Czy wiesz, że...

Generalnie piwo podaje się w temperaturze 8-12 stopni C - im ciemniejsze piwo tym może być cieplejsze. Nie poleca się chładzania piwa poniżej 6-7 stopni, może wówczas stać się niesmaczne.

Najnowsze komentarze

Perła Exportawatar
McChlodek
star
Perła Export
Perełka to perfekcyjna opcja budżetowa, mało jest takich piwek jeśli chodzi o stosunek cena-jakość nie jest to piwo najniższego sortu ale nie jest to tez ono najwyższej klasy, idealne żeby wziąć kilka i wyskoczyć nad jeziorko z kolegami, woltaż wysokości 5,6% jest bardzo satysfakcjonujący w tym wypadku. Zapach pozostawia wiele do życzenia, perła śmierdzi menelem, jednakże smak nadrabia zapach, wyglą butelki jest dosyć podstawowy, niczym się nie wyróżnia.
2021-01-24 03:18:43
Perła Exportawatar
Gość
Perła Export
Perełka to perfekcyjna opcja budżetowa, mało jest takich piwek jeśli chodzi o stosunek cena-jakość nie jest to piwo najniższego sortu ale nie jest to tez ono najwyższej klasy, idealne żeby wziąć kilka i wyskoczyć nad jeziorko z kolegami, woltaż wysokości 5,6% jest bardzo satysfakcjonujący w tym wypadku.
2021-01-24 03:13:42
Kingpin Pixie Dustawatar
szucik
starstarstarstarstar
Kingpin Pixie Dust
Puszka mocno niedolana, co zdarza się często w polskim krafcie. Smak płaski. Amerykańskie chmiele? Nie wyczuwam. Goryczka? Zbyt niska. Alkohol niewyczuwalny, mimo 10%? wtf? Piana dość szybko opadła.
No cóż to kolejne piwo, które potwierdza powiedzenie, że "papier (etykieta) wszystko przyjmie". Nie polecam i nie powtórzę.
2021-01-24 03:01:50
Pinta Hoppy Crew: Are You Sure?awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Pinta Hoppy Crew: Are You Sure?
Wygląd: slomkowe, niemal mlecznie nieprzejrzyste, piana spora, mieszana, ale nawet całkie ok lacing
Zapach: Ładny, chmielowy, cytrusy, kokos, marzanka, cedr i w ogóle żywice, trochę cebuli, winogrono, owoce tropikalne, głównie marakuja, trochę zielska, sporo swojskich owoców, zbożowość
Smak: Gładziutkie, faktura juicy, czyli soczkowa, goryczka w porządku, bo bardzo krótka, ale kontrująca sporą słodycz tego piwa, nachmielone w opór, te sa aromaty, co w zapachu, może w innej konfiguracji, bo owoce tropikalne i swojskie (i brzoskwinia i jakieś jagodowce) na pierwszym planie, jest lekka zbożowość i chlebowość. Bardzo dobre.
2021-01-24 02:07:36
Holba Sváteční Horský Ležákawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Holba Sváteční Horský Ležák
Wygląd: kolor herbaciany, ciemny bursztyn, nawet piana z odcieniami beżowymi, piana śliczna, puch, również lacing
Zapach: czeski, ciastkowy, lekko owocowy, chmielowy
Smak: Nie jestem przekonany, czy ono ma 40 IBU ale może po prostu ma spory ekstrakt, choć wrażenia smakowe na to nie wskazują, fakt, że woda jest dosyć twarda, mineralna. Jednak czuję w nim raczej słodycz, mam wrażenie jakby pił polotmave, dużo tu nut herbatnikowych, melanoidynowych, a w finiszu nawet wyraźny karmel ze skórką orzecha włoskiego, taką cierpką oraz samym orzechem, mega. W ogóle piwo jest cierpkie i dosyć kwaskowe. Jest tu goryczka, czuć ją za kolejnym łykiem, po prostu jest bardzo krótka. Trochę czerwonym owoców, sporo chmielu. Bałem się, że to pic na wodę i to po prostu będzie Holba 12 z inną etą, ale to zupełnie inny profil, ale też się nie napracowali, to chyba raczej Polotmave 11 z podbitym ekstaktem. Jeżeli to miało być ekstra piwo świąteczne to jest mało ekstra, ale dobre, blizej 6,5/10
2021-01-24 01:32:29
Warka Strongawatar
Gość
Warka Strong
Oj tak tak tak
2021-01-24 00:57:56
Krakowiak Miodowyawatar
Gość
Krakowiak Miodowy
autoprezentacja zrobiona, a o piwie coś napiszesz?
2021-01-24 00:23:56
Duvelawatar
rewo
starstarstarstarstar
Duvel
Krótko, czuć Belgię i w zapachu i w smaku, mocne choć pozornie lekkie i pijalne...
2021-01-24 00:23:14
Ciechan Miodoweawatar
Gość
Ciechan Miodowe
Piwo na początku produkcji to była poezja, teraz zostało tylko wspomnienie. Taka woda po herbacie... szkoda.
2021-01-24 00:18:21
Carlsbergawatar
Gość
Carlsberg
Prawdopodobnie najgorsze piwo na świecie.
2021-01-23 23:47:12
Doctor Brew Barley Wineawatar
Gość
Doctor Brew Barley Wine
Piłem zakupiony w browarze Tenczynek. W innej, bardziej ekskluzywnie wyglądającej butelce. Z dodatkiem soku z czerwonej porzeczki czyli jest to de facto inne barley wine niż podawane tutaj. Szkoda, bo to co piłem było naprawdę doskonałe. Przypominało w smaku Malagę, choć nie było tak jak Malaga ciężkie. Pyszne, rozgrzewające. chce się sięgnąć po następne. Ktoś kto wpadł na pomysł z tą porzeczką naprawdę trafił w 10. Na finiszu, żeby nie zapomnieć, że mamy jednak do czynienia z piwem, przyjemna goryczka. Zresztą tak jak w Maladze (może trochę większa, w końcu to piwo), ale tam zdaje się pochodząca od dębowej beczki. Posumowując dla mnie bomba. Daję 9 ale tylko dlatego, że nie próbowałem zbyt wielu piw w tym stylu, bo dałbym nawet 10
2021-01-23 23:27:39
Trybunał Pilsawatar
Gość
Trybunał Pils
Strasznie śmierdzi !!!
Próbowałem ale trochę inna etykietka, nie wiem może te na zdjęciu
jubileuszowe, lepsze. Zapach podobny do ,,prawdopodobnie najgorszego
piwa na świecie'' czyli Carsberga., z tym że nie takie wodniste.
2021-01-23 23:16:54
Pinta Atak Chmieluawatar
windxore
star
Pinta Atak Chmielu
Aromat:
Na pierwszym planie żywica, trochę sosny, w tle subtelne nuty cytrusów

Faktura / odczucie w ustach:
Piwo sprawia wrażenie pełnego, dość gęste jak na 15 blg. Jednocześnie bardzo pijalne, goryczka na finiszu zostaje, natomiast nie zalega w nieprzyjemny sposób.

Smak:
Piwo wytrawne, odczuwalna goryczka, ale bardzo przyjemna, bo intensywnie grejpfrutowa. Głównie smak żywiczny, w tle przemykają cytrusy
2021-01-23 23:08:42
Kasztelan Jasne podbite miodem i cytrynąawatar
Gość
Kasztelan Jasne podbite miodem i cytryną
Bardzo kiepskie piwo. Nie polecam! Szkoda pieniędzy na taką lurę.
2021-01-23 22:52:59
Czarna Owca We Mgleawatar
ekoman69
starstarstarstarstar
Czarna Owca We Mgle
Piwko całkiem mętne o żółto - pomarańczowej barwie. Tworzy ładną, gęstą, białą pianę, która dość wolno opada. W zapachu lekkie nuty słodkich owoców tropikalnych. W smaku - no cóż, szału nie ma. Goryczki w zasadzie brak. Jest słodowo - chlebkowa podstawa z lekko ziemistymi nutami i jakimś delikatnym kwaskiem. Alkohol 7% - niewyczuwalny. Gdzie te amerykańskie chmiele? Coś mnie Czarna Owca w ogóle nie przekonuje. Warka 01/02/21. Kupione w sklepie z kraftami za 11,20 zł.
2021-01-23 22:27:21
Trybunał Porter Bałtycki awatar
Gość
Trybunał Porter Bałtycki
Pierwsze wejście całkiem niezłe. Ale czekałem na drugą i trzecią fazę. O czwartej już nie mówię. Nie doczekałem sie. Tonacja ciągle ta sama. Brakuje tych przejść. Ale z drugiej strony to za tą cenę to początek jest zadowalający. Jest potencjał przy następnej warce.
2021-01-23 22:13:49
Komes Russian Impe­rial Stoutawatar
Gość
Komes Russian Impe­rial Stout
Czuć jeszcze jakąś wędzarnie. Świeży nie ma startu do leżaka jednak.
2021-01-23 21:27:28
Komes Russian Impe­rial Stoutawatar
Gość
Komes Russian Impe­rial Stout
To raczej bardziej Imperialny Porter Bałtycki.
Leżak koło 10 miesięcy zapach wisienki i coli,mocno palona kawa,trochę gorzkiej czekolady,gdzieś spalony chleb lub nuty kawasu chlebowego.W smaku tak jak pachnie. Dosyć długi finisz kawowy i czekolady. Bardzo smaczne piwo. Leżak zdecydowanie obniża wyczuwalny alkohol i dodaje nowych smaczków i zapachu. Alkohol na początku fajnie drapie i rozgrzewa w połowie przechodzi,mało wyczuwalny dobrze ukryty. Kiedyś piłem świeższego i gorzej go wspominam. Jest moc ;) mocne 8/10 w tej kasie to sztos.
2021-01-23 21:26:09
Połczyn Pilsawatar
Gość
Połczyn Pils
Jakby poprawiło się, lepsze niż kilka miesięcy temu.
2021-01-23 21:19:50
Usteckie Latarnikawatar
GPTK
starstarstarstar
Usteckie Latarnik
piany brak mało bardzo wygazowane brak goździka lekki banan----> jakby było bardziej gazowane i bardziej bananowe byłoby lepsze troche pustawe.
2021-01-23 20:37:56
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Różnice w procesie wytwarzania piw koncernowych i regionalnych

Na przestrzeni niemal 6 tysięcy lat proces produkcji piwa był stale udoskonalany. Wysiłki piwowarów skierowane były na poprawę jakości oraz smaku produkowanego piwa. Jednak w ostatnich latach możemy zaobserwować głównie próby zmniejszenia kosztów oraz skrócenia czasu produkcji. Przynosi to często negatywne skutki w odniesieniu do jakości piwa. 
Na polskim rynku obserwujemy wzrost udziału lokalnych browarów w ogólnej sprzedaży piwa, pomimo znacznie wyższych cen ich wyrobów w stosunku do tych oferowanych przez duże koncerny piwowarskie. Konsumenci coraz częściej decydują się ponieść większe koszty w zamian za produkt tradycyjny o wyższej jakości.
Czy jednak różnice w produkcji piwa przez małe browary i koncerny są tak znaczące?
Poniżej postaram się przedstawić niektóre z nich.

Słód
Pierwsze różnice widać już na etapie produkcji słodu, który jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. W tradycyjnym procesie produkcji słód otrzymywany jest z jęczmienia browarnego podczas moczenia ziaren jęczmienia, kiełkowania, a następnie jego suszenia. W dzisiejszych czasach browary nie produkują słodu, ale kupują go w słodowniach.

Browary komercyjne często aby zmniejszyć koszt surowców, zamiast droższego słodu jęczmiennego stosują dodatki tzw. surowców niesłodowanych, będące tańszymi zamiennikami, nie zawierającymi enzymów koniecznych przy zacieraniu słodu, Dlatego też podczas ich stosowania konieczne jest dodawanie preparatów enzymatycznych i stabilizujących. Najczęściej spotykanymi dodatkami stosowanymi jako zamienniki słodu są kukurydza (ziarna, śruta, skrobia lub syrop kukurydziany), ryż, jęczmień, pszenica i cukier.

Chmiel
Tradycyjnie dodawano do piwa chmiel w postaci suszonych szyszek chmielowych. Zawierają one gorzkie żywice nadające piwu goryczkę, oraz olejki chmielowe dostarczające aromatycznych składników piwa. W chmielu stwierdzono obecność ponad 200 różnych substancji, posiadających m.in. właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Obniżających napięcie nerwowe i wspomagających walkę z bezsennością. Współcześnie najczęściej stosuje się zamienniki szyszek chmielowych - proszki, granulaty, ekstrakty lub preparaty chmielowe. 

Warzenie
W zależności od przyjętej metody wyróżniamy piwa tradycyjne - warzone w kadziach otwartych lub zamkniętych, oraz warzone metodą nowoczesną, w tankofermentatorach (połączenie kadzi fermentacyjnych i tanków leżakowych), otrzymywane metodą High Gravity Brewing. 
Polega one na warzeniu wysoko stężonej brzeczki, której ekstrakt jest znacznie wyższy niż w otrzymanym później piwie. Taką brzeczkę otrzymuję się poprzez odpowiednie modyfikacje etapu zacierania słodu, a przed rozlewem do butelek odpowiednio rozcieńcza wodą z nasyca dwutlenkiem węgla, aż do uzyskania odpowiedniej wartości ekstraktu piwa. Technologia znacznie zwiększa szybkość produkcji piwa, a także redukuje koszty. Jednak im większa zawartość ekstraktu w brzeczce, tym gorszy smak i zapach piwa, ponieważ w czasie fermentacji wytwarzają się większe ilości negatywnych produktów ubocznych.

Utrwalanie
Ze względu na brak sterylnych warunków podczas procesu produkcji piwa, pozostawienie go bez dodakowych czynności hamujących rozwój mikroorganizmów, pozwala na uzyskanie okresu przydatności do spożycia tylko ok. 2-3 tygodni. Piwo to posiada wszystkie składniki powstałe w czasie produkcji, oraz wartości odżywcze, ale wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.
W celu przdłużenia okresu przydatności piwa do spożycia najpowszechniej stosowaną w browarnictwie metodą jest pasteryzacja. Polega ona na kilkunastosekundowym podgrzaniu piwa do około 70oC w przepływie przez płytowy wymiennik ciepła i szybkim schłodzeniu. Piwo zostaje pozbawione mikroorganizmów, ale też witamin, mikroelementów itp. Pasteryzacja  powoduje także zubożenie smaku piwa.

Innym sposobem przełużenia trwałości piwa jest mikrofiltracja (zwana „zimną pasteryzacją”). Polegająca na przepływie niesterylnego piwa przez mikrofiltry, w wyniku czego niepożądane mikroorganizmy zostają zatrzymane na błonach. Uważa się, że ten sposób utrwalania powoduję podobne straty części składników odżywczych podobnie jak w przypadku pasteryzacji. Sprzęt do mikrofiltracji jest dość drogi, więc stosują ją najczęściej tylko duże browary.
Lokalne browary coraz częściej dla swoich wyrobów używają okeślenia „nieutrwalane”, aby podkreślić że w przeciwieństwie do piw koncernowych, ich produkt nie jest w żaden sposób utrwalany. 

Leżakowanie
Kolejną różnicą w produkcji piwa w browarze lokalnym, w porównaniu do koncernu, jest czas leżakowania. Piwo produkowane w koncernie leżakuje najczęściej od 5-12 dni, natomiast w lokalnym browarze okres ten wynosi przynajmniej 2 tygodnie, często i dłużej. Proces ten jest bardzo ważny ze względu na zjawiska, które zachodzą w trakcie jego trwania. Piwo klaruje się, nasyca naturalnym dwutlenkiem węgla, uzyskuje właściwy bukiet smakowo-zapachowy.

Jak widać wyższe ceny wyrobów tradycyjnych uzasadnione są wieloma czynnikami. Dzięki dużej różnorodności na rynku konsument może sam podjąć decyzję, czy woli dopłacić aby otrzymać lepszy jakościowo produkt.
wykonanie choruzy.pl © 2010