Czy wiesz, że...

Najwyższa puszka, wyprodukowana dla australijskiego Guinnessa miała wysokość 4,27m, średnicę 1,78m i pojemność 2052 litrów piwa.

Najnowsze komentarze

Żywiec Jasne Pełneawatar
Gość
Żywiec Jasne Pełne
A ja się nie zgodzę z wami,jeszcze poł roku temu tego piwa nie dało się wypić,a teraz z piw do 3 zł nie ma konkurencji,perła za słodka,Tyskie i Lech to już kompletnie smakują jak woda.
2020-05-31 14:32:38
St. Patricks Irish Darkawatar
Gość
St. Patricks Irish Dark
Dobre piwo, przypomina mi takie, które pilem w pubach w Anglii
2020-05-31 14:25:03
Kormoran Bezalkoholowy Radler Gorzka Pomarańczaawatar
luke123
starstarstarstarstar
Kormoran Bezalkoholowy Radler Gorzka Pomarańcza
Faktycznie, racja.
2020-05-31 13:59:52
Kormoran Bezalkoholowy Radler Gorzka Pomarańczaawatar
Exebeche
starstarstar
Kormoran Bezalkoholowy Radler Gorzka Pomarańcza
Gwoli ścisłości w składzie jest 6% soku. Produkt to 50% piwa, 50% lemoniady. 12% tej ostatniej to sok.
2020-05-31 13:58:20
Schultheiss Pilsenerawatar
Gość
Schultheiss Pilsener
Przyłączam się do opinii Jacelinho. Są piwa lepsze i gorsze od tego. Schłodzone jest bardzo łagodne w smaku, dobrze wchodzi. Szkoda, że aktualnie ciężko na granicy bo pojechałbym sobie do sklepu w DE.
2020-05-31 13:03:58
Birbant Senseiawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Birbant Sensei
Barwa zmętniona pomarańczowa. Piana biała , drobna , trwała i zostawia ładny lacing. W aromacie czuć chmiel , takie egzotyczne nuty jak ja to mówię , piłem kiedyś piwa na tym chmielu i pachniały podobnie. Choć kokosa jak dla mnie tu nie ma. Jaśmin , kwiatowy , kolendra również wyczuwalna. Nie jest hazy w aromacie , ale jako połączenie Witbiera i Ipy jak najbardziej. Skórka pomarańczy również wyczuwalna , nie jakoś mocno ale jest. W smaku dalej nie ma hazy , jest rześkie , dalej jest kolendra , skórka pomarańczy , fajna goryczka , niski gaz , wytrawnie. Jak dla mnie fajne połączenie Witbiera i Ipy , dołączony chmiel Sorachi który niestety nie dał kokosa , gdyby nie napis hazy na puszce dałbym 8 z minusem. A tak muszę obniżyć , z tej 4 to chyba najlepiej wyszła ta puszka. 7 z plusem jak dla mnie. Warka do 30.05.2021
2020-05-31 12:23:01
Birbant Atomicawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Birbant Atomic
Barwa zmętniona ciemno pomarańczowa. Piana biała , drobna , trwała i zostawia spoko lacing. W aromacie fajnie czuć cytrusy , żółte cytrusy jak dla mnie głównie. Nie jest to bomba aromatów , nie ma podjazdu do takich Hazy Disco niestety ale i tak jest dobrze. Pachnie niewątpliwie przyjemnie. Czuć że to mocne piwo , delikatnie alko wyczuwalne w aromacie. W smaku troszeczkę za mało ciała , nie tak jak w żółtej puszce z Birbanta na szczęście. Goryczka niska , jest soczyste , nie jakoś mocno ale wystarczająco wg mnie. Delikatna słodycz , żółte owoce cytrusowe jak dla mnie. Piwo smaczne ,zabójczo pijalne , 7,5 to dobra ocena. Warka do 27.05.2021
2020-05-31 12:14:12
Birbant Imperial Citraawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Birbant Imperial Citra
Barwa ciemne złoto , lekko zmętnione choć nie całkowicie. Piana biała , drobna głównie i troszkę średnich oczek. Jest trwała i zostawia ładny lacing. W aromacie typowa Citra , owoce cytrusowe , nie ma karmelu , trochę zielone cytrusy coś w tym stylu. Nie ma żadnej cebuli ani innego syfu. Pachnie dobrze ale nie jest to żadna bomba aromatów. Pachnie jak piwa sprzed kilku lat. W smaku niestety nie ma goryczki za bardzo , brakuje również ciała. Nie czuć alko , zupełnie bym nie wiedział że to imperialna ipa. Niski gaz , szybko znika , białe owoce również wyczuwalne w smaku , citra zrobiła swoje jeśli chodzi o cytrusy w tym piwie. Piwo samo w sobie dobre , choć ma wady niestety. Zielona pucha z Birbanta miała lepszą goryczkę i nie było tak wodniste jak to. Szkoda , warka do 30.05.2021
2020-05-31 12:06:29
Kulmbacher Edelherb Premium Pilsawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Kulmbacher Edelherb Premium Pils
Barwa słomkowa , klarowna , typowo dla stylu. Piana biała , głównie drobna i troszkę średnich oczek. Jest trwała i zostawia ładny lacing. W aromacie głównie zbożowo , nie ma za bardzo ani chmielu ani siarki , czuć że to niemieckie piwo , pachnie bardziej jak helles. Nieźle choć nie do końca zgodnie ze stylem. W smaku niezła goryczka , słodowe nadal , średni gaz , sesyjne , z średnim ciałem. Jest wytrawne , i ogólnie dużo tu się nie dzieje. Wyszedł bardziej helles choć goryczka nawet niezła. Ogólnie piwo dobre , nie do końca jest to pils niemieckie ale muszę za to obniżyć. Takie 6+ jak dla mnie za tą goryczkę. Warka do 11.12.2020
2020-05-31 11:55:35
Gwarek Na Horyzoncieawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Gwarek Na Horyzoncie
Złote, zamglone, z mizerną białą pianą.
Aromat cytrynowo miodowy. No i nie ma dziwne, około miesiąca do terminu. Zdaje się rocznego.
Prawie odgazowane, wodniste. Smakuje jak pachnie. Goryczka jest niezła.
A ameryki niewiele.
2020-05-31 11:53:42
Seth & Rileys Garage Hard Compoteawatar
Gość
Seth & Rileys Garage Hard Compote
Ogólnie w smaku zero piwa, bardziej smak amareny.
2020-05-31 10:38:46
Zwierzyniec Pilsawatar
Gość
Zwierzyniec Pils
Wśród dzisiejszych ogólnodostępnych piw, które nie mają nic wspólnego z prawdziwym piwem jest ono doskonałe. Mam nadzieje, że nie zmarnują tego.
2020-05-31 08:54:06
AleBrowar & Lervig Joint of Skulls Toffee English Porterawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
AleBrowar & Lervig Joint of Skulls Toffee English Porter
Ciemno buraczkowy kolor. Atol beżowej piany.
W aromacie faktycznie coś na kształt toffee. Nutki maślano słodko karmelowe.
Gładkie. Szczyptę za dużo gazu. Słodkie. Ciała w sam raz.
Smak podobny do aromatu. Tyle że na finiszu jest niezgorsza goryczka. Klasyczna.
Fajne, deserowe i pijalne.
2020-05-31 05:48:14
Pivečka Rauchbier awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Pivečka Rauchbier
Bardzo melanoidynowe, taka esencja z chleba. Gdyby to był koźlak majowy to 7 nawet przy tych parametrach.
2020-05-31 01:29:53
Tatra Jasne Pełneawatar
Gość
Tatra Jasne Pełne
Lech to jest wodnisty
2020-05-31 01:29:42
Tatra Jasne Pełneawatar
Gość
Tatra Jasne Pełne
Dobre rozlanie z Elbląga to marzenie
2020-05-31 01:29:16
Namysłów Pilsawatar
Gość
Namysłów Pils
Zbyt alkoholowe w smaku, do tego posmak kukurydzy. 3/10
2020-05-31 01:26:22
Perła Exportawatar
KrzychuPiwko
starstarstarstarstar
Perła Export
Jeden z lepszych tanich Lagerów jakie piłem, słodowy, lekko kwaśny i chmiel jakiś też jest. bardzo subiektywne, bo nie przykładałem się do konsumpcji, ale wad raczej nie ma. Pite z puchy :) 6/10
2020-05-31 01:25:33
Pivečka Rauchbier awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Pivečka Rauchbier
Wygląd: kolor bursztynowy, opalizujące, śliczna piana i lacing
Zapach: głównie to zapach jest owocowy, jagodowy, głównie truskawkowy jak od Sladka, później taki czesko biszkoptowy i dopiero delikatna wędzonka
Smak: Piwo pełne, wyklejające, słodowe, herbatnikowe, owocowe od chmielu, jakąś goryczkę ma, nie sądzę by 40 IBU, tylko najmniej w nim wędzoności, a to miał być rauchbier. Jako piwo nie jest złe, a jako rauchbier to mało w nim wędzonki, ta oczywiście jest serowa, wędlinowa, ale nie na pierwszym planie.
2020-05-31 01:21:41
Pinta Canary Juneawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Pinta Canary June
Wygląd: Blada słomka, mocno zmętnione, piana i lacing taki se
Zapach: cytrusowy, kwaśne i gorzkie cytrusy, jakieś zielsko w typie rdestu, ale też i zbożowość
Smak: Jest wytrawne jak na WC przystało, ale bałem się, że będzie bardziej ;) Pełnia niektórych ostatnich NEIPA Pinty, ze wstydem dla nich. Jest dosyć gładkie, co też trochę oszukuje, myslałem, że ma płatki w składzie, ale nie i to też dziwne, bo piwa ich ostatnie piwa z płatkami to średnio tak gładkie były, fajna jest tu zbożowość, dodaje piwu ostrości, w smaku oprócz cytrusów też trochę żywic, fajnie grejpfrut się wpisuje w całość, goryczka ok. To co jest najfajniejsze w tym piwie to to, że jest ono niesamowicie ułożone, co w produktach polskiego kraftu w 99% zwykle leży i kwiczy.
2020-05-31 00:02:49
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Różnice w procesie wytwarzania piw koncernowych i regionalnych

Na przestrzeni niemal 6 tysięcy lat proces produkcji piwa był stale udoskonalany. Wysiłki piwowarów skierowane były na poprawę jakości oraz smaku produkowanego piwa. Jednak w ostatnich latach możemy zaobserwować głównie próby zmniejszenia kosztów oraz skrócenia czasu produkcji. Przynosi to często negatywne skutki w odniesieniu do jakości piwa. 
Na polskim rynku obserwujemy wzrost udziału lokalnych browarów w ogólnej sprzedaży piwa, pomimo znacznie wyższych cen ich wyrobów w stosunku do tych oferowanych przez duże koncerny piwowarskie. Konsumenci coraz częściej decydują się ponieść większe koszty w zamian za produkt tradycyjny o wyższej jakości.
Czy jednak różnice w produkcji piwa przez małe browary i koncerny są tak znaczące?
Poniżej postaram się przedstawić niektóre z nich.

Słód
Pierwsze różnice widać już na etapie produkcji słodu, który jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. W tradycyjnym procesie produkcji słód otrzymywany jest z jęczmienia browarnego podczas moczenia ziaren jęczmienia, kiełkowania, a następnie jego suszenia. W dzisiejszych czasach browary nie produkują słodu, ale kupują go w słodowniach.

Browary komercyjne często aby zmniejszyć koszt surowców, zamiast droższego słodu jęczmiennego stosują dodatki tzw. surowców niesłodowanych, będące tańszymi zamiennikami, nie zawierającymi enzymów koniecznych przy zacieraniu słodu, Dlatego też podczas ich stosowania konieczne jest dodawanie preparatów enzymatycznych i stabilizujących. Najczęściej spotykanymi dodatkami stosowanymi jako zamienniki słodu są kukurydza (ziarna, śruta, skrobia lub syrop kukurydziany), ryż, jęczmień, pszenica i cukier.

Chmiel
Tradycyjnie dodawano do piwa chmiel w postaci suszonych szyszek chmielowych. Zawierają one gorzkie żywice nadające piwu goryczkę, oraz olejki chmielowe dostarczające aromatycznych składników piwa. W chmielu stwierdzono obecność ponad 200 różnych substancji, posiadających m.in. właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Obniżających napięcie nerwowe i wspomagających walkę z bezsennością. Współcześnie najczęściej stosuje się zamienniki szyszek chmielowych - proszki, granulaty, ekstrakty lub preparaty chmielowe. 

Warzenie
W zależności od przyjętej metody wyróżniamy piwa tradycyjne - warzone w kadziach otwartych lub zamkniętych, oraz warzone metodą nowoczesną, w tankofermentatorach (połączenie kadzi fermentacyjnych i tanków leżakowych), otrzymywane metodą High Gravity Brewing. 
Polega one na warzeniu wysoko stężonej brzeczki, której ekstrakt jest znacznie wyższy niż w otrzymanym później piwie. Taką brzeczkę otrzymuję się poprzez odpowiednie modyfikacje etapu zacierania słodu, a przed rozlewem do butelek odpowiednio rozcieńcza wodą z nasyca dwutlenkiem węgla, aż do uzyskania odpowiedniej wartości ekstraktu piwa. Technologia znacznie zwiększa szybkość produkcji piwa, a także redukuje koszty. Jednak im większa zawartość ekstraktu w brzeczce, tym gorszy smak i zapach piwa, ponieważ w czasie fermentacji wytwarzają się większe ilości negatywnych produktów ubocznych.

Utrwalanie
Ze względu na brak sterylnych warunków podczas procesu produkcji piwa, pozostawienie go bez dodakowych czynności hamujących rozwój mikroorganizmów, pozwala na uzyskanie okresu przydatności do spożycia tylko ok. 2-3 tygodni. Piwo to posiada wszystkie składniki powstałe w czasie produkcji, oraz wartości odżywcze, ale wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.
W celu przdłużenia okresu przydatności piwa do spożycia najpowszechniej stosowaną w browarnictwie metodą jest pasteryzacja. Polega ona na kilkunastosekundowym podgrzaniu piwa do około 70oC w przepływie przez płytowy wymiennik ciepła i szybkim schłodzeniu. Piwo zostaje pozbawione mikroorganizmów, ale też witamin, mikroelementów itp. Pasteryzacja  powoduje także zubożenie smaku piwa.

Innym sposobem przełużenia trwałości piwa jest mikrofiltracja (zwana „zimną pasteryzacją”). Polegająca na przepływie niesterylnego piwa przez mikrofiltry, w wyniku czego niepożądane mikroorganizmy zostają zatrzymane na błonach. Uważa się, że ten sposób utrwalania powoduję podobne straty części składników odżywczych podobnie jak w przypadku pasteryzacji. Sprzęt do mikrofiltracji jest dość drogi, więc stosują ją najczęściej tylko duże browary.
Lokalne browary coraz częściej dla swoich wyrobów używają okeślenia „nieutrwalane”, aby podkreślić że w przeciwieństwie do piw koncernowych, ich produkt nie jest w żaden sposób utrwalany. 

Leżakowanie
Kolejną różnicą w produkcji piwa w browarze lokalnym, w porównaniu do koncernu, jest czas leżakowania. Piwo produkowane w koncernie leżakuje najczęściej od 5-12 dni, natomiast w lokalnym browarze okres ten wynosi przynajmniej 2 tygodnie, często i dłużej. Proces ten jest bardzo ważny ze względu na zjawiska, które zachodzą w trakcie jego trwania. Piwo klaruje się, nasyca naturalnym dwutlenkiem węgla, uzyskuje właściwy bukiet smakowo-zapachowy.

Jak widać wyższe ceny wyrobów tradycyjnych uzasadnione są wieloma czynnikami. Dzięki dużej różnorodności na rynku konsument może sam podjąć decyzję, czy woli dopłacić aby otrzymać lepszy jakościowo produkt.
wykonanie choruzy.pl © 2010