Czy wiesz, że...

Lwówek to najstarszy browar w Polsce (Pierwsze piwo uwarzono w 1209 r.), który produkuje piwo według tradycyjnych metod, przy otwartych kadziach, co dziś już jest dużą rzadkością.

Najnowsze komentarze

Perła Chmielowaawatar
Gość
Perła Chmielowa
Jest dość goryczkowych piw, perła chmielowa neich będzie perłą chmielową!
2019-10-13 22:45:25
Perła Chmielowaawatar
Gość
Perła Chmielowa
Export generalnie ma łagodniejszy smak, coś jak coca cola (p. chmielowa) i coca cola zero, zero smaku chyba (export). Słowem export to taki typowy koncerniak bez rewelacji i charakteru. Natomiast fakt, w chmielowej zdarza się gorsza partia.
2019-10-13 22:44:48
Perła Chmielowaawatar
Gość
Perła Chmielowa
U-WIEL-BIAM TO PIWO!!! Ten zapach, ten smak przedewszystkim... nie umiem go opisać ale jest taki... przyjemny... smakuje... smakuje jak dom... jak świeży, puszysty chlebek upieczony przez babcię na wsi, z rana, który sprawia, że chce się żyć! To piwo to ewenement! PS: Oczywiście, czasem trafia się trefna partia, ale tak jest z każdym piwem. Przestrzegam natomiast przed P. Export. Zwykłe, typowe koncernowe szczyny bez smaku.
2019-10-13 22:42:53
Komes Porter Bałtyckiawatar
LowcaPiw
star
Komes Porter Bałtycki
Bardzo świeży
Kolor: bardzo ciemny brąz. Beżowa, drobnopęcherzykowa piana szybko opadająca. Brak lacingu
Aromat: Palony słód, spieczona skórka od chleba, lekko alkoholowy, ale szlachetnie, nie ordynarnie spirytusowo.
Smak: Lekka kwaśność przepływająca w smak ciemnego chleba razowego z fajną, lekką kawową goryczką. Zdecydowanie pijalne, nawet nie zauważyłem, kiedy pochłonąłem połowę rozmyślając nad oceną ;)
Ogółem super porter, zdecydowanie będę częściej po niego sięgał.
2019-10-13 21:23:56
Miłosław Pilznerawatar
Gość
Miłosław Pilzner
Bubel odkąd podpisali kontrakt z żabką i i biedronka to piwo jest nie pijalne. Weszli na ilość nie na jakość, jakość była kilka lat temu.
2019-10-13 20:30:27
Zámecký pivovar Frýdlant Albrecht Irish Stout 17 Morionawatar
Gość
Zámecký pivovar Frýdlant Albrecht Irish Stout 17 Morion
Butelka 0,75l
Kolor ciemny z kremowo-beżową pianą. Aromat to kawa, czekolada, karmel. W smaku kremowa, syropowa czekolada. Kwaskowate z lekką goryczką na końcu.
2019-10-13 20:07:19
Leffe Blondeawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Leffe Blonde
No jest fenolowość. Jest też lekka słodycz. Piana obfita, drobnopęcherzykowa. Piwo jest złociste, klarowne.
No wygląda delikatnie "szampańsko". No i mamy to. Po przelaniu do szkła jest klasyczna nuta estrowa drożdży belgijskich brzoskwinia. Aromat bardzo przyjemny. Piwo jest przyjemnie musujące, ale tak delikatnie. Belgijski charakter piwa aż bucha. Jest fajnie przyprawowo. Jest dość mocno słodkie, według mnie trochę za słodkie jak na blonda. Jest dobre ciało. Piwo łatwo się pije, jest gładkie i lekkie. Goryczka gdzieś tam minimalna jest. Jak na Leffe piwo jest naprawdę zaskakujące, ale jednak jednowymiarowe i zbyt przesłodzone.
2019-10-13 19:43:17
To Øl Raid Beerawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
To Øl Raid Beer
Czysty, słodowy aromat. Efektu "Hoppy" brak. Piana średnio obfita, średnio i drobno pęcherzykowa. Piwo jest złociste, klarowne. No wygląd klasycznego pilsa. No przyjemny aromat. Jest biszkoptowo- chmielowo, dość orzeźwiająco. Jak nie lubię pilsów, to tego muszę docenić. Jest czysty, absolutnie bez wad. Jest fajna słodowść, jest delikatnie wytrawny. Wysycenie średnie. Ciało w porządku, nie jest wodnisty. Jest niestety trochę pusty w smaku. Goryczka średnia, ale mogłaby być wyższa. Piwo w stylu, ale nie jest to mój styl.
2019-10-13 19:02:31
Komes Porter Bałtyckiawatar
Gość
Komes Porter Bałtycki
Wspaniały Porter!! W lipcu piłem leżakowanego - 5 lat po terminie. Coś wspaniałego... Nie leżakowanie porterów powinno być ścigane z urzędu.
2019-10-13 18:14:17
Koreb Łaskie Żyweawatar
Gość
Koreb Łaskie Żywe
Cr
2019-10-13 18:12:13
Koźlak Staropolskiawatar
Gość
Koźlak Staropolski
Gdzie można kupić ? Bo nigdzie nie widziałem
2019-10-13 18:08:36
San Miguel Especialawatar
Damcio88
starstarstarstarstar
San Miguel Especial
Słabiutko, Mega nasycone, w smaku nijako
2019-10-13 17:04:03
Mikkeller 80 Years of Vippawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Mikkeller 80 Years of Vipp
Jest delikatnie cytrusowy aromat. Taka oranżadka. Piana obfita, drobnopęcherzykowa. Klarowne, ciemnożółte. Czuć zarówno grejpfruta jak i limonke. Aromat jest nawet świeży. Jest delikatna owocowość, taka w stylu kwaśnych i gorzkich cytrusów. Wysycenie dość wysokie. Jest fajnie wytrawne. Jest trochę wodniste, ale nie za bardzo, bo jest podstawa słodowa. Goryczka taka grejpfrutowa, średnia i fajnie zaznaczona. Piwo pije się bardzo fajnie, łatwo wchodzi. Fajnie orzeźwia. No zaskoczenie. Piwo jest naprawdę dobre.
2019-10-13 17:03:24
AleBrowar & Monsters Never Seenawatar
Chrisrks
starstarstarstarstar
AleBrowar & Monsters Never Seen
Przy dynamicznym wlaniu piwa do szkła mamy jakąś namiastkę piany. Gdby nie średnie wysycenie, możnaby przypuszczać, ze to sok z pomarańczy. Never Seen pieknie pachnie, o ile marakuję czy mango wielu zna,to guawa wciąż stanowi zagadkę. W smaku daje lekko przyciężkawy posmak. Piwo orzeźwiające, lekkie w odbiorze, pomimo swojej sour soul .Coś na ciepły dzionek.
2019-10-13 16:53:07
Trzech Kumpli & Pinta Coast Starlightawatar
luke123
starstarstarstarstar
Trzech Kumpli & Pinta Coast Starlight
Data warki: 20.04.2020.
Data zakupu w sklepie specjalistycznym: 11.10.2019.
Data degustacji: 12.10.2019
Barwa ciemnozłocista. Delikatnie zmętnione. Piana drobnopęcherzykowa, niewysoka, długo utrzymująca się.
Aromat zdecydowanie chmielowy. Wyczuwalne na pierwszym planie bardzo dojrzałe owoce, owoce tropikalne, owoce słodkie i cytrusy. Mandarynka (deklarowana na butelce)? Mango? Pomelo? Grefrut? W tle także trochę kwiatowo.
W smaku dalej owoce plus wyraźna goryczka. Nie jest bardzo wysoka, ale jest wyraźna. Można powiedzieć, że jest goryczkowo, przy czym jest zdecydowanie pijalnie.
Do tego muszę stwierdzić, że po prostu takie, jak lubię. Osobiście polecam.
2019-10-13 16:42:11
Raduga Wrarg Wyrwiwiązawatar
Gość
Raduga Wrarg Wyrwiwiąz
Bardzo lekka White IPA, może przez wcześniej jedzone chipsy musiałem doszukiwać się w tym piwie czegokolwiek, pijąc po pare łyków i zawartość butelki bardzo szybko się skończyła.
2019-10-13 16:23:55
Good Game Brewery Battle Royaleawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Good Game Brewery Battle Royale
Piana biała, drobno i gruboziarnista, wątpliwej jakości, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza miodowa, nie do końca klarowne i przejrzyste, nieznacznie zmętnione. W zapachu nuty owocowe, subtelne cytrusowe klimaty, karmel, zbożowość, podbudowa słodowa. W smaku nadal dominują owoce, ale jakby suszone, brakuje cytrusowej świeżości, dużo karmelu i zbożowych aromatów, goryczka lekko zalegająca o profilu ziołowym, słabsza kontra kwaskowa, łodygowość, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Perun, etykieta nawiązująca do nazwy piwa, w miarę dobrze, choć nie wyczerpująco opisana. Warka 05.08.2020. Przeciętnej jakości APA, mało cytrusowa, a ten aspekt bardzo cenię jeśli chodzi o ten styl. W miarę treściwe, karmelowe, owocowe w wersji suszonej... W mojej opinii warte maksymalnie 6 z plusem.
2019-10-13 15:22:13
Franziskaner Hefe-Weissbier Naturtrübawatar
Mike0192
starstar
Franziskaner Hefe-Weissbier Naturtrüb
warka do 24.08.2020.
Wygląd: lekko pomarańczowy, gęsta piana, trzyma się całkiem nieźle. Lacing niewielki, ale jest. Fajny weizen z wyglądu.
Zapach: Głównie banan i goździk z naciskiem na ten pierwszy aromat. W stylu, ale bez rewelacji. Brak zastrzeżeń.
Smak: Idealne wysycenie, w smaku głównie banan z goździkiem i trochę pszenicy. Pojawia się lekka kwaśność, która super balansuje smak słodki.
Podsumowanie: Po prostu dobry+ weizen do picia litrami. Szybko ubywa, bo pijalność tego piwa jest bardzo wysoka. Cena też nie jest wygórowana, więc zdecydowanie polecam każdemu, kto chce się napić dobrej niemieckiej pszenicy!
2019-10-13 15:08:00
Alternatywa 2#5 APA z Trawą Cytrynowąawatar
Damcio88
starstarstarstarstar
Alternatywa 2#5 APA z Trawą Cytrynową
W barwie jasno miedzianej. Piana obita, trwała, drobno-pęcherzykowa. Aromaty owocowe i tu w głowej roli trawa cytrynowa którą czuć intensywnie, tak jak w smaku. Przewijają się nuty słodowe, chmielowe. Delikatną goryczkę wyczujemy na finiszu. Piwo smaczne.
2019-10-13 14:57:08
Paulaner Hefe-Weißbier Naturtrübawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Paulaner Hefe-Weißbier Naturtrüb
Jasno pomarańczowe. Mleczna metność.
Piana biała i drobna. Obfita i stabilna.
Jest banan. Jest goździk. Pachnie słodko i przyprawowo.
Dobrze nagazowane. Kwaskowe orzeźwiające.
Smakuje jak porządna pszenica.
2019-10-13 14:45:45
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Różnice w procesie wytwarzania piw koncernowych i regionalnych

Na przestrzeni niemal 6 tysięcy lat proces produkcji piwa był stale udoskonalany. Wysiłki piwowarów skierowane były na poprawę jakości oraz smaku produkowanego piwa. Jednak w ostatnich latach możemy zaobserwować głównie próby zmniejszenia kosztów oraz skrócenia czasu produkcji. Przynosi to często negatywne skutki w odniesieniu do jakości piwa. 
Na polskim rynku obserwujemy wzrost udziału lokalnych browarów w ogólnej sprzedaży piwa, pomimo znacznie wyższych cen ich wyrobów w stosunku do tych oferowanych przez duże koncerny piwowarskie. Konsumenci coraz częściej decydują się ponieść większe koszty w zamian za produkt tradycyjny o wyższej jakości.
Czy jednak różnice w produkcji piwa przez małe browary i koncerny są tak znaczące?
Poniżej postaram się przedstawić niektóre z nich.

Słód
Pierwsze różnice widać już na etapie produkcji słodu, który jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. W tradycyjnym procesie produkcji słód otrzymywany jest z jęczmienia browarnego podczas moczenia ziaren jęczmienia, kiełkowania, a następnie jego suszenia. W dzisiejszych czasach browary nie produkują słodu, ale kupują go w słodowniach.

Browary komercyjne często aby zmniejszyć koszt surowców, zamiast droższego słodu jęczmiennego stosują dodatki tzw. surowców niesłodowanych, będące tańszymi zamiennikami, nie zawierającymi enzymów koniecznych przy zacieraniu słodu, Dlatego też podczas ich stosowania konieczne jest dodawanie preparatów enzymatycznych i stabilizujących. Najczęściej spotykanymi dodatkami stosowanymi jako zamienniki słodu są kukurydza (ziarna, śruta, skrobia lub syrop kukurydziany), ryż, jęczmień, pszenica i cukier.

Chmiel
Tradycyjnie dodawano do piwa chmiel w postaci suszonych szyszek chmielowych. Zawierają one gorzkie żywice nadające piwu goryczkę, oraz olejki chmielowe dostarczające aromatycznych składników piwa. W chmielu stwierdzono obecność ponad 200 różnych substancji, posiadających m.in. właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Obniżających napięcie nerwowe i wspomagających walkę z bezsennością. Współcześnie najczęściej stosuje się zamienniki szyszek chmielowych - proszki, granulaty, ekstrakty lub preparaty chmielowe. 

Warzenie
W zależności od przyjętej metody wyróżniamy piwa tradycyjne - warzone w kadziach otwartych lub zamkniętych, oraz warzone metodą nowoczesną, w tankofermentatorach (połączenie kadzi fermentacyjnych i tanków leżakowych), otrzymywane metodą High Gravity Brewing. 
Polega one na warzeniu wysoko stężonej brzeczki, której ekstrakt jest znacznie wyższy niż w otrzymanym później piwie. Taką brzeczkę otrzymuję się poprzez odpowiednie modyfikacje etapu zacierania słodu, a przed rozlewem do butelek odpowiednio rozcieńcza wodą z nasyca dwutlenkiem węgla, aż do uzyskania odpowiedniej wartości ekstraktu piwa. Technologia znacznie zwiększa szybkość produkcji piwa, a także redukuje koszty. Jednak im większa zawartość ekstraktu w brzeczce, tym gorszy smak i zapach piwa, ponieważ w czasie fermentacji wytwarzają się większe ilości negatywnych produktów ubocznych.

Utrwalanie
Ze względu na brak sterylnych warunków podczas procesu produkcji piwa, pozostawienie go bez dodakowych czynności hamujących rozwój mikroorganizmów, pozwala na uzyskanie okresu przydatności do spożycia tylko ok. 2-3 tygodni. Piwo to posiada wszystkie składniki powstałe w czasie produkcji, oraz wartości odżywcze, ale wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.
W celu przdłużenia okresu przydatności piwa do spożycia najpowszechniej stosowaną w browarnictwie metodą jest pasteryzacja. Polega ona na kilkunastosekundowym podgrzaniu piwa do około 70oC w przepływie przez płytowy wymiennik ciepła i szybkim schłodzeniu. Piwo zostaje pozbawione mikroorganizmów, ale też witamin, mikroelementów itp. Pasteryzacja  powoduje także zubożenie smaku piwa.

Innym sposobem przełużenia trwałości piwa jest mikrofiltracja (zwana „zimną pasteryzacją”). Polegająca na przepływie niesterylnego piwa przez mikrofiltry, w wyniku czego niepożądane mikroorganizmy zostają zatrzymane na błonach. Uważa się, że ten sposób utrwalania powoduję podobne straty części składników odżywczych podobnie jak w przypadku pasteryzacji. Sprzęt do mikrofiltracji jest dość drogi, więc stosują ją najczęściej tylko duże browary.
Lokalne browary coraz częściej dla swoich wyrobów używają okeślenia „nieutrwalane”, aby podkreślić że w przeciwieństwie do piw koncernowych, ich produkt nie jest w żaden sposób utrwalany. 

Leżakowanie
Kolejną różnicą w produkcji piwa w browarze lokalnym, w porównaniu do koncernu, jest czas leżakowania. Piwo produkowane w koncernie leżakuje najczęściej od 5-12 dni, natomiast w lokalnym browarze okres ten wynosi przynajmniej 2 tygodnie, często i dłużej. Proces ten jest bardzo ważny ze względu na zjawiska, które zachodzą w trakcie jego trwania. Piwo klaruje się, nasyca naturalnym dwutlenkiem węgla, uzyskuje właściwy bukiet smakowo-zapachowy.

Jak widać wyższe ceny wyrobów tradycyjnych uzasadnione są wieloma czynnikami. Dzięki dużej różnorodności na rynku konsument może sam podjąć decyzję, czy woli dopłacić aby otrzymać lepszy jakościowo produkt.
wykonanie choruzy.pl © 2010