Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

7523

Informacje o producentach

Browar Zamkowy Sp. z o.o.
Browar Zamkowy Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

Pierwsze aluminiowe puszki do piwa wymyślono w 1959 roku. Wprowadziła je do sprzedaży firma Pittsburgh Brewing Co w 1962 roku. Puszki te przypominały współczesne puszki do tuńczyka - otwarcie wymagało zerwania całego wieczka.

Najnowsze komentarze

Browar Zakładowy Ciężki Ładunek

Rob_Rock
Absolutnie znakomite. Mocna goryczka i wspaniały aromat. Brawa dla Browaru Zakładowego.
2017-09-25 20:45:27
AleBrowar King of Hop

BRYNIU
Przepiękna bardzo trwała, biała drobno-pęcherzykowa piana. Lacing widoczny. Kolor miodowy - zmętniony. Aromat - bardzo ładny, słodki, landrynkowy przeplatany nutkami tropikalnymi jak i żywicznymi. W smaku bardzo poprawnie jak przystało na dobry poziom tego gatunku czyli: jest goryczka na dobrym poziomie, żywiczność jak i powiew cytrusów.
Wysokie wysycenie.
Warka do:05.12.2017r.
2017-09-25 20:00:46
Doctor Brew Miodowe

Gość
Jak na miodowe - słabizna.
2017-09-25 17:00:57
Warka Classic

Gość
EB, kasztelan pierwsze z brzegu biją na głowe ten pomyj.
2017-09-25 15:39:59
Harpagan Kuracja Szamana

Gość
Nie piłem lepszego piwa szkodaże tak cieżko go kupić
2017-09-25 14:38:05
Rockmill Episode 4 Black Ale Citra & Simcoe

Gość
Niezbyt dobre
2017-09-25 14:36:45
Pilsweizer Grybów

Gość
Czy tylko ja wyczuwam w tym produkcie aromat gotowanych warzyw?
2017-09-25 14:25:42
AleBrowar El Fruto

oranjefan
Piłem na Warszawskim Festiwalu Piwa i krótko mówiąc piwo okropne. O ile aromat nawet przyjemny, owocowy, o tyle smak to strasznie paląca, gryząca w przełyk goryczka. Na tyle nie przyjemne w piciu że połowę musiałem wylać.
2017-09-25 13:57:08
Beer City Manutea

oranjefan
Aromat piwa to słodkie nuty biszkoptowe, słodowe. To również połączenie przyjemnej karmelowej słodyczy i nuty zaparzonej, czarnej herbaty. Jak na piwo z dodatkiem earl grey'a jest dość "ciężko" i pełnie, mało tutaj orzeźwiających cytrusowo-bergamotowych nut. Raczej taki mocny, posłodzony czaj. W szkle za to jest lepiej - intensywny, liściasty earl grey wprost z paczki. W tle słodkawy karmel i słodowość a może i nawet aromat suszonej skórki pomarańczowej. Jest ok.

Drugie dziś piwo z Beer City które ma problem z pianą. Dopiero agresywne nalewanie utworzyło niską, centymetrową warstewkę która dośc szybko opada. Jej kolor to ecru, wyraźna przybrudzona biel może nawet lekki beż. Barwa piwa to z kolei jasny bursztyn, delikatnie opalizująca.

W smaku bardzo wyraziste. Pół-wytrawne, nisko nasycone dwutlenkiem węgla. Ciało jest - słodowość wyczuwalna, piwo przyjemnie pełne, w żadnym wypadku nie wodniste. Smak to z kolei mocno zaparzona herbata earl grey, na dodatek z taką lekką nutką cytrusową/cytrynowa, co na pewno w pewnym stopniu podkreśla też lekka kwaskowatość piwa przy finishu. Goryczka - średnia, jak na piwo z herbatą to nie za wysoka. Aftertaste z kolei to bardzo długi, łodygowo taniczny posmak - wyraźny, nie do końca przyjemny, męczący po kilku łykach.
2017-09-25 13:54:18
Lubuskie IPA

Bob
Duże zaskoczenie, piwo jest naprawdę dobre. Co prawda jest w nim dużo karmelu, ale tak dobrze "dobrany" karmel jest moim subiektywnym zdaniem lepszy niż jaśniejsza wersja :) W zapachu tak jak wspomniałem: Karmel, w dodatku czuć Diacetyl (co w tym przypadku jest zaletą, a nie wadą) i amerykański chmiel. W smaku czuć głównie karmel i diacetyl dające razem posmak toffee. Goryczka wysoka, znakomicie ułożona ale niestety tępawa... W sumie to główna wada tego piwa.
Mimo wszystko Atak Chmielu w najnowszej warce może się schować ;)
2017-09-25 13:44:37
PRL Piwo Jasne Niefiltrowane

Gość
Smaczn, delikatne nadaje się do sączenia
2017-09-25 12:37:09
Świnoujskie Ciemne

Gość
świetne piwo ,zwłaszcza ciemne
2017-09-25 11:38:34
BroKreacja The Lumberjack

nietzsche
Jeb
2017-09-25 01:51:01
BroKreacja The Lumberjack

nietzsche
Wygląd: kolor ciemno brunatny, nieprzejrzyste, ładna, drobna, piana, jak puszek, beżowa, trwała, ładny lacing.
Zapach: Ładny, cytrusowy, żywiczny z odrobiną owoców tropikalnych, głównie ananasa, jest też jakieś winogrono ? ale to wszystko tylko chwilę po otwarciu, później ledwie pachnie
Smak: Gładkie, ale puste, porządnie odfermentowane, gładkość może od jakichś płatków, jest lekko wyklejające od żyta, o dziwo, mocno chlebowe, zbożowe, palone, goryczka wyraźna, ale nie jakaś mocna, popiołowa, lekko zalegająca, termin do marca przyszłego roku, więc radzę się śpieszyć, bo chmieli amerykańskich tu niewiele, trochę żywic, albedo cytryny, grejpfruta. Jak na stout o parametrach FESa to jest cienkie, czuć trochę alko, ale dobrze ułożone, nieźle pijalne.
2017-09-25 01:49:32
Salvador

nietzsche
Wygląd: Ciemno brunatne, nieprzejrzyste, ładna drobna, ciemno beżowa piana, ładny lacing.
Zapach: No kawy to jest tyle co w Seanie, który był zwykłym dry stoutem, trochę mało wędzonki, ale za to spora paloność, spalona izolacja
Smak: Wydaje się być pełniejsze od Seana, a parametry ma identyczne (inna sprawa, że piwo jest byt nisko wysocone, co In minus), jest na pewno słodsze, tak, piwo jest słodkawe, a ma mieć 5 IBU więcej, gładkie, palone, palona izolacja, bardzo mało wędzonki, prawie w ogóle, jest kawowe, ale zbożowo, jak Sean, trochę gorzkiej czekolady. Trochę zbyt mało wędzonki jak na piwo, które miało być wędzone, trochę zbyt mało kawy, jak na piwo z dodatkiem kawy, jako stout niezłe, ale eta oszukuje ? nie tego oczekiwałem.
2017-09-25 00:14:03
Wąsosz Sean

nietzsche
Wygląd: kolor ciemno brunatny, nieprzejrzyste, ładna drobna piana, szybko się redukuje i prawie nie pozostawia lacingu.
Zapach: dosyć dziwne jak na dry stout, bo pachnie melanoidynowo, koźlakowo, jest też trochę kawy zbożowej i chmiel, zielisty, niezbyt tu pasujący
Smak: tu już melanoidyny aż tak nie atakują, ale jest wyraźna spieczona skórka chleba, zbożowość, kawowość, mleczna czekolada, dosyć pełne, ale wytrawne, gładkie i puszyste od płatków, goryczka niewielka, ma pewnie to 25 IBU. Przyzwoity średniak, nie ma co od takiego stylu wymagać czegokolwiek.
2017-09-24 23:19:59
Argus Maestic

Marianek
Typowy czeski lagerek z koncernu. Podstawa słodowa muśnięta chmielem czeskim, w typie kwiatowo-ziołowym. Ładnie się prezentuje, dość słodkie a kontra goryczkowa słaba, choć wyczuwalna. Główna zaleta, to ... cena.
2017-09-24 23:13:38
Cornelius IPA

Marianek
Oko: kolor jasnopomarańczowy, mocno mętne. Piana bardzo ładna, biała, wysoka, drobne pęcherzyki, trwała i zostawia ślad na szkle,
Nos: dość silny, głownie żywica, akcenty sosnowe oraz bardzo słabo owoce cytrusowe.
Smak: w pierwszym łyku można było poczuć wyraźnie podstawę słodową, ale natychmiast goryczka typu żywiczno-leśnego przytłumiła to. Goryczka na poziomie średnim w kierunku wysokiego dominuje w tym piwie. Odkłada się, ale nie zalega i jest dość przyjemna. Walorów degustacyjnych to piwo nie ma, nie jest łatwe do picia. Jak za cenę 3 zł (Lidl) to dobry wybór na grilla, czy inną nie zobowiązującą konsumpcję.
2017-09-24 23:10:15
Okocim Mocne Dubeltowe

Gość
Okropne. Nie da się dokończyć. Męczę puszkę od 1,5 godziny. Zdecydowanie jedno z gorszych piw jakie miałem okazję próbować.
2017-09-24 22:18:32
Solipiwko Black Bicz

Shinodin
Piana beżowa, drobnoziarnista, w miarę gęsta i puszysta, w miarę gęsta i puszysta, średnio-szybko dziurawiąca się, pozostawiająca szczątkowy lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza rubinowa wręcz czarna, nieklarowne i nieprzejrzyste, stosunkowo mocno zmętnione, na powierzchni unoszą się drobinki drożdżowe. W zapachu nuty kawowe i czekoladowe, palone i prażone klimaty, gdzieś dalej w tle cytrusy. W smaku paloność dominuje na podniebieniu, solidna kwaskowa kontra cytrusowa, goryczka znaczna, choć na pewno nie na poziomie 112 IBU, lekko zalegająca o prażonym profilu, jak na taki woltaż, dobrze zamaskowany alkohol, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny, etykieta również w czarnej kolorystyce, fajnie wykonana graficznie, choć dość ubogo opisana. Warka 12.04.2018. Imperialna Black IPA w wykonaniu Solipiwko, to stosunkowo lekka propozycja, raczej usunąłbym przedrostek Imperial. Piwo jest treściwe i pełne, ma wszystko to co powinna posiadać dobra Black IPA. Po imperialnej wersji spodziewałem się czegoś cięższego, więc może lepiej, że dostałem taki, a nie inny wyrób. Połączenie paloności, kawy, czekolady i cytrusów wypada co najmniej obiecująco. Dlatego też nie pozostaje mi nic innego jak wystawić mocną 8 i dodać piwo do ulubionych.
2017-09-24 22:10:31
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Przekąski do piwa

Piwo zawiera substancję zwaną lupuliną, która pobudza apetyt, a także jest bardzo bogate w witaminy z grupy B, które poprawiają przemianę materii. Podczas spotkań przy piwie,  aż prosi się o przekąski. 
Zamiast popularnych paluszków, krakersów czy solonych orzeszków warto jednak zaserwować bardziej wyszukane produkty. 
Koneserzy wytrawnych połączeń wiedzą, że piwo można dobierać do różnych potraw tak samo jak wino, generalną zasadą jest aby szukać wspólny cech łączących potrawę i trunek. Jeśli piwo i potrawa posiadają podobne cechy w smaku i aromacie to takie połączenie będzie dobrze funkcjonować. 

Jedną z doskonale pasujących do piwa przekąsek są SERY.
Różne gatunki sera pasują do różnych stylów piwa. Twarde, goryczkowe sery idealnie pasują do gorzkich pilznerów i bitterów. Kozie o silnym specyficznym aromacie i smaku do ciemnych, mocnych Koźlaków. Sery dojrzewające z przerostem pleśni do mocnych belgijskich piw, natomiast sery wędzone do czarnych Stoutów (najlepiej tych na wędzonych słodach).
Innym ciekawym dodatkiem może być CZEKOLADA, szczególnie gorzka. Polecana jest np. do ciemnych, wytrawnych stoutów, ze względu na występujący w piwie zapach kakao i kawowy posmak. 
Piwa o cytrusowej nucie (np witbier) ładnie komponują się ze smakiem zielonych i czarnych OLIWEK. Z kolei do piw owocowych typu lambic poleca się świeże OWOCE.
Do piwa typu lager i pilsner pasują ORZECHY nerkowca i orzechy ziemne. Ponieważ goryczka zawarta w tym piwie doskonale odświeża kubki smakowe, poleca się do niego potrawy mocno przyprawione o zdecydowanych smakach.
Do piwa typu stout często podaje się OWOCE MORZA, ponieważ doskonale podkreśla ich delikatny smak. W Rosji i byłych republikach radzieckich szalenie popularna jest suszona ryba, a cenionym specjałem są suszone kalmary. Tego typu produkty mają wielu miłośników również w Europie Zachodniej, na przykład w Niemczech, Hiszpanii czy Wielkiej Brytanii. Europejscy klienci gustują również np. w pieczonych krewetkach.
W zachodniej Europie oraz w Stanach Zjednoczonych niesamowicie popularna jest suszona wołowina (Beef Jerky), zaś z Południowej Afryki pochodzi przepis na aromatyczne, marynowane mięso (biltong). 
Fora internetowa aż roją się od ciekawych przepisów np na śliwki zawijane w boczku, krążki cebulowe panierowane w cieście, placuszki z cukinii czy koreczki z arbuza. Ważne jest  aby przekąska nie ociekała tłuszczem lub sosem, by była atrakcyjna wizualnie i łatwa w spożywaniu. 
Warto więc poszperać nieco i poświęcić trochę czasu, aby odkryć czasem zupełnie nowe doznania smakowe. 
wykonanie choruzy.pl © 2010