja (zwana „zimną pasteryzacją”). Polegająca na przepływie niesterylnego piwa przez mikrofiltry, w wyniku czego niepożądane mikroorganizmy zostają zatrzymane na błonach. Uważa się, że ten sposób utrwalania powoduję podobne straty części składników odżywczych podobnie jak w przypadku pasteryzacji. Sprzęt do mikrofiltracji jest dość drogi, więc stosują ją najczęściej tylko duże browary.
Lokalne browary coraz częściej dla swoich wyrobów używają okeślenia „nieutrwalane”, aby podkreślić że w przeciwieństwie do piw koncernowych, ich produkt nie jest w żaden sposób utrwalany. 

Leżakowanie
Kolejną różnicą w produkcji piwa w browarze lokalnym, w porównaniu do koncernu, jest czas leżakowania. Piwo produkowane w koncernie leżakuje najczęściej od 5-12 dni, natomiast w lokalnym browarze okres ten wynosi przynajmniej 2 tygodnie, często i dłużej. Proces ten jest bardzo ważny ze względu na zjawiska, które zachodzą w trakcie jego trwania. Piwo klaruje się, nasyca naturalnym dwutlenkiem węgla, uzyskuje właściwy bukiet smakowo-zapachowy.

Jak widać wyższe ceny wyrobów tradycyjnych uzasadnione są wieloma czynnikami. Dzięki dużej różnorodności na rynku konsument może sam podjąć decyzję, czy woli dopłacić aby otrzymać lepszy jakościowo produkt.
wykonanie choruzy.pl © 2010