Ilość piw w katalogu

10764

Informacje o producentach

Trzy Korony
Trzy Korony

Czy wiesz, że...

10 lipca 1999 r. w Wiśle pobito rekord świata w ilości wypitego piwa przez 5 osób w ciągu 15 minut. Drużyna z Wisły wypiła 18 litrów piwa.

Najnowsze komentarze

Captain Jackawatar
Gość
Captain Jack
Kupiłem jedno do wypicia na sobotnie popołudnie. Pianę jakąś to ma, kolor jakiś to ma, ale ani aromatu, ani smaku rumu w sobie, nawet piwo trudno wyczuć, tylko w posmaku. Smakuje jak lekko gazowany sok cytrynowy z cukrem.
2018-11-17 16:53:41
Braniewo Jasne Pełneawatar
Til
starstarstarstarstar
Braniewo Jasne Pełne
W Braniewie strach, po raz drugi do browaru zawitał Heineken.
Jeden z lepszych eurolagerów zagrożony, znając GŻ zacznie się od dodatku kukurydzy.
2018-11-17 16:32:15
Browincja Dobry Początekawatar
Gość
Browincja Dobry Początek
Piwo chyba nie !!! Na pewno NIE !!! Jest to pseudo piwo. Gdzie ktos chce sie wbic na rynek piwny ale nie ma i nie wie z czym. Piwo rzemieslnicze nawet nie regionalne !!! To tak jak by z piwa zubr zrobic piwo rzemieslnicze krakow. Nakleic etykiete i na tym zarabiac - przede wszystkim brak chmielu w piwie !!!! Nie polecam !!!
2018-11-17 16:24:15
Kasztelan Jasne Pełneawatar
VintagE25
starstarstarstarstar
Kasztelan Jasne Pełne
Rozmyśliłem się i anulowałem swój poprzedni wpis. Niestety, brak podanego składu= zero litości.1/10.
2018-11-17 16:18:12
Paulaner Hefeweissbier Naturtrübawatar
Gość
Paulaner Hefeweissbier Naturtrüb
Dobre piwko. Czuć taki posmak fajny. Żaden ze mnie specjalista ale wszystkie polskie koncerniaki bije na łeb.
2018-11-17 16:12:52
Lubuskie Jagodoweawatar
StefekPijakos
starstar
Lubuskie Jagodowe
Dobre słodkie piwo. Duży plus za dobre połączenie z jagodami.
2018-11-17 16:04:37
Staropolski Kultowe Pilsawatar
Gość
Staropolski Kultowe Pils
Kolejny "kraftowy" wynalazek ze "śmieszną" etykietką. Warte góra 2,5PLN.
2018-11-17 15:59:03
Cornelius Bananawatar
StefekPijakos
starstar
Cornelius Banan
Dobre piwo smakowe,bo i rzadko spotykane połączenie. Banan jak banan, najczęściej jest słodki.
2018-11-17 15:40:55
BROKREACJA The Butcherawatar
StefekPijakos
starstar
BROKREACJA The Butcher
Dobre piwo dla lubiących smak goryczki bez zapachu chmielu.
2018-11-17 15:31:42
Perła Niepasteryzowanaawatar
Gość
Perła Niepasteryzowana
Skusiłem i zakupiłem w Auchan, i niestety to piwo nie jest warte swojej ceny, piana po wlaniu obfita, ale znika po kilkunastu sekundach, barwa ok., mocno gazowane, no i ten zapach...dominował czysty alkohol, smak... niby czułem goryczkę, ale taka jakaś nie chmielowa...na pewno więcej nie spróbuję.
2018-11-17 14:58:46
Harpagan Ezoteryczne Szuwaryawatar
Gość
Harpagan Ezoteryczne Szuwary
Święte słowa. To samo powiedziałem że to piwo festiwalu. Ciekawe jak z butli
2018-11-17 14:50:31
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
nie wiem jak ludzie moga to pic. po otwarciu czuc smrod kocich szczyn
2018-11-17 14:17:19
Paulaner Hefeweissbier Naturtrübawatar
Gość
Paulaner Hefeweissbier Naturtrüb
Swietne orzeźwiające piwo. Każdemu można polecić, nawet moja żona się skusiła
2018-11-17 13:26:23
Żywiec 0,0%awatar
Gość
Żywiec 0,0%
Kubus marchewkowy. Przedmowca doskonale to okreslil.
2018-11-17 11:46:11
Kormoran 1 na 100 Lite APAawatar
Gość
Kormoran 1 na 100 Lite APA
4zł Intermarche
Aromat: solidny chmielowy

Smak:jest goryczka na starcie przełamana smakami chmielu(kontynentalne+troche ameryki), czuć że to piwo jest lite, ale dałbym raczej 3.5 proc a nie 1. Górna fermentacja w smaku pełną gębą.

Podsumowanie: Cały czas zdecydowanie najlepszy bezalk. na rynku. W cenie np 3 zł to warto uż kupić skrzynkę. Jest lepszy niż np żywiec session Ipa, i to sporo lepszy a jest bezalkiem :D
2018-11-17 11:33:07
Świebodzin Importer Barrel Agedawatar
tomamisz8
starstarstarstarstar
Świebodzin Importer Barrel Aged
Nie polecam chyba, że ktoś lubi likier waniliowo - kokosowy. ż portera bałtyckiego po leżakowaniu w beczkach po burbonie nie zostało nic... Mocny zapach(fenole?), całkowity brak piany, alkohol początkowo dobrze ukryty, w miarę picia coraz silniej pojawiający się w smaku, dominuje wanilia i kokos choć nie tak mocno jak w zapachu... Cena ok 15 zł za 0,33l... Nie warto...
2018-11-17 11:01:06
Jabłonowo Imperator Super Mocneawatar
Gość
Jabłonowo Imperator Super Mocne
"Som" piwa i jest Imperator!
Niechaj moc będzie z Wami!
2018-11-17 10:23:31
Waszczukowe Łycha Zbycha Imperialawatar
piwolog
starstarstarstarstar
Waszczukowe Łycha Zbycha Imperial
Zapach obiecujący. Torf, izolacja, asfalt, spalenizna. Niestety po spróbowaniu czar pryska. Brakuje ciała, piwo jest wodniste. Jest co prawda bardzo pijalne, ale czy imperialny stout powinien być pijalny?
2018-11-17 09:42:07
Ciechan Wyborneawatar
Gość
Ciechan Wyborne
Potwierdzam byłem fanem tego piwa ale masz rację po wypiciu kilku butelek ból głowy jak bym wypił litr wódki. Zmarnowali dobre piwo.
2018-11-17 07:28:26
Warka Jasne Pełneawatar
Gość
Warka Jasne Pełne
W skladzie jest kukurydza, najbardziej wydajne i najbardziej nachemizowane ziarno na tej planecie. Nie jest to piwo. Piwo z definicji to: woda, slod jeczmienny i chmiel. To jest pierwszy krok w zmianie definicji piwa. Niedlugo otrzymamy piwo z kukurydzy z dodatkami smaku i zapachu. I to tyle.
2018-11-17 03:35:00
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Piwo na talerzu – pomysły na pyszne dania ze słodem w tle

Kulinarne eksperymenty wymagają pewnej dozy odwagi, ale przede wszystkim –fantazji. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich znajomych niecodziennym daniem podczas kolacji czy wspólnego wypadu na grilla – sprawdź koniecznie nasze propozycje, które przedstawimy wraz z szefem kuchni.


W ostatnim czasie obserwujemy w Polsce wzrost zainteresowania piwowarstwem. Odkrywamy z lubością nowe smaki, słody i chmiele, a szerzej dotąd nieznane gatunki piw stają się naszymi ulubionymi. Coraz częściej okazuje się jednak, że piwo znajduje swoje miejsce nie tylko w naszych domowych barkach, ale również w kuchni. Popularny trunek staje się nieodłącznym składnikiem kulinariów –podobnie jak wino – jako element przyrządzania marynat do mięs, bądź pomysłowy dodatek do deserów. W świetle najnowszych badań fakt ten nie jest wyłącznie smakowity, ale również… zdrowy. Jaksię okazuje, marynowanie mięsa w piwie przed pieczeniem na grillu sprawia, że o połowę spada ilość szkodliwych substancji powstających podczas późniejszego grillowania.


Potrawy, które powstają na bazie piwa opierają się jednak nie tylko na kompozycjach ziół i słodu. Istnieje cały wachlarz możliwości gastronomicznych, aby wpleść ten szlachetny trunek do codziennych dań. Piwne naleśniki? Nic prostszego! Wystarczy wykorzystać naszego „głównego bohatera” zamiast mleka. Dzięki temu naleśniki zyskają na puszystości. Jeśli mamy ochotę na bardziej sycące danie główne, piwo doskonale odnajdzie się w towarzystwie naszych ulubionych przypraw do marynaty, a także znakomicie wzbogaci smak żeberek pieczonych w miodowej zalewie. W przypływie ekstrawagancji możemy spróbować kurczaka nadziewanego... piwem! Wystarczy nasadzić tuszkę na otwartą butelkę i wstawić do piekarnika. Butelka podczas pieczenia powinna stać, więc bądźmy ostrożni lub dobrze umocujmy konstrukcję.

Z domieszką piwa przygotowuje się także desery czy dania na słodko.

-Jedną z ciekawszych propozycji jaką serwuję są racuchy piwne zjabłkami, cynamonem i sosem waniliowym z pieprzem –mówi Rafał Kosiński, szef kuchni w Restauracji Browar Lubicz w Krakowie. –To z pewnością przysmak, który znany jest wszystkim jeszcze z dzieciństwa, ale podany w takiej formie zyskuje uznanie także wśród starszych Gości naszej restauracji –mówi.


Aby smak piwa mógł w pełni wybrzmieć w potrawie, należy także zadbać o dobór odpowiednich składników. Pamiętać trzeba o zakupie świeżych produktów, najlepiej tego samego dnia, w którym planujemy przyrządzić browarny przysmak. Świetnie sprawdzą się tu produkty regionalne: oscypki, kiełbasy, dziczyzna, które można wykorzystać jako doskonałą bazę do stworzenia nowej jakości wswojej kuchni i ożywienia tradycyjnych potraw.


-Nie wyobrażam sobie przygotowywania dań rybnych bez świeżej ryby, która przywożona jest do mnie prosto ze stawu hodowlanego. Pstrąg, którego przyrządzam w Restauracji, z prażonymi migdałami i duszonymi na maśle warzywami, dostarczany jest z Ojcowa. Takie połączenie nie może się nie udać –chwali Rafał Kosiński.

Jak przypomina nasz ekspert, piwo od wieków towarzyszyło polskiej kuchni, a możliwość gotowania w restauracji tak ściśle związanej z tym napojem skłania do przypominania o tej tradycji, co bardzo chętnie czyni.
-Właściwie w każdym przepisie z naszej kuchni możemy odnaleźć elementy piwne. Mam kilku faworytów, np. golonka duszona w pszenicznym piwie, kaszotto ze słodem czy kaczka z żurawiną i cydrem. O tym, co jest najlepsze decydują jednak nasi Goście– podsumowuje Rafał Kosiński.

Warto podkreślić, że gotowanie z zastosowaniem czy to piwa, czy samego słodu wymaga przede wszystkim chęci i sympatii do kulinariów. Jakto zwykle bywa – w kuchni potrzebne jest wyczucie oraz wyobraźnia, ale nie powinno to nikogo odstraszać. Piwo może być również bardzo wdzięcznym urozmaiceniem naszych codziennych dań, które dzięki niemu znów zaczną zachwycać podniebienia.

Wskazówki eksperta przydadzą się na pewno wszystkim tym, którzy jeszcze tej jesieni pragną rozpalić swojego grilla ze znajomymi, albo znaleźć nową inspirację do gotowania jesiennych przysmaków. 

Szymon Trzepla

wykonanie choruzy.pl © 2010