Czy wiesz, że...

Piwo zawiera dużo witamin. 1 litr piwa zawiera 1/3 dziennego zapotrzebowania na wit. B. Z innych witamin należy wymienić - PP, kwas foliowy, wit. H, amid kwasu nikotynowego, wit. C.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
234547
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Wrężel Big Game #TWOawatar
Gość
Wrężel Big Game #TWO
Nieporozumienie. Słodkie, ulepkowe, alkoholowe. Nie byłem w stanie dopić, wyrzucone pieniądze.
2022-05-21 23:21:31
Pod Zamkiem Marcowe Niebuszewoawatar
edd665
starstarstarstarstar
Pod Zamkiem Marcowe Niebuszewo
Wersja 6% alk. Klarowny bursztyn, piana jasnożółta, sredniopecherzykowa, szybko ginie. Aromat slodowy, karmelowy, chlebowy. W smaku słodko, chlebowo, wysycenie prawie zerowe, goryczki tyle co nic.
2022-05-21 23:15:33
Carlsbergawatar
Gość
Carlsberg
WYpiłem 2/3 i reszte wylałem. Nie to co carslberg sprzed lat.
2022-05-21 23:07:30
Funky Fluid Breakfast Stout Guatemala Huehuetenango Coffee & Maple Syrupawatar
mariomario11
starstarstarstarstar
Funky Fluid Breakfast Stout Guatemala Huehuetenango Coffee & Maple Syrup
Ciemny brąz mętne piana beżowa niska
Aromat głównie kawa, czekolada
Smak kawa palonosc, niska goryczka kwaskowosc lekka goryczka na finiszu
Bardzo fajne i solidne piwo
2022-05-21 22:23:49
Maryensztadt The Rootsawatar
Gość
Maryensztadt The Roots
Kolejna puszka potwierdziła moje doznania - w smaku miodowe na początku języka, a pod jego koniec jest gorzkie i z gorzkim posmakiem do rozsmakowania na języku. Można je sączyć i napawać się gorzkością. Z racji smaku można je pić i pić... West - nie west. Co za różnica? Jak dla mnie - rewelacja!
2022-05-21 22:17:02
Warka Jasne Pełneawatar
Gość
Warka Jasne Pełne
Dodaj jeszcze że wieczorami przesiadujesz w McDonalds albo Starbucksie i marszczysz freda do indonezyjskiego gejporno bo ma ambitną fabułę nie to co amerykańskie pocieracze.
2022-05-21 22:15:35
Gwarek Szeryf Pola Przodowyawatar
ekoman69
starstarstarstarstar
Gwarek Szeryf Pola Przodowy
Piwko o barwie piaskowo - pomarańczowej, całkiem mętne. Piana dość wysoka i wolno opadająca. Aromat bardzo słaby, lekko zbożowy plus bardzo delikatne białe owoce. W smaku smukłe, aksamitne, lekkie, nieco ziemiste, wytrawne i bardzo pijalne. Jest pełne, choć mało wyraziste. Goryczka delikatna trawiasto - grejpfrutowa. Warka 07.12.2022. Kupione w Lidlu za 6,39 zł.
2022-05-21 22:13:17
Książęce Weizenawatar
Gość
Książęce Weizen
plus jeden byczku
2022-05-21 21:57:29
Atlas Ultra Strongawatar
Gość
Atlas Ultra Strong
Aromaty smakowe tego trunku wzbudziły we mnie i moim przyjacielu poruszające emocje wywołujące ekstaze. Procenty sie zgadzają a na bani też siedzi. Piwo dla prawdziwych koneserów mocnych trunków. Dla amatorów mam rade aby nie wykonywać tego w domu samemu chyba że jesteś pod opieką osoby wykwalifkowanej zawodzie medycyny bądź innych środków leczniczych.

Pozdrawiam i nie polecam
2022-05-21 21:41:19
Pinta Classics Extra Special Bitterawatar
mariomario11
starstarstarstarstar
Pinta Classics Extra Special Bitter
Brązowa piana średnia opadająca szybko
Zapach slodowy chmielowo biszkoptowy
Smak slodowy, karmel, toffi, ciasteczkowe, herbaciane fajna przyjemna goryczka pełne bardzo pijalnie
2022-05-21 21:39:21
Mastri Birrai Umbri The Golden Monkeyawatar
Kindi
starstarstarstarstar
Mastri Birrai Umbri The Golden Monkey
Nie spodziewałem się że to będzie tak dobre piwo. Kupiłem je z czystej ciekawości pomimo wysokiej ceny, przywiezione prosto z Włoch. Piękna butelka jednocześnie z kapslem i krachlą (!). Niesamowicie pijalne, lekkie i aromatyczne. Pojemność 0,75 w tym przypadku to trochę mało....
2022-05-21 21:03:19
Browar Stu Mostów Aloha!awatar
lucalinvail
starstarstarstarstar
Browar Stu Mostów Aloha!
W aromacie białe i żółte owoce - ananas, żółte jabłko, morela, kokos, ciut winogrona; ze szklanki dołącza cebulka. Aparycja świeżo tłoczonego soku z jabłek, pełne zmętnienie. Duża czapa białej piany, która bardzo długo utrzymuje się na powierzchni.

W smaku jest bardzo esencjonalnie - to nie jest przeciętna Hazy IPka. Ciało jest zatężone, bogate, nieco ściągające. Na szczęście nie jest ciężkie, jak to się w DIPA przydarza - wchodzi lekko, nie zamula, zachęca do picia. Goryczka jest wyraźna, cytrusowa, delikatnie łodygowa. Całokształt bardzo pozytywny.

Tym razem Browar Stu Mostów jest w pełnej formie. Ich butelkowe wypusty z sieci na L potrafiły mnie rozczarować, natomiast puszka serwuje doznania na poziomie ich kranu. Za 440 ml dałem jakieś 12-13 złociszy i przyznaję szczerze, że zawartość się broni.
2022-05-21 20:51:17
Leffe Blondeawatar
Gość
Leffe Blonde
To sie nie znasz
2022-05-21 20:49:03
Carlsberg Premium Export Pilsnerawatar
MaciejZG
starstarstarstarstar
Carlsberg Premium Export Pilsner
Kolor słomkowy, piana wysoka ale szybko znika. Aromat w miarę przyjemny. Smak... W pierwszej chwili czuć słody i lekka goryczkę. Niestety zaraz później wchodzi posmak spiritusu. Jeśli to jest piwo exportowe to ja nie wiem gdzie...
2022-05-21 20:46:37
Tarczyn Jasne Pełneawatar
Gość
Tarczyn Jasne Pełne
Wyśmienite piwko, jedyne 2.99 w auchan. Bije na głowę wszystkie żywce i carlsbergi
2022-05-21 20:27:01
Trybunał Export Podwójnie Chmieloneawatar
Gość
Trybunał Export Podwójnie Chmielone
W Selgrosie jest.
2022-05-21 20:26:29
Warka Jasne Pełneawatar
Gość
Warka Jasne Pełne
Nienawidzę koncernowych szajsów jak Tyskie, Tatry, Żubry, wolę zacnego Miłosława, Kormorana lub najlepiej czeskie piwka ( oczywiście nie Zateckie jakieś), ale o dziwo Warka jest dla mnie zupełnie pijalna, i na drugi dzień, po kilku kuflach nawet człowiek czuje się jak człowiek. Wiadomo, ta kukurydza w składzie to klops, ale jak z funduszami cienko i nie można sobie pozwolić na coś lepszego, to Warka to nie taki najgorszy pomysł, choć do dobrego piwa jej bardzo daleko.
2022-05-21 19:55:21
Żywiec Jasne Lekkieawatar
Gość
Żywiec Jasne Lekkie
Nie smakuje jak piwo. Jak zabarwiona, bardzo gazowana woda mineralna lekko gorzka. Omijać z daleka. Nie polecam
2022-05-21 19:47:42
Perła Jasne Rześkieawatar
Jakubczyk
starstarstarstarstar
Perła Jasne Rześkie
Juwenalia Gdańsk 2022, pozdro. Goryczka wyczuwalna. Mało słodowe, na upał jak znalazł.
2022-05-21 19:37:53
Lech Free 0,0% awatar
radoslaw
starstarstarstarstar
Lech Free 0,0%
oj, słabo !
2022-05-21 19:22:49
© ocen-piwo.pl 2017

Piwo na talerzu – pomysły na pyszne dania ze słodem w tle

Kulinarne eksperymenty wymagają pewnej dozy odwagi, ale przede wszystkim –fantazji. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich znajomych niecodziennym daniem podczas kolacji czy wspólnego wypadu na grilla – sprawdź koniecznie nasze propozycje, które przedstawimy wraz z szefem kuchni.


W ostatnim czasie obserwujemy w Polsce wzrost zainteresowania piwowarstwem. Odkrywamy z lubością nowe smaki, słody i chmiele, a szerzej dotąd nieznane gatunki piw stają się naszymi ulubionymi. Coraz częściej okazuje się jednak, że piwo znajduje swoje miejsce nie tylko w naszych domowych barkach, ale również w kuchni. Popularny trunek staje się nieodłącznym składnikiem kulinariów –podobnie jak wino – jako element przyrządzania marynat do mięs, bądź pomysłowy dodatek do deserów. W świetle najnowszych badań fakt ten nie jest wyłącznie smakowity, ale również… zdrowy. Jaksię okazuje, marynowanie mięsa w piwie przed pieczeniem na grillu sprawia, że o połowę spada ilość szkodliwych substancji powstających podczas późniejszego grillowania.


Potrawy, które powstają na bazie piwa opierają się jednak nie tylko na kompozycjach ziół i słodu. Istnieje cały wachlarz możliwości gastronomicznych, aby wpleść ten szlachetny trunek do codziennych dań. Piwne naleśniki? Nic prostszego! Wystarczy wykorzystać naszego „głównego bohatera” zamiast mleka. Dzięki temu naleśniki zyskają na puszystości. Jeśli mamy ochotę na bardziej sycące danie główne, piwo doskonale odnajdzie się w towarzystwie naszych ulubionych przypraw do marynaty, a także znakomicie wzbogaci smak żeberek pieczonych w miodowej zalewie. W przypływie ekstrawagancji możemy spróbować kurczaka nadziewanego... piwem! Wystarczy nasadzić tuszkę na otwartą butelkę i wstawić do piekarnika. Butelka podczas pieczenia powinna stać, więc bądźmy ostrożni lub dobrze umocujmy konstrukcję.

Z domieszką piwa przygotowuje się także desery czy dania na słodko.

-Jedną z ciekawszych propozycji jaką serwuję są racuchy piwne zjabłkami, cynamonem i sosem waniliowym z pieprzem –mówi Rafał Kosiński, szef kuchni w Restauracji Browar Lubicz w Krakowie. –To z pewnością przysmak, który znany jest wszystkim jeszcze z dzieciństwa, ale podany w takiej formie zyskuje uznanie także wśród starszych Gości naszej restauracji –mówi.


Aby smak piwa mógł w pełni wybrzmieć w potrawie, należy także zadbać o dobór odpowiednich składników. Pamiętać trzeba o zakupie świeżych produktów, najlepiej tego samego dnia, w którym planujemy przyrządzić browarny przysmak. Świetnie sprawdzą się tu produkty regionalne: oscypki, kiełbasy, dziczyzna, które można wykorzystać jako doskonałą bazę do stworzenia nowej jakości wswojej kuchni i ożywienia tradycyjnych potraw.


-Nie wyobrażam sobie przygotowywania dań rybnych bez świeżej ryby, która przywożona jest do mnie prosto ze stawu hodowlanego. Pstrąg, którego przyrządzam w Restauracji, z prażonymi migdałami i duszonymi na maśle warzywami, dostarczany jest z Ojcowa. Takie połączenie nie może się nie udać –chwali Rafał Kosiński.

Jak przypomina nasz ekspert, piwo od wieków towarzyszyło polskiej kuchni, a możliwość gotowania w restauracji tak ściśle związanej z tym napojem skłania do przypominania o tej tradycji, co bardzo chętnie czyni.
-Właściwie w każdym przepisie z naszej kuchni możemy odnaleźć elementy piwne. Mam kilku faworytów, np. golonka duszona w pszenicznym piwie, kaszotto ze słodem czy kaczka z żurawiną i cydrem. O tym, co jest najlepsze decydują jednak nasi Goście– podsumowuje Rafał Kosiński.

Warto podkreślić, że gotowanie z zastosowaniem czy to piwa, czy samego słodu wymaga przede wszystkim chęci i sympatii do kulinariów. Jakto zwykle bywa – w kuchni potrzebne jest wyczucie oraz wyobraźnia, ale nie powinno to nikogo odstraszać. Piwo może być również bardzo wdzięcznym urozmaiceniem naszych codziennych dań, które dzięki niemu znów zaczną zachwycać podniebienia.

Wskazówki eksperta przydadzą się na pewno wszystkim tym, którzy jeszcze tej jesieni pragną rozpalić swojego grilla ze znajomymi, albo znaleźć nową inspirację do gotowania jesiennych przysmaków. 

Szymon Trzepla

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.