Czy wiesz, że...

Eksperci szacują, że w Belgii krajobraz piwny jest najbardziej różnorodny na świecie. Można tam wyróżnić ok. 800 styli piwnych. W żadnym innym kraju piwa nie podaje się także w tak wielu różnych rodzajach szkła. Właściwie dla każdego stylu piwnego przeznaczone jest inne, by wydobyć wyjątkowe smaki i aromaty.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Yamato Hajimari NEIPAawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Yamato Hajimari NEIPA
Goryczka na poziomie monstrualnym! Ogrom goryczy, ładny wygląd i niezbyt donośny aromat. Kolejne piwo przywiezione z dalekich wojaży, ale niestety trafiłem na warke z 2020 roku. Jakby nie patrzeć piwo treściwe i zadowalający fana goryczki. Polecam
2022-10-03 18:01:24
Maltgarden Forbidden Sunshineawatar
Gość
Maltgarden Forbidden Sunshine
Najlepszy sernik ever. Polecam gorąco!
2022-10-03 17:57:35
Leon Steiner 9%awatar
Gość
Leon Steiner 9%
Już się kuwa wystrachalem. Szukałem w Kauflandzie 9tki w tym miejscu gdzie zawsze była a tam leon 7.2. Patrzę a za nimi skitrany kartonik 9 ale ceny ni c***a. Idę do pikaczu a tam 'towar niedostepny'. K***a wiedziałem że prędzej czy później ktoś coś s*******i i już Leonka 'mocnego' nie będzie. Szybko wypakowałem z foli kilka 4-pakow 7,2 i wsadziłem 9, wcześniej były dokładnie w tej samej cenie (co do grosza) więc nie miałem wyrzutow że kogoś oszukuje :)
Na szczyście tydzień później pojawiło się w minimalnie wyższej cenie od 7mki :) Zdaje sobie sprawę że cieszę się z pierdoły ale to piwko naprawdę strong nie ma konkurencji.
2022-10-03 17:16:45
Bojan Fajrantawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Bojan Fajrant
Bursztynowe i klarowne. Z przeciętną pianą. W zapachu słód i masło.
Słodowe, maślane. Ratuje trochę gazu i goryczki. Zakup byle jakiego piwa na miesiąc przed jego terminem to nie jest dobry pomysł.
2022-10-03 17:11:15
Leon Steiner 9%awatar
Gość
Leon Steiner 9%
Tej coli starczy 1/4 i pół łyżeczki czubatej kawy rozpuszczalnej. Fortuna czarna i spora część kraftow to przy tym siki Veroniki. Do tego mamy pyszny browar (którego sama pianka można się zajadać} w okolicy 7V.
Ale to w sumie nic nowego, wielu krafciarzy dodaje kawę bo to się świetnie komponuje, starczy poczytać i nie płacić 10zl za piwo które można mieć za niecałe 3.
Tak samo dodając do tego Sztejnerka Mocarza aromat dymu wędzarniczego w ilości wedle upodobania dostajemy naprawdę mocne piwo o wyraźnym wędzonym smaku a nie jak większość tzw wędzonych kraftow po 8-10zl z niedosytem uwędzenia.
Dzięki Ci van purrze
2022-10-03 16:51:20
Bojan quantum orbital - s -awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Bojan quantum orbital - s -
Piana nie do końca biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, dość szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza piaskowa, wręcz brunatna, mocno zmętnione, zupełnie nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu nuty maślane, karmel, zgniły owoc idący w stronę melona, biszkopt, drożdze, aromat jest jeśli nie wadliwy to na pewno nie stylowy. W smaku jeszcze gorzej, masa karmelowa z dziwną ziołową goryczką, biszkopt, drożdze, drzewność, multum słodyczy, brak kontry kwaskowej, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel od browaru Bojanowo, etykieta w różowej kolorystyce, klimatycznie wykonana graficznie, dobrze i wyczerpująco opisana. Warka 06.09.2023. Bardzo złe piwo, maślane, karmelowe, przyjemność z picia żadna...2 ode mnie, Bojan stoczył się prawie na samo dno...
2022-10-03 12:51:16
Kiper Mocnyawatar
Gość
Kiper Mocny
Trzeba było zaproponować pierwszej lepszej osobie z przyjemnością by wypiła tak z*******e piwko a nie zaśmiecać środowisko...
2022-10-03 12:34:19
Kiper Mocnyawatar
Gość
Kiper Mocny
Super piwko, piłem juz ładnych pare lat temu ale nigdy go nie zapomnę. Smak, zapach itp. :) I jeszcze 1,70 czy 1,80 u nas kosztowało pamiętam. Teraz dawno go nigdzie nie widziałem...
2022-10-03 12:31:28
Lindemans Pêche Lambic Pêcheresseawatar
polabowepiwo
starstarstar
Lindemans Pêche Lambic Pêcheresse
smaczne, słodkie, a gimnazjaliści lubią słodkie :)
2022-10-03 12:22:27
Żywiec Jasne Pełneawatar
Gość
Żywiec Jasne Pełne
Portery zawsze będą solidne, bo tego rodzaju piwa nie da się szybko na odp... zrobić.
2022-10-03 11:56:23
Okocim Jasne Okocimskieawatar
Gość
Okocim Jasne Okocimskie
Rzeczywiście ściek, smakuje jakby wypić dawny okocim prawie do dna (zostawić 1,5-2 cm plynu w butelce następnie uzupełnić woda i to pić) Nie da się już bardziej zniszczyć dawną wspaniałą markę. Ale,że ci piwowarzy co się podpisują na etykietach nie mają poczucia wstydu, to również żenada.
2022-10-03 11:50:00
Browar Żuławski Hazy IPAawatar
Gość
Browar Żuławski Hazy IPA
Bardzo aromatyczne, super do miesnej kolacji
2022-10-03 11:31:13
Augustiner Lagerbier Hellawatar
Gość
Augustiner Lagerbier Hell
Moje nr.1 wśród piw
2022-10-03 10:38:15
Romper Extreme 12%awatar
Gość
Romper Extreme 12%
oto te piwo zmieniło mnie na zawsze czuje się zdrowiej i lepiej gdy pijam ro.perka czuje jak jezus gołymi stopami po gardle szedł polecam kazdemu te piwo powinno mieć pegi 3
2022-10-03 09:59:21
Brooklyn Pilsner 4,6%awatar
Gość
Brooklyn Pilsner 4,6%
Przecież to jest od carsberga okocimia. Jaka tu super receptura? Jaki dobry smak? Ten sam bezpłciowy eurolager jak i inne od nich.
2022-10-03 09:51:39
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
Dokładnie. Ile tam może być? 10 ibu max i to jak jest świeże po rozlewie.
2022-10-03 09:47:18
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
Praktycznie wszystkie piwa od grupy Carlsberg są bardzo kwaskowate. Tak jest już od wielu lat - na pewno więcej niż 5, od tego czasu prowadzę notatki.
2022-10-03 09:15:05
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
Ono ma przecież prawie niewyczuwalną goryczkę. Nawet się przyznają do tego.
2022-10-03 09:13:04
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
To piwo jest takie jak ma być! Odpowiednia goryczka, wspaniale aromaty
Bardzo mi smakuje
2022-10-03 06:39:49
Kronenbourg 1664 Blancawatar
Gość
Kronenbourg 1664 Blanc
Bardzo orzeźwiające, smaczne
Piękna butelka
2022-10-03 06:38:15
© ocen-piwo.pl 2017

Piwo na talerzu – pomysły na pyszne dania ze słodem w tle

Kulinarne eksperymenty wymagają pewnej dozy odwagi, ale przede wszystkim –fantazji. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich znajomych niecodziennym daniem podczas kolacji czy wspólnego wypadu na grilla – sprawdź koniecznie nasze propozycje, które przedstawimy wraz z szefem kuchni.


W ostatnim czasie obserwujemy w Polsce wzrost zainteresowania piwowarstwem. Odkrywamy z lubością nowe smaki, słody i chmiele, a szerzej dotąd nieznane gatunki piw stają się naszymi ulubionymi. Coraz częściej okazuje się jednak, że piwo znajduje swoje miejsce nie tylko w naszych domowych barkach, ale również w kuchni. Popularny trunek staje się nieodłącznym składnikiem kulinariów –podobnie jak wino – jako element przyrządzania marynat do mięs, bądź pomysłowy dodatek do deserów. W świetle najnowszych badań fakt ten nie jest wyłącznie smakowity, ale również… zdrowy. Jaksię okazuje, marynowanie mięsa w piwie przed pieczeniem na grillu sprawia, że o połowę spada ilość szkodliwych substancji powstających podczas późniejszego grillowania.


Potrawy, które powstają na bazie piwa opierają się jednak nie tylko na kompozycjach ziół i słodu. Istnieje cały wachlarz możliwości gastronomicznych, aby wpleść ten szlachetny trunek do codziennych dań. Piwne naleśniki? Nic prostszego! Wystarczy wykorzystać naszego „głównego bohatera” zamiast mleka. Dzięki temu naleśniki zyskają na puszystości. Jeśli mamy ochotę na bardziej sycące danie główne, piwo doskonale odnajdzie się w towarzystwie naszych ulubionych przypraw do marynaty, a także znakomicie wzbogaci smak żeberek pieczonych w miodowej zalewie. W przypływie ekstrawagancji możemy spróbować kurczaka nadziewanego... piwem! Wystarczy nasadzić tuszkę na otwartą butelkę i wstawić do piekarnika. Butelka podczas pieczenia powinna stać, więc bądźmy ostrożni lub dobrze umocujmy konstrukcję.

Z domieszką piwa przygotowuje się także desery czy dania na słodko.

-Jedną z ciekawszych propozycji jaką serwuję są racuchy piwne zjabłkami, cynamonem i sosem waniliowym z pieprzem –mówi Rafał Kosiński, szef kuchni w Restauracji Browar Lubicz w Krakowie. –To z pewnością przysmak, który znany jest wszystkim jeszcze z dzieciństwa, ale podany w takiej formie zyskuje uznanie także wśród starszych Gości naszej restauracji –mówi.


Aby smak piwa mógł w pełni wybrzmieć w potrawie, należy także zadbać o dobór odpowiednich składników. Pamiętać trzeba o zakupie świeżych produktów, najlepiej tego samego dnia, w którym planujemy przyrządzić browarny przysmak. Świetnie sprawdzą się tu produkty regionalne: oscypki, kiełbasy, dziczyzna, które można wykorzystać jako doskonałą bazę do stworzenia nowej jakości wswojej kuchni i ożywienia tradycyjnych potraw.


-Nie wyobrażam sobie przygotowywania dań rybnych bez świeżej ryby, która przywożona jest do mnie prosto ze stawu hodowlanego. Pstrąg, którego przyrządzam w Restauracji, z prażonymi migdałami i duszonymi na maśle warzywami, dostarczany jest z Ojcowa. Takie połączenie nie może się nie udać –chwali Rafał Kosiński.

Jak przypomina nasz ekspert, piwo od wieków towarzyszyło polskiej kuchni, a możliwość gotowania w restauracji tak ściśle związanej z tym napojem skłania do przypominania o tej tradycji, co bardzo chętnie czyni.
-Właściwie w każdym przepisie z naszej kuchni możemy odnaleźć elementy piwne. Mam kilku faworytów, np. golonka duszona w pszenicznym piwie, kaszotto ze słodem czy kaczka z żurawiną i cydrem. O tym, co jest najlepsze decydują jednak nasi Goście– podsumowuje Rafał Kosiński.

Warto podkreślić, że gotowanie z zastosowaniem czy to piwa, czy samego słodu wymaga przede wszystkim chęci i sympatii do kulinariów. Jakto zwykle bywa – w kuchni potrzebne jest wyczucie oraz wyobraźnia, ale nie powinno to nikogo odstraszać. Piwo może być również bardzo wdzięcznym urozmaiceniem naszych codziennych dań, które dzięki niemu znów zaczną zachwycać podniebienia.

Wskazówki eksperta przydadzą się na pewno wszystkim tym, którzy jeszcze tej jesieni pragną rozpalić swojego grilla ze znajomymi, albo znaleźć nową inspirację do gotowania jesiennych przysmaków. 

Szymon Trzepla

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.