Czy wiesz, że...

Najdluzsza lada barowa ma dlugosc 123,7 metra. Znajduje sie w Beer Barrel Saloon w Put-im-Bay w South Bass w Ohio. Bar otwarty w 1989 roku wyposazony jest w 56 kranow z piwem.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
LubelskiFull
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Funky Fluid Black Messiahawatar
GENzo
starstarstarstarstar
Funky Fluid Black Messiah
Przyjemna goryczka , dużo żywicy i niewyczuwalny alkohol. Dawno nie piłem tak świetnego piwa w tym stylu.
2021-10-22 11:14:43
Funky Fluid Black Messiahawatar
Gość
Funky Fluid Black Messiah
Przyjemna goryczka , dużo żywicy i niewyczuwalny alkohol. Dawno nie piłem tak świetnego piwa w tym stylu.
2021-10-22 11:14:13
Moczybroda Lava Cakeawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Moczybroda Lava Cake
Dobry stout na aromatach. W zapachu i wyglądzie jest elegancko. W smaku odrobina zbyt duża słodycz, aczkolwiek jest nieźle.
2021-10-22 10:58:27
Perła Chmielowaawatar
kk98
starstarstarstar
Perła Chmielowa
Wciąż trzyma poziom, jeden z najlepszych koncerniakow. Oby żadna zagraniczna korporacja nie wykupiła perełki i nie z*****a jej smaku.
2021-10-22 10:42:11
Miłosław Bezalkoholowe IPAawatar
Gość
Miłosław Bezalkoholowe IPA
Nie tylko najlepsze bezalko jako piłem, ale i lepsze niż zwykłe piwa dostępne w "dużych"(niespecjalistycznych) sklepach.
2021-10-22 08:53:16
Dzik w chmielu awatar
Gość
Dzik w chmielu
Dziwne ale byłem w Niemczech ,Austriii wiele tych zachwalanych drozszych piw bylo smakowo identyczne,smakowałó jak ,Wasztajnry, krombacsery a kosztowały krocie . Znam browar Staropolski i dlatego mocne 7 +
2021-10-22 02:06:18
Miller Genuine Draftawatar
SuchaBula
star
Miller Genuine Draft
Genialne! Bardzo ładnie wchodzi i smakuje świetnie. Polecam na gorące dni!
2021-10-22 00:33:16
Lewiatan Goldbrayner Premiumawatar
SuchaBula
star
Lewiatan Goldbrayner Premium
Jest OK. Tylko OK. Piłem lepsze.
2021-10-22 00:26:07
Trzech Kumpli Dubbelawatar
Orzelek
starstar
Trzech Kumpli Dubbel
Wygląd: kolor czerwonobrązowy, piana jasnokremowa, szybkoopadająca.

Aromat w butelce: suszone śliwki, rum, rodzynki, brązowy cukier. Aromat w szkle: czereśnie, piernik (ciasto).

Smak: ciemne pieczywo, przyprawy korzenne, wytrawne. Goryczka przyprawowo-ziołowa długo utrzymująca się. Po dłuższej chwili pojawia się odczucie rumu i paloności.

Piwo bardzo smaczne i wyjątkowo pijalne, szybko znika ze szkła.
2021-10-21 23:28:36
Perła Exportawatar
Gość
Perła Export
Proponuję pierw umyć kufel.
2021-10-21 23:21:15
Namysłów Pilsawatar
Gość
Namysłów Pils
Jedno z najlepszych, a może nawet najlepsze polskie piwo, wchodzące w skład duzego koncernu browarniczego. Kupuje je tylko w butelkach. Szkoda ze bezwrotnych. To jedyna wada tego piwa, bo jest niemal jak piwa rzemieślnicze.
2021-10-21 22:44:35
Funky Fluid & Onar Achtungawatar
Gość
Funky Fluid & Onar Achtung
Nie wiem jak u was ale chyba ktoś przed zapuszkowaniem zapomniał nagazować.. W aromacie piwo bardzo przyjemne, jednak oprócz zerowego wysycenia i paloności od chmielenia na zimno z trudem szukać w smaku rarytasów.. Słabe 6/10
2021-10-21 22:19:55
Fortuna Kwaśna Pigwaawatar
GrasOne
starstarstarstarstar
Fortuna Kwaśna Pigwa
Orzeźwiające, dobre na lato.
2021-10-21 21:17:59
AleBrowar & Veholt Oar Treeawatar
Gość
AleBrowar & Veholt Oar Tree
Jestem mile zaskoczony! Uwielbiam gorzkie piwa. Oar Tree, choć gorzki nie jest, ma przepyszny smak! Kojarzy mi się z lasem, świeżą żywicą, sproszkowaną japońską zieloną herbatą, świeżo skoszoną trawą. Piwo doskonałe do powolnego delektowania się, smakowania na języku. Delikatna goryczka na końcu języka; po rozsmakowaniu się żywiczka wypełnia jamę gębową. Sączę centymetr po centymetrze, powoli, by nie pominąć ni krzty smaku. Trudno mi oceniać w punktach(nie wiem jakie piwo może mieć 10, więc nie ma punktu odniesienia), ale na pewno w najbliższym czasie sięgnę po nie wielokrotnie.
2021-10-21 21:08:12
Desperados Limeawatar
Gość
Desperados Lime
Po zmiksowaniu z dobrą wódką cytrynową, jest OK. Na tą porę roku oczywiście. Wersja bazowa 3% jest dobra, ale tylko w 40 stopniowy upał zimne.
2021-10-21 20:50:55
AleBrowar & Nøgne Ø Deep Loveawatar
Gość
AleBrowar & Nøgne Ø Deep Love
Coś tu się z IBU pomyliło... Chyba miało być 10,0, a nie 100. Żartuję. To jest żart przez łzy. Złakomiłem się na te 100 IBU, a otrzymałem taką sobie goryczkę. Żeby poprawić gorzkość ssę właśnie tabletkę z kompleksem witamin B - bardziej gorzka niż Deep Love. Czy macie sposoby na poprawienie goryczki w piwie ? Oczywiście, poza dodatkiem soli gorzkiej. ;)
2021-10-21 20:49:58
Carlsbergawatar
Gość
Carlsberg
Piwo niesmaczne, to fakt. Ale skąd "kolega" wie jak smakuje g***o? :-)
2021-10-21 20:45:42
Funky Fluid & Onar Achtungawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Funky Fluid & Onar Achtung
Piwo bardzo smaczne, świetnie gra Sabro z mętnością. Piwo świetne, raper do kolaboracji słaby.
2021-10-21 20:41:10
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
5,0% a w smaku sam alkohol. Profanacja nazwy.
2021-10-21 20:31:27
Funky Fluid Black Messiahawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Funky Fluid Black Messiah
Dobre, treściwe i dorodne black IPA. Wygląda cudownie, całkowita czerń z delikatną pianą. Super
2021-10-21 20:25:08
© ocen-piwo.pl 2017

Piwo na talerzu – pomysły na pyszne dania ze słodem w tle

Kulinarne eksperymenty wymagają pewnej dozy odwagi, ale przede wszystkim –fantazji. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich znajomych niecodziennym daniem podczas kolacji czy wspólnego wypadu na grilla – sprawdź koniecznie nasze propozycje, które przedstawimy wraz z szefem kuchni.


W ostatnim czasie obserwujemy w Polsce wzrost zainteresowania piwowarstwem. Odkrywamy z lubością nowe smaki, słody i chmiele, a szerzej dotąd nieznane gatunki piw stają się naszymi ulubionymi. Coraz częściej okazuje się jednak, że piwo znajduje swoje miejsce nie tylko w naszych domowych barkach, ale również w kuchni. Popularny trunek staje się nieodłącznym składnikiem kulinariów –podobnie jak wino – jako element przyrządzania marynat do mięs, bądź pomysłowy dodatek do deserów. W świetle najnowszych badań fakt ten nie jest wyłącznie smakowity, ale również… zdrowy. Jaksię okazuje, marynowanie mięsa w piwie przed pieczeniem na grillu sprawia, że o połowę spada ilość szkodliwych substancji powstających podczas późniejszego grillowania.


Potrawy, które powstają na bazie piwa opierają się jednak nie tylko na kompozycjach ziół i słodu. Istnieje cały wachlarz możliwości gastronomicznych, aby wpleść ten szlachetny trunek do codziennych dań. Piwne naleśniki? Nic prostszego! Wystarczy wykorzystać naszego „głównego bohatera” zamiast mleka. Dzięki temu naleśniki zyskają na puszystości. Jeśli mamy ochotę na bardziej sycące danie główne, piwo doskonale odnajdzie się w towarzystwie naszych ulubionych przypraw do marynaty, a także znakomicie wzbogaci smak żeberek pieczonych w miodowej zalewie. W przypływie ekstrawagancji możemy spróbować kurczaka nadziewanego... piwem! Wystarczy nasadzić tuszkę na otwartą butelkę i wstawić do piekarnika. Butelka podczas pieczenia powinna stać, więc bądźmy ostrożni lub dobrze umocujmy konstrukcję.

Z domieszką piwa przygotowuje się także desery czy dania na słodko.

-Jedną z ciekawszych propozycji jaką serwuję są racuchy piwne zjabłkami, cynamonem i sosem waniliowym z pieprzem –mówi Rafał Kosiński, szef kuchni w Restauracji Browar Lubicz w Krakowie. –To z pewnością przysmak, który znany jest wszystkim jeszcze z dzieciństwa, ale podany w takiej formie zyskuje uznanie także wśród starszych Gości naszej restauracji –mówi.


Aby smak piwa mógł w pełni wybrzmieć w potrawie, należy także zadbać o dobór odpowiednich składników. Pamiętać trzeba o zakupie świeżych produktów, najlepiej tego samego dnia, w którym planujemy przyrządzić browarny przysmak. Świetnie sprawdzą się tu produkty regionalne: oscypki, kiełbasy, dziczyzna, które można wykorzystać jako doskonałą bazę do stworzenia nowej jakości wswojej kuchni i ożywienia tradycyjnych potraw.


-Nie wyobrażam sobie przygotowywania dań rybnych bez świeżej ryby, która przywożona jest do mnie prosto ze stawu hodowlanego. Pstrąg, którego przyrządzam w Restauracji, z prażonymi migdałami i duszonymi na maśle warzywami, dostarczany jest z Ojcowa. Takie połączenie nie może się nie udać –chwali Rafał Kosiński.

Jak przypomina nasz ekspert, piwo od wieków towarzyszyło polskiej kuchni, a możliwość gotowania w restauracji tak ściśle związanej z tym napojem skłania do przypominania o tej tradycji, co bardzo chętnie czyni.
-Właściwie w każdym przepisie z naszej kuchni możemy odnaleźć elementy piwne. Mam kilku faworytów, np. golonka duszona w pszenicznym piwie, kaszotto ze słodem czy kaczka z żurawiną i cydrem. O tym, co jest najlepsze decydują jednak nasi Goście– podsumowuje Rafał Kosiński.

Warto podkreślić, że gotowanie z zastosowaniem czy to piwa, czy samego słodu wymaga przede wszystkim chęci i sympatii do kulinariów. Jakto zwykle bywa – w kuchni potrzebne jest wyczucie oraz wyobraźnia, ale nie powinno to nikogo odstraszać. Piwo może być również bardzo wdzięcznym urozmaiceniem naszych codziennych dań, które dzięki niemu znów zaczną zachwycać podniebienia.

Wskazówki eksperta przydadzą się na pewno wszystkim tym, którzy jeszcze tej jesieni pragną rozpalić swojego grilla ze znajomymi, albo znaleźć nową inspirację do gotowania jesiennych przysmaków. 

Szymon Trzepla

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.