Czy wiesz, że...

11 marca 2007 roku, z okazji otwarcia Starego Browaru w Poznaniu, 10625 osób napiło się piwa z odlanego z brązu kufla, który mierzył ponad 5 metrów wysokości! Pojemność kufla to około 6000 litrów.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Browariusz
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Tyskie Gronieawatar
Gość
Tyskie Gronie
I tyskie i okocim sa koncerniakami z samymi wadami. Polecam wejsc np do Dino i sprobowac Browarne, Trybunał Pils lub Ciemne.
2021-04-20 11:53:12
Funky Fluid & Nook Free Tropical Smoothie: Pineapple, Mango & Peachawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Funky Fluid & Nook Free Tropical Smoothie: Pineapple, Mango & Peach
Pachnie i wygląda podobnie jak wersja alkoholowa. Mocno wyczuwalne mango. Wygląd multiwitamina, piana wysoka, niezbyt trwała. W stosunku do zwykłego ma po prostu mniej ciała przez co jest lepiej pijalne, więcej różnic nie wyczuwam. Przeciętne, jak na bezalkoholowe nie jest może źle, ale znam lepsze propozycje.
2021-04-20 07:55:08
Maltgarden Vanilla More Vanilla More Vanillaawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Maltgarden Vanilla More Vanilla More Vanilla
Wita nas piwo w czarno- żółtej etykiecie. W zapachu delikatna wanilia troche owocowe. Delikatne pęcherze podkreślają charakter tego piwa. W smaku tak jak na etykiecie deserowa wanilia. Maltgarden dalej w formie.
2021-04-20 07:44:31
BeerLab Piaseczyńskie Pszeniczneawatar
Makar
star
BeerLab Piaseczyńskie Pszeniczne
Niestety piwo na minus, głównie przez brak powtarzalności. Pierwsza butelka była w porządku, przeważające nuty goździka i lekki banan. Druga butelka kupiona ok. miesiąc później - dużo gorzej. Bardzo mocne nuty estrowe, niestety kwiatowe, wręcz jak piwo na miodzie wielokwiatowym a nie weizen. Jeśli domowy weizen by tak smakował to podejrzewałbym infekcję. Kolor jak na weizena ciemny, bursztynowy.
2021-04-20 00:43:05
Łomża Pilsawatar
Gość
Łomża Pils
A czego się spodziewałeś? Producent jest ten sam, produkujący głównie mózgotrzepy. VanPur. Zmieniają tylko ciut proporcję i zasyp. 1 żatecką szyszkę wrzucą do kadzi. I już magicznie z mózgotrzepa wyczarowują Łomże Pils (german pilsner). Ha ha ha, dobry żart. To nadal mózgotrzep, tylko w zielonej buteleczce. Nic z niemieckim pilsem nie ma wspólnego.
2021-04-20 00:13:26
Tyskie Gronieawatar
Gość
Tyskie Gronie
Zgadzam się, pogorszyło się mocno. Ale wszystkie piwa od kompanii piwowarskiej się popsuły. Do pewnego momentu jeszcze dębowe mocne trzymało poziom. Ale też już gorzej smakuje. A Tyskie? Kiedyś moje ulubione, i super pijalne smaczne piwko. Kiedyś, dawno temu. Tak maximum do 2005 roku. Później stopniowo się psuło. Dziś to kompletnie niepijalne popłuczyny. Raz miałem okocima mocnego i tyskie. Okocim mocne konkretne i pełne piwko, obecnie bez wad. Może i już nie mocne, a na pewno nie mocne dubeltowe (tylko 6,50% alk). Ale na pewno pełne i smaczne. Po tym nalałem tyskie. I krótko, smakowo to jakieś popłuczyny bez smaku. Ledwo zmęczyłem 1 szklankę 250ml. Resztę wylałem. Poszedłem po kolejne okocim mocne. Tak więc na te obecne popłuczyny tyskie szkoda zdrowia i pieniędzy. Tylko reklamy mają fajne, a "piwo" do zlewu.
2021-04-20 00:05:07
Raduga Black Lagoonawatar
SlawekT
starstarstarstarstar
Raduga Black Lagoon
Wygląd: kolor niemal czarny, nieprzejrzyste, piana średnia, niemal całkiem zanika, wysycenie średnie
Zapach: pumpernikiel, karmelowe słody, suszone owoce, kawa
Smak: kawa, gorzka czekolada, suszone owoce, pumpernikiel
Całkiem niezły porter.
2021-04-19 23:20:23
Szałpiw w Niechanowie Mango Wheatawatar
SlawekT
starstarstarstarstar
Szałpiw w Niechanowie Mango Wheat
Wygląd: kolor jasno pomarańczowy, mocno mętne, piana spora, ale szybko zanika
Zapach: mango wyczuwalne dość słabo, trochę chmielu, owoce
Smak: wyraźna goryczka, owoce tropikalne co nieco, słody pszeniczne.
2021-04-19 23:15:21
Łomża Pilsawatar
SoupDog
starstarstarstarstar
Łomża Pils
Piana drobnopęcherzowa, przypomina ubite białko kurzego jaja - typowa dla piw z gatunku "mocne" czyli dla pijaczków. Zapach: gotowane warzywa, trochę biszkoptu plus wóda. Smak: mokry karton oraz dziwna słodycz (kukurydza?). Z każdym kolejnym łykiem mokry karton przechodzi w aromat wymiocin.
2021-04-19 22:57:20
Tyskie Gronieawatar
Gość
Tyskie Gronie
Siki i szczytny nie da się pić .Strasznie się pogorszyło ,a kilka lat wstecz tylko Tyskie piłem . Nigdy więcej
2021-04-19 22:45:24
Bojan Marakujaawatar
Gość
Bojan Marakuja
Kupiłem w Lidlu,
Niedziela miała być ciepła- lekkie piwko na dworze przy grabieniu trawnika dla orzeźwienia przy pracach wiosennych.
Totalnie niepijalne,
-żółciowa nieprzyjemna goryczka zupełnie nie wiem z czego (chmiel),
-słodkość - poziom ulep cukrowy z syrpem na kaszel w połączeniu z goryczką- straszne połączenie
- nie wyglada , ani nie pachnie
3 piwo w życiu które świadomie wylałem.

Na takie przygody z Lidla polecam lekkiego kwasa - Revolta Tropical Wheat, albo bezalkocholowe Mango Ale z Grodziska
2021-04-19 22:44:46
Browar Stu Mostów Red IPAawatar
Gość
Browar Stu Mostów Red IPA
Hhmm ... bardzo dziwny styl. Trochę jak piwo bawarskie, trochę jak Dubbel, a trochę jak West Coast. Barwa mocno herbaciana, mętna, delikatnie opalizująca. Zapach bardziej kojarzy mi się z suszem owocowym, niż owocami leśnymi. Jeżeli była tu jakaś cytrusowość, to gęsta esencja ze słodu ją przykryła. Ciało pełne, bardzo treściwe, ale też mocno przygaszone - jakby przydymione, taninowe. Serio - mam wrażenie picia kompotu z suszu, tylko potężnie nachmielonego - tutaj Browar Stu Mostów nigdy nie szczędzi na surowcu. Piję się je powoli, piwo rośnie w ustach i mocno syci. Bardzo ciekawe doznanie. Niestety, nie mam porównania z innymi przedstawicielami tego gatunku i nie wiem jak się odnieść, ale podskórnie czuję że jest dobrze :)
2021-04-19 22:41:30
Leżajsk Pełneawatar
Gość
Leżajsk Pełne
Gdzie tam masz wyczuwalne 9% ? Moim zdaniem łagodne piwo o wiele lepsze w snaku od tyskiego ,Lecha itp. Całkiem poprawny koncerniak
2021-04-19 22:40:29
Waterloo Triple Blondawatar
Bob
starstarstarstarstar
Waterloo Triple Blond
Bardzo dobrze pijalny triple blond. Dominują słodowe nuty, aromat przyprawowy i owocowy (brzoskwinia, morela, winogrono) delikatny. Goryczka zaznaczona.
2021-04-19 22:39:31
Kustosz Specjaławatar
Gość
Kustosz Specjał
Gratulacje inteligencji... Co do samego piwa, to jest ciężko pijalne. Odrzuca. Mimo niby "tylko" 6,5% alk ciężko wchodzi, pije się jakby to było jakieś 9%. Okocim mocne przy tym specjalu, to pijalna ambrozja.
2021-04-19 22:28:21
Czarnków Izerskieawatar
jover
starstarstarstarstar
Czarnków Izerskie
zapach słodowy, przypieczona skórka od chleba, wysycenie średnie-, w smaku lekki karmel, w stronę wodnistego ale nie jest to uciążliwe, gorycz niska, ziołowa, ogólnie dobre, jest to zwykłe Noteckie Jasne w innej szacie graficznej, cena 3,39zł (pamiętam jak 20 lat temu kupowałem Noteckie Jasne po 1,30zł)
2021-04-19 21:57:26
Staropolskie Pszenneawatar
Gość
Staropolskie Pszenne
Zaskakująco dobre piwo
2021-04-19 21:55:58
Belhaven Scottish Stoutawatar
Gość
Belhaven Scottish Stout
Bardzo ciekawe piwo
2021-04-19 21:54:54
 König Ludwig Weissbier - do usunięciaawatar
Piwosz92
moderatorstarstarstarstarstar
König Ludwig Weissbier - do usunięcia
https://ocen-piwo.pl/k%C3%B6nig-ludwig-weissbier-s1-n2795
Piwo już jest w bazie. Wkrótce zostanie usunięte.
2021-04-19 21:22:36
König Ludwig Hell - do usunięciaawatar
Piwosz92
moderatorstarstarstarstarstar
König Ludwig Hell - do usunięcia
https://ocen-piwo.pl/k%C3%B6nig-ludwig-hell-s1-n12531
Piwo już jest w bazie. Wkrótce zostanie usunięte.
2021-04-19 21:15:53
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Różnice w procesie wytwarzania piw koncernowych i regionalnych

Na przestrzeni niemal 6 tysięcy lat proces produkcji piwa był stale udoskonalany. Wysiłki piwowarów skierowane były na poprawę jakości oraz smaku produkowanego piwa. Jednak w ostatnich latach możemy zaobserwować głównie próby zmniejszenia kosztów oraz skrócenia czasu produkcji. Przynosi to często negatywne skutki w odniesieniu do jakości piwa. 
Na polskim rynku obserwujemy wzrost udziału lokalnych browarów w ogólnej sprzedaży piwa, pomimo znacznie wyższych cen ich wyrobów w stosunku do tych oferowanych przez duże koncerny piwowarskie. Konsumenci coraz częściej decydują się ponieść większe koszty w zamian za produkt tradycyjny o wyższej jakości.
Czy jednak różnice w produkcji piwa przez małe browary i koncerny są tak znaczące?
Poniżej postaram się przedstawić niektóre z nich.

Słód
Pierwsze różnice widać już na etapie produkcji słodu, który jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. W tradycyjnym procesie produkcji słód otrzymywany jest z jęczmienia browarnego podczas moczenia ziaren jęczmienia, kiełkowania, a następnie jego suszenia. W dzisiejszych czasach browary nie produkują słodu, ale kupują go w słodowniach.

Browary komercyjne często aby zmniejszyć koszt surowców, zamiast droższego słodu jęczmiennego stosują dodatki tzw. surowców niesłodowanych, będące tańszymi zamiennikami, nie zawierającymi enzymów koniecznych przy zacieraniu słodu, Dlatego też podczas ich stosowania konieczne jest dodawanie preparatów enzymatycznych i stabilizujących. Najczęściej spotykanymi dodatkami stosowanymi jako zamienniki słodu są kukurydza (ziarna, śruta, skrobia lub syrop kukurydziany), ryż, jęczmień, pszenica i cukier.

Chmiel
Tradycyjnie dodawano do piwa chmiel w postaci suszonych szyszek chmielowych. Zawierają one gorzkie żywice nadające piwu goryczkę, oraz olejki chmielowe dostarczające aromatycznych składników piwa. W chmielu stwierdzono obecność ponad 200 różnych substancji, posiadających m.in. właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Obniżających napięcie nerwowe i wspomagających walkę z bezsennością. Współcześnie najczęściej stosuje się zamienniki szyszek chmielowych - proszki, granulaty, ekstrakty lub preparaty chmielowe. 

Warzenie
W zależności od przyjętej metody wyróżniamy piwa tradycyjne - warzone w kadziach otwartych lub zamkniętych, oraz warzone metodą nowoczesną, w tankofermentatorach (połączenie kadzi fermentacyjnych i tanków leżakowych), otrzymywane metodą High Gravity Brewing. 
Polega one na warzeniu wysoko stężonej brzeczki, której ekstrakt jest znacznie wyższy niż w otrzymanym później piwie. Taką brzeczkę otrzymuję się poprzez odpowiednie modyfikacje etapu zacierania słodu, a przed rozlewem do butelek odpowiednio rozcieńcza wodą z nasyca dwutlenkiem węgla, aż do uzyskania odpowiedniej wartości ekstraktu piwa. Technologia znacznie zwiększa szybkość produkcji piwa, a także redukuje koszty. Jednak im większa zawartość ekstraktu w brzeczce, tym gorszy smak i zapach piwa, ponieważ w czasie fermentacji wytwarzają się większe ilości negatywnych produktów ubocznych.

Utrwalanie
Ze względu na brak sterylnych warunków podczas procesu produkcji piwa, pozostawienie go bez dodakowych czynności hamujących rozwój mikroorganizmów, pozwala na uzyskanie okresu przydatności do spożycia tylko ok. 2-3 tygodni. Piwo to posiada wszystkie składniki powstałe w czasie produkcji, oraz wartości odżywcze, ale wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.
W celu przdłużenia okresu przydatności piwa do spożycia najpowszechniej stosowaną w browarnictwie metodą jest pasteryzacja. Polega ona na kilkunastosekundowym podgrzaniu piwa do około 70oC w przepływie przez płytowy wymiennik ciepła i szybkim schłodzeniu. Piwo zostaje pozbawione mikroorganizmów, ale też witamin, mikroelementów itp. Pasteryzacja  powoduje także zubożenie smaku piwa.

Innym sposobem przełużenia trwałości piwa jest mikrofiltracja (zwana „zimną pasteryzacją”). Polegająca na przepływie niesterylnego piwa przez mikrofiltry, w wyniku czego niepożądane mikroorganizmy zostają zatrzymane na błonach. Uważa się, że ten sposób utrwalania powoduję podobne straty części składników odżywczych podobnie jak w przypadku pasteryzacji. Sprzęt do mikrofiltracji jest dość drogi, więc stosują ją najczęściej tylko duże browary.
Lokalne browary coraz częściej dla swoich wyrobów używają okeślenia „nieutrwalane”, aby podkreślić że w przeciwieństwie do piw koncernowych, ich produkt nie jest w żaden sposób utrwalany. 

Leżakowanie
Kolejną różnicą w produkcji piwa w browarze lokalnym, w porównaniu do koncernu, jest czas leżakowania. Piwo produkowane w koncernie leżakuje najczęściej od 5-12 dni, natomiast w lokalnym browarze okres ten wynosi przynajmniej 2 tygodnie, często i dłużej. Proces ten jest bardzo ważny ze względu na zjawiska, które zachodzą w trakcie jego trwania. Piwo klaruje się, nasyca naturalnym dwutlenkiem węgla, uzyskuje właściwy bukiet smakowo-zapachowy.

Jak widać wyższe ceny wyrobów tradycyjnych uzasadnione są wieloma czynnikami. Dzięki dużej różnorodności na rynku konsument może sam podjąć decyzję, czy woli dopłacić aby otrzymać lepszy jakościowo produkt.
wykonanie choruzy.pl © 2010