Ilość piw w katalogu

10494

Informacje o producentach

Browar Amber
Browar Amber

Czy wiesz, że...

Generalnie piwo podaje się w temperaturze 8-12 stopni C - im ciemniejsze piwo tym może być cieplejsze. Nie poleca się chładzania piwa poniżej 6-7 stopni, może wówczas stać się niesmaczne.

Najnowsze komentarze


Gość
Somersby Apple
Soforkowi smakuje
2018-10-18 12:15:55

Gość
Komes Barley Wine
Świetny , w tej cenie jedno z najlepszych piw , doskonały do powolnego sączenia przed kominkiem
2018-10-18 09:11:40

Gość
Komes Porter Bałtycki
jeden z najlepszych Polskich porterów, leżakowany sporo zyskuje
2018-10-18 09:10:12

piwolog
Waszczukowe Porter z Puszczy
Bardzo dobry porter, praktycznie bez wad. Duża pijalność. Jednak powala zarówno ceną jak i mocą. Po skończeniu 0,5 litrowej butelki poczułem się zmęczony. Po prostu rozkłada na łopatki.
Warto było spróbować, jednak nie powtórzę - głównie ze względu na cenę. Komes, chociaż 3x tańszy nie ustępuje mocno pod względem jakości.
2018-10-18 08:12:55

Gość
Waszczukowe Grażyna Sprężyna
To piwo lepiej pachnie niż smakuje. Koło stouta może stało na półce w sklepie. Ok pachnie wanilią i toffi. Jest lekko słodkie. Ok czuć trochę kawę w smaku (ale wanilii i toffi już nie). Ale... Pijąc miałem wrażenie, że ktoś mj je na pół to robił z wodą. Bardziej bym je stawiał obok czeskiego ciemnego koncerniaka (np. Kozela) niż koło stouta.
2018-10-18 05:19:49

Gość
Holba Robotnicze 1910
Cukier w składzie i już piwo jest skreślone !!!
2018-10-18 02:04:06

nietzsche
Bytów Truskawkowe Smaki Ogrodu
Za wyczucie w tym ulepie goryczki należy ci się Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski xD
2018-10-17 23:29:30

nietzsche
Bytów Truskawkowe Smaki Ogrodu
Odbytów Truskawkowe - piwo, które nawet dla maniur opierdalających modżajto przez słomkę, musi być za słodkie, a ten sztuczny aromat tak bardzo wyczuwalny jest tutaj... truskaweczką na cieście.
2018-10-17 23:26:42

prisoner
Piwoteka Przedpiekle Red Wine Barrel Aged
Aromat mocno wiśniowy, taka palona wiśnia, akcenty drzewne, winne, alkohol wyczuwalny. W smaku alkohol również wyczuwalny, gryzie w przełyku, ale nie jakoś nachalnie, lekko kwaskowe, wytrawne, mocno wiśniowe, goryczka jak dla mnie raczej mało wyczuwalna. Fajne piwko, mocno wiśniowe ale niestety alkoholowe, ale raczej alkohol aż tak bardzo nie przeszkadza w degustacji. Piwko degustacyjne, do powolnego smakowania.
2018-10-17 23:14:06

nietzsche
Grodziski Porter Śliwkowy
Wygląd: kolor brunatny, klarowne, ładna piana, drobna, beżowa, niezbyt trwała, ale ładny firankowy lacing
Zapach: taką bardziej landrynką śliwkową pachnie niż śliwką, albo może inaczej, bardziej mirabelką i renklodą niż węgierką, może użyto zapasów Fortuny? :P do tego aromaty porterowe, palony, karmelowy, melanoidynowy oraz na duży plus lekka wędzonka
Smak: Otworzone tylko po to, by porównać z ?legendą?, to jest pełne i wyklejające, choć odfermentowane dosyć wyżyłowanie, jak bieda portery, na pewno robotę robi tu lekka wędzonka, w zapachu było bardziej palone niż w smaku, w smaku jest bardziej karmelowo-melanoidynowe, jest lekka maggi i lukrecja, jest rodzynka, jest lekka wędzoność, ta nuta śliwkowa tutaj jest podwójna, jest i węgierka, może z utlenienia, i jest mirabelka pewnie z soku, ona mnie tu wkurza, rozumiem, to miało być piwo budżetowe i nim jest (płaciłem za nie 5,60 w sklepie specjalistycznym uchodzącym za drogi), ale polecam Fortunie przy następnej warce lepiej dobierać soki. Podobnie jak IP to piwo na 6/10, ale tu podwyższam, bo to piwo 9x tańsze (cena + pojemność, nie liczyłem kartonika ;) , ale w sumie aż sam się zdziwiłem, że jest aż takie przebicie), wypite zaraz po zakupie, nie leżakowane ( i piwo sprawia wrażenie naprawdę młodego, jak świeży koncerniak, ale z drugiej strony właśnie dzięki temu z potencjałem), choć ma swoje wady, tę mirabelkę i zbyt wysokie, jak na styl, wysycenie. Ten aromat śliwkowy to trochę w stylu Jagiełły, czyli piwo + cukier + aromat, to jest bardzo słabe
2018-10-17 22:49:58

nietzsche
Grodziski Porter Śliwkowy
dużo tych recenzji to jednak nie miałeś
2018-10-17 22:49:43

prisoner
Doctor Brew & Szpunt Astronom
Super nachmielone i bardzo owocowe, egotyczne w aromacie jak
i smaku piwko. Alkohol dobrze ukryty, goryczka konkretna ale nie jakaś zalegająca. Piję się bardzo przyjemnie mimo tak wysokiego woltu.
2018-10-17 22:31:01

Gość
Corona Extra
wchodzi lepiej niż 100 soplicy orzechowej podzdrawiam ~wróbelCSGO
2018-10-17 22:18:33

paka1285
Pinta Bawarka
Najlepsze pszeniczne z polskiego kraftu jakie do tej pory piłem. Polecam każdemu.
2018-10-17 22:11:45

Gość
Corona Extra
witam wlasnie sobie pije przy komputerku w towarzystwie gituw i siada w chuj pozdrawiam
2018-10-17 22:03:06

nietzsche
Kormoran Imperium Prunum
Wygląd: Kolor brunatno rubinowy, bardzo klarowne, pod światło przezroczyste, piana na alibi
Zapach: Bardzo wędzono-śliwkowe, trochę karmelu, kawy zbożowej, jakieś nuty melanoidynowe, bardzo wyraźna maggi
Smak: Zaskakująco wodnisty jak na imperialny porter bałtycki, alkohol jeszcze nie ukryty, ale do terminu ma parę miesięcy, z drugiej strony, maggi jest już bardzo wyraźna (i przegięta), więc nie wiem jak może być z leżakowaniem. Bardzo mocna śliwka wędzona, ale obawiam się, że bez niej to nie byłby porter nawet w top porterów regionalnych i koncernowych. Fakt, tu śliwka robi robotę, ale to nie jest wielka sztuka ;) zresztą to IP zapoczątkowało fazę na portery ze śliwką i cześć tych podróbek robi większe wrażenie. Po odjęciu śliwki mamy porter na poziomie Corneliusa lub Ciechana (czyli słodki, bardziej karmelowy niż palony i wodnisty). Szału nie ma żadnego, okrutnie nahajpowane, uczciwa ocena to 6/10, ale obniżam za jakość w stosunku do ceny i zachodu potrzebnego do jego zdobycia. Nie piłem pierwszej warki, druga była lepsza, nie tak wodnista, ale też nie robiła wrażenia takiego jak piwa tańsze (w tym BA, ale powiedzmy, że z przyzwoitości je pominę) i dostępne od ręki w każdym sklepie specjalistycznym. No ale trzeba tworzyć legendy.
2018-10-17 21:57:43

Gość
Żywiec Porter
Co Wy piszecie. Najlepszy porter w Polsce. Smak od lat ten sam. Próbowałem różnych portretów , ostatnio Książęce porter. Z pełną świadomością potwierdzam. Żywiecki porter jest najlepszy. Smak, moc i aromat.....nie do pobicia.
2018-10-17 21:33:36

Lukasz
Kingpin Fabio
Piwo niemal pozbawione piany, wygląda nieco jak jogurt. Jest nieprzejrzyste, barwy jasnoróżowej. W aromacie bardzo ciekawe połączenie nut chmielu z Ameryki z czarną porzeczką. W smaku trochę nuty mlecznej z porzeczkami, na finiszu przyjemna, ale niezbyt mocna goryczka, delikatnie zalegająca. Piwo dość pijalne, choć praktycznie nie ma gazu.
2018-10-17 21:11:54

Shinodin
Inne Beczki Colt American Pale Ale
Piana biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza miodowa, mocno zmętnione, zupełnie nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu nuty cytrusowe, owocowe oraz żywiczne klimaty, trochę karmelowych akcentów, zbożowość, podbudowa słodowa. W smaku dominuje karmel oraz subtelna owocowość, zanikają natomiast cytrusy, mniej jest również żywicy, zbożowe akcenty nadal aktualne, goryczka lekko zalegająca o profilu ziołowym, słabsza kontra kwaskowa, wysycenie na dość niskim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny czarny, etykieta minimalistycznie wykonana graficznie, w miarę dobrze opisana. Warka 23.01.2019. Nie zaskakująca niczym APA, karmelowa i nieco zamulająca, brakuje tego efektu orzeźwienia. Po Innych Beczkach spodziewałem się chyba czegoś więcej. Wad niewiele, zalet również. Mogę zaproponować maksymalnie 6 z minusem, szału nie ma.
2018-10-17 21:06:24

nietzsche
Perun Leśne Runo z Wiśnią i Czarną Porzeczką
Wysycenie niemal zerowe, co może tłumaczyć brak piany
2018-10-17 20:48:31
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Przekąski do piwa

Piwo zawiera substancję zwaną lupuliną, która pobudza apetyt, a także jest bardzo bogate w witaminy z grupy B, które poprawiają przemianę materii. Podczas spotkań przy piwie,  aż prosi się o przekąski. 
Zamiast popularnych paluszków, krakersów czy solonych orzeszków warto jednak zaserwować bardziej wyszukane produkty. 
Koneserzy wytrawnych połączeń wiedzą, że piwo można dobierać do różnych potraw tak samo jak wino, generalną zasadą jest aby szukać wspólny cech łączących potrawę i trunek. Jeśli piwo i potrawa posiadają podobne cechy w smaku i aromacie to takie połączenie będzie dobrze funkcjonować. 

Jedną z doskonale pasujących do piwa przekąsek są SERY.
Różne gatunki sera pasują do różnych stylów piwa. Twarde, goryczkowe sery idealnie pasują do gorzkich pilznerów i bitterów. Kozie o silnym specyficznym aromacie i smaku do ciemnych, mocnych Koźlaków. Sery dojrzewające z przerostem pleśni do mocnych belgijskich piw, natomiast sery wędzone do czarnych Stoutów (najlepiej tych na wędzonych słodach).
Innym ciekawym dodatkiem może być CZEKOLADA, szczególnie gorzka. Polecana jest np. do ciemnych, wytrawnych stoutów, ze względu na występujący w piwie zapach kakao i kawowy posmak. 
Piwa o cytrusowej nucie (np witbier) ładnie komponują się ze smakiem zielonych i czarnych OLIWEK. Z kolei do piw owocowych typu lambic poleca się świeże OWOCE.
Do piwa typu lager i pilsner pasują ORZECHY nerkowca i orzechy ziemne. Ponieważ goryczka zawarta w tym piwie doskonale odświeża kubki smakowe, poleca się do niego potrawy mocno przyprawione o zdecydowanych smakach.
Do piwa typu stout często podaje się OWOCE MORZA, ponieważ doskonale podkreśla ich delikatny smak. W Rosji i byłych republikach radzieckich szalenie popularna jest suszona ryba, a cenionym specjałem są suszone kalmary. Tego typu produkty mają wielu miłośników również w Europie Zachodniej, na przykład w Niemczech, Hiszpanii czy Wielkiej Brytanii. Europejscy klienci gustują również np. w pieczonych krewetkach.
W zachodniej Europie oraz w Stanach Zjednoczonych niesamowicie popularna jest suszona wołowina (Beef Jerky), zaś z Południowej Afryki pochodzi przepis na aromatyczne, marynowane mięso (biltong). 
Fora internetowa aż roją się od ciekawych przepisów np na śliwki zawijane w boczku, krążki cebulowe panierowane w cieście, placuszki z cukinii czy koreczki z arbuza. Ważne jest  aby przekąska nie ociekała tłuszczem lub sosem, by była atrakcyjna wizualnie i łatwa w spożywaniu. 
Warto więc poszperać nieco i poświęcić trochę czasu, aby odkryć czasem zupełnie nowe doznania smakowe. 
wykonanie choruzy.pl © 2010