Czy wiesz, że...

Cerveceria Polar-Malterias Unidas z chilijskiego miasta Punta Arenas to browar położony najbliżej bieguna południowego. Natomiast najbliżej bieguna północnego działa browar Immiaq z Grenlandii.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
doktor_piwo
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Okocim Jasne Okocimskieawatar
Gość
Okocim Jasne Okocimskie
Przecież wedlug dawnego wspaniałego okocimia to są wogóle nieprzyjemne szczyny a nie piwo.
2023-02-04 08:38:30
Pinta RisFactorawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Pinta RisFactor
Czarne. Bez prześwitów. Sycząca piana, brązowa. Na początku spora, redukuje się do atolu. Aromat czekoladowo likierowy.
Smak mocno gorzkiej czekolady, kakao. Silnie rozgrzewające. Słodycz w okolicach umiarkowanej. Gaz niski.
W końcowej fazie paloność i goryczka. Świetne piwo. Bez dodatków też jest atrakcyjne i wspaniałe.
2023-02-04 05:34:28
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)awatar
KONESER1234
star
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)
Pan smakołysz zna sie na rzeczy i wie co mówi


Zapraszam na banańca !
2023-02-04 03:40:15
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)awatar
SMAKOŁYSZ
star
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)
Jako wieloletni smakołysz piw różnorakich mogę tylko powiedzieć, że kornel bananowy bananiec jest wyśmienity, fantastyczny, wspaniały, niewiarygodnie pyszny, nietuzinkowy i wogle najlepszy.

Mają na to wpływ następujące czynniki:
- Piwo jest dobre
- W zasadzie najlepsze
- Nie jest to IPA(tfu)
- Można pić dużo i dalej się chce pić (też dużo)
- Oj jakie to dobre

Wady:
- Można przypadkiem wypić za dużo i pęknąć
- Ale warto
- Jakieś mongoły nie doceniają smaku wieloletniego doświadczenia bananowego piwowarów banańca przepysznego i piszą głupoty tutaj

Zapraszam do kupna oraz konsumpcji!
2023-02-04 03:29:33
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)awatar
Gość
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)
potwierdzam użytkownik mówi racje, polać mu kornela a lamusom ipy zgniłe śmierdzące poczwórne z dodatkiem źdźbła trawska gdzie psy sikają
2023-02-04 03:18:45
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)awatar
KONESER1234
star
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)
NAJLEPSZE CO MOŻE WAS W ŻYCIU SPOTKAĆ
WYMIENIAM ZALETY:
- Najlepsze
- Bananiec
- Jak widzisz na półce to pakuj walize po brzegi
- jak jesteś przeciwnikiem ipy która sie psuje po 2 dniach od produkcji bo meble miały zły kolor więc sie zepsuła to to będzie twoje top 1 piwo do końca twoich dni zanim trafisz do nieba(które nie istnieje) bananowego.

Wady:
- nie ważne ile kupisz kończy sie w 4 sekundy.

Pozdrawiam KONESER
Nie pozdrawiam tylko osób hejtujących nara leszcze z lamusami sie nie pieszcze
2023-02-04 03:14:45
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)awatar
Gość
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)
Dobre bananowy pyszny banan polecam najlepsze
2023-02-04 03:13:05
Bergquell Erdbeer Porterawatar
Gość
Bergquell Erdbeer Porter
Gdzie można kupić to piwo truskawkowe bo słyszałam ze dobre
2023-02-04 03:10:01
Książęce Ciemne Łagodneawatar
Gość
Książęce Ciemne Łagodne
Za kilka godzin skończę nockę w pracy i udam się do sklepu aby zakupić 4 sztuki tego trunku, nie mogę się doczekać pozdrawiam
2023-02-04 02:25:46
Funky Fluid Save the pedestalsawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Funky Fluid Save the pedestals
Wygląd: bardzo blade, gdyby nie było mętne to przypominałoby najtańsze szczyny z marketu, piana ok
Zapach: skromne nachmielenie, trochę cytrusów, kwiatów, białych owoców, zboże
Smak: W smaku podobnie, lekkie piwo, bardzo wodniste, o nachmieleniu, które szału nie robi, niewarte swojej ceny
2023-02-04 01:16:46
Tradycynis Ciemny z Ziołamiawatar
ezavv
starstarstarstarstar
Tradycynis Ciemny z Ziołami
Pijalne, dobre
2023-02-04 01:15:00
Węgrzce Wielkie Ale Pomarańczaawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Węgrzce Wielkie Ale Pomarańcza
Smakuje jak woda z mydlinami
2023-02-04 00:13:50
Zwierzynieckie awatar
Gość
Zwierzynieckie
Kupiłem w Lidlu po 3 zł za puszkę. Piwo przypomina piwa typu Tatra, harnaś. Jak masz odrobinę smaku to nie kupuj. Zwykła perła to przy tym rarytas!!! Fatalne! Budwaisery czy nawet perlenbacher to rarytas! Idź do biedry po hoppfe będziesz zadowolony to jest badziewie nie do oceny!
2023-02-04 00:12:30
Primator Single Hop Lagerawatar
Borsuk77
starstarstarstarstar
Primator Single Hop Lager
Piwo z datą do 20.06.2023. Jka u Primatora - wyróżniająca się butelka, stylowy kapsel browaru i całkiem niezła oprawa graficzna.

Wygląd - kolor złoty, lekka mgiełka, spore nasycenie, piana o średniej wysokości (całkiem trwała, osiada na szklance). Aromat - melon, zioła i nuty chlebowej skórki; pojawia się też nuta diacetylu - przyjemny, choć nie powala intensywnością. Smak - melon, zioła, kwiaty, geranium; całkiem przyjemna goryczka, jest też słodowa kontra, delikatne nuty maślane, są też lekkie nuty kwaskowe (jak czerwona porzeczka) - dużo się dzieje.

Piwo oceniam na 8-, bo nie jest idealne, ale pije się z przyjemnością i wyróżnia się na plus w kategorii czeskich lagerów; jest czymś pomiędzy czeską klasyką a rasowym IPL na amerykańskich chmielach.
2023-02-03 23:57:31
AleBrowar Saint No More 2022 Christmas Stoutawatar
Gość
AleBrowar Saint No More 2022 Christmas Stout
Zaciekawiło mnie to piwo. Niby niekoniecznie smaczne, aromat taki też chwiejnym krokiem się przechadzający ale jednak ciekawe. Barwa ciemna, wysycenie w sam raz. W smaku lekka kwasowość, kakao, przyprawy korzenne, słodycz niska. W mojej ocenie brakuje mu ciała. Więcej płatków owsianych i więcej ekstraktu załatwiłoby sprawę i wyniosłoby ten napój na wyżyny.
2023-02-03 23:35:20
Romper Extreme 12%awatar
Gość
Romper Extreme 12%
Może po to, aby nie mieć gigantycznego kaca?? Już po 2/3 9% następnego dnia boli głowa. To co dopiero po tym. Tego 12% nie próbowałem, i nie mam zamiaru.
2023-02-03 23:18:01
Lubuskie Jasneawatar
Gość
Lubuskie Jasne
Bardzo dobre, wyważony smak, delikatne, lekka goryczka.
2023-02-03 22:44:22
Saint No More 2022 Single Hop Sultanaawatar
Gość
Saint No More 2022 Single Hop Sultana
Pale Ale smakuje jak IPA??? Nie narzekam, ale to jakieś dziwne jest...
2023-02-03 22:36:44
Perła Chmielowaawatar
Gość
Perła Chmielowa
Kupione w Biedronce po dłuższej przerwie niestety z trudem dopiłem do końca bez piany wodniste i bez smaku. Nie warto nawet za cenę z rabatem wyszło 2.8 zł. Kupiłem dlatego że IPA książęca miała jakąś zaporową cenę blisko 7 zł. Moglłem wziąć zwykłego żywca i smakowo byłoby lepiej
2023-02-03 22:21:38
Schwaben Bräu Das Helle awatar
Kiszkor2
starstarstarstarstar
Schwaben Bräu Das Helle
Przyjemne, ale spodziewałem się więcej
2023-02-03 21:59:54
© ocen-piwo.pl 2017

Różnice w procesie wytwarzania piw koncernowych i regionalnych

Na przestrzeni niemal 6 tysięcy lat proces produkcji piwa był stale udoskonalany. Wysiłki piwowarów skierowane były na poprawę jakości oraz smaku produkowanego piwa. Jednak w ostatnich latach możemy zaobserwować głównie próby zmniejszenia kosztów oraz skrócenia czasu produkcji. Przynosi to często negatywne skutki w odniesieniu do jakości piwa. 
Na polskim rynku obserwujemy wzrost udziału lokalnych browarów w ogólnej sprzedaży piwa, pomimo znacznie wyższych cen ich wyrobów w stosunku do tych oferowanych przez duże koncerny piwowarskie. Konsumenci coraz częściej decydują się ponieść większe koszty w zamian za produkt tradycyjny o wyższej jakości.
Czy jednak różnice w produkcji piwa przez małe browary i koncerny są tak znaczące?
Poniżej postaram się przedstawić niektóre z nich.

Słód
Pierwsze różnice widać już na etapie produkcji słodu, który jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. W tradycyjnym procesie produkcji słód otrzymywany jest z jęczmienia browarnego podczas moczenia ziaren jęczmienia, kiełkowania, a następnie jego suszenia. W dzisiejszych czasach browary nie produkują słodu, ale kupują go w słodowniach.

Browary komercyjne często aby zmniejszyć koszt surowców, zamiast droższego słodu jęczmiennego stosują dodatki tzw. surowców niesłodowanych, będące tańszymi zamiennikami, nie zawierającymi enzymów koniecznych przy zacieraniu słodu, Dlatego też podczas ich stosowania konieczne jest dodawanie preparatów enzymatycznych i stabilizujących. Najczęściej spotykanymi dodatkami stosowanymi jako zamienniki słodu są kukurydza (ziarna, śruta, skrobia lub syrop kukurydziany), ryż, jęczmień, pszenica i cukier.

Chmiel
Tradycyjnie dodawano do piwa chmiel w postaci suszonych szyszek chmielowych. Zawierają one gorzkie żywice nadające piwu goryczkę, oraz olejki chmielowe dostarczające aromatycznych składników piwa. W chmielu stwierdzono obecność ponad 200 różnych substancji, posiadających m.in. właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Obniżających napięcie nerwowe i wspomagających walkę z bezsennością. Współcześnie najczęściej stosuje się zamienniki szyszek chmielowych - proszki, granulaty, ekstrakty lub preparaty chmielowe. 

Warzenie
W zależności od przyjętej metody wyróżniamy piwa tradycyjne - warzone w kadziach otwartych lub zamkniętych, oraz warzone metodą nowoczesną, w tankofermentatorach (połączenie kadzi fermentacyjnych i tanków leżakowych), otrzymywane metodą High Gravity Brewing. 
Polega one na warzeniu wysoko stężonej brzeczki, której ekstrakt jest znacznie wyższy niż w otrzymanym później piwie. Taką brzeczkę otrzymuję się poprzez odpowiednie modyfikacje etapu zacierania słodu, a przed rozlewem do butelek odpowiednio rozcieńcza wodą z nasyca dwutlenkiem węgla, aż do uzyskania odpowiedniej wartości ekstraktu piwa. Technologia znacznie zwiększa szybkość produkcji piwa, a także redukuje koszty. Jednak im większa zawartość ekstraktu w brzeczce, tym gorszy smak i zapach piwa, ponieważ w czasie fermentacji wytwarzają się większe ilości negatywnych produktów ubocznych.

Utrwalanie
Ze względu na brak sterylnych warunków podczas procesu produkcji piwa, pozostawienie go bez dodakowych czynności hamujących rozwój mikroorganizmów, pozwala na uzyskanie okresu przydatności do spożycia tylko ok. 2-3 tygodni. Piwo to posiada wszystkie składniki powstałe w czasie produkcji, oraz wartości odżywcze, ale wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.
W celu przdłużenia okresu przydatności piwa do spożycia najpowszechniej stosowaną w browarnictwie metodą jest pasteryzacja. Polega ona na kilkunastosekundowym podgrzaniu piwa do około 70oC w przepływie przez płytowy wymiennik ciepła i szybkim schłodzeniu. Piwo zostaje pozbawione mikroorganizmów, ale też witamin, mikroelementów itp. Pasteryzacja  powoduje także zubożenie smaku piwa.

Innym sposobem przełużenia trwałości piwa jest mikrofiltracja (zwana „zimną pasteryzacją”). Polegająca na przepływie niesterylnego piwa przez mikrofiltry, w wyniku czego niepożądane mikroorganizmy zostają zatrzymane na błonach. Uważa się, że ten sposób utrwalania powoduję podobne straty części składników odżywczych podobnie jak w przypadku pasteryzacji. Sprzęt do mikrofiltracji jest dość drogi, więc stosują ją najczęściej tylko duże browary.
Lokalne browary coraz częściej dla swoich wyrobów używają okeślenia „nieutrwalane”, aby podkreślić że w przeciwieństwie do piw koncernowych, ich produkt nie jest w żaden sposób utrwalany. 

Leżakowanie
Kolejną różnicą w produkcji piwa w browarze lokalnym, w porównaniu do koncernu, jest czas leżakowania. Piwo produkowane w koncernie leżakuje najczęściej od 5-12 dni, natomiast w lokalnym browarze okres ten wynosi przynajmniej 2 tygodnie, często i dłużej. Proces ten jest bardzo ważny ze względu na zjawiska, które zachodzą w trakcie jego trwania. Piwo klaruje się, nasyca naturalnym dwutlenkiem węgla, uzyskuje właściwy bukiet smakowo-zapachowy.

Jak widać wyższe ceny wyrobów tradycyjnych uzasadnione są wieloma czynnikami. Dzięki dużej różnorodności na rynku konsument może sam podjąć decyzję, czy woli dopłacić aby otrzymać lepszy jakościowo produkt.
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.