Profesja Basista
Profesja Basista
Profesja Basista
Saison
% alk. 5.9
Blg 13.0
IBU 26
brak kodu


Piwo w stylu American Farmhouse Ale uwarzone przez Browar Profesja z Wrocławia. Jego premiera odbyła się 19 lutego 2016 roku.
Piwo jasne, niepasteryzowane, niefiltrowane. Skład: woda, słody jęczmienne (Pilzneński, Monachijski, Aromatic), słód pszeniczny, chmiele (Hallertauer Tradition, Cascade, Mosaic, Centenial), drożdże (California Ale, Wallonian Farmhouse, Brettanomyces Bruxellencis), płatki owsiane.
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 0,5l. Zalecana temperatura serwowania: 8-12°C. Zalecane szkło: Nonic.
Dodał: piwosz92 - 2016-03-15 11:01:05

Oceny

Użytkownicy 7,39 / ilość: 18
Goście 8 / ilość: 6
średnia 7,54/10 / ilość: 24

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny


Thesloma

2017-08-02 20:37:53
Zapach : bardzo dużo siana potem jakby coś kwaskowatego taki ogórek kiszony , końska derka . Nie wyczuwam tutaj niestety jak sporo ludzi słodkich owoców i tak dalej .

Smak: lekko kwaskowe , dość gładkie , lekko słodkie ale potem znowu przejmuje główną rolę farmhouse czyli właśnie derka końska , siano , ogólnie stajnia.

Piwo myślę dla geeków , ja uwielbiam dziwne smaki choć tutaj jak dla mnie za mało mieszanki głównie farmhouse. Ciekawe , jeśli ktoś nie pił z dzikimi drożdżami to polecam.
Oceny tego użytkownika: 7 ( smak: 5, zapach: 5, wygląd: 5 )

adamnaw

2016-12-22 20:37:20
Bardzo owocowe, zeskie, lekkie, bardzo pijalne i sesyjne. Bardzo fajna nienachalna goryczka nieco grapefrutowa.
Oceny tego użytkownika: 9 ( smak: 7, zapach: 8, wygląd: 8 )

Bartekn

2016-11-28 00:12:57
Moim zdaniem te amerykańskie Farmhouse'y są smakowo jednak bliżej APA niż saisona. Tu wprawdzie kiepska piana, ale piękny aromat owocowy, dojrzałe owoce, runo leśne, mega. Smakowo są tam jakieś nuty przyprawowe, ale głównie owoce, niewielka, przystępna goryczka, super pijalność. Wzór piwa sesyjnego.
Oceny tego użytkownika: 8 ( smak: 8, zapach: 8, wygląd: 6 )

oranjefan

2016-07-07 21:27:41
To moje pierwsze starcie z drożdżami tego typu, stąd też nie do końca potrafię powiedzieć co w tym piwie się dzieje, ale aromat jest obłędny!
Aromat słodki, bardzo, bardzo owocowy. W największym stopniu kojarzy mi się on z aromatem kandyzowanej gruszki. Poza tym, typowa dla piw belgijskich nuta drożdżowa czyli fenole i przyprawy. W szkle pojawiają się do tego inne aromatu - takie nuta jakby siana, lub taki jakiś wiejski aromat. Pachnie wybiegiem dla koni. Wraz z ogrzewaniem się jest tych aromatów coraz więcej. Delikatne nuty kwiatowe też obecne.

Piwo o wyraźnym zmętnieniu, ale ładnej głęboko pomarańczowej barwie. Odnoszę wrażenie że jest jakby lekko przegazowane bo piana natychmiast rośnie do wielkich rozmiarów. Jej wysoka warstwa zbudowana jest ze zróżnicowanej wielkości oczek. Kolor ecru. Opada w średnim tempie do około 0,5 cm warstwy pozostawiając po sobie skromne koronki.

W smaku owocowe, delikatnie winne. Pomimo słodkiego aromatu, tutaj smak piwa jest raczej pół-wytrawny z nieco słodowym charakterem. Piwo cechuje się wysokim nasyceniem i średnio-niską pełnią. Wyraźne szczypanie w język jest nieco męczące i sprawia wrażenie kwaskowatości, choć piwo bardzo pijalne. Chce się wziąc kolejny łyk. W smaku jak wspomniałem są nuty winne, poza tym akcenty słodkich jabłek i innych owoców. Znów nieco dzikości, smaków które cięzko sprecyzować ale które nadają świetny charakter piwu. Goryczka pomimo wspomnianych 26 IBU jest wyraźna, ziołowo-żywiczna ale przyjemna i krótka.

Fajne piwo. Bardzo bardzo smaczne, choć wysycenie mogło by być niższe. Aromat rewelacyjny. Świetne są te nuty kojarzące się ze stodołą i końmi.
Oceny tego użytkownika: 9 ( smak: 9, zapach: 10, wygląd: 8 )
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010