Czy wiesz, że...

W październiku 1814 roku, na skutek uszkodzenia zabezpieczającej obręczy z kadzi, wypłynęła rzeka portera, która zniszczyła okoliczne zabudowania. Osiem osób zmarło na skutek utonięcia, odniesionych obrażeń lub zatrucia alkoholem.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
bezi2612
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Gubernija Velvet Brown Aleawatar
Gość
Gubernija Velvet Brown Ale

Miało być ALE, ale podchodzi pod koźlaka,,,,ogólnie ten browar jest problematyczny - nic nie smakuje tak jak wskazuje etykieta, ale nie można powiedzięc że jest fatalne. Na tle kiepskich koncerniaków biorąc pod uwagę cenę (tylko niewiele więcej od byle jakiego piwa) można sięgnąc. Ale nie ma co liczyć na jakieś walory smakowe. Ktoś napisał że to ciemne piwo.... no nie wiem jęśli Warka Strong jest ciemnym piwem to także i to jest ciemne i postawiłbym je na jednej pólce z Warką Strong. Sięgam bardzo rzadko, a jak sprubuję to potem przez kilka tygodni pamiętam żeby jednak wybrać coś innego. Takie bardzo przeciętne piwo, bez zachwytu ale i narzekać nie można
2024-02-24 01:13:21
Namysłów Kuflowe Mocneawatar
Gość
Namysłów Kuflowe Mocne

Albo są różne partie albo jest jakaś degrengolada. Znam to piwo, na przekór wszystkim go konsumuje gdzieś tak od 2016 roku. Ono było znośne, mogłem powiedzieć że przy mocy 7.2 da się to pić i jest o level wyżej niże te wszystkie wynalazki w plastikach. Tymczasem od jakiegoś czasu nie jest 7.2 a 7.0. Nie żebym tęsknił za 0.2 ale to już daje do myślenia - proces produkcyjny jest inny (cokolwiek by to miało znaczyć przy takim piwie). Dziś popijam kuflowe i gęba mi się krzywi. Jakbym Mocarza pił. Moczarza niemalże
2024-02-24 01:02:05
Maryensztadt Projekt Barrel Aged Barley Wine Laphroaig Whiskyawatar
KosmanUniacz
starstarstarstarstar
Maryensztadt Projekt Barrel Aged Barley Wine Laphroaig Whisky

Warka 20/11/2024 kupione w Auchan za 5zł. Genialna cena.
Piana wysoka, drobno-pęcheżykowa, opada dość szybko ale na szerokim pokalu, brunatny, podchodzi pod czerwony, kolor.
Wiśnia w pierwszym smaku, wyraźna, wręcz niczym sok, w czym pomaga bardzo mała ilość ciała. Lekkie, przyjemne, lekko alkoholowe. Niestety brakuje tutaj banana który był w innej wersji tego Barley, a który świetnie komponował całość. Wiśnia, jednakże, również dobrze się komponuje. Bardzo dobre.
2024-02-24 00:25:53
Perła Exportawatar
Gość
Perła Export

Piwo wyróżnia się z tłumu i to chyba największa zaleta tego piwa. Producent wie co robi. Generalnie to duży plus.
2024-02-24 00:19:15
Piwny Bączekawatar
Gość
Piwny Bączek

ja śpiewam hop hop dino dino baw się w coś fajnego bączek to jest nic nie normalnego hop hop....
2024-02-24 00:12:19
Stout Leven Imperial Stoutawatar
Igos86
starstarstarstarstar
Stout Leven Imperial Stout

Czarny kolor, brak transparentności. Piana duża gęsta jasno brązowa. Wyraźny czekoladowy, kawowy aromat, lekko słodkawy, palony chleb.
W smaku rześki ,lekki , troszkę wyczuwalna moc ,ale w tym pozytywnym znaczeniu , nie jest bardzo słodki, powiedziałbym ,że nawet delikatnie kwaskowaty , wyczuwalna goryczka, wszystko jednak dobrze zbalansowane. Smak Kawy i czekolady oraz palonego chleba.
2024-02-23 23:44:40
Samson 1795 Czech Dark Lager awatar
BobiQ68
starstarstarstarstar
Samson 1795 Czech Dark Lager

...no i musiałem podnieść do 7-ki :-), bo u mnie jest jeszcze jedno kryterium, którego tutaj brak ;-) JAKOŚĆ do CENY :-D
2024-02-23 23:42:08
Samson 1795 Czech Dark Lager awatar
BobiQ68
starstarstarstarstar
Samson 1795 Czech Dark Lager

No ale już za cenę 1,29 z Bakomy to pić, pić i jeszcze raz pić :-D..prawie tańsze niż woda ;-)
2024-02-23 23:28:53
Maryensztadt New Black Orange Stoutawatar
Malammore
starstarstarstarstar
Maryensztadt New Black Orange Stout

Brązowe, na rantach lekko prześwitujące, piana szybko całkiem zanika. Aromat z butelki pomarańcz, z pokalu mleczna czekolada i pomarańcz lekko w tle. W smaku kawowe, trochę mlecznej czekolady, fajna kawowa paloność. Niskie wysycenie, pije się całkiem przyjemnie.
2024-02-23 23:15:06
Nepomucen Wonderful Barley Wine with Cherry & Cococa Nibsawatar
SoupDog
starstarstarstarstar
Nepomucen Wonderful Barley Wine with Cherry & Cococa Nibs

Ależ się tu dzieje. Jest paloność, są suszone owoce, są wyraźne melanoidyny. Do tego jest słabe, ale zawsze wysycenie CO2, a to rzadkość przy tych parametrach i chwała NEPO za to, bo wreszcie barley wine nie smakuje jak syrop, tylko jak piwo. Jest też lacing. Jest słodycz i jest przypalona skórka od chleb, mam wrażenie, że to Wonderfull to naspeedowany quadrupel. I taki sztos kosztuje 12 zł za 0,5l w Lidlu. Poproszę więcej.
2024-02-23 23:08:16
Nook Tajemniczy Ogródawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Nook Tajemniczy Ogród

Aromat kawa, czekolada, kakao. W smaku słodkie, czekolada deserowa i mleczna. Trochę za słodkie, ulep to nie jest, alkohol świetnie ułożony. Dorwałem w Auchan za 11 zł. dobra cena jak na RiS.
2024-02-23 22:56:48
Cornelius Hazy APA (dawniej Cornelius APA)awatar
BobiQ68
starstarstarstarstar
Cornelius Hazy APA (dawniej Cornelius APA)

Piłem w innej butli zakupione w sympatycznej cenie w Dino..zapewne jeszcze do niego powrócę gdyż niczego mu nie brakuje :-)
2024-02-23 22:17:51
Desperados Masawatar
Gość
Desperados Mas

Bardzo dobre piwko. Szkoda, że niedostępne w Polsce.
2024-02-23 21:51:22
Desperados Originalawatar
Gość
Desperados Original

Nowy smak w którym tequila została zastąpiona aquardiente tragedia. Więcej Desperdosa nie kupię.
2024-02-23 21:49:38
Fortuna czarne cold brew coffeeawatar
Novy80
starstarstarstarstar
Fortuna czarne cold brew coffee

Po wlaniu ładna piana ale chwilowa. Aromat kawowy. W smaku też mocno zdominowany przez kawę a że jestem kawoszem to mi odpowiada. Miła odmiana
2024-02-23 21:19:50
Spółdzielczy Pewni Dobrego Foreign Extra Stoutawatar
wujaniek
starstarstarstarstar
Spółdzielczy Pewni Dobrego Foreign Extra Stout

Lekka goryczka czuć czekolade i jakieś palone nuty smakowe. Całkiem dobrze się pije.
2024-02-23 21:12:00
Harnaś Jasne Pełneawatar
Spokoloko
starstarstarstarstar
Harnaś Jasne Pełne

Harnaś powinien robić wszelkiego rodzaju piwa przeniczne, byłby w tym naprawdę dobry skoro i w zwykłym lagerze umieszcza smak banana i gumy balonowej
2024-02-23 20:55:18
Pinta Shiny Nightawatar
lucalinvail
starstarstarstarstar
Pinta Shiny Night

Z butelki wyczuć da się jakiś dziwny owocowo-kwiatowy aromat, na szczęście ze szkła jest prawilnie - z przodu nafta i słonecznik, z tyłu paloność i cytrusy. Po głębokim zaciągnięciu wchodzi żywica w typie runa leśnego. Wygląd bez zastrzeżeń - czerń i kożuszek piany w kolorze beżu.

W smaku jest galancie, chociaż nie jest to level Hop Pokus, czy Żytorillo. "Tłusto", półwytrawnie, cytrusowo i z wyraźną albedową goryczką na finiszu. Drażni mnie tylko ten kwiat w aromacie, ale widocznie któryś z chmieli poszedł w byliny. Już kiedyś pisałem, że Pinta umie w BIPki, chyba tylko te z Zakładowego mi bardziej smakują.
2024-02-23 20:42:42
Lubrow Circle Coast IPAawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Lubrow Circle Coast IPA

Aromat jakoś nie powala, trochę dojrzałych owoców, melon, ananas. W smaku wytrawnie, owocowo i dość fajna, zalegająca goryczka.
2024-02-23 20:39:30
Havlíčkův Brod Rebel Originál Premium 12°awatar
ezavv
starstarstarstarstar
Havlíčkův Brod Rebel Originál Premium 12°

Rebel - hebel; pijalne z efektem szampańskim (czuć bąbelki)
2024-02-23 20:36:28
© ocen-piwo.pl 2017

Piwo na talerzu – pomysły na pyszne dania ze słodem w tle

Kulinarne eksperymenty wymagają pewnej dozy odwagi, ale przede wszystkim –fantazji. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich znajomych niecodziennym daniem podczas kolacji czy wspólnego wypadu na grilla – sprawdź koniecznie nasze propozycje, które przedstawimy wraz z szefem kuchni.


W ostatnim czasie obserwujemy w Polsce wzrost zainteresowania piwowarstwem. Odkrywamy z lubością nowe smaki, słody i chmiele, a szerzej dotąd nieznane gatunki piw stają się naszymi ulubionymi. Coraz częściej okazuje się jednak, że piwo znajduje swoje miejsce nie tylko w naszych domowych barkach, ale również w kuchni. Popularny trunek staje się nieodłącznym składnikiem kulinariów –podobnie jak wino – jako element przyrządzania marynat do mięs, bądź pomysłowy dodatek do deserów. W świetle najnowszych badań fakt ten nie jest wyłącznie smakowity, ale również… zdrowy. Jaksię okazuje, marynowanie mięsa w piwie przed pieczeniem na grillu sprawia, że o połowę spada ilość szkodliwych substancji powstających podczas późniejszego grillowania.


Potrawy, które powstają na bazie piwa opierają się jednak nie tylko na kompozycjach ziół i słodu. Istnieje cały wachlarz możliwości gastronomicznych, aby wpleść ten szlachetny trunek do codziennych dań. Piwne naleśniki? Nic prostszego! Wystarczy wykorzystać naszego „głównego bohatera” zamiast mleka. Dzięki temu naleśniki zyskają na puszystości. Jeśli mamy ochotę na bardziej sycące danie główne, piwo doskonale odnajdzie się w towarzystwie naszych ulubionych przypraw do marynaty, a także znakomicie wzbogaci smak żeberek pieczonych w miodowej zalewie. W przypływie ekstrawagancji możemy spróbować kurczaka nadziewanego... piwem! Wystarczy nasadzić tuszkę na otwartą butelkę i wstawić do piekarnika. Butelka podczas pieczenia powinna stać, więc bądźmy ostrożni lub dobrze umocujmy konstrukcję.

Z domieszką piwa przygotowuje się także desery czy dania na słodko.

-Jedną z ciekawszych propozycji jaką serwuję są racuchy piwne zjabłkami, cynamonem i sosem waniliowym z pieprzem –mówi Rafał Kosiński, szef kuchni w Restauracji Browar Lubicz w Krakowie. –To z pewnością przysmak, który znany jest wszystkim jeszcze z dzieciństwa, ale podany w takiej formie zyskuje uznanie także wśród starszych Gości naszej restauracji –mówi.


Aby smak piwa mógł w pełni wybrzmieć w potrawie, należy także zadbać o dobór odpowiednich składników. Pamiętać trzeba o zakupie świeżych produktów, najlepiej tego samego dnia, w którym planujemy przyrządzić browarny przysmak. Świetnie sprawdzą się tu produkty regionalne: oscypki, kiełbasy, dziczyzna, które można wykorzystać jako doskonałą bazę do stworzenia nowej jakości wswojej kuchni i ożywienia tradycyjnych potraw.


-Nie wyobrażam sobie przygotowywania dań rybnych bez świeżej ryby, która przywożona jest do mnie prosto ze stawu hodowlanego. Pstrąg, którego przyrządzam w Restauracji, z prażonymi migdałami i duszonymi na maśle warzywami, dostarczany jest z Ojcowa. Takie połączenie nie może się nie udać –chwali Rafał Kosiński.

Jak przypomina nasz ekspert, piwo od wieków towarzyszyło polskiej kuchni, a możliwość gotowania w restauracji tak ściśle związanej z tym napojem skłania do przypominania o tej tradycji, co bardzo chętnie czyni.
-Właściwie w każdym przepisie z naszej kuchni możemy odnaleźć elementy piwne. Mam kilku faworytów, np. golonka duszona w pszenicznym piwie, kaszotto ze słodem czy kaczka z żurawiną i cydrem. O tym, co jest najlepsze decydują jednak nasi Goście– podsumowuje Rafał Kosiński.

Warto podkreślić, że gotowanie z zastosowaniem czy to piwa, czy samego słodu wymaga przede wszystkim chęci i sympatii do kulinariów. Jakto zwykle bywa – w kuchni potrzebne jest wyczucie oraz wyobraźnia, ale nie powinno to nikogo odstraszać. Piwo może być również bardzo wdzięcznym urozmaiceniem naszych codziennych dań, które dzięki niemu znów zaczną zachwycać podniebienia.

Wskazówki eksperta przydadzą się na pewno wszystkim tym, którzy jeszcze tej jesieni pragną rozpalić swojego grilla ze znajomymi, albo znaleźć nową inspirację do gotowania jesiennych przysmaków. 

Szymon Trzepla

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.