Czy wiesz, że...

200 - tyle gramów chmielu wystarczy, żeby nadać charakterystyczny smak aż 100 litrom piwa. Piwo to zatem nie "zupa chmielowa", a "zupa jęczmienna" chmielem przyprawiona.

Najnowsze komentarze

Perła Exportawatar
McChlodek
star
Perła Export
Perełka to perfekcyjna opcja budżetowa, mało jest takich piwek jeśli chodzi o stosunek cena-jakość nie jest to piwo najniższego sortu ale nie jest to tez ono najwyższej klasy, idealne żeby wziąć kilka i wyskoczyć nad jeziorko z kolegami, woltaż wysokości 5,6% jest bardzo satysfakcjonujący w tym wypadku. Zapach pozostawia wiele do życzenia, perła śmierdzi menelem, jednakże smak nadrabia zapach, wyglą butelki jest dosyć podstawowy, niczym się nie wyróżnia.
2021-01-24 03:18:43
Perła Exportawatar
Gość
Perła Export
Perełka to perfekcyjna opcja budżetowa, mało jest takich piwek jeśli chodzi o stosunek cena-jakość nie jest to piwo najniższego sortu ale nie jest to tez ono najwyższej klasy, idealne żeby wziąć kilka i wyskoczyć nad jeziorko z kolegami, woltaż wysokości 5,6% jest bardzo satysfakcjonujący w tym wypadku.
2021-01-24 03:13:42
Kingpin Pixie Dustawatar
szucik
starstarstarstarstar
Kingpin Pixie Dust
Puszka mocno niedolana, co zdarza się często w polskim krafcie. Smak płaski. Amerykańskie chmiele? Nie wyczuwam. Goryczka? Zbyt niska. Alkohol niewyczuwalny, mimo 10%? wtf? Piana dość szybko opadła.
No cóż to kolejne piwo, które potwierdza powiedzenie, że "papier (etykieta) wszystko przyjmie". Nie polecam i nie powtórzę.
2021-01-24 03:01:50
Pinta Hoppy Crew: Are You Sure?awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Pinta Hoppy Crew: Are You Sure?
Wygląd: slomkowe, niemal mlecznie nieprzejrzyste, piana spora, mieszana, ale nawet całkie ok lacing
Zapach: Ładny, chmielowy, cytrusy, kokos, marzanka, cedr i w ogóle żywice, trochę cebuli, winogrono, owoce tropikalne, głównie marakuja, trochę zielska, sporo swojskich owoców, zbożowość
Smak: Gładziutkie, faktura juicy, czyli soczkowa, goryczka w porządku, bo bardzo krótka, ale kontrująca sporą słodycz tego piwa, nachmielone w opór, te sa aromaty, co w zapachu, może w innej konfiguracji, bo owoce tropikalne i swojskie (i brzoskwinia i jakieś jagodowce) na pierwszym planie, jest lekka zbożowość i chlebowość. Bardzo dobre.
2021-01-24 02:07:36
Holba Sváteční Horský Ležákawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Holba Sváteční Horský Ležák
Wygląd: kolor herbaciany, ciemny bursztyn, nawet piana z odcieniami beżowymi, piana śliczna, puch, również lacing
Zapach: czeski, ciastkowy, lekko owocowy, chmielowy
Smak: Nie jestem przekonany, czy ono ma 40 IBU ale może po prostu ma spory ekstrakt, choć wrażenia smakowe na to nie wskazują, fakt, że woda jest dosyć twarda, mineralna. Jednak czuję w nim raczej słodycz, mam wrażenie jakby pił polotmave, dużo tu nut herbatnikowych, melanoidynowych, a w finiszu nawet wyraźny karmel ze skórką orzecha włoskiego, taką cierpką oraz samym orzechem, mega. W ogóle piwo jest cierpkie i dosyć kwaskowe. Jest tu goryczka, czuć ją za kolejnym łykiem, po prostu jest bardzo krótka. Trochę czerwonym owoców, sporo chmielu. Bałem się, że to pic na wodę i to po prostu będzie Holba 12 z inną etą, ale to zupełnie inny profil, ale też się nie napracowali, to chyba raczej Polotmave 11 z podbitym ekstaktem. Jeżeli to miało być ekstra piwo świąteczne to jest mało ekstra, ale dobre, blizej 6,5/10
2021-01-24 01:32:29
Warka Strongawatar
Gość
Warka Strong
Oj tak tak tak
2021-01-24 00:57:56
Krakowiak Miodowyawatar
Gość
Krakowiak Miodowy
autoprezentacja zrobiona, a o piwie coś napiszesz?
2021-01-24 00:23:56
Duvelawatar
rewo
starstarstarstarstar
Duvel
Krótko, czuć Belgię i w zapachu i w smaku, mocne choć pozornie lekkie i pijalne...
2021-01-24 00:23:14
Ciechan Miodoweawatar
Gość
Ciechan Miodowe
Piwo na początku produkcji to była poezja, teraz zostało tylko wspomnienie. Taka woda po herbacie... szkoda.
2021-01-24 00:18:21
Carlsbergawatar
Gość
Carlsberg
Prawdopodobnie najgorsze piwo na świecie.
2021-01-23 23:47:12
Doctor Brew Barley Wineawatar
Gość
Doctor Brew Barley Wine
Piłem zakupiony w browarze Tenczynek. W innej, bardziej ekskluzywnie wyglądającej butelce. Z dodatkiem soku z czerwonej porzeczki czyli jest to de facto inne barley wine niż podawane tutaj. Szkoda, bo to co piłem było naprawdę doskonałe. Przypominało w smaku Malagę, choć nie było tak jak Malaga ciężkie. Pyszne, rozgrzewające. chce się sięgnąć po następne. Ktoś kto wpadł na pomysł z tą porzeczką naprawdę trafił w 10. Na finiszu, żeby nie zapomnieć, że mamy jednak do czynienia z piwem, przyjemna goryczka. Zresztą tak jak w Maladze (może trochę większa, w końcu to piwo), ale tam zdaje się pochodząca od dębowej beczki. Posumowując dla mnie bomba. Daję 9 ale tylko dlatego, że nie próbowałem zbyt wielu piw w tym stylu, bo dałbym nawet 10
2021-01-23 23:27:39
Trybunał Pilsawatar
Gość
Trybunał Pils
Strasznie śmierdzi !!!
Próbowałem ale trochę inna etykietka, nie wiem może te na zdjęciu
jubileuszowe, lepsze. Zapach podobny do ,,prawdopodobnie najgorszego
piwa na świecie'' czyli Carsberga., z tym że nie takie wodniste.
2021-01-23 23:16:54
Pinta Atak Chmieluawatar
windxore
star
Pinta Atak Chmielu
Aromat:
Na pierwszym planie żywica, trochę sosny, w tle subtelne nuty cytrusów

Faktura / odczucie w ustach:
Piwo sprawia wrażenie pełnego, dość gęste jak na 15 blg. Jednocześnie bardzo pijalne, goryczka na finiszu zostaje, natomiast nie zalega w nieprzyjemny sposób.

Smak:
Piwo wytrawne, odczuwalna goryczka, ale bardzo przyjemna, bo intensywnie grejpfrutowa. Głównie smak żywiczny, w tle przemykają cytrusy
2021-01-23 23:08:42
Kasztelan Jasne podbite miodem i cytrynąawatar
Gość
Kasztelan Jasne podbite miodem i cytryną
Bardzo kiepskie piwo. Nie polecam! Szkoda pieniędzy na taką lurę.
2021-01-23 22:52:59
Czarna Owca We Mgleawatar
ekoman69
starstarstarstarstar
Czarna Owca We Mgle
Piwko całkiem mętne o żółto - pomarańczowej barwie. Tworzy ładną, gęstą, białą pianę, która dość wolno opada. W zapachu lekkie nuty słodkich owoców tropikalnych. W smaku - no cóż, szału nie ma. Goryczki w zasadzie brak. Jest słodowo - chlebkowa podstawa z lekko ziemistymi nutami i jakimś delikatnym kwaskiem. Alkohol 7% - niewyczuwalny. Gdzie te amerykańskie chmiele? Coś mnie Czarna Owca w ogóle nie przekonuje. Warka 01/02/21. Kupione w sklepie z kraftami za 11,20 zł.
2021-01-23 22:27:21
Trybunał Porter Bałtycki awatar
Gość
Trybunał Porter Bałtycki
Pierwsze wejście całkiem niezłe. Ale czekałem na drugą i trzecią fazę. O czwartej już nie mówię. Nie doczekałem sie. Tonacja ciągle ta sama. Brakuje tych przejść. Ale z drugiej strony to za tą cenę to początek jest zadowalający. Jest potencjał przy następnej warce.
2021-01-23 22:13:49
Komes Russian Impe­rial Stoutawatar
Gość
Komes Russian Impe­rial Stout
Czuć jeszcze jakąś wędzarnie. Świeży nie ma startu do leżaka jednak.
2021-01-23 21:27:28
Komes Russian Impe­rial Stoutawatar
Gość
Komes Russian Impe­rial Stout
To raczej bardziej Imperialny Porter Bałtycki.
Leżak koło 10 miesięcy zapach wisienki i coli,mocno palona kawa,trochę gorzkiej czekolady,gdzieś spalony chleb lub nuty kawasu chlebowego.W smaku tak jak pachnie. Dosyć długi finisz kawowy i czekolady. Bardzo smaczne piwo. Leżak zdecydowanie obniża wyczuwalny alkohol i dodaje nowych smaczków i zapachu. Alkohol na początku fajnie drapie i rozgrzewa w połowie przechodzi,mało wyczuwalny dobrze ukryty. Kiedyś piłem świeższego i gorzej go wspominam. Jest moc ;) mocne 8/10 w tej kasie to sztos.
2021-01-23 21:26:09
Połczyn Pilsawatar
Gość
Połczyn Pils
Jakby poprawiło się, lepsze niż kilka miesięcy temu.
2021-01-23 21:19:50
Usteckie Latarnikawatar
GPTK
starstarstarstar
Usteckie Latarnik
piany brak mało bardzo wygazowane brak goździka lekki banan----> jakby było bardziej gazowane i bardziej bananowe byłoby lepsze troche pustawe.
2021-01-23 20:37:56
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Piwo na talerzu – pomysły na pyszne dania ze słodem w tle

Kulinarne eksperymenty wymagają pewnej dozy odwagi, ale przede wszystkim –fantazji. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich znajomych niecodziennym daniem podczas kolacji czy wspólnego wypadu na grilla – sprawdź koniecznie nasze propozycje, które przedstawimy wraz z szefem kuchni.


W ostatnim czasie obserwujemy w Polsce wzrost zainteresowania piwowarstwem. Odkrywamy z lubością nowe smaki, słody i chmiele, a szerzej dotąd nieznane gatunki piw stają się naszymi ulubionymi. Coraz częściej okazuje się jednak, że piwo znajduje swoje miejsce nie tylko w naszych domowych barkach, ale również w kuchni. Popularny trunek staje się nieodłącznym składnikiem kulinariów –podobnie jak wino – jako element przyrządzania marynat do mięs, bądź pomysłowy dodatek do deserów. W świetle najnowszych badań fakt ten nie jest wyłącznie smakowity, ale również… zdrowy. Jaksię okazuje, marynowanie mięsa w piwie przed pieczeniem na grillu sprawia, że o połowę spada ilość szkodliwych substancji powstających podczas późniejszego grillowania.


Potrawy, które powstają na bazie piwa opierają się jednak nie tylko na kompozycjach ziół i słodu. Istnieje cały wachlarz możliwości gastronomicznych, aby wpleść ten szlachetny trunek do codziennych dań. Piwne naleśniki? Nic prostszego! Wystarczy wykorzystać naszego „głównego bohatera” zamiast mleka. Dzięki temu naleśniki zyskają na puszystości. Jeśli mamy ochotę na bardziej sycące danie główne, piwo doskonale odnajdzie się w towarzystwie naszych ulubionych przypraw do marynaty, a także znakomicie wzbogaci smak żeberek pieczonych w miodowej zalewie. W przypływie ekstrawagancji możemy spróbować kurczaka nadziewanego... piwem! Wystarczy nasadzić tuszkę na otwartą butelkę i wstawić do piekarnika. Butelka podczas pieczenia powinna stać, więc bądźmy ostrożni lub dobrze umocujmy konstrukcję.

Z domieszką piwa przygotowuje się także desery czy dania na słodko.

-Jedną z ciekawszych propozycji jaką serwuję są racuchy piwne zjabłkami, cynamonem i sosem waniliowym z pieprzem –mówi Rafał Kosiński, szef kuchni w Restauracji Browar Lubicz w Krakowie. –To z pewnością przysmak, który znany jest wszystkim jeszcze z dzieciństwa, ale podany w takiej formie zyskuje uznanie także wśród starszych Gości naszej restauracji –mówi.


Aby smak piwa mógł w pełni wybrzmieć w potrawie, należy także zadbać o dobór odpowiednich składników. Pamiętać trzeba o zakupie świeżych produktów, najlepiej tego samego dnia, w którym planujemy przyrządzić browarny przysmak. Świetnie sprawdzą się tu produkty regionalne: oscypki, kiełbasy, dziczyzna, które można wykorzystać jako doskonałą bazę do stworzenia nowej jakości wswojej kuchni i ożywienia tradycyjnych potraw.


-Nie wyobrażam sobie przygotowywania dań rybnych bez świeżej ryby, która przywożona jest do mnie prosto ze stawu hodowlanego. Pstrąg, którego przyrządzam w Restauracji, z prażonymi migdałami i duszonymi na maśle warzywami, dostarczany jest z Ojcowa. Takie połączenie nie może się nie udać –chwali Rafał Kosiński.

Jak przypomina nasz ekspert, piwo od wieków towarzyszyło polskiej kuchni, a możliwość gotowania w restauracji tak ściśle związanej z tym napojem skłania do przypominania o tej tradycji, co bardzo chętnie czyni.
-Właściwie w każdym przepisie z naszej kuchni możemy odnaleźć elementy piwne. Mam kilku faworytów, np. golonka duszona w pszenicznym piwie, kaszotto ze słodem czy kaczka z żurawiną i cydrem. O tym, co jest najlepsze decydują jednak nasi Goście– podsumowuje Rafał Kosiński.

Warto podkreślić, że gotowanie z zastosowaniem czy to piwa, czy samego słodu wymaga przede wszystkim chęci i sympatii do kulinariów. Jakto zwykle bywa – w kuchni potrzebne jest wyczucie oraz wyobraźnia, ale nie powinno to nikogo odstraszać. Piwo może być również bardzo wdzięcznym urozmaiceniem naszych codziennych dań, które dzięki niemu znów zaczną zachwycać podniebienia.

Wskazówki eksperta przydadzą się na pewno wszystkim tym, którzy jeszcze tej jesieni pragną rozpalić swojego grilla ze znajomymi, albo znaleźć nową inspirację do gotowania jesiennych przysmaków. 

Szymon Trzepla

wykonanie choruzy.pl © 2010