Czy wiesz, że...

Wedle kodeksu Hammurabiego (ok. 1750 r.p.n.e.), niesolidny karczmarz, któremu udowodniono dolewanie wody do piwa, był karany śmiercią. Przywiązywano mu kamień młyński u szyi i wrzucano do rzeki.

Najnowsze komentarze

Perła Winterawatar
Gość
Perła Winter
Witam . Gdzie możliwy w sklepie
2020-10-28 13:41:31
Specjal Jasny Pełnyawatar
Gość
Specjal Jasny Pełny
Po pierwszym łyku się czułem jakbym obuchem w łeb dostał. Szczyny straszne
2020-10-28 12:27:18
Pinta A`la Grodziskie 2010-2020awatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Pinta A`la Grodziskie 2010-2020
Barwa złota , lekko zmętnione. Piana biała , w miarę trwała , drobna , choć trochę średnich oczek też się pojawiło. Zostawia ładny lacing. W aromacie ale mocno wędzony , szynka konkret. Bardzo intensywny i przyjemny , kojarzący się od razu z Grodziskim. W smaku tak samo. bardzo szynkowe , wędzone. Gaz powyżej średniego , w sam raz na Grodziskie. W miarę pełne co zadziwia przy takich parametrach. Sesyjne , przyjemnie się pije. Wytrawne , niezła goryczka nawet. Rewelacyjny przedstawiciel stylu. Szkoda że mała butelka. Warka do 27.04.2021
2020-10-28 12:01:22
Mocny Fullawatar
Gość
Mocny Full
W niektórych odcinkach migają znaki browaru Imielin. Jeżeli dobrze zauważyłem. Piwo było produkowane również w Krajanie, dostępne było chociażby w Kauflandzie.
2020-10-28 11:23:54
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
Tak dobrego piwa dawno nie piłem, kto spróbował ten wie o czym mówię.
2020-10-28 10:58:23
Mocny Fullawatar
RedBaron
starstar
Mocny Full
Ferdek miał kiedyś nieprzyjemność zapoznania się z jego bezalkoholową wersją. :)
2020-10-28 10:50:49
Carlsbergawatar
RedBaron
starstar
Carlsberg
Potwierdzam, szału nie ma.
2020-10-28 10:46:24
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
nbkqly
star
Kustosz o Smaku Tequili
Napoj bogow
2020-10-28 08:59:35
Verhaeghe Duchesse Cherryawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Verhaeghe Duchesse Cherry
Wygląd: barwa ciemno rubinowa, piana tu jednak jest trwalsza niż w chocolate, nawet niewielka obwódka zostaje na stałe
Zapach:tu o dziwo dominuje owoc dzikiej róży, a nie wiśnia, ale ok, niech będzie, że to taka dzika wiśnia, z małymi, niemal czarnymi owocami, rosnąca gdzieś na skraju lasu, dużo czerwonych owoców, czyli to jednak nie wiśnia, a aromat czekoladowy je krył w poprzenim piwie, hibiskus, dużo wanilii, dębiny, dużo przyprawowości
Smak: Dużo bardziej wytrawne i kwaskowe od chocolate (czy to aromat robi tę różnicę?), różowe wino i ocet winny (nie balsamiczny), dużo wyraźniejsza wanilia, przyprawowość, ale też i białe owoce, niech będzie, że i marakuja oraz czerwone, taniczność, dębowość, ale dzikości już niewiele
2020-10-28 01:34:11
Verhaeghe Chocolate Duchesse Cherryawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Verhaeghe Chocolate Duchesse Cherry
Wygląd: barwa głęboko runinowa, piana czerwonawa, bardzo nietrwała, ale niewiele mniej niż w podstawce, zresztą Rodenbach też pianą d**y nie urywa, widocznie taki styl
Zapach: dzikość (zwłaszcza zaraz po nalaniu), mokra skóra, hibiskus, dębina, wiśnie (niestety kryje ona inne owoce, które czuć było w podstawce), pieprzność, przyprawowość, czerwone wino i niestety sztuczny aromat czekolady rodem z Magnusa lub piw Deer Beara
Smak: Piwo nie wydaje się być tak kwaskowe jak podstawka, bardziej przypomina jakiegoś krieka (nota bene, kriek to lambic lub właśnie flanders, ale wydaje mi się, że brown ale/oud bruin, z wiśniami, więc chyba go można nazwać kriekiem) jest kwaśność, ale na kontrę słodkość, więc chyba oprócz wiśni dodano cukier, w smaku ten aromat czekoladowy już tak nie wkurza i być może też podkręca zmysły w stronę słodkości, dużo owoców i, o dziwo, poza wiśnią to są białe owoce, kwaśne jabłko, gruszka, brzoskwinia, choć jest też czerwona porzeczka, trochę stajni, hibiskus, jest cierpkie, drewniano-skórzane, odrobina czerwonego wina i octu balsamicznego, mocna przyprawowość, takie słodkie przyprawy do piernika: anyż, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziarna kolendy. Bardzo dobre, ale złośliwie odejmę za ten aromat.
2020-10-28 00:24:16
Nepomucen & Nook Never Look Backawatar
Januszek
starstarstarstarstar
Nepomucen & Nook Never Look Back
Ogólnie piwo daje mega ciekawe doznania degustacyjne. Wszystkie użyte w nim chmiele dały zgodnie z opisem dużo kwiatów. Co więcej centennial dal dużo rumianku. Całe piwsko jest zdominowane przez takie właśnie aromaty.
2020-10-27 23:57:49
Nepomucen & Nook Never Look Backawatar
Januszek
starstarstarstarstar
Nepomucen & Nook Never Look Back
19.10.2021. Cytrusowy aromat,rzeski, raczej mało nafty i ogólnie mało west coastowy. Po przelaniu wychodzi coś ciekawego, trudno opisać. W wyglądzie poprawnie, chociaż piana znikoma. W smaku jest też ok ale znów ten charakterystyczny aromat. Taki kwiatowy, coś jak czarny bez. Oprócz tego trochę zywicy i trawy ale dość przyjemnie.
2020-10-27 23:56:51
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
Egzotyczny smak od krajowego producenta. Piwo idealne dla patriotów oraz przyszłych milionerów podchodzących ekonomicznie do smakowania piwa. Za 12 zł w pół godziny można wprawić się w idealny nastrój.
2020-10-27 23:23:06
Maltgarden Escape With Meawatar
Gość
Maltgarden Escape With Me
Ja wiem. Ma w sobie dobre smaki. Cynamon może jest zdławiony, ale czuć syrop i orzechy. Plus ładna puszka i grafika.
2020-10-27 22:38:05
Lubicz Leżakawatar
Januszek
starstarstarstarstar
Lubicz Leżak
Hah zazdroszczę. Ja piłem już utlenione;)
2020-10-27 22:24:11
Lubicz Leżakawatar
Januszek
starstarstarstarstar
Lubicz Leżak
2020-11-12 więc już na pewno nie tskie świeże. Mocny, wyraźny karmel, mokry karton i miód. Utlenione. Przewaga miodu wiec tragedi nie ma :D
Złociste, opalizujace z ladna piana. W smaku tak samo. No coz, moja wina. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane więc nic dziwnego ;)
2020-10-27 22:23:52
Maltgarden & Nook Perfect Slideshowawatar
rewo
starstarstarstarstar
Maltgarden & Nook Perfect Slideshow
Treściwe, kokos lekko wyczuwalny.
2020-10-27 22:18:46
Pinta & Fyne Ales Hazy Disco - Highlandsawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Pinta & Fyne Ales Hazy Disco - Highlands
Barwa żółtopomarańczowa , identyczna jak w Hazy Disco Burgas. Zmętniona całkowicie. Piana biała , drobna , trwała i zostawia ładny lacing. W aromacie białe owoce , tropikalne i żywica w trochę mniejszym stopniu. Jest przyjemnie , lepiej niż w Burgas. Choć wiem że mogło by być bardziej intensywnie. Taki na 7,5 w skali do 10. W smaku tu już jest bardzo dobrze bez dwóch zdań. Przede wszystkim nie czuć zupełnie alko. Jest w miarę pełne , soczyste , lekko słodkie. Fajnie owoce tropikalne i białe owoce głownie tu zrobiły robotę. Goryczka niska , choć nawet wyczuwalna. Gaz przeciętny , w sam raz do picia. Ale to sesyjne i smaczne. Fajna żywica , choć nic z iglastych nut nie czuję o których piszą poniżej. Dobrze zbalansowane piwo. Warka do 09.06.2021.
2020-10-27 22:13:56
Trybunał Export Podwójnie Chmieloneawatar
Gość
Trybunał Export Podwójnie Chmielone
Najlepsze piwo w tej cenie w Polsce. Intensywny zapach chmielu, konkretna goryczka - tak jak kiedyś smakowały piwa.
Niespedalone gorzkie piwo dla facetów w przeciwieństwie do szczyn wielkich koncernów i wynalazków typu harnaś, kasztelan, zubr itd.
2020-10-27 22:08:33
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
Ambrozja. Napój bogów. Pyszniejszego nie znajdziecie
2020-10-27 21:56:09
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Różnice w procesie wytwarzania piw koncernowych i regionalnych

Na przestrzeni niemal 6 tysięcy lat proces produkcji piwa był stale udoskonalany. Wysiłki piwowarów skierowane były na poprawę jakości oraz smaku produkowanego piwa. Jednak w ostatnich latach możemy zaobserwować głównie próby zmniejszenia kosztów oraz skrócenia czasu produkcji. Przynosi to często negatywne skutki w odniesieniu do jakości piwa. 
Na polskim rynku obserwujemy wzrost udziału lokalnych browarów w ogólnej sprzedaży piwa, pomimo znacznie wyższych cen ich wyrobów w stosunku do tych oferowanych przez duże koncerny piwowarskie. Konsumenci coraz częściej decydują się ponieść większe koszty w zamian za produkt tradycyjny o wyższej jakości.
Czy jednak różnice w produkcji piwa przez małe browary i koncerny są tak znaczące?
Poniżej postaram się przedstawić niektóre z nich.

Słód
Pierwsze różnice widać już na etapie produkcji słodu, który jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. W tradycyjnym procesie produkcji słód otrzymywany jest z jęczmienia browarnego podczas moczenia ziaren jęczmienia, kiełkowania, a następnie jego suszenia. W dzisiejszych czasach browary nie produkują słodu, ale kupują go w słodowniach.

Browary komercyjne często aby zmniejszyć koszt surowców, zamiast droższego słodu jęczmiennego stosują dodatki tzw. surowców niesłodowanych, będące tańszymi zamiennikami, nie zawierającymi enzymów koniecznych przy zacieraniu słodu, Dlatego też podczas ich stosowania konieczne jest dodawanie preparatów enzymatycznych i stabilizujących. Najczęściej spotykanymi dodatkami stosowanymi jako zamienniki słodu są kukurydza (ziarna, śruta, skrobia lub syrop kukurydziany), ryż, jęczmień, pszenica i cukier.

Chmiel
Tradycyjnie dodawano do piwa chmiel w postaci suszonych szyszek chmielowych. Zawierają one gorzkie żywice nadające piwu goryczkę, oraz olejki chmielowe dostarczające aromatycznych składników piwa. W chmielu stwierdzono obecność ponad 200 różnych substancji, posiadających m.in. właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Obniżających napięcie nerwowe i wspomagających walkę z bezsennością. Współcześnie najczęściej stosuje się zamienniki szyszek chmielowych - proszki, granulaty, ekstrakty lub preparaty chmielowe. 

Warzenie
W zależności od przyjętej metody wyróżniamy piwa tradycyjne - warzone w kadziach otwartych lub zamkniętych, oraz warzone metodą nowoczesną, w tankofermentatorach (połączenie kadzi fermentacyjnych i tanków leżakowych), otrzymywane metodą High Gravity Brewing. 
Polega one na warzeniu wysoko stężonej brzeczki, której ekstrakt jest znacznie wyższy niż w otrzymanym później piwie. Taką brzeczkę otrzymuję się poprzez odpowiednie modyfikacje etapu zacierania słodu, a przed rozlewem do butelek odpowiednio rozcieńcza wodą z nasyca dwutlenkiem węgla, aż do uzyskania odpowiedniej wartości ekstraktu piwa. Technologia znacznie zwiększa szybkość produkcji piwa, a także redukuje koszty. Jednak im większa zawartość ekstraktu w brzeczce, tym gorszy smak i zapach piwa, ponieważ w czasie fermentacji wytwarzają się większe ilości negatywnych produktów ubocznych.

Utrwalanie
Ze względu na brak sterylnych warunków podczas procesu produkcji piwa, pozostawienie go bez dodakowych czynności hamujących rozwój mikroorganizmów, pozwala na uzyskanie okresu przydatności do spożycia tylko ok. 2-3 tygodni. Piwo to posiada wszystkie składniki powstałe w czasie produkcji, oraz wartości odżywcze, ale wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.
W celu przdłużenia okresu przydatności piwa do spożycia najpowszechniej stosowaną w browarnictwie metodą jest pasteryzacja. Polega ona na kilkunastosekundowym podgrzaniu piwa do około 70oC w przepływie przez płytowy wymiennik ciepła i szybkim schłodzeniu. Piwo zostaje pozbawione mikroorganizmów, ale też witamin, mikroelementów itp. Pasteryzacja  powoduje także zubożenie smaku piwa.

Innym sposobem przełużenia trwałości piwa jest mikrofiltracja (zwana „zimną pasteryzacją”). Polegająca na przepływie niesterylnego piwa przez mikrofiltry, w wyniku czego niepożądane mikroorganizmy zostają zatrzymane na błonach. Uważa się, że ten sposób utrwalania powoduję podobne straty części składników odżywczych podobnie jak w przypadku pasteryzacji. Sprzęt do mikrofiltracji jest dość drogi, więc stosują ją najczęściej tylko duże browary.
Lokalne browary coraz częściej dla swoich wyrobów używają okeślenia „nieutrwalane”, aby podkreślić że w przeciwieństwie do piw koncernowych, ich produkt nie jest w żaden sposób utrwalany. 

Leżakowanie
Kolejną różnicą w produkcji piwa w browarze lokalnym, w porównaniu do koncernu, jest czas leżakowania. Piwo produkowane w koncernie leżakuje najczęściej od 5-12 dni, natomiast w lokalnym browarze okres ten wynosi przynajmniej 2 tygodnie, często i dłużej. Proces ten jest bardzo ważny ze względu na zjawiska, które zachodzą w trakcie jego trwania. Piwo klaruje się, nasyca naturalnym dwutlenkiem węgla, uzyskuje właściwy bukiet smakowo-zapachowy.

Jak widać wyższe ceny wyrobów tradycyjnych uzasadnione są wieloma czynnikami. Dzięki dużej różnorodności na rynku konsument może sam podjąć decyzję, czy woli dopłacić aby otrzymać lepszy jakościowo produkt.
wykonanie choruzy.pl © 2010