Warzone przez niemiecki Brauhaus Riedenburger z miasta Riedenburg. Jest to biopiwo, warzone z ekologicznych upraw własnych browaru, niepasteryzowane i niefiltrowane.
Zwane jest historycznym, ponieważ do jego uwarzenia użyto słodu z pradawnego zboża, Emmer. Oprócz tego: słód jęczmienny, orkiszowy, pszeniczny, chmiel i drożdże.
Barwa brązowa, mocno mętna, na dnie butelki duża ilość drożdży. Piana po nalaniu dosyć wysoka, w kolorze łamanej bieli. Tworzą ją średnie i drobne pęcherze, dosyć szybko opada do średniej wysokości kożucha, z grubszym pierścieniem. Aromat intensywny, drożdże, dobrze łączą się z karmelem i nutami chlebowymi, nie brakuje również lekkiego akcentu piwnicznego, a nawet nuty laktozowej. W smaku również bardzo bogate, mocny posmak drożdżowo-zbożowy, do tego lekka słodkość, nuty karmelowo-chlebowe, żyto i znów wyczuwalna laktoza. Wysycenie średnio-niskie.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Stacher93