Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

8437

Informacje o producentach

Trzy Korony
Trzy Korony

Czy wiesz, że...

Chmiel, który jest podstawową przyprawą stosowaną do produkcji piwa, potrafi rosnąć nawet ponad pół metra na dobę.

Najnowsze komentarze

Raciborskie Klasycznie Warzone Zielone

prisoner
Raciborskie Klasycznie Warzone Zielone
Szkoda tych barwników w tym piwie bo smakuje całkiem dobrze. Sok jabłkowy w zapachu jest lekko wyczuwalny. Jest bardzo pijalne, szczególnie zimne.
2018-02-19 19:19:11
Żubr

Gość
Żubr
doskonałe piwo,poezja.
2018-02-19 18:53:59
Rockmill Juicy Symphony

Shinodin
Rockmill Juicy Symphony
Piana nie do końca biała, drobnoziarnista, w miarę gęsta i puszysta, wysoka na około półtora centymetra, powoli opadająca i dziurawiąca się, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza piaskowa, mocno zmętnione, zupełnie nieklarowne i nieprzejrzyste, na powierzchni unoszą się drobinki drożdżowe. W zapachu nuty cytrusowe i egzotyczne, lekka żywica, sporo podbudowy słodowej i zbożowości. W smaku pięknie owocowe, egzotyczne klimaty dominują na podniebieniu, dzięki płatkom owsianym mamy tutaj gładką fakturę, świetnie zamaskowany alkohol, dużo słodowości, goryczka nieznaczna, lekko zalegająca o profilu ziołowym, słaba kontra kwaskowa, mniej żywicy oraz karmelu, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny, etykieta w zielonej kolorystyce, ładnie wykonana graficznie, lecz ubogo opisana. Warka 22.06.2018. Niesamowicie wysoce pijalna potrójna IPA. Owocowa, egzotyczne a zarazem gładka i słodowa. W ogóle nie czuć tych 9%. Gdyby nie ten zdradliwy woltaż, byłbym w stanie stwierdzić, że jest to piwo sesyjne, ale nie można dać zwieść się pozorom. Jeden z lepszych wypustów od Rockmilla, bez wahania dam 8 z plusem i dodam do ulubionych piw. Zacna potrójna IPA, polecam.
2018-02-19 16:45:43
Po Godzinach - Cherry Milk Stout

piwnynocnikpl
Po Godzinach - Cherry Milk Stout
Najpierw powąchajmy, a później napijmy się grzecznie. I już w tym momencie możemy wrócić na drzewo, które obrodziło wiśniami, bo zapach tego owocu jest tak wyraźny, że na początku nie sposób przebić się przez niego gdzieś głębiej. Nie uwierzycie, ale gdybyście zamknęli oczy i po raz pierwszy spróbowali tego piwa niekoniecznie uznalibyście, że jest to piwo ciemne? To taki krótki moment kiedy łyk ląduje w naszych ustach. Później jednak wszystko wraca do normy i bawimy się dalej. Oryginalnie choć nie szlachetnie i elitarnie(...) - http://www.piwnynocnik.pl/2018/01/wisienka-na-pokalu-czyli-limitowana.html
2018-02-19 16:40:53
Spółdzielczy Cumowe Dry Stout

piwnynocnikpl
Spółdzielczy Cumowe Dry Stout
Cumowe to stosunkowo lekki Dry Stout mimo, że jego gęstość utrzymana jest na ponadprzeciętnym poziomie. Ponad przeciętność wybija się również smak gorzki. Zaledwie 4,5% alkoholu zrobiło jednak w kwestii lekkości swoje i znacząco na nią wpłynęło. Tak czy inaczej nie ulega wątpliwości, że pijalność Cumowego jest wyższa niż słonej wody w Bałtyku. A tak już zupełnie na poważnie to? niebywale wyższa. Browar Spółdzielczy zrobił piwo klasyfikujące się gdzieś powyżej piwa udanego a bardzo udanego.(...) - http://www.piwnynocnik.pl/2018/01/cumowe-czyli-dry-stout-z-nadmorskiego.html
2018-02-19 16:39:06
Lwówek Jankes

piwnynocnikpl
Lwówek Jankes
Jest to piwo mętne, gęste i goryczkowe. Wyczuwalny karmel nadaje mu nieinwazyjnej słodyczy. Wyobraźcie sobie jak dobrze komponuje się on z owocami tropikalnymi, których aromat roznosi się nad szkłem. Na uwagę zasługuje również kapitalna praca chmieli. Goryczka, którą wnoszą nie znajduje się w tym piwie tylko na pokaz. Jest wyraźna, charakterystyczna i uzależniająca. Wciąga jak Klan po trzech Porterach, albo jak Mario Bros kiedyś na Pegasusie po podwieczorku(...) - http://www.piwnynocnik.pl/2018/01/lwowek-jankes-piwo-ciekawostka.html
2018-02-19 16:37:05
Gościszewo 55 Porter Bałtycki Wędzony 20°

piwnynocnikpl
Gościszewo 55 Porter Bałtycki Wędzony 20°
Po wędzonym Porterze oczekiwaliśmy czegoś więcej niż delikatnego aromatu wywołanego drewnem bukowym. Nie możemy jednak mieć ogromnych pretensji, bowiem twórcy wspominają na etykiecie o niekoniecznie silnym poziomie wędzonki. Interesuje Was, że piwo nie jest kompletnie czarne i mamy do czynienia z odcieniami rubinu, bursztynu, brązu? To jednak tylko na marginesie, bo czas przełknąć pierwsze łyki(...) - http://www.piwnynocnik.pl/2018/01/degustujemy-wedzony-porter-baltycki-55-z.html
2018-02-19 16:35:53
Barbakan Ciemne

piwnynocnikpl
Barbakan Ciemne
Szybko odnieśliśmy wrażenie, że mamy do czynienia z rozcieńczoną wygazowaną colą i to w przerażających proporcjach, gdzie udział większościowy ma woda. Nie poczuliśmy żadnego smaku poza delikatną słodyczą. Barbakan jest tak wodnisty, że cokolwiek, co wyłapują nasze receptory smaków w momencie ucieka i czujemy w ustach jakbyśmy sączyli kranówkę zabarwioną na brązowo. Nie ma tu niczego, co spowodowałoby, że z ochotą sięgałoby się po szkło. Wywaliśmy do piwnego nocnika(...) http://www.piwnynocnik.pl/2018/01/dzis-na-testach-barbakan-ciemny-i-nasz.html
2018-02-19 16:33:02
Perun Młot Swaroga

piwnynocnikpl
Perun Młot Swaroga
Nie potrafimy tak po prostu powstrzymać się od degustacji na dłużej. Wyczuwamy grę solidnego zawodnika ? takiego defensywnego pomocnika, na którego wsparcie zawsze można liczyć. To owocowy posmak i aromat. Bliżej mu do grejpfruta i owoców tropikalnych. W ofensywie mamy jednak prawdziwe silne ogniwo żywiczne. Fenomenalnie bawi się z nami jak z obrońcami raczkującymi w rezerwach pierwszej drużyny. Swoją drogą żywica dobrze wyważona i wciągająca! Co jeszcze? Goryczka. Ta rzec można standardowa, wygenerowana jak nam wyjaśniono przez polski chmiel Iunga, ale czy przy takim napastniku i defensywnym pomocniku jest po prostu silnym skrzydłowym? Nie(...) - http://www.piwnynocnik.pl/2018/01/nasza-recenzja-motu-swaroga-czyli.html
2018-02-19 16:29:22
Służba Zdrowia Stan Zapalny

piwnynocnikpl
Służba Zdrowia Stan Zapalny
Zwróćmy uwagę, że w tej historii gra nam nazwa browaru (Służba Zdrowia), nazwa piwa (Stan Zapalny) i aromat (tabletki na ból gardła). To akurat zespołowi się udało ? połączyć te kilka elementów w jedną całość. Brawo za pomysł. Czy jednak brawa należeć będą się również za smak, a nie tylko otoczkę, która sprytnie oddaliła nas od najważniejszego zagadnienia. Nie jest to jednak antybiotyk (sztos), a po prostu ziołowy specjał bez recepty (piwo łagodne i nieinwazyjne), w dodatku w cenie wahającej się między 5 a 7 zł. Można spróbować(...) - http://www.piwnynocnik.pl/2018/01/zioowy-specja-bez-recepty-czyli-nasza.html
2018-02-19 16:27:29
Grodziska APA

piwnynocnikpl
Grodziska APA
Sam aromat nie jest zbyt bogaty, ale po ogrzaniu nacierają na nas delikatne nuty kwiatowe i ziołowe. Te zdecydowanie na plus i choć na chwilę odrywają nas choć centymetr nad ziemię. Jeśli chodzi o smak, to ten nie zaspokaja naszych receptorów smakowych na tyle, by chcieć szybko przyjąć kolejny łyk. Raczej odczuwamy standardową niezbyt szlachetną goryczkę(...) - http://www.piwnynocnik.pl/2018/01/polskie-spojrzenie-na-american-pale-ale.html
2018-02-19 16:22:51
Wrężel Vermont American IPA

piwnynocnikpl
Wrężel Vermont American IPA
Można napisać wiele słów, ale nie o każdym piwie. Można też dostrzec nawet najmniejsze atuty danego produktu, ale nie zawsze przychodzi to z łatwością. W przypadku Vermont American IPA od Browaru Wrężel możemy mówić o historii, która pisze się sama. To jest to co lubimy najbardziej ? teleportacja w trakcie degustacji gdzieś dalej niż przed telewizor, w którym lecą właśnie reklamy.

Atrakcyjna barwa przypominająca żółty grejpfrut, mętność kojarzona z sokiem, a także świetny aromat sprawił, że znaleźliśmy się na pozbawionej chwastów łące. Wspomniany grejpfrut, z którymi od początku mamy do czynienia naprawdę kojarzy nam się z najbardziej soczystym egzemplarzem tego owocu. Mamy go tu na wyciągnięcie ręki(...) - http://www.piwnynocnik.pl/2018/01/wyruszcie-z-nami-na-soneczna-ake-nasza.html
2018-02-19 16:20:09
Harpagan Buzdygan Rozkoszy

piwnynocnikpl
Harpagan Buzdygan Rozkoszy
Mamy do czynienia z bardzo wyraźnym słodkim aromatem, który chcąc Wam przybliżyć tak dokładnie, jak jest to możliwe (przy pomocy treści) określimy jako - połączenie czekolady mlecznej z wilgotnymi wiórkami kokosu. Te można spotkać chociażby w kokosankach, czy wreszcie w batonie Bounty. Jesteśmy bardzo zaskoczeni faktem, że tak wiele osób nie wyczuwa wyraźnego kokosu w wersji butelkowej Buzdygana Rozkoszy. (...) - http://www.piwnynocnik.pl/2018/02/buzdygan-rozkoszy-poszukiwania-kokosu.html
2018-02-19 16:17:16
Kingpin & Monyo Brewing Co. King Kapia

piwnynocnikpl
Kingpin & Monyo Brewing Co. King Kapia
Stara karczma... Dwóch rosłych chłopów siedzi od godziny przy drewnianym dębowym stole. To dwa bratanki ? Polak i Węgier odpoczywający po trudach polowania. Nieopodal płonie ogień w kominku, a z piwniczki, do której prowadzą trzy schodki wydobywa się dym wędzonych wędlin muśniętych pieprzem i węgierskimi papryczkami. Czy to początek naszego opowiadania? Nie! To rezultat degustacji uwarzonego w limitowanej ilości piwa King Kapia, za które odpowiada Browar Kingpin i węgierski Monyo Brewing Co.(...) - http://www.piwnynocnik.pl/2018/02/polsko-wegierska-uczta-z-nuta-papryki-i-pieprzu-czyli-king-kapia-od-kingpin-i-monyo-brewing-co.html
2018-02-19 16:13:57
Rockmill Vanilla Coffeecat

piwnynocnikpl
Rockmill Vanilla Coffeecat
towarzystwie intensywnego aromatu zanurzamy się w szkle i odpływamy. Dosłownie! W smaku Vanilla Coffeecat dominuje świeżo parzona kawa pozostawiająca wyraźny gorzki posmak. Szybko ujawnia się jednak wanilia w ciekawej postaci, przypominającej śmietankę lub skondensowane mleczko! W efekcie dostrzegamy ponadprzeciętną gęstość i niewątpliwie tłustość pitego trunku. To nie koniec! Całość wygładza laktoza powodując, że każdy z elementów Vanilla Coffeecat płynnie wymienia się rolami. Rewelacyjna jest ta kompozycja gorzkiej kawy, która po przełknięciu tłamszona jest przez wanilię nadającą odrobinę słodyczy(...) - http://www.piwnynocnik.pl/2018/02/waniliowo-kawowa-rozkosz-zamknieta-w.html
2018-02-19 16:12:06
Raduga Metropolis

piwnynocnikpl
Raduga Metropolis
W barwie bursztynowymi odcieniami, a w aromacie przede wszystkim tropikalnymi owocami takimi jak mango, brzoskwinia czy nawet ananas. W smaku atakuje lekka solidna porcja goryczki, która nie powinna jednak przerazić początkujących. Dla nas jej poziom w tym piwie jest utrzymany na właściwym poziomie. Nie mamy w rezultacie do czynienia z sytuacją, gdy inne elementy, którymi chciałoby pochwalić się piwo ukrywają się na trzecim planie(...http://www.piwnynocnik.pl/2018/02/metropolis-solidna-aipa-od-browaru.html
2018-02-19 16:09:48
Manufaktura Piwna Porter Podbity Śliwką

piwnynocnikpl
Manufaktura Piwna Porter Podbity Śliwką
Jeszcze przed zanurzeniem w szkle czujemy wędzone śliwki. Gęstość? Rewelacyjna? Barwa? Ciemna, ale nasz wzrok przykuwa bardziej piękna brązowa piana. Niestety dość szybko opadła. To nic. Wciąż w szkle widnieje gęsty porter kuszący wybornym aromatem. Ciekawi jesteśmy co jeszcze czeka nas tego wieczoru. Sięgamy po pierwszy łyk obawiając się dominacji alkoholu. Szybko nadchodzi moment kiedy się uspokajamy i podziwiamy zespół, który rozgrywa dobry koncert na naszych receptorach smakowych. Czujemy ponadprzeciętną słodycz. Wiruje ona gdzieś wokół wędzonej śliwki, która w smaku też jest stosunkowo wyraźna. Alkohol przyjemnie rozgrzewa, ale nie wpływa źle na grę pozostałych instrumentów(...) - http://www.piwnynocnik.pl/2018/02/caa-prawda-o-porterze-podbitym-sliwka.html
2018-02-19 16:06:39
Wrężel American Black Rye Ale

piwnynocnikpl
Wrężel American Black Rye Ale
- Uwagę przyciąga przede wszystkim aromat, który wysyła jasne sygnały ? będzie dobrze. Wąchamy więc i nie potrafimy przestać. Czujemy tu z jednej strony gorzką czekoladę, a z drugiej cytrusy mieszające się z owocami tropikalnymi. Całość dopełnia jeszcze wyraźna żywica, nieco lasu i drewna. Majstersztyk. Nie wszystko jednak poszło tak jak byśmy sobie tego życzyli i mamy małe rozczarowanie(...). - http://www.piwnynocnik.pl/2018/02/american-black-rye-ale-w-walentynkowej.html
2018-02-19 16:04:58
Raduga Nosferatu

piwnynocnikpl
Raduga Nosferatu
Aromat tego ciemnego piwa powala na kolana. Czujemy cytrusy i owoce tropikalne, a po minimalnym poruszeniu trunkiem w szkle uwalnia się potężna nuta żywiczna. Teraz chyba nie przestaniemy mieszać piwem, bo klimaty związane z tym zapachem to zdecydowanie nasza bajka(...) - http://www.piwnynocnik.pl/2018/02/horror-romantyczny-czemu-nie-nosferatu.html
2018-02-19 16:03:11
Grodziska White IPA

piwnynocnikpl
Grodziska White IPA
Grodziska White IPA to po prostu dobre, lekkie piwo, które za sprawą dodatku wyróżnia się na tle odzianej w zieloną etykietę o wiele słabszej Grodziskiej APA. Degustowany trunek posiada ponadto stosunkowo wysoki poziom pijalności, choć momentami możemy napotkać na nierówności budzące mieszane uczucia(...) - http://www.piwnynocnik.pl/2018/02/zamiast-herbatki-grodziska-white-ipa.html
2018-02-19 16:01:37
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Różnice w procesie wytwarzania piw koncernowych i regionalnych

Na przestrzeni niemal 6 tysięcy lat proces produkcji piwa był stale udoskonalany. Wysiłki piwowarów skierowane były na poprawę jakości oraz smaku produkowanego piwa. Jednak w ostatnich latach możemy zaobserwować głównie próby zmniejszenia kosztów oraz skrócenia czasu produkcji. Przynosi to często negatywne skutki w odniesieniu do jakości piwa. 
Na polskim rynku obserwujemy wzrost udziału lokalnych browarów w ogólnej sprzedaży piwa, pomimo znacznie wyższych cen ich wyrobów w stosunku do tych oferowanych przez duże koncerny piwowarskie. Konsumenci coraz częściej decydują się ponieść większe koszty w zamian za produkt tradycyjny o wyższej jakości.
Czy jednak różnice w produkcji piwa przez małe browary i koncerny są tak znaczące?
Poniżej postaram się przedstawić niektóre z nich.

Słód
Pierwsze różnice widać już na etapie produkcji słodu, który jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. W tradycyjnym procesie produkcji słód otrzymywany jest z jęczmienia browarnego podczas moczenia ziaren jęczmienia, kiełkowania, a następnie jego suszenia. W dzisiejszych czasach browary nie produkują słodu, ale kupują go w słodowniach.

Browary komercyjne często aby zmniejszyć koszt surowców, zamiast droższego słodu jęczmiennego stosują dodatki tzw. surowców niesłodowanych, będące tańszymi zamiennikami, nie zawierającymi enzymów koniecznych przy zacieraniu słodu, Dlatego też podczas ich stosowania konieczne jest dodawanie preparatów enzymatycznych i stabilizujących. Najczęściej spotykanymi dodatkami stosowanymi jako zamienniki słodu są kukurydza (ziarna, śruta, skrobia lub syrop kukurydziany), ryż, jęczmień, pszenica i cukier.

Chmiel
Tradycyjnie dodawano do piwa chmiel w postaci suszonych szyszek chmielowych. Zawierają one gorzkie żywice nadające piwu goryczkę, oraz olejki chmielowe dostarczające aromatycznych składników piwa. W chmielu stwierdzono obecność ponad 200 różnych substancji, posiadających m.in. właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Obniżających napięcie nerwowe i wspomagających walkę z bezsennością. Współcześnie najczęściej stosuje się zamienniki szyszek chmielowych - proszki, granulaty, ekstrakty lub preparaty chmielowe. 

Warzenie
W zależności od przyjętej metody wyróżniamy piwa tradycyjne - warzone w kadziach otwartych lub zamkniętych, oraz warzone metodą nowoczesną, w tankofermentatorach (połączenie kadzi fermentacyjnych i tanków leżakowych), otrzymywane metodą High Gravity Brewing. 
Polega one na warzeniu wysoko stężonej brzeczki, której ekstrakt jest znacznie wyższy niż w otrzymanym później piwie. Taką brzeczkę otrzymuję się poprzez odpowiednie modyfikacje etapu zacierania słodu, a przed rozlewem do butelek odpowiednio rozcieńcza wodą z nasyca dwutlenkiem węgla, aż do uzyskania odpowiedniej wartości ekstraktu piwa. Technologia znacznie zwiększa szybkość produkcji piwa, a także redukuje koszty. Jednak im większa zawartość ekstraktu w brzeczce, tym gorszy smak i zapach piwa, ponieważ w czasie fermentacji wytwarzają się większe ilości negatywnych produktów ubocznych.

Utrwalanie
Ze względu na brak sterylnych warunków podczas procesu produkcji piwa, pozostawienie go bez dodakowych czynności hamujących rozwój mikroorganizmów, pozwala na uzyskanie okresu przydatności do spożycia tylko ok. 2-3 tygodni. Piwo to posiada wszystkie składniki powstałe w czasie produkcji, oraz wartości odżywcze, ale wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.
W celu przdłużenia okresu przydatności piwa do spożycia najpowszechniej stosowaną w browarnictwie metodą jest pasteryzacja. Polega ona na kilkunastosekundowym podgrzaniu piwa do około 70oC w przepływie przez płytowy wymiennik ciepła i szybkim schłodzeniu. Piwo zostaje pozbawione mikroorganizmów, ale też witamin, mikroelementów itp. Pasteryzacja  powoduje także zubożenie smaku piwa.

Innym sposobem przełużenia trwałości piwa jest mikrofiltracja (zwana „zimną pasteryzacją”). Polegająca na przepływie niesterylnego piwa przez mikrofiltry, w wyniku czego niepożądane mikroorganizmy zostają zatrzymane na błonach. Uważa się, że ten sposób utrwalania powoduję podobne straty części składników odżywczych podobnie jak w przypadku pasteryzacji. Sprzęt do mikrofiltracji jest dość drogi, więc stosują ją najczęściej tylko duże browary.
Lokalne browary coraz częściej dla swoich wyrobów używają okeślenia „nieutrwalane”, aby podkreślić że w przeciwieństwie do piw koncernowych, ich produkt nie jest w żaden sposób utrwalany. 

Leżakowanie
Kolejną różnicą w produkcji piwa w browarze lokalnym, w porównaniu do koncernu, jest czas leżakowania. Piwo produkowane w koncernie leżakuje najczęściej od 5-12 dni, natomiast w lokalnym browarze okres ten wynosi przynajmniej 2 tygodnie, często i dłużej. Proces ten jest bardzo ważny ze względu na zjawiska, które zachodzą w trakcie jego trwania. Piwo klaruje się, nasyca naturalnym dwutlenkiem węgla, uzyskuje właściwy bukiet smakowo-zapachowy.

Jak widać wyższe ceny wyrobów tradycyjnych uzasadnione są wieloma czynnikami. Dzięki dużej różnorodności na rynku konsument może sam podjąć decyzję, czy woli dopłacić aby otrzymać lepszy jakościowo produkt.
wykonanie choruzy.pl © 2010