Czy wiesz, że...

Chmiel, który jest podstawową przyprawą stosowaną do produkcji piwa, potrafi rosnąć nawet ponad pół metra na dobę.

Najnowsze komentarze

Specjal Jasny Pełnyawatar
Gość
Specjal Jasny Pełny
Pytanie czy wszystkie puszkowe wersję są w Elblągu robione - sprawdź literę przy dacie przydatności. E to Elbląg. Też bym chciał wiedzieć czy Specjal w beczkach jest z Elbląga.
2020-02-28 08:43:30
Komes Porter Bałtyckiawatar
Gość
Komes Porter Bałtycki
A czy przypadkiem na górnej etykiecie (na szyjce) nie ma roku produkcji?
2020-02-28 06:15:09
Perła Exportawatar
adki002
star
Perła Export
Jednen z lepszych lagerów koncernowych.
2020-02-28 00:44:08
Deer Bear & Szynkarnia Fruit Garden Kiwiawatar
Gość
Deer Bear & Szynkarnia Fruit Garden Kiwi
sam jesteś jak wymiociny he he
2020-02-28 00:17:57
Piwne Podziemie Double Egoawatar
luke123
starstarstarstarstar
Piwne Podziemie Double Ego
Warka z datą 18.09.2020.

Fajna etykieta. Kapsel - czarny golas.

Wygląd: ciemnozłote, mętne, obfita drobno i średnio pęcherzykowa trwała piana z bardzo bogatym lacingiem.

Aromat: Aaalee! Chmielowo: cytrusy, kwaśne owoce, owoce tropikalne, mango, melon, liczi, białe owoce. Buchnęło tym aromatem.

Smak: Bardzo soczyste. Bardzo owocowe. Średnia goryczka o owocowo-grejfrutowym profilu, wyczuwalna od pierwszego łyku, ale niezalegająca. Balans na linii słodycz-wytrawność. Ale jest ciało, czuć te 18. Średnio wysokie wysycenie. Chociaż w odczuciu gładkie i aksamitne, mimo musowania. Alkohol dobrze ukryty. Naprawdę bardzo soczyste.

Kurde, dobre! Pycha imperialna NEIPA! Na granicy kategorii "sztos"!
2020-02-27 23:39:09
Fox Jasneawatar
Holsten_SA
starstarstarstarstar
Fox Jasne
Jest OK. Całkiem dobry lager.
2020-02-27 23:14:09
Zakładowy Podwójna Premiaawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Zakładowy Podwójna Premia
Piana nie do końca biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, dość szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca szczątkową formę lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza piaskowa, solidnie zmętnione, zupełnie nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu bomba owocowa, melon, ananas grapefruit, dużo zbożowych klimatów, żywica, karmel , drożdże i soczkowość. W smaku sroga zbożowość i żywica, owocowa słodycz zdecydowanie na drugim planie, goryczka mocno zalegająca o profilu egzotycznym, sporo karmelu, treściwość fest, drożdżowość aż gryzie w gardło, słabsza kontra kwaskowa, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Zakładowego, etykieta w różowej kolorystyce, graficznie minimalizm, dość ubogo opisana. Warka 13.07.2020. Mocarna pod względem ciała Double NE IPA. Pijalność drastycznie niska. Owsiany potwór o wybitnie zbożowo-żywicznym profilu, owoce wyczuwalne bardziej w zapachu niż smaku. Faktycznie brakuje świeżości. Nie jest to złe piwo, ale zdecydowanie za ciężkie. 6 z plusem ode mnie.
2020-02-27 23:04:17
Lwówek Ratuszowy (Piastowski)awatar
Gość
Lwówek Ratuszowy (Piastowski)
Potwierdzam opinię przedmówcy - słodko-kwaśny sik. Doktorze Brew - lecz się sam tym sikiem!
2020-02-27 22:25:12
Lubuskie IPAawatar
Gość
Lubuskie IPA
Lubuskie IPA 75 IBU!!!
Wieli pokłon dla twórców tej magi. Naprawdę dobre piwo
To jest piękne jak 500 plus :P
2020-02-27 22:20:44
Hopium Sylwester Chmielloneawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Hopium Sylwester Chmiellone
Piana wysoka, średniopęcherzykowa, dziurawiąca się.
Barwa mocno zmętniona, bursztyn/miedź.
Zapach całkiem przyjemny, chmiele, cytrusy, trochę ziołowości, delikatna kwiatowa słodycz.
Smak: wysycenie średnie-, goryczka niska+/średnia-, odczucie trochę potęguje to że dość długo zalega, natomiast samo piwo trochę dziwne - ma mało jakiegokolwiek smaku, jest jakaś ziołowość, jakiś winny posmak się kręci, natomiast bardziej wyrazista jest nawet Frank Apa właśnie z Hopium
2020-02-27 22:19:35
Bohemia Regent 11º Třeboňské pivoawatar
jover
starstarstarstarstar
Bohemia Regent 11º Třeboňské pivo
zapach słaby słodowy, wysycenie niskie+, w smaku płytkie, miejscami wodniste, gorycz niska, chmielowa, ogólnie średnie, cena 8,90kc
2020-02-27 22:13:10
Specjal Jasny Pełnyawatar
Gość
Specjal Jasny Pełny
Tak właśnie piję wersję puszkową i jest tak jak pisałem.
2020-02-27 21:51:02
Kuchlbauer Weisse awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Kuchlbauer Weisse
Piana biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza piaskowa, mocno zmętnione, zupełnie nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu standard pszeniczny zaczynając od słodkich bananów przez goździki aż po drożdże. W smaku bananowa słodycz potwierdza się, dalej goździkowy akcent i finisz wyraźnie drożdżowy, spora wodnistość, goryczka adekwatna do stylu, słabsza kontra kwaskowa, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel od niemieckiego browaru, etykieta bardzo ładnie wykonana graficznie, w takim klasycznym niemieckim stylu. Warka 15.05.2020. Solidny niemiecki pszeniczniak, choć bez większych fajerwerków. Dość słodki i niezbyt treściwy przez co efekt orzeźwienia jest co najwyżej przeciętny. Piwo z serii wypiłem i jutro nie będę pamiętał smaku. Za taką jakość mogę zaproponować maksymalnie 6.
2020-02-27 21:22:32
Heinekenawatar
Gość
Heineken
Mi nie smakuje, więcej nie kupie.
2020-02-27 20:37:58
Tatra Jasne Pełneawatar
eferha
starstar
Tatra Jasne Pełne
Może zrobimy ranking Tatr.
Miejsce
4 - W Warka
3 - E
2 - Z
1 - L
Może tak być?
2020-02-27 20:06:55
Pilica & ReCraft Hellżbietaawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Pilica & ReCraft Hellżbieta
Ledwo co prześwitujące. W kolorze bardzo ciemnej coli. Piana słuszna. Jasno beżowa.
Aromat paloności, przyprawy i niestety farby emulsyjnej.
Nasycone w punkt. Pełne.
Wytrawne, kwaskowe, palone. Z akcentami ziemistymi i przyprawowymi. No w smaku niestety zielone jabłuszko.
Ogólnie niezły ciemniak, jednak z drobnymi wadami.
2020-02-27 19:50:08
Krafter Strongawatar
Gość
Krafter Strong
Pierwszy raz ostatnim razem. Nie wiem czy to tylko u mnie ale piwo ewidentnie trąci stopionym plastikiem - takim topionym w ogniu. Jest beznadziejne i nie dam rady wypić więcej niż pół. Zapach jak wcześniej wspomaniał Łukasz, stary słód i palony plastik. Walory wizualne za to bardzo dobrze, delikatnie skłaniające się ku bursztynowi po dolaniu moczu.
2020-02-27 19:46:50
Raduga Samurai Rebellionawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Raduga Samurai Rebellion
Piana niska, średniopęcherzykowa z pojedynczymi dużymi pęcherzami.
Barwa mocno zmętniona, pisakowa.
Zapach - wyczuwalny miód, delikatna kwaskowa kontra, cytrusy, lekka trawiastość.
Smak: wysycenie średnie+, goryczka niska+ trawiasto-ziołowa, zielona herbata jest(z czasem można wyczuć nawet że to rzeczywiście sencha), ale jestem praktycznie pewny, że warka którą piłem rok temu(albo i ponad) miała jej o wiele więcej; z tyłu kwaskowo-słodkie, jakby z dodatkiem miodu. W wakacje 2018 trochę ich wypiłem, tym razem poprzestanę na jednej
2020-02-27 19:35:12
Hopium Kwasko Da Gamaawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Hopium Kwasko Da Gama
Piana bardzo niska w postaci różowego, drobnopęcherzykowego kożuszka, szybko całkowicie znika.
Barwa - czerwona porzeczka delikatnie wpadająca w jakiś biało-mleczny odcień.
Zapach: porzeczki, jogurt, wyraźna kwasowość, ale z kontrą miodu.
Smak: wysycenie niskie+, wydaje się być dość gładkie, brak goryczki, mocno kwaśne, w końcu porządny kwas, dużo porzeczki, wyraźna "mleczność", kojarzy się trochę z szejkami, gdzieś w tle bardzo lekka miodowa kontra słodyczy
2020-02-27 19:27:57
Perła Goolman Goldawatar
Gość
Perła Goolman Gold
Bardzo trudno je dostać, ale czasami uda mi się je znaleźć i wtedy staram się jak najdłużej nacieszyć jego smakiem. Pycha!
2020-02-27 19:22:39
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Przekąski do piwa

Piwo zawiera substancję zwaną lupuliną, która pobudza apetyt, a także jest bardzo bogate w witaminy z grupy B, które poprawiają przemianę materii. Podczas spotkań przy piwie,  aż prosi się o przekąski. 
Zamiast popularnych paluszków, krakersów czy solonych orzeszków warto jednak zaserwować bardziej wyszukane produkty. 
Koneserzy wytrawnych połączeń wiedzą, że piwo można dobierać do różnych potraw tak samo jak wino, generalną zasadą jest aby szukać wspólny cech łączących potrawę i trunek. Jeśli piwo i potrawa posiadają podobne cechy w smaku i aromacie to takie połączenie będzie dobrze funkcjonować. 

Jedną z doskonale pasujących do piwa przekąsek są SERY.
Różne gatunki sera pasują do różnych stylów piwa. Twarde, goryczkowe sery idealnie pasują do gorzkich pilznerów i bitterów. Kozie o silnym specyficznym aromacie i smaku do ciemnych, mocnych Koźlaków. Sery dojrzewające z przerostem pleśni do mocnych belgijskich piw, natomiast sery wędzone do czarnych Stoutów (najlepiej tych na wędzonych słodach).
Innym ciekawym dodatkiem może być CZEKOLADA, szczególnie gorzka. Polecana jest np. do ciemnych, wytrawnych stoutów, ze względu na występujący w piwie zapach kakao i kawowy posmak. 
Piwa o cytrusowej nucie (np witbier) ładnie komponują się ze smakiem zielonych i czarnych OLIWEK. Z kolei do piw owocowych typu lambic poleca się świeże OWOCE.
Do piwa typu lager i pilsner pasują ORZECHY nerkowca i orzechy ziemne. Ponieważ goryczka zawarta w tym piwie doskonale odświeża kubki smakowe, poleca się do niego potrawy mocno przyprawione o zdecydowanych smakach.
Do piwa typu stout często podaje się OWOCE MORZA, ponieważ doskonale podkreśla ich delikatny smak. W Rosji i byłych republikach radzieckich szalenie popularna jest suszona ryba, a cenionym specjałem są suszone kalmary. Tego typu produkty mają wielu miłośników również w Europie Zachodniej, na przykład w Niemczech, Hiszpanii czy Wielkiej Brytanii. Europejscy klienci gustują również np. w pieczonych krewetkach.
W zachodniej Europie oraz w Stanach Zjednoczonych niesamowicie popularna jest suszona wołowina (Beef Jerky), zaś z Południowej Afryki pochodzi przepis na aromatyczne, marynowane mięso (biltong). 
Fora internetowa aż roją się od ciekawych przepisów np na śliwki zawijane w boczku, krążki cebulowe panierowane w cieście, placuszki z cukinii czy koreczki z arbuza. Ważne jest  aby przekąska nie ociekała tłuszczem lub sosem, by była atrakcyjna wizualnie i łatwa w spożywaniu. 
Warto więc poszperać nieco i poświęcić trochę czasu, aby odkryć czasem zupełnie nowe doznania smakowe. 
wykonanie choruzy.pl © 2010