Czy wiesz, że...

Eksperci szacują, że w Belgii krajobraz piwny jest najbardziej różnorodny na świecie. Można tam wyróżnić ok. 800 styli piwnych. W żadnym innym kraju piwa nie podaje się także w tak wielu różnych rodzajach szkła. Właściwie dla każdego stylu piwnego przeznaczone jest inne, by wydobyć wyjątkowe smaki i aromaty.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Kronenbourg 1664 Blancawatar
Seeshay
starstarstarstarstar
Kronenbourg 1664 Blanc
Piwo smaczne. Charakter zapachu jest taki jak ma być ale zbyt delikatny. W smaku nic nie wysuwa się nachalnie na przód co jest plusem dla piw z przyprawami
2021-10-26 19:47:49
Kasztelan Niepasteryzowaneawatar
Gość
Kasztelan Niepasteryzowane
Porównuje to do zwykłego kasztelana i różnica jest minimalna. Raczej wynika to z różnicy w zawartości alkoholu niż braku pasteryzacji. Niesmaczne, ale dopiłem, więc dam 2,5/10 na zachętę
2021-10-26 19:31:21
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
Kustosz Tequila to najlepsze piwo które piłem jeden łyk i sponiewiera cię jak halina kotlety w niedzielę
2021-10-26 18:47:45
AleBrowar World of IPA RPA Hazy IPAawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
AleBrowar World of IPA RPA Hazy IPA
Piwo jasno pomarańczowe w barwie, lekko mętne. Piana monstrualna, przy ostrożnym laniu po ściance piana wyszła potężniejsza niż w Grodziskim... Już przy otwarciu puszki nastąpił mały wyciek. Aromat rześki, cytrusowo tropikalny. W ustach względnie gładkie, umiarkowana podbudowa słodowo-karmelowa, goryczka na średnim poziomie, lekko zalega. Cytrusy, żywica, ma też coś z Nowej Zelandii. Najgorsza jest skrajne przegazowanie piwa, ciężko je w ogóle wypić, bo po małym łyku zbiera na bekanie i brzuch powiększa się o dwa rozmiary. Zatem pijalność miałaby potencjał, ale przez ten gaz jest okrutnie ciężko wypić. Rzadko w krafcie ostatnio takie wady, no ale zawsze to jakieś emocje i zaskoczenia...
2021-10-26 17:42:14
Gösser Bierawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Gösser Bier
Złoto i klar. Słuszna czapa białej piany. W aromacie przewaga chmielu nad słodem. Ziołowego, trawiastego.
Słodowość, kwasek i chmiel. Goryczka nie za wysoka, jednak odczuwalna i przyjemna.
Trochę za kwaśne, ale goryczka rekompensuje to w pełni.
2021-10-26 17:39:36
Maltgarden & Bierland & Ostecx Creative Pool Party Fantasyawatar
Chrisrks
starstarstarstarstar
Maltgarden & Bierland & Ostecx Creative Pool Party Fantasy
Piana znika równie szybko jak paliwo w Golfie.Piwo w ogóle przypomina mi oranżadę w proszku z czasów dzieciństwa.Mocna koooperacja owocowa.Gujawa wybija się na czoło.Potem pomarańcze,brzoskwinie i kokosowy finisz.Wszystko to niestety jak dla mnie dość nieznośnie kwaskowe.Biorę pod uwagę to,że może dla niektórych to atrakcyjny smak i aromat.Ja pije to piwo ze średnią przyjemnością.
2021-10-26 17:39:36
Funky Fluid Gelato Neapolitan Cakeawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Funky Fluid Gelato Neapolitan Cake
Bordowy kolor, niemal bez piany. Na początku kwasne, owocowe, potem zdecydowanie czekoladowe, ale nie jest to czekolada deserowa tylko taka bardziej słodka. Wanilia gdzieś zaginęła w akcji. Na początku smakowało bardzo dobrze, ale na dłuższą metę ten miks okazał się dla męczący.
2021-10-26 17:35:21
Nepomucen Triple Tripleawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Nepomucen Triple Triple
Mętne do bólu, jasno pomarańczowe. Piana ładna, wysoka, drobne ziarno. Zapach standardowa ipka tego typu - gdzie te 30g? Liczyłem na coś wow. W ustach bardzo gładkie, gorycz wysoka cytrusowa, ale nie miażdżąca tym bardziej, że podbudowa słodowa jest konkretna. Dobrze się pije, nie jest mocno nagazowane. Największym problemem tego piwa jest wysoka cena w stosunku do otrzymanych korzyści i nakręcanie niepotrzebnego hajpu na smaczną, ale zgraną mocną ipkę.
2021-10-26 17:31:38
Obolon Piwny Kubekawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Obolon Piwny Kubek
Jasna miedź, zmętnienie delikatne jest. Piana z tych niewysokich, głównie małe oczka i przeciętna trwałość. Zapach zwyczajny, delikatnie słodowy. W smaku lekkie, słodowe z akcentami owocowymi, estrowymi. Goryczka niska, ziołowa. Pijalność bardzo dobra. Stosunek ceny do jakości bardzo korzystny.
2021-10-26 17:25:14
Artezan Supporting You Supporting Meawatar
Bob
starstarstarstarstar
Artezan Supporting You Supporting Me
Dobra Hazy IPA, owocowa (pomelo, arbuz, melon, brzoskwinia), dość dobrze pijalna i ciekawa w aromacie (melon, biała porzeczka). Niestety wychodzi gdzieniegdzie alkohol oraz ściągająca goryczka
2021-10-26 17:21:00
Manufaktura Piwna Porter Podbity Śliwkąawatar
Bob
starstarstarstarstar
Manufaktura Piwna Porter Podbity Śliwką
Moje pierwsze wrażenie: śliwki w mlecznej czekoladzie, w tym przypadku mówię o smaku praktycznie 1:1. Niestety jak to w takich piwach smak szybko się wypłaszcza i zlewa w jedno. Pozostaje deserowo czekoladowy porter z wyraźną śliwką. Jak na mój gust czegoś brakuje, chyba zbyt wysoka słodycz (mimo wszystko) przykrywa ciekawe palone i słodowe nuty
2021-10-26 17:17:52
Romper Extra Strong Cherryawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Romper Extra Strong Cherry
Piana różowawa, raczej gruboziarnista, wysoka na około centymetr, dość szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza różowa, nie do końca klarowne i przejrzyste, lekko zmętnione. W zapachu wyraźna nuta sztucznej, landrynkowej wiśni, pomimo aromatu owocowego czuć dms w postaci gotowanej kukurydzy oraz nieco woni alkoholowej. W smaku sztuczna wiśnia na pierwszym planie, dalej wchodzi dmsowa podbudowa piwna, moc czuć natomiast przy każdym kolejnym łyku, trochę kwaskowości, brak goryczki, wysycenie na średnim poziomie. Pite w wersji puszkowej gdyż chyba tylko taka występuje, znośnie wykonana graficznie, dobrze choć nie wyczerpująco opisana. 08.05.2022. Sok wiśniowy całkiem całkiem maskuje wadliwą podstawę i duży wyczuwalny woltaż. W swojej kategorii cenowej do szybkiego upojenia się bez większego wykrzywiania całkiem spoko, generalnie jednak chemia daje czadu. Ode mnie 4.
2021-10-26 16:19:23
Trzech Kumpli Tripelawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Trzech Kumpli Tripel
Piana praktycznie żadna, nie do końca biała, drobnoziarnista, dziurawiąca się momentalnie po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostająca pod zupełnie żadną postacią, brak lacingu. Barwa ciemniejsza miodowa idąca w stronę pomarańczowego, mocno zmętnione, zupełnie nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu bardzo słodko, karmel, suszone owoce, miód, przyprawy, pachnie trochę jak barley. W smaku również ma coś z barleya, przede wszystkim ten miód i suszone owoce, dobrze zamaskowany alkohol, delikatnie rozgrzewający przełyk, ale gdzie ta Belgia? Fenole na granicy autosugestii, przyprawy...trochę kontry kwaskowej, skórka pomarańczowa? Wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Trzech Kumpli, etykieta świetnie wykonana graficznie, dobrze choć nie wyczerpująco opisana. Warka 24.11.2022. No nie jest to Tripel co do tego nie ma wątpliwości. Jak ktoś wcześniej wspomniał przyprawowy winter warmer jak najbardziej. Za brak poprawności stylowej, ale całkiem smaczne piwo na chłodne zimowe wieczory mogę zaproponować maksymalnie 6.
2021-10-26 14:56:40
Trzy Sosny Jasneawatar
Gość
Trzy Sosny Jasne
Zmieniła się butelka, zmieniła etykieta, akurat etykieta jest piękniejsza od poprzedniej. Wizualnie ( butelka ) to piwo nie jest już tak wypasione, jak na witrynie, ale kształty ma ciągle bizantyjskie, niczym kopuła cerkwi. Piana lekko kremowo, ale biała, utrzymująca się ładną obrączką do końca degustacji. Smak typowo wschodni, rosyjski, i taka studzienna słodowo-chmielowa głębia. Chociaż to piwo jasne, jest w nim jakiś mrok, tajemnica... 7.00 za butelkę 0,9, chyba bo nie pisze albo znaleźć nie mogę. Naprawdę dobre piwo. Polacy wszystkie swoje kluczowe marki oddali w obce, zachodnie ręce i efekty widać, a raczej czuć na podniebieniu, Rosjanie, nie poszli tą drogą i mają całkiem dobre piwo.
2021-10-26 13:46:57
Łomża Miodowe Korzenneawatar
Gość
Łomża Miodowe Korzenne
co prawda nie jestem znawcą ale jak dla mnie bomba i to z mocą,
2021-10-26 10:21:52
Łomża Pilsawatar
Gość
Łomża Pils
Przecież to piwo nie posiada chmielu, jak już mega minimalnie na gorycz. To wszystko. Polecam Miloslaw Pilsner, Noteckie Pils, Niechanowo Pilsner lub lager, Zwierzymiec pils w 0,3. Tam chmiel jest.
2021-10-26 10:20:00
Czarny Książęawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Czarny Książę
Wygląd: barwa ciemno brunatna, dziwnie wygląda piana ecru przy tak ciemnym piwie, piana taka se, ale jest jakiś lacing
Zapach: litości, irish stout z aromatem do ciasta, kogoś pojebao? daje takim chemicznym migdałem i czekoladą, poza nimi nic nie czuć, jest słodko, sztucznie odpychająco
Smak: No nie, zamówili gdzieś piwo na 6 słodach, tylko po to, by je po prostu zaorać sztucznym aromatem, o ile jeszcze mógłbym uwierzyć, że taką słodkość (piwo jest wręcz mdłym, cukrowym ulepem) uzyskali z niskiego odfermentowania (chociaż jednak nie), to to po prostu daje tak chamsko sztucznym aromatem czekoladowym jak jakiś Magnus albo Ciechan. Po co ten słód cookie, czekoladowy ciemny i jasny, monachijski. Jeżeli ten sztuczny aromat i cukier dodany przed rozlewem zniszczył wszystko?
2021-10-26 02:37:37
Czarna Owca Leżak Kociewskiawatar
SlawekT
starstarstarstarstar
Czarna Owca Leżak Kociewski
Wygląd: barwa ciemnożółta, klarowne, trochę osadu na dnie, piana średnia, jakiś czas się utrzymuje.
Zapach: nieco ziołowy, słodowy, skórka od chleba, leciutko owocowy i kwiatową
Smak: goryczką umiarkowana, słodowe, dość lekkie w odbiorze, dobrze ułożone, profil dość czysty, wysycenie średnie.
2021-10-26 01:53:02
Sebaldus Weizen Helles Hefeawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Sebaldus Weizen Helles Hefe
Wyląd: barwa ciemna słomka, śliczna piana i lacing
Zapach: goździk stomatologiczny i kaszka bananowa, świeże ciasto, zbożowość, odrobina kwiatów, lekka guma balonowa, zapach bardzo intensywny i świeży z taką niemiecką nutą piwniczną, stęchłą w pozytywnym znaczeniu, niemiecka szmata, jak mówią niektórzy
Smak: Piwo z sierpnia i jest mega świeże w smaku, mega rześkie, niby pełne (to 13,6 blg) ale to się nie przekłada na jakąś ciężkość, mdłość, a było sporo polskim pszeniczniaków 13 blg, które były zbyt pełne, może dlatego, że zawsze tam dopeirdolono jakiegoś monachijskiego, a tu jest czyściutko, obstawiam pszeniczny i pilzneński.Goździkowe w opór, goździk w smaku również stomatologiczny, banana zielony/kaszka bananowa, bagietka pszeniczna, lekka goryczka, chmiel kwiatowo-sianowy, delikatny, nie przegięty. Na tę porę roku weizen idealny. NIe nzawałbym go winterweizen, bo tam zawsze dodają monachijskiego, a tu jest czyściutko, bez karmelu, ale czuć obcowanie z prawie 14
2021-10-26 01:47:56
Nepomucen Labirytmawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Nepomucen Labirytm
Wygląd: barwa jasnobursztynowa, lekko nieklarowne, piana niewielka, ale ładna
Zapach: taki retro, lata temu tak ipki i apki pachniały, słodkie cytrusy, takie przejrzałe, karmel, jakaś nuta miodu, ale i cebili i zieleniny w rodzaju bazylii
Smak: Dosyć lekkie, choć tekstura taka oleista, w zpachu chmiel lepiej się manifestował niż w smaku, przejrzałe cytrusy, takie jak przy niezbyt świeżym chmielu, karmel, miód (utlenienie?), ale goryczka ok, dziwny posmak bazylii i cebuli, chcę wierzyć, że od chmielu. Średnie, ale idzie wypić, więc niech ma 6
2021-10-26 01:02:41
© ocen-piwo.pl 2017

Różnice w procesie wytwarzania piw koncernowych i regionalnych

Na przestrzeni niemal 6 tysięcy lat proces produkcji piwa był stale udoskonalany. Wysiłki piwowarów skierowane były na poprawę jakości oraz smaku produkowanego piwa. Jednak w ostatnich latach możemy zaobserwować głównie próby zmniejszenia kosztów oraz skrócenia czasu produkcji. Przynosi to często negatywne skutki w odniesieniu do jakości piwa. 
Na polskim rynku obserwujemy wzrost udziału lokalnych browarów w ogólnej sprzedaży piwa, pomimo znacznie wyższych cen ich wyrobów w stosunku do tych oferowanych przez duże koncerny piwowarskie. Konsumenci coraz częściej decydują się ponieść większe koszty w zamian za produkt tradycyjny o wyższej jakości.
Czy jednak różnice w produkcji piwa przez małe browary i koncerny są tak znaczące?
Poniżej postaram się przedstawić niektóre z nich.

Słód
Pierwsze różnice widać już na etapie produkcji słodu, który jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. W tradycyjnym procesie produkcji słód otrzymywany jest z jęczmienia browarnego podczas moczenia ziaren jęczmienia, kiełkowania, a następnie jego suszenia. W dzisiejszych czasach browary nie produkują słodu, ale kupują go w słodowniach.

Browary komercyjne często aby zmniejszyć koszt surowców, zamiast droższego słodu jęczmiennego stosują dodatki tzw. surowców niesłodowanych, będące tańszymi zamiennikami, nie zawierającymi enzymów koniecznych przy zacieraniu słodu, Dlatego też podczas ich stosowania konieczne jest dodawanie preparatów enzymatycznych i stabilizujących. Najczęściej spotykanymi dodatkami stosowanymi jako zamienniki słodu są kukurydza (ziarna, śruta, skrobia lub syrop kukurydziany), ryż, jęczmień, pszenica i cukier.

Chmiel
Tradycyjnie dodawano do piwa chmiel w postaci suszonych szyszek chmielowych. Zawierają one gorzkie żywice nadające piwu goryczkę, oraz olejki chmielowe dostarczające aromatycznych składników piwa. W chmielu stwierdzono obecność ponad 200 różnych substancji, posiadających m.in. właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Obniżających napięcie nerwowe i wspomagających walkę z bezsennością. Współcześnie najczęściej stosuje się zamienniki szyszek chmielowych - proszki, granulaty, ekstrakty lub preparaty chmielowe. 

Warzenie
W zależności od przyjętej metody wyróżniamy piwa tradycyjne - warzone w kadziach otwartych lub zamkniętych, oraz warzone metodą nowoczesną, w tankofermentatorach (połączenie kadzi fermentacyjnych i tanków leżakowych), otrzymywane metodą High Gravity Brewing. 
Polega one na warzeniu wysoko stężonej brzeczki, której ekstrakt jest znacznie wyższy niż w otrzymanym później piwie. Taką brzeczkę otrzymuję się poprzez odpowiednie modyfikacje etapu zacierania słodu, a przed rozlewem do butelek odpowiednio rozcieńcza wodą z nasyca dwutlenkiem węgla, aż do uzyskania odpowiedniej wartości ekstraktu piwa. Technologia znacznie zwiększa szybkość produkcji piwa, a także redukuje koszty. Jednak im większa zawartość ekstraktu w brzeczce, tym gorszy smak i zapach piwa, ponieważ w czasie fermentacji wytwarzają się większe ilości negatywnych produktów ubocznych.

Utrwalanie
Ze względu na brak sterylnych warunków podczas procesu produkcji piwa, pozostawienie go bez dodakowych czynności hamujących rozwój mikroorganizmów, pozwala na uzyskanie okresu przydatności do spożycia tylko ok. 2-3 tygodni. Piwo to posiada wszystkie składniki powstałe w czasie produkcji, oraz wartości odżywcze, ale wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.
W celu przdłużenia okresu przydatności piwa do spożycia najpowszechniej stosowaną w browarnictwie metodą jest pasteryzacja. Polega ona na kilkunastosekundowym podgrzaniu piwa do około 70oC w przepływie przez płytowy wymiennik ciepła i szybkim schłodzeniu. Piwo zostaje pozbawione mikroorganizmów, ale też witamin, mikroelementów itp. Pasteryzacja  powoduje także zubożenie smaku piwa.

Innym sposobem przełużenia trwałości piwa jest mikrofiltracja (zwana „zimną pasteryzacją”). Polegająca na przepływie niesterylnego piwa przez mikrofiltry, w wyniku czego niepożądane mikroorganizmy zostają zatrzymane na błonach. Uważa się, że ten sposób utrwalania powoduję podobne straty części składników odżywczych podobnie jak w przypadku pasteryzacji. Sprzęt do mikrofiltracji jest dość drogi, więc stosują ją najczęściej tylko duże browary.
Lokalne browary coraz częściej dla swoich wyrobów używają okeślenia „nieutrwalane”, aby podkreślić że w przeciwieństwie do piw koncernowych, ich produkt nie jest w żaden sposób utrwalany. 

Leżakowanie
Kolejną różnicą w produkcji piwa w browarze lokalnym, w porównaniu do koncernu, jest czas leżakowania. Piwo produkowane w koncernie leżakuje najczęściej od 5-12 dni, natomiast w lokalnym browarze okres ten wynosi przynajmniej 2 tygodnie, często i dłużej. Proces ten jest bardzo ważny ze względu na zjawiska, które zachodzą w trakcie jego trwania. Piwo klaruje się, nasyca naturalnym dwutlenkiem węgla, uzyskuje właściwy bukiet smakowo-zapachowy.

Jak widać wyższe ceny wyrobów tradycyjnych uzasadnione są wieloma czynnikami. Dzięki dużej różnorodności na rynku konsument może sam podjąć decyzję, czy woli dopłacić aby otrzymać lepszy jakościowo produkt.
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.