Czy wiesz, że...

Lwówek to najstarszy browar w Polsce (Pierwsze piwo uwarzono w 1209 r.), który produkuje piwo według tradycyjnych metod, przy otwartych kadziach, co dziś już jest dużą rzadkością.

Najnowsze komentarze

Berliner Kindl Jubilaums Pilsener Premiumawatar
Gość
Berliner Kindl Jubilaums Pilsener Premium
Piwo pomimo swej niskiej ceny trzyma wysoki poziom jakosci produktu nie odstajac od czolowych producentów Pilsnera. Jak widać Niemiec potrafi zarobić tanie i dobre piwo a nasi rodzimi producenci koncernowi...??? Obrzydzenie bierze żeby to wziąć do ręki a co dopiero do ust
2020-08-05 07:25:39
Kasztelan Niepasteryzowaneawatar
Gość
Kasztelan Niepasteryzowane
hehe to niezły ananas jestes, jak po 2 piwach już mocy nabierasz :D
2020-08-05 02:17:08
Pilsvar APLawatar
Bob
starstarstarstarstar
Pilsvar APL
Jak na piwo z byłego Pilsweizera nie jest to zły wybór: Bez większych wad (leciutkie nuty siarkowe i dms), średnio pijalne i wodniste (co raczej źle świadczy o piwie). Amerykański chmiel jest wyraźnie wyczuwalny w aromacie jak i w smaku, objawiający się głównie nutami roślinnymi i cytrusowymi. Goryczka wyraźna, długo zalegająca. Podsumowując jest to jedno z gorszych piw z amerykańskim chmielem jakie piłem, ale i tak lepsze niż większość wyrobów dostępnych w moim rejonie. Mimo wszystko warto spróbować, bo cena nie jest wysoka.
2020-08-05 00:23:55
Perła Chmielowaawatar
Gość
Perła Chmielowa
dokładnie tak, MLECZNY, bo czuję w tym piwie płatki owsiane
2020-08-05 00:13:19
Jacek Siedleckiawatar
grochu
starstarstarstar
Jacek Siedlecki
Dramat.
Wygląd: brudno złote, mętne, prawie bez piany.
Zapach: tylko diacetyl. Miały być pewnie kwiatki, wyszła taka krówka, że aż dusi.
Smak: gorzkawa woda, breja, bez wysycenia. Coś strasznego.
Ogólnie: piwo wylałem. Powinien to zrobić ten, kto pił je przed rozlewem. Nie do zaakceptowania.
2020-08-05 00:07:17
Łomża Jasneawatar
Gość
Łomża Jasne
Chłopi to byli u Reymonta a ty aię wypowiadasz jak sekretarz POP w hucie Lenina - po to jest ten portal, żeby oceniać piwo a nie wprowadzać zamordyzm i urawniłowkę - także żenada towarzyszu
2020-08-04 23:51:52
Żubrawatar
Gość
Żubr
Bardzo dobre piwo! Wręcz rewelacja! Polecam wszystko!
2020-08-04 23:43:40
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
najlepsze piwo jakie istnieje, tanie, slodziutkie leciutko jak pietka jezuska o gardelko, no idealne no i za 2ruble polskie
2020-08-04 23:42:11
Grodziska APAawatar
RisingSon
starstarstarstarstar
Grodziska APA
Piana wysoka, niemal wychodzi ze szkła. Szybko znika. Kolor ciemne złoto, zmetnione. W aromacie drożdże, chlebowosc, ciężko szukać nut chmiel owych. W smaku mocno gazowane, szampańskie, slodowe, lekko kwas lowe, minimalna kontra goryczki. Wychodzą też drożdże. Coś tu poszło nie tak
2020-08-04 23:32:58
Mazurskie Ale Jasnyawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Mazurskie Ale Jasny
Piana biała, drobno i gruboziarnista, wysoka na około pół centymetra, bardzo szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza piaskowa, lekko zmętnione, nie do końca klarowne i przejrzyste. W zapachu niewyraźne nuty słodowe, subtelne ziołowe klimaty, może biszkopt? Szału nie ma. W smaku podobnie, mocno wodnisty wyrób, goryczka iluzoryczna o profilu ziołowym, lekka kontra kwaskowa, taka ziemistość czy drożdżowość, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Mazurskiego, etykieta naprawdę ładnie, klimatycznie wykonana graficznie, jednak dość ubogo opisana. Warka 25.02.2021. Oj mocno przeciętny, niewyraźny Ale. Słodowy profil, trochę zboża, zioła... Cena nieadekwatna do jakości. Ode mnie 5 z plusem, niestety zawód.
2020-08-04 23:25:59
Funky Fluid Tomyski Pilsawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Funky Fluid Tomyski Pils
Wygląd: barwa blada słomka, lekko zmętnione, piana jak skrobiowa zawiesina
Zapach: ten aromat chmielowy nie bucha jakoś strasznie, pachnie raczej subtelnie, jak byle regionalniak, więcej tu chyba Iungi, jest cytrynowo, grejprfutowo, czarna porzeczka, rdest
Smak: Wodniak i po 10 się tego można było spodziewać, ale dlaczego tu jest niemal zerowe wysycenie? Desitka powinna być lekka, rześka i mocno wysycona, a tu mam mdłą wodę prawie bez dwutlenku węgla. Nawet gdyby nie ta dyskwalifikująca wada, to kolejny raz dałem się nabrać na polskiego pilsa. Polacy robią pilsy na dwa sposoby, albo to ciężkie piwo z dużym udziałem monachijskiego w zasypie albo woda bez charakteru, tyle że dobrze nachmielona. Każdy z nich nijak się ma do dobrego pilsa czeskiego lub niemieckiego. Tu mamy ten drugi typ, takie piwa od lat warzą Wąsosz, Jagiełło czy Odbytów, warzą też dla podrabiańców typu Wiślane czy Wawelskie. Warzy je też kraft i smakują podobnie jak cierpka papierowa woda, czasem lepiej czasem gorzej nachmielona. To mi przypimna jakieś niemieckie piwo z lidla za 2 zł, które w zesżłym roku się pojawiło w okolicach Oktobefest. Smakowało bardzo podobnie, nawet goryczka podobna, to jest odrobinę bardziej nachmielone. Tamto jednak było pijalne, bo było nagazowane.
2020-08-04 23:01:23
V.I.P. Original Mocneawatar
Gość
V.I.P. Original Mocne
Mie
2020-08-04 22:58:54
Książęce Porterawatar
Gość
Książęce Porter
W smaku nie jest zły ale mam wrażenie jakby nie przeżarty spirytus palił mnie w przełyku. Od biedy może być ale ma rynku jest wiele lepszych porterów
2020-08-04 22:37:07
Guinness Draughtawatar
Gość
Guinness Draught
Napiszę tak: nie mam dość wysublimowanego smaku, pijam piwa w przedziale cenowym od 2zł do 10zł. Smak tego piwa i konsystencja wydają się być nie podobne do piw które znam, początkowo też nie doceniałem charakteru tego napoju ale teraz już wiem, że w upalne dni dobrze schłodzone smakuje wyśmienicie :). W skrócie oryginalny Stout
2020-08-04 22:26:44
Rohozec Třináctka 13° světlé speciální pivoawatar
Gość
Rohozec Třináctka 13° světlé speciální pivo
Podobno piwa powyżej 5,5% alkoholu mogą mieć margnies błędu aż 1% na plus albo minus czyli np. piwo 5,7% może w rzeczywistości i zgodnie z prawem mieć 4,7% i nic nie zrobisz. W tym piwie jest zdecydowane uczciwe 6% z etykiety albo i więcej, bo po trzech już mam wesoło. Dlatego polecam, tym bardziej, że zachęca do tego cena.
2020-08-04 22:25:48
Łomża Radler 0,0% Ogórek-Cytryna-Miętaawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Łomża Radler 0,0% Ogórek-Cytryna-Mięta
Jasne, piana chyba była, ale szybko się zmyła. Mocny zapach ogórkowy. W smaku troszkę landrynki, minimalna słodowość, ogórek zdecydowanie obecny. Cytryna na granicy autosugestii, mięty ja nie czuję. Ciekawostka ze składu - ekstrakt mięty 0.005%. pije się zupełnie nieźle, posiada troszkę gazu i nie jest wyklejająco słodkie.
2020-08-04 21:49:20
Westvleteren 6awatar
Dreamlander
starstarstarstarstar
Westvleteren 6
Niezła cena jak na Westvleteren. Pamiętam jak zimą piwa z tego browaru weszły do Lidla, to ceny (w zależności od wersji) wahały się między 40-55 zł za butelkę. Potem jak zorientowano się, że słabo schodzą, to stopniowo obniżyli ceny, ale i tak dałem za "szóstkę" ponad 20 zł.
2020-08-04 21:39:28
Fortuna Czarne Whisky Woodawatar
Gość
Fortuna Czarne Whisky Wood
Jeśli czujecie w nim colę, to chyba nigdy coli nie piliście.Czuć gorzką czekoladę, piwo nie w moim stylu.
2020-08-04 21:37:00
Argus Radler 0,0% Cytryna + Mięta + Kwiat Czarnego Bzuawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Argus Radler 0,0% Cytryna + Mięta + Kwiat Czarnego Bzu
Bardzo jasne, rzecz jasna piana znika szybko i nic z niej nie zostaje. W aromacie nie ma w ogóle śladu piwa, ale to nie jest zaskoczenie. W aromacie cytrusowo, może tego bzu trochę jest, ale poza tym bardzo słodko. W smaku nie jest ultra słodki, ale i tak trochę zbyt słodki, żebym chciał wypić go dla ugaszenia pragnienia... Wysycenie praktycznie żadne. Pije się średnio, wyczuć można te składowe z nazwy, czyli bez, cytrynę i miętę. A mięty jest za mało żeby troszkę tę słodycz fajnie przydusić. Aha, oczywiście goryczki nie ma xD
2020-08-04 21:24:39
Cieszyn Lagerawatar
Gość
Cieszyn Lager
Jak dla mnie super . 7/10 , cena w delikatnych centrum 4.99 zł
2020-08-04 21:24:35
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Piwo na talerzu – pomysły na pyszne dania ze słodem w tle

Kulinarne eksperymenty wymagają pewnej dozy odwagi, ale przede wszystkim –fantazji. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich znajomych niecodziennym daniem podczas kolacji czy wspólnego wypadu na grilla – sprawdź koniecznie nasze propozycje, które przedstawimy wraz z szefem kuchni.


W ostatnim czasie obserwujemy w Polsce wzrost zainteresowania piwowarstwem. Odkrywamy z lubością nowe smaki, słody i chmiele, a szerzej dotąd nieznane gatunki piw stają się naszymi ulubionymi. Coraz częściej okazuje się jednak, że piwo znajduje swoje miejsce nie tylko w naszych domowych barkach, ale również w kuchni. Popularny trunek staje się nieodłącznym składnikiem kulinariów –podobnie jak wino – jako element przyrządzania marynat do mięs, bądź pomysłowy dodatek do deserów. W świetle najnowszych badań fakt ten nie jest wyłącznie smakowity, ale również… zdrowy. Jaksię okazuje, marynowanie mięsa w piwie przed pieczeniem na grillu sprawia, że o połowę spada ilość szkodliwych substancji powstających podczas późniejszego grillowania.


Potrawy, które powstają na bazie piwa opierają się jednak nie tylko na kompozycjach ziół i słodu. Istnieje cały wachlarz możliwości gastronomicznych, aby wpleść ten szlachetny trunek do codziennych dań. Piwne naleśniki? Nic prostszego! Wystarczy wykorzystać naszego „głównego bohatera” zamiast mleka. Dzięki temu naleśniki zyskają na puszystości. Jeśli mamy ochotę na bardziej sycące danie główne, piwo doskonale odnajdzie się w towarzystwie naszych ulubionych przypraw do marynaty, a także znakomicie wzbogaci smak żeberek pieczonych w miodowej zalewie. W przypływie ekstrawagancji możemy spróbować kurczaka nadziewanego... piwem! Wystarczy nasadzić tuszkę na otwartą butelkę i wstawić do piekarnika. Butelka podczas pieczenia powinna stać, więc bądźmy ostrożni lub dobrze umocujmy konstrukcję.

Z domieszką piwa przygotowuje się także desery czy dania na słodko.

-Jedną z ciekawszych propozycji jaką serwuję są racuchy piwne zjabłkami, cynamonem i sosem waniliowym z pieprzem –mówi Rafał Kosiński, szef kuchni w Restauracji Browar Lubicz w Krakowie. –To z pewnością przysmak, który znany jest wszystkim jeszcze z dzieciństwa, ale podany w takiej formie zyskuje uznanie także wśród starszych Gości naszej restauracji –mówi.


Aby smak piwa mógł w pełni wybrzmieć w potrawie, należy także zadbać o dobór odpowiednich składników. Pamiętać trzeba o zakupie świeżych produktów, najlepiej tego samego dnia, w którym planujemy przyrządzić browarny przysmak. Świetnie sprawdzą się tu produkty regionalne: oscypki, kiełbasy, dziczyzna, które można wykorzystać jako doskonałą bazę do stworzenia nowej jakości wswojej kuchni i ożywienia tradycyjnych potraw.


-Nie wyobrażam sobie przygotowywania dań rybnych bez świeżej ryby, która przywożona jest do mnie prosto ze stawu hodowlanego. Pstrąg, którego przyrządzam w Restauracji, z prażonymi migdałami i duszonymi na maśle warzywami, dostarczany jest z Ojcowa. Takie połączenie nie może się nie udać –chwali Rafał Kosiński.

Jak przypomina nasz ekspert, piwo od wieków towarzyszyło polskiej kuchni, a możliwość gotowania w restauracji tak ściśle związanej z tym napojem skłania do przypominania o tej tradycji, co bardzo chętnie czyni.
-Właściwie w każdym przepisie z naszej kuchni możemy odnaleźć elementy piwne. Mam kilku faworytów, np. golonka duszona w pszenicznym piwie, kaszotto ze słodem czy kaczka z żurawiną i cydrem. O tym, co jest najlepsze decydują jednak nasi Goście– podsumowuje Rafał Kosiński.

Warto podkreślić, że gotowanie z zastosowaniem czy to piwa, czy samego słodu wymaga przede wszystkim chęci i sympatii do kulinariów. Jakto zwykle bywa – w kuchni potrzebne jest wyczucie oraz wyobraźnia, ale nie powinno to nikogo odstraszać. Piwo może być również bardzo wdzięcznym urozmaiceniem naszych codziennych dań, które dzięki niemu znów zaczną zachwycać podniebienia.

Wskazówki eksperta przydadzą się na pewno wszystkim tym, którzy jeszcze tej jesieni pragną rozpalić swojego grilla ze znajomymi, albo znaleźć nową inspirację do gotowania jesiennych przysmaków. 

Szymon Trzepla

wykonanie choruzy.pl © 2010