Czy wiesz, że...

Najstarszy browar, jaki udało się do tej pory odkryć znajduje się w Górnym Egipcie w Hierakonpolis – na stanowisku kultury Nagada. Jest on datowany na ok. 3700 r. p.n.e. Składał się on z sześciu kadzi ustawionych w dwóch równoległych rzędach. Ich pojemność wynosiła łącznie ok. 390 litrów. Na podstawie dotychczasowych badań, przedstawiciele kultury Nagada wyrastali na prekursorów procesu produkcji i dystrybucji piwa w Egipcie.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Warudnicz
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Hopito Three Stupid Cheesesawatar
Gość
Hopito Three Stupid Cheeses
Odrobinę za słodkie, ale smaczne.
2022-01-21 14:33:02
Palatum Primusawatar
MM1990
starstarstarstarstar
Palatum Primus
Jak dla mnie jedno z lepszych piw jakie piłem. Zachwyca zarówno jego "leśny" zapach, jak i cytrusowo-żywiczno-słodowy smak.
2022-01-21 14:03:37
Pinta Atak Chmieluawatar
MM1990
starstarstarstarstar
Pinta Atak Chmielu
Kocham, wielbię, szanuję. Co prawda w porównaniu do wielu innych miłośników piwa nie było to moje pierwsze craftowe piwo w życiu, ale to dla mnie absolutna legenda. Od paru lat nie ma miesiąca, abym nie uraczył się charakterystyczną goryczką.
2022-01-21 13:56:36
Kasztelan Niepasteryzowaneawatar
MM1990
starstarstarstarstar
Kasztelan Niepasteryzowane
Koło piwa nawet nie stało. Czyli coś w sumie normalnego w przypadku polskich koncerniaków. Lepiej chyba już napić się wody mineralnej niż tracić kasę na te piwo. Nawet jeśli jest w promocji w Żabce.
2022-01-21 13:41:33
PINTA Jak w Dymawatar
MM1990
starstarstarstarstar
PINTA Jak w Dym
Pokochaj albo rzuć? To chyba niestety rzucę, bo nie urwało mi żadnej części ciała. Ot, poprawna wędzonka, nic szczególnego. Na rynku było/jest kilka lepszych.
2022-01-21 13:39:46
Pinta Miesiąca Styczeń 2022 World After Citraawatar
MM1990
starstarstarstarstar
Pinta Miesiąca Styczeń 2022 World After Citra
Mnie szczerze mówiąc nie porwało. Może to kwestia, nie wiem, złego przechowywania czy akurat nieudanej warki, ale ledwo czułem jakikolwiek posmak.
2022-01-21 13:34:24
Kustosz Jasneawatar
Gość
Kustosz Jasne
Łodz jest lepsza bo nie boli łeb ani bebechy, po VP a i owszem.
2022-01-21 11:46:46
Kustosz Jasneawatar
Gość
Kustosz Jasne
U mnie zmieniło rozlewnię z Łodzi na Van Pura i moim zdaniem nastąpiła zmiana na lepszę. Od biedy raz na jakiś czas można kilka wypić.
2022-01-21 11:22:11
Kustosz Mocneawatar
Gość
Kustosz Mocne
Akurat zaliczam się do tych pijących Kustosza z Van Pura, mogę potwierdzić, poprawne mocne piwsko. W sam raz na zrycie bereta w sobotę.
2022-01-21 11:20:33
Lech Free Arbuz z Miętąawatar
Gość
Lech Free Arbuz z Miętą
Daleko mi do piwowych purystów, ale nazywać ten syf piwem, to jakieś nieporozumienie. Nic wspólnego z piwem (poza kształtem butelki) to nie ma.
2022-01-21 10:46:05
Mahou Session IPAawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Mahou Session IPA
Spodziewałem się czegoś więcej. Cytrusów bardzo niewiele, a sosny w ogóle brak. Chmiel na szczęście wyczuwalny, ale piwo jest dość wodniste i niezbyt treściwe. Puszka 330ml
2022-01-21 10:25:05
Amstel Beerawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Amstel Beer
Jest to lager do zaakceptowania i wypicia. O wiele lepszy niż klasyczny heineken, jak na koncerniaka jest nieźle.
2022-01-21 10:01:03
Wild Monkeys Golden Pale Aleawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Wild Monkeys Golden Pale Ale
Najlepsze z serii Wild Monkeys, ale jednocześnie wodniste. Jest trochę egzotyki i tropikalnych owoców, można wypić.
2022-01-21 09:58:49
Wild Monkeys Wheat Pale Aleawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Wild Monkeys Wheat Pale Ale
Trochę lepiej niż przy czerwonym, ale nadal jest to niczym niewyróżniające się piwo. Mętność niezbyt przyjemna i męcząca.
2022-01-21 09:58:10
Wild Monkeys Beasty Redawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Wild Monkeys Beasty Red
Słabe i nieprzyjemne w aromacie oraz smaku piwo. Generalnie piwa Wild Monkeys to niska półka.
2022-01-21 09:57:21
Dorada Especial Negraawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Dorada Especial Negra
Całkiem przyzwoity ciemny lager. Miła odmiana w zdominowanej przez niezbyt dla mnie przyjemne style piwne Hiszpanii. Zamiast zrobić porządną IPA, w ofercie marcowe, dunkele i lagery... Tutaj poprawnie, podobnie do czeskich odpowiedników.
2022-01-21 09:55:02
Kormoran Jasnyawatar
Gość
Kormoran Jasny
Badziew
2022-01-21 09:33:21
Miłosław Pilznerawatar
Gość
Miłosław Pilzner
Pomyje i kombinowanie to co w Polsce wychodzi najlepiej
2022-01-21 09:29:28
Namysłów Pilsawatar
Gość
Namysłów Pils
Pomyje, dziadostwo
2022-01-21 09:27:24
Steam Brew Imperial IPAawatar
Gość
Steam Brew Imperial IPA
Zeszli w promo 2+1 do 2 zyla za puszę i w Steam Brew miksie.
Barwa brudnoporańczowa i utleniona. Lejsing jest. Browar z Mannheim jednak nie ogarnia konceptu Ipy. Co dopiero imperialnej. Nos : pilsowe nuty słodowe, jakieś nuty pejlowe też. Są ślady użytkowania AM chmieli, tyle, że ale oszczędne. Szkoda czasu na dalszy opis. Współczynnik apejsona jest następujący. W Za 4 pln to niepoważne( lepiej szarpnąć Ipe z koncerniaka za 4,5 w promo) . Za 3,5 wolę white ipa grodzisza. Za 2 zyla w promo mix wys Steam Brew - nie mam problemu.
2022-01-21 01:39:46
© ocen-piwo.pl 2017

Różnice w procesie wytwarzania piw koncernowych i regionalnych

Na przestrzeni niemal 6 tysięcy lat proces produkcji piwa był stale udoskonalany. Wysiłki piwowarów skierowane były na poprawę jakości oraz smaku produkowanego piwa. Jednak w ostatnich latach możemy zaobserwować głównie próby zmniejszenia kosztów oraz skrócenia czasu produkcji. Przynosi to często negatywne skutki w odniesieniu do jakości piwa. 
Na polskim rynku obserwujemy wzrost udziału lokalnych browarów w ogólnej sprzedaży piwa, pomimo znacznie wyższych cen ich wyrobów w stosunku do tych oferowanych przez duże koncerny piwowarskie. Konsumenci coraz częściej decydują się ponieść większe koszty w zamian za produkt tradycyjny o wyższej jakości.
Czy jednak różnice w produkcji piwa przez małe browary i koncerny są tak znaczące?
Poniżej postaram się przedstawić niektóre z nich.

Słód
Pierwsze różnice widać już na etapie produkcji słodu, który jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. W tradycyjnym procesie produkcji słód otrzymywany jest z jęczmienia browarnego podczas moczenia ziaren jęczmienia, kiełkowania, a następnie jego suszenia. W dzisiejszych czasach browary nie produkują słodu, ale kupują go w słodowniach.

Browary komercyjne często aby zmniejszyć koszt surowców, zamiast droższego słodu jęczmiennego stosują dodatki tzw. surowców niesłodowanych, będące tańszymi zamiennikami, nie zawierającymi enzymów koniecznych przy zacieraniu słodu, Dlatego też podczas ich stosowania konieczne jest dodawanie preparatów enzymatycznych i stabilizujących. Najczęściej spotykanymi dodatkami stosowanymi jako zamienniki słodu są kukurydza (ziarna, śruta, skrobia lub syrop kukurydziany), ryż, jęczmień, pszenica i cukier.

Chmiel
Tradycyjnie dodawano do piwa chmiel w postaci suszonych szyszek chmielowych. Zawierają one gorzkie żywice nadające piwu goryczkę, oraz olejki chmielowe dostarczające aromatycznych składników piwa. W chmielu stwierdzono obecność ponad 200 różnych substancji, posiadających m.in. właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Obniżających napięcie nerwowe i wspomagających walkę z bezsennością. Współcześnie najczęściej stosuje się zamienniki szyszek chmielowych - proszki, granulaty, ekstrakty lub preparaty chmielowe. 

Warzenie
W zależności od przyjętej metody wyróżniamy piwa tradycyjne - warzone w kadziach otwartych lub zamkniętych, oraz warzone metodą nowoczesną, w tankofermentatorach (połączenie kadzi fermentacyjnych i tanków leżakowych), otrzymywane metodą High Gravity Brewing. 
Polega one na warzeniu wysoko stężonej brzeczki, której ekstrakt jest znacznie wyższy niż w otrzymanym później piwie. Taką brzeczkę otrzymuję się poprzez odpowiednie modyfikacje etapu zacierania słodu, a przed rozlewem do butelek odpowiednio rozcieńcza wodą z nasyca dwutlenkiem węgla, aż do uzyskania odpowiedniej wartości ekstraktu piwa. Technologia znacznie zwiększa szybkość produkcji piwa, a także redukuje koszty. Jednak im większa zawartość ekstraktu w brzeczce, tym gorszy smak i zapach piwa, ponieważ w czasie fermentacji wytwarzają się większe ilości negatywnych produktów ubocznych.

Utrwalanie
Ze względu na brak sterylnych warunków podczas procesu produkcji piwa, pozostawienie go bez dodakowych czynności hamujących rozwój mikroorganizmów, pozwala na uzyskanie okresu przydatności do spożycia tylko ok. 2-3 tygodni. Piwo to posiada wszystkie składniki powstałe w czasie produkcji, oraz wartości odżywcze, ale wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.
W celu przdłużenia okresu przydatności piwa do spożycia najpowszechniej stosowaną w browarnictwie metodą jest pasteryzacja. Polega ona na kilkunastosekundowym podgrzaniu piwa do około 70oC w przepływie przez płytowy wymiennik ciepła i szybkim schłodzeniu. Piwo zostaje pozbawione mikroorganizmów, ale też witamin, mikroelementów itp. Pasteryzacja  powoduje także zubożenie smaku piwa.

Innym sposobem przełużenia trwałości piwa jest mikrofiltracja (zwana „zimną pasteryzacją”). Polegająca na przepływie niesterylnego piwa przez mikrofiltry, w wyniku czego niepożądane mikroorganizmy zostają zatrzymane na błonach. Uważa się, że ten sposób utrwalania powoduję podobne straty części składników odżywczych podobnie jak w przypadku pasteryzacji. Sprzęt do mikrofiltracji jest dość drogi, więc stosują ją najczęściej tylko duże browary.
Lokalne browary coraz częściej dla swoich wyrobów używają okeślenia „nieutrwalane”, aby podkreślić że w przeciwieństwie do piw koncernowych, ich produkt nie jest w żaden sposób utrwalany. 

Leżakowanie
Kolejną różnicą w produkcji piwa w browarze lokalnym, w porównaniu do koncernu, jest czas leżakowania. Piwo produkowane w koncernie leżakuje najczęściej od 5-12 dni, natomiast w lokalnym browarze okres ten wynosi przynajmniej 2 tygodnie, często i dłużej. Proces ten jest bardzo ważny ze względu na zjawiska, które zachodzą w trakcie jego trwania. Piwo klaruje się, nasyca naturalnym dwutlenkiem węgla, uzyskuje właściwy bukiet smakowo-zapachowy.

Jak widać wyższe ceny wyrobów tradycyjnych uzasadnione są wieloma czynnikami. Dzięki dużej różnorodności na rynku konsument może sam podjąć decyzję, czy woli dopłacić aby otrzymać lepszy jakościowo produkt.
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.