zamknij Zostań patronem na patronite
Profesja Przekupka
Profesja Przekupka
Profesja Przekupka
% alk. 6.1
Blg 15.5
IBU 52
brak koduaddbarcode


Piwo w stylu Imperial Witbier uwarzone przez Browar Profesja z Wrocławia. Browar ten powstał w roku 2015, mieści się on w starych zabudowaniach Zakładów Jedwabiu Wiskozowego, na obrzeżach Wrocławia. Pomysł założenia browaru wyszedł od dwóch znajomych: Karola Sadłowskiego i Tomasza Szydłowskiego, którzy zaprosili do współpracy doświadczonych piwowarów domowych: Przemysława Leszczyńskiego oraz Michała Grefa. Premiera Przekupki odbyła się 11 grudnia 2015 roku.

Przekupka to imperialna wersja Witbiera, pełniejsza niż jego letni odpowiednik przy czym równocześnie równie pijalna. Piwo o zdecydowanym cytrusowym smaku, przełamanym solidną goryczką pochodzącą od chmielu Citra. W aromacie dominują słodkie akcenty pomarańczy i cytryny, przełamane subtelnym aromatem kolendry.

Piwo jasne, niefiltrowane, niepasteryzowane
Składniki: woda, słody (pilzneński, pszenica niesłodowana), chmiel Citra, drożdże Belgian Abbey 2, dodatki (kolendra, skórka pomarańczy słodka i gorzka)
Zalecana temperatura serwowania: 8-12°C
Zalecane szkło: Sheaker
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 0,5l.
Dodał: piwosz92 - 2016-02-03 08:34:37

oceny Oceny

Użytkownicy 7,15 / ilość: 20
Goście 7,85 / ilość: 13
średnia 7,42/10 / ilość: 33

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
nietzsche
starstarstarstarstar

2018-11-24 00:47:46
Wygląd: kolor ciemny bursztyn, spore zmętnienie, ładna piana, ale niezbyt trwała
Zapach: cytrusowy, owoce tropikalne, kolendra
Smak: Piwo dosyć pełne, rzeczywiście taki imperialny witbier tyle, że amerykański, pierwsze skrzypce gra tu chmiel, cytrusowy, odrobinę żywicznym, z jakimś mango i ananasem, wyraźna też kolendra, bardzo wyraźny karmel i ja nie do końca rozumiem, skąd i po co on w witbierze. Piwo poprawne do bólu, poza tym karmelem ciężko mu coś zarzucić, no może jeszcze taką swojską owocowość, głównie jabłko,, ale z drugiej strony niczego nie urywa.
oceny Oceny użytkownika:
6 ( smak: 6, zapach: 5, wygląd: 6 )
awatar
Marianek
starstarstarstarstar

2017-07-04 22:05:11
Oko: mętne bursztynowo-miodowe, piana średnia, niezbyt trwała.
Nos: atak Citry oraz nuty typowe dla Witbier ? dzikość drożdży, aromaty skórki pomarańczy i najmniej kolendry. Citra mocno pobija nuty owoców cytrusowych. Jest owocowo, orzeźwiająco.
Smak: intensywny i duża ilość aromatów, podobnie jak w zapachu plus leciutko stajenne nuty, obecna jest podstawa słodowa (pszenica). W pierwszym łyku wyczuwalna słodycz, ale potem coraz bardziej wytrawnie. Finisz należy do goryczki chmielowej, typu cytrusowo-ziołowej, bardzo przyjemna. Nie brakuje kwaskowości od drożdży.
Nie jest to wysoce pijalne piwo, raczej do degustacji i dostarcza sporo fajnych wrażeń.
oceny Oceny użytkownika:
8 ( smak: 9, zapach: 8, wygląd: 8 )
awatar
Bartekn
starstarstarstarstar

2017-03-24 14:54:37
No nie wiem, to jest niby 25-ty witbier świata (według Ratebeer)? Niby wszystko się zgadza - jest kolendra, są belgijskie nuty, nieco mniej według mnie skórki cytrusowej. Dla mnie jednak witbier powinien być orzeźwiający, megapijalny - a tu, jako iż jest to wersja imperialna, pije się dość ciężko, alkohol podbija nieco perfumowe aromaty. Niezłe piwo, choć do mnie średnio trafia.
oceny Oceny użytkownika:
6 ( smak: 6, zapach: 6, wygląd: 7 )
awatar
Gość
awatar
Gość

2016-05-14 14:17:30
Przegazowane ...
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010