Czy wiesz, że...

Generalnie piwo podaje się w temperaturze 8-12 stopni C - im ciemniejsze piwo tym może być cieplejsze. Nie poleca się chładzania piwa poniżej 6-7 stopni, może wówczas stać się niesmaczne.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
krzysiek.w17
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Lech Chmiele Cytrusoweawatar
PiVoVar
starstarstarstarstar
Lech Chmiele Cytrusowe
O matko jeszcze takiego rozczarowania piwem nie przeżyłem. Ucieszyłem się jak zobaczyłm na półce, choć 3,69 plus kaucja to sporo wiecej od zwykłego lecha. Pomyślałem że wreszcie ktoś dodał odrobine charkteru temu piwu. Alk 4,8% - może znalazłem wreszcie alternatywe dla czeskich lekkich sesyjnych piwek. A tu szok!!!!!!!!!!! Smakuje jak woda mineralna średniogazowana z wciśnietymi kilkoma kroplami cytryny! Nie wiem jakim trzeba być idiotą żeby coś takiego stworzyć i wyprodukować. Nie wiem dlaczego na Polske nie można zrobić piwa typu holba, litovel itp.czyli lekkie ale wyraziste fajnie chmielone i megapijalne. Niestety u nas jak nie utlenione partie to kwaśny syf ewentulanie megamocne killery. Trudno...
2021-04-10 13:13:40
Jan Olbracht Rzemieślniczy Kord Buffalo Trace Bourbon Barrel Agedawatar
max
starstarstar
Jan Olbracht Rzemieślniczy Kord Buffalo Trace Bourbon Barrel Aged
Szlachetne piwo. Wyczuwalny smak bourbona.
2021-04-10 12:49:49
Kur Zapiał Chmielneawatar
Gość
Kur Zapiał Chmielne
Dlaczego na etykiecie nie jest napisane ze jest to piwo apa bądz ipa! Spodziewałem się lagera. Napis chmielne wprowadza w błąd.
2021-04-10 12:11:27
Trzech Kumpli Double Califiaawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Trzech Kumpli Double Califia
Klasyczne złoto. Bardzo klarowne. Piana skromna, ale w normie. Mocny aromat cytrusowo żywiczny.
Średni gaz. Pełne. Słodowe. Lecz nie tylko. Atrakcje aromatyczne manifestują się i w smaku. Wszystko wytrawne i z goryczką. Słodycz z ostatnich szeregów próbuje się wysforować na przód, jednak nie ma szans. Kawał dobrego piwa.
2021-04-10 11:31:28
Litovel Premium 12°awatar
DoscGosc
starstarstarstarstar
Litovel Premium 12°
Kupowane w PL
ale i tak nie jest źle
trochę przegazowane, ale ciało jest na poziomie
w smaku chmielowość lekko przeważa nad słodem
2021-04-10 10:46:40
Cieszyn Lagerawatar
DoscGosc
starstarstarstarstar
Cieszyn Lager
Cieszynowi składam podziękowanie za etykietę i czytelne informacje o piwie. Ten lager jest lekki i przyjemny. Zbyt dużo się w nim nie dzieje, ale przy 11,5 blg wystarczy
smak jest zrównoważony, bardzo łagodny i przyjemny - raczej słodowy niz goryczkowy
2021-04-10 10:41:41
Pniewskieawatar
Gość
Pniewskie
W 5.21 2.20zl eclerc WERSJA BEZALKOHOLOWA

A:minimalnie jakiś aromat
S:to samo, wysycenie średnie, gorycz max 5 ibu

P:lepsze niż lechy czy okocimie czy vanpury ale dużo gorsze niż piwa z kategorii 1na100. Raczej w kierunku niemieckich bezalkow.Podobny w smaku jest do Perlenbachera nonalc.
2021-04-10 10:17:29
Lech Premiumawatar
Gość
Lech Premium
Fakt 10 lat temu było tak samo nie dobre jak i teraz. Szkoda ze Japończycy nie polepszyli smaku.
2021-04-10 08:59:36
Okocim Mocneawatar
Gość
Okocim Mocne
ta popierfala gunfem wlasnie 3 na kaca w biedronce kupilem i masakryczne jest juz chyba kustosz jest lepszy
2021-04-10 06:22:21
Cieszyński Porterawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Cieszyński Porter
Warka do 11.09.2020. Pity 7 m-cy po terminie.
Ciemne, klarowne bordo. Niezła, jasno brązowa, piana w ilości średniej. Aromat słodki, likierowo kawowy.
Sporo gazu. Puszyste. Słodkie umiarkowanie. Gorzka czekolada, kawa, paloność i goryczka. I rozgrzewanie od alkoholu. Może jakieś akcenciki sosu sojowego i suszonych owoców. W sumie konkretne, dobre piwo.
2021-04-10 06:06:14
Beczkowe Mocne 9%awatar
secca
starstarstarstarstar
Beczkowe Mocne 9%
Trzepacz trzepaczy. Jeśli uważasz, że potrafisz trzepać bo to ci się udaje od lat to się mylisz. Po dwóch będziesz wytrzepany jak dywan na wiosnę. Nie jest złe, tylko alkoholowo - słodowy posmak oraz mega wyczuwalny woltaż powodują, że ciężko odbiera się te piwko. Nie pije się go z przyjemnością. Gdyby smak przypominał bardziej piwo a alko był ładniej ukryty byłoby git.
2021-04-10 03:55:29
Beczkowe Mocne 9%awatar
secca
starstarstarstarstar
Beczkowe Mocne 9%
Nie, pewnie wszystkie rude marudy lądują na stole szefa. Dla desperatów zostaje ten cud browarnictwa.
2021-04-10 03:48:37
V.I.P. Original Mocneawatar
secca
starstarstarstarstar
V.I.P. Original Mocne
Piwo totalne. Tanie i poniewiera jak sąsiada denaturat w weekend. Niedościgniony ideał pstrongów. Polecany wszystkim tym, którzy w piątkowy wieczór myślą o porzuceniu przez białogłową, sadystycznym szefie, albo o rozpadającym się aucie.
2021-04-10 03:46:07
V.I.P. Original Mocneawatar
secca
starstarstarstarstar
V.I.P. Original Mocne
Dostać za darmo i mieć kopa jak po spotkaniu z Czagajewem:)
2021-04-10 03:40:48
Manufaktura Piwna Pivoawatar
secca
starstarstarstarstar
Manufaktura Piwna Pivo
Nie ma to jak dobre Pivo:) Dobre, aromatyczne piwo. Jednak niezbyt chmielowe. Najlepsze dostępne w Biedronce.
2021-04-10 03:36:40
BROKREACJA The Alchemistawatar
PotężnyBrowar
starstar
BROKREACJA The Alchemist
Witam serdecznie, dzisiaj Was tutaj zebrałem w celu oznajmienia jakości piwa o nazwie "The Alchemist". Zacznijmy od wyglądu:
Kolor: Złocisty, pszeniczny, mętny, światło idealnie uwydatnia energie bijącą z nalanego do kufla napoju chmielowego.
Pianka: Gruba gęsta pianka, pozostaje osad na ściankach, ładna biała.
Wygląd etykiety: Modern etykieta wykorzystująca aspekty asymetryczne, ograniczająca do wyprofilowanego obrysu postaci.
Podsumowując sekcję wyglądu, oceniam ją w skali od 1 do 10 cyfrą 9.
zapach: czuć intensywną goryczkę chmielu połączoną z cytrusowym aromatem.
smak: ok
2021-04-10 02:46:24
V.I.P. Original Mocneawatar
Gość
V.I.P. Original Mocne
Płacisz mało, kopie mocno. Czego więcej chcieć !
2021-04-10 01:15:28
Trzy Góry Premium Pale Aleawatar
Seeshay
starstarstarstarstar
Trzy Góry Premium Pale Ale
Prawie całkiem zgadzam się z opisem. Goryczka jak w dobrym pilsie. Wyczuwalne nuty mięty, eukaliptusa i może zestu jakiegoś cytrusa. Butelka litrowa z ozdobną etykietą. Polecam
2021-04-10 01:12:37
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
To się nazywa potężny smak. Nie zna życia ten, kto nie wypił takich 6 pod rząd. To piwo zasługuje na pokojową nagrodę Nobla.
2021-04-10 01:12:35
Lech Premiumawatar
Gość
Lech Premium
Konkretne piwko. Jedno z tych, które kupuje i wiem że będzie tak samo dobre jak 10 lat temu. Bzdura, że się pogorszyło. Widocznie trafiliście na gorszą partie. Najlżejsze piwo dobre na każdą okazje. Wchodzi dużo lżej niż wszelkie koncerniaki, nawet Heineken jest gorszy niż lech. Jak dla mnie lux
2021-04-10 01:07:37
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Piwo na talerzu – pomysły na pyszne dania ze słodem w tle

Kulinarne eksperymenty wymagają pewnej dozy odwagi, ale przede wszystkim –fantazji. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich znajomych niecodziennym daniem podczas kolacji czy wspólnego wypadu na grilla – sprawdź koniecznie nasze propozycje, które przedstawimy wraz z szefem kuchni.


W ostatnim czasie obserwujemy w Polsce wzrost zainteresowania piwowarstwem. Odkrywamy z lubością nowe smaki, słody i chmiele, a szerzej dotąd nieznane gatunki piw stają się naszymi ulubionymi. Coraz częściej okazuje się jednak, że piwo znajduje swoje miejsce nie tylko w naszych domowych barkach, ale również w kuchni. Popularny trunek staje się nieodłącznym składnikiem kulinariów –podobnie jak wino – jako element przyrządzania marynat do mięs, bądź pomysłowy dodatek do deserów. W świetle najnowszych badań fakt ten nie jest wyłącznie smakowity, ale również… zdrowy. Jaksię okazuje, marynowanie mięsa w piwie przed pieczeniem na grillu sprawia, że o połowę spada ilość szkodliwych substancji powstających podczas późniejszego grillowania.


Potrawy, które powstają na bazie piwa opierają się jednak nie tylko na kompozycjach ziół i słodu. Istnieje cały wachlarz możliwości gastronomicznych, aby wpleść ten szlachetny trunek do codziennych dań. Piwne naleśniki? Nic prostszego! Wystarczy wykorzystać naszego „głównego bohatera” zamiast mleka. Dzięki temu naleśniki zyskają na puszystości. Jeśli mamy ochotę na bardziej sycące danie główne, piwo doskonale odnajdzie się w towarzystwie naszych ulubionych przypraw do marynaty, a także znakomicie wzbogaci smak żeberek pieczonych w miodowej zalewie. W przypływie ekstrawagancji możemy spróbować kurczaka nadziewanego... piwem! Wystarczy nasadzić tuszkę na otwartą butelkę i wstawić do piekarnika. Butelka podczas pieczenia powinna stać, więc bądźmy ostrożni lub dobrze umocujmy konstrukcję.

Z domieszką piwa przygotowuje się także desery czy dania na słodko.

-Jedną z ciekawszych propozycji jaką serwuję są racuchy piwne zjabłkami, cynamonem i sosem waniliowym z pieprzem –mówi Rafał Kosiński, szef kuchni w Restauracji Browar Lubicz w Krakowie. –To z pewnością przysmak, który znany jest wszystkim jeszcze z dzieciństwa, ale podany w takiej formie zyskuje uznanie także wśród starszych Gości naszej restauracji –mówi.


Aby smak piwa mógł w pełni wybrzmieć w potrawie, należy także zadbać o dobór odpowiednich składników. Pamiętać trzeba o zakupie świeżych produktów, najlepiej tego samego dnia, w którym planujemy przyrządzić browarny przysmak. Świetnie sprawdzą się tu produkty regionalne: oscypki, kiełbasy, dziczyzna, które można wykorzystać jako doskonałą bazę do stworzenia nowej jakości wswojej kuchni i ożywienia tradycyjnych potraw.


-Nie wyobrażam sobie przygotowywania dań rybnych bez świeżej ryby, która przywożona jest do mnie prosto ze stawu hodowlanego. Pstrąg, którego przyrządzam w Restauracji, z prażonymi migdałami i duszonymi na maśle warzywami, dostarczany jest z Ojcowa. Takie połączenie nie może się nie udać –chwali Rafał Kosiński.

Jak przypomina nasz ekspert, piwo od wieków towarzyszyło polskiej kuchni, a możliwość gotowania w restauracji tak ściśle związanej z tym napojem skłania do przypominania o tej tradycji, co bardzo chętnie czyni.
-Właściwie w każdym przepisie z naszej kuchni możemy odnaleźć elementy piwne. Mam kilku faworytów, np. golonka duszona w pszenicznym piwie, kaszotto ze słodem czy kaczka z żurawiną i cydrem. O tym, co jest najlepsze decydują jednak nasi Goście– podsumowuje Rafał Kosiński.

Warto podkreślić, że gotowanie z zastosowaniem czy to piwa, czy samego słodu wymaga przede wszystkim chęci i sympatii do kulinariów. Jakto zwykle bywa – w kuchni potrzebne jest wyczucie oraz wyobraźnia, ale nie powinno to nikogo odstraszać. Piwo może być również bardzo wdzięcznym urozmaiceniem naszych codziennych dań, które dzięki niemu znów zaczną zachwycać podniebienia.

Wskazówki eksperta przydadzą się na pewno wszystkim tym, którzy jeszcze tej jesieni pragną rozpalić swojego grilla ze znajomymi, albo znaleźć nową inspirację do gotowania jesiennych przysmaków. 

Szymon Trzepla

wykonanie choruzy.pl © 2010