Czy wiesz, że...

Pub "Mathaser" w Monachium jest w stanie pomieścić 5500 osób i sprzedaje dziennie 48 tys. litrów piwa.

Najnowsze komentarze

Gloger Krasna Jędzaawatar
Gość
Gloger Krasna Jędza
Ogromne gwoździe w piwie, wyczuwalne już w aromacie piany, która jest ogromna, prawdopodobnie pochodzenia bakteryjnego. Piwo zepsute od podstaw, DRAMAT...
2020-10-28 23:57:29
Dwie Wieże Zboczeniecawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Dwie Wieże Zboczeniec
Wygląd: jest chyba przegazowane, piana spora i jak w napoju, szybko się redukuje, lacingu zero, niezbyt ciemne, zaledwie brunatne, za to mętne
Zapach: po otwarciu z butelki fajnie kawą i powiedzmy, że jakimś smażonym mięsem, ale ze szkła to pachnie jak dyskontowy dunkel lager, czyli pawie nie pachnie, zaledwie trochę palonością z nutą karmelu i daleką nutą bekonu
Smak: Jest przegazowane, w dodatku to wodniak, ale to nawet parametry na to wskazywały, trochę kawy, spalony karmel, sporo soli (może od tego bekonu), trochę bekonu. To nie jest jakieś wielowarstwowe piwo do delektowania się, jest stosunkowo płaskie, gdyby nie bekon to byłby jeden z najsłabszych imperialnych stoutów jaki piłem. Smakuje z grubsza jak zwykły stout, ot ciut bardziej alkoholowy. Bekon nie jest złym dodatkiem, ale niewiele zdziała w słabym piwie, a to takie jest.
2020-10-28 23:26:40
Łomża Chmieloweawatar
Gość
Łomża Chmielowe
Aromat słodowy, piana słaba, smak słodowy chmielu raczej nie czuć. Goryczka znikoma.
2020-10-28 23:24:40
Spółdzielczy & Piwoteka Rożkoweawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Spółdzielczy & Piwoteka Rożkowe
Zmętnione, słaba piana. Zapach nieznaczny: zboże i kiszonka.
W smaku również nie czuję kolendry czy chmieli, jest za to delikatna goryczka, to tyle dobrze, bo bez niej tu nie byłoby niczego. Czy gose to wybitny styl? Nie, więc chyba nie bardzo jest sens się za nie brać (w dodatku w kooperacji) jak się nie ma na nie pomysłu, chyba że pomysłem było samo zrobienie gose, najbardziej przeciętnego, ale gose.
2020-10-28 22:57:20
Somersby Appleawatar
Gość
Somersby Apple
Piwo dla pizd
2020-10-28 21:31:40
Pinta Beskidy Pilsawatar
Gość
Pinta Beskidy Pils
Jak na pilsa, to przyjemny. Taki dosyć rześki.
2020-10-28 20:58:50
Browar Turek ToUR de PILSawatar
Holsten_SA
starstarstarstarstar
Browar Turek ToUR de PILS
Dobre, lekkie, wyraźnie goryczkowe z wyrazistym słowem. Przypomina piwa Browaru Staropolskiego.
2020-10-28 20:08:15
Nepomucen Crazy Lines #02awatar
Gość
Nepomucen Crazy Lines #02
Nepomucen Crazy Lines #02 (DDH HAZY DIPA)_01.07.2021

W aromacie mix ananas, mango, marakują, grejpfrut. W smaku intensywne tropiki, wytrawne i słodkie, sporo ciała, gładkie, goryczka na średnim poziomie, alko ułożone.
2020-10-28 19:59:55
BRNX - Browar spiżarnia dworskaawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
BRNX - Browar spiżarnia dworska
Litości, jaki to niemiecki pils? To zwykły strong lager warzony dla marketu
2020-10-28 19:56:14
Bojan Tradycyjne awatar
Gość
Bojan Tradycyjne
Dramat.. lepiej Tatrę sobie kupić, serio.
2020-10-28 19:41:31
Brokreacja Last Minute Summer 2020awatar
Holsten_SA
starstarstarstarstar
Brokreacja Last Minute Summer 2020
Bardzo dobre lekkie piwo. Pszenica, banan, goździki, maracuja.
2020-10-28 18:53:00
Perun Strzygońawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Perun Strzygoń
Czarne i nieprzeniknione. Piany trochę. Jasny brąz, zanikająca.
Aromat czekoladowo porzeczkowy z odrobiną paloności.
Mało gazu. Treściwe. Spora kwaśność od porzeczek.
W drugim rzucie dochodzi czekolada i bardzo trudno wyczuwalne inne elementy stoutu. Bo to chyba jest stout.
Jest smaczne i desrowe (kwaśno słodkie) ale zbyt jednowymiarowe.
2020-10-28 18:26:36
Antybrowar ANTYdepresantawatar
rewo
starstarstarstarstar
Antybrowar ANTYdepresant
Czuć kafir delikatnie, acz wyraźnie. W smaku hefeweizen, jest kwaskowatość.
2020-10-28 18:12:49
Perlenbacher Premium Pilsawatar
Gość
Perlenbacher Premium Pils
Czuć metal
2020-10-28 17:44:55
Perlenbacher Pilsawatar
Gość
Perlenbacher Pils
Lepsze od tatry i do tego tańsze.
2020-10-28 15:26:55
Tatra Jasne Pełneawatar
Gość
Tatra Jasne Pełne
Perlenbacher Pils z lidla tańszy i dużo lepszy od tego szczocha glukozowo-kukurydzianego.
2020-10-28 15:23:57
Perła Winterawatar
Gość
Perła Winter
Witam . Gdzie możliwy w sklepie
2020-10-28 13:41:31
Specjal Jasny Pełnyawatar
Gość
Specjal Jasny Pełny
Po pierwszym łyku się czułem jakbym obuchem w łeb dostał. Szczyny straszne
2020-10-28 12:27:18
Pinta A`la Grodziskie 2010-2020awatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Pinta A`la Grodziskie 2010-2020
Barwa złota , lekko zmętnione. Piana biała , w miarę trwała , drobna , choć trochę średnich oczek też się pojawiło. Zostawia ładny lacing. W aromacie ale mocno wędzony , szynka konkret. Bardzo intensywny i przyjemny , kojarzący się od razu z Grodziskim. W smaku tak samo. bardzo szynkowe , wędzone. Gaz powyżej średniego , w sam raz na Grodziskie. W miarę pełne co zadziwia przy takich parametrach. Sesyjne , przyjemnie się pije. Wytrawne , niezła goryczka nawet. Rewelacyjny przedstawiciel stylu. Szkoda że mała butelka. Warka do 27.04.2021
2020-10-28 12:01:22
Mocny Fullawatar
Gość
Mocny Full
W niektórych odcinkach migają znaki browaru Imielin. Jeżeli dobrze zauważyłem. Piwo było produkowane również w Krajanie, dostępne było chociażby w Kauflandzie.
2020-10-28 11:23:54
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Przekąski do piwa

Piwo zawiera substancję zwaną lupuliną, która pobudza apetyt, a także jest bardzo bogate w witaminy z grupy B, które poprawiają przemianę materii. Podczas spotkań przy piwie,  aż prosi się o przekąski. 
Zamiast popularnych paluszków, krakersów czy solonych orzeszków warto jednak zaserwować bardziej wyszukane produkty. 
Koneserzy wytrawnych połączeń wiedzą, że piwo można dobierać do różnych potraw tak samo jak wino, generalną zasadą jest aby szukać wspólny cech łączących potrawę i trunek. Jeśli piwo i potrawa posiadają podobne cechy w smaku i aromacie to takie połączenie będzie dobrze funkcjonować. 

Jedną z doskonale pasujących do piwa przekąsek są SERY.
Różne gatunki sera pasują do różnych stylów piwa. Twarde, goryczkowe sery idealnie pasują do gorzkich pilznerów i bitterów. Kozie o silnym specyficznym aromacie i smaku do ciemnych, mocnych Koźlaków. Sery dojrzewające z przerostem pleśni do mocnych belgijskich piw, natomiast sery wędzone do czarnych Stoutów (najlepiej tych na wędzonych słodach).
Innym ciekawym dodatkiem może być CZEKOLADA, szczególnie gorzka. Polecana jest np. do ciemnych, wytrawnych stoutów, ze względu na występujący w piwie zapach kakao i kawowy posmak. 
Piwa o cytrusowej nucie (np witbier) ładnie komponują się ze smakiem zielonych i czarnych OLIWEK. Z kolei do piw owocowych typu lambic poleca się świeże OWOCE.
Do piwa typu lager i pilsner pasują ORZECHY nerkowca i orzechy ziemne. Ponieważ goryczka zawarta w tym piwie doskonale odświeża kubki smakowe, poleca się do niego potrawy mocno przyprawione o zdecydowanych smakach.
Do piwa typu stout często podaje się OWOCE MORZA, ponieważ doskonale podkreśla ich delikatny smak. W Rosji i byłych republikach radzieckich szalenie popularna jest suszona ryba, a cenionym specjałem są suszone kalmary. Tego typu produkty mają wielu miłośników również w Europie Zachodniej, na przykład w Niemczech, Hiszpanii czy Wielkiej Brytanii. Europejscy klienci gustują również np. w pieczonych krewetkach.
W zachodniej Europie oraz w Stanach Zjednoczonych niesamowicie popularna jest suszona wołowina (Beef Jerky), zaś z Południowej Afryki pochodzi przepis na aromatyczne, marynowane mięso (biltong). 
Fora internetowa aż roją się od ciekawych przepisów np na śliwki zawijane w boczku, krążki cebulowe panierowane w cieście, placuszki z cukinii czy koreczki z arbuza. Ważne jest  aby przekąska nie ociekała tłuszczem lub sosem, by była atrakcyjna wizualnie i łatwa w spożywaniu. 
Warto więc poszperać nieco i poświęcić trochę czasu, aby odkryć czasem zupełnie nowe doznania smakowe. 
wykonanie choruzy.pl © 2010