Jesteś w

Czy wiesz, że...

Eksperci szacują, że w Belgii krajobraz piwny jest najbardziej różnorodny na świecie. Można tam wyróżnić ok. 800 styli piwnych. W żadnym innym kraju piwa nie podaje się także w tak wielu różnych rodzajach szkła. Właściwie dla każdego stylu piwnego przeznaczone jest inne, by wydobyć wyjątkowe smaki i aromaty.

Najnowsze komentarze

Svijany 450 Prémiový Ležákawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Svijany 450 Prémiový Ležák
W tym roku zdarzył się lepszy egzemplarz, jest tu taka dziwna nuta truskawkowa jak w świątecznym (vanocni?), ale piwo naprawdę fest nachmielone na aromat i z przyzwoitą goryczką
Wygląd tym razem bez zarzutu, super piana i lacing
2019-12-09 02:14:40
Maryensztadt Projekt Barrel Aged RIS Bowmore Whiskyawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Maryensztadt Projekt Barrel Aged RIS Bowmore Whisky
Wygląd: kolor ciemno brunatny, piwo jest tak ciemne, że pomimo bycia klarownym jest nieprzejrzyste, piana ok, ciemno beżowa, spory lacing
Zapach: bardzo fajna kawa, kakao, a nie czekolada, po prostu pachnie łuskami kakaowca, owoce, ale raczej egzotyczne, może od nowofalowych chmieli, lekka mleczność, zbożowość i pszeniczność, co w RISie jest czymś rzadkim, piernik, pumpernikiel, lukrecja, ale paloność jest fest, więc nie ma problemu ze stwierdzeniem, że to RIS. Zapach jest tak bogaty, że nie przeszkadza to, iż whisky tu nie czuć ;) nie czuję whisky, nie czuję torfowości, czuję deskę, więc może beczka wyjałowiona ;)
Smak: w smaku jest lekka torfowość, więc pewnie od beczki, ewidentna taniczność, więc nie ma wątpliwości, że jakaś beczka tu poszła, nie po wszystkich mocnych alkoholach beczki robią swoje w piwie, mocno alkoholowe, ale termin ma do czerwca 2021, nie jest jakoś mocno wyleżakowane, ale z 2 lata ma. Celowo otworzyłem je po Bałtyk Adriatico Pinty, żeby przekonać się na ile ten porter bałtycki był pusty i wodnisty (bo mogło mi się wydawać), no i był mocno. Tu mamy RIS jeszcze bardziej wyżyłowanie odfermentowanego, 9,4% z 22 Plato, a ciało ono ma, na tle tego włoskiego wykwitu Pinty to to jest wręcz wyklejające ;) a to są piwa z tej samej grupy cenowej, różniło je może 2 zł, przy czym Maryensztadt był dostępny nawet w marketach i jest piwem leżakowanym w beczce, a Pinta była dostępna tylko w sklepach specjalistycznych i jest jest zwykłym wyżyłowanym porterem bez nawet dodatków, więc jej ocena jak najbardziej słuszna. Oczywiście tu mamy RISa wiec piwo bardziej palone, bardziej agresywne, ale to już się nasuwa po pierwszym łyku. Piwo o złożonym, rozbudowanym smaku, bardzo palone, bardzo taniczne, goryczkowe, wciąż alkoholowe, ale pełne, o fajne fakturze, kremowej, czarny chleb, kawa, czekolada mleczna (tak, w zapachu dawała łuskami kakaowca), czerwone i czarne owoce, jakieś porto, lukrecja i sos sojowy. Uczciwa ocena to powinno być 7, bo jest dobre, ale jak na winterwarmera za 15 zł, łatwo dostępnego w markecie, leżakowanego w beczce to jest super. Mam jeszcze jedną butelkę i otworzę ją za dwa lata, bo na prawdę piwo jest na tyle złożone, że sporo fajnych rzeczy może się tu pojawić.
2019-12-09 01:54:15
Pinta / Amarcord Bałtyk Adriatico 22°awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Pinta / Amarcord Bałtyk Adriatico 22°
Wygląd: kolor brunatny, przejrzyste, klarowne, ładna piana, jakiś znikomy lacing
Zapach: pachnie jak strong lager, głównie owocowo, gdyby nie nuta karmelowa to ciężko byłoby stwierdzić, że to ciemne piwo
Smak: strasznie nieudane są te kooperacje Pinty jeśli chodzi o bałtyki i to też jest tego przykładem. Nie wiem z czego to wynika, brak doświadczenia tych browarów w lagerach bo chyba nie w piwach ciemnych? Za każdym razem niewiele mają one wspólnego z bałtykiem, największą porażką był ten japoński, który jeżeli coś przypominał to koźlaka. Tu też mamy piwo, ktoremu bliżej do koźlaka. Ciała nie ma kompletnie, jest owocowe (ale to nie owoce z utlenienia, raczej świeże czerwone owoce z fermentacji, więc ciekaw jestem jakich drożdży użyto), karmel, goryczka wyraźna, taka dziwna nuta ziemisto-warzywna, ale nie DMS, może od chmieli i dodatków, delikatna nuta palona. Piwo puste i jednowymiarowe, a ma prawie rok po terminie, nawet alkohol się nie ułożył, bo nie miał w czym. Szczerze powiedziawszy to wolałbym wypić w terminie jakiegoś koncernowego portera, to [wyleżakowane, sic!] smakuje raczej jak świeży Porter Kujawski z Krajana lub nieudany z Lwówka. Jest marne.
2019-12-09 00:43:13
Komes Wymrażany Barley Wineawatar
jover
starstarstarstarstar
Komes Wymrażany Barley Wine
zapach wanilia, ułożony szlachetny alkohol, karmel, wysycenie bardzo niskie praktycznie zerowe, w smaku mega gęste, konsystencja gorącej czekolady, likierowe, słodkie, deserowe, aksamitne, oblepiające całą jamę ustną, czekolada mleczna, karmel, bombonierka, kawa, palone, suszone owoce, alkohol mocno kluje w język ale nie jest odrzucające, alkohol ostry ale ułożony, powoli rozgrzewa w przełyku i idzie w kierunku żołądka, gorycz niska, dobrze podbita alkoholem wydaje się większa niż jest w rzeczywistości, ogólnie mega sztos, trzeba się z nim ostrożnie obchodzić bo jest bardzo pijalne i wciągające a woltaż 20%, cena 32zł
2019-12-08 22:21:24
BeerLab Piaseczyńskie APA Zeroawatar
En_Face
starstarstarstarstar
BeerLab Piaseczyńskie APA Zero
Mój egzemplarz przypomina mi za to Piwo Grodziskie. Jest wodniste i mocno nagazowane. Niemniej jednak wyczuwam nuty cytrusowe charakterystyczne dla APY za co doceniam
2019-12-08 22:09:07
Komes Russian Impe­rial Stoutawatar
Kensaj
starstarstarstar
Komes Russian Impe­rial Stout
Warka 2019 // data 15.09.2022 // świeże
barwa: ciemny rubin, coca-cola, lekko przejrzyste
piana: niska, drobna, brązowa, szybko opada , zostawia koronki
zapach: karmelowa słodycz, winna kwasowość, żelazo!!, czerwone owoce, śliwki, alkohol
smak: tutaj znacznie lepiej, słodowe, karmelowe, gęste, treściwe, wyklejające. Wysycenie średnio-niskie, alkoholu nie czuć(w smaku bo efekt robi) ale jednocześnie przyjemnie grzeje. Jest wytrawne, winne, dość palone. W tle ponoć czekolada(ja nie uświadczyłem ale ponoć jest delikatna), kawy brak. Goryczka adekwatna, nie za dużą ale też nie zbyt mała.

Ogólnie to moje miało żelazo, nie wiem jak reszta z 2019. Aromat kiepski natomiast smak poprawny a nawet dobry. Piwo jest ok, dodając do tego jego cenę mamy coś co można śmiało kupić. Czy leżakować? Jedną, dwie butelki tak ale znacznie lepsze nie będzie, alko już jest ułożone, a czekolada i kawa się nagle magicznie nie pojawią. Wczoraj piłem barley wine z komesa i jest do niego cholernie podobny a nie powinien. Kupić warto, wypić przyjemnie ale ekscytować się nie ma czym.
2019-12-08 20:51:43
Komes Barley Wineawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Komes Barley Wine
Szacunek
2019-12-08 20:25:50
Lubusz Piwo Jasneawatar
Gość
Lubusz Piwo Jasne
jedno z ulubionych. mocny smak. mało konia. piwko którego smakiem lubię się chwilkę pocieszyć.
2019-12-08 20:13:49
PiwoWarownia Kawko i Mlekosz Nu Pagadiawatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
PiwoWarownia Kawko i Mlekosz Nu Pagadi
Piana bardzo drobno-pęcherzykowa w odcieniu beżu. Niezbyt wysoka, niska - opadająca do kożucha. Brak lacingu. Barwa czarna - nieprzejrzysta. W aromacie kawa, nuty skórki chlebowej oraz gorzka czekolada. W tle występują, również akcenty deserowo-tortowe oraz maślane. Wanilia mało wyczuwalna. W smaku kawa, czekolada. Po 3/4 degustacji trunku, czuć na podniebieniu nutę alkoholu. Jest ona bardziej przyjemna-lekka niż odtrącająca. Wanilia w smaku już lekko odczuwalna. Goryczka nisko/średnia ciut, może zalegająca na podłożu kawowym
Wysycenie: nisko/średnie
Warka do: 30.11.2019
2019-12-08 20:04:31
Okocim Mocne Dubeltoweawatar
Gość
Okocim Mocne Dubeltowe
Taki sam koncerniak jak reszta piw typu "Szczyn"skie czy "Szczyn"wiec. W smaku tylko syrop kukurydziany, zero goryczki.
2019-12-08 19:46:16
Zamkowy Cieszyn Noszakawatar
Grzegorz_J
starstarstarstarstar
Zamkowy Cieszyn Noszak
Warka do 19.01.20
Solida, trwała piana, klarowne. W aromacie biszkopty z nutą kwiatową. Smak to solida baza słodowa, ziołowo- kwiatowy posmak i wyraźna pestkowa goryczka. Bardzo dobre i pijalne jasne pełne, oby takich więcej.
2019-12-08 19:22:57
Fortuna Czarne Whisky Woodawatar
Holsten_SA
starstarstarstarstar
Fortuna Czarne Whisky Wood
8 grudnia 2019. Nadal genialne, a jeszcze mam skarpetki z kartoniku
2019-12-08 18:33:54
Miller Genuine Draftawatar
Whteer
starstarstarstar
Miller Genuine Draft
Dałem za to piwo 5zł na stacji benzynowej... masakra ,lepiej już pójść do biedry i kupić kustosza... smakowo nawet on lepiej wypada
2019-12-08 17:42:20
Jasne że Pełne awatar
lesiobe
starstarstarstarstar
Jasne że Pełne
Następnego dnia brak złowrogich objawów ubocznych spożycia .
2019-12-08 17:21:30
Craft Kingdom Brewery Tea Valleyawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Craft Kingdom Brewery Tea Valley
Piwo w ładnej etykiecie o dumnie brzmiącej nazwie jakby sama królowa Grejt Britan je piła. Ładna, ale nazwa trochę za mocna jak na krafta. Już lepiej Batory czy coś z naszego klimatu. W każdym razie piwo średnio nasycone. Wyczuwalna APA, ale herbata jakby gdzieś zboku. Nie jest źle. Pije się gładko. W zapachu cytrusy i słody. Nie odrzuca, ale też nie wybija się.
2019-12-08 17:16:54
Trybunał Exportawatar
Gość
Trybunał Export
No i ta żółć cielęca, wstrętne!!!
2019-12-08 17:01:35
PINTA & Trzech Kumpli Silver Starawatar
Chrisrks
starstarstarstarstar
PINTA & Trzech Kumpli Silver Star
Jeśli dwa takie Browary warzą wspólnie piwo, to mam prawo oczekiwać czegoś na wysokim poziomie. I tak jest. Piwo o barwie mocnej herbaty, świetnej ,gęstej,puszystej pianie. W aromacie mocno zbudowane słodami,owoce tropikalne wirują w szkle. W smaku łodygowa,trawiasta goryczka kontruje fajnie chmielowy charakter Aipa. Lekkie,pijalne dość dobrze nasycone.Ta kooperacja musiała się udać!
2019-12-08 17:00:58
Tyskie Gronieawatar
Gość
Tyskie Gronie
kupiłem czteropak na test bo dawno nie piłem smakuje jak jebany zacier do bimbru ja podziekuje wole namysłów
2019-12-08 16:52:31
Perła Chmielowaawatar
Gość
Perła Chmielowa
mega dobre piwo
2019-12-08 16:46:37
Perun Noc Kupałyawatar
Lukaszndm
starstarstarstarstar
Perun Noc Kupały
Kolor smołowaty, piana beżowa w smaku połączenie stouta z IPA jak dla mnie ciekawe i trafne połączenie , bardzo dobre piwo .
2019-12-08 16:37:20
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Wiosenne porządki

wiosenne porządki
W dniu 2019-04-11 z serwisu usunięte zostało kilka tysięcy ocen pochodzących od niezalogowanych użytkowników, którzy wysoko oceniają wyroby jednego browaru jednocześnie zaniżając oceny konkurencji.

Apel do tych browarów (nie będę ich tu wymieniał): Nie róbcie tego, to nie przejdzie. Szkoda waszego czasu, takie zachowania i tak zostaną wyłapane i skorygowane.
Adresy IP najaktywniejszych spamerów zostały zablokowane. Rekordzista ocenił to samo piwo ponad 350 razy. Biorąc pod uwagę ograniczenia związane z IP musiało mu to zająć prawie rok. Gratulujemy !


Katalog piw

Katalog piw
Najnowsze komentarze
 
1
2
3
 ... 
1489
 
Komes Wymrażany Barley Wine
Komes Wymrażany Barley Wine
Komes Wymrażany Barley Wine
Nowość od Browaru Fortuna.

Szerszy opis wkrótce.

comments Komentarze: 1    oceny Średnia ocena: 9,5/10
Dodał: Piwosz92 - 2019-12-08 11:22:52
Green Head HeadShot
Green Head HeadShot
Green Head HeadShot
% alk. 3.5
Blg 10.0
Uwarzone przez Browar Green Head.
Dziennik Pokładowy #12:
Headshot
To był zwyczajny, kosmiczny dzień. Zrywałem beztrosko owoce mango i guawy, gdy na mój teren wdarł się intruz. Nie miałem przy sobie blastera, ale na szczęście konwenter pulpowy załatwił sprawę headshotem. Nieproszony gość już tu nie wróci.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki owsiane, pulpa z mango, pulpa z guawy, chmiel, drożdże.
Polecana temperatura serwowania to 8-10°C.

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: Brak!
Dodał: Barcelonismo - 2019-12-08 10:03:32
Warkot Oat Milk Stout
Warkot Oat Milk Stout
Warkot Oat Milk Stout
% alk. 5.0
Blg 14.0
Uwarzone przez Browar Warkot.
Piwo ma bogaty smak czekolady z lekkimi nutami karmelu i kawy. Laktoza jest jednym ze składników piwa,w związku z tym nie zaleca się pić ludziom, u których występuje indywidualna nietolerancja laktozy. Piwo charakteryzuje się słodkawym posmakiem. Stout staje się idealnym sposobem spędzania czasu z przyjaciółmi, ale także zmienia się w lekką przekąskę.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, słód owsiany, laktoza, chmiel, drożdże.
Polecana temperatura serwowania to 10-14°C.

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: Brak!
Dodał: Barcelonismo - 2019-12-08 09:58:19
Artezan Marsellus
Artezan Marsellus
Artezan Marsellus
Uwarzone przez Browar Artezan.
Tonka to egzotyczna fasolka z Ameryki Południowej, o aromacie przypominającym marcepan. A Pan Marsellus to...
Skład: woda, słód jęczmienny, chmie, drożdże, tonka.

comments Komentarze: 1    oceny Średnia ocena: 7/10
Dodał: Barcelonismo - 2019-12-08 09:56:47
Jastrzębie Jastrzębski Porter
Jastrzębie Jastrzębski Porter
Jastrzębie Jastrzębski Porter
% alk. 7.9
Blg 22.0
W naszym parterze odnajdziecie bogactwo głębokich nut ciemnych słodów. Dzięki dłuższemu leżakowaniu możemy doszukać się aromatów suszonych owoców oraz sherry
Skład: woda, słody: wiedeński, monachijski typ II, Social X, Coffee, barwiący. Chmiele: Marynka. Drożdże: Fermentis Saflager W34/70

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: Brak!
Dodał: Damcio88 - 2019-12-08 09:54:35
Brokreacja Cooking With Beelzebub
Brokreacja Cooking With Beelzebub
Brokreacja Cooking With Beelzebub
% alk. 5.7
Blg 16.0
IBU 35
opis ze strony producenta:
Cocoa Dulche De Leche Marzipan Maple Lactose Patry Stout Piwo przygotowane na Beer Geek Madness Black & Sour

Składniki: woda, słody: Pale Ale, Wiedeński, Owsiany, Caraamber, Caraaroma, Carafa Special II, dodatki: Kajmak, Cocoa Nibs, laktoza, ekstrakt marcepanowy, chmiel Simcoe, drożdże S-04

comments Komentarze: 1    oceny Średnia ocena: 5,5/10
Dodał: StefekPijakos - 2019-12-08 09:51:07
Koshihikari Echigo Beer
Koshihikari Echigo Beer
Koshihikari Echigo Beer
% alk. 5.0
IBU 16
Japońskie piwo w stylu lager uwarzone z dodatkiem ryżu Niigata. Świeże i orzeźwiające z gładkim finiszem. Idalenie komponuje się z japońską kuchnią, szczególnie z sushi. (ze strony producenta)

Jest to jedno z pierwszych japońskich piw kraftowych, mających za swój początek rok 1994.
Składniki: ryż Niigata, japońskie słody i chmiele, woda.

Dostępne w butelkach 500ml i puszkach 330ml. Można je zakupić np. w Ogrodzie Japońskim Siruwia w Przesiece, woj. Dolnośląskie.

comments Komentarze: 1    oceny Średnia ocena: 6/10
Dodał: aboubakar - 2019-12-08 09:48:04
True Rudolf Spiced Lager
True Rudolf Spiced Lager
True Rudolf Spiced Lager
Piwo jasne o smaku ziołowo-korzennym, z wyczuwalnymi nutami kardamonu, cynamonu i goździków

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: 6/10
Dodał: Damcio88 - 2019-12-08 09:46:19
Zakładowy & Dunham Delegacja Zagraniczna #1
Zakładowy & Dunham Delegacja Zagraniczna #1
Zakładowy & Dunham Delegacja Zagraniczna #1
Uwarzone przez Browar Zakładowy w kooperacji z kanadyjskim Dunham.
Czas na gwiazdę wieczoru i gwoździa programu w jednym!
Ale najpierw łyk historii. Dwa lata temu odwiedziliśmy Kanadę, a dokładnie Dunham gdzie chłopaki z browaru o tejże nazwie tworzą wspaniałe piwa. Nigdy nie zapomnimy ich gościnności, nocno-porannych imprez i whisky z syropem klonowym. Rok temu przyszedł czas na rewizytę. Wspólnymi siłami w Zakładowym uwarzyliśmy piwo, które miało poczekać rok na swoją premierę. Ten rok właśnie minął.
Przed Wami Delegacja Zagraniczna. Barley Wine z dodatkiem syropu klonowego w czterech różnych wersjach. Pół roku piwo leżakowało w tankach, a potem na kolejne pół trafiło do czterech różnych beczek po winach: pinot noir, chardonnay, muscatel roxo i ruby porto.
Jesteśmy dumni, że stworzyliśmy ten polsko-kanadyjski projekt. Dziękujemy chłopakom z Brasserie Dunham i Wojtkowi Frączykowi bez, którego nie poznalibyśmy tej świetnej ekipy.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słód Pilzneński, chmiel Columbus, drożdże US-05, syrop klonowy.
Leżakowane w beczce po winie Pinot Noir
Polecana temperatura serwowania to 8-10°C.
[opis za oficjalną stroną internetową producenta]

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: Brak!
Dodał: Barcelonismo - 2019-12-07 09:03:11
Zakładowy & Dunham Delegacja Zagraniczna #2
Zakładowy & Dunham Delegacja Zagraniczna #2
Zakładowy & Dunham Delegacja Zagraniczna #2
Uwarzone przez Browar Zakładowy w kooperacji z kanadyjskim Dunham.
Czas na gwiazdę wieczoru i gwoździa programu w jednym!
Ale najpierw łyk historii. Dwa lata temu odwiedziliśmy Kanadę, a dokładnie Dunham gdzie chłopaki z browaru o tejże nazwie tworzą wspaniałe piwa. Nigdy nie zapomnimy ich gościnności, nocno-porannych imprez i whisky z syropem klonowym. Rok temu przyszedł czas na rewizytę. Wspólnymi siłami w Zakładowym uwarzyliśmy piwo, które miało poczekać rok na swoją premierę. Ten rok właśnie minął.
Przed Wami Delegacja Zagraniczna. Barley Wine z dodatkiem syropu klonowego w czterech różnych wersjach. Pół roku piwo leżakowało w tankach, a potem na kolejne pół trafiło do czterech różnych beczek po winach: pinot noir, chardonnay, muscatel roxo i ruby porto.
Jesteśmy dumni, że stworzyliśmy ten polsko-kanadyjski projekt. Dziękujemy chłopakom z Brasserie Dunham i Wojtkowi Frączykowi bez, którego nie poznalibyśmy tej świetnej ekipy.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słód Pilzneński, chmiel Columbus, drożdże US-05, syrop klonowy.
Leżakowane w beczce po winie Chardonnay.
Polecana temperatura serwowania to 8-10°C.
[opis za oficjalną stroną internetową producenta]

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: Brak!
Dodał: Barcelonismo - 2019-12-07 09:02:04
 
1
2
3
 ... 
1489
 
wykonanie choruzy.pl © 2010