zamknij Zostań patronem na patronite

Czy wiesz, że...

Najstarszy browar, jaki udało się do tej pory odkryć znajduje się w Górnym Egipcie w Hierakonpolis – na stanowisku kultury Nagada. Jest on datowany na ok. 3700 r. p.n.e. Składał się on z sześciu kadzi ustawionych w dwóch równoległych rzędach. Ich pojemność wynosiła łącznie ok. 390 litrów. Na podstawie dotychczasowych badań, przedstawiciele kultury Nagada wyrastali na prekursorów procesu produkcji i dystrybucji piwa w Egipcie.

Najnowsze komentarze

Dębowe Dojrzałe Mocneawatar
Gość
Dębowe Dojrzałe Mocne
Dobry smak aczkolwiek zależy ile się pije. Dobrze smakuje jak się mniej pije.
2019-01-22 13:57:26
Książęce IPAawatar
Gość
Książęce IPA
KIedyś było niezłe. Zrobiłi sobie reklamę a teraz leją byle co. Myślą że przekonają przeciętnego Kowalskiego do tego że pije piwne specyjalnośći :D Zapomnieli że przeciętny Kowalski pije Tatrę a nie IPA
2019-01-22 10:38:38
Konrad Spytihnevawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Konrad Spytihnev
Wygląd: kolor ciemna słomka, klarowne, ale piana to wstyd, wygląda jak ta z płynu do mycia naczyń, nie grubo a olbrzymio pęcherzykowa, na szczęście znika do zera w parę sekund
Zapach: Bardzo fajnie chmielowe, tak w typie niemieckim, jest żatecki, ale też i zielistość i kwiatowość jak od jakiegoś hallertauera, masełko, pszeniczny chleb lub raczej tost
Smak: Sążniste w smaku, smakuje trochę jak niemieckie korpo maibocki, piwo słodowe, wyklejające, słodkie, ale profil słodowy taki czysty, chlebowość, tost maślany, bo diacetyl, żadnych typowo czeskich karmeli i melanoidynowości w typie ciastkowym, dalej bardzo chmielowe, podobnie jak w zapachu, głównie kwiatowo, trochę zieliście, fajnie nachmielone na aromat, ale taką słodkość dobrze by było skontrować konkret goryczką, a ta jest tutaj średnia jak na czeskie standardy (jak na polskie to spoko). Dla fanów piwa marcowego zdecydowanie. Przy ogrzewaniu zaczyna się pojawiać jakieś jabłko.
2019-01-22 00:54:15
Chodovar Prezident 12°awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Chodovar Prezident 12°
Wygląd: kolro bursztynowy, po nalaniu piana ładna, ale tempo w jakim znikała do całkowitego zera zatrważające
Zapach: Ładny, chmielowy, korzenno-kwiatowy, słodowy, lekko opiekany
Smak: Słodowe, trochę diacetylowe, chmielowe w aromacie, ale goryczka niezbyt wysoka, smaczne, pełne, treściwe, może trochę przez to masło, całkiem ok. lager, ale trochę zbyt wysoka kwaskowatość. Fajne piwo, jak ktoś się chce napić zwykłego pilsa, ale jest zbyt dużo czeskich lepszych.
2019-01-21 23:19:43
Trzech Kumpli Mistyawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Trzech Kumpli Misty
Dobre IPA. Smak słodkawy, potem cytrusy. A na koniec gorzki posmak. Ciekawa kombinacja.
2019-01-21 23:14:00
Tenczyn Klasyczne Jasne Pełneawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Tenczyn Klasyczne Jasne Pełne
Piana biała, drobno i gruboziarnista, wątpliwej jakości, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza słomkowa, ładnie klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu praktycznie nic się nie dzieje, może jakaś doza słodowości, kukurydza i landrynkowe klimaty. W smaku jest podobnie, mega wodnistość, zero charakteru, lekka słodowa nuta, trochę metalu i żelaza, jeszcze mniej kukurydzy i landrynki, goryczka zerowa, kontra kwaskowa zerowa, praktycznie sama woda, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel niestety zwykły złoty, etykieta w białej kolorystyce, znośnie wykonana graficznie, ubogo opisana. Warka 27.04.2019. Piwo o niewiadomym składzie, bez jakiegokolwiek smaku. Ten wyrób to chyba najgorsze zlewki po innych wyrobach Tenczynka, bezpłciowe i przewodniste. Chyba dlatego zostało wydane pod inną nazwą, jedynym plusem wydaje mi się brak wadliwych aromatów, bo tutaj po prostu nie ma żadnych aromatów... Odradzam gorąco, ode mnie 2, nie jest to wadliwy wyrób, jedynie "piwo" bez smaku.
2019-01-21 22:28:52
Piwoteka & Internal Quiet Last Breathawatar
Brodzisław
starstarstarstarstar
Piwoteka & Internal Quiet Last Breath
Kolor złocisty, lekko zamglony, widoczne farfocle (chmielowe). Piana écru, początkowo obfita, opadła do minimalnej warstwy.
Aromat chmielowy, głównie cytrusy i owoce tropiku z dodatkiem nut zbożowych.
W smaku wytrawno-kwaskowe. Jest i nawet karmelek i biszkopt od słodów, ale wszystko to przykrywa narastająca z kolejnymi łykami goryczka ziołowo-cytrusowa. Alkohol ukryty. Wysycenie średnie podbija pijalność.
2019-01-21 21:31:51
Perlenbacher Premium Pilsawatar
K1
starstarstarstarstar
Perlenbacher Premium Pils
Smaczne piwko w dobrej cenie.
Smak łagodny, wyraźna goryczka.
2019-01-21 21:24:39
Amber APAawatar
Gość
Amber APA
Smaczne.
2019-01-21 21:22:45
Żywiec APAawatar
Gość
Żywiec APA
Do przełknięcia, ale szału nie ma.
2019-01-21 21:20:56
Łomża Exportawatar
Gość
Łomża Export
Witam chcialam powiedziec ze kupuje Łomże bez alkoholu i jedna partia o nr 1742LE148518292 jest zla piwo po otwarciu wylatuje z butelki tak sie burzy i jest gorzkie natomiast piwo z nr 1419LE157218311 jest slodkie i sie nie pieni zrobcie cos z tym
2019-01-21 21:00:56
Wrężel Tropical Black IIPAawatar
partacz
starstarstarstarstar
Wrężel Tropical Black IIPA
Black IPA to mój ulubiony rodzaj piwa, testuję każde jakie mi się uda kupić. To jest świetne, polecam.
2019-01-21 20:45:19
Edelmeister  Non-Alcoholicawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Edelmeister Non-Alcoholic
Wodniste, ryżowo-brzeczkowe. Bardzo jasne z niezłą pianą. Nie zaskoczyło na plus ani na minus.
2019-01-21 20:19:53
Manufaktura Piwna Piwo na Miodzie Gryczanymawatar
Gość
Manufaktura Piwna Piwo na Miodzie Gryczanym
w dino po 4 zeta i bd
2019-01-21 20:13:03
Wexford Irish Cream Aleawatar
Gość
Wexford Irish Cream Ale
Kiedyś było w każdym dużym carrefourze. Niestety od jakiś 2 lat nie jestem w stanie go w żadnym sklepie w Warszawie znaleźć
2019-01-21 20:03:23
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
Znajomi mówili spróbuj. Bardzo dobre. Albo trafiłem na stare bo kwaśne jak diabli. Zapach owszem super, goryczka lekka ok to lubię, tylko czemu takie kwaśne. Zna ktoś piwo podobne ale mniej kwaśne? Może być mocniej chmielowe.
2019-01-21 19:54:05
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
Ja poproszę kufel jak w reklamie wtedy będzie smak i ocena.
2019-01-21 19:40:34
Tuborg Grøn (Tuborg Green)awatar
Gość
Tuborg Grøn (Tuborg Green)
W Norwegii piłem tuborga przy każdej okazji, teraz po dłuższej przerwie stwierdzam że w Polsce w wersji 33cl to ten sam smak. Bardzo dobre piwo, przypomina letnie dni.. Fajnie po nim z paszczy czuć browarem. Nie wiem jak komu ale mi to sprawia frajdę
2019-01-21 19:37:33
Doctor Brew Victoria American IPAawatar
Gość
Doctor Brew Victoria American IPA
Vynikající pivo, vřele doporučuji. Koupeno v Lidlu v Kudowa Zdrój. V českých supermarketech nelze tak dobrý india pale ale koupit.
2019-01-21 19:29:51
Brewera No i Pa!awatar
Gość
Brewera No i Pa!
Warka 04/05/2019 bardzo dobra
2019-01-21 18:45:08
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Różnice w procesie wytwarzania piw koncernowych i regionalnych

Na przestrzeni niemal 6 tysięcy lat proces produkcji piwa był stale udoskonalany. Wysiłki piwowarów skierowane były na poprawę jakości oraz smaku produkowanego piwa. Jednak w ostatnich latach możemy zaobserwować głównie próby zmniejszenia kosztów oraz skrócenia czasu produkcji. Przynosi to często negatywne skutki w odniesieniu do jakości piwa. 
Na polskim rynku obserwujemy wzrost udziału lokalnych browarów w ogólnej sprzedaży piwa, pomimo znacznie wyższych cen ich wyrobów w stosunku do tych oferowanych przez duże koncerny piwowarskie. Konsumenci coraz częściej decydują się ponieść większe koszty w zamian za produkt tradycyjny o wyższej jakości.
Czy jednak różnice w produkcji piwa przez małe browary i koncerny są tak znaczące?
Poniżej postaram się przedstawić niektóre z nich.

Słód
Pierwsze różnice widać już na etapie produkcji słodu, który jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. W tradycyjnym procesie produkcji słód otrzymywany jest z jęczmienia browarnego podczas moczenia ziaren jęczmienia, kiełkowania, a następnie jego suszenia. W dzisiejszych czasach browary nie produkują słodu, ale kupują go w słodowniach.

Browary komercyjne często aby zmniejszyć koszt surowców, zamiast droższego słodu jęczmiennego stosują dodatki tzw. surowców niesłodowanych, będące tańszymi zamiennikami, nie zawierającymi enzymów koniecznych przy zacieraniu słodu, Dlatego też podczas ich stosowania konieczne jest dodawanie preparatów enzymatycznych i stabilizujących. Najczęściej spotykanymi dodatkami stosowanymi jako zamienniki słodu są kukurydza (ziarna, śruta, skrobia lub syrop kukurydziany), ryż, jęczmień, pszenica i cukier.

Chmiel
Tradycyjnie dodawano do piwa chmiel w postaci suszonych szyszek chmielowych. Zawierają one gorzkie żywice nadające piwu goryczkę, oraz olejki chmielowe dostarczające aromatycznych składników piwa. W chmielu stwierdzono obecność ponad 200 różnych substancji, posiadających m.in. właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Obniżających napięcie nerwowe i wspomagających walkę z bezsennością. Współcześnie najczęściej stosuje się zamienniki szyszek chmielowych - proszki, granulaty, ekstrakty lub preparaty chmielowe. 

Warzenie
W zależności od przyjętej metody wyróżniamy piwa tradycyjne - warzone w kadziach otwartych lub zamkniętych, oraz warzone metodą nowoczesną, w tankofermentatorach (połączenie kadzi fermentacyjnych i tanków leżakowych), otrzymywane metodą High Gravity Brewing. 
Polega one na warzeniu wysoko stężonej brzeczki, której ekstrakt jest znacznie wyższy niż w otrzymanym później piwie. Taką brzeczkę otrzymuję się poprzez odpowiednie modyfikacje etapu zacierania słodu, a przed rozlewem do butelek odpowiednio rozcieńcza wodą z nasyca dwutlenkiem węgla, aż do uzyskania odpowiedniej wartości ekstraktu piwa. Technologia znacznie zwiększa szybkość produkcji piwa, a także redukuje koszty. Jednak im większa zawartość ekstraktu w brzeczce, tym gorszy smak i zapach piwa, ponieważ w czasie fermentacji wytwarzają się większe ilości negatywnych produktów ubocznych.

Utrwalanie
Ze względu na brak sterylnych warunków podczas procesu produkcji piwa, pozostawienie go bez dodakowych czynności hamujących rozwój mikroorganizmów, pozwala na uzyskanie okresu przydatności do spożycia tylko ok. 2-3 tygodni. Piwo to posiada wszystkie składniki powstałe w czasie produkcji, oraz wartości odżywcze, ale wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.
W celu przdłużenia okresu przydatności piwa do spożycia najpowszechniej stosowaną w browarnictwie metodą jest pasteryzacja. Polega ona na kilkunastosekundowym podgrzaniu piwa do około 70oC w przepływie przez płytowy wymiennik ciepła i szybkim schłodzeniu. Piwo zostaje pozbawione mikroorganizmów, ale też witamin, mikroelementów itp. Pasteryzacja  powoduje także zubożenie smaku piwa.

Innym sposobem przełużenia trwałości piwa jest mikrofiltracja (zwana „zimną pasteryzacją”). Polegająca na przepływie niesterylnego piwa przez mikrofiltry, w wyniku czego niepożądane mikroorganizmy zostają zatrzymane na błonach. Uważa się, że ten sposób utrwalania powoduję podobne straty części składników odżywczych podobnie jak w przypadku pasteryzacji. Sprzęt do mikrofiltracji jest dość drogi, więc stosują ją najczęściej tylko duże browary.
Lokalne browary coraz częściej dla swoich wyrobów używają okeślenia „nieutrwalane”, aby podkreślić że w przeciwieństwie do piw koncernowych, ich produkt nie jest w żaden sposób utrwalany. 

Leżakowanie
Kolejną różnicą w produkcji piwa w browarze lokalnym, w porównaniu do koncernu, jest czas leżakowania. Piwo produkowane w koncernie leżakuje najczęściej od 5-12 dni, natomiast w lokalnym browarze okres ten wynosi przynajmniej 2 tygodnie, często i dłużej. Proces ten jest bardzo ważny ze względu na zjawiska, które zachodzą w trakcie jego trwania. Piwo klaruje się, nasyca naturalnym dwutlenkiem węgla, uzyskuje właściwy bukiet smakowo-zapachowy.

Jak widać wyższe ceny wyrobów tradycyjnych uzasadnione są wieloma czynnikami. Dzięki dużej różnorodności na rynku konsument może sam podjąć decyzję, czy woli dopłacić aby otrzymać lepszy jakościowo produkt.
wykonanie choruzy.pl © 2010