Czy wiesz, że...

W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.

Najnowsze komentarze

DAB Exportawatar
K1
starstarstarstarstar
DAB Export
Przyjemne piwko.
Smak łagodny, lekka goryczka, dość niskie wysycenie.
Bardzo pijalne.
2019-08-25 21:48:58
Warka Strongawatar
Til
starstarstarstarstar
Warka Strong
Ronaldinio rządzi, znaczy rządził.
2019-08-25 21:43:27
Pinta Quatroawatar
TomAS
starstarstarstarstar
Pinta Quatro
Gdyby pinta się zdecydowała dać trochę więcej chmielu na goryczkę i aromat, to byłoby to, moje pierwsze piwo któremu dał bym: same dychy - 10,10,10
2019-08-25 21:34:55
Lubuskie Czekoladoweawatar
Dasio
starstar
Lubuskie Czekoladowe
Piwo o smaku czekoladowym bez smaku czekolady
2019-08-25 21:31:31
Gorzka Prawda Ipeł Sencha awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Gorzka Prawda Ipeł Sencha
Piana biała, drobnoziarnista, wysoka na około centymetr, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca ładny i trwały lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza miodowa, nieklarowne i nieprzejrzyste, mocno zmętnione. W zapachu na pierwszym planie żywiczne oraz karmelowe klimaty, są również dość wyraźne herbaciane akcenty, ziołowe aromaty, podbudowa słodowa. W smaku mocno żywiczna wersja stylu, mamy też sporo karmelu, goryczka dość mocno zalegająca o profilu ziołowym, trochę zanikają natomiast herbaciane posmaki, które są wyczuwalne jedynie na finiszu, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel niestety zwykły biały, etykieta również w białej kolorystyce z tytułowym piesełem na froncie, ciekawie i wyczerpująco opisana. Warka 10.01.2020. Treściwa IPA z konkretną goryczką. Profil wyraźnie idący w stronę żywicznego, Sencha zaakcentowana, ale nie dominuje w smaku. Mało sesyjne ale orzeźwiające piwo, zasługujące na mocną 7, niekoniecznie dla fanów herbaty.
2019-08-25 21:30:57
Tyskie Klasyczneawatar
Grzegorz_J
starstarstarstarstar
Tyskie Klasyczne
Warka do 30.10.19.
Rewelacji nie ma. Może troszkę pełniejsze i czystsze niż przeciętny koncerniak. W smaku wyczułem dość wyraźne nuty estrowe (jabłko), ale mi to akurat nie przeszkadzało, nawet wzbogaciło smak. Wypić można bez odrazy, jednak fanem tego piwa nie zostanę.
2019-08-25 21:20:59
Czarna Owca Porter Noster Bourbon & Calvados Barrel Agedawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Czarna Owca Porter Noster Bourbon & Calvados Barrel Aged
W aromacie przewaga beczki po burbonie: wanilia pierwszy plan, generalnie słodko. Gdzieś tam w tle nuty owocowe, jabłko gdzieś tam majaczy. W smaku bardziej wytrawnie, czuć nuty alkoholu, owoce, generalnie beczke. Mało nut porterowych gdzie kawa, czekolada? Może na finiszu czekolada obecna. Generalnie niezłe piwo, gładkie, alkohol wyczuwalny, może musi bardziej poleżeć? Nie wiem. Mimo to ciekawy beczkowy mix.
2019-08-25 21:09:46
Wielka Sowa Amperawatar
dagda
starstarstarstar
Wielka Sowa Amper
Piwo ciekawe jak na APA aromatyczne lekko cytrusowe z nutą żywiczną. Goryczka niewielka ale wyczuwalna, średnio słodowe. Barwa słomkowa mętna z białą pianą, która dosyć szybko opada dając ładny lacing. Zapach chmielowy, słodowy. Jak dla mnie mocna 8. Będę do niego wracał.
2019-08-25 20:40:22
Sesyjny Mors IPAawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Sesyjny Mors IPA
Złociste, lekko zamglone. Piana mierna i mizerna.
W aromacie ananas, cytrusy, egzotyka.
Słabo nasycone, wodniste.
Po krótkim owocowym wstępie wchodzi taka fajna zbożowość. A później męcząca goryczka. Na szczęście nie za silna.
Taka se drugoligowa ipka.
2019-08-25 20:09:11
Piwne Podziemie Gold Diggaawatar
TomAS
starstarstarstarstar
Piwne Podziemie Gold Digga
Bardzo pijalne, dobrze zbalansowana goryczka w stosunku do słodowości, raczej wytrawne. Trochę traci na aromacie, który w miarę ogrzewania zaczyna ujawniać jakby wady.
2019-08-25 20:04:28
Zakładowy Podwójny Wujek z Amerykiawatar
TomAS
starstarstarstarstar
Zakładowy Podwójny Wujek z Ameryki
Pamiętam pojedynczego "wujka z ameryki" i był dla mnie prawie genialny, tutaj jednak czegoś brakuje. Na pewno aromat jest nieco słabszy, słodycz zbytnio przerasta goryczkę której mi tu naprawdę brakuje. warka 09/02/2020
2019-08-25 19:11:52
Hopito Bla Bla Blaawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Hopito Bla Bla Bla
Piana nie do końca biała, drobnoziarnista, wysoka na około centymetr, powoli dziurawiąca się i opadająca pozostawiająca szczątkową formę lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza piaskowa, mocno zmętnione, zupełnie nieklarowne i nieprzejrzyste, na powierzchni unoszą się drobinki drożdżowe. W zapachu mega owocowe, dużo egzotycznych klimatów, trochę mniej cytrusów, guawa jak najbardziej wyczuwalna, karmel, żywica, podbudowa słodowa. W smaku owoc guawy jeszcze bardziej dominuje na podniebieniu, jest gładko, prawie że mlecznie, egzotyka nadal w natarciu, goryczka lekko zalegająca o profilu owocowym, duża doza soczkowych klimatów, lekka kontra kwaskowa, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Hopito, etykieta świetnie wykonana graficznie, dużo się tutaj dzieje, w miarę dobrze, choć nie wyczerpująco opisana. Warka 25.06.2020. Drugie piwo od Hopito z nowej serii i po raz kolejny trafia w moje gusta smakowe, treściwa smoothie IPA z guavą na pierwszym planie. Soczysta, owocowa, egzotyczna, brawo. Jednak żeby nie było idealnie muszę zaznaczyć, że gdyby ten sam efekt został osiągnięty przy użyciu wyłącznie chmieli byłbym zachwycony. A po dodatku puree z guavy jestem "tylko" bardzo zadowolony, tak na 7 z plusem.
2019-08-25 18:50:19
Nepomucen Joseawatar
Kamilss123
starstarstarstar
Nepomucen Jose
Piwo roku albo lata to już zależy od pijącego i jego widzi-mi-się !...Piwko jak na pierwsze z takiego gatunku to wrażenia lepsze niż na rybach.Z jednej strony słone jak Góry Słone czy Himalaję.Z drugiej strony medalu lekko kwaśne i bardzo słodkie.W zapachu słodkawo i mocno owocowe.Piwo ma tylko jedną wadę zbyt mała butla! XD...ale i tak piwo jest dla mnie zaskoczeniem i to dużym dostaję od mnie 10/10
2019-08-25 18:48:04
Dukla Szalony Alchemikawatar
TomAS
starstarstarstarstar
Dukla Szalony Alchemik
Z czterech IPA jakie piłem z tego browaru, ta wypada najlepiej, ale nadal liczyłem na więcej.
2019-08-25 18:20:23
Grodziska APAawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Grodziska APA
Pomarańczowe, metne. Piana duża, sztywna, żółtawa. Beton. Krążkuje.
Pachnie cytrusami. Wędzonki nie czuję.
Cytrusowo słodowe. Z mocną goryczką, o nieco ziołowym charakterze.
Mimo wszystko wolę White IPĘ.
2019-08-25 17:17:43
Nepomucen Joseawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Nepomucen Jose
Piwo lata. Schłodzone daje niezapomnienie wrażenie połączenia smaku orzeźwiającego soku i piwnego słodów,alei na ciepło broni się dobrze. Alkohol praktycznie lekko wyczuwalny. Piwo daje złudzenia picia czasem rześkiego soku z czerwonych pomarańczy. Lekka kwaskowość i słodycz. Trochę soli dla kontrastu. Zaskoczenie roku jak dla mnie.
2019-08-25 16:17:58
 Seth & Rileys Garage Hard Lemon Drink awatar
Kamilss123
starstarstarstar
Seth & Rileys Garage Hard Lemon Drink
Trudno coś o nim powiedzieć z jednej strony Petrochemia Płocka na tablicy Mendelejewa a z innej dobra lemoniadka na upały.....barwa taka no jak siki albo taki ciemno słomkowy dalej nie pamiętam bo pite dawno nad morzem ....taka 5/10 da się wypić i odpocząć od Januszy leżących nad parawanami
2019-08-25 15:44:33
Dukla Yellow Horseawatar
TomAS
starstarstarstarstar
Dukla Yellow Horse
Kolejne piwo z tego browaru i kolejne które niczego nie urywa...Liczyłem na trochę więcej.
2019-08-25 15:43:30
 Seth & Rileys Garage Hard Lemon Drink awatar
Thesloma
starstarstarstarstar
Seth & Rileys Garage Hard Lemon Drink
Cytryna chociaż chemiczna lekko jest do przeżycia i właściwie przypomina mi z jakiegoś powodu desperadosa to piwo.
2019-08-25 14:40:58
Inne Beczki Cherry Elephantawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Inne Beczki Cherry Elephant
Kolor buraczkowy plus mętność straszebna. Piana różowa. Zredukowała się szybko.
W aromacie wiśnia i trochę słodu.
W smaku kompocik. Bardziej wytrawny niż pity kiedyś poprzednio. Widać kwaśniejszy sok się trafił.
Ale to chyba lepiej. Średnie wysycenie. Uchowało się trochę klimatów piwnych.
Dobre smakowo owocowe na lato.
2019-08-25 10:36:16
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Różnice w procesie wytwarzania piw koncernowych i regionalnych

Na przestrzeni niemal 6 tysięcy lat proces produkcji piwa był stale udoskonalany. Wysiłki piwowarów skierowane były na poprawę jakości oraz smaku produkowanego piwa. Jednak w ostatnich latach możemy zaobserwować głównie próby zmniejszenia kosztów oraz skrócenia czasu produkcji. Przynosi to często negatywne skutki w odniesieniu do jakości piwa. 
Na polskim rynku obserwujemy wzrost udziału lokalnych browarów w ogólnej sprzedaży piwa, pomimo znacznie wyższych cen ich wyrobów w stosunku do tych oferowanych przez duże koncerny piwowarskie. Konsumenci coraz częściej decydują się ponieść większe koszty w zamian za produkt tradycyjny o wyższej jakości.
Czy jednak różnice w produkcji piwa przez małe browary i koncerny są tak znaczące?
Poniżej postaram się przedstawić niektóre z nich.

Słód
Pierwsze różnice widać już na etapie produkcji słodu, który jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. W tradycyjnym procesie produkcji słód otrzymywany jest z jęczmienia browarnego podczas moczenia ziaren jęczmienia, kiełkowania, a następnie jego suszenia. W dzisiejszych czasach browary nie produkują słodu, ale kupują go w słodowniach.

Browary komercyjne często aby zmniejszyć koszt surowców, zamiast droższego słodu jęczmiennego stosują dodatki tzw. surowców niesłodowanych, będące tańszymi zamiennikami, nie zawierającymi enzymów koniecznych przy zacieraniu słodu, Dlatego też podczas ich stosowania konieczne jest dodawanie preparatów enzymatycznych i stabilizujących. Najczęściej spotykanymi dodatkami stosowanymi jako zamienniki słodu są kukurydza (ziarna, śruta, skrobia lub syrop kukurydziany), ryż, jęczmień, pszenica i cukier.

Chmiel
Tradycyjnie dodawano do piwa chmiel w postaci suszonych szyszek chmielowych. Zawierają one gorzkie żywice nadające piwu goryczkę, oraz olejki chmielowe dostarczające aromatycznych składników piwa. W chmielu stwierdzono obecność ponad 200 różnych substancji, posiadających m.in. właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Obniżających napięcie nerwowe i wspomagających walkę z bezsennością. Współcześnie najczęściej stosuje się zamienniki szyszek chmielowych - proszki, granulaty, ekstrakty lub preparaty chmielowe. 

Warzenie
W zależności od przyjętej metody wyróżniamy piwa tradycyjne - warzone w kadziach otwartych lub zamkniętych, oraz warzone metodą nowoczesną, w tankofermentatorach (połączenie kadzi fermentacyjnych i tanków leżakowych), otrzymywane metodą High Gravity Brewing. 
Polega one na warzeniu wysoko stężonej brzeczki, której ekstrakt jest znacznie wyższy niż w otrzymanym później piwie. Taką brzeczkę otrzymuję się poprzez odpowiednie modyfikacje etapu zacierania słodu, a przed rozlewem do butelek odpowiednio rozcieńcza wodą z nasyca dwutlenkiem węgla, aż do uzyskania odpowiedniej wartości ekstraktu piwa. Technologia znacznie zwiększa szybkość produkcji piwa, a także redukuje koszty. Jednak im większa zawartość ekstraktu w brzeczce, tym gorszy smak i zapach piwa, ponieważ w czasie fermentacji wytwarzają się większe ilości negatywnych produktów ubocznych.

Utrwalanie
Ze względu na brak sterylnych warunków podczas procesu produkcji piwa, pozostawienie go bez dodakowych czynności hamujących rozwój mikroorganizmów, pozwala na uzyskanie okresu przydatności do spożycia tylko ok. 2-3 tygodni. Piwo to posiada wszystkie składniki powstałe w czasie produkcji, oraz wartości odżywcze, ale wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.
W celu przdłużenia okresu przydatności piwa do spożycia najpowszechniej stosowaną w browarnictwie metodą jest pasteryzacja. Polega ona na kilkunastosekundowym podgrzaniu piwa do około 70oC w przepływie przez płytowy wymiennik ciepła i szybkim schłodzeniu. Piwo zostaje pozbawione mikroorganizmów, ale też witamin, mikroelementów itp. Pasteryzacja  powoduje także zubożenie smaku piwa.

Innym sposobem przełużenia trwałości piwa jest mikrofiltracja (zwana „zimną pasteryzacją”). Polegająca na przepływie niesterylnego piwa przez mikrofiltry, w wyniku czego niepożądane mikroorganizmy zostają zatrzymane na błonach. Uważa się, że ten sposób utrwalania powoduję podobne straty części składników odżywczych podobnie jak w przypadku pasteryzacji. Sprzęt do mikrofiltracji jest dość drogi, więc stosują ją najczęściej tylko duże browary.
Lokalne browary coraz częściej dla swoich wyrobów używają okeślenia „nieutrwalane”, aby podkreślić że w przeciwieństwie do piw koncernowych, ich produkt nie jest w żaden sposób utrwalany. 

Leżakowanie
Kolejną różnicą w produkcji piwa w browarze lokalnym, w porównaniu do koncernu, jest czas leżakowania. Piwo produkowane w koncernie leżakuje najczęściej od 5-12 dni, natomiast w lokalnym browarze okres ten wynosi przynajmniej 2 tygodnie, często i dłużej. Proces ten jest bardzo ważny ze względu na zjawiska, które zachodzą w trakcie jego trwania. Piwo klaruje się, nasyca naturalnym dwutlenkiem węgla, uzyskuje właściwy bukiet smakowo-zapachowy.

Jak widać wyższe ceny wyrobów tradycyjnych uzasadnione są wieloma czynnikami. Dzięki dużej różnorodności na rynku konsument może sam podjąć decyzję, czy woli dopłacić aby otrzymać lepszy jakościowo produkt.
wykonanie choruzy.pl © 2010