Czy wiesz, że...

Z wraku statku na dnie Bałtyku wydobyto 4 butelki wypełnione bardzo dobrze zachowanym piwem. Archeolodzy przypuszczają, że statek, który zatonął u brzegów Finlandii wyruszył w swoją podroż z Kopenhagi do St. Petersburga między 1800 a 1830 rokiem. Zatem wydobyte z dna morza piwo może mieć nawet 200 lat.

Najnowsze komentarze

Beczkowe Mocne 9%awatar
Gość
Beczkowe Mocne 9%
to nie jest piwo dla koneserów
ma jedno zadanie zawarte w 9%
miotnąć tak żebyś zamykając piwnice zostawił drzwi otwarte ale rano obczaił że kłódka jest zamknięta .... ch*j tam z drzwiami
haha
poważnie zakłóca działanie pamięci krótkotrwałej
a i usypia po 4 xD
pozdrawiam
Marcin
2020-01-27 12:29:26
Zlatý Bažant Ležiák 12%awatar
Gość
Zlatý Bažant Ležiák 12%
Dobre ale wolę Budveiser
2020-01-27 12:20:33
Tyskie Pilzneawatar
Gość
Tyskie Pilzne
Kupiłem na wyprzedazy w biedronce po 1,99 pln butelka. Data ważnosci do 05.2020. Chłodzony cały dzień w lodówce. Po otwarciu i pierwszym łyku fajny smak, nie za słodkie, dobry gaz, czuć goryczkę chwilę po na podniebieniu. Ale zeby nie było tak pięnikie z kazdym kolejnym łykiem coraz ciężej przechodzi przez gardło poprzez dziwny posmak ostrych pieczących w podniebienie wymiocin. Każdy kto wymiotowal zna to odczucie.
2020-01-27 10:52:28
Edelmeister Radler Lemonawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Edelmeister Radler Lemon
Jasny mętny kolor, piana szybko znika. Bardzo mocno schłodzone jest zupełnie niezłe jako napój do pizzy. Niestety po ogrzaniu robi się trochę zbyt ciężkie, słodkie, choć i tak na tle innych tego typu wytworów nie jest źle. Piwo w smaku bardzo wycofane, delikatna gorycz i kwaskowatość, troszkę czuć tak zwaną "chemię".
Jak na trunek poniżej 2zl za puszkę to jest jak najbardziej ok.
2020-01-27 10:31:28
Maltgarden Chocolate Coffee To Go - Gwatelama Bootlegawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Maltgarden Chocolate Coffee To Go - Gwatelama Bootleg
Wygląd: Dramat. Co tu się podziało? Barwa niemal czarna, ale piwo nie ma w ogóle piany
Zapach: jest tak intensywnie kakaowe i laktozowe, że kawy nie czuć, to kakao daje trochę sztucznym aromatem jak Magnus czekoladowy. Ciekawe czy podbijali aromatami? Bo akurat Maltgarden ma to w zwyczaju nie informuje o tym na etykiecie.
Smak: Brak piany wyjaśniony. Piwo nie posiada w ogóle nasycenia. W smaku już czuć wyraźnie kawę, choć kakao dominuje, do tego mleczność i wysoka kwaskowość, może od kawy. Pierwsze Coffee to go chwaliłem za idealnie wyważone połączenie lekkiego stouta (choć paramatry ma bardziej na FESa) z kawą, tu tego samego powiedzieć nie mogę, bo samo piwo gdzieś zniknęło. Na pierwszym planie jest kakao, kawa i mleczność. Co nie zmienia faktu, że mój egzemplarz jest wybrakowany i trafia do zlewu, bez wysycenia smakuje trochę jak lura z poprzedniego dnia.
2020-01-27 00:06:05
Grimbergen Cuvée Ambrée Double (Dubbel)awatar
Gość
Grimbergen Cuvée Ambrée Double (Dubbel)
Nie wiem skąd cena - płaciłem 4.7zł W składzie syrop karmelowy. Oceniam nisko ze względu na brak wow - miewamy w lidlu ciekawse bączki z belgii. To nie pisze gdzie jest robione, pisze że carlsberg. Piłem również z kija przy okazji. Słodkie. Mało się dzieje. Przy sugerowanej temperaturze 6*c pewnie jeszcze mniej. Nut belgiskij trochę i głównie w zapachu. W smaku jest winność ale tyle. Śliwki wychdzą z ogrzaniem spod curku. Na końcu trochę czekolada, trochę kakao, lekko kontrowane wygrazowanym szampanem, ale to tło. Smaczna nuda.
2020-01-26 23:20:56
Stary Browar Kościerzyna Pszeniczneawatar
Gość
Stary Browar Kościerzyna Pszeniczne
Niestety potwierdzam, właśnie po kilku łykach wylałem do zlewu bo nie dało się tego pić.
Kwaśne, śmierdzi spirytusem. Wyjątkowo podły wyrób piwnopodobny.
2020-01-26 22:39:19
Bojan Porterawatar
Gość
Bojan Porter
Bardzo klasyczny porter. Idealne wysycenie. Ciekawe bo przy swej słodkości wyrażna goryczka. Dość długi finisz. Piana ładna ale średnio trwała. Barwa ciemna nieprzejżysta. Długi smak gorzkiej czekolady. Bardzo mi smakuje. Polecam.

( smak-8 wygląd-7 zapach-8 )
Ocana ogólna. 7+
2020-01-26 21:47:44
Grodziska White IPAawatar
Gość
Grodziska White IPA
Za tę pieniądze lepszej nie ma.
2020-01-26 21:42:21
Funky Fluid Standard IPAawatar
jover
starstarstarstarstar
Funky Fluid Standard IPA
zapach mało intensywny, cytrusy, białe owoce, wysycenie niskie, w smaku słodkie, karmel, cytrusy, lekko soczkowe, gorycz średnia+, łodygowa, z początku nieprzyjemna, długo zalegająca w gardle, ogólnie średnie, cena 9,80zł
2020-01-26 21:14:33
Kormoran Ciemnyawatar
Luxeer
starstarstarstarstar
Kormoran Ciemny
Przyjemne ciemne piwo o 'lepiącej' ścianki pianie. W smaku przyjemne palone,godne polecenia
2020-01-26 20:51:47
Tatran Výčapné Světle Pivo 10°awatar
Gość
Tatran Výčapné Světle Pivo 10°
Super piwko. Pilem je bedac w pieknym Popradzie! Slowaczki sa urocze !
2020-01-26 20:45:27
Tatra Jasne Pełneawatar
Gość
Tatra Jasne Pełne
Smak do kitu czuć gorycz oraz smak wody na końcu. Ogólnie noo da się wypić ale szału niema
2020-01-26 20:43:05
Na Jurze Stacja Jabłko-Miętaawatar
Gość
Na Jurze Stacja Jabłko-Mięta
Jedno z moich ulubionych piwek ! Genialny orzeźwiający smak, który idealnie gasi pragnienie w gorące letnie dni.
2020-01-26 19:44:10
Solipiwko Haz3awatar
ekoman69
starstarstarstarstar
Solipiwko Haz3
Barwa złocista, zmętnione. Piana biała, wolno opadająca. Aromat niezbyt intensywny, delikatne nuty tropikalne i sianko. W smaku wytrawne, orzeźwiające, lekkie, ale nie wodniste. Wyraźna słodowo - siankowa podbudowa z przyjemną, lekką ziołową goryczką. Bardzo dobrze się to pije. Warka 17.12.2020. Kupione w sklepie alkoholowym za 9,99 zł.
2020-01-26 18:25:31
Żywiec Sesyjne IPAawatar
Amciakpiwosz
starstarstarstarstar
Żywiec Sesyjne IPA
Wg mnie piwo można oceniać później, najpierw jest super-super, a potem masz dość. Chyba spoko piwo po prostu. Jedno można wypić. Przyyywitaaać Paaana.
2020-01-26 18:24:58
Wąsosz Porter ze śliwkąawatar
Chrisrks
starstarstarstarstar
Wąsosz Porter ze śliwką
Po pierwsze to piwo nie mieści się w parametrach Porteru Bałtyckiego. Browar zamieszcza jednak info stosowne do sytuacji. Wygląd dobry.Ciemne,niemal nieprzejrzyste,brązowe z lekko rubinowymi przebłyskami. piana dosyć ciemno beżowa,średnio i drobno pęcherzykowa. Powoli opada pozostawiając koronkę na szkle. Aromat mocno słodowy,czekoladowy,taką ciemną gorzką czekoladą.Lekkie praliny i na końcu wędzona śliwka,która myślę powinna mocniej dawać się we znaki.Alko nieobecne w zapachu. Czyli poprawnie.W smaku dość kwaskowe,wytrawne ,mocno słodowe.W drugim uderzeniu wędzona śliwka,czekolada.Po chwili ta śliwka dominuje nad całością.Piwu trochę brakuje ciała ,ale Plato 15* więc co robić. Odrobinę za wysokie wysycenie,piwo nie jest gładkie,ale nieźle pijalne.Goryczka średnia,nie zalega zbyt długo na podniebieniu.Warto spróbować,ale szału nie ma.
2020-01-26 17:14:07
Deer Bear Yam Yamawatar
Gość
Deer Bear Yam Yam
#craft #beergeek #piwo #beer #piwokraftowe #DeerBear #White IPA #Yam Yam

Dobra ta nowa warka z Lidla(09.04.2021).
W zapachu cytrusowo-mangowy klimat, trochę słodu. W smaku rześkie , trochę słodkich owoców, gładkie, orzeźwiające, z dość niską cytrusową goryczką, pijalne bardzo.
2020-01-26 15:49:37
Gryf Lulu Gooseberry APAawatar
GENzo
starstarstarstarstar
Gryf Lulu Gooseberry APA
Agrest bardzo wyczuwalny, natomiast z truskawka jest juz trochę gorzej. Ogólnie smakuje jak lemoniada , co mnie osobiście bardzo zaskoczyło , bo spodziewałem się raczej czegoś słodkiego i meczącego na dłuższą metę.
2020-01-26 15:17:56
Browars Pilznerawatar
GENzo
starstarstarstarstar
Browars Pilzner
Kolejna warka diametralnie inna. Wszystko jest tak jak byc powinno przy tym stylu , karmelu nie czuć juz w ogóle.
2020-01-26 15:10:33
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Różnice w procesie wytwarzania piw koncernowych i regionalnych

Na przestrzeni niemal 6 tysięcy lat proces produkcji piwa był stale udoskonalany. Wysiłki piwowarów skierowane były na poprawę jakości oraz smaku produkowanego piwa. Jednak w ostatnich latach możemy zaobserwować głównie próby zmniejszenia kosztów oraz skrócenia czasu produkcji. Przynosi to często negatywne skutki w odniesieniu do jakości piwa. 
Na polskim rynku obserwujemy wzrost udziału lokalnych browarów w ogólnej sprzedaży piwa, pomimo znacznie wyższych cen ich wyrobów w stosunku do tych oferowanych przez duże koncerny piwowarskie. Konsumenci coraz częściej decydują się ponieść większe koszty w zamian za produkt tradycyjny o wyższej jakości.
Czy jednak różnice w produkcji piwa przez małe browary i koncerny są tak znaczące?
Poniżej postaram się przedstawić niektóre z nich.

Słód
Pierwsze różnice widać już na etapie produkcji słodu, który jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. W tradycyjnym procesie produkcji słód otrzymywany jest z jęczmienia browarnego podczas moczenia ziaren jęczmienia, kiełkowania, a następnie jego suszenia. W dzisiejszych czasach browary nie produkują słodu, ale kupują go w słodowniach.

Browary komercyjne często aby zmniejszyć koszt surowców, zamiast droższego słodu jęczmiennego stosują dodatki tzw. surowców niesłodowanych, będące tańszymi zamiennikami, nie zawierającymi enzymów koniecznych przy zacieraniu słodu, Dlatego też podczas ich stosowania konieczne jest dodawanie preparatów enzymatycznych i stabilizujących. Najczęściej spotykanymi dodatkami stosowanymi jako zamienniki słodu są kukurydza (ziarna, śruta, skrobia lub syrop kukurydziany), ryż, jęczmień, pszenica i cukier.

Chmiel
Tradycyjnie dodawano do piwa chmiel w postaci suszonych szyszek chmielowych. Zawierają one gorzkie żywice nadające piwu goryczkę, oraz olejki chmielowe dostarczające aromatycznych składników piwa. W chmielu stwierdzono obecność ponad 200 różnych substancji, posiadających m.in. właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Obniżających napięcie nerwowe i wspomagających walkę z bezsennością. Współcześnie najczęściej stosuje się zamienniki szyszek chmielowych - proszki, granulaty, ekstrakty lub preparaty chmielowe. 

Warzenie
W zależności od przyjętej metody wyróżniamy piwa tradycyjne - warzone w kadziach otwartych lub zamkniętych, oraz warzone metodą nowoczesną, w tankofermentatorach (połączenie kadzi fermentacyjnych i tanków leżakowych), otrzymywane metodą High Gravity Brewing. 
Polega one na warzeniu wysoko stężonej brzeczki, której ekstrakt jest znacznie wyższy niż w otrzymanym później piwie. Taką brzeczkę otrzymuję się poprzez odpowiednie modyfikacje etapu zacierania słodu, a przed rozlewem do butelek odpowiednio rozcieńcza wodą z nasyca dwutlenkiem węgla, aż do uzyskania odpowiedniej wartości ekstraktu piwa. Technologia znacznie zwiększa szybkość produkcji piwa, a także redukuje koszty. Jednak im większa zawartość ekstraktu w brzeczce, tym gorszy smak i zapach piwa, ponieważ w czasie fermentacji wytwarzają się większe ilości negatywnych produktów ubocznych.

Utrwalanie
Ze względu na brak sterylnych warunków podczas procesu produkcji piwa, pozostawienie go bez dodakowych czynności hamujących rozwój mikroorganizmów, pozwala na uzyskanie okresu przydatności do spożycia tylko ok. 2-3 tygodni. Piwo to posiada wszystkie składniki powstałe w czasie produkcji, oraz wartości odżywcze, ale wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.
W celu przdłużenia okresu przydatności piwa do spożycia najpowszechniej stosowaną w browarnictwie metodą jest pasteryzacja. Polega ona na kilkunastosekundowym podgrzaniu piwa do około 70oC w przepływie przez płytowy wymiennik ciepła i szybkim schłodzeniu. Piwo zostaje pozbawione mikroorganizmów, ale też witamin, mikroelementów itp. Pasteryzacja  powoduje także zubożenie smaku piwa.

Innym sposobem przełużenia trwałości piwa jest mikrofiltracja (zwana „zimną pasteryzacją”). Polegająca na przepływie niesterylnego piwa przez mikrofiltry, w wyniku czego niepożądane mikroorganizmy zostają zatrzymane na błonach. Uważa się, że ten sposób utrwalania powoduję podobne straty części składników odżywczych podobnie jak w przypadku pasteryzacji. Sprzęt do mikrofiltracji jest dość drogi, więc stosują ją najczęściej tylko duże browary.
Lokalne browary coraz częściej dla swoich wyrobów używają okeślenia „nieutrwalane”, aby podkreślić że w przeciwieństwie do piw koncernowych, ich produkt nie jest w żaden sposób utrwalany. 

Leżakowanie
Kolejną różnicą w produkcji piwa w browarze lokalnym, w porównaniu do koncernu, jest czas leżakowania. Piwo produkowane w koncernie leżakuje najczęściej od 5-12 dni, natomiast w lokalnym browarze okres ten wynosi przynajmniej 2 tygodnie, często i dłużej. Proces ten jest bardzo ważny ze względu na zjawiska, które zachodzą w trakcie jego trwania. Piwo klaruje się, nasyca naturalnym dwutlenkiem węgla, uzyskuje właściwy bukiet smakowo-zapachowy.

Jak widać wyższe ceny wyrobów tradycyjnych uzasadnione są wieloma czynnikami. Dzięki dużej różnorodności na rynku konsument może sam podjąć decyzję, czy woli dopłacić aby otrzymać lepszy jakościowo produkt.
wykonanie choruzy.pl © 2010