Piwo jasne, mocne, pasteryzowane. Uwarzone przez Browar Zamkowy Racibórz, którego powstanie datowane jest na rok 1567. Na kontretykiecie zawarta jest informacja, że piwo fermentuje w otwartych kadziach i leżakuje w tankach przez okres około miesiąca. Piwo pojawiło się na rynku na początku grudnia 2014 roku, wraz z Raciborskim Porterem. Skład: woda, słody jęczmienne, pestki dyni, chmiel goryczkowi i aromatyczny. Barwa ciemno-złota, bursztynowa, w pełni klarowne. Piana biała, podczas nalewania niezbyt obfita, szybko opadająca, po pewnym czasie nie ma po niej najmniejszego śladu. Składa się z ziaren różnej wielkości. Nie oblepia w ogóle ścianek. Aromat typowy dla mocnych piw w stylu lager: słodowy, z dużą dozą karmelowej słodyczy, gdzieś w tle lekki chmiel i to wszystko. W smaku dynia niewyczuwalna, dominuje słodowość, akcenty karmelowe, nadające piwu słodyczy typowej dla mocnych piw, bardzo niska goryczka chmielowa, lekkie akcenty owocowe i metaliczne. Na plus fakt, że alkohol jest zupełnie nie wyczuwalny. Nasycenie dwutlenkiem węgla na dosyć wysokim poziomie intensywności.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Kaente
doktor_piwo
szucik
Shinodin