Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

7872

Informacje o producentach

Trzy Korony
Trzy Korony

Czy wiesz, że...

Koźlak (niem. Bock) - rodzaj mocnego piwa warzonego ze słodu jęczmiennego, najczęściej przy użyciu drożdży dolnej fermentacji. Zawiera min. 16% ekstraktu oraz min. 6% alkoholu. Fermentuje i leżakuje dłużej niż inne piwa, nawet do 18 tygodni. Koźlak warzony jest w kilku odmianach przygotowywanych na różne okresy: maj (koźlak majowy), jesień (od października, koźlak tradycyjny), Boże Narodzenie (koźlak pszeniczny, koźlak dubeltowy).

Najnowsze komentarze

Lech Ice Mojito

Smakosh
Całkiem dobry Radler. Jak pisano wcześniej wcale nie czuć smaku piwa. Dobry zamiennik oranżady.
2017-11-24 19:09:06
Namysłów Kuflowe Mocne

Gość
chyba dla pijakow te piwo
2017-11-24 19:07:37
Pinta Grape Ale

prisoner
Bardzo fajne w aromacie: owocowe, winogrona, jabłka, gruszki. W smaku kwaskowe, troszkę cydrowe, goryczka minimalna. Piwo lekkie idealnie do obiadku mimo średniego woltażu piję się przyjemnie.
2017-11-24 18:36:46
Łomża Jasne

Gość
Całkiem dobre piwo polecam
2017-11-24 17:01:46
Fuller’s London Pride

jover
zapach słód, karmel, trochę jakiś kompot, smak kwaśnawy na początku, smakuje jakby jeść jabłko, później typowo słodowy, wodniste, gorycz średnia, z jakiegoś piwa kojarzę identyczną gorycz ale nie pamiętam z jakiego, ogólnie jak dla mnie bez szału, cena 5zł
2017-11-24 16:43:05
Brackie Pils

BRYNIU
Biała piana drobno-pęcherzykowa z drobnym lacingiem. Kolor złocisty - idealnie klarowny. Aromat słodowo-chmielowy. W smaku delikatne, zbożowe z jakąś tam niby goryczką.. Napisze tak: niezły klon Żywca i tyle...
Wysycenie średnie.
Warka do: 26.01.2018r.
2017-11-24 16:29:23
Namysłów Kuflowe Mocne

Gość
Ostatnio byłem świadkiem rozmowy między klientem i sprzedawcą podczas zakupu Kuflowego.
S: Ty to pijesz?
K: Nie dla kolegi.
S: Którego nie zapytam to każdy dla kolegi :)
2017-11-24 16:06:59
Namysłów Kuflowe Mocne

Gość
Mocne !
2017-11-24 14:52:59
Sarmackie Mocne

Gość
Moje ulubione i już wycofane!!Dlatego, że Sarmackie!
2017-11-24 13:59:27
Grodziska White IPA

jover
zapach cytrusy, jakaś herbata/kwiaty, kolendra, w smaku chyba też kolendra, słodkie, wysycenie średnie+ a nawet mocna-, klei się lekko do języka, gorycz średnia+, niezalegająca, łatwo spływająca, taki jakby herbaciany finisz, ogólnie dla mnie ok bo niema żywicy i mało lasu, na minus za duże wysycenie coś jak w grodziskim, powiedziałbym że to weizen na amerykańskim chmielu bo tak smakuje, cena 4zł
2017-11-24 13:25:58
Zlaty Bažant ’73

Gość
Dla mnie SMAK MŁODOŚCI! Tak smakowało piwo Żywiec "tańcząca para" w "szpilkach 0,33 jakieś 30 lat temu. Smak jest jak dvpa; każdy ma swoją. Jednym smakuje innym nie. Dla mnie bardzo dobry lager (leżak, jedenacka) w czeskim stylu. Piwo jest ze Słowacji, ale styl jest czeski; 11% ekstraktu (nie podano), 4,5% alko, dłuuugo (6 tyg.) leżakowany. Pycha!!! Może wreszcie browary koncernowe nawrócą się na jakość, a nie tylko na piwną ŚCIEMĘ jaką robi u nas Żywiec, czy Okocim wypuszczając pseudo piwa w przeróżnych stylach.
2017-11-24 13:07:08
Bazyliszek Sztuczna Mgła Truskawkowa

Thesloma
Zapach : kwaskowatość od truskawki wraz z jej słodyczą i tylko ta truskawka tutaj się pojawia , może delikatnie przebija się skórka pomarańczy

Smak : Bardzo przyjemnie kwaskowato te kultury bakterii mlekowych dobrze łączą się z kwaskowatością truskawki , po tym lekka osładzająca truskawka , w sumie kolendry nie czuję , a skórka pomarańczy nadaje takiej świeżości miejscami.

Fajne piwo , takie do wypicia bez zastanawiania się , słodko-kwaśne(ale lekko kwaśne).
2017-11-24 12:46:01
Pinta Table Brett

jover
zapach kwas, dzikusy, cytrusy coś tam się pokleiło do podniebienia ale dość lekko, po ociepleniu już bardziej się klei, wysycenie średnie+ jak już nie mocne, w smaku kwaśne, cierpkie, gorycz kwaskowa, żywiczna?, niezalegająca, bardzo szybko spływa, ogólnie chyba za mocno wysycone, dobrze kamufluje to wodnistość i lekki woltaż, czuć amerykańskie chmiele, taka kwaśna ipa trochę, mega dobrze wchodzi, nie jest to typowy kwas nawet mniejszy niż lekkie soury, cena 7,40zł
2017-11-24 10:39:08
Miłosław Klonowy Milk Stout

tleix
Stout podchodzący pod porter a to dzięki esencjonalności i słodyczy z palonym akcentem (od syropu klonowego zapewne). Barwa, czerń/brązowe przebłyski. Klonowa żywiczka wyczuwalna dla nosa za palonością złamaną "mlekiem". A najlepsze jest że to wszystko na bazie 17% ekstraktu i w pakiecie ze szklanką i 3 innymi piwami Miłosława (28,50 pln)
2017-11-24 10:28:07
Osowa Góra Bydgoskie Sesyjne

jover
zapach estrowy, taki jak moj pierwszy brewkit jak nie miałem pojęcia o fermentacji, coś tam sie klei do podniebienia, wysycenie średnie, gorycz łodygowa, ogólnie słabe nie polecam ale może to wina tylko tej jednej warki, cena 7zł
2017-11-24 08:53:51
Bazyliszek Gruba Kaśka

Thesloma
Zapach : cynamon i może delikatnie dynia , a raczej przyprawy które zwykle dodaje się do dyni

Smak: przejmuje główną rolę tutaj cynamon , jakby przyprawy z belgijskich piw ale nie tak ostro , goryczka dość delikatna ale wyczuwalna.

Ogólnie nie mój smak to piwo , dla mnie dość ciężkie do wypicia.
2017-11-24 02:27:25
Piwojad Cryo Colada

Thesloma
Zapach : sporo grejpfruta , cytrusowość , może trochę tropikalnych owoców

Smak: trochę ubogo , słodowość ciągle pojawia się obok każdego ze smaków , cytrusowa goryczka , może nie tyle co słodowośc co pustka występująca w koncerniakach jakby trochę dziwaczny posmak ma przez to.
2017-11-24 02:26:05
Gentleman Farmers Wife

Thesloma
Zapach : typowy dla stylu i zdecydowanie kwaskowaty , dość świeży i zachęcający

Smak : Świeży, dobrze kontruje kwaskowatość ale potem już zaczynają się problemy wychodzi alkohol , a następnie już jest pustka.

Piwo zapowiadało się dobrze , ale wyszło że jest średnie finalnie.
2017-11-24 02:19:55
Perła Miodowa

Gość
Regularnie pijam Perły a od niedawna zacząłem się interesować browarami miodowymi. Wydawało mi się że nie może być lepszego połączenia niż sprawdzona marka oraz perspektywa wypicia przyzwoitego miodowego piwerka. Niestety, zawiodłem się. Zapach po otwarciu butelki niemal zwalił mnie z nóg ale na tym kończą się plusy. słabo wyczuwalny miód, piwo nieco zbyt słodkie, i zbyt przejrzyste jak na piwo miodowe. Niemniej jako piwo grzane lub marynata do dziczyzny sprawdza się wyśmienicie. 5/10
2017-11-24 01:28:43
Wrężel Summer

nietzsche
Lekkie wodniste piwo, które niczego nie urywa, ale dobrze się pije
2017-11-24 00:56:49
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Po czym poznać naturalne piwo?

Od pewnego czasu Polskę zalała nowa piwna moda. Wszyscy pragną pić piwa niepasteryzowane. Chociaż początkowo takie trunki były domeną małych, regionalnych browarów, także i większe koncerny widząc rosnącą popularność, jaką zaczęły się one cieszyć, postanowiły wypuścić na rynek piwa tego rodzaju. 
Nie jest tajemnicą, że w większości przypadków, "niepasteryzowane" piwa wypuszczone przez duże koncerny nie mają nic wspólnego, poza nazwą, z klasycznym brakiem pasteryzacji. Owszem, nie są poddawane obróbce termicznej, ale bakterie i mikroelementy są usuwane w inny sposób - poprzez filtrację i mikrofiltrację. 
Oburzenie zrozumiałe, jednak tylko do pewnego stopnia. Jak przekonuje Andrzej Olkowski, prezes stowarzyszenia Browarów Regionalnych w Polsce - Piwo musi być przede wszystkim dobre. Właściwie uwarzone piwo pasteryzowane może być równie smaczne, jak niepasteryzowane. Pasteryzacja ma przede wszystkim na celu utrwalenie piwa za pomocą temperatury i nie powinna mieć znaczenia dla smaku piwa. 

Niepasteryzowane, czy niefiltrowane? 
Więc co zatem wpływa na smak piwa? Głównie filtracja. 
- Inną metodą utrwalania piwa, stosowaną zwłaszcza przez duże browary przemysłowe jest mikrofiltracja. Znacznie wydłuża ona termin przydatności piwa niepasteryzowanego. Piwo to za pomocą szczegółowej filtracji jest wyjaławiane i pozbawiane drożdży. Przez niektórych proces ten nazywany jest umownie "Pasteryzacją na zimno". Nie jest to termin bardzo precyzyjny, ale obrazowo wyjaśnia podobieństwo do pasteryzacji - stwierdza Olkowski. 
I właśnie filtracja zasadniczo zmienia smak piwa. Jeżeli zatem chcemy wypić naturalne, smaczne piwo, powinniśmy szukać takiego, które na etykiecie ma napisane "niefiltrowane", nie zaś "niepasteryzowane". I tu zaczynają się schody. Z racji na krótki okres przydatności do spożycia - ok. 3 tygodni od daty produkcji - piwa niefiltrowane rzadko trafiają na sklepowe półki, szczególnie te w hipermarketach. Owszem, możemy je kupić w specjalistycznych sklepach, dostać w większości dobrych piwiarni, czy w firmowych sklepikach zlokalizowanych przy konkretnym browarze. 

Po czym poznać piwo niefiltrowane? 
Najprostszą odpowiedzią, jest oczywiście: "po smaku". Piwa niefiltrowane rzeczywiście smakują inaczej niż ich filtrowane odpowiedniki. Smak drożdży i chmielu jest wyraźniej wyczuwalny, po rozlaniu takiego piwa do kufla lub pokala, w większości przypadków możemy poczuć charakterystyczny zapach skoszonej trawy. Jest ono także zupełnie inaczej gazowane - bąbelki są delikatniejsze i bardziej kwaskowe. Piwo wydaje się gęstsze. Inaczej też wygląda - jest mętne i można zaobserwować wyraźny osad. Jednak pierwszą rzeczą, na która powinniście zwrócić uwagę po sięgnięciu po butelkę "niepasteryzowanego" piwa, jest jego data ważności. Zazwyczaj nie jest ona dłuższa niż trzy, cztery tygodnie od momentu produkcji. Jeżeli na butelce "niepasteryzowanego", kupionej w grudniu, widnieje termin spożycia: kwiecień przyszłego roku, możecie być niemal pewni, że piwo, które trzymacie w ręku, nie ma nic wspólnego z oczekiwaną przez was "naturalnością". 

Dlaczego piwo niefiltrowane ? 
Chciałoby się napisać: "- dlaczego piwo niefiltrowane jest dobre?" "- bo jest dobre i tanie". Jednak to nieprawda. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane, ze względu na spore straty fazowe podczas jego produkcji oraz stosunkowo krótki termin ważności i związane z nim duże ryzyko sprzedażowe, jest sporo droższe niż zwykłe. Jednak trzeba przyznać, że nie ma mowy o przepłacaniu. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych (są jednak też tacy, którzy nie lubią takiego piwa), istotna jest także kwestia ilości mikroelementów. Tego typu piwo jest bogate w naturalną witaminę C, zestaw witamin B, a także naturalne bakterie i sole mineralne. Takie piwo jest także o wiele bardziej moczopędne, stąd niektórzy dietetycy zalecają jego konsumpcję przy kamicy nerkowej. 

Nie zapominajmy jednak o jednym. Przy wszystkich pozytywnych walorach smakowych i witaminowych, to każde piwo, nawet niefiltrowane, jest przecież napojem alkoholowym. Należy zatem spożywać je z umiarem i okazjonalnie. 

PFi/BL 
źródło wp.pl
wykonanie choruzy.pl © 2010