Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

7172

Czy wiesz, że...

200 - tyle gramów chmielu wystarczy, żeby nadać charakterystyczny smak aż 100 litrom piwa. Piwo to zatem nie "zupa chmielowa", a "zupa jęczmienna" chmielem przyprawiona.

Najnowsze komentarze

Namysłów Zamkowe Export

Rob_Rock
Pozytywne zaskoczenie. Jedna z ciekawszych propozycji Namysłówa.
2017-07-22 09:03:11
Somersby Elderflower Lime

Gość
Zdecydowanie najlepsze somersby, i jedno z moich ulubionych piw. Wspaniałe uzupełnienie sielanki na plaży. Żule nie decenią :)
2017-07-22 08:30:15
Komes Belgian IPA

VapoRR
Barwa złocista, także bursztynowa bez światła. Według mnie odpowiednia, może troche zbyt jasna.

Piana średnia. Przez spore wycenie duża, po średnim czasie redukuje się do 1,5-1 cm, potem do 0,5 cm do końca czasu. Trochę oblepia szkło. Zwykle drobopęcherzykowa, gdzieniegdzie z większymi bąblami. Biała.

Piwo z początku nie sprawiło na mnie dobrego wrażenia.
Aromat chmielowy, ale typowo ziołowy, lekko łodygowy i zalegający. Nie był przeszkadzający, ale był długi. W oddali pszenica i karmel. W smaku piwo przede wszystkim karmelowe, słodowe, trochę nudne. Niewiele się działo.

Piwo było raczej zbyt chłodne, a szklo zbyt zimne. Po niezbyt długim oczekiwaniu piwo ogrzało się trochę. W tym momencie piwo zmienilo sie znacząco. W aromacie ziołowość przeszła do cytrusów, głównie ponarańczy, cytryny, nieco mandarynki, też troche słodowości. Na początku w smaku piwo było głównie słodowe i lekko gorzkie dzięki obecności chmielu. W kontrze była klasyka belgijska - słodowość, fenole, korzennosć, ale także karmel. Zmieniła się jednak w znaczącym tempie do owocowości - lekki melon, cytrusowość, pomarańcz. I tak po dolewaniu aroamt i smak przemieniały się. Piwo rzeczywiście jest pomieszanie jako IPA i belgijskie klasyczne ALE.

Piwo nie jest łatwe w odbiorze. Jest to piwo jakby dwóch wymiarów. Potrzebuje ocieplenia. Nie każdy potrafi znieść charakter piwa belgijskiego. Tutaj karmel ze słodowością zderza się z orzeźwiającą owocowością chmielem.

Piwo jest pełne i gładkie przez swój dość wysoki ekstrakt. Nie każdemu przypadnie ciało być może, ale dla mnie piwo było konkretne. W dodatku subtelnie zaznaczony alkohol zarówno w aromacie jak i w smaku.

Wysycenie zbyt wysokie, jednakże piwo pije się dobrze. Pijalność nie jest najwyższa, ale po ekstrakcie i alkoholu nie spodziewałem się cudów. Lekkie rozgrzanie przez alkohol, przyjemne.
2017-07-22 03:41:26
Alternatywa 4#2 Desitka

cycu_jeden
Kolor złoty, zmętniony. Piana biała, wysoka, nietrwała i nierówna, ładnie oblepiająca szkło. Zapach przeciętny - słód i nic poza tym. W smaku leciutkie, delikatne, słodowe z przyjemną goryczką. Wysycenie odpowiednie.
2017-07-22 02:35:24
Wrężel Miś Wojtek

WoocashRosh
Nie kupuję tego piwa. Wygląda jak piwo, pachnie jak mój oddech kiedy miałem 16 lat i po wypiciu piwa żulem gumę orbit, żeby mama nie wyczuła. Smakuje adekwatnie do zapachu. Miętowe piwo to zdecydowanie nie jest to.
2017-07-21 23:43:28
Pinta Kwas Epsilon

Thesloma
Zapach : bardzo świeżo , grejpfutowo

Smak : Słodko-kwaśne połączenie , bardzo przyjemnie się pije to piwo , pod koniec wchodzi subtelna goryczka. Wrażenie jakby się piło taki kwaśno-słodki sok , a potem goryczka delikatna daje znać że to jednak piwo , alkohol oczywiście zerowy , niewyczuwalny i piwo myślę że przez to mega zdradliwe.

Piwo naprawdę genialne , połączenie mega ciekawe slodko-kwaśno-gorzkie. Coś innego , pierwsze kwaśne piwo które tak bardzo mi podeszło. W moim opini genialne i innowacyjne.
2017-07-21 23:34:29
Okocim Lager Brzeski

Gość
Nie wiem jak wcześniej, ale 19.07.17 próbowałem! I co?! Super! I nie pracuję w tym browarze. Pozdrawiam, banita.
2017-07-21 23:34:00
Pinta/Tanker All Ryed!

cycu_jeden
Kolor bursztynowy, zmętniony. Piana biała, wysoka, trwała, ładnie oblepiająca szkło. Zapach żytnio-owocowy, przyjemny. W smaku treściwe, gęste, żytnia słodowość plus wyraźna cytrusowa goryczka. Wysycenie niskie.
2017-07-21 23:22:51
AleBrowar Shake The World

Thesloma
Zapach : owoce tropikalne , cytrusy , głównie owoce tropikalne delikatnie słodko

Smak : Bardzo gładko delikatnie , potem cytrusowo , tropikalnie i na końcu pozostawia po sobie bardzo ciekawy posmak truskawkowego shake'a , ale to tak bardzo bardzo delikatie , subtelnie można go poczuć.

Piwo z lekką nutą tego shake'a ale głównie czuć tutaj tą APA'ę , choć te delikatne muśnięcie posmaku shake'a intryguje.
2017-07-21 22:55:13
Staropolski BestBir Piwo z Sokiem Letnia Śliwka

starymikser
Moje pierwsze piwo z BestBir - bogaty aromat z echem mirabelki w tle. Jestem oczarowana zapachem tego piwa. W smaku nie było za słodkie, co bardzo mi odpowiada, sok nie zabija smaku piwa. Smakuje li i jedynie porządnie schłodzone, pite solo - jakoś mi do żadnej przekąski nie pasuje, bo sam sok podbija sytość całości. Ogólnie wypada na plus, ale nie kusi mnie powtórka z rozrywki. Pragnę podkreślić, że to bardzo kobieca opinia - dla mnie jak napój smakują tzw. piwa typu Sommersby, a BestBir oznacza dla mnie piwną sesję.
2017-07-21 22:50:34
Kołobrzeskie Grzaniec

Barbarossa
Czemu grzaniec? Chyba nie wie nikt. Ale napis miodowe już zgadza się jak najbardziej. Nie jest to może wybitne piwo, nawet wśród miodowych, zajeżdża sztucznotą, zalepiającą słodkością, ale o dziwo całkiem pijalną i pełną. Jak dla mnie plusem jest ten imbir, nie pozostawia tej ulepkowatości w ustach. Ale mimo wszystkie jest to takie sztucznawe.
2017-07-21 22:17:38
Alternatywa 4#1 Czwórka

cycu_jeden
Barwa ciemnozłota, zmętniona. Śnieżnobiała, wysoka lecz nietrwała piana, średnio oblepiająca szkło. Zapach owocowy. Smak w porządku, słodowy z wyraźną chmielową goryczką. Wysycenie odpowiednie.
2017-07-21 21:57:46
Warka Strong

Gość
od kiedy zmienili etykiete nie da się tego gó...na pić.Kiedyś warka strong bylo moim ulubionym piwem,ostatnio praktycznie całe wylałem bo nie dało się tego pić.Leją tam spirytus czy co ?
2017-07-21 21:21:12
Służba Zdrowia ADHD

hypnos
Goryczka mało wyczuwalna, piwo łagodne.
2017-07-21 21:01:18
Hedgehog Mango Wheat AIPA

berto
Nic specjalnego. W aromacie jak i w smaku cytrusy, przede wszystkim grejpfrut. Mango nie udało mi się wyczuć. Piwo bardzo mocno zmętnione, dosłownie sok owocowy. Kiepska piana która po chwili całkowicie znika. Na minus bardzo niskie wysycenie. Piwo mocno przeciętne.
2017-07-21 20:36:44
Perlenbacher Premium Pils

Gość
lol to podaj mi lepsze piwo za 2,30
2017-07-21 20:19:00
Van Pur Kustosz Pszeniczne

BRYNIU
Biała piana głownie drobno i średnio-pęcherzykowa. Kolor ładny, słomkowy oczywiście zmętniony. Bardzo poprawny aromat cytrusowo-bananowy z delikatnym powiewem goździków. W smaku również klasycznie, poprawnie. Wysycenie średnio-wysokie. Cena na plus - miłe zaskoczenie!
2017-07-21 20:00:17
Perła Koźlak

wojtaswb2
Elegancka piana, głęboka barwa. Zapach palony, słodowy. W smaku akcenty karmelowe, palone, kawy zbożowej. Goryczka średnia. Całkiem pijalne.
2017-07-21 19:47:29
Okocim Sezonowe Cztery Chmiele

Gość
w netto w promocji od dzis po 2.29 ,takze ciemne i eksportowe
2017-07-21 18:22:13
Bojan Gruszkowe

GENzo
Chemiczne piwo , szkoda tutaj pisać cokolwiek więcej.
2017-07-21 16:47:46
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Różnice w procesie wytwarzania piw koncernowych i regionalnych

Na przestrzeni niemal 6 tysięcy lat proces produkcji piwa był stale udoskonalany. Wysiłki piwowarów skierowane były na poprawę jakości oraz smaku produkowanego piwa. Jednak w ostatnich latach możemy zaobserwować głównie próby zmniejszenia kosztów oraz skrócenia czasu produkcji. Przynosi to często negatywne skutki w odniesieniu do jakości piwa. 
Na polskim rynku obserwujemy wzrost udziału lokalnych browarów w ogólnej sprzedaży piwa, pomimo znacznie wyższych cen ich wyrobów w stosunku do tych oferowanych przez duże koncerny piwowarskie. Konsumenci coraz częściej decydują się ponieść większe koszty w zamian za produkt tradycyjny o wyższej jakości.
Czy jednak różnice w produkcji piwa przez małe browary i koncerny są tak znaczące?
Poniżej postaram się przedstawić niektóre z nich.

Słód
Pierwsze różnice widać już na etapie produkcji słodu, który jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. W tradycyjnym procesie produkcji słód otrzymywany jest z jęczmienia browarnego podczas moczenia ziaren jęczmienia, kiełkowania, a następnie jego suszenia. W dzisiejszych czasach browary nie produkują słodu, ale kupują go w słodowniach.

Browary komercyjne często aby zmniejszyć koszt surowców, zamiast droższego słodu jęczmiennego stosują dodatki tzw. surowców niesłodowanych, będące tańszymi zamiennikami, nie zawierającymi enzymów koniecznych przy zacieraniu słodu, Dlatego też podczas ich stosowania konieczne jest dodawanie preparatów enzymatycznych i stabilizujących. Najczęściej spotykanymi dodatkami stosowanymi jako zamienniki słodu są kukurydza (ziarna, śruta, skrobia lub syrop kukurydziany), ryż, jęczmień, pszenica i cukier.

Chmiel
Tradycyjnie dodawano do piwa chmiel w postaci suszonych szyszek chmielowych. Zawierają one gorzkie żywice nadające piwu goryczkę, oraz olejki chmielowe dostarczające aromatycznych składników piwa. W chmielu stwierdzono obecność ponad 200 różnych substancji, posiadających m.in. właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Obniżających napięcie nerwowe i wspomagających walkę z bezsennością. Współcześnie najczęściej stosuje się zamienniki szyszek chmielowych - proszki, granulaty, ekstrakty lub preparaty chmielowe. 

Warzenie
W zależności od przyjętej metody wyróżniamy piwa tradycyjne - warzone w kadziach otwartych lub zamkniętych, oraz warzone metodą nowoczesną, w tankofermentatorach (połączenie kadzi fermentacyjnych i tanków leżakowych), otrzymywane metodą High Gravity Brewing. 
Polega one na warzeniu wysoko stężonej brzeczki, której ekstrakt jest znacznie wyższy niż w otrzymanym później piwie. Taką brzeczkę otrzymuję się poprzez odpowiednie modyfikacje etapu zacierania słodu, a przed rozlewem do butelek odpowiednio rozcieńcza wodą z nasyca dwutlenkiem węgla, aż do uzyskania odpowiedniej wartości ekstraktu piwa. Technologia znacznie zwiększa szybkość produkcji piwa, a także redukuje koszty. Jednak im większa zawartość ekstraktu w brzeczce, tym gorszy smak i zapach piwa, ponieważ w czasie fermentacji wytwarzają się większe ilości negatywnych produktów ubocznych.

Utrwalanie
Ze względu na brak sterylnych warunków podczas procesu produkcji piwa, pozostawienie go bez dodakowych czynności hamujących rozwój mikroorganizmów, pozwala na uzyskanie okresu przydatności do spożycia tylko ok. 2-3 tygodni. Piwo to posiada wszystkie składniki powstałe w czasie produkcji, oraz wartości odżywcze, ale wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.
W celu przdłużenia okresu przydatności piwa do spożycia najpowszechniej stosowaną w browarnictwie metodą jest pasteryzacja. Polega ona na kilkunastosekundowym podgrzaniu piwa do około 70oC w przepływie przez płytowy wymiennik ciepła i szybkim schłodzeniu. Piwo zostaje pozbawione mikroorganizmów, ale też witamin, mikroelementów itp. Pasteryzacja  powoduje także zubożenie smaku piwa.

Innym sposobem przełużenia trwałości piwa jest mikrofiltracja (zwana „zimną pasteryzacją”). Polegająca na przepływie niesterylnego piwa przez mikrofiltry, w wyniku czego niepożądane mikroorganizmy zostają zatrzymane na błonach. Uważa się, że ten sposób utrwalania powoduję podobne straty części składników odżywczych podobnie jak w przypadku pasteryzacji. Sprzęt do mikrofiltracji jest dość drogi, więc stosują ją najczęściej tylko duże browary.
Lokalne browary coraz częściej dla swoich wyrobów używają okeślenia „nieutrwalane”, aby podkreślić że w przeciwieństwie do piw koncernowych, ich produkt nie jest w żaden sposób utrwalany. 

Leżakowanie
Kolejną różnicą w produkcji piwa w browarze lokalnym, w porównaniu do koncernu, jest czas leżakowania. Piwo produkowane w koncernie leżakuje najczęściej od 5-12 dni, natomiast w lokalnym browarze okres ten wynosi przynajmniej 2 tygodnie, często i dłużej. Proces ten jest bardzo ważny ze względu na zjawiska, które zachodzą w trakcie jego trwania. Piwo klaruje się, nasyca naturalnym dwutlenkiem węgla, uzyskuje właściwy bukiet smakowo-zapachowy.

Jak widać wyższe ceny wyrobów tradycyjnych uzasadnione są wieloma czynnikami. Dzięki dużej różnorodności na rynku konsument może sam podjąć decyzję, czy woli dopłacić aby otrzymać lepszy jakościowo produkt.
wykonanie choruzy.pl © 2010