Czy wiesz, że...

Pierwsze aluminiowe puszki do piwa wymyślono w 1959 roku. Wprowadziła je do sprzedaży firma Pittsburgh Brewing Co w 1962 roku. Puszki te przypominały współczesne puszki do tuńczyka - otwarcie wymagało zerwania całego wieczka.

Najnowsze komentarze

Pilsvar APLawatar
Bob
starstarstarstarstar
Pilsvar APL
Jak na piwo z byłego Pilsweizera nie jest to zły wybór: Bez większych wad (leciutkie nuty siarkowe i dms), średnio pijalne i wodniste (co raczej źle świadczy o piwie). Amerykański chmiel jest wyraźnie wyczuwalny w aromacie jak i w smaku, objawiający się głównie nutami roślinnymi i cytrusowymi. Goryczka wyraźna, długo zalegająca. Podsumowując jest to jedno z gorszych piw z amerykańskim chmielem jakie piłem, ale i tak lepsze niż większość wyrobów dostępnych w moim rejonie. Mimo wszystko warto spróbować, bo cena nie jest wysoka.
2020-08-05 00:23:55
Perła Chmielowaawatar
Gość
Perła Chmielowa
dokładnie tak, MLECZNY, bo czuję w tym piwie płatki owsiane
2020-08-05 00:13:19
Jacek Siedleckiawatar
grochu
starstarstarstar
Jacek Siedlecki
Dramat.
Wygląd: brudno złote, mętne, prawie bez piany.
Zapach: tylko diacetyl. Miały być pewnie kwiatki, wyszła taka krówka, że aż dusi.
Smak: gorzkawa woda, breja, bez wysycenia. Coś strasznego.
Ogólnie: piwo wylałem. Powinien to zrobić ten, kto pił je przed rozlewem. Nie do zaakceptowania.
2020-08-05 00:07:17
Łomża Jasneawatar
Gość
Łomża Jasne
Chłopi to byli u Reymonta a ty aię wypowiadasz jak sekretarz POP w hucie Lenina - po to jest ten portal, żeby oceniać piwo a nie wprowadzać zamordyzm i urawniłowkę - także żenada towarzyszu
2020-08-04 23:51:52
Żubrawatar
Gość
Żubr
Bardzo dobre piwo! Wręcz rewelacja! Polecam wszystko!
2020-08-04 23:43:40
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
najlepsze piwo jakie istnieje, tanie, slodziutkie leciutko jak pietka jezuska o gardelko, no idealne no i za 2ruble polskie
2020-08-04 23:42:11
Grodziska APAawatar
RisingSon
starstarstarstarstar
Grodziska APA
Piana wysoka, niemal wychodzi ze szkła. Szybko znika. Kolor ciemne złoto, zmetnione. W aromacie drożdże, chlebowosc, ciężko szukać nut chmiel owych. W smaku mocno gazowane, szampańskie, slodowe, lekko kwas lowe, minimalna kontra goryczki. Wychodzą też drożdże. Coś tu poszło nie tak
2020-08-04 23:32:58
Mazurskie Ale Jasnyawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Mazurskie Ale Jasny
Piana biała, drobno i gruboziarnista, wysoka na około pół centymetra, bardzo szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza piaskowa, lekko zmętnione, nie do końca klarowne i przejrzyste. W zapachu niewyraźne nuty słodowe, subtelne ziołowe klimaty, może biszkopt? Szału nie ma. W smaku podobnie, mocno wodnisty wyrób, goryczka iluzoryczna o profilu ziołowym, lekka kontra kwaskowa, taka ziemistość czy drożdżowość, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Mazurskiego, etykieta naprawdę ładnie, klimatycznie wykonana graficznie, jednak dość ubogo opisana. Warka 25.02.2021. Oj mocno przeciętny, niewyraźny Ale. Słodowy profil, trochę zboża, zioła... Cena nieadekwatna do jakości. Ode mnie 5 z plusem, niestety zawód.
2020-08-04 23:25:59
Funky Fluid Tomyski Pilsawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Funky Fluid Tomyski Pils
Wygląd: barwa blada słomka, lekko zmętnione, piana jak skrobiowa zawiesina
Zapach: ten aromat chmielowy nie bucha jakoś strasznie, pachnie raczej subtelnie, jak byle regionalniak, więcej tu chyba Iungi, jest cytrynowo, grejprfutowo, czarna porzeczka, rdest
Smak: Wodniak i po 10 się tego można było spodziewać, ale dlaczego tu jest niemal zerowe wysycenie? Desitka powinna być lekka, rześka i mocno wysycona, a tu mam mdłą wodę prawie bez dwutlenku węgla. Nawet gdyby nie ta dyskwalifikująca wada, to kolejny raz dałem się nabrać na polskiego pilsa. Polacy robią pilsy na dwa sposoby, albo to ciężkie piwo z dużym udziałem monachijskiego w zasypie albo woda bez charakteru, tyle że dobrze nachmielona. Każdy z nich nijak się ma do dobrego pilsa czeskiego lub niemieckiego. Tu mamy ten drugi typ, takie piwa od lat warzą Wąsosz, Jagiełło czy Odbytów, warzą też dla podrabiańców typu Wiślane czy Wawelskie. Warzy je też kraft i smakują podobnie jak cierpka papierowa woda, czasem lepiej czasem gorzej nachmielona. To mi przypimna jakieś niemieckie piwo z lidla za 2 zł, które w zesżłym roku się pojawiło w okolicach Oktobefest. Smakowało bardzo podobnie, nawet goryczka podobna, to jest odrobinę bardziej nachmielone. Tamto jednak było pijalne, bo było nagazowane.
2020-08-04 23:01:23
V.I.P. Original Mocneawatar
Gość
V.I.P. Original Mocne
Mie
2020-08-04 22:58:54
Książęce Porterawatar
Gość
Książęce Porter
W smaku nie jest zły ale mam wrażenie jakby nie przeżarty spirytus palił mnie w przełyku. Od biedy może być ale ma rynku jest wiele lepszych porterów
2020-08-04 22:37:07
Guinness Draughtawatar
Gość
Guinness Draught
Napiszę tak: nie mam dość wysublimowanego smaku, pijam piwa w przedziale cenowym od 2zł do 10zł. Smak tego piwa i konsystencja wydają się być nie podobne do piw które znam, początkowo też nie doceniałem charakteru tego napoju ale teraz już wiem, że w upalne dni dobrze schłodzone smakuje wyśmienicie :). W skrócie oryginalny Stout
2020-08-04 22:26:44
Rohozec Třináctka 13° světlé speciální pivoawatar
Gość
Rohozec Třináctka 13° světlé speciální pivo
Podobno piwa powyżej 5,5% alkoholu mogą mieć margnies błędu aż 1% na plus albo minus czyli np. piwo 5,7% może w rzeczywistości i zgodnie z prawem mieć 4,7% i nic nie zrobisz. W tym piwie jest zdecydowane uczciwe 6% z etykiety albo i więcej, bo po trzech już mam wesoło. Dlatego polecam, tym bardziej, że zachęca do tego cena.
2020-08-04 22:25:48
Łomża Radler 0,0% Ogórek-Cytryna-Miętaawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Łomża Radler 0,0% Ogórek-Cytryna-Mięta
Jasne, piana chyba była, ale szybko się zmyła. Mocny zapach ogórkowy. W smaku troszkę landrynki, minimalna słodowość, ogórek zdecydowanie obecny. Cytryna na granicy autosugestii, mięty ja nie czuję. Ciekawostka ze składu - ekstrakt mięty 0.005%. pije się zupełnie nieźle, posiada troszkę gazu i nie jest wyklejająco słodkie.
2020-08-04 21:49:20
Westvleteren 6awatar
Dreamlander
starstarstarstarstar
Westvleteren 6
Niezła cena jak na Westvleteren. Pamiętam jak zimą piwa z tego browaru weszły do Lidla, to ceny (w zależności od wersji) wahały się między 40-55 zł za butelkę. Potem jak zorientowano się, że słabo schodzą, to stopniowo obniżyli ceny, ale i tak dałem za "szóstkę" ponad 20 zł.
2020-08-04 21:39:28
Fortuna Czarne Whisky Woodawatar
Gość
Fortuna Czarne Whisky Wood
Jeśli czujecie w nim colę, to chyba nigdy coli nie piliście.Czuć gorzką czekoladę, piwo nie w moim stylu.
2020-08-04 21:37:00
Argus Radler 0,0% Cytryna + Mięta + Kwiat Czarnego Bzuawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Argus Radler 0,0% Cytryna + Mięta + Kwiat Czarnego Bzu
Bardzo jasne, rzecz jasna piana znika szybko i nic z niej nie zostaje. W aromacie nie ma w ogóle śladu piwa, ale to nie jest zaskoczenie. W aromacie cytrusowo, może tego bzu trochę jest, ale poza tym bardzo słodko. W smaku nie jest ultra słodki, ale i tak trochę zbyt słodki, żebym chciał wypić go dla ugaszenia pragnienia... Wysycenie praktycznie żadne. Pije się średnio, wyczuć można te składowe z nazwy, czyli bez, cytrynę i miętę. A mięty jest za mało żeby troszkę tę słodycz fajnie przydusić. Aha, oczywiście goryczki nie ma xD
2020-08-04 21:24:39
Cieszyn Lagerawatar
Gość
Cieszyn Lager
Jak dla mnie super . 7/10 , cena w delikatnych centrum 4.99 zł
2020-08-04 21:24:35
Nepomucen & Weźże Krafta Pijże Vol.2awatar
DymekMU
starstarstarstarstar
Nepomucen & Weźże Krafta Pijże Vol.2
Jestem mocno zdziwiony tak dobrymi ocenami. W mojej opinii piwo jest po prostu dobre i nic więcej.
Wygląd: Słomkowe, można wręcz uznać, iż białe z drobną pianką, która szybko opada.
Zapach: Aromat jest bardzo mocny - cytrusowy, wyczuwalne białe owoce, może trochę mango ? Podsumowując zapach jest naprawdę świetny.
Smak: I tu największe rozczarowanie, dla mnie piwo jest po prostu poprawne i dobre, ale nic więcej. Nie wyróżnia się według mnie w smaku. Wybijają się cytrusy, niska goryczka, niskie wysycenie. W pierwszym odczuciu myślałem, że jest wodniste, ale może przesadzam.
Podsumowując jak dla mnie po prostu ok, bez szału.
2020-08-04 20:38:00
Stu Mostów WRCLW Pilsawatar
Gość
Stu Mostów WRCLW Pils
najgorszy wroclawski browar, lecą na nazwie, nie warte ceny
2020-08-04 20:33:28
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Różnice w procesie wytwarzania piw koncernowych i regionalnych

Na przestrzeni niemal 6 tysięcy lat proces produkcji piwa był stale udoskonalany. Wysiłki piwowarów skierowane były na poprawę jakości oraz smaku produkowanego piwa. Jednak w ostatnich latach możemy zaobserwować głównie próby zmniejszenia kosztów oraz skrócenia czasu produkcji. Przynosi to często negatywne skutki w odniesieniu do jakości piwa. 
Na polskim rynku obserwujemy wzrost udziału lokalnych browarów w ogólnej sprzedaży piwa, pomimo znacznie wyższych cen ich wyrobów w stosunku do tych oferowanych przez duże koncerny piwowarskie. Konsumenci coraz częściej decydują się ponieść większe koszty w zamian za produkt tradycyjny o wyższej jakości.
Czy jednak różnice w produkcji piwa przez małe browary i koncerny są tak znaczące?
Poniżej postaram się przedstawić niektóre z nich.

Słód
Pierwsze różnice widać już na etapie produkcji słodu, który jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. W tradycyjnym procesie produkcji słód otrzymywany jest z jęczmienia browarnego podczas moczenia ziaren jęczmienia, kiełkowania, a następnie jego suszenia. W dzisiejszych czasach browary nie produkują słodu, ale kupują go w słodowniach.

Browary komercyjne często aby zmniejszyć koszt surowców, zamiast droższego słodu jęczmiennego stosują dodatki tzw. surowców niesłodowanych, będące tańszymi zamiennikami, nie zawierającymi enzymów koniecznych przy zacieraniu słodu, Dlatego też podczas ich stosowania konieczne jest dodawanie preparatów enzymatycznych i stabilizujących. Najczęściej spotykanymi dodatkami stosowanymi jako zamienniki słodu są kukurydza (ziarna, śruta, skrobia lub syrop kukurydziany), ryż, jęczmień, pszenica i cukier.

Chmiel
Tradycyjnie dodawano do piwa chmiel w postaci suszonych szyszek chmielowych. Zawierają one gorzkie żywice nadające piwu goryczkę, oraz olejki chmielowe dostarczające aromatycznych składników piwa. W chmielu stwierdzono obecność ponad 200 różnych substancji, posiadających m.in. właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Obniżających napięcie nerwowe i wspomagających walkę z bezsennością. Współcześnie najczęściej stosuje się zamienniki szyszek chmielowych - proszki, granulaty, ekstrakty lub preparaty chmielowe. 

Warzenie
W zależności od przyjętej metody wyróżniamy piwa tradycyjne - warzone w kadziach otwartych lub zamkniętych, oraz warzone metodą nowoczesną, w tankofermentatorach (połączenie kadzi fermentacyjnych i tanków leżakowych), otrzymywane metodą High Gravity Brewing. 
Polega one na warzeniu wysoko stężonej brzeczki, której ekstrakt jest znacznie wyższy niż w otrzymanym później piwie. Taką brzeczkę otrzymuję się poprzez odpowiednie modyfikacje etapu zacierania słodu, a przed rozlewem do butelek odpowiednio rozcieńcza wodą z nasyca dwutlenkiem węgla, aż do uzyskania odpowiedniej wartości ekstraktu piwa. Technologia znacznie zwiększa szybkość produkcji piwa, a także redukuje koszty. Jednak im większa zawartość ekstraktu w brzeczce, tym gorszy smak i zapach piwa, ponieważ w czasie fermentacji wytwarzają się większe ilości negatywnych produktów ubocznych.

Utrwalanie
Ze względu na brak sterylnych warunków podczas procesu produkcji piwa, pozostawienie go bez dodakowych czynności hamujących rozwój mikroorganizmów, pozwala na uzyskanie okresu przydatności do spożycia tylko ok. 2-3 tygodni. Piwo to posiada wszystkie składniki powstałe w czasie produkcji, oraz wartości odżywcze, ale wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.
W celu przdłużenia okresu przydatności piwa do spożycia najpowszechniej stosowaną w browarnictwie metodą jest pasteryzacja. Polega ona na kilkunastosekundowym podgrzaniu piwa do około 70oC w przepływie przez płytowy wymiennik ciepła i szybkim schłodzeniu. Piwo zostaje pozbawione mikroorganizmów, ale też witamin, mikroelementów itp. Pasteryzacja  powoduje także zubożenie smaku piwa.

Innym sposobem przełużenia trwałości piwa jest mikrofiltracja (zwana „zimną pasteryzacją”). Polegająca na przepływie niesterylnego piwa przez mikrofiltry, w wyniku czego niepożądane mikroorganizmy zostają zatrzymane na błonach. Uważa się, że ten sposób utrwalania powoduję podobne straty części składników odżywczych podobnie jak w przypadku pasteryzacji. Sprzęt do mikrofiltracji jest dość drogi, więc stosują ją najczęściej tylko duże browary.
Lokalne browary coraz częściej dla swoich wyrobów używają okeślenia „nieutrwalane”, aby podkreślić że w przeciwieństwie do piw koncernowych, ich produkt nie jest w żaden sposób utrwalany. 

Leżakowanie
Kolejną różnicą w produkcji piwa w browarze lokalnym, w porównaniu do koncernu, jest czas leżakowania. Piwo produkowane w koncernie leżakuje najczęściej od 5-12 dni, natomiast w lokalnym browarze okres ten wynosi przynajmniej 2 tygodnie, często i dłużej. Proces ten jest bardzo ważny ze względu na zjawiska, które zachodzą w trakcie jego trwania. Piwo klaruje się, nasyca naturalnym dwutlenkiem węgla, uzyskuje właściwy bukiet smakowo-zapachowy.

Jak widać wyższe ceny wyrobów tradycyjnych uzasadnione są wieloma czynnikami. Dzięki dużej różnorodności na rynku konsument może sam podjąć decyzję, czy woli dopłacić aby otrzymać lepszy jakościowo produkt.
wykonanie choruzy.pl © 2010