Ilość piw w katalogu

10764

Informacje o producentach

Browar Amber
Browar Amber

Czy wiesz, że...

Najstarszym pubem z własnym browarem jest U Flekft w Pradze. Już w piętnastym stuleciu warzono tu piwo - najstarsze bowiem wzmianki pochodzą z 1499 roku.

Najnowsze komentarze

Captain Jackawatar
Gość
Captain Jack
Kupiłem jedno do wypicia na sobotnie popołudnie. Pianę jakąś to ma, kolor jakiś to ma, ale ani aromatu, ani smaku rumu w sobie, nawet piwo trudno wyczuć, tylko w posmaku. Smakuje jak lekko gazowany sok cytrynowy z cukrem.
2018-11-17 16:53:41
Braniewo Jasne Pełneawatar
Til
starstarstarstarstar
Braniewo Jasne Pełne
W Braniewie strach, po raz drugi do browaru zawitał Heineken.
Jeden z lepszych eurolagerów zagrożony, znając GŻ zacznie się od dodatku kukurydzy.
2018-11-17 16:32:15
Browincja Dobry Początekawatar
Gość
Browincja Dobry Początek
Piwo chyba nie !!! Na pewno NIE !!! Jest to pseudo piwo. Gdzie ktos chce sie wbic na rynek piwny ale nie ma i nie wie z czym. Piwo rzemieslnicze nawet nie regionalne !!! To tak jak by z piwa zubr zrobic piwo rzemieslnicze krakow. Nakleic etykiete i na tym zarabiac - przede wszystkim brak chmielu w piwie !!!! Nie polecam !!!
2018-11-17 16:24:15
Kasztelan Jasne Pełneawatar
VintagE25
starstarstarstarstar
Kasztelan Jasne Pełne
Rozmyśliłem się i anulowałem swój poprzedni wpis. Niestety, brak podanego składu= zero litości.1/10.
2018-11-17 16:18:12
Paulaner Hefeweissbier Naturtrübawatar
Gość
Paulaner Hefeweissbier Naturtrüb
Dobre piwko. Czuć taki posmak fajny. Żaden ze mnie specjalista ale wszystkie polskie koncerniaki bije na łeb.
2018-11-17 16:12:52
Lubuskie Jagodoweawatar
StefekPijakos
starstar
Lubuskie Jagodowe
Dobre słodkie piwo. Duży plus za dobre połączenie z jagodami.
2018-11-17 16:04:37
Staropolski Kultowe Pilsawatar
Gość
Staropolski Kultowe Pils
Kolejny "kraftowy" wynalazek ze "śmieszną" etykietką. Warte góra 2,5PLN.
2018-11-17 15:59:03
Cornelius Bananawatar
StefekPijakos
starstar
Cornelius Banan
Dobre piwo smakowe,bo i rzadko spotykane połączenie. Banan jak banan, najczęściej jest słodki.
2018-11-17 15:40:55
BROKREACJA The Butcherawatar
StefekPijakos
starstar
BROKREACJA The Butcher
Dobre piwo dla lubiących smak goryczki bez zapachu chmielu.
2018-11-17 15:31:42
Perła Niepasteryzowanaawatar
Gość
Perła Niepasteryzowana
Skusiłem i zakupiłem w Auchan, i niestety to piwo nie jest warte swojej ceny, piana po wlaniu obfita, ale znika po kilkunastu sekundach, barwa ok., mocno gazowane, no i ten zapach...dominował czysty alkohol, smak... niby czułem goryczkę, ale taka jakaś nie chmielowa...na pewno więcej nie spróbuję.
2018-11-17 14:58:46
Harpagan Ezoteryczne Szuwaryawatar
Gość
Harpagan Ezoteryczne Szuwary
Święte słowa. To samo powiedziałem że to piwo festiwalu. Ciekawe jak z butli
2018-11-17 14:50:31
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
nie wiem jak ludzie moga to pic. po otwarciu czuc smrod kocich szczyn
2018-11-17 14:17:19
Paulaner Hefeweissbier Naturtrübawatar
Gość
Paulaner Hefeweissbier Naturtrüb
Swietne orzeźwiające piwo. Każdemu można polecić, nawet moja żona się skusiła
2018-11-17 13:26:23
Żywiec 0,0%awatar
Gość
Żywiec 0,0%
Kubus marchewkowy. Przedmowca doskonale to okreslil.
2018-11-17 11:46:11
Kormoran 1 na 100 Lite APAawatar
Gość
Kormoran 1 na 100 Lite APA
4zł Intermarche
Aromat: solidny chmielowy

Smak:jest goryczka na starcie przełamana smakami chmielu(kontynentalne+troche ameryki), czuć że to piwo jest lite, ale dałbym raczej 3.5 proc a nie 1. Górna fermentacja w smaku pełną gębą.

Podsumowanie: Cały czas zdecydowanie najlepszy bezalk. na rynku. W cenie np 3 zł to warto uż kupić skrzynkę. Jest lepszy niż np żywiec session Ipa, i to sporo lepszy a jest bezalkiem :D
2018-11-17 11:33:07
Świebodzin Importer Barrel Agedawatar
tomamisz8
starstarstarstarstar
Świebodzin Importer Barrel Aged
Nie polecam chyba, że ktoś lubi likier waniliowo - kokosowy. ż portera bałtyckiego po leżakowaniu w beczkach po burbonie nie zostało nic... Mocny zapach(fenole?), całkowity brak piany, alkohol początkowo dobrze ukryty, w miarę picia coraz silniej pojawiający się w smaku, dominuje wanilia i kokos choć nie tak mocno jak w zapachu... Cena ok 15 zł za 0,33l... Nie warto...
2018-11-17 11:01:06
Jabłonowo Imperator Super Mocneawatar
Gość
Jabłonowo Imperator Super Mocne
"Som" piwa i jest Imperator!
Niechaj moc będzie z Wami!
2018-11-17 10:23:31
Waszczukowe Łycha Zbycha Imperialawatar
piwolog
starstarstarstarstar
Waszczukowe Łycha Zbycha Imperial
Zapach obiecujący. Torf, izolacja, asfalt, spalenizna. Niestety po spróbowaniu czar pryska. Brakuje ciała, piwo jest wodniste. Jest co prawda bardzo pijalne, ale czy imperialny stout powinien być pijalny?
2018-11-17 09:42:07
Ciechan Wyborneawatar
Gość
Ciechan Wyborne
Potwierdzam byłem fanem tego piwa ale masz rację po wypiciu kilku butelek ból głowy jak bym wypił litr wódki. Zmarnowali dobre piwo.
2018-11-17 07:28:26
Warka Jasne Pełneawatar
Gość
Warka Jasne Pełne
W skladzie jest kukurydza, najbardziej wydajne i najbardziej nachemizowane ziarno na tej planecie. Nie jest to piwo. Piwo z definicji to: woda, slod jeczmienny i chmiel. To jest pierwszy krok w zmianie definicji piwa. Niedlugo otrzymamy piwo z kukurydzy z dodatkami smaku i zapachu. I to tyle.
2018-11-17 03:35:00
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Różnice w procesie wytwarzania piw koncernowych i regionalnych

Na przestrzeni niemal 6 tysięcy lat proces produkcji piwa był stale udoskonalany. Wysiłki piwowarów skierowane były na poprawę jakości oraz smaku produkowanego piwa. Jednak w ostatnich latach możemy zaobserwować głównie próby zmniejszenia kosztów oraz skrócenia czasu produkcji. Przynosi to często negatywne skutki w odniesieniu do jakości piwa. 
Na polskim rynku obserwujemy wzrost udziału lokalnych browarów w ogólnej sprzedaży piwa, pomimo znacznie wyższych cen ich wyrobów w stosunku do tych oferowanych przez duże koncerny piwowarskie. Konsumenci coraz częściej decydują się ponieść większe koszty w zamian za produkt tradycyjny o wyższej jakości.
Czy jednak różnice w produkcji piwa przez małe browary i koncerny są tak znaczące?
Poniżej postaram się przedstawić niektóre z nich.

Słód
Pierwsze różnice widać już na etapie produkcji słodu, który jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. W tradycyjnym procesie produkcji słód otrzymywany jest z jęczmienia browarnego podczas moczenia ziaren jęczmienia, kiełkowania, a następnie jego suszenia. W dzisiejszych czasach browary nie produkują słodu, ale kupują go w słodowniach.

Browary komercyjne często aby zmniejszyć koszt surowców, zamiast droższego słodu jęczmiennego stosują dodatki tzw. surowców niesłodowanych, będące tańszymi zamiennikami, nie zawierającymi enzymów koniecznych przy zacieraniu słodu, Dlatego też podczas ich stosowania konieczne jest dodawanie preparatów enzymatycznych i stabilizujących. Najczęściej spotykanymi dodatkami stosowanymi jako zamienniki słodu są kukurydza (ziarna, śruta, skrobia lub syrop kukurydziany), ryż, jęczmień, pszenica i cukier.

Chmiel
Tradycyjnie dodawano do piwa chmiel w postaci suszonych szyszek chmielowych. Zawierają one gorzkie żywice nadające piwu goryczkę, oraz olejki chmielowe dostarczające aromatycznych składników piwa. W chmielu stwierdzono obecność ponad 200 różnych substancji, posiadających m.in. właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Obniżających napięcie nerwowe i wspomagających walkę z bezsennością. Współcześnie najczęściej stosuje się zamienniki szyszek chmielowych - proszki, granulaty, ekstrakty lub preparaty chmielowe. 

Warzenie
W zależności od przyjętej metody wyróżniamy piwa tradycyjne - warzone w kadziach otwartych lub zamkniętych, oraz warzone metodą nowoczesną, w tankofermentatorach (połączenie kadzi fermentacyjnych i tanków leżakowych), otrzymywane metodą High Gravity Brewing. 
Polega one na warzeniu wysoko stężonej brzeczki, której ekstrakt jest znacznie wyższy niż w otrzymanym później piwie. Taką brzeczkę otrzymuję się poprzez odpowiednie modyfikacje etapu zacierania słodu, a przed rozlewem do butelek odpowiednio rozcieńcza wodą z nasyca dwutlenkiem węgla, aż do uzyskania odpowiedniej wartości ekstraktu piwa. Technologia znacznie zwiększa szybkość produkcji piwa, a także redukuje koszty. Jednak im większa zawartość ekstraktu w brzeczce, tym gorszy smak i zapach piwa, ponieważ w czasie fermentacji wytwarzają się większe ilości negatywnych produktów ubocznych.

Utrwalanie
Ze względu na brak sterylnych warunków podczas procesu produkcji piwa, pozostawienie go bez dodakowych czynności hamujących rozwój mikroorganizmów, pozwala na uzyskanie okresu przydatności do spożycia tylko ok. 2-3 tygodni. Piwo to posiada wszystkie składniki powstałe w czasie produkcji, oraz wartości odżywcze, ale wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.
W celu przdłużenia okresu przydatności piwa do spożycia najpowszechniej stosowaną w browarnictwie metodą jest pasteryzacja. Polega ona na kilkunastosekundowym podgrzaniu piwa do około 70oC w przepływie przez płytowy wymiennik ciepła i szybkim schłodzeniu. Piwo zostaje pozbawione mikroorganizmów, ale też witamin, mikroelementów itp. Pasteryzacja  powoduje także zubożenie smaku piwa.

Innym sposobem przełużenia trwałości piwa jest mikrofiltracja (zwana „zimną pasteryzacją”). Polegająca na przepływie niesterylnego piwa przez mikrofiltry, w wyniku czego niepożądane mikroorganizmy zostają zatrzymane na błonach. Uważa się, że ten sposób utrwalania powoduję podobne straty części składników odżywczych podobnie jak w przypadku pasteryzacji. Sprzęt do mikrofiltracji jest dość drogi, więc stosują ją najczęściej tylko duże browary.
Lokalne browary coraz częściej dla swoich wyrobów używają okeślenia „nieutrwalane”, aby podkreślić że w przeciwieństwie do piw koncernowych, ich produkt nie jest w żaden sposób utrwalany. 

Leżakowanie
Kolejną różnicą w produkcji piwa w browarze lokalnym, w porównaniu do koncernu, jest czas leżakowania. Piwo produkowane w koncernie leżakuje najczęściej od 5-12 dni, natomiast w lokalnym browarze okres ten wynosi przynajmniej 2 tygodnie, często i dłużej. Proces ten jest bardzo ważny ze względu na zjawiska, które zachodzą w trakcie jego trwania. Piwo klaruje się, nasyca naturalnym dwutlenkiem węgla, uzyskuje właściwy bukiet smakowo-zapachowy.

Jak widać wyższe ceny wyrobów tradycyjnych uzasadnione są wieloma czynnikami. Dzięki dużej różnorodności na rynku konsument może sam podjąć decyzję, czy woli dopłacić aby otrzymać lepszy jakościowo produkt.
wykonanie choruzy.pl © 2010