Ilość piw w katalogu

10494

Informacje o producentach

Browar Zamkowy Sp. z o.o.
Browar Zamkowy Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

Piwo nie powoduje bezpośrednio tycia, czy też powstawania "mięśnia piwnego", gdyż ma podobną ilość kalorii co sok, czy mleko.

Najnowsze komentarze


Gość
Trzech Kumpli Misty
gdyby piana była bardziej obfita, byłby ideał.
Kolor jasny i nieco zmętniony. Pachnie "Ameryką" - wspaniały bukiet. W smaku jest jeszcze lepiej. Dość wysoka, bardzo przyjemna goryczka jest kontrowana krótką słodyczą. Generalnie piwo jest niesamowicie pijalne i raczej wytrawne.
9/10
2018-10-18 17:08:43

Gość
Trzech Kumpli Misty
Wyborna IPA. Bardzo przypomina mi pierwsze (najlepsze) warki Ciechana Grand Prix, którego uważam za najlepszą IPA uwarzoną na naszej ziemi.
2018-10-18 17:05:59

emer
Okocim Polskie ALE
przesadzasz ... po prostu nikt nie oczekuje cudów, a jest naprawdę OK za taką cenę.
2018-10-18 16:47:11

Chrisrks
Pinta SangriAle
To piwo jest dla mnie naprawdę znakomite.Bardzo fajnie prezentuje się w szkle.Kolor wiśniowo-rubinowy.Klarowne ,dość nisko nasycone.Aromat to feria zapachów.Ja wyczuwam dojrzałe wiśnie,pomarańcze,lekka śliwka,grejpfrut.Chmiele amerykańskie lekko schowane w tle.Także smak nie pozostawia wątpliwości.Cały mix owoców tropikalnych i wiśniowe-pomarańczowej mieszanki.Goryczka grejpfrutowa,nie mocna ale wyczuwalna.Alko oczywiście niewyczuwalne.Piwo jest lekko kwaskowe,ale kontra słodyczy powoduje doskonałą pijalność. Całość jest prawie doskonałym balansem i ciekawym smakiem owoców i chmielów.
2018-10-18 16:44:32

Gość
Big Cyc
Dobre bardzo ciekawy smak.
2018-10-18 14:58:35

Gość
Raduga Metropolis
Tragedia jesli porównać z innymi piwami z Radugi (bardzo dobrymi). Właściwie nie czuć tu amerykańskich chmieli, żadnych cytrusów ani nut leśnych, piana znika w kilka sekund. W mojej warce 16/06/2019 jest Citra, Mosaic, Simcoe i Magnum a wiec taka Polish IPA. Piwo słodowe z goryczką ale taką nijaką bardzo krótką, brak wysycenia. Przypomina lagera, coś w stylu Lacha z Grybowa. To ja wole PIPE z Tenczynka (w promocji za 2-3zl). Za 8zl to sprzedają ! Kupiłem bo mam dobre zdanie o Radudze a tutaj taka wtopa :( To piwo piwinno kosztować 3zł !
2018-10-18 14:23:59

Gość
Somersby Apple
Soforkowi smakuje
2018-10-18 12:15:55

Gość
Komes Barley Wine
Świetny , w tej cenie jedno z najlepszych piw , doskonały do powolnego sączenia przed kominkiem
2018-10-18 09:11:40

Gość
Komes Porter Bałtycki
jeden z najlepszych Polskich porterów, leżakowany sporo zyskuje
2018-10-18 09:10:12

piwolog
Waszczukowe Porter z Puszczy
Bardzo dobry porter, praktycznie bez wad. Duża pijalność. Jednak powala zarówno ceną jak i mocą. Po skończeniu 0,5 litrowej butelki poczułem się zmęczony. Po prostu rozkłada na łopatki.
Warto było spróbować, jednak nie powtórzę - głównie ze względu na cenę. Komes, chociaż 3x tańszy nie ustępuje mocno pod względem jakości.
2018-10-18 08:12:55

Gość
Waszczukowe Grażyna Sprężyna
To piwo lepiej pachnie niż smakuje. Koło stouta może stało na półce w sklepie. Ok pachnie wanilią i toffi. Jest lekko słodkie. Ok czuć trochę kawę w smaku (ale wanilii i toffi już nie). Ale... Pijąc miałem wrażenie, że ktoś mj je na pół to robił z wodą. Bardziej bym je stawiał obok czeskiego ciemnego koncerniaka (np. Kozela) niż koło stouta.
2018-10-18 05:19:49

Gość
Holba Robotnicze 1910
Cukier w składzie i już piwo jest skreślone !!!
2018-10-18 02:04:06

nietzsche
Bytów Truskawkowe Smaki Ogrodu
Za wyczucie w tym ulepie goryczki należy ci się Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski xD
2018-10-17 23:29:30

nietzsche
Bytów Truskawkowe Smaki Ogrodu
Odbytów Truskawkowe - piwo, które nawet dla maniur opierdalających modżajto przez słomkę, musi być za słodkie, a ten sztuczny aromat tak bardzo wyczuwalny jest tutaj... truskaweczką na cieście.
2018-10-17 23:26:42

prisoner
Piwoteka Przedpiekle Red Wine Barrel Aged
Aromat mocno wiśniowy, taka palona wiśnia, akcenty drzewne, winne, alkohol wyczuwalny. W smaku alkohol również wyczuwalny, gryzie w przełyku, ale nie jakoś nachalnie, lekko kwaskowe, wytrawne, mocno wiśniowe, goryczka jak dla mnie raczej mało wyczuwalna. Fajne piwko, mocno wiśniowe ale niestety alkoholowe, ale raczej alkohol aż tak bardzo nie przeszkadza w degustacji. Piwko degustacyjne, do powolnego smakowania.
2018-10-17 23:14:06

nietzsche
Grodziski Porter Śliwkowy
Wygląd: kolor brunatny, klarowne, ładna piana, drobna, beżowa, niezbyt trwała, ale ładny firankowy lacing
Zapach: taką bardziej landrynką śliwkową pachnie niż śliwką, albo może inaczej, bardziej mirabelką i renklodą niż węgierką, może użyto zapasów Fortuny? :P do tego aromaty porterowe, palony, karmelowy, melanoidynowy oraz na duży plus lekka wędzonka
Smak: Otworzone tylko po to, by porównać z ?legendą?, to jest pełne i wyklejające, choć odfermentowane dosyć wyżyłowanie, jak bieda portery, na pewno robotę robi tu lekka wędzonka, w zapachu było bardziej palone niż w smaku, w smaku jest bardziej karmelowo-melanoidynowe, jest lekka maggi i lukrecja, jest rodzynka, jest lekka wędzoność, ta nuta śliwkowa tutaj jest podwójna, jest i węgierka, może z utlenienia, i jest mirabelka pewnie z soku, ona mnie tu wkurza, rozumiem, to miało być piwo budżetowe i nim jest (płaciłem za nie 5,60 w sklepie specjalistycznym uchodzącym za drogi), ale polecam Fortunie przy następnej warce lepiej dobierać soki. Podobnie jak IP to piwo na 6/10, ale tu podwyższam, bo to piwo 9x tańsze (cena + pojemność, nie liczyłem kartonika ;) , ale w sumie aż sam się zdziwiłem, że jest aż takie przebicie), wypite zaraz po zakupie, nie leżakowane ( i piwo sprawia wrażenie naprawdę młodego, jak świeży koncerniak, ale z drugiej strony właśnie dzięki temu z potencjałem), choć ma swoje wady, tę mirabelkę i zbyt wysokie, jak na styl, wysycenie. Ten aromat śliwkowy to trochę w stylu Jagiełły, czyli piwo + cukier + aromat, to jest bardzo słabe
2018-10-17 22:49:58

nietzsche
Grodziski Porter Śliwkowy
dużo tych recenzji to jednak nie miałeś
2018-10-17 22:49:43

prisoner
Doctor Brew & Szpunt Astronom
Super nachmielone i bardzo owocowe, egotyczne w aromacie jak
i smaku piwko. Alkohol dobrze ukryty, goryczka konkretna ale nie jakaś zalegająca. Piję się bardzo przyjemnie mimo tak wysokiego woltu.
2018-10-17 22:31:01

Gość
Corona Extra
wchodzi lepiej niż 100 soplicy orzechowej podzdrawiam ~wróbelCSGO
2018-10-17 22:18:33

paka1285
Pinta Bawarka
Najlepsze pszeniczne z polskiego kraftu jakie do tej pory piłem. Polecam każdemu.
2018-10-17 22:11:45
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Piwo na talerzu – pomysły na pyszne dania ze słodem w tle

Kulinarne eksperymenty wymagają pewnej dozy odwagi, ale przede wszystkim –fantazji. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich znajomych niecodziennym daniem podczas kolacji czy wspólnego wypadu na grilla – sprawdź koniecznie nasze propozycje, które przedstawimy wraz z szefem kuchni.


W ostatnim czasie obserwujemy w Polsce wzrost zainteresowania piwowarstwem. Odkrywamy z lubością nowe smaki, słody i chmiele, a szerzej dotąd nieznane gatunki piw stają się naszymi ulubionymi. Coraz częściej okazuje się jednak, że piwo znajduje swoje miejsce nie tylko w naszych domowych barkach, ale również w kuchni. Popularny trunek staje się nieodłącznym składnikiem kulinariów –podobnie jak wino – jako element przyrządzania marynat do mięs, bądź pomysłowy dodatek do deserów. W świetle najnowszych badań fakt ten nie jest wyłącznie smakowity, ale również… zdrowy. Jaksię okazuje, marynowanie mięsa w piwie przed pieczeniem na grillu sprawia, że o połowę spada ilość szkodliwych substancji powstających podczas późniejszego grillowania.


Potrawy, które powstają na bazie piwa opierają się jednak nie tylko na kompozycjach ziół i słodu. Istnieje cały wachlarz możliwości gastronomicznych, aby wpleść ten szlachetny trunek do codziennych dań. Piwne naleśniki? Nic prostszego! Wystarczy wykorzystać naszego „głównego bohatera” zamiast mleka. Dzięki temu naleśniki zyskają na puszystości. Jeśli mamy ochotę na bardziej sycące danie główne, piwo doskonale odnajdzie się w towarzystwie naszych ulubionych przypraw do marynaty, a także znakomicie wzbogaci smak żeberek pieczonych w miodowej zalewie. W przypływie ekstrawagancji możemy spróbować kurczaka nadziewanego... piwem! Wystarczy nasadzić tuszkę na otwartą butelkę i wstawić do piekarnika. Butelka podczas pieczenia powinna stać, więc bądźmy ostrożni lub dobrze umocujmy konstrukcję.

Z domieszką piwa przygotowuje się także desery czy dania na słodko.

-Jedną z ciekawszych propozycji jaką serwuję są racuchy piwne zjabłkami, cynamonem i sosem waniliowym z pieprzem –mówi Rafał Kosiński, szef kuchni w Restauracji Browar Lubicz w Krakowie. –To z pewnością przysmak, który znany jest wszystkim jeszcze z dzieciństwa, ale podany w takiej formie zyskuje uznanie także wśród starszych Gości naszej restauracji –mówi.


Aby smak piwa mógł w pełni wybrzmieć w potrawie, należy także zadbać o dobór odpowiednich składników. Pamiętać trzeba o zakupie świeżych produktów, najlepiej tego samego dnia, w którym planujemy przyrządzić browarny przysmak. Świetnie sprawdzą się tu produkty regionalne: oscypki, kiełbasy, dziczyzna, które można wykorzystać jako doskonałą bazę do stworzenia nowej jakości wswojej kuchni i ożywienia tradycyjnych potraw.


-Nie wyobrażam sobie przygotowywania dań rybnych bez świeżej ryby, która przywożona jest do mnie prosto ze stawu hodowlanego. Pstrąg, którego przyrządzam w Restauracji, z prażonymi migdałami i duszonymi na maśle warzywami, dostarczany jest z Ojcowa. Takie połączenie nie może się nie udać –chwali Rafał Kosiński.

Jak przypomina nasz ekspert, piwo od wieków towarzyszyło polskiej kuchni, a możliwość gotowania w restauracji tak ściśle związanej z tym napojem skłania do przypominania o tej tradycji, co bardzo chętnie czyni.
-Właściwie w każdym przepisie z naszej kuchni możemy odnaleźć elementy piwne. Mam kilku faworytów, np. golonka duszona w pszenicznym piwie, kaszotto ze słodem czy kaczka z żurawiną i cydrem. O tym, co jest najlepsze decydują jednak nasi Goście– podsumowuje Rafał Kosiński.

Warto podkreślić, że gotowanie z zastosowaniem czy to piwa, czy samego słodu wymaga przede wszystkim chęci i sympatii do kulinariów. Jakto zwykle bywa – w kuchni potrzebne jest wyczucie oraz wyobraźnia, ale nie powinno to nikogo odstraszać. Piwo może być również bardzo wdzięcznym urozmaiceniem naszych codziennych dań, które dzięki niemu znów zaczną zachwycać podniebienia.

Wskazówki eksperta przydadzą się na pewno wszystkim tym, którzy jeszcze tej jesieni pragną rozpalić swojego grilla ze znajomymi, albo znaleźć nową inspirację do gotowania jesiennych przysmaków. 

Szymon Trzepla

wykonanie choruzy.pl © 2010