zamknij Przeglądaj bez reklam! patronite

Czy wiesz, że...

Koźlak (niem. Bock) - rodzaj mocnego piwa warzonego ze słodu jęczmiennego, najczęściej przy użyciu drożdży dolnej fermentacji. Zawiera min. 16% ekstraktu oraz min. 6% alkoholu. Fermentuje i leżakuje dłużej niż inne piwa, nawet do 18 tygodni. Koźlak warzony jest w kilku odmianach przygotowywanych na różne okresy: maj (koźlak majowy), jesień (od października, koźlak tradycyjny), Boże Narodzenie (koźlak pszeniczny, koźlak dubeltowy).

Najnowsze komentarze

Tenczynek RISawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Tenczynek RIS
Barwa czarna , niezmętniona , typowa dla stylu. Piana beżowa , niska , niezbyt trwała i zostawia szczątkowy lacing. W aromacie pralinki czekoladowe zdecydowanie , trochę wanilii wg mnie. Bardzo fajny aromat. W smaku nie czuć alko , delikatnie szczypie na języku , mogło by być mniej gazu jednak. Czekolada , wanilia. W miarę gęste , goryczka niezła choć wolałbym więcej palonosci. Kawał porządnego piwa , za te około 12 zł to bardzo fajna propozycja. Warka do 31.12.2019
2019-06-25 23:31:02
Perun Kraina Welesaawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Perun Kraina Welesa
Barwa czarna , zmętniona całkowicie. Piana mocno beżowa , ładna , drobna choć niskiej trwałości i z słabym lacingiem. W aromacie czuć dym i ciemne słody. Jest żyto jak najbardziej wyczuwalne , czekolada a ten dym daje delikatnie owocem ale nie wiem jakim. Fajny aromat , klasyka gatunku. W smaku piwo jak na styl ma mało alko , choć nie pije się tak łatwo. Typowo degustacyjne , dymione , palone , choć z niska goryczką. Mało gazu. Ogólnie piwo smaczne , nawet bardzo i niedrogie. Jak ktoś lubi te klimaty to takie 8 z minusem to odpowiednia ocena dla tego Peruna. Warka do 06.02.2022
2019-06-25 23:14:37
Perun Los Chmurnikaawatar
Thesloma
starstarstarstarstar
Perun Los Chmurnika
Piwo dość karmelowo-żywiczne. Miejscami słodowe z delikatnymi elementami NE IPA ale chociaż goryczka jest dość znikoma a owoce bardzo w tle . U mnie mocno naciągana 7 bo piwo dobrej jakości ale brakuje tych owoców i świeżośći.
2019-06-25 23:14:12
Brokreacja Espressoningawatar
Thesloma
starstarstarstarstar
Brokreacja Espressoning
Delikatne poczucie toniku w kwestii gorzkości , ogółem piwo kawowe i cytrusowe dość przyjemnie. Przyznam że to było doświadczenie dość ciekawe i inne. Warto spróbować zdecydowanie
2019-06-25 23:12:32
Pinta & 8 Wired Baltyk-Tasmanawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Pinta & 8 Wired Baltyk-Tasman
Barwa czarna , zmętniona całkowicie. Piana beżowa , obfita co mnie trochę zaskoczyło i w miarę drobna i zostawia niezły lacing. W aromacie ładnie czuć czekoladę , delikatnie skórkę od chleba , paloność i słodycz delikatna. Ciekawy aromat , choć trochę ma z risa. W smaku genialne ułożone , subtelnie palone , słodycz skontrowana goryczką. Mega czekolada , Ogólnie piwo bardzo dobre , trochę drogie ale rozumiem cenę. Jeden z lepszych Porterów jakie piłem. Mocne 8 na 10. Warka do 23.01.2021
2019-06-25 22:57:05
Pinta Masterbarawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Pinta Masterbar
No w aromacie zdecydowanie wyczuwalne toffi. To takie toffi kojarzące się z Irysami, takimi cukierkami.
Następnie dochodzą nuty melanoidynowe. Piana nieobfita, drobnopęcherzykowa, szybko zniknęła.
Kolor ciemnomiedziany wpadający w brąz, klarowne. W Teku wychodzi również w aromacie nugat i biszkopty.
Piana jest bardzo mała, ale lacing, który pozostawia jest super. No w smaku jest typowo barley wine.
Jest wyklejająco, treściwie. Chociaż piwo jest moim zdaniem zbyt wyważone. Brakuje zarówno słodyczy
jak i goryczki. Piwo jest ?krótkie? w odbiorze. Niby coś się zaczyna a za moment się kończy. Alkohol fajnie
ukryty, czuć jedynie lekkie rozgrzewanie w przełyku po kilku łykach. W świetle dzisiejszego Kraftu piwo
nie porywa, choć jest solidne.
2019-06-25 22:44:30
Lapin Kulta 5,2%awatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Lapin Kulta 5,2%
Barwa pełne złoto , klarowna . piana mistrzostwo świata , mega trwała , drobna i zostawia piękny lacing , szok. W aromacie słód i nie daje zielona butelką. Nieźle pachnie , bez wad. W smaku niska goryczka , leciutko wodniste , idealna na te upały .słodowe , gaz poniżej średniej. Po prostu dobre jest , miło zaskoczony jestem , spodziewałem się gówna a wypiłem z przyjemnością ,przy naszych koncernach to niczym Ferrari i Fiat. Warka do 04.05.20 , takie 7 z delikatnym minusem ale zasługuje na pochwały. Pierwsze piwo z Finlandii.
2019-06-25 22:42:00
Jan Olbracht Rzemieślniczy Kord Whiskey Barrel Agedawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Jan Olbracht Rzemieślniczy Kord Whiskey Barrel Aged
Przyjemne piwo orzechowe w aromacie. Trochę uderza jak barley wine. Zapach winny, lekko owocowy. Bardziej słodki niż chmielowy. Czuć mocniejszym alkoholem tzn. whisky. Super piwko szkoda, że tak drogie. Specyficzna butelka o dużym kapslu
2019-06-25 22:39:38
Specjal Jasny Pełnyawatar
Gość
Specjal Jasny Pełny
Przynajmniej żeś się przyznał, że zbyt gorzkie jest dla Twojego gusta. Niestety polski piwosz jest przyzwyczajony do "nijakości".
2019-06-25 21:47:39
Raduga Foxy Greyawatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
Raduga Foxy Grey
Drobno-pęcherzykowa, gęsta czapa piany w kolorze écru. Utrzymująca się. Lacing bardzo obficie - grubo okala ścianki szkła w postaci maźnięć. Barwa miodowa - zmętniona. W aromacie konkretnie bucha herbatą Earl Grey i to dobrej jakości muszę przyznać oraz dodatkiem amerykańskich chmieli. W smaku również ogromna doza herbaty w połączeniu z amerykańskim charakterem. Goryczka na dobrym - średnim poziomie nie zalegającym na finiszu.
Wysycenie: niskie
Warka do: 12.02.2020/B1
2019-06-25 21:39:59
Lech Premiumawatar
Gość
Lech Premium
Owszem, że jest gorsze. Gorsze i droższe. Kiedyś było być może ciut lepsze i ciut słabsze, ale od kiedy Tyskacz jest o obniżonej mocy i z potwierdzonymi składnikami, to za Leszkiem stoi już tylko reklama.
2019-06-25 21:30:08
Lech Premiumawatar
Gość
Lech Premium
Dobrze, że jest tanie to nie szkoda tych pieniędzy. Gorsze od tyskiego moim zdaniem.
2019-06-25 21:27:13
Łomża Radler Cytryna (dawniej Łomża Lemonowe)awatar
Gość
Łomża Radler Cytryna (dawniej Łomża Lemonowe)
Fantastyczny radler! Najlepszy jaki piłam.
2019-06-25 21:17:41
Trzech Kumpli Idiotaawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Trzech Kumpli Idiota
Mocny RIS trochę klimat torfowy czasem. Mało słodki. Bardziej goryczkowy i palony. Gęsty świetny z finiszem czekoladowym, zbożowym. Zapach kawy,brakuje trochę posmaku owocowego, ale nadrabia wyrazistością goryczki.
2019-06-25 20:57:27
Pinta Megabitawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Pinta Megabit
Bardzo ładny aromat. Połączenie nut cytrusów, owoców tropikalnych i nut sosnowych. Słaba piana, chwilę
po wlaniu do szkła zniknęła. Piwo jest koloru żółtego, generalnie przejrzyste. W szkle głównie czuć
grejpfruta i mango. W smaku jest lekkie rozczarowanko. Wysokie wysycenie. Owocowość znikła, za to
przeważają nuty żywiczne i nuty iglaste. Goryczka jest konkretna, taka lekko szczypiąca, ewidentnie
żywiczna, ale niezalegająca. No jest to rasowy West Coast, choć nie trafił w me gusta. Piwo jest
zdecydowanie wytrawne, wręcz gorzkie.
2019-06-25 20:46:39
Połczyn Golden Honey Belgian Styleawatar
szab12
starstarstarstarstar
Połczyn Golden Honey Belgian Style
Miło czytać podobną opinie!
2019-06-25 20:18:59
Lech Premiumawatar
Gość
Lech Premium
Dobre lepsze od tanich siksów a akurat promocja w dino po 2,29zł wiec jak tu na upały nie pić :)
2019-06-25 20:14:21
Połczyn Golden Honey Belgian Styleawatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
Mikkeller Bao Baoawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Mikkeller Bao Bao
W aromacie głównie słodowo. Wyczuwalna delikatnie jest trawa cytrynowa. Bardzo obfita, kremowa,
drobnopęcherzykowa piana. Ciemnozłoty kolor, wpadający w lekki bursztyn, jest klarowne.
W szkle wyczuwalne lekkie karmelowo-miodowe nuty. W smaku jest średnio. Jest ta trawa cytrynowa,
ale dominuje w tym piwie słodowość. Jest gładkie dzięki użyciu płatków ryżowych. Piwo nie zachwyca.
Wysycenie średnie. Goryczka niska, ale lekko zalegająca. Piwo jest przez słodowość dość słodkie.
Piwo jest w jakimś stopniu złożone, bo po początkowej słodowej słodyczy następuje lekka trawiasto-cytrusowa
kwaśność.
2019-06-25 19:50:36
Cornelius Hazy Truskawka + Wiśniaawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Cornelius Hazy Truskawka + Wiśnia
Różowo ? pomarańczowe. A piana biała. Wzorcowa jak na weizena przystało.
W aromacie dominuje truskawka.
W smaku też. Kompcik fifty fifty z niezłą pszenicą.
Na lato może być.
2019-06-25 19:50:08
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Różnice w procesie wytwarzania piw koncernowych i regionalnych

Na przestrzeni niemal 6 tysięcy lat proces produkcji piwa był stale udoskonalany. Wysiłki piwowarów skierowane były na poprawę jakości oraz smaku produkowanego piwa. Jednak w ostatnich latach możemy zaobserwować głównie próby zmniejszenia kosztów oraz skrócenia czasu produkcji. Przynosi to często negatywne skutki w odniesieniu do jakości piwa. 
Na polskim rynku obserwujemy wzrost udziału lokalnych browarów w ogólnej sprzedaży piwa, pomimo znacznie wyższych cen ich wyrobów w stosunku do tych oferowanych przez duże koncerny piwowarskie. Konsumenci coraz częściej decydują się ponieść większe koszty w zamian za produkt tradycyjny o wyższej jakości.
Czy jednak różnice w produkcji piwa przez małe browary i koncerny są tak znaczące?
Poniżej postaram się przedstawić niektóre z nich.

Słód
Pierwsze różnice widać już na etapie produkcji słodu, który jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. W tradycyjnym procesie produkcji słód otrzymywany jest z jęczmienia browarnego podczas moczenia ziaren jęczmienia, kiełkowania, a następnie jego suszenia. W dzisiejszych czasach browary nie produkują słodu, ale kupują go w słodowniach.

Browary komercyjne często aby zmniejszyć koszt surowców, zamiast droższego słodu jęczmiennego stosują dodatki tzw. surowców niesłodowanych, będące tańszymi zamiennikami, nie zawierającymi enzymów koniecznych przy zacieraniu słodu, Dlatego też podczas ich stosowania konieczne jest dodawanie preparatów enzymatycznych i stabilizujących. Najczęściej spotykanymi dodatkami stosowanymi jako zamienniki słodu są kukurydza (ziarna, śruta, skrobia lub syrop kukurydziany), ryż, jęczmień, pszenica i cukier.

Chmiel
Tradycyjnie dodawano do piwa chmiel w postaci suszonych szyszek chmielowych. Zawierają one gorzkie żywice nadające piwu goryczkę, oraz olejki chmielowe dostarczające aromatycznych składników piwa. W chmielu stwierdzono obecność ponad 200 różnych substancji, posiadających m.in. właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Obniżających napięcie nerwowe i wspomagających walkę z bezsennością. Współcześnie najczęściej stosuje się zamienniki szyszek chmielowych - proszki, granulaty, ekstrakty lub preparaty chmielowe. 

Warzenie
W zależności od przyjętej metody wyróżniamy piwa tradycyjne - warzone w kadziach otwartych lub zamkniętych, oraz warzone metodą nowoczesną, w tankofermentatorach (połączenie kadzi fermentacyjnych i tanków leżakowych), otrzymywane metodą High Gravity Brewing. 
Polega one na warzeniu wysoko stężonej brzeczki, której ekstrakt jest znacznie wyższy niż w otrzymanym później piwie. Taką brzeczkę otrzymuję się poprzez odpowiednie modyfikacje etapu zacierania słodu, a przed rozlewem do butelek odpowiednio rozcieńcza wodą z nasyca dwutlenkiem węgla, aż do uzyskania odpowiedniej wartości ekstraktu piwa. Technologia znacznie zwiększa szybkość produkcji piwa, a także redukuje koszty. Jednak im większa zawartość ekstraktu w brzeczce, tym gorszy smak i zapach piwa, ponieważ w czasie fermentacji wytwarzają się większe ilości negatywnych produktów ubocznych.

Utrwalanie
Ze względu na brak sterylnych warunków podczas procesu produkcji piwa, pozostawienie go bez dodakowych czynności hamujących rozwój mikroorganizmów, pozwala na uzyskanie okresu przydatności do spożycia tylko ok. 2-3 tygodni. Piwo to posiada wszystkie składniki powstałe w czasie produkcji, oraz wartości odżywcze, ale wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.
W celu przdłużenia okresu przydatności piwa do spożycia najpowszechniej stosowaną w browarnictwie metodą jest pasteryzacja. Polega ona na kilkunastosekundowym podgrzaniu piwa do około 70oC w przepływie przez płytowy wymiennik ciepła i szybkim schłodzeniu. Piwo zostaje pozbawione mikroorganizmów, ale też witamin, mikroelementów itp. Pasteryzacja  powoduje także zubożenie smaku piwa.

Innym sposobem przełużenia trwałości piwa jest mikrofiltracja (zwana „zimną pasteryzacją”). Polegająca na przepływie niesterylnego piwa przez mikrofiltry, w wyniku czego niepożądane mikroorganizmy zostają zatrzymane na błonach. Uważa się, że ten sposób utrwalania powoduję podobne straty części składników odżywczych podobnie jak w przypadku pasteryzacji. Sprzęt do mikrofiltracji jest dość drogi, więc stosują ją najczęściej tylko duże browary.
Lokalne browary coraz częściej dla swoich wyrobów używają okeślenia „nieutrwalane”, aby podkreślić że w przeciwieństwie do piw koncernowych, ich produkt nie jest w żaden sposób utrwalany. 

Leżakowanie
Kolejną różnicą w produkcji piwa w browarze lokalnym, w porównaniu do koncernu, jest czas leżakowania. Piwo produkowane w koncernie leżakuje najczęściej od 5-12 dni, natomiast w lokalnym browarze okres ten wynosi przynajmniej 2 tygodnie, często i dłużej. Proces ten jest bardzo ważny ze względu na zjawiska, które zachodzą w trakcie jego trwania. Piwo klaruje się, nasyca naturalnym dwutlenkiem węgla, uzyskuje właściwy bukiet smakowo-zapachowy.

Jak widać wyższe ceny wyrobów tradycyjnych uzasadnione są wieloma czynnikami. Dzięki dużej różnorodności na rynku konsument może sam podjąć decyzję, czy woli dopłacić aby otrzymać lepszy jakościowo produkt.
wykonanie choruzy.pl © 2010