Czy wiesz, że...

Lodówkę wymyślił bawarski inżynier Karl von Linde, który już w 1871 roku zastosował system chłodzenia w browarze Spaten w Monachium, aby umożliwić produkcję piwa latem. Środkiem schładzającym był eter metylowy lub amoniak

Najnowsze komentarze

Perła Winterawatar
Gość
Perła Winter
Witam . Gdzie możliwy w sklepie
2020-10-28 13:41:31
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
Wybitne.
2020-10-28 12:52:16
Specjal Jasny Pełnyawatar
Gość
Specjal Jasny Pełny
Po pierwszym łyku się czułem jakbym obuchem w łeb dostał. Szczyny straszne
2020-10-28 12:27:18
Pinta A`la Grodziskie 2010-2020awatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Pinta A`la Grodziskie 2010-2020
Barwa złota , lekko zmętnione. Piana biała , w miarę trwała , drobna , choć trochę średnich oczek też się pojawiło. Zostawia ładny lacing. W aromacie ale mocno wędzony , szynka konkret. Bardzo intensywny i przyjemny , kojarzący się od razu z Grodziskim. W smaku tak samo. bardzo szynkowe , wędzone. Gaz powyżej średniego , w sam raz na Grodziskie. W miarę pełne co zadziwia przy takich parametrach. Sesyjne , przyjemnie się pije. Wytrawne , niezła goryczka nawet. Rewelacyjny przedstawiciel stylu. Szkoda że mała butelka. Warka do 27.04.2021
2020-10-28 12:01:22
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
Napój Bogów. Kustosz tequila daje nieśmiertelność i wieczną młodość. Wraz z Top Chips stanowi cudowny pokarm. Na pierwsze zapiski o spozywaniu tego NEKTARU mozna natknac sie czytajac mitologię grecką gdzie to na Olipmie Zeus wraz z Menelaosem mieli raczyć się owym trunkiem i walić wiaderka.
2020-10-28 11:26:45
Mocny Fullawatar
Gość
Mocny Full
W niektórych odcinkach migają znaki browaru Imielin. Jeżeli dobrze zauważyłem. Piwo było produkowane również w Krajanie, dostępne było chociażby w Kauflandzie.
2020-10-28 11:23:54
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
Tak dobrego piwa dawno nie piłem, kto spróbował ten wie o czym mówię.
2020-10-28 10:58:23
Mocny Fullawatar
RedBaron
starstar
Mocny Full
Ferdek miał kiedyś nieprzyjemność zapoznania się z jego bezalkoholową wersją. :)
2020-10-28 10:50:49
Carlsbergawatar
RedBaron
starstar
Carlsberg
Potwierdzam, szału nie ma.
2020-10-28 10:46:24
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
cudowny smak,wspaniala kompozycja arom,atow,[email protected]!!!
2020-10-28 10:32:04
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
Niebiański napoj na kazda okazje
2020-10-28 10:17:02
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
nbkqly
star
Kustosz o Smaku Tequili
Napoj bogow
2020-10-28 08:59:35
Verhaeghe Duchesse Cherryawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Verhaeghe Duchesse Cherry
Wygląd: barwa ciemno rubinowa, piana tu jednak jest trwalsza niż w chocolate, nawet niewielka obwódka zostaje na stałe
Zapach:tu o dziwo dominuje owoc dzikiej róży, a nie wiśnia, ale ok, niech będzie, że to taka dzika wiśnia, z małymi, niemal czarnymi owocami, rosnąca gdzieś na skraju lasu, dużo czerwonych owoców, czyli to jednak nie wiśnia, a aromat czekoladowy je krył w poprzenim piwie, hibiskus, dużo wanilii, dębiny, dużo przyprawowości
Smak: Dużo bardziej wytrawne i kwaskowe od chocolate (czy to aromat robi tę różnicę?), różowe wino i ocet winny (nie balsamiczny), dużo wyraźniejsza wanilia, przyprawowość, ale też i białe owoce, niech będzie, że i marakuja oraz czerwone, taniczność, dębowość, ale dzikości już niewiele
2020-10-28 01:34:11
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
Każda chwila pomiędzy poprzednim, a następnym łykiem w
2020-10-28 00:47:34
Verhaeghe Chocolate Duchesse Cherryawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Verhaeghe Chocolate Duchesse Cherry
Wygląd: barwa głęboko runinowa, piana czerwonawa, bardzo nietrwała, ale niewiele mniej niż w podstawce, zresztą Rodenbach też pianą d**y nie urywa, widocznie taki styl
Zapach: dzikość (zwłaszcza zaraz po nalaniu), mokra skóra, hibiskus, dębina, wiśnie (niestety kryje ona inne owoce, które czuć było w podstawce), pieprzność, przyprawowość, czerwone wino i niestety sztuczny aromat czekolady rodem z Magnusa lub piw Deer Beara
Smak: Piwo nie wydaje się być tak kwaskowe jak podstawka, bardziej przypomina jakiegoś krieka (nota bene, kriek to lambic lub właśnie flanders, ale wydaje mi się, że brown ale/oud bruin, z wiśniami, więc chyba go można nazwać kriekiem) jest kwaśność, ale na kontrę słodkość, więc chyba oprócz wiśni dodano cukier, w smaku ten aromat czekoladowy już tak nie wkurza i być może też podkręca zmysły w stronę słodkości, dużo owoców i, o dziwo, poza wiśnią to są białe owoce, kwaśne jabłko, gruszka, brzoskwinia, choć jest też czerwona porzeczka, trochę stajni, hibiskus, jest cierpkie, drewniano-skórzane, odrobina czerwonego wina i octu balsamicznego, mocna przyprawowość, takie słodkie przyprawy do piernika: anyż, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziarna kolendy. Bardzo dobre, ale złośliwie odejmę za ten aromat.
2020-10-28 00:24:16
Nepomucen & Nook Never Look Backawatar
Januszek
starstarstarstarstar
Nepomucen & Nook Never Look Back
Ogólnie piwo daje mega ciekawe doznania degustacyjne. Wszystkie użyte w nim chmiele dały zgodnie z opisem dużo kwiatów. Co więcej centennial dal dużo rumianku. Całe piwsko jest zdominowane przez takie właśnie aromaty.
2020-10-27 23:57:49
Nepomucen & Nook Never Look Backawatar
Januszek
starstarstarstarstar
Nepomucen & Nook Never Look Back
19.10.2021. Cytrusowy aromat,rzeski, raczej mało nafty i ogólnie mało west coastowy. Po przelaniu wychodzi coś ciekawego, trudno opisać. W wyglądzie poprawnie, chociaż piana znikoma. W smaku jest też ok ale znów ten charakterystyczny aromat. Taki kwiatowy, coś jak czarny bez. Oprócz tego trochę zywicy i trawy ale dość przyjemnie.
2020-10-27 23:56:51
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
nic tak nie rozczula moich kupkow smakowych jak ten o to napoj bogow, wystarczy jeden lyk aby poczuc sie spelnionym czlowiekiem, polecam bardzo
2020-10-27 23:56:11
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
Egzotyczny smak od krajowego producenta. Piwo idealne dla patriotów oraz przyszłych milionerów podchodzących ekonomicznie do smakowania piwa. Za 12 zł w pół godziny można wprawić się w idealny nastrój.
2020-10-27 23:23:06
Maltgarden Escape With Meawatar
Gość
Maltgarden Escape With Me
Ja wiem. Ma w sobie dobre smaki. Cynamon może jest zdławiony, ale czuć syrop i orzechy. Plus ładna puszka i grafika.
2020-10-27 22:38:05
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Piwo na talerzu – pomysły na pyszne dania ze słodem w tle

Kulinarne eksperymenty wymagają pewnej dozy odwagi, ale przede wszystkim –fantazji. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich znajomych niecodziennym daniem podczas kolacji czy wspólnego wypadu na grilla – sprawdź koniecznie nasze propozycje, które przedstawimy wraz z szefem kuchni.


W ostatnim czasie obserwujemy w Polsce wzrost zainteresowania piwowarstwem. Odkrywamy z lubością nowe smaki, słody i chmiele, a szerzej dotąd nieznane gatunki piw stają się naszymi ulubionymi. Coraz częściej okazuje się jednak, że piwo znajduje swoje miejsce nie tylko w naszych domowych barkach, ale również w kuchni. Popularny trunek staje się nieodłącznym składnikiem kulinariów –podobnie jak wino – jako element przyrządzania marynat do mięs, bądź pomysłowy dodatek do deserów. W świetle najnowszych badań fakt ten nie jest wyłącznie smakowity, ale również… zdrowy. Jaksię okazuje, marynowanie mięsa w piwie przed pieczeniem na grillu sprawia, że o połowę spada ilość szkodliwych substancji powstających podczas późniejszego grillowania.


Potrawy, które powstają na bazie piwa opierają się jednak nie tylko na kompozycjach ziół i słodu. Istnieje cały wachlarz możliwości gastronomicznych, aby wpleść ten szlachetny trunek do codziennych dań. Piwne naleśniki? Nic prostszego! Wystarczy wykorzystać naszego „głównego bohatera” zamiast mleka. Dzięki temu naleśniki zyskają na puszystości. Jeśli mamy ochotę na bardziej sycące danie główne, piwo doskonale odnajdzie się w towarzystwie naszych ulubionych przypraw do marynaty, a także znakomicie wzbogaci smak żeberek pieczonych w miodowej zalewie. W przypływie ekstrawagancji możemy spróbować kurczaka nadziewanego... piwem! Wystarczy nasadzić tuszkę na otwartą butelkę i wstawić do piekarnika. Butelka podczas pieczenia powinna stać, więc bądźmy ostrożni lub dobrze umocujmy konstrukcję.

Z domieszką piwa przygotowuje się także desery czy dania na słodko.

-Jedną z ciekawszych propozycji jaką serwuję są racuchy piwne zjabłkami, cynamonem i sosem waniliowym z pieprzem –mówi Rafał Kosiński, szef kuchni w Restauracji Browar Lubicz w Krakowie. –To z pewnością przysmak, który znany jest wszystkim jeszcze z dzieciństwa, ale podany w takiej formie zyskuje uznanie także wśród starszych Gości naszej restauracji –mówi.


Aby smak piwa mógł w pełni wybrzmieć w potrawie, należy także zadbać o dobór odpowiednich składników. Pamiętać trzeba o zakupie świeżych produktów, najlepiej tego samego dnia, w którym planujemy przyrządzić browarny przysmak. Świetnie sprawdzą się tu produkty regionalne: oscypki, kiełbasy, dziczyzna, które można wykorzystać jako doskonałą bazę do stworzenia nowej jakości wswojej kuchni i ożywienia tradycyjnych potraw.


-Nie wyobrażam sobie przygotowywania dań rybnych bez świeżej ryby, która przywożona jest do mnie prosto ze stawu hodowlanego. Pstrąg, którego przyrządzam w Restauracji, z prażonymi migdałami i duszonymi na maśle warzywami, dostarczany jest z Ojcowa. Takie połączenie nie może się nie udać –chwali Rafał Kosiński.

Jak przypomina nasz ekspert, piwo od wieków towarzyszyło polskiej kuchni, a możliwość gotowania w restauracji tak ściśle związanej z tym napojem skłania do przypominania o tej tradycji, co bardzo chętnie czyni.
-Właściwie w każdym przepisie z naszej kuchni możemy odnaleźć elementy piwne. Mam kilku faworytów, np. golonka duszona w pszenicznym piwie, kaszotto ze słodem czy kaczka z żurawiną i cydrem. O tym, co jest najlepsze decydują jednak nasi Goście– podsumowuje Rafał Kosiński.

Warto podkreślić, że gotowanie z zastosowaniem czy to piwa, czy samego słodu wymaga przede wszystkim chęci i sympatii do kulinariów. Jakto zwykle bywa – w kuchni potrzebne jest wyczucie oraz wyobraźnia, ale nie powinno to nikogo odstraszać. Piwo może być również bardzo wdzięcznym urozmaiceniem naszych codziennych dań, które dzięki niemu znów zaczną zachwycać podniebienia.

Wskazówki eksperta przydadzą się na pewno wszystkim tym, którzy jeszcze tej jesieni pragną rozpalić swojego grilla ze znajomymi, albo znaleźć nową inspirację do gotowania jesiennych przysmaków. 

Szymon Trzepla

wykonanie choruzy.pl © 2010