Czy wiesz, że...

Pierwszym piwem które leżakowało w drewnianej beczce było prawdopodobnie Goose Island’s Bourbon County Stout. W 1992 piwowar browaru postanowił wypełnić sześć drewnianych beczek po Bourbonie piwem. Do tej pory BCBS, który leżakuje sto dni w beczkach po Bourbonie Jack Daniels, jest jednym z lepiej sprzedających się piw w USA.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Zakładowy & Funky Fluid Wujek z Warszawyawatar
luke123
starstarstarstarstar
Zakładowy & Funky Fluid Wujek z Warszawy
Lane w Zakładowym Wielokranie
Zmętnione. Bardzo ładny i intensywny aromat na miarę "hazy", wyraźnie chmielowo-estrowy, multiwitamina - wskazujący, że będzie to soczek. A smak... Wytrawne? No w miarę. Goryczka - jest! No może też lekki granulat. Bardzo dobre! 8+/10
2021-08-04 16:08:53
Zakładowy Nocna Przygoda awatar
luke123
starstarstarstarstar
Zakładowy Nocna Przygoda
Z pompy na azocie w Zakładowym wielokranie.
Aromat chmielowy - owocowy i może lekko żywiczny, może mógłby być nieco bardzo wyrazisty, ale może jest też i ten słynny prażony słonecznik? W smaku chmielowe, jest goryczka, bardzo delikatnie palone. Raczej wytrawne, z delikatną podbudową słodową. Dobre, pijalne. 8/10
2021-08-04 16:07:16
Lech Free 0,0% awatar
Gość
Lech Free 0,0%
I jedno i drugie to szajs. Pewnie byś ich nawet nie odróżnił w ślepym teście.
2021-08-04 15:52:09
Hasseröder Fürstenbräu Granatawatar
Gość
Hasseröder Fürstenbräu Granat
Dla mnie trochę jak bock
2021-08-04 15:37:26
Perła Chmielowaawatar
luke123
starstarstarstarstar
Perła Chmielowa
Wersja lana w Perłowej Pijalni
Słodowe, nieco puste, ale no nawet majaczy coś chmiel i zdziwko, ale jest jakaś goryczka. Pijalne, nie czuć wad, ale i niczym nie powala. 6/10
2021-08-04 15:29:57
Dorośniesz, To Zrozumieszawatar
luke123
starstarstarstarstar
Dorośniesz, To Zrozumiesz
Wersją lana w multitapie "U Fotografa"
Pięknie klarowne, no może lekka opalizacja. W aromacie cytrusy, melon, trochę owoców tropikalnych i jest żywica. No jest wytrawnie, jest jednak delikatnie wyczuwalna podbudowa słodowa (w granicach dla Westa, tym bardziej Double), co z chmielem daje wrażenie lekkiego dotknięcia słodyczy. Wyraźna, dobra goryczka - super. Czuć, że nie jest to sesyjne piwko, może nawet lekko alkohol wyczuwalny przy którymś łyku, ale jest pijalne. Dobre. 8+/10
2021-08-04 15:22:02
Wołomiński Pilznerawatar
luke123
starstarstarstarstar
Wołomiński Pilzner
Warka z datą 20.11.21
Uwarzone w Browarze Bartek

Hojnie nalane pod sam kapsel.

Wygląd: Barwa jasnozłota. Zamglone - chyba mogłoby być klarowniejsze. Piana drobno i średnio pęcherzykowa, umiarkowanie obfita, dość trwała. 7/10

Aromat: Jest trochę chmielu - trawa, zioła, kwiaty, coś takiego - to na plus. Jest słodowość - zbożowe, ciasteczkowe - ok. Ale jest też niestety bardzo mocno estrowe - głównie czerowne jabłko, ale też banan, brzoskiwnia i landrynka. Nad siarką się zastanawiałem, ale może nie, może przesadzam. 4/10

Smak: Słodowo-estrowy, co daje też słodkawy efekt, chociaż chyba nie aż tak okrutnie jak w aromacie. Goryczka niska, mogłaby być zdecydowanie wyższa, na pewno nie jest 3/5 jak zapowiadała etykieta. Jak na 12tkę to trochę pustawe. Wysycenie średnie. Ale jakaś pijalność jest. Tyle. 5/10

Takie sobie, można dostać dużo lepsze lagery. 5/10
2021-08-04 15:17:50
Stu Mostów 2/6 Bellwoods Brewery DDH Sour IPAawatar
luke123
starstarstarstarstar
Stu Mostów 2/6 Bellwoods Brewery DDH Sour IPA
Bellwoods

Wygląd: Piana szybko opada (ok, kwas), żólte, zmętnione, ale nie totalny męcioch. 9/10

Aromat: Jest kwaśnawe już w aromacie, trochę jogurtu od lacto, cytryna, różne owoce, może pomarańcza, marakuja. Bardzo rześkie. 9-/10

Smak: Owocowe, wyraźnie kwaśne, orzeźwiające, turbo pijalne, goryczka bardzo niska, treściwość średnia, dość lekkie, bardzo zbalansowane, po prostu pyszne. 9+/10

Wspaniałe! 9/10
Wraz z kokosem najlepsze z zestawu
2021-08-04 15:15:13
Stu Mostów 3/6 CRAK Brewery DDH New England IPA Coconutawatar
luke123
starstarstarstarstar
Stu Mostów 3/6 CRAK Brewery DDH New England IPA Coconut
Wygląd: Żółte, ładna puszysta pianka, zmętnione. 9/10

Aromat: O kurde, ale kokos. Słodki kokos plus chmiel i estry - brzoskwinia, multiwitamina, takie klimaty. Piniacolada - tak, Piniacolada! Koktajl. 9/10

Smak: Kokosowo-chmielowy. Piniacolada, soczek, multiwitamina. Goryczka niska, delikatnie zaznaczona. Pełne. Słodkawe, ale zbalansowane, nie tak zmulone jak 1/6, o dziwo, nie ma tragedii z laktozą, albo po prostu w kokosowym klimacie to pasuje. Wysycenie średnie. Smaczne. Pijalne. 9/10

Kokos zdominował to piwo, jest też hazy, słodkie itd, co często mi nie leży, ale sęk w tym, że ja bardzo lubię kokos. 9/10
Piwo pokazuje też (podobnie jak Buzdygany Harpagana), że można zrobić kokosa w piwie kokosem, a nie aromatem. Super!
2021-08-04 15:13:36
Stu Mostów 4/6 Other Half Brewing DDH DIPAawatar
luke123
starstarstarstarstar
Stu Mostów 4/6 Other Half Brewing DDH DIPA
Wygląd: Żółte, zmętnione. W szkle pływa kilka drobnych farfocli. 7/10

Aromat: Ładnie - zdecydowanie nuty dunk, cytrusy, ale takie bardziej zielone i wytrawne, owoce tropikalne, ale te takie mniej zmulone. 8+/10

Smak: No czuć, że to jest nieco lepiej odfermentowane niż 1/6, nie zamula tak jak 1/6, jest pijalne, bardzo pijalne. Też owocowe, ale w świeższy i lżejszy sposób. Goryczka niska. Jest dość pełne, ale nie tak ciężkie. Wysycenie średnie. 9-/10

Spoko piwko. 8+/10
2021-08-04 15:11:45
Stu Mostów 1/6 Verdant Brewing Co New England IPAawatar
luke123
starstarstarstarstar
Stu Mostów 1/6 Verdant Brewing Co New England IPA
Wygląd: Ciemno żółte, całkiem mętne. Piana ok. 8/10

Aromat: Chmielowy, podbity pewnie estrami - bardzo owocowe - białe owoce, białe wino, winogrona, agrest, pomarańcza, trochę owoców tropikalnych. 8+/10

Smak: Jest owocowo, mocno takie słodkie przejrzałe owoce tropikalne. Goryczka niska. Bardzo słodkie, pełne, gładkie od płatków, lekko przymulaste od słodyczy. Wysycenie średnie. 8-/10

Taka no NEIPA no. 8/10
2021-08-04 15:09:26
Nepomucen Halbzeitawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Nepomucen Halbzeit
Zaczyna się grubo, pszenica bez piany, wyglądający jak jakiś pastry sour xD
Zapach - zbożowy + jakiś goździk w tle.
Smak: wysycenia prawie brak, zresztą co ja będę pisał, smakuje dosłownie jak połączenie pół na pół jakiejś niskiej klasy pszenicy z wodą z kranu(i cukrem). Nie jestem fanem piw pszenicznych ale to jest szczyt tego co można zrobić i nazwać weizenem xd
2021-08-04 14:30:31
Hasseröder Premium Pilsawatar
Gość
Hasseröder Premium Pils
EINE BIER!
2021-08-04 14:26:15
Piast Wrocławski (Jasne Pełne)awatar
Gość
Piast Wrocławski (Jasne Pełne)
Proszę Państwa kupiłem dziś i chyba mogę rzec, że to najlepsze piwo jakież piłem dotychczas w swym życiu! Wykwintne!
2021-08-04 14:20:25
Nepomucen Nie Tylko Dla Orłówawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Nepomucen Nie Tylko Dla Orłów
Piana niska, drobnopęcherzykowa.
Barwa całkowicie mętna, żółto-piaskowa, lekki mleczny odcień.
Zapach - głównie owocowy, brzoskwinia, białe owoce, cebulka, zielsko, jest jakiś lekki kwasek.
Smak: wysycenie niskie+, wodniste, słodkawe na starcie, później wchodzi wytrawność, goryczka niska+, lekko zalegająca, albedowa, grejfrut, sporo zielska, jest tu coś specyficznego co daje taką lekarstwową nutę. Jak na tę serię to da się wypić, natomiast jak na Nepomucena i całkiem zadowalający poziom ipek w Polsce to dalej słabo - 5,5/10
2021-08-04 13:03:20
Staropolski Just Irish Coffeeawatar
siemson
starstarstarstar
Staropolski Just Irish Coffee
Za słodkie i ciężkie. Początkowy fajny aromat zmienia się szybko w sztuczny i po połowie butelki zaczyna męczyć. Coś innego, można spróbować ale jako deser po obiedzie.
2021-08-04 11:19:32
Żywiec Sesyjne IPAawatar
siemson
starstarstarstar
Żywiec Sesyjne IPA
do Żywca podchodzę sentymentalnie. Piwa Grupy Żywiec znacznie obniżyły loty i niestety od kiedy Heineken tam rządzi są niepijalne. Zdarzają się jednak wyjątki. Nie jestem wielkim znawcą gatunku, ale to piwo mi smakuje. Rześkie, fajne nuty i dobra kompozycja. Często po nie sięgam.
2021-08-04 11:16:26
Kustosz Mocneawatar
Gość
Kustosz Mocne
Szczęśliwi ci, których biedra jest zaopatrywana przez Van Pura (a nie kanalizacyjne głubczyce).
2021-08-04 10:23:07
Beczkowe Mocneawatar
Gość
Beczkowe Mocne
Świetne piwo, idealnie wchodzi. Jest do definicja siły i smaku (minimum 1 promil w organizmie) najpierw smak później siła. Na woodstock polecam, choć efektem ubocznym jest mutacja głosu na typowego żula gdy pijesz to drugi dzień z rzędu.
2021-08-04 09:13:06
Kormoran Świeże Niepasteryzowaneawatar
Gość
Kormoran Świeże Niepasteryzowane
Zgadzam się z przedmówcą. Piwo bardzo straciło odkąd wydłużyli datę przydatności do spożycia. Samopoczucie następnego dnia po wypiciu 0,5l świeżego fatalne.
2021-08-04 08:25:49
© ocen-piwo.pl 2017

Piwo na talerzu – pomysły na pyszne dania ze słodem w tle

Kulinarne eksperymenty wymagają pewnej dozy odwagi, ale przede wszystkim –fantazji. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich znajomych niecodziennym daniem podczas kolacji czy wspólnego wypadu na grilla – sprawdź koniecznie nasze propozycje, które przedstawimy wraz z szefem kuchni.


W ostatnim czasie obserwujemy w Polsce wzrost zainteresowania piwowarstwem. Odkrywamy z lubością nowe smaki, słody i chmiele, a szerzej dotąd nieznane gatunki piw stają się naszymi ulubionymi. Coraz częściej okazuje się jednak, że piwo znajduje swoje miejsce nie tylko w naszych domowych barkach, ale również w kuchni. Popularny trunek staje się nieodłącznym składnikiem kulinariów –podobnie jak wino – jako element przyrządzania marynat do mięs, bądź pomysłowy dodatek do deserów. W świetle najnowszych badań fakt ten nie jest wyłącznie smakowity, ale również… zdrowy. Jaksię okazuje, marynowanie mięsa w piwie przed pieczeniem na grillu sprawia, że o połowę spada ilość szkodliwych substancji powstających podczas późniejszego grillowania.


Potrawy, które powstają na bazie piwa opierają się jednak nie tylko na kompozycjach ziół i słodu. Istnieje cały wachlarz możliwości gastronomicznych, aby wpleść ten szlachetny trunek do codziennych dań. Piwne naleśniki? Nic prostszego! Wystarczy wykorzystać naszego „głównego bohatera” zamiast mleka. Dzięki temu naleśniki zyskają na puszystości. Jeśli mamy ochotę na bardziej sycące danie główne, piwo doskonale odnajdzie się w towarzystwie naszych ulubionych przypraw do marynaty, a także znakomicie wzbogaci smak żeberek pieczonych w miodowej zalewie. W przypływie ekstrawagancji możemy spróbować kurczaka nadziewanego... piwem! Wystarczy nasadzić tuszkę na otwartą butelkę i wstawić do piekarnika. Butelka podczas pieczenia powinna stać, więc bądźmy ostrożni lub dobrze umocujmy konstrukcję.

Z domieszką piwa przygotowuje się także desery czy dania na słodko.

-Jedną z ciekawszych propozycji jaką serwuję są racuchy piwne zjabłkami, cynamonem i sosem waniliowym z pieprzem –mówi Rafał Kosiński, szef kuchni w Restauracji Browar Lubicz w Krakowie. –To z pewnością przysmak, który znany jest wszystkim jeszcze z dzieciństwa, ale podany w takiej formie zyskuje uznanie także wśród starszych Gości naszej restauracji –mówi.


Aby smak piwa mógł w pełni wybrzmieć w potrawie, należy także zadbać o dobór odpowiednich składników. Pamiętać trzeba o zakupie świeżych produktów, najlepiej tego samego dnia, w którym planujemy przyrządzić browarny przysmak. Świetnie sprawdzą się tu produkty regionalne: oscypki, kiełbasy, dziczyzna, które można wykorzystać jako doskonałą bazę do stworzenia nowej jakości wswojej kuchni i ożywienia tradycyjnych potraw.


-Nie wyobrażam sobie przygotowywania dań rybnych bez świeżej ryby, która przywożona jest do mnie prosto ze stawu hodowlanego. Pstrąg, którego przyrządzam w Restauracji, z prażonymi migdałami i duszonymi na maśle warzywami, dostarczany jest z Ojcowa. Takie połączenie nie może się nie udać –chwali Rafał Kosiński.

Jak przypomina nasz ekspert, piwo od wieków towarzyszyło polskiej kuchni, a możliwość gotowania w restauracji tak ściśle związanej z tym napojem skłania do przypominania o tej tradycji, co bardzo chętnie czyni.
-Właściwie w każdym przepisie z naszej kuchni możemy odnaleźć elementy piwne. Mam kilku faworytów, np. golonka duszona w pszenicznym piwie, kaszotto ze słodem czy kaczka z żurawiną i cydrem. O tym, co jest najlepsze decydują jednak nasi Goście– podsumowuje Rafał Kosiński.

Warto podkreślić, że gotowanie z zastosowaniem czy to piwa, czy samego słodu wymaga przede wszystkim chęci i sympatii do kulinariów. Jakto zwykle bywa – w kuchni potrzebne jest wyczucie oraz wyobraźnia, ale nie powinno to nikogo odstraszać. Piwo może być również bardzo wdzięcznym urozmaiceniem naszych codziennych dań, które dzięki niemu znów zaczną zachwycać podniebienia.

Wskazówki eksperta przydadzą się na pewno wszystkim tym, którzy jeszcze tej jesieni pragną rozpalić swojego grilla ze znajomymi, albo znaleźć nową inspirację do gotowania jesiennych przysmaków. 

Szymon Trzepla

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.