Ilość piw w katalogu

9688

Czy wiesz, że...

Najdluzsza lada barowa ma dlugosc 123,7 metra. Znajduje sie w Beer Barrel Saloon w Put-im-Bay w South Bass w Ohio. Bar otwarty w 1989 roku wyposazony jest w 56 kranow z piwem.

Najnowsze komentarze


Gość
Kustosz Mocne
Martwa Wąrtoba nie czuje już różnicy... Napiłem się łuk i odstawiłem w piwnicy a po 2 tyg musiałem zajżeć tam i co o dziwo okazało się że kij tam Trójkąt Bermudzki ale... skąd ten smród octanów... Okazało się że pucha tego piwa ale prosze mi powiedzieć jaki tam skład jest tak na serio że chciałem wylać a nie mogłem bo się zrobiła toksyczna strasznie octem śmięrdząca galareta. tak się piwo nie zachowuje nawet chujowe bo nie jedno zostawiałem to tylko zwietrzało.
2018-08-16 22:25:28

Gość
Trzy Korony Jasne
Trzy korony jak znalazł po dobrym melanżu aby dokończyć dzionek w dobrym stylu #SuLee#Lipa#Łapson
2018-08-16 22:24:07

Gość
Trzy Korony Jasne
Piwko kozak. Polecam ludziom z małym portfelem. Koledzy polecają. Ja będąc przy kasie preferuje trunki w wyższych cenach oraz klasie
Suleee and lippppaaaaaa
2018-08-16 22:22:34

nietzsche
Braustolz Kappler Braumeister
Wygląd: kolor słomkowy, ładna drobna piana, ładny lacing
Zapach: zapach chmielowy i chlebowy, z bardzo wyraźną nutą pieprzową i zapałczaną, jak na pilsa super
Smak: Piwo lekkie, mocno wysycone, charakterystyczny niemiecki posmak czerstwej kajzerki, dosyć chmielowe (konopno-siano-ziołowe), w smaku również ostre, czyli pieprzne i siarkowe, daleka maślanka (maślankowa słodkość na finiszu, lekka goryczka raczej na początku), jakaś kwiatowość.
Patrząc na alko, spodziewałem się piwa bardziej pełnego, a tu pewnie było 11 Plato, ale jak na niemieckiego pilsa to jest jak najbardziej stylowe.
2018-08-16 22:19:23

Gość
Trzy Korony Jasne
Zajebiste za 2 ziko na stacji mozna chlac w umór
2018-08-16 22:19:18

Gość
Trzy Korony Jasne
Nie polecam gdy jest się trzeźwym, ale po wiekszym upojeniu jest jak najbardziej do wypicia. Ogólnie w cenie 2 zł na stacji o 3 w nocy piwko wskazane w 100%
2018-08-16 22:18:27

Gość
Desperados
Każdy łyk wchodzi że smakiem a najlepsze na upał
2018-08-16 22:05:54

nietzsche
Zirndorfer Landbier
Wygląd: Kolor ciemny bursztyn, klarowne, ładna drobna piana,
Zapach: bardzo chmielowy, poza tym słodowy, z nutą herbatnikową i miodową (termin do lutego przyszłego roku), trochę siarkowy i drożdżowy
Smak: Dziwne w smaku, fajnie z niemiecka chmielowe (siano-konopnie) i lekko siarkowe, z drugiej strony, taka ciasteczkowość jak w pilsach czeskich (z lekką nutą karmelu), chyba i odrobina diacetylu, delikatna owocowość, nachmielenie naprawdę duże, tyle że całkiem na aromat, prawie nie czuć goryczki, a aż się o nią prosi, prosi się też o wysycenie trochę większe, jest naprawdę niewielkie i piwo trochę mdli, samo wysycenie sporo by mu dało (nie wiem, czy taka butelka mi się trafiła czy to piwo już tak ma), lekko drożdżowe. Landbier wrzucany jest do jednego wora z Zoiglem, Zwicklem, Kellerem, to piwo mi Kellera nie przypomina, tym bardziej, że Zirndorfer ma Kellera i to, z tego co pamiętam, wybitnego, choć jest klarowne to pilsa tym bardziej, zwłaszcza niemieckiego, takie pełne (vollbier) piwo wiejskie, młode, niechlujne (w pozytywnym sensie, nie jest to taki czysty profilowo lager, czyli sporo się w nim dzieje). Piwo smaczne, którego największym mankamentem jest wysycenie, bo tak niskie jest wadą.
2018-08-16 21:57:01

nietzsche
Kwas Gamma
Wygląd: kolor Miedziano-karminowy, mętne, piana niewielka
Zapach: pachnie malinowo i tradycyjnym chmielem
Smak: okrutnie płaskie i jednowymiarowe, kwaśne od kwasu mlekowego, odrobinę malinowe, więcej tych malin było w zapachu, poza tym to nic tu się nie dzieje, można wypić by ugasić pragnienie. Kwasy Pinty były z reguły wybitne, ten nie jest nawet średni.
2018-08-16 21:12:26

Gość
Bieszczadzkie Bystre
Bardzo miłe zaskoczenie.Polecam wszystkim smak tego piwa.
2018-08-16 21:08:27

Shinodin
Browar Tenczynek „P” IPA
Piana nie do końca biała, drobno i gruboziarnista, wysoka na około centymetr, powoli dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza miodowa, nieklarowne i nieprzejrzyste, stosunkowo mocno zmętnione. W zapachu nuty karmelowe, melanoidynowe aromaty pieczonej skórki chlebowej, żywiczny klimat, w tle cytrusy oraz inne owoce. W smaku treściwe i pełne, dominuje karmel ale i solidna porcja żywicy, goryczka lekko zalegająca o profilu ziołowym, nie najgorsza kontra kwaskowa, suszone owoce, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel niestety zwykły czerwony, etykieta w białej kolorystyce, ładnie wykonana graficznie, w miarę dobrze opisana. Warka 13.03.2019. IPA w wydaniu mocno karmelowym z żywicznym finiszem. Pełne i treściwe, jak dla mnie bardzo udany i nie oszukany wyrób w tym stylu. Po Tenczynku spodziewałem się czegoś gorszego a tu miła niespodzianka. Jestem jak najbardziej na tak, tak na konkretne 7.
2018-08-16 20:57:45

Gość
Jako Baca Mocny
smakuje jak mydliny
2018-08-16 20:52:31

Gość
Trzy Korony Mocne
Szkoda że nie robiom w platiku:(
2018-08-16 19:42:50

Marianek
Osowa Góra Quad
Oko: bursztyn lekko zamglony. Piana dość słaba jak na styl.
Nos: bardzo słodki aromat i dość silny. Likier z kandyzowanymi owocami, słodycz karmel, toffi, miód. Podobnie z butelki, do tego lekko winna, kwaskowa nuta i przyprawowa. Alkoholu prawie nie czuć.
Smak: oleiste, gęste, gładkie. Smak nie tak intensywny jak aromat. Sporo słodyczy likierowej (wanilia, toffi, dębina), do tego sporo owoców kandyzowanych, na finiszu przyprawy i wytrawność, ale bardzo mało. Alkoholu nie czuć, bardzo ułożone. Przypomina bardziej Barley Wine, niż belgijskiego strong ale.
2018-08-16 19:32:19

Marianek
Primátor Imperial 21° (dawniej Rytírský)
Oko: miedź klarowna, piana ecru, wysoka, gęsta i dość trwała.
Nos: mocno słodowy, mocny jasny lager, do tego leciutka nuta alkoholowa. Ze szkła podobnie, do tego delikatnie chmielowa nuta kwiatowa.
Smak: sporo słodyczy słodowej, likierowe, sporo ciała, lekko alkoholowe ale nie przesadzająca nuta. Dość nudne. Niezbyt pijalne.
2018-08-16 19:04:49

Gość
Svijany Svijanský Máz 11°
bardzo dobre piwko jak na butelke, prawie jak lane, mi podeszlo w 100%
2018-08-16 18:53:35

Gość
Rodowite Pils
Marne piwo z przepisu marnego piwowara.
2018-08-16 18:52:11

Gość
Holba Robotnicze 1910
zawel daj już chłopie sobie spokój bo robisz ferment. Ja wiem że nie możesz przepalić tego że ten twój sztandarowy projekt bRODOWITE to niewypał i schodzi w ilościach znikomych i w znikomej liczbie punktów. Tak więc moja rada - popracuj jeszcze nad tym twoim koszernym nektarem dla patoli z limanki, karolewa i rudy bo ten poziom widać ich nie zadowala
.
2018-08-16 18:50:01

Gość
Jan Olbracht Śmietanka Toruńska
Najlepsze piwo jakie piłem z rzemieślniczych. Zapach smak nie da się przejść obojętnie. Pozycja obowiązkowa dla bedących akurat w Toruniu i lubiących dobre piwo. Cena 10zł za butelkę 500ml. Warte ceny.
2018-08-16 18:29:21

Gość
Gulden Draak
Jakimś nieporozumieniem było sprowadzenie Draak'a przez Lidl na początku lata (kiedy to najlepiej schodzą lekkie piwa).
Na szczęście mam piwnicę i zrobiłem mały zapas. Nie otwierałem jeszcze, ale wspominam to piwo baaardzo pozytywnie.
2018-08-16 17:46:37
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Piwo na talerzu – pomysły na pyszne dania ze słodem w tle

Kulinarne eksperymenty wymagają pewnej dozy odwagi, ale przede wszystkim –fantazji. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich znajomych niecodziennym daniem podczas kolacji czy wspólnego wypadu na grilla – sprawdź koniecznie nasze propozycje, które przedstawimy wraz z szefem kuchni.


W ostatnim czasie obserwujemy w Polsce wzrost zainteresowania piwowarstwem. Odkrywamy z lubością nowe smaki, słody i chmiele, a szerzej dotąd nieznane gatunki piw stają się naszymi ulubionymi. Coraz częściej okazuje się jednak, że piwo znajduje swoje miejsce nie tylko w naszych domowych barkach, ale również w kuchni. Popularny trunek staje się nieodłącznym składnikiem kulinariów –podobnie jak wino – jako element przyrządzania marynat do mięs, bądź pomysłowy dodatek do deserów. W świetle najnowszych badań fakt ten nie jest wyłącznie smakowity, ale również… zdrowy. Jaksię okazuje, marynowanie mięsa w piwie przed pieczeniem na grillu sprawia, że o połowę spada ilość szkodliwych substancji powstających podczas późniejszego grillowania.


Potrawy, które powstają na bazie piwa opierają się jednak nie tylko na kompozycjach ziół i słodu. Istnieje cały wachlarz możliwości gastronomicznych, aby wpleść ten szlachetny trunek do codziennych dań. Piwne naleśniki? Nic prostszego! Wystarczy wykorzystać naszego „głównego bohatera” zamiast mleka. Dzięki temu naleśniki zyskają na puszystości. Jeśli mamy ochotę na bardziej sycące danie główne, piwo doskonale odnajdzie się w towarzystwie naszych ulubionych przypraw do marynaty, a także znakomicie wzbogaci smak żeberek pieczonych w miodowej zalewie. W przypływie ekstrawagancji możemy spróbować kurczaka nadziewanego... piwem! Wystarczy nasadzić tuszkę na otwartą butelkę i wstawić do piekarnika. Butelka podczas pieczenia powinna stać, więc bądźmy ostrożni lub dobrze umocujmy konstrukcję.

Z domieszką piwa przygotowuje się także desery czy dania na słodko.

-Jedną z ciekawszych propozycji jaką serwuję są racuchy piwne zjabłkami, cynamonem i sosem waniliowym z pieprzem –mówi Rafał Kosiński, szef kuchni w Restauracji Browar Lubicz w Krakowie. –To z pewnością przysmak, który znany jest wszystkim jeszcze z dzieciństwa, ale podany w takiej formie zyskuje uznanie także wśród starszych Gości naszej restauracji –mówi.


Aby smak piwa mógł w pełni wybrzmieć w potrawie, należy także zadbać o dobór odpowiednich składników. Pamiętać trzeba o zakupie świeżych produktów, najlepiej tego samego dnia, w którym planujemy przyrządzić browarny przysmak. Świetnie sprawdzą się tu produkty regionalne: oscypki, kiełbasy, dziczyzna, które można wykorzystać jako doskonałą bazę do stworzenia nowej jakości wswojej kuchni i ożywienia tradycyjnych potraw.


-Nie wyobrażam sobie przygotowywania dań rybnych bez świeżej ryby, która przywożona jest do mnie prosto ze stawu hodowlanego. Pstrąg, którego przyrządzam w Restauracji, z prażonymi migdałami i duszonymi na maśle warzywami, dostarczany jest z Ojcowa. Takie połączenie nie może się nie udać –chwali Rafał Kosiński.

Jak przypomina nasz ekspert, piwo od wieków towarzyszyło polskiej kuchni, a możliwość gotowania w restauracji tak ściśle związanej z tym napojem skłania do przypominania o tej tradycji, co bardzo chętnie czyni.
-Właściwie w każdym przepisie z naszej kuchni możemy odnaleźć elementy piwne. Mam kilku faworytów, np. golonka duszona w pszenicznym piwie, kaszotto ze słodem czy kaczka z żurawiną i cydrem. O tym, co jest najlepsze decydują jednak nasi Goście– podsumowuje Rafał Kosiński.

Warto podkreślić, że gotowanie z zastosowaniem czy to piwa, czy samego słodu wymaga przede wszystkim chęci i sympatii do kulinariów. Jakto zwykle bywa – w kuchni potrzebne jest wyczucie oraz wyobraźnia, ale nie powinno to nikogo odstraszać. Piwo może być również bardzo wdzięcznym urozmaiceniem naszych codziennych dań, które dzięki niemu znów zaczną zachwycać podniebienia.

Wskazówki eksperta przydadzą się na pewno wszystkim tym, którzy jeszcze tej jesieni pragną rozpalić swojego grilla ze znajomymi, albo znaleźć nową inspirację do gotowania jesiennych przysmaków. 

Szymon Trzepla

wykonanie choruzy.pl © 2010