Czy wiesz, że...

Piwo jest ważne dla wegetarian! Butelka piwa uzupełnia około 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12. Witamina ta jest dostępna głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Browariusz
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Pinta & Cieszyn Collab PL - Cieszynawatar
voxel16
star
Pinta & Cieszyn Collab PL - Cieszyn
Po otwarciu (puszka) mocne nuty cytrusowe, gdzieniegdzie pojawiają się nuty kwiatowe.
W smaku na początku delikatna słodycz, grejpfrut, limonka, ciut kolendry(?). Później pojawia się mocna aczkolwiek cudowna goryczka. Chłopaki nie pożałowali chmielu :)
2022-09-29 00:18:45
Romper Extreme 12%awatar
Gość
Romper Extreme 12%
Robię 4 szt i pół letra żóbrówy i mam przygodę cudowną
2022-09-28 23:14:15
Romper Extreme 12%awatar
Gość
Romper Extreme 12%
Jesteś pajac . Tego piwa nie kupuje się dla degustacji. Robi robote
2022-09-28 23:08:43
Brooklyn Pilsner 4,6%awatar
Gość
Brooklyn Pilsner 4,6%
syf jakich mało, smak jak inne siki carlsberga, szkoda wątroby na takie twory :)
2022-09-28 23:01:17
Pinta Jak w Dym 2021- Rauchdoppelbockawatar
Novy80
starstarstarstarstar
Pinta Jak w Dym 2021- Rauchdoppelbock
Jak zauważyłem w sklepie to grzech było pominąć a szczególnie że wędzone piwka są dla mnie tym "co tygryski lubią najbardziej". I się nie zawiodłem, po otwarciu od razu uderzył zapach kiełbasy z ogniska. Po nalaniu piana ładna aczkolwiek szybko znikająca jak to przy mocniejszych piwach, kolor klarowna miedź. Smak koźlakowy lecz wędzonka tu robi robotę.
2022-09-28 21:52:18
Stern Extra Strongawatar
Gość
Stern Extra Strong
Gdzie to jeszcze można dostać?
2022-09-28 21:11:01
Pinta A Ja Pale Aleawatar
Kiszkor2
starstarstarstarstar
Pinta A Ja Pale Ale
Bardzo poprawne Apa. Są cytrusy, zywica oraz mocarna gorycz.
2022-09-28 19:53:03
Perła Mocnaawatar
Gość
Perła Mocna
Dramat... wszędzie oszczędności.. Ta perła teraz zwyczajnie smakuje jak rozwodniona perła mocna. Oczywiście cena ta sama albo i wyższa a dostajemy takie g***o. Niedługo piwa mocne będą miały 6 procent a zwykłe 4 % bleeeehhhhh
2022-09-28 19:21:40
Kustosz Lagerawatar
Gość
Kustosz Lager
To musiał byc przypadek. Staropolski używa jednak czasem wiecej chmielu, charakterystyczna mieszanka. Vp i chmiel raczej nie...
2022-09-28 18:06:01
Gontyniec Gniewosz Piwo Jasneawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Gontyniec Gniewosz Piwo Jasne
Złote. Idealnie klarowne. Biała, mocna piana na trzy. Aromat to mieszanina słodu, chmielu i masła. Ujdzie.
Wodniste w opór. Bez charakteru. Bez smaku. Deklarowane ibu trzeba podzielić co najmniej na dwa.
Marność.
2022-09-28 17:29:21
Kustosz Lagerawatar
Gość
Kustosz Lager
Nie wydaje mi się że to ma cokolwiek wspólnego, to że w smaku podobne to jeszcze nic nie znaczy. Jak Van Pur to Van Pur i tyle.
2022-09-28 16:45:11
Noszakawatar
Gość
Noszak
Zaskoczenie wielkie piwko bardzo dobre bije wszystkie koncerniaki na głowę oby tak dalej klasa sama w sobie warto spróbować.
2022-09-28 15:08:41
Domowe z Kufla awatar
Gość
Domowe z Kufla
Dobre Mocne piwo......
2022-09-28 14:19:32
Żywiec Porterawatar
Gość
Żywiec Porter
Już dawno tam był i nikt się burzył-zresztą w porterach cukier jest historycznym dodatkiem. Zostanie więcej dla mnie
2022-09-28 13:23:08
Kingpin Headbangerawatar
Gość
Kingpin Headbanger
Nic takiego z tym rozpadem nie miało miejsca. Dawno temu powstał podział i albo się go trzymamy albo nie. 12-15 blg Single IPA, 16-18 Double IPA, 19-20 Triple IPA i 21- Imperial IPA. Określenie Imperial zawsze wiąże się z najgęstszym i często najmocniejszym piwem warzonym w danym browarze. Oczywiście, indolencja kraftu poraża i stąd pewnie różne kwiatki w nazewnictwie.
2022-09-28 13:21:12
Pinta A Ja Pale Aleawatar
Gość
Pinta A Ja Pale Ale
Wygląd lepiej niż prawidłowy, kolor ciemnopomarańczowy, lekko mętne, piana dość luźna, szybko znikająca. Zapach mocno cytrusowy, bardzo rześki, wyraźny i na pierwszym nosie i przy zamieszaniu. Nie mogę oprzeć się wrażeniu, że są tu nuty herbaciane, ale może sobie to po prostu wmawiam. Goryczka na początku spokojniejsza, poźniej narastająca, intensywniejsza niż bym przewidywał w tak lekkim świeżym piwie. Ogólny smak dość treściwy, bałem się o wodnistość, ale jest bardzo dobrze. Piwo raczej na lato niż na zimę.
2022-09-28 12:47:18
Piwojad Czternastkaawatar
Gość
Piwojad Czternastka
Piwo średnie. Cuje w nim woń łoscypka hej!
2022-09-28 12:21:58
Trzech Kumpli Rustyawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Trzech Kumpli Rusty
Bardzo dobry bitter. Jest herbaciana nuta, jest niezła goryczka i elegancki wygląd angielskiego klasyka. Zaskakująco dobre piwko.
2022-09-28 11:52:24
Jazz Piwo jasne o smaku Malinowymawatar
Gość
Jazz Piwo jasne o smaku Malinowym
Całkiem fajny lekki napój jednak zbyt duża zawartość cukru psuje smak. Także zbyt intensywnie naaromatyzowany.
2022-09-28 11:09:06
Piwojad Czternastkaawatar
Gość
Piwojad Czternastka
Matka wie o tym co robicie ?
2022-09-28 09:53:41
© ocen-piwo.pl 2017

Różnice w procesie wytwarzania piw koncernowych i regionalnych

Na przestrzeni niemal 6 tysięcy lat proces produkcji piwa był stale udoskonalany. Wysiłki piwowarów skierowane były na poprawę jakości oraz smaku produkowanego piwa. Jednak w ostatnich latach możemy zaobserwować głównie próby zmniejszenia kosztów oraz skrócenia czasu produkcji. Przynosi to często negatywne skutki w odniesieniu do jakości piwa. 
Na polskim rynku obserwujemy wzrost udziału lokalnych browarów w ogólnej sprzedaży piwa, pomimo znacznie wyższych cen ich wyrobów w stosunku do tych oferowanych przez duże koncerny piwowarskie. Konsumenci coraz częściej decydują się ponieść większe koszty w zamian za produkt tradycyjny o wyższej jakości.
Czy jednak różnice w produkcji piwa przez małe browary i koncerny są tak znaczące?
Poniżej postaram się przedstawić niektóre z nich.

Słód
Pierwsze różnice widać już na etapie produkcji słodu, który jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. W tradycyjnym procesie produkcji słód otrzymywany jest z jęczmienia browarnego podczas moczenia ziaren jęczmienia, kiełkowania, a następnie jego suszenia. W dzisiejszych czasach browary nie produkują słodu, ale kupują go w słodowniach.

Browary komercyjne często aby zmniejszyć koszt surowców, zamiast droższego słodu jęczmiennego stosują dodatki tzw. surowców niesłodowanych, będące tańszymi zamiennikami, nie zawierającymi enzymów koniecznych przy zacieraniu słodu, Dlatego też podczas ich stosowania konieczne jest dodawanie preparatów enzymatycznych i stabilizujących. Najczęściej spotykanymi dodatkami stosowanymi jako zamienniki słodu są kukurydza (ziarna, śruta, skrobia lub syrop kukurydziany), ryż, jęczmień, pszenica i cukier.

Chmiel
Tradycyjnie dodawano do piwa chmiel w postaci suszonych szyszek chmielowych. Zawierają one gorzkie żywice nadające piwu goryczkę, oraz olejki chmielowe dostarczające aromatycznych składników piwa. W chmielu stwierdzono obecność ponad 200 różnych substancji, posiadających m.in. właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Obniżających napięcie nerwowe i wspomagających walkę z bezsennością. Współcześnie najczęściej stosuje się zamienniki szyszek chmielowych - proszki, granulaty, ekstrakty lub preparaty chmielowe. 

Warzenie
W zależności od przyjętej metody wyróżniamy piwa tradycyjne - warzone w kadziach otwartych lub zamkniętych, oraz warzone metodą nowoczesną, w tankofermentatorach (połączenie kadzi fermentacyjnych i tanków leżakowych), otrzymywane metodą High Gravity Brewing. 
Polega one na warzeniu wysoko stężonej brzeczki, której ekstrakt jest znacznie wyższy niż w otrzymanym później piwie. Taką brzeczkę otrzymuję się poprzez odpowiednie modyfikacje etapu zacierania słodu, a przed rozlewem do butelek odpowiednio rozcieńcza wodą z nasyca dwutlenkiem węgla, aż do uzyskania odpowiedniej wartości ekstraktu piwa. Technologia znacznie zwiększa szybkość produkcji piwa, a także redukuje koszty. Jednak im większa zawartość ekstraktu w brzeczce, tym gorszy smak i zapach piwa, ponieważ w czasie fermentacji wytwarzają się większe ilości negatywnych produktów ubocznych.

Utrwalanie
Ze względu na brak sterylnych warunków podczas procesu produkcji piwa, pozostawienie go bez dodakowych czynności hamujących rozwój mikroorganizmów, pozwala na uzyskanie okresu przydatności do spożycia tylko ok. 2-3 tygodni. Piwo to posiada wszystkie składniki powstałe w czasie produkcji, oraz wartości odżywcze, ale wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.
W celu przdłużenia okresu przydatności piwa do spożycia najpowszechniej stosowaną w browarnictwie metodą jest pasteryzacja. Polega ona na kilkunastosekundowym podgrzaniu piwa do około 70oC w przepływie przez płytowy wymiennik ciepła i szybkim schłodzeniu. Piwo zostaje pozbawione mikroorganizmów, ale też witamin, mikroelementów itp. Pasteryzacja  powoduje także zubożenie smaku piwa.

Innym sposobem przełużenia trwałości piwa jest mikrofiltracja (zwana „zimną pasteryzacją”). Polegająca na przepływie niesterylnego piwa przez mikrofiltry, w wyniku czego niepożądane mikroorganizmy zostają zatrzymane na błonach. Uważa się, że ten sposób utrwalania powoduję podobne straty części składników odżywczych podobnie jak w przypadku pasteryzacji. Sprzęt do mikrofiltracji jest dość drogi, więc stosują ją najczęściej tylko duże browary.
Lokalne browary coraz częściej dla swoich wyrobów używają okeślenia „nieutrwalane”, aby podkreślić że w przeciwieństwie do piw koncernowych, ich produkt nie jest w żaden sposób utrwalany. 

Leżakowanie
Kolejną różnicą w produkcji piwa w browarze lokalnym, w porównaniu do koncernu, jest czas leżakowania. Piwo produkowane w koncernie leżakuje najczęściej od 5-12 dni, natomiast w lokalnym browarze okres ten wynosi przynajmniej 2 tygodnie, często i dłużej. Proces ten jest bardzo ważny ze względu na zjawiska, które zachodzą w trakcie jego trwania. Piwo klaruje się, nasyca naturalnym dwutlenkiem węgla, uzyskuje właściwy bukiet smakowo-zapachowy.

Jak widać wyższe ceny wyrobów tradycyjnych uzasadnione są wieloma czynnikami. Dzięki dużej różnorodności na rynku konsument może sam podjąć decyzję, czy woli dopłacić aby otrzymać lepszy jakościowo produkt.
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.