Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

8717

Informacje o producentach

Trzy Korony
Trzy Korony

Czy wiesz, że...

Opakowania są tak drogie, że w przeciętnym sześciopaku koszt wytworzenia piwa to zaledwie 20% nakładów produkcji.

Najnowsze komentarze

Piwne Podziemie Hops, Death & Taxes

nietzsche
Piwne Podziemie Hops, Death & Taxes
Wygląd: Kolor brunatny, nieklarowne, niewielka piana, beżowa, lacing żaden
Zapach: cytrusowy, żywiczny, delikatnie cedrowy? lekko kawowy i słonecznikowy, zbożowy
Smak: Ciekawy, bo piwo sprawia wrażenie raczej jasnego piwa z kawą, coś jak Coffee Break Rebelii lub Krakowskie Śniadanie, tylko tu bardzo fajna zbożówka wychodzi, jest odrobina słonecznika prażonego. Nie wiem w czym się ten cedrzyk miał objawić, jest owszem ściągające, żywiczne, ale raczej standardowo, jak od amerykańskich chmieli, lekko cytrusowe, mocno korzenne, melanoidynowe, korzenne. Gładkie, pełne, puszyste, bardzo pijalne jak na prawie 7%
2018-04-21 23:58:03
Książęce IPA

JOKER_
Książęce IPA
Piana drobnoziarnista która po czasie przechodzi w gruboziarnistą .Piana powoli opada zdobiąc kufelek.
Barwa : złota, przejrzysta
Zapach : mocno wyczuwalna nuta cytrusowa z niewielka nutą owoców tropikalnych. Zapach orzeźwiający.
Smak: na początku mocno wyczuwalny cytrusowy smak który przechodzi w niewielką goryczkę. Jak dla mnie za mocno przesiąknięta cytrusami gdyby dodali więcej tropikalnych owoców było by ok:) Piwko jak na koncerniaka nie jest złe. Rewelacji nie ma
2018-04-21 23:54:34
Książęce Porter

Gość
Książęce Porter
Średnie, lekkie, dosyć sporo nasycone, w zapachu czerwone wino, jak na 8% to woda. Pierwsza warka, liczę ze z czasem się poprawi :-)
2018-04-21 23:54:23
Staropolski Krynica Morska Jasne

Holsten_SA
Staropolski Krynica Morska Jasne
Typowe dla zduńskowolskiego browaru słodowe piwo typu lager. Jest jednak lepsze od średniej. Jak na swoje parametry mega treściwe.
2018-04-21 23:29:33
Okocim Jasne Okocimskie

Gość
Okocim Jasne Okocimskie
Kolor jasno złoty, klarowny. Piana szybko znika, ale pozostawia trwałe ślady na szkle. Nie jest przesadnie słodowe, przydałoby się jednak więcej chmielowej goryczki bowiem ta niby gdzieś tam kryje się, ale tak bardzo, że czuć ją dopiero pod koniec i to minimalnie. Nie czuć za bardzo alkoholowości. Wysycenie w normie. Podsumowując: to nie jest jakieś wybitnie złe piwo typu lager. Z braku laku można wypić, zwłaszcza porządnie słchodzone w gorące dni. Jednak do standardów gatunku to wciąż daleko.
2018-04-21 22:49:01
Okocim Polskie ALE

Gość
Okocim Polskie ALE
Zapach Cascade jest na początku, ale zaraz ulatuje. W smaku wyczuwam szampon do włosów. Niedobre piwo, ale da się dopić na siłę.
2018-04-21 22:48:18
Łomża Jasne

wojtaswb2
Łomża Jasne
Piwo kupione w Lidlu. Wodniste, puste. Gotowane warzywa odrzucają.
2018-04-21 22:14:38
Raduga Some Like It Hot

jover
Raduga Some Like It Hot
zapach cytrusy z dominującą cytryną, kwaskowe, czuć użyte chmiele, orzeźwiające, wysycenie średnie, w smaku cytryna, gładkie, minimalnie klei się do podniebienia, gorycz niska, ziołowa, cytrynowa, kwaskowa, lekko żywiczna
2018-04-21 22:04:42
Żywiec Sesyjne IPA

Gość
Żywiec Sesyjne IPA
Wyszło mi przypadkiem zywiec ipa vs książęce ipa. Książęce baz szału i nie jest IPĄ ale zaskakująco dobre. Żywiec pijalny z jakąś tam goryczką ale ogólnie cienkie. Jest w nim trochę goryczki i lagerka pod spodem. Nie jest złe ale oczekując niewiele wciąż spodziewałem się więcej. Lepsze warki APA były znacznie lepsze.
2018-04-21 22:00:58
Kustosz Mocne

Gość
Kustosz Mocne
Myślę że psie wymiociny smakują lepiej. Nie mam zbyt wielkich wymagań smakowych, ale to co poczułem po wypiciu łyka tego trunku nie da się opisać słowami. VIP to był już niezły kosmos, ale Kustosz kładzie go na łopatki po pierwszym łyku. Tylko dla zdesperowanych meneli.
2018-04-21 22:00:23
Bosman Specjal

Dziemiu
Bosman Specjal
Pogoniarski przysmak...
2018-04-21 21:52:56
Szpunt Galaxon

Shinodin
Szpunt Galaxon
Piana biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, lacing występuje jedynie w formie szczątkowej. Barwa jaśniejsza piaskowa, stosunkowo mocno zmętnione, nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu nuty owocowe faktycznie da się wyczuć brzoskwinię oraz marakuję, ponadto mleczne klimaty, trochę cytrusów oraz żywicy, podbudowa słodowa. W smaku słodkie, owocowe, choć wyraźną kontrą kwaskową, goryczka lekko zalegająca o profilu mlecznym, laktoza subtelnie ujawnia swoje walory, gładka tekstura, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny czarny, etykieta w fioletowej kolorystyce, ciekawie wykonana graficznie, na pewno wyróżnia się na półce sklepowej, w miarę wyczerpująco opisana. Warka 13.09.2018. Treściwa milkshake IPA od Szpunta, pulpy z egzotycznych owoców fajnie wkomponowują się w smak. Do tego dodatek laktozy wygładza fakturę i jeszcze bardziej zagęszcza ten aromat. Nie jestem co prawda zachwycony, lecz jest to niewątpliwie udany wyrób, inny i niebanalny, a to się chwali... 7 powinno być sprawiedliwą oceną dla Galaxona.
2018-04-21 21:49:25
Perun Behemoth Walpurgia

Barbarossa
Perun Behemoth Walpurgia
W sumie nie wiem po co ten dodatek jak gówno to daje
2018-04-21 21:27:31
Książęce IPA

Gość
Książęce IPA
Ale numer. KP zrobiło dobre piwo :) Piwo nie jest na pewno rasową IPĄ. Jest to raczej takie summer ale/apa. Brakuje ciała i goryczki. Piwo jak na 13tkę pijalne mocno. O dziwo chmiel jest i nie uleciał od razu. Bez wątpienia smaczne piwo. Spodziewając się promocji za mniej niż 4zł - okej.
2018-04-21 21:24:29
Bojan

Holsten_SA
Bojan
Aktualnie piwo jest dostępne w Lidlu. Zapach piwa nie jest zbyt przyjemny, ale smak już tak. Smak początkowy słodowy z wyraźną goryczką. Pod koniec szklanki pojawia się jednak niestety delikatny posmak alkoholu. Całość oceniam jednakże pozytywnie.
2018-04-21 21:05:04
Redds Bianco

Shinodin
Redds Bianco
Piany kompletny brak, dziurawi się momentalnie po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostaje już pod zupełnie żadną postacią. Barwa jaśniejsza żółta, mocno przejrzysta i klarowna, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu nuty winne, lekko landrynkowe, generalnie słodki ulepek. W smaku kwaskowe z wyraźnym winogronowym posmakiem, cierpki nie do końca naturalny aromat pozostaje na kubkach smakowych przez dłuższy czas, iluzoryczna forma goryczki, wysycenie na średnio-wysokim poziomie. Kapsel z serii Redds, etykieta nawiązująca do nazwy, ubogo opisana, graficznie bez zarzutu. Warka 20.08.2018. Cierpki winogronowy, piwopodobny wyrób, chyba jeden z mniej udanych Reddsów jakie miałem okazję degustować, kwaśny, winny, dość mocno chemiczny, co aż kłuje i szczypie w język... Wypiłem tylko parę łyków... szkoda pieniędzy na takie wynalazki. Dam marne 3 i ani kawałka więcej.
2018-04-21 20:57:02
Żywiec Sesyjne IPA

Dziemiu
Żywiec Sesyjne IPA
Takie sobie... Zapach na plus.
2018-04-21 20:49:12
Czarnków Noteckie na Miodzie Lipowym

BRYNIU
Czarnków Noteckie na Miodzie Lipowym
Jasno beżowa drobno-pęcherzykowa piana (po obfitym nalaniu). Szybko opadająca. Lacing w postaci w miarę równego pierścienia. Barwa burgundowo-kasztanowa - klarowna. Aromat bardzo ładny, naturalny - miodowy. W smaku takie jakby landrynkowe, owszem miodowe... ale bez wiekszych fajerwerków... Znam wiele lepszych piw na miodzie, które lepiej prezentuje się na tle Noteckiego...
Wysycenie: śrenie
Warka do: 25.04.2018r
2018-04-21 20:41:54
Łomża Pełne Wyborowe

K1
Łomża Pełne Wyborowe
Świetne piwo. Smak pełny, miękki z wyraźną goryczką żateckiego chmielu. Smakuje jak niektóre czeskie piwa (Gambrinus 12, Krusovice Imperial).
Stanowi jakby połączenie polskich piwa (pełny smak, odpowiednia moc) i Budweisera (typowo piwna goryczka z żateckiego chmielu). Super piwo.
2018-04-21 20:22:18
Brovca Geronimo

Shinodin
Brovca Geronimo
Piana biała, drobnoziarnista, w miarę gęsta i puszysta, wysoka na około centymetr, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa ładna ciemniejsza bursztynowa, zupełnie nie zmętnione, klarowne i przejrzyste. W zapachu mocne nuty żywiczne, egzotyczne o cytrusowe klimaty, karmelowe oraz ziołowe akcenty, West Coast pełną gębą. W smaku treściwe z lekko zalegającą goryczką o profilu ziołowym, dobra karmelowa kontra słodowa, słabsza kwaskowa, załączają się suszone owoce i subtelna drożdżowość, cytrusy oraz egzotyka w tle, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny, etykieta w zielonej kolorystyce, graficznie nic specjalnego, minimalistyka, w miarę dobrze opisana. Warka 29.07.2018. Moje pierwsze piwo z browaru Brovca. I powiem szczerze zostałem zachęcony tym West Coastem do spróbowania kolejnych ich wyrobów. Solidne podejście do tematu, chociaż wolę bardziej cytrusowe i egzotyczne West Coasty, ten wybitnie karmelowy i żywiczny jest udanym wynalazkiem godnym polecenia. Ode mnie tym razem 7 z plusem, dobre rzemiosło.
2018-04-21 20:15:20
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Po czym poznać naturalne piwo?

Od pewnego czasu Polskę zalała nowa piwna moda. Wszyscy pragną pić piwa niepasteryzowane. Chociaż początkowo takie trunki były domeną małych, regionalnych browarów, także i większe koncerny widząc rosnącą popularność, jaką zaczęły się one cieszyć, postanowiły wypuścić na rynek piwa tego rodzaju. 
Nie jest tajemnicą, że w większości przypadków, "niepasteryzowane" piwa wypuszczone przez duże koncerny nie mają nic wspólnego, poza nazwą, z klasycznym brakiem pasteryzacji. Owszem, nie są poddawane obróbce termicznej, ale bakterie i mikroelementy są usuwane w inny sposób - poprzez filtrację i mikrofiltrację. 
Oburzenie zrozumiałe, jednak tylko do pewnego stopnia. Jak przekonuje Andrzej Olkowski, prezes stowarzyszenia Browarów Regionalnych w Polsce - Piwo musi być przede wszystkim dobre. Właściwie uwarzone piwo pasteryzowane może być równie smaczne, jak niepasteryzowane. Pasteryzacja ma przede wszystkim na celu utrwalenie piwa za pomocą temperatury i nie powinna mieć znaczenia dla smaku piwa. 

Niepasteryzowane, czy niefiltrowane? 
Więc co zatem wpływa na smak piwa? Głównie filtracja. 
- Inną metodą utrwalania piwa, stosowaną zwłaszcza przez duże browary przemysłowe jest mikrofiltracja. Znacznie wydłuża ona termin przydatności piwa niepasteryzowanego. Piwo to za pomocą szczegółowej filtracji jest wyjaławiane i pozbawiane drożdży. Przez niektórych proces ten nazywany jest umownie "Pasteryzacją na zimno". Nie jest to termin bardzo precyzyjny, ale obrazowo wyjaśnia podobieństwo do pasteryzacji - stwierdza Olkowski. 
I właśnie filtracja zasadniczo zmienia smak piwa. Jeżeli zatem chcemy wypić naturalne, smaczne piwo, powinniśmy szukać takiego, które na etykiecie ma napisane "niefiltrowane", nie zaś "niepasteryzowane". I tu zaczynają się schody. Z racji na krótki okres przydatności do spożycia - ok. 3 tygodni od daty produkcji - piwa niefiltrowane rzadko trafiają na sklepowe półki, szczególnie te w hipermarketach. Owszem, możemy je kupić w specjalistycznych sklepach, dostać w większości dobrych piwiarni, czy w firmowych sklepikach zlokalizowanych przy konkretnym browarze. 

Po czym poznać piwo niefiltrowane? 
Najprostszą odpowiedzią, jest oczywiście: "po smaku". Piwa niefiltrowane rzeczywiście smakują inaczej niż ich filtrowane odpowiedniki. Smak drożdży i chmielu jest wyraźniej wyczuwalny, po rozlaniu takiego piwa do kufla lub pokala, w większości przypadków możemy poczuć charakterystyczny zapach skoszonej trawy. Jest ono także zupełnie inaczej gazowane - bąbelki są delikatniejsze i bardziej kwaskowe. Piwo wydaje się gęstsze. Inaczej też wygląda - jest mętne i można zaobserwować wyraźny osad. Jednak pierwszą rzeczą, na która powinniście zwrócić uwagę po sięgnięciu po butelkę "niepasteryzowanego" piwa, jest jego data ważności. Zazwyczaj nie jest ona dłuższa niż trzy, cztery tygodnie od momentu produkcji. Jeżeli na butelce "niepasteryzowanego", kupionej w grudniu, widnieje termin spożycia: kwiecień przyszłego roku, możecie być niemal pewni, że piwo, które trzymacie w ręku, nie ma nic wspólnego z oczekiwaną przez was "naturalnością". 

Dlaczego piwo niefiltrowane ? 
Chciałoby się napisać: "- dlaczego piwo niefiltrowane jest dobre?" "- bo jest dobre i tanie". Jednak to nieprawda. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane, ze względu na spore straty fazowe podczas jego produkcji oraz stosunkowo krótki termin ważności i związane z nim duże ryzyko sprzedażowe, jest sporo droższe niż zwykłe. Jednak trzeba przyznać, że nie ma mowy o przepłacaniu. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych (są jednak też tacy, którzy nie lubią takiego piwa), istotna jest także kwestia ilości mikroelementów. Tego typu piwo jest bogate w naturalną witaminę C, zestaw witamin B, a także naturalne bakterie i sole mineralne. Takie piwo jest także o wiele bardziej moczopędne, stąd niektórzy dietetycy zalecają jego konsumpcję przy kamicy nerkowej. 

Nie zapominajmy jednak o jednym. Przy wszystkich pozytywnych walorach smakowych i witaminowych, to każde piwo, nawet niefiltrowane, jest przecież napojem alkoholowym. Należy zatem spożywać je z umiarem i okazjonalnie. 

PFi/BL 
źródło wp.pl
wykonanie choruzy.pl © 2010