Ilość piw w katalogu

9182

Informacje o producentach

Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.
Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

Najstarszym pubem z własnym browarem jest U Flekft w Pradze. Już w piętnastym stuleciu warzono tu piwo - najstarsze bowiem wzmianki pochodzą z 1499 roku.

Najnowsze komentarze


matiwi
Lubuskie IPA
1. Piana: rośnie na ok 1.5 cm i dość szybko opada. Jednak pozostaje w postaci cienkiej warstwy do samego końca.
2. Zapach: cytrusy i inne owoce tropikalne oraz aromaty mleczne.
3.Smak: bardzo wyraźna goryczka, która wg. mnie maskuje inne smaki do tego bardzo delikatne aromaty ziołowe i maślane.

Ogólnie to piwo nie jest źle ale z pewnością nie zachęciło mnie do zakupu kolejnej butelki. Jego pijalnosc również oceniam na średnią.
2018-06-25 10:57:37

Gość
Amber Johannes
Johannesowi brakuje chmielu, który nadał by Heweliuszowi niezbędnego charakteru. Jest moc, a gorączki brak. Dla tych, którzy lubią słodowe i tyle:)
2018-06-25 10:42:36

Thesloma
Łomża 0% grejpfrut
Wiele nie odstaje od warki radler 0% . Najprościej mówiąc zamiast posmaku cytryny , mamy posmak grejpfruta. Sam skład przeraża gdy go przepisywałem z butelki. Typowa , koncernowa zerówka.
2018-06-25 09:28:39

niepozorny22
Budweiser Budvar Original
w bedrze promoja po 3 zł dobra cena.. i piwo ok
2018-06-25 08:25:04

niepozorny22
Manufaktura Piwna Sen APAcza
słabe..smak o d..y..
2018-06-25 08:18:41

Gość
Jagiełło Chmielak
Kupilem dla sprawdzenia jedno. Wydaje sie bardzo dobre .
2018-06-25 08:13:05

VintagE25
Lech Premium
Jestem miło zaskoczony. Do niedawna Lech był synonimem rozwodnionych, bezsmakowych szczyn. Jakkolwiek, ma meczu Polska-Kolumbia zakupiłem 8-pak i wchodził całkiem nieźle. Wróżby Kopyra traktuję z przymrużeniem oka, jednak w swoim niedawnym teście all-malt lagers się nie pomylił i ocenił Lecha pozytywnie. W mojej ocenie z racji meczu nie skupiałem się na wyglądzie ani zapachu, natomiast w smaku naprawdę daje radę. Średniopełne z minusem, jednak nawet po kilkunastu/kilkudziesięciu minutach wciąż idzie wypić bez obrzydzenia mimo nie do końca satysfakcjonującego nagazowania. Nie odrzuca. Dobrze wchodzi. Podan pełny skład i warzone uczciwie z pożądanych składników. Myślę, że należy się 6/10 tak jak Tyskie o reformulacji. P.S Uwaga: Lech przyciąga konsumentów-złodziei! Włozylem do kumpla na hajmacie 8-pak do lodówki i ktoś mi pospierdolił 2 piwa! Na szczęście później sobie odbiłem. Jednak ta poznańska mentalność jest zaraźliwa za pośrednictwem ich piwa.
2018-06-25 00:56:33

Thesloma
Birra Moretti
Reasumując typowy lager oczywiście z wyżej klasy koncernów od naszych , lekkie wady ale w lekkim piwie z delikatną przyjemną słodowością ujdą . Takie piwo codzienne które da się naprawdę pić . Czyli ogółem średniawka 5/10.
2018-06-25 00:17:23

paka1285
Van Pur Donner Strong
Nie da się wypić. Chyba , że ktoś ma Delirke. NIE POLECAM.
2018-06-24 23:59:48

paka1285
Donner Super Mocne
Kiedyś jak nie było za co pić , a pić się chciało to mogłem wypić takich piw ze trzy. Było to jednak kilka lat temu. A teraz przy sentymentalny powrocie do tego piwa , nie jestem w stanie tego dopić do końca. :)
2018-06-24 23:56:11

paka1285
Van Pur Karpackie Mocne
Wspomnienia ! ! ! Jak jeszcze nie było sie Hop Headem tylko piło to co starszy brat kumpla mógł kupić w delikatesach i nie było za drogie. Jednak po powrocie to tego piwa po kilku dobrych latach jest nie dobrze wręcz tragicznie. NIEPOLECAM.
2018-06-24 23:48:59

MateoKrk_
Kapuziner Weissbier Dunkel
Barwa Jasno-Brązowa Zmętnione Nie Klarowne.

W Aromacie Dojrzałe Banany Goździki Lekki Karmel Drożdże i Skórka od Chleba.

W Smaku Świeżo Orzeźwiająco Dominują Banany Ale Nie Tak Jak w Aromacie Do Tego Drożdże Dopełniają Weizenowy Profil Wyczuwalny Także Karmel Na Szczęście Nie Jest On Przytłaczający oraz Chlebowy Posmak Goryczki Brak Wysokie Wysycenie.

Całkiem Dobry Dunkelweizen Ale Są Lepsze Które Mi Bardziej Smakują Jak Np. Weihenstephaner, Paulaner, Franziskaner.
2018-06-24 23:44:06

paka1285
Karpackie Super Mocne 9%
Lipa jak nie wiem. Ciężko to wypić. Mocny sikacz typu Tatra Mocne itd.
2018-06-24 23:44:02

paka1285
Brok Sambor
Dość średnie piwo. Pamiętam jak piłem je nad Jeziorem Kamionki pod Toruniem kilka lat temu, lecz teraz po kilku latach nie do końca mi pasuje. Dosyć mocno wyczuwalna kukurydza i woda , poza tym nic.
2018-06-24 23:41:47

paka1285
Tatra Niepasteryzowane
Lipne piwo. Według mnie mogą być minimalne różnice pomiędzy tym piwem a zwykłą Taterą, którą duża ilość ludzi wypierdala na hejnał pod sklepem spożywczym. NIE POLECAM.
2018-06-24 23:35:24

paka1285
Tatra Mocne 15.1°
Chujnia. Alkoholowe, lekko metaliczne, nie dobre. NIE POLECAM.
2018-06-24 23:23:42

paka1285
Harnaś Rześkie
Słabo. Chociaż jak na piwo koncernowe to napewno nieco lepsze niż Tyskie za 1,99zł z Carrefoura.
2018-06-24 23:19:04

paka1285
AleBrowar Crazy Mike
Fajne. Aromat taki jaki powienien być w Double Ipa. W smaku ok, odpowiednio wysoka goryczka, delikatnie czuć alkohol pod tą zasłoną chmieli. Polecam osobą które cenią sobie gorączkę pochodząca z amerykańskich odmian chmielu i naprawdę wyrazisty smak.
2018-06-24 23:06:36

paka1285
Cieszyńskie Mastne
Lipa. W smaku lekki karmel, słodowe. W aromacie słodowe , troszkę karmelu. Nie za dobre , ale brak też jakiś wad.
2018-06-24 22:58:45

Holsten_SA
Argus Radler Grejpfrut
Dobra rzecz. W smaku wyczuwalna grejpfrutowa goryczka.
2018-06-24 22:50:33
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Piwo na talerzu – pomysły na pyszne dania ze słodem w tle

Kulinarne eksperymenty wymagają pewnej dozy odwagi, ale przede wszystkim –fantazji. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich znajomych niecodziennym daniem podczas kolacji czy wspólnego wypadu na grilla – sprawdź koniecznie nasze propozycje, które przedstawimy wraz z szefem kuchni.


W ostatnim czasie obserwujemy w Polsce wzrost zainteresowania piwowarstwem. Odkrywamy z lubością nowe smaki, słody i chmiele, a szerzej dotąd nieznane gatunki piw stają się naszymi ulubionymi. Coraz częściej okazuje się jednak, że piwo znajduje swoje miejsce nie tylko w naszych domowych barkach, ale również w kuchni. Popularny trunek staje się nieodłącznym składnikiem kulinariów –podobnie jak wino – jako element przyrządzania marynat do mięs, bądź pomysłowy dodatek do deserów. W świetle najnowszych badań fakt ten nie jest wyłącznie smakowity, ale również… zdrowy. Jaksię okazuje, marynowanie mięsa w piwie przed pieczeniem na grillu sprawia, że o połowę spada ilość szkodliwych substancji powstających podczas późniejszego grillowania.


Potrawy, które powstają na bazie piwa opierają się jednak nie tylko na kompozycjach ziół i słodu. Istnieje cały wachlarz możliwości gastronomicznych, aby wpleść ten szlachetny trunek do codziennych dań. Piwne naleśniki? Nic prostszego! Wystarczy wykorzystać naszego „głównego bohatera” zamiast mleka. Dzięki temu naleśniki zyskają na puszystości. Jeśli mamy ochotę na bardziej sycące danie główne, piwo doskonale odnajdzie się w towarzystwie naszych ulubionych przypraw do marynaty, a także znakomicie wzbogaci smak żeberek pieczonych w miodowej zalewie. W przypływie ekstrawagancji możemy spróbować kurczaka nadziewanego... piwem! Wystarczy nasadzić tuszkę na otwartą butelkę i wstawić do piekarnika. Butelka podczas pieczenia powinna stać, więc bądźmy ostrożni lub dobrze umocujmy konstrukcję.

Z domieszką piwa przygotowuje się także desery czy dania na słodko.

-Jedną z ciekawszych propozycji jaką serwuję są racuchy piwne zjabłkami, cynamonem i sosem waniliowym z pieprzem –mówi Rafał Kosiński, szef kuchni w Restauracji Browar Lubicz w Krakowie. –To z pewnością przysmak, który znany jest wszystkim jeszcze z dzieciństwa, ale podany w takiej formie zyskuje uznanie także wśród starszych Gości naszej restauracji –mówi.


Aby smak piwa mógł w pełni wybrzmieć w potrawie, należy także zadbać o dobór odpowiednich składników. Pamiętać trzeba o zakupie świeżych produktów, najlepiej tego samego dnia, w którym planujemy przyrządzić browarny przysmak. Świetnie sprawdzą się tu produkty regionalne: oscypki, kiełbasy, dziczyzna, które można wykorzystać jako doskonałą bazę do stworzenia nowej jakości wswojej kuchni i ożywienia tradycyjnych potraw.


-Nie wyobrażam sobie przygotowywania dań rybnych bez świeżej ryby, która przywożona jest do mnie prosto ze stawu hodowlanego. Pstrąg, którego przyrządzam w Restauracji, z prażonymi migdałami i duszonymi na maśle warzywami, dostarczany jest z Ojcowa. Takie połączenie nie może się nie udać –chwali Rafał Kosiński.

Jak przypomina nasz ekspert, piwo od wieków towarzyszyło polskiej kuchni, a możliwość gotowania w restauracji tak ściśle związanej z tym napojem skłania do przypominania o tej tradycji, co bardzo chętnie czyni.
-Właściwie w każdym przepisie z naszej kuchni możemy odnaleźć elementy piwne. Mam kilku faworytów, np. golonka duszona w pszenicznym piwie, kaszotto ze słodem czy kaczka z żurawiną i cydrem. O tym, co jest najlepsze decydują jednak nasi Goście– podsumowuje Rafał Kosiński.

Warto podkreślić, że gotowanie z zastosowaniem czy to piwa, czy samego słodu wymaga przede wszystkim chęci i sympatii do kulinariów. Jakto zwykle bywa – w kuchni potrzebne jest wyczucie oraz wyobraźnia, ale nie powinno to nikogo odstraszać. Piwo może być również bardzo wdzięcznym urozmaiceniem naszych codziennych dań, które dzięki niemu znów zaczną zachwycać podniebienia.

Wskazówki eksperta przydadzą się na pewno wszystkim tym, którzy jeszcze tej jesieni pragną rozpalić swojego grilla ze znajomymi, albo znaleźć nową inspirację do gotowania jesiennych przysmaków. 

Szymon Trzepla

wykonanie choruzy.pl © 2010