Czy wiesz, że...

Najwyższa puszka, wyprodukowana dla australijskiego Guinnessa miała wysokość 4,27m, średnicę 1,78m i pojemność 2052 litrów piwa.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Browariusz
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Trzy Góry Manufakturowe Aleawatar
Gość
Trzy Góry Manufakturowe Ale
jałowiec niewyczuwalny zapach karmelowy lekko orzechowy smak karmel lekka goryczka piwo ok nic specjalnego zwykle ALE
2022-01-18 13:09:43
10,5 (Dziesięć i pół)awatar
Sheggorath
starstarstarstarstar
10,5 (Dziesięć i pół)
Jedno trzeba przyznać - chociaż kiepskie i nadaje się jedynie do wylania, to jednak to piwo jest chyba najlepszym trollem na całym polskim rynku. Nic tak nie poprawia humoru jak czytanie komentarzy Zenków, którzy myśleli, że to ma 10,5% alkoholu, a w domu okazało mniej niż 5% i teraz są wielce rozczarowani. xD
2022-01-18 13:07:57
Żubrawatar
Gość
Żubr
Pyszne piwko, najlepsze do upału ale w zimie też można sobie chlupnąć. Polecam każdemu smakoszowi piw. Dziękuje i pozdrawiam. Białystok moim miastem, Białystok moim życiem!!
2022-01-18 12:54:36
Szantowe mocne 7,2%awatar
Gość
Szantowe mocne 7,2%
W 9.22 2.10 zl Dino

A:artefakty fermentacji, zielone jabłko itd
S:kwaśne, zielone jabłko, przykryte słodyczą , na końcu goryczka max 10 ibu zalegająca

P:lepsze niż każdy koncern także Van Pur, lepsze niż Głubczyce, przegrywa z Połczynem czy Amberem. Nie boli głowa ani flaki.
2022-01-18 12:23:39
Piwo jasne szantowe 4,2%awatar
Gość
Piwo jasne szantowe 4,2%
W 8.22 2zl Dino

A:niewielki,mineralny
S:niewielki, trochę artefaktów fermentacji, mineralnosc, ibu od 5-10

P:lekkie piwo w smaku, wytrawne, brak chmielu na smak powoduje ze odbiór jest typowo nie czeski. Oczywiście lepsze niż koncernowe odpowiedniki, bo jakiś smak jest.

Mozna znacznie polepszyć to piwo jednak podnosząc ekstrakt i dodać słodu specjalnego, koszty minimalnie wyższe, jeżeli nie chcą użyć chmielu.
2022-01-18 10:57:37
Zlaty Bažant ’73awatar
JarekPro
star
Zlaty Bažant ’73
Fajne piwko, rzecz jasna bardzo podobne do dyszki, troszkę więcej słodu.
2022-01-18 10:18:17
Zlatý Bažant Svetlé 10%awatar
JarekPro
star
Zlatý Bažant Svetlé 10%
Mój ulubiony koncerniak. Z powodu zamieszkania często bywam na Słowacji (o ile jest to możliwe z powodów pandemicznych). Lekkie, mały woltaż, orzeźwiajace, jestes jakaś tam goryczka. No naprawde jak na lager jest to solidne piwko, a dodając do tego cenę (0.45 euro) to już w ogóle powala nasze koncerniaki.
2022-01-18 10:13:31
Piwo jasne szantowe 4,2%awatar
Gość
Piwo jasne szantowe 4,2%
Źle zesłodowany jęczmień. Piwo nadaje się do wylania do zlewu! ocena 1/10
2022-01-18 06:38:52
Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbockawatar
VapoRR
starstarstarstarstar
Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock
Barwa: rubinowa, czerwonego wina. Ładna klarowność, niemiecka ;)

Piana: bardzo obfita, dobrej, nawet bardzo dobrej jakości. Nie jest to czysta biel, ecru raczej. Opada w tempie średnim, ale cały czas na całkiem niezłym poziomie utrzymuje się. Lacing może nie perfekcyjny, ale wysokich lotów.

Aromat: mocno okopcona szynka. Taka z prawdziwego pieca wędzarniczego, wiejskiego. Dużo spalenizny nawet. Przypomniał mi się nawet epizod z życia, kiedy wąchałem książki/zeszyty uratowane z domu, w którym palił się dach (i nie tylko). Emocje jak widać niemałe. Poza tym trochę karmelu od słodu w oddali.

Smak: tutaj wędzonka mięsna dalej obecna, ale już na mniejszym poziomie. Jest nieco czarnego chleba, palonego słodu, kawy. Swój delikatny akcent mają też przypalane marshmallow. Karmel jak i lekka kwaskowość na poziomie akceptowalnym.

Odczucie w ustach: wysycenie na odpowiednim poziomie. Nie ma efektu szczypania, jednocześnie piwo nie jest całkowicie płaskie. Występuje całkiem pokaźna goryczka. Piwo nie jest bardzo mocno treściwe, ale jego profil jest dość ciężki. Sporo się dzieje, jednak pijalność powyżej przeciętnej. Jak na koźlaka osiągnięcie godne pochwały. Mocny i oryginalny punkt tego legendarnego browaru.



2022-01-18 02:15:42
Gwarek Szeryf Pola Przodowyawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Gwarek Szeryf Pola Przodowy
Wygląd: jansa słomka, mocno zmętnione, piana spora ale grubopęcherzykowa, szybko się redukuje, jakiś lacing zostaje
Zapach: bardzo wątły, zbożowy, mleczny, delikatne nuty białych owoców i cytryny z pomelo
Smak: Goryczki zero, bardzo wodniste, za to puszyste, nachmielenie takie jak w zapachu słabe, średniak, ale pijalny.
2022-01-18 02:03:18
Gubernija White Ale awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Gubernija White Ale
Wygląd: blada słomka, w opór jasne i prawie nie zmętnione, raczej opalizujące, piana, ok, jakiś lacing
Zapach: prawie bezzapachowe, może jakaś nut brzoskwini i jakas słodka, pszeniczna
Smak: bardzo wodniste, ale gładkie, w smaku też taka nuta brzoskwiniowa, Engelman dodawał aromatu brzoskwiniowego do wita, może to taki litewski patent. Smakuje po prostu jak białe żywca, wita za bardzo nie przypomina.
2022-01-18 00:57:51
Kustosz Jasneawatar
Gość
Kustosz Jasne
mocne i tanie, na co narzekacie
2022-01-18 00:46:09
Cortes Extraawatar
Jakubczyk
starstarstarstar
Cortes Extra
Prawda, Van Pur śłynie z niezbyt wybitnej Łomży i piw dla meneli (Karpackie, Śląskie, a po przejęciu browaru Braniewo również Kuflowe). Jednak Cortes fajnie wypełnia nisze lekkich mało nachmielonych lagerów, w Polsce, które dobrze sobie radzą w Ameryce.
2022-01-18 00:25:44
Obolon Świtłeawatar
Borsuk77
starstarstarstarstar
Obolon Świtłe
Puszka, daty: 30.11.2021 i 30.11.22, więc piwo całkiem świeże.

Wygląd - klarowne, kolor słomkowy, średnie wysycenie, piana niewysoka i znika dość szybko niemal do zera (jest lacing). Aromat - słodowo-chlebowy, delikatne nuty ziołowe, profil czysty - dość przyjemny, ale też i zbyt delikatny. Smak - trochę kwasku, potem trochę słodu i nieco goryczki i ziół; profil czysty.

Całość oceniam na 6-, ocena przyzwoita jak na eurolagera; liczyłem, że będzie więcej goryczki i że pojawi się słodowa kontra w smaku, że to będzie coś bardziej jak czeska jedenastka niż zwykły lager.
2022-01-18 00:17:58
Cortes Extraawatar
Jakubczyk
starstarstarstar
Cortes Extra
Aromat chmielowo kukurydziany, dość przyjemny i lekk. Zasadniczo chmiel było czuć wyłącznie w momencie otwarcia butelki. Po przelaniu wysycenie dość niskie. W smaku słodkie, słodowo-kukurydziane. Goryczka znikoma. Słodycz kukurydzy ze słodyczą mleka ryżowego. Ogólnie spoko, ale Corona wydawała mi się bardziej kwaskowa i wytrawna, jednak jest od pierwowzoru pełniejsze w smaku. Ze względu na cenę (1,99) w Lidlu i na to, że nie jest z Meksyku daję 7/10 w swojej kategorii oczywiście.
2022-01-18 00:16:35
Rock Browar Jarocin Śliwka & Koniak Dont Fall Down Porter Bałtycki awatar
Orzelek
starstarstarstarstar
Rock Browar Jarocin Śliwka & Koniak Dont Fall Down Porter Bałtycki
Wygląd: barwa czarna, brak piany przy nalewaniu.

Aromat: mleczna czekolada, pumpernikiel, miód, powidła śliwkowe. Zarówno w butelce i jak i w szkle aromat mało intensywny, ledwo wyczuwalny.

Smak: śliwka, gorzka czekolada, na finiszu lekka palono-kawowa goryczka. Jest lekkie rozgrzewanie alkoholowe. Po dłuższym ogrzaniu w szkle, przy piciu pojawia się odczucie beczki po szlachetnym alkoholu (koniak, rum).

Aromat bardzo słaby, trzeba było czekać, aby cokolwiek poczuć. Porównując do pitego wcześniej Porteru Bałuckiego, to w "Śliwka & Koniak" smak jest bardziej "porterowy". Jest również beczka, ale nie tak intensywna jak w Porterze Bałuckim.
2022-01-18 00:01:30
Trzech Kumpli Björnawatar
orsi1
starstar
Trzech Kumpli Björn
piję bjorn z lipca 20', no i jak dla mnie już jest sztosik. Barwa czarna smoła z delikatnymi refleksami pod światło u dna. Piwo gęste pięknie oblepiające szkło. Piana zredukowana prawie że do zera, wysycenie średnio niskie. Czuć tropikalność, nuty brandy, kawę, czuć muscovado i rum, może rodzynki? W mniejszej części wanilię. Im dłużej się pije tym bardziej na wierzch wychodzi szlachetny alkohol, a wraz z tym alkoholem wyraźne akcenty rumowe. Grzeje, ale wcale to nie przeszkadza. Czy lepszy by był po dłuższym leżakowaniu? Z pewnością.
2022-01-17 23:59:36
Piwoteka Porter Bałuckiawatar
Orzelek
starstarstarstarstar
Piwoteka Porter Bałucki
Wygląd: barwa ciemnobrązowa, piana niska tworząca pierścień wokół szkła.

Aromat: śliwki, wanilia, odrobina karmelu, miód, wytrawny alkohol (sherry, brandy).

Smak: na początku kawa ziarnista na średniej intensywności, dalej wiśnie, śliwki. Na finiszu czuć nuty beczkowe.

Data ważności: 27/05/2020 r. Data zakupu: 01/2019 r.

Jestem mile zaskoczony tym, co stało się z tym piwem po trzyletnim leżakowaniu. Piwo dojrzało w kierunku beczki, wytrawnego alkoholu. Podejrzewam, że to zasługa płatków dębowych Sherry w składzie, które zmieniły profil piwa (brak deklarowanych na etykiecie "czekoladowo-kawowych smaków z wyraźną goryczką"). Gdybym dostał to piwo do spróbowania w ślepym teście, to pomyślałbym, że to wersja typowo "beczkowa", bo moje odczucia smakowe wyraźnie to sugerują.

Decyzja o przekazaniu piwa na leżak okazała się trafna. Smakował wybornie.
2022-01-17 23:52:28
Moczybroda Jack Mangowawatar
Gość
Moczybroda Jack Mangow
aromat przyjemny niezbyt mocny. Mętne ciemnej barwy z wysoką pianą. w smaku bardzo słodkie można powiedzieć że nawet mdławe mango kojarzy się z sokami dla dzieci jakiś gęsty owocowy przecier dynia?! na finiszu wyczuwalna goryczka i ziołowa świeżość chmielów
2022-01-17 22:26:53
Duch Podhala Piwo Niefiltrowaneawatar
Gość
Duch Podhala Piwo Niefiltrowane
Smaczne
Kupiłbym napewno jeszcze nie jeden raz.
Szkoda tylko że kupiłem 1 sztukę na próbę.
Ale znalazłem wysyłkowo i kupię więcej.
Polecam
2022-01-17 22:08:40
© ocen-piwo.pl 2017

Piwo na talerzu – pomysły na pyszne dania ze słodem w tle

Kulinarne eksperymenty wymagają pewnej dozy odwagi, ale przede wszystkim –fantazji. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich znajomych niecodziennym daniem podczas kolacji czy wspólnego wypadu na grilla – sprawdź koniecznie nasze propozycje, które przedstawimy wraz z szefem kuchni.


W ostatnim czasie obserwujemy w Polsce wzrost zainteresowania piwowarstwem. Odkrywamy z lubością nowe smaki, słody i chmiele, a szerzej dotąd nieznane gatunki piw stają się naszymi ulubionymi. Coraz częściej okazuje się jednak, że piwo znajduje swoje miejsce nie tylko w naszych domowych barkach, ale również w kuchni. Popularny trunek staje się nieodłącznym składnikiem kulinariów –podobnie jak wino – jako element przyrządzania marynat do mięs, bądź pomysłowy dodatek do deserów. W świetle najnowszych badań fakt ten nie jest wyłącznie smakowity, ale również… zdrowy. Jaksię okazuje, marynowanie mięsa w piwie przed pieczeniem na grillu sprawia, że o połowę spada ilość szkodliwych substancji powstających podczas późniejszego grillowania.


Potrawy, które powstają na bazie piwa opierają się jednak nie tylko na kompozycjach ziół i słodu. Istnieje cały wachlarz możliwości gastronomicznych, aby wpleść ten szlachetny trunek do codziennych dań. Piwne naleśniki? Nic prostszego! Wystarczy wykorzystać naszego „głównego bohatera” zamiast mleka. Dzięki temu naleśniki zyskają na puszystości. Jeśli mamy ochotę na bardziej sycące danie główne, piwo doskonale odnajdzie się w towarzystwie naszych ulubionych przypraw do marynaty, a także znakomicie wzbogaci smak żeberek pieczonych w miodowej zalewie. W przypływie ekstrawagancji możemy spróbować kurczaka nadziewanego... piwem! Wystarczy nasadzić tuszkę na otwartą butelkę i wstawić do piekarnika. Butelka podczas pieczenia powinna stać, więc bądźmy ostrożni lub dobrze umocujmy konstrukcję.

Z domieszką piwa przygotowuje się także desery czy dania na słodko.

-Jedną z ciekawszych propozycji jaką serwuję są racuchy piwne zjabłkami, cynamonem i sosem waniliowym z pieprzem –mówi Rafał Kosiński, szef kuchni w Restauracji Browar Lubicz w Krakowie. –To z pewnością przysmak, który znany jest wszystkim jeszcze z dzieciństwa, ale podany w takiej formie zyskuje uznanie także wśród starszych Gości naszej restauracji –mówi.


Aby smak piwa mógł w pełni wybrzmieć w potrawie, należy także zadbać o dobór odpowiednich składników. Pamiętać trzeba o zakupie świeżych produktów, najlepiej tego samego dnia, w którym planujemy przyrządzić browarny przysmak. Świetnie sprawdzą się tu produkty regionalne: oscypki, kiełbasy, dziczyzna, które można wykorzystać jako doskonałą bazę do stworzenia nowej jakości wswojej kuchni i ożywienia tradycyjnych potraw.


-Nie wyobrażam sobie przygotowywania dań rybnych bez świeżej ryby, która przywożona jest do mnie prosto ze stawu hodowlanego. Pstrąg, którego przyrządzam w Restauracji, z prażonymi migdałami i duszonymi na maśle warzywami, dostarczany jest z Ojcowa. Takie połączenie nie może się nie udać –chwali Rafał Kosiński.

Jak przypomina nasz ekspert, piwo od wieków towarzyszyło polskiej kuchni, a możliwość gotowania w restauracji tak ściśle związanej z tym napojem skłania do przypominania o tej tradycji, co bardzo chętnie czyni.
-Właściwie w każdym przepisie z naszej kuchni możemy odnaleźć elementy piwne. Mam kilku faworytów, np. golonka duszona w pszenicznym piwie, kaszotto ze słodem czy kaczka z żurawiną i cydrem. O tym, co jest najlepsze decydują jednak nasi Goście– podsumowuje Rafał Kosiński.

Warto podkreślić, że gotowanie z zastosowaniem czy to piwa, czy samego słodu wymaga przede wszystkim chęci i sympatii do kulinariów. Jakto zwykle bywa – w kuchni potrzebne jest wyczucie oraz wyobraźnia, ale nie powinno to nikogo odstraszać. Piwo może być również bardzo wdzięcznym urozmaiceniem naszych codziennych dań, które dzięki niemu znów zaczną zachwycać podniebienia.

Wskazówki eksperta przydadzą się na pewno wszystkim tym, którzy jeszcze tej jesieni pragną rozpalić swojego grilla ze znajomymi, albo znaleźć nową inspirację do gotowania jesiennych przysmaków. 

Szymon Trzepla

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.