Ilość piw w katalogu

8969

Informacje o producentach

Browar Zamkowy Sp. z o.o.
Browar Zamkowy Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

W październiku 1814 roku, na skutek uszkodzenia zabezpieczającej obręczy z kadzi, wypłynęła rzeka portera, która zniszczyła okoliczne zabudowania. Osiem osób zmarło na skutek utonięcia, odniesionych obrażeń lub zatrucia alkoholem.

Najnowsze komentarze


Gość
Dog in the Fog
Perła miodowa jest trochę podobna , ale smak pierwszej wersji Dog in the fog był super potem skopano skład i w końcu zakończono produkcję , a szkoda że tak poczyniono !
2018-05-27 22:47:38

MateoKrk_
Staročesko
Barwa Jasno Złota Klarowne i Przejrzyste w Aromacie Słodowe Nie Do Końca Czyste Wyczuwam Miodowe Utlenienie i Jabłkowe Estry w Smaku Słodowe Nieco Wodniste Poza tym Landrynkowa Słodycz Delikatna Metaliczność Goryczka Niska Do Średniej Niezalegająca Średni Lagerek Pijalny Ale Bez Szału.

PS. Piwo Jest Ze Słowacji a Nie z Czech Jak Pisze w Opisie.
2018-05-27 22:28:14

Gość
Dobry Pasterz
Za 2,99 to w markecie wolę kupić Anbera Naturalnego w butelce a nie ten keasiak
2018-05-27 22:18:45

Gość
Dobry Pasterz
Szału nie ma piwo kwaśne i nie smaczne, żałuję bo na dzisiejszy wieczór po pracy miałem w sklepie schwaną Warkę Strong w butelce o niebo lepsza w smaku. Jak dla mnie góra 5/10.
2018-05-27 22:16:53

cycu_jeden
Wrężel American Black Rye Ale
Kolor ciemnobrązowy z jasnobrązowymi przebłyskami, zmętniony. Piana beżowa, podziurawiona, początkowo wysoka na jakieś 3 cm, po chwili opada do kilkumilimetrowej warstwy, która dość długo się utrzymuje. Lacing bardzo ładny. W zapachu intensywne akcenty czekoladowe, karmelowe i kawowe. W smaku na pierwszym planie gorzka czekolada i parzona kawa, w tle żyto i słód pilzneński. Treściwość w porządku, goryczka przyjemna, choć w moim przekonaniu nie jest to 50 IBU. Wysycenie średnie.
2018-05-27 21:46:27

Gość
De Helder Strong
Schłodzony jest jednym z najlepszych piw w cenie do 2zl Na prawdę soczysty lager z nutą typowo wyrazistą.Pelny ,płynny i wyrazisty co ciekawe nadzwyczajnie pijany.Kupuje go pomimo tego że dobrze zarabiam i stać mnie na droższe trunki jednakże on sam w sobie spełnia tylko i wyłącznie moje wymagania
2018-05-27 21:39:33

K1
Bierhalle Weizen
Bardzo dobry weizen. Lekko kwaskowe i orzeźwiające, z wyglądu mętne.
Bardzo pijalne.
2018-05-27 21:38:00

K1
Bierhalle Pils
Dla mnie piwo idealne. Ma najwięcej "piwa w piwie".
W smaku dość lekkie, wyraźna tradycyjna PIWNA goryczka, orzeźwiające.
Lepsze od butelkowanych czeskich i niemieckich pilznerów/pilsów.
Dla wielbicieli tradycyjnego piwa, zwłaszcza pilsów.
2018-05-27 21:34:43

Gość
Herszt Mocne
Ogólnie teraz w sezonie grillowym najmądrzejszą opcja jest kupowanie piw z Van Pura bynajmniej nie są rozwodnione jak z innych koncernów.Polecam
2018-05-27 21:34:35

K1
Żywiec Bock
Z pamięci: smak pełny, słodowy, dość ciężkie i rozgrzewające. Ale takie właśnie są koźlaki.
2018-05-27 21:30:22

K1
Żywiec Marcowe
Z tego co pamiętam: smak łagodny, pełny, słodowy, z lekką goryczką. Przyzwoite, ale przy tych cechach przydałaby się wyższa moc, wtedy byłby idealny stronglager.
2018-05-27 21:27:47

K1
Żywiec Saison
Dobre piwo nowofalowe. Smak cytrusów, orzeźwiające mimo dobrej mocy.
2018-05-27 21:24:19

Gość
Niechanowo Dama Pik
Słód karmelowy wszedł mocno ;)

Plusy: ciekawa faktura, odpowiedni gaz, lekki ładny lancing, świetny wygląd taki brąz do złotego, zmętniony. Smak tu się wszystko układa. Chmielone oszczędnie ale wszystko się tu układa. Profil smakowy bardziej w stronę ipa niż apa. Bez wątpienia do dobre i smaczne piwo, niekoniecznie dobra APA. Nie pamiętam ceny. W cenie ~4zł polecam spróbować. W okolicy 6zł nie ma czego szukać ;) Z minusów nikły słodowy zapach ale to się i wielkim piwom zdarzało.
2018-05-27 21:21:43

K1
Żywiec Białe
Lekkie, orzeźwiające, czuć wyraźnie kolendrę, zwłaszcza jak jest dobrze schłodzone. Można dużo wypić.
2018-05-27 21:21:33

Gość
Warka Jasne Pełne
Piwo może taki sobie. Ale te nagrody to wałek i nie wierzcie że coś dostaniecie ja na piłkę dla syna czekam już trzy lata i nic. Dużo gadania mało pracy a liczą się tylko zyski
2018-05-27 21:20:59

K1
Żywiec APA
Dobre piwo typu APA. Trochę goryczki, wyczuwalne cytrusy.
Dla wielbicieli piw nowofalowych, osobiście wolę tradycyjne piwa, zwłaszcza Pilsy.
2018-05-27 21:18:10

jover
Waszczukowe Klasyka Waszczuków Desitka
zapach słód, wysycenie średnie+, w smaku słodowe, słodkawe, gorycz ziołowa, trawiasta, wszystko ładnie zgrane, wiadomo jest to dziesiątka ale pustka i wodnistość nie jest na pierwszym planie
2018-05-27 21:11:17

Shinodin
Browar Tenczynek - Bock
Piana bardziej beżowa niż biała, drobnoziarnista, skromnym wianuszkiem okalająca ścianki szkła, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza rubinowa, w miarę klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu wyraźne nuty karmelowe, słodowe klimaty, subtelna paloność, po ogrzaniu ujawniają się lekkie alkoholowe wonie. W smaku słodkie, karmelowe z alkoholowym niestety finiszem, brakuje paloności, słaba kontra kwaskowa, duża wodnistość, mało ciała, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel czarny od browaru Tenczynek, etykieta w eleganckim stylu, całkiem nieźle opisana, solidnie wykonana graficznie. Data produkcji 22.03.2018. Jeden ze słabszych bocków jakie miałem okazję degustować, pusty w smaku, bez głębi, sam karmel zakończony alkoholowym aftertastem szczególnie po ogrzaniu. Zawiodłem się dość srogo, jakość nieadekwatna do ceny, a oprawa graficzna butelki lepsza niż zawartość. Fanom tego stylu zdecydowanie odradzam, a sam daje zasłużoną słabą 4. Póki co pils z tej serii bezkonkurencyjny.
2018-05-27 21:08:34

BRYNIU
Kormoran Warmińskie Rewolucje
Bardzo ładna, obfita czapa piany o strukturze drobno-pęcherzykowej. Utrzymująca się. Bardzo ładny obfity lacing. Barwa słomkowa delikatnie bardzo zmętniona. W aromacie bardzo ładne, świeże, rześkie nuty żywiczno-chlebowo-zbożowe. W smaku bardzo intensywna, świeża nuta zbożowa. Delikatna, łagodna goryczka na finiszu nie zalegająca.
Wysycenie: średnie
Warka do: 04.07.2018/A04
2018-05-27 21:04:25

Gość
Gloger Karniak
Rusian pale ale, say what? Rozumiem, że mistrzostwa są w Rosji, ale panowie styl Rpa naprawdę?? Hehe macie nieźle zryte banie. Co do piwa to szkoda kasy, jak i ogólnie przy tym co oferuje kraft takie piwa powinny zniknąć. Nazwy, są prymitywne: Karyna z młyna itp. no cóż... Jakośćiowo się nie bronicie a cenowo znajdziemy piwa, które bezapelacyjnie będą lepsze.
2018-05-27 20:42:31
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Różnice w procesie wytwarzania piw koncernowych i regionalnych

Na przestrzeni niemal 6 tysięcy lat proces produkcji piwa był stale udoskonalany. Wysiłki piwowarów skierowane były na poprawę jakości oraz smaku produkowanego piwa. Jednak w ostatnich latach możemy zaobserwować głównie próby zmniejszenia kosztów oraz skrócenia czasu produkcji. Przynosi to często negatywne skutki w odniesieniu do jakości piwa. 
Na polskim rynku obserwujemy wzrost udziału lokalnych browarów w ogólnej sprzedaży piwa, pomimo znacznie wyższych cen ich wyrobów w stosunku do tych oferowanych przez duże koncerny piwowarskie. Konsumenci coraz częściej decydują się ponieść większe koszty w zamian za produkt tradycyjny o wyższej jakości.
Czy jednak różnice w produkcji piwa przez małe browary i koncerny są tak znaczące?
Poniżej postaram się przedstawić niektóre z nich.

Słód
Pierwsze różnice widać już na etapie produkcji słodu, który jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. W tradycyjnym procesie produkcji słód otrzymywany jest z jęczmienia browarnego podczas moczenia ziaren jęczmienia, kiełkowania, a następnie jego suszenia. W dzisiejszych czasach browary nie produkują słodu, ale kupują go w słodowniach.

Browary komercyjne często aby zmniejszyć koszt surowców, zamiast droższego słodu jęczmiennego stosują dodatki tzw. surowców niesłodowanych, będące tańszymi zamiennikami, nie zawierającymi enzymów koniecznych przy zacieraniu słodu, Dlatego też podczas ich stosowania konieczne jest dodawanie preparatów enzymatycznych i stabilizujących. Najczęściej spotykanymi dodatkami stosowanymi jako zamienniki słodu są kukurydza (ziarna, śruta, skrobia lub syrop kukurydziany), ryż, jęczmień, pszenica i cukier.

Chmiel
Tradycyjnie dodawano do piwa chmiel w postaci suszonych szyszek chmielowych. Zawierają one gorzkie żywice nadające piwu goryczkę, oraz olejki chmielowe dostarczające aromatycznych składników piwa. W chmielu stwierdzono obecność ponad 200 różnych substancji, posiadających m.in. właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Obniżających napięcie nerwowe i wspomagających walkę z bezsennością. Współcześnie najczęściej stosuje się zamienniki szyszek chmielowych - proszki, granulaty, ekstrakty lub preparaty chmielowe. 

Warzenie
W zależności od przyjętej metody wyróżniamy piwa tradycyjne - warzone w kadziach otwartych lub zamkniętych, oraz warzone metodą nowoczesną, w tankofermentatorach (połączenie kadzi fermentacyjnych i tanków leżakowych), otrzymywane metodą High Gravity Brewing. 
Polega one na warzeniu wysoko stężonej brzeczki, której ekstrakt jest znacznie wyższy niż w otrzymanym później piwie. Taką brzeczkę otrzymuję się poprzez odpowiednie modyfikacje etapu zacierania słodu, a przed rozlewem do butelek odpowiednio rozcieńcza wodą z nasyca dwutlenkiem węgla, aż do uzyskania odpowiedniej wartości ekstraktu piwa. Technologia znacznie zwiększa szybkość produkcji piwa, a także redukuje koszty. Jednak im większa zawartość ekstraktu w brzeczce, tym gorszy smak i zapach piwa, ponieważ w czasie fermentacji wytwarzają się większe ilości negatywnych produktów ubocznych.

Utrwalanie
Ze względu na brak sterylnych warunków podczas procesu produkcji piwa, pozostawienie go bez dodakowych czynności hamujących rozwój mikroorganizmów, pozwala na uzyskanie okresu przydatności do spożycia tylko ok. 2-3 tygodni. Piwo to posiada wszystkie składniki powstałe w czasie produkcji, oraz wartości odżywcze, ale wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.
W celu przdłużenia okresu przydatności piwa do spożycia najpowszechniej stosowaną w browarnictwie metodą jest pasteryzacja. Polega ona na kilkunastosekundowym podgrzaniu piwa do około 70oC w przepływie przez płytowy wymiennik ciepła i szybkim schłodzeniu. Piwo zostaje pozbawione mikroorganizmów, ale też witamin, mikroelementów itp. Pasteryzacja  powoduje także zubożenie smaku piwa.

Innym sposobem przełużenia trwałości piwa jest mikrofiltracja (zwana „zimną pasteryzacją”). Polegająca na przepływie niesterylnego piwa przez mikrofiltry, w wyniku czego niepożądane mikroorganizmy zostają zatrzymane na błonach. Uważa się, że ten sposób utrwalania powoduję podobne straty części składników odżywczych podobnie jak w przypadku pasteryzacji. Sprzęt do mikrofiltracji jest dość drogi, więc stosują ją najczęściej tylko duże browary.
Lokalne browary coraz częściej dla swoich wyrobów używają okeślenia „nieutrwalane”, aby podkreślić że w przeciwieństwie do piw koncernowych, ich produkt nie jest w żaden sposób utrwalany. 

Leżakowanie
Kolejną różnicą w produkcji piwa w browarze lokalnym, w porównaniu do koncernu, jest czas leżakowania. Piwo produkowane w koncernie leżakuje najczęściej od 5-12 dni, natomiast w lokalnym browarze okres ten wynosi przynajmniej 2 tygodnie, często i dłużej. Proces ten jest bardzo ważny ze względu na zjawiska, które zachodzą w trakcie jego trwania. Piwo klaruje się, nasyca naturalnym dwutlenkiem węgla, uzyskuje właściwy bukiet smakowo-zapachowy.

Jak widać wyższe ceny wyrobów tradycyjnych uzasadnione są wieloma czynnikami. Dzięki dużej różnorodności na rynku konsument może sam podjąć decyzję, czy woli dopłacić aby otrzymać lepszy jakościowo produkt.
wykonanie choruzy.pl © 2010