Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

7517

Informacje o producentach

Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.
Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

Pub "Mathaser" w Monachium jest w stanie pomieścić 5500 osób i sprzedaje dziennie 48 tys. litrów piwa.

Najnowsze komentarze

Grodziska APA

Holsten_SA
Z powodu godziny i liczby wypitych piw ograniczę się do stwierdzenia, że to na prawdę solidne polskie APA.
2017-09-23 01:42:20
Żywiec Porter

Gość
alkohol bardzo ordynarny
2017-09-23 00:58:37
Żywiec Porter

Gość
to piwo to porter bałtycki, coś innego niż porter
2017-09-23 00:55:36
Stauder Premium Pils

Gość
Smak piwa bardzo charakterystyczny, powiedziałbym niemiecki, bardzo wyczuwalny smak zboża (bardzo zbliżony do Warsteinera) i charakterystyczna niemiecka goryczka. Piwo dobre ale może też niektórym nie przypaść do gustu. Jeśli lubicie Warsteinera to polecam, jeśli ktoś woli smak bardziej słodowy to odradzam. Jednak zawsze warto spróbować.
2017-09-23 00:47:12
Pinta Imperator Bałtycki Sherry Oloroso Barrel Aged

Gość
Prosze nie wzywac pana Jezusa na stronie dla alkusow, Bog ci za to przebaczy ale ja - nigdy
2017-09-23 00:46:46
Pinta Imperator Bałtycki Sherry Oloroso Barrel Aged

Gość
sztos to jest jak Ci się matka pierdoli za plecami ojca. Spuszczanie się do chujowego piwa to menelstwo, a każdy kto temu kibicuje to ciota i chuj -> Pan Jezus ma tak w biblii zapisane i tak już zostanie. Amen.
2017-09-23 00:42:20
Doctor Brew American IPA

Shinodin
Piana nie do końca biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, dość szybko dziurawiąca się i opadająca, brak lacingu. Barwa ciemniejsza karmelowa, mocno zmętnione, zupełnie nieprzejrzyste i nieklarowne, na powierzchni unosi się sporo drobinek drożdżowych. W zapachu nuty wybitnie egzotyczne, owocowość i kwiatowość, klimaty karmelowe, biszkoptowe i ciasteczkowe. W smaku nadal egzotycznie, czuć wpływ australijskich chmieli, ale również nowozelandzkiego Motueka, dobra karmelowa kontra słodowa, goryczka znaczna, zalegająca o profilu żywicznym, choć nie wiem czy na poziomie aż 90 IBU, brak kontry kwaskowej, po ogrzaniu wyczuwalne suszone owoce i lekko alkoholowa woń, wysycenie na średnio-wysokim poziomie. Kapsel od browaru Doctor Brew, etykieta oczywiście w czarnej kolorystyce z lekkim czerwonym akcentem, w miarę dobrze opisana. Warka 21.10.2018. Nie jest to na pewno klasyczna AIPA, podkręcona dodaniem chmieli Galaxy czy Motueka. Także nie możemy tu mówić o Ameryce. Jest egzotyka i owoce brakuje cytrusów. Dawka żywicy i karmelu. Piwo to nie jest sesyjne, raczej do powolnej degustacji poprzez swoją niską pijalność. Trafiło w moje gusta smakowe, pełne, aromatyczne i orzeźwiające, dobra robota doktorów. Mocna 7 z plusem to propozycja ode mnie.
2017-09-23 00:36:04
Cornelius Baltic Porter

Gość
Pite przed chwilą. Zbyt alkoholowy i jednocześnie słodki na końcu. W aromacie czuć wiśnie w czekoladzie. Bardziej smakował mi Komes i ten z Ambera
2017-09-23 00:03:05
Lvivske 1715

ekoman69
Barwa słomkowa, idealnie klarowne. Piana umiarkowana, szybko opada, coś tam po wierzchu zostaje. Aromat chmielowo-słodowy. W smaku poprawny international lager - nie za słodowy, nie za gorzki. I tyle. Fajna butelka. Warka do 20.08.18. Kupione w Lidlu za 3,29 zł w butelce 0,45l.
2017-09-22 23:57:33
Schwaben Bräu Das Helle

Gość
Super browarek
2017-09-22 23:49:17
Sandomierz Szaman Łąkowy

Moje_Zdrówko
Szaman Łąkowy skusił nazwą i etykietą, którą zdobi, jak się później dowiedziałam, oniryczna grafika artysty Leszka Kostuja. Premiera piwa miała miejsce pod koniec marca 2017. Podobno piwo to jest tak sandomierskie, że już bardziej sandomierskie być nie może, a to ze względu na wykorzystane do jego produkcji sandomierskie składniki: pszenicę, suszone jabłka, dziką różę. Szaman Łąkowy jest mętny i owocowy, przyjemny w smaku, ale bez większych rewelacji.
2017-09-22 22:54:04
Zdrój Zamkowy

Thesloma
Zapach : słodowy i subtelnie przebija się taki landrynkowy aromat , chociaż słód nie jest męczący czy nachalny jak czasem bywa w przypadku np. Staropolskiego browaru , a jest tutaj taki dość przyjemny

Smak : napewno przyjemnie się pije , typowy lager , goryczka taka trochę oszukana jak na moje bo się pojawia na kilka sekund , jest słodowość.

Taki poziom wyżej od koncernów czy piw typu perła , namysłów itp. ok propozycja ale smakoszy nie powali i mnie właśnie nie powala , takie typowe średnie piwo do grilla czy coś żeby się nie zastanawiam a lekką ręką wypić piwo.
2017-09-22 22:36:38
Marston’s EPA

VapoRR
Barwa: złota, piwo klarowne.

Piana: po nalaniu całkiem spora. Potem opada, ale pewien poziom trzyma. Zauważalny niezły lacing. Kolor biały.

Aromat: rześki, chmielowy (trawiastość, ziołowość). Poza tym słód. Przyjemnie.

Smak: chmielowy z dobrą podstawą słodową. Piwo jest lekko gorzkie, typowe dla brytyjskich ALE. Przyjemna ziołowość i rzeczywiście lekka kwaskowość. Mnie to odpowiada.

Piwo lekkie, orzeźwiające z fajną ziołowością i klimatem stylu. Nie wyczułem wad. Wprawdzie smak i aromat średnio wyraziste, a samo piwo nie jest odkrywcze i oryginalne, to jednak jest ok. Piwo po prostu dobre, tego się spodziewałem. Wysycenie nie jest wielkie.
2017-09-22 22:14:14
Trybunał Trójsłodowe

Gość
Będąc fanem imperialnych rozwalaczy i porterów, wszystkiego co ma ekstrakt w okolicy 20 uważam to piwo za.. bardzo dobre. Oczywiście jest słodkie ale ma swój profil, który mi odpowiada. Takie karmi dla dorosłych. Smaczne. W swojej cenie przede wszystkim ma smak.
2017-09-22 22:05:15
Cornelius IPA

Gość
IPA za 2,99 w lidlu. Brzmi podejrzanie czyż nie?

A tu dobre piwo. W tej cenie rewelacja chociaż napracowano się aby było ciekawe w takim budżecie i poczyniono pewne skróty.

Piwo wygląda ciekawie. Jest totalnie mętne, wręcz matowe. W kolorze jasno pomarańczowe. Piana głównie drobne, biała, trzyma się nieźle i schodzi do kożuszka.
Wąchamy. Trochę cytryna, trochę trawa, w tle słodkie mango. Na plus bo niejedno pachnie mniej.
Smak. Pierwsze wrażenie właściwe dla IPA czyli szybkie łupnięcie chmielu. Potem trochę to ulatuje. Ciekawa i zmienna przy ogrzewaniu podstawa słodowa. Użycie słodu pszenicznego dodaje lekkiej kwaskowatości i gładkości. Dobrze się to komponuje. Nachmielenie niestety również zmienne. Są piwa, które trzymają poziom do końca. W piwie za 3zł to że do końca jest wyczuwalne jest niemałym sukcesem. Bliżej końca pojawiają się smaczki miodu wielokwiatowego, cydru ale delikatnie. Ogólnie wciąż coś się dzieje. Wciąga mnie ta bajka i na prawdę smakuje. Nie jest to to czego oczekuję w stylu i co obecnie można kupić za 5zł - konstancin IPA na prawdę łoi dupę - ale znowu od piwa za 3zł nie można oczekiwać za dużo. Na samym końcu już mniej słodkiego, skórka pomarańczy, lekko ściąga, ale w tle na końcu mango krzyczy byłem tu! :)

To piwo w tej cenie na każdej półce - tego wam życzę.

Piwo ma bardzo właściwe parametry 15,5 / 6,5%.
2017-09-22 21:55:17
Bierhalle Marcowe

Gość
Dobre piwo. Wyważone, z lekką goryczką. Dla mnie trochę zbyt łagodne, ale taka już cecha tego stylu.
2017-09-22 21:49:54
Bierhalle Weizen

Gość
Bardzo dobre. Mętne, lekko kwaskowe, orzeźwiające, nieco podobne do paulanera. Taki powinien być weizen.
2017-09-22 21:47:10
Tatra Jasne Pełne

Gość
tatra budowlanka
2017-09-22 21:23:03
Erdinger Weissbier

zaduma
Jeden z lepszych weizenów jakie miałem okazję pić w ostatnim czasie. Kupiony w Lidlu w puszce za jakieś ~3,50. Naprawdę bardzo dobra pszenica, pod każdym względem. Kolor piękny, mocno wyrazisty, piana obfita i długo trzymająca się szkła. Smak bardzo dobry. Dla mnie 8/10. Warto!
2017-09-22 21:14:39
Stephans Bräu Hefeweizen

zaduma
W Kauflandzie wybór piw jest ograniczony, a mimo tego ta pozycja miło mnie zaskoczyła. W cenie < 3 złote trudno oczekiwać cudów. To jest po prostu niezła, poprawna pszenica. 6/10 ode mnie.
2017-09-22 21:11:23
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Różnice w procesie wytwarzania piw koncernowych i regionalnych

Na przestrzeni niemal 6 tysięcy lat proces produkcji piwa był stale udoskonalany. Wysiłki piwowarów skierowane były na poprawę jakości oraz smaku produkowanego piwa. Jednak w ostatnich latach możemy zaobserwować głównie próby zmniejszenia kosztów oraz skrócenia czasu produkcji. Przynosi to często negatywne skutki w odniesieniu do jakości piwa. 
Na polskim rynku obserwujemy wzrost udziału lokalnych browarów w ogólnej sprzedaży piwa, pomimo znacznie wyższych cen ich wyrobów w stosunku do tych oferowanych przez duże koncerny piwowarskie. Konsumenci coraz częściej decydują się ponieść większe koszty w zamian za produkt tradycyjny o wyższej jakości.
Czy jednak różnice w produkcji piwa przez małe browary i koncerny są tak znaczące?
Poniżej postaram się przedstawić niektóre z nich.

Słód
Pierwsze różnice widać już na etapie produkcji słodu, który jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. W tradycyjnym procesie produkcji słód otrzymywany jest z jęczmienia browarnego podczas moczenia ziaren jęczmienia, kiełkowania, a następnie jego suszenia. W dzisiejszych czasach browary nie produkują słodu, ale kupują go w słodowniach.

Browary komercyjne często aby zmniejszyć koszt surowców, zamiast droższego słodu jęczmiennego stosują dodatki tzw. surowców niesłodowanych, będące tańszymi zamiennikami, nie zawierającymi enzymów koniecznych przy zacieraniu słodu, Dlatego też podczas ich stosowania konieczne jest dodawanie preparatów enzymatycznych i stabilizujących. Najczęściej spotykanymi dodatkami stosowanymi jako zamienniki słodu są kukurydza (ziarna, śruta, skrobia lub syrop kukurydziany), ryż, jęczmień, pszenica i cukier.

Chmiel
Tradycyjnie dodawano do piwa chmiel w postaci suszonych szyszek chmielowych. Zawierają one gorzkie żywice nadające piwu goryczkę, oraz olejki chmielowe dostarczające aromatycznych składników piwa. W chmielu stwierdzono obecność ponad 200 różnych substancji, posiadających m.in. właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Obniżających napięcie nerwowe i wspomagających walkę z bezsennością. Współcześnie najczęściej stosuje się zamienniki szyszek chmielowych - proszki, granulaty, ekstrakty lub preparaty chmielowe. 

Warzenie
W zależności od przyjętej metody wyróżniamy piwa tradycyjne - warzone w kadziach otwartych lub zamkniętych, oraz warzone metodą nowoczesną, w tankofermentatorach (połączenie kadzi fermentacyjnych i tanków leżakowych), otrzymywane metodą High Gravity Brewing. 
Polega one na warzeniu wysoko stężonej brzeczki, której ekstrakt jest znacznie wyższy niż w otrzymanym później piwie. Taką brzeczkę otrzymuję się poprzez odpowiednie modyfikacje etapu zacierania słodu, a przed rozlewem do butelek odpowiednio rozcieńcza wodą z nasyca dwutlenkiem węgla, aż do uzyskania odpowiedniej wartości ekstraktu piwa. Technologia znacznie zwiększa szybkość produkcji piwa, a także redukuje koszty. Jednak im większa zawartość ekstraktu w brzeczce, tym gorszy smak i zapach piwa, ponieważ w czasie fermentacji wytwarzają się większe ilości negatywnych produktów ubocznych.

Utrwalanie
Ze względu na brak sterylnych warunków podczas procesu produkcji piwa, pozostawienie go bez dodakowych czynności hamujących rozwój mikroorganizmów, pozwala na uzyskanie okresu przydatności do spożycia tylko ok. 2-3 tygodni. Piwo to posiada wszystkie składniki powstałe w czasie produkcji, oraz wartości odżywcze, ale wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.
W celu przdłużenia okresu przydatności piwa do spożycia najpowszechniej stosowaną w browarnictwie metodą jest pasteryzacja. Polega ona na kilkunastosekundowym podgrzaniu piwa do około 70oC w przepływie przez płytowy wymiennik ciepła i szybkim schłodzeniu. Piwo zostaje pozbawione mikroorganizmów, ale też witamin, mikroelementów itp. Pasteryzacja  powoduje także zubożenie smaku piwa.

Innym sposobem przełużenia trwałości piwa jest mikrofiltracja (zwana „zimną pasteryzacją”). Polegająca na przepływie niesterylnego piwa przez mikrofiltry, w wyniku czego niepożądane mikroorganizmy zostają zatrzymane na błonach. Uważa się, że ten sposób utrwalania powoduję podobne straty części składników odżywczych podobnie jak w przypadku pasteryzacji. Sprzęt do mikrofiltracji jest dość drogi, więc stosują ją najczęściej tylko duże browary.
Lokalne browary coraz częściej dla swoich wyrobów używają okeślenia „nieutrwalane”, aby podkreślić że w przeciwieństwie do piw koncernowych, ich produkt nie jest w żaden sposób utrwalany. 

Leżakowanie
Kolejną różnicą w produkcji piwa w browarze lokalnym, w porównaniu do koncernu, jest czas leżakowania. Piwo produkowane w koncernie leżakuje najczęściej od 5-12 dni, natomiast w lokalnym browarze okres ten wynosi przynajmniej 2 tygodnie, często i dłużej. Proces ten jest bardzo ważny ze względu na zjawiska, które zachodzą w trakcie jego trwania. Piwo klaruje się, nasyca naturalnym dwutlenkiem węgla, uzyskuje właściwy bukiet smakowo-zapachowy.

Jak widać wyższe ceny wyrobów tradycyjnych uzasadnione są wieloma czynnikami. Dzięki dużej różnorodności na rynku konsument może sam podjąć decyzję, czy woli dopłacić aby otrzymać lepszy jakościowo produkt.
wykonanie choruzy.pl © 2010