Ilość piw w katalogu

10207

Informacje o producentach

Trzy Korony
Trzy Korony

Czy wiesz, że...

200 - tyle gramów chmielu wystarczy, żeby nadać charakterystyczny smak aż 100 litrom piwa. Piwo to zatem nie "zupa chmielowa", a "zupa jęczmienna" chmielem przyprawiona.

Najnowsze komentarze


Gość
Palm Amber Ale
Faktycznie bursztynowe. Klarowne. Biała, na dwa palce piana, całkiem ok. Super lacing.
Przyjemny, klasyczny, chmielowy aromat.
Smakuje ok. Słodowo, fenolowo, chmielowo. Goryczka mała, ale charakterna. Europejska. Przyjemne piwo.
2018-09-23 10:29:14

GrubyDzolo
Komes Poczwórny Bursztynowy
Chyba jedno z gorszych piw komesa. Mocno czuć alkoholem, który jednak nie rozgrzewa jak w przypadku barley wine. W smaku wyczułem jakieś orzechy. Piwo dosyć słodkie jednak z mocną goryczką która trochę nie pasuje. Piana śrenio pechęrzykowa szybko opadająca, nie pozostawia leasingu. Piwo zbyt mocno wysycone i źle ułożone. Za tą cene są lepsze piwa, to nie przydło mi zupełnie do gustu.
2018-09-23 09:21:51

Gość
Staropramen Ležák 12°
tak niestety teraz pijemy to lecz ja piłem to piwo za komuny w pradze, kiedy u nas było zero /we wrocku/ piwa tam piwiarnie u nas nic jakieś piwiarnie do 18-tej
2018-09-23 01:50:27

Gość
Lech Pils
w poznaniu popularne dla mnie kiepskie w zapachu, jak wszystkie piwa robione z erzatu chmielowego
2018-09-23 01:31:34

Gość
Lech Premium
woda jest podstawą piwa oczywiście inne składniki ale to robi smak żywiec do lat powiedzmy 2000 robil świetne piwa a teraz ..bla ale przejął heineken czy pijesz to po co
2018-09-23 01:24:54

seba1970
Doctor Brew Experimental Double IPA
troche zbyt slodkie goryczka jest choc na 99 ibu to raczej chyba nie moim zdaniem troche za geste i za slodkie i za malo gorzkie jak na double ipa. ale fajne piwo dobre w smaku polecam powinno byc mocniejsze i bardziej wytrawne ale nie szkoda kasy generalnie
2018-09-23 01:23:31

Gość
Lech Premium
nie piję tych piw , bo znam wodę - pochodzi z podłej Warty
2018-09-23 01:19:32

Gość
Okocim Jasne Okocimskie
PIWO OKOCIM Z LAT ZROBILISCIE NA 2 TYGODNIE I CO ZERO JA Z PRZYJEMNOŚCIA PIJĘ miłoslaw lub ponoc słabe bojanowo
2018-09-23 01:12:11

Gość
Okocim Jasne Okocimskie
TRZY SKLADNIKI OPISUJE TO GOŚĆ NIECH PRZYJEDZIE DO MNIE TO DOSTANIE.. JA MU DAM PIWO NP Z MIŁOSLAWIA LUB Z CZARNKOWA LECHA NIE DAM BO TU MIESZKAM ALE TO JEST PIWO SŁABE I NIGDY NIE PIJĘ TAK SAMO ŻUBRA/U NAS TO PIJĄ ROBOTNICY I LUDZIE Z UKRAINY
2018-09-23 00:59:32

Gość
Okocim Jasne Okocimskie
TAK CO WY MYŚLICIE, MNIE I INNYCH OSZUKACIE ROBICIE BREJE , JAK HARNAŚ DLA CHOŁLOTY, TO PIWO JEST PO PROSTU ROBIONE DLA MAS PRZEZ 5-6 DNI PRACOWAŁEM W LATACH 70- TYCH WE WROCKU I WIEM CO ROBICIE W CHOŁDZIE POWINNIŚCIE ZROBIĆ PIWO DOBRE ALE ZA 3 ZŁ LUB WIĘCEJ
2018-09-23 00:50:10

Gość
Braniewo Jasne Pełne
POLECAM BEZ TZW REKLAMY SA W SIECI LEWIATANU SMACZNE BEZ KWASU I PRZYJEMNE W ZAPACHU
2018-09-23 00:14:28

nietzsche
Kasztelan Niepasteryzowane Świeże
Browar Kasztelan wszedł w skład Carlsberga w 2002 i dopiero wtedy zaczęto tam warzyć piwo marki Kasztelan, więc innego pić nie mogłeś ;)
2018-09-22 23:50:39

Gość
Żywiec Jasne Pełne
to piwo było fajne do końca komuny potem spadek piłem 20 lat teraz tylko miłosław sami piszą,że nie ma chmielu lecz ta bryja z puszek
2018-09-22 23:48:38

seba1970
Manufaktura Piwna Piwo na miodzie wielokwiatowym z imbirem
paskudztwo . paskudztwo.. nie kupujcie tego bo nie warto zapach jest naprawde paskudny smak nieco lepszy ale generalnie dms i cukier paskudztwo i to za prawie 5 zlp skandal
2018-09-22 23:42:09

nietzsche
Rockmill Juicy Symphony
Wygląd: kolor bursztynowy, zamglone, ładna, piana, niezbyt obfita, za to puszek, jakiś punktowy lacing.
Zapach: Piekny zapach, trochę się bałem, bo termin do 15.10, a wciąż intensywny, bardzo cytrusowy (słodkie cytrusy: mandarynka, klementynka, pomarańcza), owoce tropikalne, lekka cebula zaraz po otwarciu, ale po odleżeniu nie ma po niej śladu, taka pieprzność i przyprawowość (ziele angielskie, gałka muszkatułowa)
Smak: pełne, wyklejające, puszyste, gładkie, alkohol doskonale ukryty, lekka goryczka grejpfrutowa i w smaku czuć też grejpfruta obo słodkich cytrusów, jest też lekka zielostość, żywiczność, jest też coś dziwnego, coś a?la olej roślinny, nie odbieram tego jako wady, a jako coś dziwnego właśnie, owoce tropikalne z ananasem na przedzie, ale jest tu też sporo swojskich owoców: gruszka, jabłko, bardzo soczyste piwo jak na swoją moc, jest też przyprawowość, o której wspominałem przy zapachu. Bardzo dobre.
2018-09-22 23:35:42

Gość
Kasztelan Niepasteryzowane Świeże
tak samo kiedyś było z żywcem tradycyjnym, lud kupuje ale jest na pewno zrobiony z pólproduktów - polecam Miłosław ale też czuję ,że kompinują
2018-09-22 23:31:47

Gość
Kasztelan Niepasteryzowane Świeże
no niestety jeżeli puszka kosztuje 1,50 to jest ble
2018-09-22 23:29:27

MateoKrk_
Bytów Upalony Walo
Barwa Ciemno Brunatna z Rubinowymi Refleksami Pod Światło.

W Aromacie Palone Słody Karmel Kawa Gorzka Czekolada Lekka Metaliczność Aromat Średnio Intensywny Całkiem Przyjemny.

W Smaku Delikatnie Wodniste Lekko Kwaskowe Czuć Wyraźną Paloność Kawę Delikatny Karmel Słodycz Minimalna Podobnie Jak i Goryczka Wysycenie Średnio-Niskie.

Niezłe Ciemne Piwerko z Serii Blok Ekipa Wypada Zdecydowanie Najlepiej.
2018-09-22 23:09:32

Gość
Książęce Ciemne Łagodne
Piwo dobre ale niestety za mało alkoholu i goryczki
2018-09-22 22:53:15

Gość
Tenczynek Lager 2018
Po odkapslowaniu oblało mnie pianą. Wystarczy, by omijać ich "piwa" szerokim łukiem. Niestety w naszym kraju każdy "dziad" bierze się za warzenie niby piwa...
2018-09-22 22:42:10
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Piwo na talerzu – pomysły na pyszne dania ze słodem w tle

Kulinarne eksperymenty wymagają pewnej dozy odwagi, ale przede wszystkim –fantazji. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich znajomych niecodziennym daniem podczas kolacji czy wspólnego wypadu na grilla – sprawdź koniecznie nasze propozycje, które przedstawimy wraz z szefem kuchni.


W ostatnim czasie obserwujemy w Polsce wzrost zainteresowania piwowarstwem. Odkrywamy z lubością nowe smaki, słody i chmiele, a szerzej dotąd nieznane gatunki piw stają się naszymi ulubionymi. Coraz częściej okazuje się jednak, że piwo znajduje swoje miejsce nie tylko w naszych domowych barkach, ale również w kuchni. Popularny trunek staje się nieodłącznym składnikiem kulinariów –podobnie jak wino – jako element przyrządzania marynat do mięs, bądź pomysłowy dodatek do deserów. W świetle najnowszych badań fakt ten nie jest wyłącznie smakowity, ale również… zdrowy. Jaksię okazuje, marynowanie mięsa w piwie przed pieczeniem na grillu sprawia, że o połowę spada ilość szkodliwych substancji powstających podczas późniejszego grillowania.


Potrawy, które powstają na bazie piwa opierają się jednak nie tylko na kompozycjach ziół i słodu. Istnieje cały wachlarz możliwości gastronomicznych, aby wpleść ten szlachetny trunek do codziennych dań. Piwne naleśniki? Nic prostszego! Wystarczy wykorzystać naszego „głównego bohatera” zamiast mleka. Dzięki temu naleśniki zyskają na puszystości. Jeśli mamy ochotę na bardziej sycące danie główne, piwo doskonale odnajdzie się w towarzystwie naszych ulubionych przypraw do marynaty, a także znakomicie wzbogaci smak żeberek pieczonych w miodowej zalewie. W przypływie ekstrawagancji możemy spróbować kurczaka nadziewanego... piwem! Wystarczy nasadzić tuszkę na otwartą butelkę i wstawić do piekarnika. Butelka podczas pieczenia powinna stać, więc bądźmy ostrożni lub dobrze umocujmy konstrukcję.

Z domieszką piwa przygotowuje się także desery czy dania na słodko.

-Jedną z ciekawszych propozycji jaką serwuję są racuchy piwne zjabłkami, cynamonem i sosem waniliowym z pieprzem –mówi Rafał Kosiński, szef kuchni w Restauracji Browar Lubicz w Krakowie. –To z pewnością przysmak, który znany jest wszystkim jeszcze z dzieciństwa, ale podany w takiej formie zyskuje uznanie także wśród starszych Gości naszej restauracji –mówi.


Aby smak piwa mógł w pełni wybrzmieć w potrawie, należy także zadbać o dobór odpowiednich składników. Pamiętać trzeba o zakupie świeżych produktów, najlepiej tego samego dnia, w którym planujemy przyrządzić browarny przysmak. Świetnie sprawdzą się tu produkty regionalne: oscypki, kiełbasy, dziczyzna, które można wykorzystać jako doskonałą bazę do stworzenia nowej jakości wswojej kuchni i ożywienia tradycyjnych potraw.


-Nie wyobrażam sobie przygotowywania dań rybnych bez świeżej ryby, która przywożona jest do mnie prosto ze stawu hodowlanego. Pstrąg, którego przyrządzam w Restauracji, z prażonymi migdałami i duszonymi na maśle warzywami, dostarczany jest z Ojcowa. Takie połączenie nie może się nie udać –chwali Rafał Kosiński.

Jak przypomina nasz ekspert, piwo od wieków towarzyszyło polskiej kuchni, a możliwość gotowania w restauracji tak ściśle związanej z tym napojem skłania do przypominania o tej tradycji, co bardzo chętnie czyni.
-Właściwie w każdym przepisie z naszej kuchni możemy odnaleźć elementy piwne. Mam kilku faworytów, np. golonka duszona w pszenicznym piwie, kaszotto ze słodem czy kaczka z żurawiną i cydrem. O tym, co jest najlepsze decydują jednak nasi Goście– podsumowuje Rafał Kosiński.

Warto podkreślić, że gotowanie z zastosowaniem czy to piwa, czy samego słodu wymaga przede wszystkim chęci i sympatii do kulinariów. Jakto zwykle bywa – w kuchni potrzebne jest wyczucie oraz wyobraźnia, ale nie powinno to nikogo odstraszać. Piwo może być również bardzo wdzięcznym urozmaiceniem naszych codziennych dań, które dzięki niemu znów zaczną zachwycać podniebienia.

Wskazówki eksperta przydadzą się na pewno wszystkim tym, którzy jeszcze tej jesieni pragną rozpalić swojego grilla ze znajomymi, albo znaleźć nową inspirację do gotowania jesiennych przysmaków. 

Szymon Trzepla

wykonanie choruzy.pl © 2010