Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

8744

Informacje o producentach

Browar Zamkowy Sp. z o.o.
Browar Zamkowy Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

Koźlak (niem. Bock) - rodzaj mocnego piwa warzonego ze słodu jęczmiennego, najczęściej przy użyciu drożdży dolnej fermentacji. Zawiera min. 16% ekstraktu oraz min. 6% alkoholu. Fermentuje i leżakuje dłużej niż inne piwa, nawet do 18 tygodni. Koźlak warzony jest w kilku odmianach przygotowywanych na różne okresy: maj (koźlak majowy), jesień (od października, koźlak tradycyjny), Boże Narodzenie (koźlak pszeniczny, koźlak dubeltowy).

Najnowsze komentarze

Browars RISnieft

MateoKrk_
Browars RISnieft
Barwa Niemalże Czarna Ciemno-Brązowa Nieprzejrzyste i Nieklarowne w Aromacie Wyraźne Ciemne i Palone Słody Do Tego Intensywna Czekolada i Kawa Lekka Śliwka Likierowy Alkohol Na Szczęście Nie Ordynarny w Smaku Jest Wytrawnie Są Gorzka Czekolada i Kawa Do Tego Dochodzi Nuta Zbożowa Goryczka Średnio-Niska Palona Troszkę Ziołowa Alkohol Pojawia Się z Czasem Ale Nie Jest Nachalny Przyjemnie Rozgrzewa Wysycenie Średnio-Wysokie Lekki Troszkę Wodnisty RIS Niemniej Jednak Przyjemnie Się Pije Z Chęcią Jeszcze Kiedyś Do Niego Powrócę.
2018-04-25 23:30:25
Nepomucen Road

Bob
Nepomucen Road
Niesamowicie owocowy aromat, wzór do naśladowania dla innych browarów. W smaku spodziewałem się nudy jak w każdym wypitym do tej pory NEIPA, a dostałem bardzo ciekawe piwo. Dlaczego? Głównie przez mocną, dość cytrusową i średnio przyjemną goryczkę (główna wada, ale i wyróżnik), oraz mnóstwo owoców, szczególnie tych pół słodkich pół kwaskowatych (grejpfrut, marakuja). Gdyby goryczka była przyjemniejsza, to to piwo byłoby ideałem w tym stylu... Ale i tak jest najlepszym New Englandem jakiego piłem :)
2018-04-25 23:14:55
Patronus Weissbier

Bob
Patronus Weissbier
Mocno zbożowy weizen, jedyny w swoim rodzaju. Piwo jest przyjemne choć zdecydowanie inne w profilu niż inne weizeny. Jest wyraźnie ciasteczkowe, z nutą bananową. Goździki i inne przyprawy wyczuwalne w śladowych ilościach.
2018-04-25 23:10:11
Browar Jana Al Bam

Shinodin
Browar Jana Al Bam
Teraz piwo ma inną etykietę, z nazwy został usunięty Al Bam, teraz jest to po prostu niefiltrowana żytnia IPA. Chmiele Simcoe i Mosaic zastąpione Chinookiem oraz Palisade. Według mnie zmiany na duży minus, piwo traci swój aromat i żytni charakter w smaku. Piłem warkę 19.10.2018 i teraz na pewno nie wystawiłbym już 8 a maksymalnie 6 z plusem. Szkoda dobrego piwa...
2018-04-25 18:59:12
Tyskie Gronie

Gość
Tyskie Gronie
Hmm... Bardziej mi smakuje wyprodukowane w browarze Tychy (pierwszy nr partii 1). Ogółem do grilla zajebiste
2018-04-25 18:41:10
Prażubr Niepasteryzowany

Gość
Prażubr Niepasteryzowany
Piwo dobre. Delikatny smak chmielu. Fajnie się pije w upalne dni kiedy jest schłodzone. Dodatkowo jest niepasteryzowane, a to duża zaleta. Jak ktoś nie wie co to słowo znaczy to zapraszam do poczytania encyklopedii albo słownika wyrazów obcych.
2018-04-25 18:29:16
Namysłów Pils

Gość
Namysłów Pils
Moim zdaniem z puszki idealne z butelki bez szału ale szczerze mówiąc w puszce jak kupować to tylko Namysłów
2018-04-25 18:07:51
Konstancin Pszeniczne

szab12
Konstancin Pszeniczne
Jeden z lepszych pszeniczniaków produkowanych w Polsce. Banan i goździk oraz lekka goryczka. W cenie od 4 do 5 zł.
2018-04-25 16:48:52
Schneider Weisse Tap 7 Unser Original

Gość
Schneider Weisse Tap 7 Unser Original
czy ktos widzial w PL to piwo ?
2018-04-25 16:42:50
Schultenbräu Pilsener

Gość
Schultenbräu Pilsener
super tanie piwo bardo dobry smak lagodny
2018-04-25 16:27:59
Łomża Pełne Wyborowe

Gość
Łomża Pełne Wyborowe
Piwo na poziomie wysokim bez żadnych posmaków ścierek , szmat , wapna ,cementu czy nawet moczu kociego , których to posmaków bez liku w koncerniakach .
2018-04-25 15:48:00
Braniewo Chmielone Na Zimno

Gość
Braniewo Chmielone Na Zimno
Czy koncerniaki to przy tym piwie szczochy ?
2018-04-25 15:32:54
Żywiec Sesyjne IPA

Bob
Żywiec Sesyjne IPA
Przyjemnie cytrusowy, jak dla mnie jest zdecydowanie zbyt wytrawny i mało goryczkowy jak na ipe, ale tak ogólnie piwo nie jest złe. Jakby tak połączyć zalety ipy z książęcego, a tej z żywca to by wyszło bardzo ciekawe piwo... Tak to te piwa są bardzo różne i mają różne od siebie zalety i wady.
2018-04-25 11:52:55
Żywiec Sesyjne IPA

Sztaler
Żywiec Sesyjne IPA
Piwko kupione w sklepie Tesco za 4,49 zł

Największą i chyba jedyną zaletą tego piwa jest zapach owoców, szczególnie cytrusów. Piwo samo w sobie jest wodniste, bez charakteru. za tą cene można kupić coś bardziej na poziomie
2018-04-25 10:40:46
Czarnków Noteckie Jasne

Gość
Czarnków Noteckie Jasne
W mojej ocenie niesmaczne
2018-04-25 09:19:57
Hoppy Beaver Dark Angel

Shinodin
Hoppy Beaver Dark Angel
Piana beżowa, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, lecz dość szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza rubinowa wręcz czarna, nie do końca klarowne i przejrzyste, nieznacznie zmętnione. W zapachu wyraźne nuty kawowe i czekoladowe, palone akcenty, ciut karmelu, w tle nuty cytrusowe. W smaku czekolada dominuje nad kawą, dobra kontra słodowa, słabsza kwaskowa, goryczka lekko zalegająca o profilu cytrusowym, paloność obecna, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny czarny, etykieta w fioletowej kolorystyce, graficznie bez większych szaleństw, w miarę dobrze opisana. Warka 15.10.2018. Po pierwszym spotkaniu z browarem Hoppy Beaver i średnio udanym triplu, nie spodziewałem się wiele. Porter w amerykańskim stylu, jest na pewno udany bardziej niż tripel. Aromatyczny mocno czekoladowy, aczkolwiek brakuje mi trochę ciała oraz amerykańskich akcentów. 6 z plusem za Dark Angela, nadal nie zostałem przekonany przez "Bobra".
2018-04-24 23:16:53
Jagiełło Niezła Szycha Oktawia

nietzsche
Jagiełło Niezła Szycha Oktawia
Dodatkowym mankamentem jest okrutnie niskie wysycenie, więc z tą cisowianką to przesadziłem, raczej woda z kranu
2018-04-24 21:49:04
Jagiełło Niezła Szycha Oktawia

nietzsche
Jagiełło Niezła Szycha Oktawia
Wygląd: kolor słomka, raczej klarowne, piana spora i nawet trwała, jakiś lacing
Zapach: ładny chmielowy, trochę swojskiego zielska, trochę papierówki i limonki z Oktawii, ta słodowość w tle już taka bidna, jak z jakiegoś bieda lagera z Głubczyc
Smak: Niestety piwo to ma tę samą przypadłość, co po przednia Niezła Szycha, jest wodą, goryczkową, fajnie nachmieloną wodą, równie dobrze można nachmielić cisowiankę i dodać odrobinę goryczki.
2018-04-24 21:47:21
Książęce IPA

jover
Książęce IPA
zapach cytrusy, w tle tropiki i iglaki, wysycenie średnie+, stosunkowo niewiele karmelu oblepia podniebienie, spodziewałem się że będzie mocniej kleić ryj, w smaku wodniste, puste, cytrusy, gorycz niska, chemiczna, ogólnie smakuje jak lager na amerykańskim chmielu, dla mnie słabe, cena 3,59zł
2018-04-24 21:41:47
Gentleman Pils

oranjefan
Gentleman Pils
Aromat wadliwy - masło. Dużo masła czyli di - acetylu. Poza tym karmel oraz estry w postaci jabłek. Jest słodko, pomimo mocnego schłodzenia piwa czuć nieprzyjemną, wadliwą woń.

Piwo opalizujące wręcz delikatnie zmętnione co przy pilsie miejsca mieć nie powinno. Poza tym ciemno pomarańczowe / jasno miedziane - moim zdaniem również za ciemne jak na pils. Piana - obfita, jednak raczej średnio bąbelkowa z nielicznymi drobnymi bąbelkami tu i ówdzie. Znika w średnim tempie, delikatnie zdobi szkło.

W smaku na szczęście lepiej niż w aromacie. Piwo jest słodkie, karmelkowe, lekko ciasteczkowe i słodowe. Znów z wyczuwalnym masełkiem które dodaje sporo ciała. Goryczka - na szczęście wyczuwalna. Ziołowa, nieco ziemista. Całkiem przyjemna. Finish i aftertaste - wyrawny, gorzkawy, ziołowo trawiasty.

Nie oczekiwałem cudów bo browar totalnie dla mnie nie znany poza tym warzący w Wąsoszu, a Wąsosz z jakichś ambitnych, udanych piw nie słynie... No słabo słabo.
2018-04-24 21:41:20
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony
Piwo jest od wieków cennym składnikiem wielu potraw. Wprowadzili go do kuchni zakonnicy. Było również podstawą wielu potraw kuchni staropolskiej, jak klasycznej zupy piwnej z pieprzem i kwaśną śmietaną. Piwo poprawia smak pieczeni, można go użyć do marynowania mięsa. Jest niezastąpionym środkiem do polewania mięsa na grillu, nadając mu stosowną kruchość.
Potrawy z piwem cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zaczynają zdobywać uznanie zarówno kucharzy jak i smakoszy. Piwo ma nie tylko niezastąpiony smak, ale również działa pozytywnie na nasze zdrowie - orzeźwia i pomaga w dolegliwościach przewodu pokarmowego. 
Poniżej prezentujemy kilka przepisów na znakomite dania z dodatkiem piwa.
Utrzyj na kremową, puszystą masę żółtka z cukrem. Powoli, stale ucierając, wlewaj do żółtkowej masy gorące piwo. Przykryj i podgrzewaj na malutkim ogniu...
Publikacja 2012-06-05 15:43:07
Wydrąż jabłka, usuwając gniazda nasienne, ale nie rozcinając owoców. Do środka każdego jabłka wsyp łyżeczkę brązowego cukru...
Publikacja 2012-06-05 15:41:30
Karkówkę należy opłukać i osuszyć. Do miseczki wsypujemy przyprawy: słodką papryką w proszku, majeranek, oregano, pieprz ziołowy...
Publikacja 2012-04-12 17:04:57
Kawę zmieszać z ekstraktem, piwem odparować do uzyskania syropu. Żółtka ubić, wlewać małym strumieniem syrop, dodać namoczoną wcześniej...
Publikacja 2011-09-13 14:08:56
Obrać grejpfruty, skórkę pokroić w kostkę. Miąższ posypać cukrem i wstawić do lodówki. Zebrać sok i zachować...
Publikacja 2011-09-13 14:05:42
Mięso pokroić w plastry, rozbić, natrzeć solą, pieprzem, obsmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę...
Publikacja 2011-09-13 13:59:48
Wątróbkę namoczyć w mleku, osączyć i pokroić w paseczki.
Cebulę pokroić w piórka, na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju...
Publikacja 2011-09-13 13:54:15
Żeberka umyć,osuszyć, podzielić na małe porcje i posypać solą i pieprzem.
Przygotować marynatę z podanych wyżej składników, żeberka włożyć do miski...
Publikacja 2011-09-13 13:50:50
Dzień wcześniej ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną , zielem angielskim, liściem laurowym dobrze oczyszczone golonki...
Publikacja 2011-04-18 09:11:33
Cebulę i marchew pokroić w plasterki, mięso w kawałki. Mięso posypać solą, pieprzem, skropić masłem, podsmażyć, dodać marchew i cebulę...
Publikacja 2011-04-18 09:07:11
Mięso pokroić w kostkę. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę podsmażyć na oleju, dodać mięso smażyć ok 10 min. Posypać kminkiem, wlać połowę piwa...
Publikacja 2011-04-18 09:02:35
Por posiekać, podsmażyć na maśle razem z pokrojoną w plasterki marchewką i selerem. Dodać czosnek...
Publikacja 2011-02-21 10:42:01
Wołowinę pokroić na kawałki, oprószyć mąką i podsmażyć na maśle i oliwie, najlepiej dużym rondlu. Dorzucić świeży tymianek, lekko rozgnieciony ząbek czosnku...
Publikacja 2011-02-21 10:31:55
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z resztek błon, ścięgien. Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić na połowę i naszpikować nim mięso....
Publikacja 2011-01-11 11:58:56
Oddzielić mięso od kości z królika i kurczaka, pokroić w kostkę. Z piwa, tymianku, liścia laurowego, jałowca, czosnku...
Publikacja 2011-01-11 11:48:53
Kalafior podzielić, cukinię obrać pokroić w kostkę, wrzucić wszystko na 3 min do osolonej wrzącej wody...
Publikacja 2011-01-11 11:39:58
Tak przygotowany kurczak to prawdziwa poezja, to niebo w buzi. Jest prosty w przygotowaniu, efektywny i smaczny.
Publikacja 2011-01-03 10:30:50
Znakomity, prosty i szybki sposób na rybę z piekarnika. Dzięki chmielowi mięso nabiera wyjątkowego posmaku, staje się miękkie i delikatne. Bardzo łatwo oddziela się od ości.
Publikacja 2011-01-03 09:20:52
Kriek - Piwo wiśniowe. Powstaje przez dodanie niesłodzonego świeżego soku wiśniowego do piwa Lambic, w większości rocznego, choć w składzie znajduje się Lambic dojrzewający w drewnianych beczkach przez 3 lata.
Publikacja 2011-01-03 08:47:12
wykonanie choruzy.pl © 2010