Czy wiesz, że...

Lodówkę wymyślił bawarski inżynier Karl von Linde, który już w 1871 roku zastosował system chłodzenia w browarze Spaten w Monachium, aby umożliwić produkcję piwa latem. Środkiem schładzającym był eter metylowy lub amoniak

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Marianek
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Trzech Kumpli MVPilsawatar
N3ur0funk
starstarstarstarstar
Trzech Kumpli MVPils

Barwa słomkowa, zamglone, piana wysoka i trwała, redukuje ją do postaci solidnego kożucha, lacing jest dość bogaty.
W zapachu cytrusy, żywica, trawa, iglaki, trochę słody.
W smaku słody, chmiel, trawa, cytrusy, żywica, wytrawne, ziołowo-cytrusowa goryczka średnia i trwała.
Chociaż nie jestem fanem koszykówki to piwo jest naprawdę świetne. Duży plus za to, że jest lekkie i treściwe.
Warka 20.11.2025
2025-01-19 13:18:25
Marensztadt Brew Paths Collab Beer: Gold.Bruawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Marensztadt Brew Paths Collab Beer: Gold.Bru

Brunatne. Nieprzejrzyste. Praktycznie bez piany. Mocny aromat kawy. Przyjemny, bardzo specyficzny.
Nieco wodniste. Mocno kawowe. Jednak jest to kawa inna niż inne. Niska kwasowość, sporo paloności. Jakieś nutki owocowe. W każdym razie dobrze komponuje się ze stoutem. Całość tworzy raczej wytrawny i smaczny trunek.
2025-01-19 12:38:25
Jabłonowo Imperator 12%awatar
Gość
Jabłonowo Imperator 12%

Jest to piwo które nie pyta czy masz plany na jutro bo już je za ciebie zaplanowało. Idealne jeśli chcesz się poczuć jak władca a rano obudzić się jak poddany :D
2025-01-19 11:59:51
Jabłonowo Imperator 12%awatar
Gość
Jabłonowo Imperator 12%

Piwo jest wyśmienite, po wypiciu 5 puszek czułem się jak rycerz zakonu krzyżackiego. Gdy poczułem uderzenie owej ambrozji złapałem za długi stalowy pręt i zacząłem prezentować publicznie swoje umiejętności walki. Pozdrawiam z Dolnośląskiego :D
2025-01-19 11:54:23
Namysłów Kozackie Jasneawatar
Gość
Namysłów Kozackie Jasne

Witajcie, serio dostałeś Kozackie w 2021 r.? To aż zaskakujące, bo pisałem do Namysłowa i zapewniali, że już wtedy go nie warzyli, od jakiegoś czasu.
2025-01-19 11:35:27
AleBrowar Bałtycki Dziad Pilsawatar
Gość
AleBrowar Bałtycki Dziad Pils

Tak smakowało piwo w latach siedemdziesiątych.Lekka goryczka,prawdziwy posmak chmielu
2025-01-19 11:21:53
Trzech Kumpli Baltic Porter Dayawatar
SoupDog
starstarstarstarstar
Trzech Kumpli Baltic Porter Day

Dzięki żytnim słodom piwo jest bardzo gładkie, łagodne, aksamitne. Brakuje nieco ostrości, typowej dla porteru. Niezłe, ale więcej bym nie kupił.
2025-01-19 10:47:30
Tesco Finest Porterawatar
Gość
Tesco Finest Porter

Pamiętam, fajne było
2025-01-19 09:28:51
Funky Fluid Quibbleawatar
Gulek
starstarstarstarstar
Funky Fluid Quibble

W aromacie głównie cytrusy. W smaku cytrusy i mocno wyczuwalne winogrono. Goryczka na średnim poziomie. Piana drobno i grubopęcherzykowa dość wolno opadająca. Wysycenie średnie.
2025-01-19 08:58:34
Stu Mostów Balanced Glanceawatar
Gulek
starstarstarstarstar
Stu Mostów Balanced Glance

Świetne NEIPA. W aromacie i smaku głównie nuty cytrusowe. Goryczka na konkretnym poziomie. Piana drobnopęcherzykowa wolno opadająca. Wysycenie średnie. Ode mnie mocne 8/10.
2025-01-19 08:55:12
Pilsner Urquellawatar
Gość
Pilsner Urquell

Kiedyś moje ulubione piwo, teraz ze trzy półki niżej od Jevera, którego kupuję po 11 euro za skrzynkę, 55 centów za butelkę. Ostatnio nawet trafiłem po 9,99 za 20 sztuk. Nie wiem co się stało z Urquellem, została po nim jedynie najładniejsza znana mi butelka, ale to pewnie sentyment.
2025-01-19 08:33:05
Widawa Baltic Porter Dayawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Widawa Baltic Porter Day

Ciemne. Nieprzejrzyste. Beżowej piany tylko atol. W aromacie słód, czekolada i delikatna wędzoność.
Sporo gazu. Gorzka czekolada. Wędzonka trochę intensywniejsza niż w aromacie. Jest goryczka. Jak na 22 blg to mało treściwe.
Ogólnie całkiem smacznie.
2025-01-19 08:19:09
Piwne Podziemie Chmielokrata Superdelicawatar
N3ur0funk
starstarstarstarstar
Piwne Podziemie Chmielokrata Superdelic

Barwa żółta, mętne, piana średnia i trwała, redukuje ją do postaci solidnego kożucha, lacing jest.
W zapachu tropikalne owoce, czerwone owoce, cytrusy, trawa.
W smaku trawa, tropikalne owoce, czerwone owoce, cytrusy, słodkie, goryczka niska i nietrwała.
Jak uwielbiam serię pt. Chmielokrata, tak tutaj brakuje mi większej i trwalszej goryczki. A tak ogólnie to jest bardzo smaczne.
Warka 27.11.2025
2025-01-19 05:39:31
Żywiec APAawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Żywiec APA

Bywało treściwsze, to smakuje jak płukanka szklanki po dobrej ipa
2025-01-19 00:57:42
Widawa Baltic Porter Dayawatar
Kustosz_THC
star
Widawa Baltic Porter Day

Wraz z usunięciem kapsla nozdrza witane są przyjemną, lekką nutą wędzonego słodu, która wyściełuje drogę bardziej kawowemu aromatowi. Piana dosyć wysoka, płowa. Barwa czarna. Pokal rozszerza wachlarz zapachowy porteru o karmel i słody palone oraz wzmaga nadal przyjemne wędzone słody. W smaku, podobnie jak w zapachu. Podniebienie raczone jest aromatem słodów wędzonych, palonych i kawy. Początek łyku jest łagodny, natomiast później ujawnia się alkohol. Porter jest taki, jaki być winien. Zdecydowanie polecam.
2025-01-19 00:06:27
Komes Porter Bałtycki Płatki Dęboweawatar
Orzelek
starstarstarstarstar
Komes Porter Bałtycki Płatki Dębowe

Wygląd: barwa czarna; piana brązowa, drobnopechęrzykowa; opadająca do cienkiej obrączki.

Aromat: laski wanilii, biała czekolada, karmel, rodzynki.

Smak: karmel, wanilia, akcenty drewnianych klepek, taniny z herbaty; goryczka na średnim poziomie.
2025-01-18 23:56:20
Beer Bear Porter Bałtyckiawatar
Gość
Beer Bear Porter Bałtycki

w zyciu takiego swinstwa nie pilem. wszystko ma swoje granice, piwo niefiltrowane, ale na dnie az cm osadu, na szyjce i kapslu to samo. barwa bardziej w stylu kozlaka niz portera, piwo wyglada jak gowno i smakuje tak samo, szkoda strzepic ryja
2025-01-18 23:48:40
Maryensztadt Darkness My Friend - Imperial Baltic Porterawatar
Gość
Maryensztadt Darkness My Friend - Imperial Baltic Porter

data rozlewu 13.10.2023. piany brak, smak marny. wodnisty, trudno tu sie doszukac czegokolwiek. jedynie alkohol ukryty. kolejny porter po ustroniu i bear beer ktory poszedl w kibel. szkoda zdrowia
2025-01-18 23:45:22
ReCraft Mentor IIIawatar
Orzelek
starstarstarstarstar
ReCraft Mentor III

Wygląd: barwa czarna; piana brązowa, drobnopęcherzykowa; najpierw na grubość palca, a następnie opadająca do 0,5 cm kożucha.

Aromat: powidła śliwkowe, orzechy. Sos sojowy, o którym piszą przedmówcy obecny jedynie w butelce.

Smak: gorzka czekolada, praliny czekoladowe, przypieczona skórka od chleba; goryczka średnioniska; czuć rozgrzewanie w przełyku.
2025-01-18 23:34:48
Moon Lark Deepnessawatar
Orzelek
starstarstarstarstar
Moon Lark Deepness

Wygląd: barwa czarna; piana brązowa, drobnopęcherzykowa, opadająca do cienkiej obrączki.

Aromat: czekolada, zboże, ciemne pieczywo, orzechy.

Smak: gorzka czekolada, kakao, orzechy, odrobina śliwek; goryczka na średnim poziomie.
2025-01-18 23:26:52
© ocen-piwo.pl 2017

Różnice w procesie wytwarzania piw koncernowych i regionalnych

Na przestrzeni niemal 6 tysięcy lat proces produkcji piwa był stale udoskonalany. Wysiłki piwowarów skierowane były na poprawę jakości oraz smaku produkowanego piwa. Jednak w ostatnich latach możemy zaobserwować głównie próby zmniejszenia kosztów oraz skrócenia czasu produkcji. Przynosi to często negatywne skutki w odniesieniu do jakości piwa. 
Na polskim rynku obserwujemy wzrost udziału lokalnych browarów w ogólnej sprzedaży piwa, pomimo znacznie wyższych cen ich wyrobów w stosunku do tych oferowanych przez duże koncerny piwowarskie. Konsumenci coraz częściej decydują się ponieść większe koszty w zamian za produkt tradycyjny o wyższej jakości.
Czy jednak różnice w produkcji piwa przez małe browary i koncerny są tak znaczące?
Poniżej postaram się przedstawić niektóre z nich.

Słód
Pierwsze różnice widać już na etapie produkcji słodu, który jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. W tradycyjnym procesie produkcji słód otrzymywany jest z jęczmienia browarnego podczas moczenia ziaren jęczmienia, kiełkowania, a następnie jego suszenia. W dzisiejszych czasach browary nie produkują słodu, ale kupują go w słodowniach.

Browary komercyjne często aby zmniejszyć koszt surowców, zamiast droższego słodu jęczmiennego stosują dodatki tzw. surowców niesłodowanych, będące tańszymi zamiennikami, nie zawierającymi enzymów koniecznych przy zacieraniu słodu, Dlatego też podczas ich stosowania konieczne jest dodawanie preparatów enzymatycznych i stabilizujących. Najczęściej spotykanymi dodatkami stosowanymi jako zamienniki słodu są kukurydza (ziarna, śruta, skrobia lub syrop kukurydziany), ryż, jęczmień, pszenica i cukier.

Chmiel
Tradycyjnie dodawano do piwa chmiel w postaci suszonych szyszek chmielowych. Zawierają one gorzkie żywice nadające piwu goryczkę, oraz olejki chmielowe dostarczające aromatycznych składników piwa. W chmielu stwierdzono obecność ponad 200 różnych substancji, posiadających m.in. właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Obniżających napięcie nerwowe i wspomagających walkę z bezsennością. Współcześnie najczęściej stosuje się zamienniki szyszek chmielowych - proszki, granulaty, ekstrakty lub preparaty chmielowe. 

Warzenie
W zależności od przyjętej metody wyróżniamy piwa tradycyjne - warzone w kadziach otwartych lub zamkniętych, oraz warzone metodą nowoczesną, w tankofermentatorach (połączenie kadzi fermentacyjnych i tanków leżakowych), otrzymywane metodą High Gravity Brewing. 
Polega one na warzeniu wysoko stężonej brzeczki, której ekstrakt jest znacznie wyższy niż w otrzymanym później piwie. Taką brzeczkę otrzymuję się poprzez odpowiednie modyfikacje etapu zacierania słodu, a przed rozlewem do butelek odpowiednio rozcieńcza wodą z nasyca dwutlenkiem węgla, aż do uzyskania odpowiedniej wartości ekstraktu piwa. Technologia znacznie zwiększa szybkość produkcji piwa, a także redukuje koszty. Jednak im większa zawartość ekstraktu w brzeczce, tym gorszy smak i zapach piwa, ponieważ w czasie fermentacji wytwarzają się większe ilości negatywnych produktów ubocznych.

Utrwalanie
Ze względu na brak sterylnych warunków podczas procesu produkcji piwa, pozostawienie go bez dodakowych czynności hamujących rozwój mikroorganizmów, pozwala na uzyskanie okresu przydatności do spożycia tylko ok. 2-3 tygodni. Piwo to posiada wszystkie składniki powstałe w czasie produkcji, oraz wartości odżywcze, ale wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.
W celu przdłużenia okresu przydatności piwa do spożycia najpowszechniej stosowaną w browarnictwie metodą jest pasteryzacja. Polega ona na kilkunastosekundowym podgrzaniu piwa do około 70oC w przepływie przez płytowy wymiennik ciepła i szybkim schłodzeniu. Piwo zostaje pozbawione mikroorganizmów, ale też witamin, mikroelementów itp. Pasteryzacja  powoduje także zubożenie smaku piwa.

Innym sposobem przełużenia trwałości piwa jest mikrofiltracja (zwana „zimną pasteryzacją”). Polegająca na przepływie niesterylnego piwa przez mikrofiltry, w wyniku czego niepożądane mikroorganizmy zostają zatrzymane na błonach. Uważa się, że ten sposób utrwalania powoduję podobne straty części składników odżywczych podobnie jak w przypadku pasteryzacji. Sprzęt do mikrofiltracji jest dość drogi, więc stosują ją najczęściej tylko duże browary.
Lokalne browary coraz częściej dla swoich wyrobów używają okeślenia „nieutrwalane”, aby podkreślić że w przeciwieństwie do piw koncernowych, ich produkt nie jest w żaden sposób utrwalany. 

Leżakowanie
Kolejną różnicą w produkcji piwa w browarze lokalnym, w porównaniu do koncernu, jest czas leżakowania. Piwo produkowane w koncernie leżakuje najczęściej od 5-12 dni, natomiast w lokalnym browarze okres ten wynosi przynajmniej 2 tygodnie, często i dłużej. Proces ten jest bardzo ważny ze względu na zjawiska, które zachodzą w trakcie jego trwania. Piwo klaruje się, nasyca naturalnym dwutlenkiem węgla, uzyskuje właściwy bukiet smakowo-zapachowy.

Jak widać wyższe ceny wyrobów tradycyjnych uzasadnione są wieloma czynnikami. Dzięki dużej różnorodności na rynku konsument może sam podjąć decyzję, czy woli dopłacić aby otrzymać lepszy jakościowo produkt.
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.