Przekąski do piwa
Piwo zawiera substancję zwaną
lupuliną, która pobudza apetyt, a także jest bardzo bogate w witaminy z grupy B, które poprawiają
przemianę materii. Podczas spotkań przy piwie, aż prosi się o przekąski.
Zamiast popularnych paluszków, krakersów czy solonych orzeszków warto
jednak zaserwować bardziej wyszukane produkty.
Koneserzy wytrawnych połączeń wiedzą, że piwo można dobierać do różnych potraw tak samo
jak wino, generalną zasadą jest aby szukać wspólny cech łączących potrawę i trunek. Jeśli piwo
i potrawa posiadają podobne cechy w smaku i aromacie to takie połączenie będzie
dobrze funkcjonować.
Jedną z doskonale pasujących do piwa przekąsek są SERY.
Różne gatunki sera pasują do różnych stylów piwa. Twarde, goryczkowe
sery idealnie pasują do gorzkich pilznerów i bitterów. Kozie o silnym specyficznym aromacie i
smaku do ciemnych, mocnych Koźlaków. Sery dojrzewające z przerostem pleśni do mocnych belgijskich
piw, natomiast sery wędzone do czarnych Stoutów (najlepiej tych na wędzonych
słodach).
Innym ciekawym dodatkiem może być CZEKOLADA,
szczególnie gorzka. Polecana jest np. do ciemnych, wytrawnych stoutów, ze względu
na występujący w piwie zapach kakao i kawowy posmak.
Piwa o cytrusowej nucie (np witbier) ładnie komponują się ze smakiem zielonych i
czarnych OLIWEK. Z kolei do piw owocowych typu lambic poleca się świeże OWOCE.
Do piwa typu lager i pilsner pasują ORZECHY nerkowca i orzechy ziemne.
Ponieważ goryczka zawarta w tym piwie doskonale odświeża kubki smakowe, poleca się do niego
potrawy mocno przyprawione o zdecydowanych smakach.
Do piwa
typu stout często podaje się OWOCE MORZA, ponieważ doskonale podkreśla ich delikatny smak. W Rosji i
byłych republikach radzieckich szalenie popularna jest suszona ryba, a cenionym specjałem są
suszone kalmary. Tego typu produkty mają wielu miłośników również w Europie Zachodniej, na
przykład w Niemczech, Hiszpanii czy Wielkiej Brytanii. Europejscy klienci gustują również np. w
pieczonych krewetkach.
W zachodniej Europie oraz w Stanach
Zjednoczonych niesamowicie popularna jest suszona wołowina (Beef Jerky), zaś z Południowej Afryki
pochodzi przepis na aromatyczne, marynowane mięso (biltong).
Fora internetowa aż roją się od ciekawych przepisów np na śliwki zawijane w
boczku, krążki cebulowe panierowane w cieście, placuszki z cukinii czy koreczki z arbuza. Ważne
jest aby przekąska nie ociekała tłuszczem lub sosem, by była atrakcyjna wizualnie i łatwa w
spożywaniu.
Warto więc poszperać nieco i poświęcić
trochę czasu, aby odkryć czasem zupełnie nowe doznania smakowe.
Jest po prostu wyj...sty jak spust do ust Ukrainki, gdy stara jedzie do teściowej.