Ilość piw w katalogu

9409

Informacje o producentach

Browar Zamkowy Sp. z o.o.
Browar Zamkowy Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

Generalnie piwo podaje się w temperaturze 8-12 stopni C - im ciemniejsze piwo tym może być cieplejsze. Nie poleca się chładzania piwa poniżej 6-7 stopni, może wówczas stać się niesmaczne.

Najnowsze komentarze


Nitrish
Żubr
Wygląd: Złota barwa, klarowne, mizerna piana która w dodatku bardzo szybko znika, brak lacingu
Zapach: Alkohol, lekki aromat słodu i siarki
Smak: Wodniste, alkoholowe, gdzieś w tle czuć słód, wysokie wysycenie, brak goryczki

Żubr jest chyba kupowany tylko w jednym celu - upicia się. Słabe piwo, za to kampania reklamowa z najwyższej półki.
2018-07-20 14:24:39

Fester
Doctor Brew Hoppy Birthday NO.1
Bardzo dobry, złożony w smaku i aromacie podwójny owsiany stout. Jedyne mankamenty to przegazowanie oraz iluzoryczna obecność w smaku efektów dodania lasek wanili i nut jakie powinny wnieść do piwa płatki z beczki Sherry Oloroso.
2018-07-20 14:16:34

Gość
Żywiec Porter
zgodzę się z przedmówcą nic nie została z żywieckiego portera przez ten ohydny smak alkoholu. Zawsze jak uda się rozpropagować jakieś piwo to producentowi wydaje się , że teraz to i tak kupią więc sprzedaje byle co obniżając loty do minimum. Jest to trochę poniżające dla osób które lubią ciemne piwa. W chwili obecnej to tylko Komes trzyma poziom
2018-07-20 13:59:41

Gość
Namysłów Kuflowe Mocne
mi smakuje szkoda ze niema nigdzie w okolicy slabszej wersjii
2018-07-20 13:45:08

Shinodin
Za Miastem Święty Spokój
Piana biała bardziej grubo niż drobnoziarnista, raczej słabej jakości, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza piaskowa, stosunkowo mocno zmętnione, nie do końca klarowne i przejrzyste. W zapachu wyraźne nuty karmelowe, subtelne herbaciane klimaty, trochę żywicznych akcentów oraz owocowych woni, podbudowa słodowa. W smaku dominuje również karmel, piwo nie jest łatwe w odbiorze, earl greyowe aromaty są tylko tłem, goryczka całkiem mocno zalegająca o profilu żywicznym, dobra kontra kwaskowa, spora treściwość, dodatek trawy cytrynowej raczej nie wyczuwalny, wysycenie na średnio-wysokim poziomie. Kapsel od browaru Za Miastem, etykieta w białej kolorystyce z grafiką leniwego misia pandy na froncie, w miarę dobrze opisana. Warka 11.04.2019. Karmelowe wydanie IPY z minimalną obecnością herbaty, mocno goryczkowe a przez to ciężkie w odbiorze. Jest to moje pierwsze piwo z tego browaru i nie zostałem jakoś mocno zachęcony do wypróbowania kolejnych. Nie jestem fanem herbacianych klimatów w piwie, ale jak już są zapowiadane dobrze żeby były w ilości większej niż minimum, dodatkowo IPA jest ciężka, karmelowa, a za tym też nie przepadam... Może tragedii nie ma lecz stosunek jakość do ceny wypada zdecydowanie na niekorzyść jakości. Ostatecznie dam 6, choć nie wiem czy to nie za dużo.
2018-07-20 13:44:56

Gość
Klinskoje
Zakupione w 'Piotr i Paweł' za 3.39 lub 3.99 za 470 ml.Opis na kontretykiecie nie kłamie:
'Tradycyjny lager.Delikatna goryczka,lekki aromat chmielu'.
Wszystko w tym piwie jest na pół gwizdka w efekcie wchodzi górą,wychodzi dołem-piwo bez właściwości i charakteru.Do wypicia w letni dzień,ale za tą cenę już lepiej sięgnąć po 'Kustosza' ze Stonki.
2018-07-20 13:34:58

Nitrish
Perła Miodowa
Wygląd: Klarowne, barwa złota, piana szybko opada
Aromat: Lekko wyczuwalny zapach miodu i diacetylu
Smak: Ledwo wyczuwalny miód, lekko wodniste i lekko alkoholowe

Mam wrażenie że kiedyś Perła Miodowa była znacznie lepsza. Teraz smakuje jak przeciętny lager z odrobiną miodu.
2018-07-20 13:24:57

Gość
Trzy Korony Jasne
Czy ktoś się orientuje gdzie w Warszawie można je dostać...?
2018-07-20 13:06:06

Gość
Żygulowskie Jasne
Delikatny smak,słodki o słabo wyczuwalnej goryczce.Wchodzi gładko,prawie nie czuć gazu.Swietna pozycja na upały.
2018-07-20 12:59:21

Fester
Wokanda Świadek Incognito
W aromacie trochę banana. W smaku na pierszym planie banan a goździki wyczuwalne lekko w posmaku. Pijalne ale mało wyraziste.
2018-07-20 12:28:07

Gość
Desperados Nocturno
To może i dobrze ????
2018-07-20 12:26:43

Gość
Pabst Blue Ribbon
'Piotr i Paweł'-po 2.99/0,355.
Kupiłem w promocji po 1.99(ostatnie;).Cienkusz,ale nieźle gasi pragnienie,o niebo lepszy aniżeli 'Bud'.
2018-07-20 12:23:21

Gość
Žatecký Světlý Ležák
Po 13-tu- rano 0,00 a fazka była
2018-07-20 12:21:46

Gość
Namysłów Ciemne Typu Irlandzkiego
Pip Poznan Gronowa 3,30zl. 3 cie podejscie po roku przerwy i zaskoczenie na duzy plus. Jako ze kiedy to pilem ostatnio, przypominalo to bardziej dark lagera obecnie musze powiedziec ze jest blisko stouta. Cos pomiedzy stoutem a starym dobrym Słowackim Tmavym z lat 90 tych. Pijcie poki znowu w Namysłowie nie zdecydują na ciecie składników jak w przypadku ichniego Witbiera. Jest gorycz chmielowa takze-jest ok z 20 ibu bedzie.
2018-07-20 11:59:06

Gość
Primátor Premium Lager 12°
piwo prosto z czech.dobre.tylko oryginał.
czysty smaczek.
7.5/10
2018-07-20 11:58:14

Fester
Po Godzinach Russian Imperial Stout
Solidny RIS. W aromacie paloność i mleczna czekolada. W smaku palone, czekoladowe, pełne, wytrawne a jednak paradoksalnie słodycz odkłada się na ustach. Klasyczny bardzo dobry RIS z Ambera udowadniający, że nie potrzeba leżakować piwa w tym stylu w beczkach po wymyślnych destylatach i dodawać pierdylion dodatków aby zrobić smacznego RISa. Kolejny duży plus to cena 11zł. Kupione we fracuskim markecie.
2018-07-20 11:55:28

Gość
Tyskie Gronie
Wypiłem wczoraj 2 tyskie z butelki 3 otworzyłem ale po łyku wylałem metanol z woda co pół godziny piłem bo tak mnie żeliwo ludzie z czego wy to robicie
2018-07-20 11:35:02

Gość
Tyskie Niepasteryzowane Chmielone Na Zimno
Skuśilem się z braku laku w sklepiku w ktorym nic innego ciekawszego nie mieli, a trzeba było się czegoś napić. I żaluję...Smak na prawde bardzo płaski bez goryczy. Już takie wynalzaki jak Namysłów Pils czy Złoty Łan są dużo lepsze. Lepiej wziąć oranżadę i sete w takim przypadku.
2018-07-20 11:31:14

Fester
Jako Celtyckie Miodowe
W kategorii ciemne piwa miodowe mocno średnie. W aromacie i smaku lekko wyczuwalne nuty miodowe. To było do przewidzenia po produkcie, którego skład ogranicza się do frazy "zawiera słód jęczmienny".
2018-07-20 10:56:21

Marianek
Osowa Góra - Mgliste
Oko: kolor jak piwa pszenicznego z wysoką białą, gęstą i trwałą pianą.
Nos: z butelki niezbyt intensywny, owocowy, głównie słodkie owoce. Ze szkła lepszy, bardziej owocowy charakter i lekko przyprawy korzenne. Bardzo niskie natężenie aromatu.
Smak: półsłodkie, gładkie, ale smak mało wyraźny. Początkowo słodycz od słodów, trochę owoców, na finiszu wytrawność i delikatna dość niska goryczka w typie skórki owocowej. Do tego delikatna kwaskowość. Zbyt mało chmielu.
Ciekawa interpretacja stylu. Chmiel daje specyficzne owocowo-przyprawowe aromaty. Ale w tym przypadku wyszło blado, aromat słabiutki, smak też niewyraźny.
2018-07-20 09:50:40
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Różnice w procesie wytwarzania piw koncernowych i regionalnych

Na przestrzeni niemal 6 tysięcy lat proces produkcji piwa był stale udoskonalany. Wysiłki piwowarów skierowane były na poprawę jakości oraz smaku produkowanego piwa. Jednak w ostatnich latach możemy zaobserwować głównie próby zmniejszenia kosztów oraz skrócenia czasu produkcji. Przynosi to często negatywne skutki w odniesieniu do jakości piwa. 
Na polskim rynku obserwujemy wzrost udziału lokalnych browarów w ogólnej sprzedaży piwa, pomimo znacznie wyższych cen ich wyrobów w stosunku do tych oferowanych przez duże koncerny piwowarskie. Konsumenci coraz częściej decydują się ponieść większe koszty w zamian za produkt tradycyjny o wyższej jakości.
Czy jednak różnice w produkcji piwa przez małe browary i koncerny są tak znaczące?
Poniżej postaram się przedstawić niektóre z nich.

Słód
Pierwsze różnice widać już na etapie produkcji słodu, który jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. W tradycyjnym procesie produkcji słód otrzymywany jest z jęczmienia browarnego podczas moczenia ziaren jęczmienia, kiełkowania, a następnie jego suszenia. W dzisiejszych czasach browary nie produkują słodu, ale kupują go w słodowniach.

Browary komercyjne często aby zmniejszyć koszt surowców, zamiast droższego słodu jęczmiennego stosują dodatki tzw. surowców niesłodowanych, będące tańszymi zamiennikami, nie zawierającymi enzymów koniecznych przy zacieraniu słodu, Dlatego też podczas ich stosowania konieczne jest dodawanie preparatów enzymatycznych i stabilizujących. Najczęściej spotykanymi dodatkami stosowanymi jako zamienniki słodu są kukurydza (ziarna, śruta, skrobia lub syrop kukurydziany), ryż, jęczmień, pszenica i cukier.

Chmiel
Tradycyjnie dodawano do piwa chmiel w postaci suszonych szyszek chmielowych. Zawierają one gorzkie żywice nadające piwu goryczkę, oraz olejki chmielowe dostarczające aromatycznych składników piwa. W chmielu stwierdzono obecność ponad 200 różnych substancji, posiadających m.in. właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Obniżających napięcie nerwowe i wspomagających walkę z bezsennością. Współcześnie najczęściej stosuje się zamienniki szyszek chmielowych - proszki, granulaty, ekstrakty lub preparaty chmielowe. 

Warzenie
W zależności od przyjętej metody wyróżniamy piwa tradycyjne - warzone w kadziach otwartych lub zamkniętych, oraz warzone metodą nowoczesną, w tankofermentatorach (połączenie kadzi fermentacyjnych i tanków leżakowych), otrzymywane metodą High Gravity Brewing. 
Polega one na warzeniu wysoko stężonej brzeczki, której ekstrakt jest znacznie wyższy niż w otrzymanym później piwie. Taką brzeczkę otrzymuję się poprzez odpowiednie modyfikacje etapu zacierania słodu, a przed rozlewem do butelek odpowiednio rozcieńcza wodą z nasyca dwutlenkiem węgla, aż do uzyskania odpowiedniej wartości ekstraktu piwa. Technologia znacznie zwiększa szybkość produkcji piwa, a także redukuje koszty. Jednak im większa zawartość ekstraktu w brzeczce, tym gorszy smak i zapach piwa, ponieważ w czasie fermentacji wytwarzają się większe ilości negatywnych produktów ubocznych.

Utrwalanie
Ze względu na brak sterylnych warunków podczas procesu produkcji piwa, pozostawienie go bez dodakowych czynności hamujących rozwój mikroorganizmów, pozwala na uzyskanie okresu przydatności do spożycia tylko ok. 2-3 tygodni. Piwo to posiada wszystkie składniki powstałe w czasie produkcji, oraz wartości odżywcze, ale wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.
W celu przdłużenia okresu przydatności piwa do spożycia najpowszechniej stosowaną w browarnictwie metodą jest pasteryzacja. Polega ona na kilkunastosekundowym podgrzaniu piwa do około 70oC w przepływie przez płytowy wymiennik ciepła i szybkim schłodzeniu. Piwo zostaje pozbawione mikroorganizmów, ale też witamin, mikroelementów itp. Pasteryzacja  powoduje także zubożenie smaku piwa.

Innym sposobem przełużenia trwałości piwa jest mikrofiltracja (zwana „zimną pasteryzacją”). Polegająca na przepływie niesterylnego piwa przez mikrofiltry, w wyniku czego niepożądane mikroorganizmy zostają zatrzymane na błonach. Uważa się, że ten sposób utrwalania powoduję podobne straty części składników odżywczych podobnie jak w przypadku pasteryzacji. Sprzęt do mikrofiltracji jest dość drogi, więc stosują ją najczęściej tylko duże browary.
Lokalne browary coraz częściej dla swoich wyrobów używają okeślenia „nieutrwalane”, aby podkreślić że w przeciwieństwie do piw koncernowych, ich produkt nie jest w żaden sposób utrwalany. 

Leżakowanie
Kolejną różnicą w produkcji piwa w browarze lokalnym, w porównaniu do koncernu, jest czas leżakowania. Piwo produkowane w koncernie leżakuje najczęściej od 5-12 dni, natomiast w lokalnym browarze okres ten wynosi przynajmniej 2 tygodnie, często i dłużej. Proces ten jest bardzo ważny ze względu na zjawiska, które zachodzą w trakcie jego trwania. Piwo klaruje się, nasyca naturalnym dwutlenkiem węgla, uzyskuje właściwy bukiet smakowo-zapachowy.

Jak widać wyższe ceny wyrobów tradycyjnych uzasadnione są wieloma czynnikami. Dzięki dużej różnorodności na rynku konsument może sam podjąć decyzję, czy woli dopłacić aby otrzymać lepszy jakościowo produkt.
wykonanie choruzy.pl © 2010