Czy wiesz, że...

W Niemczech każdego dnia przez 15 lat można pić inne piwo. 1352 niemieckie browary warzą około 5500 różnych piw.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
lukas85
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Nepomucen 7th Anniversary №2/ Brewhouseawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Nepomucen 7th Anniversary №2/ Brewhouse
Złote z opalizacją. Piana szkaradna. Aromat cytrusa z miodem.
Owocowe, cytrusowe. Z niskim gazem. Wytrawność wygrywa nieznacznie ze słodyczą. Goryczka jest, ale nie jakaś mocarna. Limonka robi robotę.
2022-07-02 18:03:54
Namysłów Pilsawatar
Gość
Namysłów Pils
wg opisu teraz wazna ten pseudo napoj takze w leżajsku i w namyslowie, zniszczone piwo totalnie, nie kupowac !
2022-07-02 17:57:26
Browar Bałtów Czarcia Stopkaawatar
lucalinvail
starstarstarstarstar
Browar Bałtów Czarcia Stopka
Aromat kwaśny, zbożowy, lekko słodowy. Barwa złota, ciecz klarowna, ładna biała piana.

W smaku lepiej niż w aromacie - słodowo, kwaskowo, orzeźwiająco, z fajną goryczką na finiszu. Bardzo dobrze się to pije, przypomina mi Złote Lwy z Ambera. Wysycenie średnie.

Bardziej w stylu niż ich Pils, który Pilsem jest raczej z nazwy. Ogólnie - poziom dobrych polskich piw regionalnych.
2022-07-02 17:56:30
Karmi Mrożona Kawaawatar
radoslaw
starstarstarstarstar
Karmi Mrożona Kawa
zdecydowanie bardzo przyjemne, w moim typie !
2022-07-02 17:56:23
Lubrow Imperial Im not Pastry Redawatar
marcin729
starstarstarstarstar
Lubrow Imperial Im not Pastry Red
Ale ten syrop klonowy mogli sobie odpuścić bo zasłodził wszystko niestety.
2022-07-02 17:56:03
Amber Złote Lwyawatar
Kopytko74
starstarstarstarstar
Amber Złote Lwy
Zapach z butelki: miodowy, słodowy przyjemny.
Kolor: złoty, piwo klarowne
Aromat ze szklanki: miód gryczany
Wygląd: piana obfita, śnieżnobiała, szybko opadająca, Z wyrażną koronką.
Wysycenie średnie/średniowysokie
Smak: Biszkopt trochę przypalony. Goryczka przyzwoita, idealna.
Po raz kolejny browar Amber daje radę.
Warka do 27.01.2023
2022-07-02 17:49:48
Górnośląskie Jasne Pełneawatar
Gość
Górnośląskie Jasne Pełne
Smaczne i dobrze wchodzi
2022-07-02 17:10:11
Zarzecze Klasyk Beskidu Pszeniczneawatar
Gość
Zarzecze Klasyk Beskidu Pszeniczne
Bardzo dobre piwko pszeniczne, lepsze niż zdecydowana większość podobnych w sklepie.
2022-07-02 16:30:11
BIRRA MANIA Biancaawatar
Kindi
starstarstarstarstar
BIRRA MANIA Bianca
Z trzech wypitych przeze mnie dzisiaj piw z Birra Manii to jest najgorsze. Absolutnie nie w stylu. Po prostu przeciętne i tyle. Wszystkie trzy piwka miały dodatek sycylijskiej pomarańczy i w Witbierze najmniej ją czuć. Owszem w smaku słód pszeniczny jak najbardziej obecny, ale w życiu bym nie powiedział że to piwo "białe".
2022-07-02 15:36:07
Kasztelan Niepasteryzowaneawatar
Sheggorath
starstarstarstarstar
Kasztelan Niepasteryzowane
Tak, właśnie po to to jest. Żeby zachęcić ludzi do kupowania, chociaż w rzeczywistości nic się nie wygrywa. Tani, słaby chwyt marketingowy, ale jak widać działa.
2022-07-02 15:33:13
Wrężel Big Game #THREEawatar
Sheggorath
starstarstarstarstar
Wrężel Big Game #THREE
No bo przecież nie ma to jak wziąć peated risa i narzekać, że nie smakuje, bo jest torfowy. xd
Mi d**y nie urwał, piłem lepsze torfy, ale i tak mi smakował i ogólnie wypada bardzo dobrze. Tylko trzeba wiedzieć co się bierze - widziały gały co brały, jak to mówią.
2022-07-02 15:28:19
Żywiec Limonżawatar
Gość
Żywiec Limonż
Bardzo spoko, cytrynowe, lekkie, w sam raz na upały
2022-07-02 15:26:23
BIRRA MANIA Sicilian IPAawatar
Kindi
starstarstarstarstar
BIRRA MANIA Sicilian IPA
Moje drugie piwo z Birra Manii. IPA zdecydowanie bardziej goryczkowa i intensywniejsza jeśli chodzi o pomarańcze. Problemem jest dość wyraźny karmelowy posmak który trochę nie pasuje do całości.
2022-07-02 15:04:18
BIRRA MANIA Sexy Arancia APAawatar
Kindi
starstarstarstarstar
BIRRA MANIA Sexy Arancia APA
Szału nie ma. Spodziewałem się bardzo mocnej pomarańczy. W aromacie jest zdecydowanie intensywniej jak w smaku. Na plus wyraźna goryczka delikatnie przełamana słodyczą. Pije się to całkiem nieźle ale nie przypomina to piwa w stylu APA....
2022-07-02 14:46:21
Inne Beczki Lucky Lightawatar
Kindi
starstarstarstarstar
Inne Beczki Lucky Light
No i tak właśnie powinien smakować lekki, dobrze nachmielony Lager na upały! Wreszcie pojawiło się coś co ma smak a nie przypomina zabarwionej wody.
2022-07-02 14:40:06
Pravda Cherry Dubbelawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Pravda Cherry Dubbel
Rude, kasztanowe, mętne. W tej samej tonacji, tylko jaśniejsza, elegancka piana. Oblepia mocno.
Pachnie piwem w stylu belgijskim i delikatnie wiśniami.
Trochę alkoholowe (rozgrzewa) i nieco za słodkie. Poza tym jest niezłe. Dodatek pasuje do stylu. Pije się dobrze.
2022-07-02 14:33:34
Sowie Porterawatar
Gość
Sowie Porter
Godne piwko dla smakosza
2022-07-02 14:18:20
Specjal Jasny Pełnyawatar
soplicaabuser
starstarstar
Specjal Jasny Pełny
Zaskoczyło mnie to piwo. Myślałem że to najtańszy trunek dla menela, a jest naprawdę dobre. Przyjemne w smaku, mętne i zdrowo pachnie. 8/10
2022-07-02 14:13:55
Kasztelan Niepasteryzowaneawatar
robert315
starstar
Kasztelan Niepasteryzowane
No faktycznie kiedyś dobre piwko stało się teraz jakimś "meksykańskim" landrynkowym szczochem tango o 4,9 % !!!
2022-07-02 14:08:07
Trybunał Trójsłodoweawatar
Kopytko74
starstarstarstarstar
Trybunał Trójsłodowe
Zapach z butelki: słaby słodowy przyjemny.
Kolor: ciemny bursztyn, piwo klarowne
Aromat ze szklanki: praktycznie identyczny jak z butelki, słabo wyczuwalny.
Piana niska, szybko opadająca, bez koronki.
Wysycenie średnie/niskie
Smak: trochę słodowy, goryczka nie jest wysoka ale muszę przyznać że pasuje do tego piwa. Mówiąc inaczej jest idealnie dobrana do tego ciała
Moim zdaniem piwo bez wad ale też żaden sztos.
Pijalne.
Z pewnością spróbuję jeszcze raz.
Warka do 04.03.2023
2022-07-02 13:35:13
© ocen-piwo.pl 2017

Różnice w procesie wytwarzania piw koncernowych i regionalnych

Na przestrzeni niemal 6 tysięcy lat proces produkcji piwa był stale udoskonalany. Wysiłki piwowarów skierowane były na poprawę jakości oraz smaku produkowanego piwa. Jednak w ostatnich latach możemy zaobserwować głównie próby zmniejszenia kosztów oraz skrócenia czasu produkcji. Przynosi to często negatywne skutki w odniesieniu do jakości piwa. 
Na polskim rynku obserwujemy wzrost udziału lokalnych browarów w ogólnej sprzedaży piwa, pomimo znacznie wyższych cen ich wyrobów w stosunku do tych oferowanych przez duże koncerny piwowarskie. Konsumenci coraz częściej decydują się ponieść większe koszty w zamian za produkt tradycyjny o wyższej jakości.
Czy jednak różnice w produkcji piwa przez małe browary i koncerny są tak znaczące?
Poniżej postaram się przedstawić niektóre z nich.

Słód
Pierwsze różnice widać już na etapie produkcji słodu, który jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. W tradycyjnym procesie produkcji słód otrzymywany jest z jęczmienia browarnego podczas moczenia ziaren jęczmienia, kiełkowania, a następnie jego suszenia. W dzisiejszych czasach browary nie produkują słodu, ale kupują go w słodowniach.

Browary komercyjne często aby zmniejszyć koszt surowców, zamiast droższego słodu jęczmiennego stosują dodatki tzw. surowców niesłodowanych, będące tańszymi zamiennikami, nie zawierającymi enzymów koniecznych przy zacieraniu słodu, Dlatego też podczas ich stosowania konieczne jest dodawanie preparatów enzymatycznych i stabilizujących. Najczęściej spotykanymi dodatkami stosowanymi jako zamienniki słodu są kukurydza (ziarna, śruta, skrobia lub syrop kukurydziany), ryż, jęczmień, pszenica i cukier.

Chmiel
Tradycyjnie dodawano do piwa chmiel w postaci suszonych szyszek chmielowych. Zawierają one gorzkie żywice nadające piwu goryczkę, oraz olejki chmielowe dostarczające aromatycznych składników piwa. W chmielu stwierdzono obecność ponad 200 różnych substancji, posiadających m.in. właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Obniżających napięcie nerwowe i wspomagających walkę z bezsennością. Współcześnie najczęściej stosuje się zamienniki szyszek chmielowych - proszki, granulaty, ekstrakty lub preparaty chmielowe. 

Warzenie
W zależności od przyjętej metody wyróżniamy piwa tradycyjne - warzone w kadziach otwartych lub zamkniętych, oraz warzone metodą nowoczesną, w tankofermentatorach (połączenie kadzi fermentacyjnych i tanków leżakowych), otrzymywane metodą High Gravity Brewing. 
Polega one na warzeniu wysoko stężonej brzeczki, której ekstrakt jest znacznie wyższy niż w otrzymanym później piwie. Taką brzeczkę otrzymuję się poprzez odpowiednie modyfikacje etapu zacierania słodu, a przed rozlewem do butelek odpowiednio rozcieńcza wodą z nasyca dwutlenkiem węgla, aż do uzyskania odpowiedniej wartości ekstraktu piwa. Technologia znacznie zwiększa szybkość produkcji piwa, a także redukuje koszty. Jednak im większa zawartość ekstraktu w brzeczce, tym gorszy smak i zapach piwa, ponieważ w czasie fermentacji wytwarzają się większe ilości negatywnych produktów ubocznych.

Utrwalanie
Ze względu na brak sterylnych warunków podczas procesu produkcji piwa, pozostawienie go bez dodakowych czynności hamujących rozwój mikroorganizmów, pozwala na uzyskanie okresu przydatności do spożycia tylko ok. 2-3 tygodni. Piwo to posiada wszystkie składniki powstałe w czasie produkcji, oraz wartości odżywcze, ale wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.
W celu przdłużenia okresu przydatności piwa do spożycia najpowszechniej stosowaną w browarnictwie metodą jest pasteryzacja. Polega ona na kilkunastosekundowym podgrzaniu piwa do około 70oC w przepływie przez płytowy wymiennik ciepła i szybkim schłodzeniu. Piwo zostaje pozbawione mikroorganizmów, ale też witamin, mikroelementów itp. Pasteryzacja  powoduje także zubożenie smaku piwa.

Innym sposobem przełużenia trwałości piwa jest mikrofiltracja (zwana „zimną pasteryzacją”). Polegająca na przepływie niesterylnego piwa przez mikrofiltry, w wyniku czego niepożądane mikroorganizmy zostają zatrzymane na błonach. Uważa się, że ten sposób utrwalania powoduję podobne straty części składników odżywczych podobnie jak w przypadku pasteryzacji. Sprzęt do mikrofiltracji jest dość drogi, więc stosują ją najczęściej tylko duże browary.
Lokalne browary coraz częściej dla swoich wyrobów używają okeślenia „nieutrwalane”, aby podkreślić że w przeciwieństwie do piw koncernowych, ich produkt nie jest w żaden sposób utrwalany. 

Leżakowanie
Kolejną różnicą w produkcji piwa w browarze lokalnym, w porównaniu do koncernu, jest czas leżakowania. Piwo produkowane w koncernie leżakuje najczęściej od 5-12 dni, natomiast w lokalnym browarze okres ten wynosi przynajmniej 2 tygodnie, często i dłużej. Proces ten jest bardzo ważny ze względu na zjawiska, które zachodzą w trakcie jego trwania. Piwo klaruje się, nasyca naturalnym dwutlenkiem węgla, uzyskuje właściwy bukiet smakowo-zapachowy.

Jak widać wyższe ceny wyrobów tradycyjnych uzasadnione są wieloma czynnikami. Dzięki dużej różnorodności na rynku konsument może sam podjąć decyzję, czy woli dopłacić aby otrzymać lepszy jakościowo produkt.
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.