Ilość piw w katalogu

8912

Informacje o producentach

Trzy Korony
Trzy Korony

Czy wiesz, że...

Najwyższa puszka, wyprodukowana dla australijskiego Guinnessa miała wysokość 4,27m, średnicę 1,78m i pojemność 2052 litrów piwa.

Najnowsze komentarze


szab12
Pinta Modern Drinking
Smaczne West Coast IPA. Dominacja cytrusów, bardzo pijalne z zarysowaną goryczką.
2018-05-23 11:57:07

Gość
Bytów Malinowe Smaki Ogrodu
Jedno z gorszych piw jakie miałem okazję pić. Jedyne porównanie to "piwo z festynu". Smakuje identycznie jak najtańszy REDs'opodobny browar o smaku malinowym z biedronki.
Etykieta kusi, niestety zawartość odstrasza.
Tzw. g**no w złotym papierku.
2018-05-23 11:29:43

Jacelinho
Wrężel Vermont Double IPA
Barwa zmętniona pomarańcz wg mnie , piana biała trwała i zostawia ładny lacing. W aromacie bomba owocowa. Jest tu wszystko co potrzebne do szczęścia. Owoce tropikalne , trochę żywicy. Ogólnie bardzo przyjemnie. W smaku nie czuć że to piwo ma taką moc. Pije się łatwo , alko ukryte po mistrzowsku. Jest gładkie , owocowe , wg mnie goryczka mogła by być bardziej wyczuwalna ale to Vermont więc to rozumiem. Swoją rolę spełnia i jednocześnie jest bardzo zdradliwym piwem.Wrężel to wspaniały browar , szanuję i propsuję. Takie 8,5 na 10 mocne ale zaokrąglam w dół niestety bo 60 IBU na etykiecie to przesada. Lepiej napisać mniej a zgodnie z odczuciami a wiem że Vermont nie musi mieć dużej goryczki. Ogólnie piwo bardzo dobre polecę każdemu :)
2018-05-23 11:16:41

Jacelinho
Prost WKS Śląsk Wrocław
Złota klarowna barwa , biała i trwała piana , zostawia solidny lacing. Piwo przy otwieraniu wydawało się przegazowane ale w smaku tego nie czuć. W aromacie słody i chmiel. Nie czuję żadnych wad. W smaku jest goryczka pewnie koło 25 IBU , i o dziwo jak na ten styl mi smakuje. Pije się przyjemnie i byłem pewny że to piwo będzie słabe a okazało się jednym z lepszych lagerów od czasu Ambera Żywego które zawsze mi smakowało. Ogólnie to jestem pozytywnie zaskoczony
2018-05-23 10:30:04

Gość
Łomża Stern Extra Strong
Zamknij pizde twoj stary to menel to jest napoj z wzgorza bogow greckich
2018-05-23 10:18:40

piwolog
Niechanowo Pilsner
Dałem 4/10 bo oceniałem w trakcie picia. Powinno być 1/10 - nie dałem rady dokończyć, poszło do zlewu.
2018-05-23 08:41:57

paka1285
Okocim Klasyczna Pszenica
Bardzo średnie piwo jak na pszeniczne. Trochę rozwodnione, ale tragedii nie ma.
2018-05-23 06:56:17

Rob_Rock
Švyturys Ekstra Šviesusis Alus
Medal z WORLD BEER CUP 2012. Nie można mu zarzucić braku intensywności w smaku. Ogólnie ok :)
2018-05-23 06:20:53

Gość
Heineken 0.0
Pozostawia obrzydliwy posmak. Mdły mulący
2018-05-23 05:49:13

Gość
Grybów Pilsweizer Premium Beer
To chyba 2 piwo w życiu jakie wylałem do zlewu. Ledwo byłem w stanie je przełknąć...
2018-05-23 00:02:41

HubertLager
Raciborskie Klasycznie Warzone Zielone
Ten kolor strasznie zniechęca. W smaku rewelacji tez nie ma. Nie polecam.
2018-05-22 23:29:02

oranjefan
Piwne Podziemie Double Ego
Intensywny, słodki, mocno owocowy aromat. Przejrzały melon, pieczony/grilowany ananas, marakuja, grejpfrut. W tle wyraźna żywiczność i iglastość. Wszystko to co najlepsze w amerykańskim chmielu, podniesione do potęgi.

Piwo o ładnej złoto żółtawej, promienistej i słonecznej barwie. Leciutko zamglone, wraz z pływającymi drobniutkimi cząsteczkami chmielu. Piana - niezbyt obfita, dopiero mocniejsze, agresywniejsze nalewanie utworzyło kilku centymetrową warstewkę która opada bardzo powoli. Średnio bąbelkowa, biała pianka przy tym zdobi szkło po każdym łyku.

Bardzo gładkie, pół-słodkie, z wyczuwalną podbudową słodową która nadaje ciała temu piwu co przy Double IPA powinno mieć miejsce. Na szczęście uniknięto karmelu. Piwo nie jest mulące. W smaku owocowo kwiatowe - głównie cytrusy, wsparte delikatnie przez białe owoce pokroju melona czy winogron. Nie wysoka goryczka - ładnie wkomponowana w całość, delikatnie kontruje słodycz piwa i uzupełnia smak. Grejprutowo żywiczna, średnio intensywna. Niskie nasycenie dwutlenkiem węgla.

Kolejne świetne piwo z Piwnego Podziemia. Bardzo dobra, mocno owocowa i paradoksalnie lekka Double IPA.
2018-05-22 23:12:09

tomamisz8
Miłosław Weizenbock z Cascarą
Osobiście nie smakowało... ale fanem kawy i jej smaków nie jestem... ani to piwo pszeniczne ani koźlak...dziwny cierpki smak i ostry zapach (przyprawy???)... dziwaczne...
2018-05-22 22:39:22

tomamisz8
Miłosław Borowikowe Ale
Klasyczne dobre ciemne piwo... ale gdzie tu borowiki???
2018-05-22 22:33:24

cycu_jeden
Pinta Modern Drinking
Bardzo dobre piwo w stylu West Coast IPA. Barwa bursztynowa, mętna. Piana biała, średnio-pęcherzykowa, średnio wysoka, dosyć szybko opadająca do niewielkiego pierścienia, lacing solidny. Zapach typowy dla stylu, żywiczno - cytrusowy. W smaku również dominują akcenty żywiczno-cytrusowe. Piwo jest gęste, dosyć wysoko wysycone. Alkohol lekko wyczuwalny.
2018-05-22 22:13:38

Marianek
Beer Bros Dżentelmenels
Oko: ciemny bursztyn, piana biała.
Nos: niemal wszystko, lekka wędzonka, owoce tropikalne, cytrusowe, owoce suszone, zioła, kwiaty, karmel, ciasteczka, zboże.
Smak: jeszcze bardziej złożone, niż w aromacie. Dość słodko. Silna podstawa słodowa zarówno zwykłych słodów jak i wędzonych, słodycz owocowa, trochę karmelu, toffi, rodzynki, owoce suszone, goryczka nie do końca kontruje, ale jest bardzo fajna ? skórka gorzka grejpfruta, cytryny. Do tego delikatna kwaskowość i drożdżowość. Do tego alkoholowa nuta nie psująca odbioru, na niskim poziomie.
2018-05-22 22:01:47

Gość
Kozel Lezak 11
Całkowicie się zgadzam. Właśnie wypiłem Kozła z Poznania i niestety są to koncernowe szczyny
2018-05-22 21:53:24

piwolog
Niechanowo Pilsner
Potwierdzam, w miare ogrzewania staje sie coraz gorsze. Dms barzo wyrazny. Piwo ewidentnie wadliwe.
2018-05-22 21:39:20

Gość
Miłosław Pilzner
Piję po raz pierwszy, bardzo dobre, goryczkowe, ale tyle ile trzeba, jest świeże i jest coś trudnego do sprecyzowania w smaku, fajna piana, butelka piwa zniknęła błyskawicznie.
2018-05-22 21:36:06

jover
Waszczukowe Klasyka Waszczuków Dry Stout
zapach czarna kawa, słodycz, wysycenie niskie, w smaku czarna kawa, dym tytoniowy, paloność, słodkie, wodniste, gorycz niska, kawowa, ogólnie to taki styl bez szału ale w porównaniu do guinness to tam przez azot coś się dzieje, a tu nawet piany niema, cena 6,79zł
2018-05-22 21:34:11
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Piwo na talerzu – pomysły na pyszne dania ze słodem w tle

Kulinarne eksperymenty wymagają pewnej dozy odwagi, ale przede wszystkim –fantazji. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich znajomych niecodziennym daniem podczas kolacji czy wspólnego wypadu na grilla – sprawdź koniecznie nasze propozycje, które przedstawimy wraz z szefem kuchni.


W ostatnim czasie obserwujemy w Polsce wzrost zainteresowania piwowarstwem. Odkrywamy z lubością nowe smaki, słody i chmiele, a szerzej dotąd nieznane gatunki piw stają się naszymi ulubionymi. Coraz częściej okazuje się jednak, że piwo znajduje swoje miejsce nie tylko w naszych domowych barkach, ale również w kuchni. Popularny trunek staje się nieodłącznym składnikiem kulinariów –podobnie jak wino – jako element przyrządzania marynat do mięs, bądź pomysłowy dodatek do deserów. W świetle najnowszych badań fakt ten nie jest wyłącznie smakowity, ale również… zdrowy. Jaksię okazuje, marynowanie mięsa w piwie przed pieczeniem na grillu sprawia, że o połowę spada ilość szkodliwych substancji powstających podczas późniejszego grillowania.


Potrawy, które powstają na bazie piwa opierają się jednak nie tylko na kompozycjach ziół i słodu. Istnieje cały wachlarz możliwości gastronomicznych, aby wpleść ten szlachetny trunek do codziennych dań. Piwne naleśniki? Nic prostszego! Wystarczy wykorzystać naszego „głównego bohatera” zamiast mleka. Dzięki temu naleśniki zyskają na puszystości. Jeśli mamy ochotę na bardziej sycące danie główne, piwo doskonale odnajdzie się w towarzystwie naszych ulubionych przypraw do marynaty, a także znakomicie wzbogaci smak żeberek pieczonych w miodowej zalewie. W przypływie ekstrawagancji możemy spróbować kurczaka nadziewanego... piwem! Wystarczy nasadzić tuszkę na otwartą butelkę i wstawić do piekarnika. Butelka podczas pieczenia powinna stać, więc bądźmy ostrożni lub dobrze umocujmy konstrukcję.

Z domieszką piwa przygotowuje się także desery czy dania na słodko.

-Jedną z ciekawszych propozycji jaką serwuję są racuchy piwne zjabłkami, cynamonem i sosem waniliowym z pieprzem –mówi Rafał Kosiński, szef kuchni w Restauracji Browar Lubicz w Krakowie. –To z pewnością przysmak, który znany jest wszystkim jeszcze z dzieciństwa, ale podany w takiej formie zyskuje uznanie także wśród starszych Gości naszej restauracji –mówi.


Aby smak piwa mógł w pełni wybrzmieć w potrawie, należy także zadbać o dobór odpowiednich składników. Pamiętać trzeba o zakupie świeżych produktów, najlepiej tego samego dnia, w którym planujemy przyrządzić browarny przysmak. Świetnie sprawdzą się tu produkty regionalne: oscypki, kiełbasy, dziczyzna, które można wykorzystać jako doskonałą bazę do stworzenia nowej jakości wswojej kuchni i ożywienia tradycyjnych potraw.


-Nie wyobrażam sobie przygotowywania dań rybnych bez świeżej ryby, która przywożona jest do mnie prosto ze stawu hodowlanego. Pstrąg, którego przyrządzam w Restauracji, z prażonymi migdałami i duszonymi na maśle warzywami, dostarczany jest z Ojcowa. Takie połączenie nie może się nie udać –chwali Rafał Kosiński.

Jak przypomina nasz ekspert, piwo od wieków towarzyszyło polskiej kuchni, a możliwość gotowania w restauracji tak ściśle związanej z tym napojem skłania do przypominania o tej tradycji, co bardzo chętnie czyni.
-Właściwie w każdym przepisie z naszej kuchni możemy odnaleźć elementy piwne. Mam kilku faworytów, np. golonka duszona w pszenicznym piwie, kaszotto ze słodem czy kaczka z żurawiną i cydrem. O tym, co jest najlepsze decydują jednak nasi Goście– podsumowuje Rafał Kosiński.

Warto podkreślić, że gotowanie z zastosowaniem czy to piwa, czy samego słodu wymaga przede wszystkim chęci i sympatii do kulinariów. Jakto zwykle bywa – w kuchni potrzebne jest wyczucie oraz wyobraźnia, ale nie powinno to nikogo odstraszać. Piwo może być również bardzo wdzięcznym urozmaiceniem naszych codziennych dań, które dzięki niemu znów zaczną zachwycać podniebienia.

Wskazówki eksperta przydadzą się na pewno wszystkim tym, którzy jeszcze tej jesieni pragną rozpalić swojego grilla ze znajomymi, albo znaleźć nową inspirację do gotowania jesiennych przysmaków. 

Szymon Trzepla

wykonanie choruzy.pl © 2010