Czy wiesz, że...

Eksperci szacują, że w Belgii krajobraz piwny jest najbardziej różnorodny na świecie. Można tam wyróżnić ok. 800 styli piwnych. W żadnym innym kraju piwa nie podaje się także w tak wielu różnych rodzajach szkła. Właściwie dla każdego stylu piwnego przeznaczone jest inne, by wydobyć wyjątkowe smaki i aromaty.

Najnowsze komentarze

DAB Exportawatar
K1
starstarstarstarstar
DAB Export
Przyjemne piwko.
Smak łagodny, lekka goryczka, dość niskie wysycenie.
Bardzo pijalne.
2019-08-25 21:48:58
Warka Strongawatar
Til
starstarstarstarstar
Warka Strong
Ronaldinio rządzi, znaczy rządził.
2019-08-25 21:43:27
Pinta Quatroawatar
TomAS
starstarstarstarstar
Pinta Quatro
Gdyby pinta się zdecydowała dać trochę więcej chmielu na goryczkę i aromat, to byłoby to, moje pierwsze piwo któremu dał bym: same dychy - 10,10,10
2019-08-25 21:34:55
Lubuskie Czekoladoweawatar
Dasio
starstar
Lubuskie Czekoladowe
Piwo o smaku czekoladowym bez smaku czekolady
2019-08-25 21:31:31
Gorzka Prawda Ipeł Sencha awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Gorzka Prawda Ipeł Sencha
Piana biała, drobnoziarnista, wysoka na około centymetr, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca ładny i trwały lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza miodowa, nieklarowne i nieprzejrzyste, mocno zmętnione. W zapachu na pierwszym planie żywiczne oraz karmelowe klimaty, są również dość wyraźne herbaciane akcenty, ziołowe aromaty, podbudowa słodowa. W smaku mocno żywiczna wersja stylu, mamy też sporo karmelu, goryczka dość mocno zalegająca o profilu ziołowym, trochę zanikają natomiast herbaciane posmaki, które są wyczuwalne jedynie na finiszu, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel niestety zwykły biały, etykieta również w białej kolorystyce z tytułowym piesełem na froncie, ciekawie i wyczerpująco opisana. Warka 10.01.2020. Treściwa IPA z konkretną goryczką. Profil wyraźnie idący w stronę żywicznego, Sencha zaakcentowana, ale nie dominuje w smaku. Mało sesyjne ale orzeźwiające piwo, zasługujące na mocną 7, niekoniecznie dla fanów herbaty.
2019-08-25 21:30:57
Tyskie Klasyczneawatar
Grzegorz_J
starstarstarstarstar
Tyskie Klasyczne
Warka do 30.10.19.
Rewelacji nie ma. Może troszkę pełniejsze i czystsze niż przeciętny koncerniak. W smaku wyczułem dość wyraźne nuty estrowe (jabłko), ale mi to akurat nie przeszkadzało, nawet wzbogaciło smak. Wypić można bez odrazy, jednak fanem tego piwa nie zostanę.
2019-08-25 21:20:59
Czarna Owca Porter Noster Bourbon & Calvados Barrel Agedawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Czarna Owca Porter Noster Bourbon & Calvados Barrel Aged
W aromacie przewaga beczki po burbonie: wanilia pierwszy plan, generalnie słodko. Gdzieś tam w tle nuty owocowe, jabłko gdzieś tam majaczy. W smaku bardziej wytrawnie, czuć nuty alkoholu, owoce, generalnie beczke. Mało nut porterowych gdzie kawa, czekolada? Może na finiszu czekolada obecna. Generalnie niezłe piwo, gładkie, alkohol wyczuwalny, może musi bardziej poleżeć? Nie wiem. Mimo to ciekawy beczkowy mix.
2019-08-25 21:09:46
Wielka Sowa Amperawatar
dagda
starstarstarstar
Wielka Sowa Amper
Piwo ciekawe jak na APA aromatyczne lekko cytrusowe z nutą żywiczną. Goryczka niewielka ale wyczuwalna, średnio słodowe. Barwa słomkowa mętna z białą pianą, która dosyć szybko opada dając ładny lacing. Zapach chmielowy, słodowy. Jak dla mnie mocna 8. Będę do niego wracał.
2019-08-25 20:40:22
Sesyjny Mors IPAawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Sesyjny Mors IPA
Złociste, lekko zamglone. Piana mierna i mizerna.
W aromacie ananas, cytrusy, egzotyka.
Słabo nasycone, wodniste.
Po krótkim owocowym wstępie wchodzi taka fajna zbożowość. A później męcząca goryczka. Na szczęście nie za silna.
Taka se drugoligowa ipka.
2019-08-25 20:09:11
Piwne Podziemie Gold Diggaawatar
TomAS
starstarstarstarstar
Piwne Podziemie Gold Digga
Bardzo pijalne, dobrze zbalansowana goryczka w stosunku do słodowości, raczej wytrawne. Trochę traci na aromacie, który w miarę ogrzewania zaczyna ujawniać jakby wady.
2019-08-25 20:04:28
Zakładowy Podwójny Wujek z Amerykiawatar
TomAS
starstarstarstarstar
Zakładowy Podwójny Wujek z Ameryki
Pamiętam pojedynczego "wujka z ameryki" i był dla mnie prawie genialny, tutaj jednak czegoś brakuje. Na pewno aromat jest nieco słabszy, słodycz zbytnio przerasta goryczkę której mi tu naprawdę brakuje. warka 09/02/2020
2019-08-25 19:11:52
Hopito Bla Bla Blaawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Hopito Bla Bla Bla
Piana nie do końca biała, drobnoziarnista, wysoka na około centymetr, powoli dziurawiąca się i opadająca pozostawiająca szczątkową formę lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza piaskowa, mocno zmętnione, zupełnie nieklarowne i nieprzejrzyste, na powierzchni unoszą się drobinki drożdżowe. W zapachu mega owocowe, dużo egzotycznych klimatów, trochę mniej cytrusów, guawa jak najbardziej wyczuwalna, karmel, żywica, podbudowa słodowa. W smaku owoc guawy jeszcze bardziej dominuje na podniebieniu, jest gładko, prawie że mlecznie, egzotyka nadal w natarciu, goryczka lekko zalegająca o profilu owocowym, duża doza soczkowych klimatów, lekka kontra kwaskowa, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Hopito, etykieta świetnie wykonana graficznie, dużo się tutaj dzieje, w miarę dobrze, choć nie wyczerpująco opisana. Warka 25.06.2020. Drugie piwo od Hopito z nowej serii i po raz kolejny trafia w moje gusta smakowe, treściwa smoothie IPA z guavą na pierwszym planie. Soczysta, owocowa, egzotyczna, brawo. Jednak żeby nie było idealnie muszę zaznaczyć, że gdyby ten sam efekt został osiągnięty przy użyciu wyłącznie chmieli byłbym zachwycony. A po dodatku puree z guavy jestem "tylko" bardzo zadowolony, tak na 7 z plusem.
2019-08-25 18:50:19
Nepomucen Joseawatar
Kamilss123
starstarstarstar
Nepomucen Jose
Piwo roku albo lata to już zależy od pijącego i jego widzi-mi-się !...Piwko jak na pierwsze z takiego gatunku to wrażenia lepsze niż na rybach.Z jednej strony słone jak Góry Słone czy Himalaję.Z drugiej strony medalu lekko kwaśne i bardzo słodkie.W zapachu słodkawo i mocno owocowe.Piwo ma tylko jedną wadę zbyt mała butla! XD...ale i tak piwo jest dla mnie zaskoczeniem i to dużym dostaję od mnie 10/10
2019-08-25 18:48:04
Dukla Szalony Alchemikawatar
TomAS
starstarstarstarstar
Dukla Szalony Alchemik
Z czterech IPA jakie piłem z tego browaru, ta wypada najlepiej, ale nadal liczyłem na więcej.
2019-08-25 18:20:23
Grodziska APAawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Grodziska APA
Pomarańczowe, metne. Piana duża, sztywna, żółtawa. Beton. Krążkuje.
Pachnie cytrusami. Wędzonki nie czuję.
Cytrusowo słodowe. Z mocną goryczką, o nieco ziołowym charakterze.
Mimo wszystko wolę White IPĘ.
2019-08-25 17:17:43
Nepomucen Joseawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Nepomucen Jose
Piwo lata. Schłodzone daje niezapomnienie wrażenie połączenia smaku orzeźwiającego soku i piwnego słodów,alei na ciepło broni się dobrze. Alkohol praktycznie lekko wyczuwalny. Piwo daje złudzenia picia czasem rześkiego soku z czerwonych pomarańczy. Lekka kwaskowość i słodycz. Trochę soli dla kontrastu. Zaskoczenie roku jak dla mnie.
2019-08-25 16:17:58
 Seth & Rileys Garage Hard Lemon Drink awatar
Kamilss123
starstarstarstar
Seth & Rileys Garage Hard Lemon Drink
Trudno coś o nim powiedzieć z jednej strony Petrochemia Płocka na tablicy Mendelejewa a z innej dobra lemoniadka na upały.....barwa taka no jak siki albo taki ciemno słomkowy dalej nie pamiętam bo pite dawno nad morzem ....taka 5/10 da się wypić i odpocząć od Januszy leżących nad parawanami
2019-08-25 15:44:33
Dukla Yellow Horseawatar
TomAS
starstarstarstarstar
Dukla Yellow Horse
Kolejne piwo z tego browaru i kolejne które niczego nie urywa...Liczyłem na trochę więcej.
2019-08-25 15:43:30
 Seth & Rileys Garage Hard Lemon Drink awatar
Thesloma
starstarstarstarstar
Seth & Rileys Garage Hard Lemon Drink
Cytryna chociaż chemiczna lekko jest do przeżycia i właściwie przypomina mi z jakiegoś powodu desperadosa to piwo.
2019-08-25 14:40:58
Inne Beczki Cherry Elephantawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Inne Beczki Cherry Elephant
Kolor buraczkowy plus mętność straszebna. Piana różowa. Zredukowała się szybko.
W aromacie wiśnia i trochę słodu.
W smaku kompocik. Bardziej wytrawny niż pity kiedyś poprzednio. Widać kwaśniejszy sok się trafił.
Ale to chyba lepiej. Średnie wysycenie. Uchowało się trochę klimatów piwnych.
Dobre smakowo owocowe na lato.
2019-08-25 10:36:16
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Piwo na talerzu – pomysły na pyszne dania ze słodem w tle

Kulinarne eksperymenty wymagają pewnej dozy odwagi, ale przede wszystkim –fantazji. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich znajomych niecodziennym daniem podczas kolacji czy wspólnego wypadu na grilla – sprawdź koniecznie nasze propozycje, które przedstawimy wraz z szefem kuchni.


W ostatnim czasie obserwujemy w Polsce wzrost zainteresowania piwowarstwem. Odkrywamy z lubością nowe smaki, słody i chmiele, a szerzej dotąd nieznane gatunki piw stają się naszymi ulubionymi. Coraz częściej okazuje się jednak, że piwo znajduje swoje miejsce nie tylko w naszych domowych barkach, ale również w kuchni. Popularny trunek staje się nieodłącznym składnikiem kulinariów –podobnie jak wino – jako element przyrządzania marynat do mięs, bądź pomysłowy dodatek do deserów. W świetle najnowszych badań fakt ten nie jest wyłącznie smakowity, ale również… zdrowy. Jaksię okazuje, marynowanie mięsa w piwie przed pieczeniem na grillu sprawia, że o połowę spada ilość szkodliwych substancji powstających podczas późniejszego grillowania.


Potrawy, które powstają na bazie piwa opierają się jednak nie tylko na kompozycjach ziół i słodu. Istnieje cały wachlarz możliwości gastronomicznych, aby wpleść ten szlachetny trunek do codziennych dań. Piwne naleśniki? Nic prostszego! Wystarczy wykorzystać naszego „głównego bohatera” zamiast mleka. Dzięki temu naleśniki zyskają na puszystości. Jeśli mamy ochotę na bardziej sycące danie główne, piwo doskonale odnajdzie się w towarzystwie naszych ulubionych przypraw do marynaty, a także znakomicie wzbogaci smak żeberek pieczonych w miodowej zalewie. W przypływie ekstrawagancji możemy spróbować kurczaka nadziewanego... piwem! Wystarczy nasadzić tuszkę na otwartą butelkę i wstawić do piekarnika. Butelka podczas pieczenia powinna stać, więc bądźmy ostrożni lub dobrze umocujmy konstrukcję.

Z domieszką piwa przygotowuje się także desery czy dania na słodko.

-Jedną z ciekawszych propozycji jaką serwuję są racuchy piwne zjabłkami, cynamonem i sosem waniliowym z pieprzem –mówi Rafał Kosiński, szef kuchni w Restauracji Browar Lubicz w Krakowie. –To z pewnością przysmak, który znany jest wszystkim jeszcze z dzieciństwa, ale podany w takiej formie zyskuje uznanie także wśród starszych Gości naszej restauracji –mówi.


Aby smak piwa mógł w pełni wybrzmieć w potrawie, należy także zadbać o dobór odpowiednich składników. Pamiętać trzeba o zakupie świeżych produktów, najlepiej tego samego dnia, w którym planujemy przyrządzić browarny przysmak. Świetnie sprawdzą się tu produkty regionalne: oscypki, kiełbasy, dziczyzna, które można wykorzystać jako doskonałą bazę do stworzenia nowej jakości wswojej kuchni i ożywienia tradycyjnych potraw.


-Nie wyobrażam sobie przygotowywania dań rybnych bez świeżej ryby, która przywożona jest do mnie prosto ze stawu hodowlanego. Pstrąg, którego przyrządzam w Restauracji, z prażonymi migdałami i duszonymi na maśle warzywami, dostarczany jest z Ojcowa. Takie połączenie nie może się nie udać –chwali Rafał Kosiński.

Jak przypomina nasz ekspert, piwo od wieków towarzyszyło polskiej kuchni, a możliwość gotowania w restauracji tak ściśle związanej z tym napojem skłania do przypominania o tej tradycji, co bardzo chętnie czyni.
-Właściwie w każdym przepisie z naszej kuchni możemy odnaleźć elementy piwne. Mam kilku faworytów, np. golonka duszona w pszenicznym piwie, kaszotto ze słodem czy kaczka z żurawiną i cydrem. O tym, co jest najlepsze decydują jednak nasi Goście– podsumowuje Rafał Kosiński.

Warto podkreślić, że gotowanie z zastosowaniem czy to piwa, czy samego słodu wymaga przede wszystkim chęci i sympatii do kulinariów. Jakto zwykle bywa – w kuchni potrzebne jest wyczucie oraz wyobraźnia, ale nie powinno to nikogo odstraszać. Piwo może być również bardzo wdzięcznym urozmaiceniem naszych codziennych dań, które dzięki niemu znów zaczną zachwycać podniebienia.

Wskazówki eksperta przydadzą się na pewno wszystkim tym, którzy jeszcze tej jesieni pragną rozpalić swojego grilla ze znajomymi, albo znaleźć nową inspirację do gotowania jesiennych przysmaków. 

Szymon Trzepla

wykonanie choruzy.pl © 2010