Piwoteka Fabrykanckie Świnie
Piwoteka Fabrykanckie Świnie
Piwoteka Fabrykanckie Świnie
Grodziskie
% alk. 2.8
Blg 7.5
IBU 40
brak kodu


Po raz kolejny Browar Piwoteka sięga po bardzo ekstrawagancki dodatek do swojego najnowszego piwa. Po piwie Ucho od śledzia z dodatkiem wędzonych śledzi, przyszła pora na piwo z dodatkiem... wędzonego boczku. Premiera tego piwa miała miejsce na Festiwalu Dobrego Piwa we Wrocławiu w dniach 10-12 czerwca 2016 roku.

Fabrykanckie Świnie! Takie okrzyki wznoszono podczas Powstania Łódzkiego - pierwszego zbrojnego powstania robotniczego w trakcie rewolucji w 1905 roku.

Piwo grodziskie - typowo polski styl lekkiego piwa pszenicznego, warzonego z użyciem słodu wędzonego. Jego smak wielu osobom kojarzy się z wędzonką, więc wrzuciliśmy do naszej wersji 10 kg wędzonego boczku.

Składniki: słód pszeniczny wędzony drewnem bukowym, boczek wędzony, chmiel lubelski, drożdże US-05, sól niejodowana.
Barwa EBC: 6.
Dodał: oranjefan - 2016-07-05 21:29:47

Oceny

Użytkownicy 7,75 / ilość: 4
Goście 4 / ilość: 2
średnia 6,5/10 / ilość: 6

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny


oranjefan

2016-07-06 19:16:13
Aromat ewidentnie dymiony. I to dymiony w sposób, w jaki powinno być dymione piwo grodziskie. Wyraźnie wyczuwalne nuty słodu pszenicznego wędzonego drewnem bukowym - nuty dymu, grilla, palącego się węgla drzewnego. Przez dym przebija się nawet delikatna pszeniczna cytrynowość i rześkość. Aromat lekki, przyjemny, orzeźwiający, z charakterystycznym dymionym "smaczkiem" - coś co piwo grodziskie sprawia że jest ono tak świetne. Po przelaniu do szkła pojawia się nieco więcej aromatu dymu. Super.

Piwo o jasno słomkowej barwie, opalizujące. Piana biała, średnio obfita. Opada dość szybko, na dodatek przypomina nieco szumowiny z rosołu - może to wpływ tego boczku? hahaha.

Piwo wysoko nagazowane. Tak jak powinno być. Ów wysycenie rzuca się na pierwszy plan. Poza tym, czuć delikatną nutę wędliniarską, charakterystyczną dla piw wędzonych drewnem dębowym. Nutka ta nieśmiało próbuje przebić się przez wysoką jak na styl goryczkę, oraz typową dla grodzisza nutę dymu, drewna. Poza tym, delikatna kwaskowatość. Chmielowa goryczka utrzymuje się długo, natomiast to co mnie urzeka to to w jak świetny sposób ta wysoka goryczka współgra z dymionym posmakiem piwa. Świetnie się to komponuje i nadaje pełnię i wyrazisty smak temu piwu, które pomimo tak niskiego ekstraktu wcale nie jest wodniste ani pustawe.

Świetne grodziskie. Mocno podkręcony oryginał w kwestii bardziej wyrazistego dymionego aromatu, acz nie na tyle podkręcony by aromat ten był pewnego rodzaju nadinterpretacją stylu. Smak również mocno podkręcony względem oryginału - fantastyczna wysoka chmielowa goryczka uzupełnia dymiony posmak piwa i nadaje mnóstwo ciała temu piwu. Jak dla mnie - najlepsze "klasyczne" grodziskie na rynku.
Oceny tego użytkownika: 10 ( smak: 10, zapach: 10, wygląd: 9 )
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010