Czy wiesz, że...

Lwówek to najstarszy browar w Polsce (Pierwsze piwo uwarzono w 1209 r.), który produkuje piwo według tradycyjnych metod, przy otwartych kadziach, co dziś już jest dużą rzadkością.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Holsten_SA
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Trybunał Porter Bałtycki awatar
Gość
Trybunał Porter Bałtycki
gdyby nie ten cukier, to byłby całkiem smaczny. Niestety przesłodzony jak karmi, a szkoda, bo ma fajny aromat i paloność
2021-08-02 19:46:04
Żubrawatar
Gość
Żubr
Morze być naprawde nie jest złe i dobrze wchodzi
2021-08-02 19:08:19
Żubrawatar
Gość
Żubr
Ja jestem chłopem ale mam troche kopyto wielbłąda. Pogrzebiemy sobie w dupach?
2021-08-02 19:07:41
Żywiec Jasne Lekkieawatar
Gość
Żywiec Jasne Lekkie
pije to drugi raz, za pierwszym nie miało po prostu smaku. Tym razem są to wodniste popłuczyny z estrami (zielone jabłko), przez co przypomina płyn do mycia naczyń. Obrzydliwe
2021-08-02 19:05:43
Perła Exportawatar
Gość
Perła Export
Jak na promocji to może być, w innym wypadku lepiej coś innego kupić typu browarne czy rzubr
2021-08-02 19:04:38
BrewDog Punk IPAawatar
Gość
BrewDog Punk IPA
Po zapachu spodziewałem się słodkiego przechmielonego ulepu jak w prawie każdej IPA, a tu zaskoczenie, niska słodkość i goryczka też nie odrzuca. Zdecydowanie jedno z najlepszych IPA jakie piłem
2021-08-02 18:38:21
Budweiser Budvar Originalawatar
Gość
Budweiser Budvar Original
kolejne dobre piwo, które zostało zjebane przez koncernY?
2021-08-02 18:23:10
Trybunał Export Podwójnie Chmieloneawatar
Gość
Trybunał Export Podwójnie Chmielone
Gdzie wy tu macie goryczkę? Słodkie jak Tyskie...
2021-08-02 18:22:02
Hopito Ghost Trainawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Hopito Ghost Train
Czuć wyraźnie cytrusy i kokos. Aromat fajny, ale nie bucha. Cytrusy w typie czerwonych pomarańczy. Piwo prezentuje się bardzo fajnie. Ciemnożółte, soczek, bardzo soczyste, hazy. Po przelaniu do szkła mocniej czuć cytrusy. Jest soczkowość. Wysycenie średnie, w stronę niskiego. Ciało fajne, choć nie jakoś bardzo dobre. Jest gładkość wyraźna. Delikatna słodycz. Owocowość typowo cytrusy. Ciężko tu wyróżnić któryś. Choć jak już muszę to pomarańcze i to nie czerwone, ale zwykłe. Fajna soczystość. Czy jest soczkowe, no to dość średnio. Goryczka średnia, taka trochę cytrusowa, trochę albedowa i jest lekko zalegająca. Bardzo fajna DIPA. Nie jakaś wybitna, ale bardzo solidna. Aha, nie czuć tu żadnych nut znanych z DIPA. Smakuje jak regularna IPA. Jest tutaj ta lekkość, zwiewność. Alkohol ukryty, nie czuć nic tych 8 % alk.
2021-08-02 18:09:24
Hopito Cosmic Tripawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Hopito Cosmic Trip
Czuć wyraźnie owoce tropikalne. Mango, gujawa, choć w takiej dojrzałej odsłonie. Cytrusy, no pewnie też trochę. Jasnożółte, soczyste, dość mętne. W szkle czuć czerwone pomarańcze, czyli Galaxy. Aromat przyjemny. Wysycenie raczej niskie. Ciało dobre. Dość gładkie. Owocowość średnia, bo cytrusy i lekko tropiki.Jest słodkie,ale przełamane goryczką. Goryczka wyraźna, średnia i cytrusowa. Generalnie laktozy nie czuć, ale piwo jest takie pełne. Pewnie zasługą tego jest laktoza. Dobre piwo, ale mało wyraźne. Choć samą goryczkę szanuje. Lekki hopburn. Mało soczkowe, ale goryczka dobra.
2021-08-02 18:05:20
Stu Mostów New England Pale Ale Strata|Pacificaawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Stu Mostów New England Pale Ale Strata|Pacifica
No cytrusy wchodzą aż miło. Czuć białe owoce również. Buchanie chmielem. Piana bardzo słaba. Tak słaba piana na tego typu piwach jest nietypowa, w dodatku bardzo szybko zniknęła. Barwa jasnożółta, dość soczyste, hazy. Aromat w szkle mniej intensywny. Cytrusy, ale też cebulka. Wysycenie dość obfite. Piwo rośnie. Ciało słabe, nie ma co mówić, że nie. Gładkość taka dość. W smaku lekkie cytrusy. To tyle. Piwo proste i lekkie, ale czy przyjemne, no dość. Jest ta soczkowość, znana z New England. W piwie zaskakuje goryczka, nie jest wysoka, ale nie spodziewałem się takiej. Lekko zalega, wyraźnie cytrusowa, fajne takie odczucie.
2021-08-02 17:58:28
Stu Mostów & North Brewing ART+45 Triple Fruited Goseawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Stu Mostów & North Brewing ART+45 Triple Fruited Gose
Nie jest to mój ulubiony styl. Jednak tego piwa jest ciekaw. Na nosie głównie truskawki. Pachnie jak shake truskawkowy. Banany po chwili też są. Piana niska, drobnopęcherzykowa. Jest ciemnopomarańczowe, wpadające w czerwony, mało soczyste, jest mgliste. No wygląd jest mało zachwycający. W szkle dalej mnóstwo truskawek i bananów. Czuć też laktozę, co stanowi ciekawe połączenie. Wysycenie jest wysokie. Ciało myślę nawet fajne. Ma 12,5 BLG, więc nie ma co szału oczekiwać. Spodziewałem się większej owocowości. Trochę banany. No niestety truskawka mało konkretna i daje taką sztucznością. Fajna podbudowa słodowa. Sól jest wyraźna. Kwaśność zaznaczona, ale trochę niska. Odczucie w ustach jest fajne, piwo trochę rozczarowujące.
2021-08-02 17:51:07
Stu Mostów New England IPA All Citraawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Stu Mostów New England IPA All Citra
Single Hop. Dawno nie piłem takiego piwa. Fajnie cytrusowo. Najmocniej czuć grejpfruty. Choć pomarańcze i mandarynki też. Piana niska, drobna. Ciemnożółte, dość soczyste, soczkowe, hazy. W szkle podobnie, bardzo cytrusowo. Jest soczkowo. Wysycenie średnie, w stronę niskiego. Ciało dobre. Piwo ma 15,5 BLG i myślę, że ciało oddaje to. Jest gładkie. Co w aromacie, to i w smaku. Mocna cytrusowość. Czuć pomarańcze przede wszystkim. Trochę szkoda, że nie ma tych grejpfrutów. Tak delikatnie słodkie. Soczkowe. Dość soczyste. Piwo przywodzi na myśl oranżadę cytrusową. Coś w tym klimacie. Jest fajnie lekko i pijalnie. Piwo na upał myślę idealne. Goryczka tylko niska, choć czuć ją i taka oczywiście jest cytrusowa. Cytrusowe love.
2021-08-02 17:43:26
Trzech Kumpli Tassieawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Trzech Kumpli Tassie
Wyraźny aromat białego wina. Też nuty tropikalne. Jest owocowo. No fajnie pachnie, choć nie ma buchania. Piana bardzo obfita. Piwo jest jasnożółte, leciutko zamglone. W szkle podobnie, głównie tropiki. Im dłużej wącham to piwo, tym bardziej są owoce tropikalne a znikają nuty białych owoców. Smakowo całkiem, ale odczucie w ustach słabe. Piwo pozbawione gazu. Ciało słabe. Brakuje tutaj gładkości. Owocowość jest, taka właśnie tropikalna, ale w typie bardzo przejrzałym. Piwo słodkie. No liczyłem na więcej po aromacie. Ja rozumiem, że to jest Pale Ale, ale tak wodnistego piwa to się nie spodziewałem. Słodowość delikatna. Goryczka niska, choć jest zaznaczona. Generalnie mało ciekawe, ale pijalne. Trzech Kumpli ostatnio dość średnio.
2021-08-02 17:30:47
Amber Browarne Pilsawatar
Gość
Amber Browarne Pils
moim zdaniem piwo powinno smakować jak piwo, bez zbędnych smaków
2021-08-02 16:39:17
Amber Browarne Pilsawatar
Gość
Amber Browarne Pils
jest to bardzo dobre piwo... i ta nazwa, kusi od początku, polecam
2021-08-02 16:36:56
Specjal Jasny Pełnyawatar
Gość
Specjal Jasny Pełny
Najczęściej spotykany Specjal to właśnie z dominującą w smaku ohydną kukurydzą ;(
2021-08-02 16:01:53
Widmo Kunekuneawatar
szucik
starstarstarstarstar
Widmo Kunekune
Straszny syf. To na pewno nie jest soczysta IPA na nowozelandzkich chmielach.
2021-08-02 15:52:48
Lech Free Ananas i Guawaawatar
Gość
Lech Free Ananas i Guawa
Japierdole wylewa się, ujebalem całe spodnie i biurko, się klei jak sperma na ryju mojej ex
2021-08-02 15:48:39
Specjal Jasny Pełnyawatar
Gość
Specjal Jasny Pełny
Raz smakuje jak woda z wyczuwalnym alko, raz czuć kukurydzę, innym razem słodycz taka czekolada jakby ? Który to dobry Specjal ? Ta czekoladowa słodycz ma prawo smakować, ale rzadko trafi się taka warka.
2021-08-02 15:47:09
© ocen-piwo.pl 2017

Różnice w procesie wytwarzania piw koncernowych i regionalnych

Na przestrzeni niemal 6 tysięcy lat proces produkcji piwa był stale udoskonalany. Wysiłki piwowarów skierowane były na poprawę jakości oraz smaku produkowanego piwa. Jednak w ostatnich latach możemy zaobserwować głównie próby zmniejszenia kosztów oraz skrócenia czasu produkcji. Przynosi to często negatywne skutki w odniesieniu do jakości piwa. 
Na polskim rynku obserwujemy wzrost udziału lokalnych browarów w ogólnej sprzedaży piwa, pomimo znacznie wyższych cen ich wyrobów w stosunku do tych oferowanych przez duże koncerny piwowarskie. Konsumenci coraz częściej decydują się ponieść większe koszty w zamian za produkt tradycyjny o wyższej jakości.
Czy jednak różnice w produkcji piwa przez małe browary i koncerny są tak znaczące?
Poniżej postaram się przedstawić niektóre z nich.

Słód
Pierwsze różnice widać już na etapie produkcji słodu, który jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. W tradycyjnym procesie produkcji słód otrzymywany jest z jęczmienia browarnego podczas moczenia ziaren jęczmienia, kiełkowania, a następnie jego suszenia. W dzisiejszych czasach browary nie produkują słodu, ale kupują go w słodowniach.

Browary komercyjne często aby zmniejszyć koszt surowców, zamiast droższego słodu jęczmiennego stosują dodatki tzw. surowców niesłodowanych, będące tańszymi zamiennikami, nie zawierającymi enzymów koniecznych przy zacieraniu słodu, Dlatego też podczas ich stosowania konieczne jest dodawanie preparatów enzymatycznych i stabilizujących. Najczęściej spotykanymi dodatkami stosowanymi jako zamienniki słodu są kukurydza (ziarna, śruta, skrobia lub syrop kukurydziany), ryż, jęczmień, pszenica i cukier.

Chmiel
Tradycyjnie dodawano do piwa chmiel w postaci suszonych szyszek chmielowych. Zawierają one gorzkie żywice nadające piwu goryczkę, oraz olejki chmielowe dostarczające aromatycznych składników piwa. W chmielu stwierdzono obecność ponad 200 różnych substancji, posiadających m.in. właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Obniżających napięcie nerwowe i wspomagających walkę z bezsennością. Współcześnie najczęściej stosuje się zamienniki szyszek chmielowych - proszki, granulaty, ekstrakty lub preparaty chmielowe. 

Warzenie
W zależności od przyjętej metody wyróżniamy piwa tradycyjne - warzone w kadziach otwartych lub zamkniętych, oraz warzone metodą nowoczesną, w tankofermentatorach (połączenie kadzi fermentacyjnych i tanków leżakowych), otrzymywane metodą High Gravity Brewing. 
Polega one na warzeniu wysoko stężonej brzeczki, której ekstrakt jest znacznie wyższy niż w otrzymanym później piwie. Taką brzeczkę otrzymuję się poprzez odpowiednie modyfikacje etapu zacierania słodu, a przed rozlewem do butelek odpowiednio rozcieńcza wodą z nasyca dwutlenkiem węgla, aż do uzyskania odpowiedniej wartości ekstraktu piwa. Technologia znacznie zwiększa szybkość produkcji piwa, a także redukuje koszty. Jednak im większa zawartość ekstraktu w brzeczce, tym gorszy smak i zapach piwa, ponieważ w czasie fermentacji wytwarzają się większe ilości negatywnych produktów ubocznych.

Utrwalanie
Ze względu na brak sterylnych warunków podczas procesu produkcji piwa, pozostawienie go bez dodakowych czynności hamujących rozwój mikroorganizmów, pozwala na uzyskanie okresu przydatności do spożycia tylko ok. 2-3 tygodni. Piwo to posiada wszystkie składniki powstałe w czasie produkcji, oraz wartości odżywcze, ale wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.
W celu przdłużenia okresu przydatności piwa do spożycia najpowszechniej stosowaną w browarnictwie metodą jest pasteryzacja. Polega ona na kilkunastosekundowym podgrzaniu piwa do około 70oC w przepływie przez płytowy wymiennik ciepła i szybkim schłodzeniu. Piwo zostaje pozbawione mikroorganizmów, ale też witamin, mikroelementów itp. Pasteryzacja  powoduje także zubożenie smaku piwa.

Innym sposobem przełużenia trwałości piwa jest mikrofiltracja (zwana „zimną pasteryzacją”). Polegająca na przepływie niesterylnego piwa przez mikrofiltry, w wyniku czego niepożądane mikroorganizmy zostają zatrzymane na błonach. Uważa się, że ten sposób utrwalania powoduję podobne straty części składników odżywczych podobnie jak w przypadku pasteryzacji. Sprzęt do mikrofiltracji jest dość drogi, więc stosują ją najczęściej tylko duże browary.
Lokalne browary coraz częściej dla swoich wyrobów używają okeślenia „nieutrwalane”, aby podkreślić że w przeciwieństwie do piw koncernowych, ich produkt nie jest w żaden sposób utrwalany. 

Leżakowanie
Kolejną różnicą w produkcji piwa w browarze lokalnym, w porównaniu do koncernu, jest czas leżakowania. Piwo produkowane w koncernie leżakuje najczęściej od 5-12 dni, natomiast w lokalnym browarze okres ten wynosi przynajmniej 2 tygodnie, często i dłużej. Proces ten jest bardzo ważny ze względu na zjawiska, które zachodzą w trakcie jego trwania. Piwo klaruje się, nasyca naturalnym dwutlenkiem węgla, uzyskuje właściwy bukiet smakowo-zapachowy.

Jak widać wyższe ceny wyrobów tradycyjnych uzasadnione są wieloma czynnikami. Dzięki dużej różnorodności na rynku konsument może sam podjąć decyzję, czy woli dopłacić aby otrzymać lepszy jakościowo produkt.
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.