Czy wiesz, że...

6-7 litrów - tyle wody trzeba zużyć do wyprodukowania litra piwa. Woda to nie tylko składnik piwa, potrzebna jest do wytwarzania pary technologicznej, mycia, płukania, chłodzenia itp.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Żubr Szlachetny Mocnyawatar
Gość
Żubr Szlachetny Mocny
Dobry towar nie ma co ino chlac
2023-09-27 00:45:40
Pinta Miesiąca Wrzesień 2023 Upgrade Your Septemberawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Pinta Miesiąca Wrzesień 2023 Upgrade Your September
Kolejna dobra Session Hazy Ipka, mega gładka, mega pijalna. Aromat tropikalno - cytrusowy, smak owocowy, półwytrawny, goryczka zestowa, mało zalegająca. Ogólnie niezłe.
2023-09-26 23:23:32
Amber Bezalkoholowe IPAawatar
Filipczy
starstarstarstarstar
Amber Bezalkoholowe IPA
IPA od Amber trochę lepsza niż Miłosław. Ale oba są super jak na piwo bezalkoholowe.
2023-09-26 23:06:18
Miłosław Bezalkoholowe IPAawatar
Filipczy
starstarstarstarstar
Miłosław Bezalkoholowe IPA
Miłosław ciut gorszy niż Amber. Ale oba robią wrażenie jak na piwo bezalkoholowe!
2023-09-26 23:04:02
Namysłów Pilsawatar
Duch
starstar
Namysłów Pils
Standardowe piwo nie zaskakujące specjalnymi walorami smakowymi, jednakże zaspokajające potrzeby w dogodnej chwili. Znajdzie zastosowanie bardziej jako element zawodów w zerowaniu trunku na czas.
2023-09-26 22:43:54
Karlsberg Urpilsawatar
Gość
Karlsberg Urpils
Bardzo dobre przyjemne piwo z wspaniałą goryczką
2023-09-26 22:34:16
Dębowe Dojrzałe Mocneawatar
Duch
starstar
Dębowe Dojrzałe Mocne
Od dawna nie doświadczyłem tak wysokiej klasy walorów smakowych. Napój ten doskonale nadaje się do delektowania piwną nutą oraz barwą trunku jak i zerowaniem na czas ze względu na delikatność gwarantującą łagodne przyjęcie piwa.
2023-09-26 22:25:44
Lech Premiumawatar
c0ldii
star
Lech Premium
szczochy
2023-09-26 22:15:00
Carlsbergawatar
c0ldii
star
Carlsberg
Moje drugie ulubione piwo, zaraz po Heinekenie. Przyjemny smak i aromat.
2023-09-26 22:03:44
Heinekenawatar
c0ldii
star
Heineken
Osobiście moje ulubione piwo, wraz z Carlsbergiem. Smak jest bardzo przyjemny, jednak mało przyjemna jest cena i moc.
2023-09-26 21:54:54
Książęce Ciemne Łagodneawatar
weizenfan
starstarstarstarstar
Książęce Ciemne Łagodne
Butelka: tłoczona z wzorem korony książęcej, etykieta beżowo-brązowa z wizerunkiem księcia Jana Hochberga. Na dole etykiety podane parametry piwa. W miarę szczegółowy skład. Kapsel miedziany z nazwą browaru.
Aromat: w butelce bardzo saby. Są aromaty słodowe, kawowe, lekko czekoladowe, w tej kolejności. W szkle jeszcze słabiej, chociaż ta kawka jest jeszcze dość wyczuwalna.
Kolor: bardzo ciemnobrązowy, wręcz nieprzejrzyście czarny.
Piana: koloru ciemnobeżowego, wysoka, drobnopęcherzykowa, opada wolno. Lacing umiarkowany.
Smak: w pierwszym odczuciu całkiem gładki, pierwsze łyki naprawdę obiecujące. Bazowo piwo jest czysto słodowe, ale czuć głębię i różnorodność kilku rodzajów słodów. Przy przytrzymaniu na języku wychodzą smaczki czekoladowe, kawowe, lekko orzechowe, ale są to takie ciekawe nuty, nie są przytłaczające, ani mulące. Finisz dość krótki, w typie gorzkiej czekolady, lekki. Wysycenie w średnioniskich parametrach. Muszę przyznać, że jestem na tak. Tym piwem da się ugasić pragnienie, ale też trochę podelektować przy chłodnym wieczorze. Piwo nie jest zbyt sesyjne, ale jest całkiem pijalne.
Ogólna ocena: solidna pozycja, aromaty na początku nie zachwyciły, ale smak nadrobił. Miłe zaskoczenie.
Kupione: 26.09.2023, Biedronka, cena: 4.79zł, data ważności: 18.12.2023.
2023-09-26 21:50:36
Pyszne Mocneawatar
c0ldii
star
Pyszne Mocne
Gdy pierwszy raz ujrzałem to piwo wiedziałem, że muszę je spróbować. Kto by się spodziewał, że "pyszne mocne" będzie pyszne. Moim zdaniem to piwo jest dobre, jednak cena (zapłaciłem 4 złote) jest nieco za wysoka.
2023-09-26 21:47:57
PINTA i Okrasa Oktoberfestawatar
Novy80
starstarstarstarstar
PINTA i Okrasa Oktoberfest
Ja za lagerami nie przepadam to się mego miło pije. Mocno zaskakuje złożonością smaku a i aromat z wyglądem jest przedni
2023-09-26 21:26:23
Magic Road Everglowawatar
Malammore
starstarstarstarstar
Magic Road Everglow
Soczkowe, mlecznożółte, nieprzejrzyste, gęsta czapa drobnopęcherzykowej piany. Aromat nijaki, trochę słodkich egzotycznych owoców, brak nieprzyjemnych nut, ale sam aromat słabo wyczuwalny. Przede wszystkim bardzo pijalne. Zbalansowane, pełne, zbożowe, ale nieprzesłodzone, goryczka krótka, ale wyraźna już w pierwszym łyku.
2023-09-26 21:05:14
Perła Chmielowaawatar
Gość
Perła Chmielowa
Obrzydliwe, musiałem wylać. Jakiś okropny posmak w tym piwie, przez co nie dało się go pić. Może taka partia
2023-09-26 20:48:25
Dziki Wschód Czaj Apaczaawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Dziki Wschód Czaj Apacza
Blade i klarowne złoto. Piana kiepska. Aromat nowofalowego chmielenia. Herbaty nie czuję.
W smaku delikatna cytrusowość. Trochę śmielsza goryczka. Dopiero w posmaku hulają herbaciane garbniki, taniny i co tam jeszcze to zielsko oferuje. Ogólnie jako piwo obleci. Jako piwo z herbatą porażka.
2023-09-26 20:42:21
Tyskieawatar
Gość
Tyskie
piwo dla zula albo kogos kto wypije szczyny psie ze smakiem...
2023-09-26 19:58:58
Tsingtaoawatar
Spokoloko
starstarstarstarstar
Tsingtao
brak piany, null, zero... zapach bardzo podobny jeśli nie identyczny do naszego poczciwego hopfe z biedry, takie piwo z zielonej butelki. Smak oceniam bardzo subiektywnie, jest lekki, delikatnie słodkawy (zgaduję że to zasługa ryżu), chińczykom czy innym azjatom może smakować ale na moje polskie podniebienie to jest taki trochę gorszy średniak... no ale średniak. Polecam spróbować albo żeby przyszpanować "patrz ziomek, ja mam browarka z Chin, huehuehue". nic szczególnego
2023-09-26 19:48:01
PINTA i Okrasa Oktoberfestawatar
dart
starstarstarstarstar
PINTA i Okrasa Oktoberfest
Smaczny lager o intrygującym kolorze i ciekawym, słonym finiszu. Pieczywka brak, cena wysoka.
2023-09-26 19:37:28
Mariental Koźlakawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Mariental Koźlak
Piana bardziej beżowa niż biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza brunatna, nie do końca klarowne i przejrzyste, lekko zmętnione. W zapachu fajne nutki chlebowe, ziołowe, ciasteczkowe, biszkoptowe, karmelowe, melasa. W smaku słodkie, karmelowe, świeży chlebek, biszkopt, toffi, goryczka iluzoryczna, finisz drożdżowy, ziołowy, słabsza kontra kwaskowa, zadowalająca ilość ciała, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny, etykieta w czarno białej kolorystyce, klimatycznie wykonana graficznie, dość ubogo opisana. Warka 21.11.2023. Naprawdę porządny, stylowy Koźlak, może nieco przysłodki, ale ogólnie jest w porządku, tak na 7 z minusem.
2023-09-26 19:17:17
© ocen-piwo.pl 2017

Różnice w procesie wytwarzania piw koncernowych i regionalnych

Na przestrzeni niemal 6 tysięcy lat proces produkcji piwa był stale udoskonalany. Wysiłki piwowarów skierowane były na poprawę jakości oraz smaku produkowanego piwa. Jednak w ostatnich latach możemy zaobserwować głównie próby zmniejszenia kosztów oraz skrócenia czasu produkcji. Przynosi to często negatywne skutki w odniesieniu do jakości piwa. 
Na polskim rynku obserwujemy wzrost udziału lokalnych browarów w ogólnej sprzedaży piwa, pomimo znacznie wyższych cen ich wyrobów w stosunku do tych oferowanych przez duże koncerny piwowarskie. Konsumenci coraz częściej decydują się ponieść większe koszty w zamian za produkt tradycyjny o wyższej jakości.
Czy jednak różnice w produkcji piwa przez małe browary i koncerny są tak znaczące?
Poniżej postaram się przedstawić niektóre z nich.

Słód
Pierwsze różnice widać już na etapie produkcji słodu, który jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. W tradycyjnym procesie produkcji słód otrzymywany jest z jęczmienia browarnego podczas moczenia ziaren jęczmienia, kiełkowania, a następnie jego suszenia. W dzisiejszych czasach browary nie produkują słodu, ale kupują go w słodowniach.

Browary komercyjne często aby zmniejszyć koszt surowców, zamiast droższego słodu jęczmiennego stosują dodatki tzw. surowców niesłodowanych, będące tańszymi zamiennikami, nie zawierającymi enzymów koniecznych przy zacieraniu słodu, Dlatego też podczas ich stosowania konieczne jest dodawanie preparatów enzymatycznych i stabilizujących. Najczęściej spotykanymi dodatkami stosowanymi jako zamienniki słodu są kukurydza (ziarna, śruta, skrobia lub syrop kukurydziany), ryż, jęczmień, pszenica i cukier.

Chmiel
Tradycyjnie dodawano do piwa chmiel w postaci suszonych szyszek chmielowych. Zawierają one gorzkie żywice nadające piwu goryczkę, oraz olejki chmielowe dostarczające aromatycznych składników piwa. W chmielu stwierdzono obecność ponad 200 różnych substancji, posiadających m.in. właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Obniżających napięcie nerwowe i wspomagających walkę z bezsennością. Współcześnie najczęściej stosuje się zamienniki szyszek chmielowych - proszki, granulaty, ekstrakty lub preparaty chmielowe. 

Warzenie
W zależności od przyjętej metody wyróżniamy piwa tradycyjne - warzone w kadziach otwartych lub zamkniętych, oraz warzone metodą nowoczesną, w tankofermentatorach (połączenie kadzi fermentacyjnych i tanków leżakowych), otrzymywane metodą High Gravity Brewing. 
Polega one na warzeniu wysoko stężonej brzeczki, której ekstrakt jest znacznie wyższy niż w otrzymanym później piwie. Taką brzeczkę otrzymuję się poprzez odpowiednie modyfikacje etapu zacierania słodu, a przed rozlewem do butelek odpowiednio rozcieńcza wodą z nasyca dwutlenkiem węgla, aż do uzyskania odpowiedniej wartości ekstraktu piwa. Technologia znacznie zwiększa szybkość produkcji piwa, a także redukuje koszty. Jednak im większa zawartość ekstraktu w brzeczce, tym gorszy smak i zapach piwa, ponieważ w czasie fermentacji wytwarzają się większe ilości negatywnych produktów ubocznych.

Utrwalanie
Ze względu na brak sterylnych warunków podczas procesu produkcji piwa, pozostawienie go bez dodakowych czynności hamujących rozwój mikroorganizmów, pozwala na uzyskanie okresu przydatności do spożycia tylko ok. 2-3 tygodni. Piwo to posiada wszystkie składniki powstałe w czasie produkcji, oraz wartości odżywcze, ale wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.
W celu przdłużenia okresu przydatności piwa do spożycia najpowszechniej stosowaną w browarnictwie metodą jest pasteryzacja. Polega ona na kilkunastosekundowym podgrzaniu piwa do około 70oC w przepływie przez płytowy wymiennik ciepła i szybkim schłodzeniu. Piwo zostaje pozbawione mikroorganizmów, ale też witamin, mikroelementów itp. Pasteryzacja  powoduje także zubożenie smaku piwa.

Innym sposobem przełużenia trwałości piwa jest mikrofiltracja (zwana „zimną pasteryzacją”). Polegająca na przepływie niesterylnego piwa przez mikrofiltry, w wyniku czego niepożądane mikroorganizmy zostają zatrzymane na błonach. Uważa się, że ten sposób utrwalania powoduję podobne straty części składników odżywczych podobnie jak w przypadku pasteryzacji. Sprzęt do mikrofiltracji jest dość drogi, więc stosują ją najczęściej tylko duże browary.
Lokalne browary coraz częściej dla swoich wyrobów używają okeślenia „nieutrwalane”, aby podkreślić że w przeciwieństwie do piw koncernowych, ich produkt nie jest w żaden sposób utrwalany. 

Leżakowanie
Kolejną różnicą w produkcji piwa w browarze lokalnym, w porównaniu do koncernu, jest czas leżakowania. Piwo produkowane w koncernie leżakuje najczęściej od 5-12 dni, natomiast w lokalnym browarze okres ten wynosi przynajmniej 2 tygodnie, często i dłużej. Proces ten jest bardzo ważny ze względu na zjawiska, które zachodzą w trakcie jego trwania. Piwo klaruje się, nasyca naturalnym dwutlenkiem węgla, uzyskuje właściwy bukiet smakowo-zapachowy.

Jak widać wyższe ceny wyrobów tradycyjnych uzasadnione są wieloma czynnikami. Dzięki dużej różnorodności na rynku konsument może sam podjąć decyzję, czy woli dopłacić aby otrzymać lepszy jakościowo produkt.
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.