Uwarzone przez PiwoWarownia.
Fantastyczny pełny smak z wyraźnymi nutami karmelu, rodzynek, śliwek i mnóstwa innych wspaniałości to efekt naszej kompozycji składników i fermentacji dwoma szczepami drożdży. Rumpelszpunt to szlachetne piwo, idealne szczególnie na zimne dni.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda z lokalnego ujęcia, słody (pilzneński, Carapils, Caraaroma, Caramunich, Special B, pszeniczny), chmiel Saaz, cukier kandyzowany, drożdże FM28, T58.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj siÄ™.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
nietzsche
Zapach: quadrupla to nie przypomina, ale zapach jest łądny, dużo kandyzowanych owoców, sherry, malaga. Fermentowali je dwoma szczepami, w tym T58, który powinien dać nuty korzenne, ale nie dał za bardzo
Smak: data rozlewu to 29 11 2017, alkohol jest więc idealnie ukryty, lekki kwasek, ale żadnych nut dzikich, więc raczej nie zepsute, bo po takim okresie swaśniałoby bardziej. O ile nie czuć było korzenności w zapachu to w smaku jest wyraźny anyż. Bardzo owocowe, dużo suszonych owoców, rodzynek, malagi, sherry, lekka chlebowość, melasa, karmel. Niby wszystko tak jak quadruplu, ale jednak wydaje się mniej ciemne, bardziej przypomina barley wine, przy czym zestarzało się wybornie.
Luxeer
Gandalfino
Piana skromna, o lekko żółtym odcieniu. Szybko ulokowała się przy ściankach. Ale nawet te skromne ilości nieźle znaczą szkło.
Aromat bardzo podobny do pietego rano flandersa. Tylko bez nut octowych.
Pachnie czerwonymi owocami. Ale w klimatach wina.
Mało gazu, gładkie. Geste i słodkie.
Rywalizują ze sobą smaki owocowe i słodowe. Wiśnia, rodzynki, ciasteczkowość. I jakby śliwki.
Nutki melasy, miodu. Skojarzenia ze słodkim syropem.
Mnóstwo niuansów. Na finiszu jest i delikatna goryczka. W typie belgijskim.
Bardzo złożone i przyjemne piwo.
Thesloma
Smak : przyjemnie słodkie , ale nie do przesady raczej zbalansowane . Czuję jeszcze rozgrzewanie w przełyku . Suszone owoce delikatnie