Czy wiesz, że...

Pierwszym piwem które leżakowało w drewnianej beczce było prawdopodobnie Goose Island’s Bourbon County Stout. W 1992 piwowar browaru postanowił wypełnić sześć drewnianych beczek po Bourbonie piwem. Do tej pory BCBS, który leżakuje sto dni w beczkach po Bourbonie Jack Daniels, jest jednym z lepiej sprzedających się piw w USA.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
rolu
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Okocim Jasne Okocimskieawatar
Gość
Okocim Jasne Okocimskie
Przecież wedlug dawnego wspaniałego okocimia to są wogóle nieprzyjemne szczyny a nie piwo.
2023-02-04 08:38:30
Pinta RisFactorawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Pinta RisFactor
Czarne. Bez prześwitów. Sycząca piana, brązowa. Na początku spora, redukuje się do atolu. Aromat czekoladowo likierowy.
Smak mocno gorzkiej czekolady, kakao. Silnie rozgrzewające. Słodycz w okolicach umiarkowanej. Gaz niski.
W końcowej fazie paloność i goryczka. Świetne piwo. Bez dodatków też jest atrakcyjne i wspaniałe.
2023-02-04 05:34:28
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)awatar
KONESER1234
star
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)
Pan smakołysz zna sie na rzeczy i wie co mówi


Zapraszam na banańca !
2023-02-04 03:40:15
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)awatar
SMAKOŁYSZ
star
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)
Jako wieloletni smakołysz piw różnorakich mogę tylko powiedzieć, że kornel bananowy bananiec jest wyśmienity, fantastyczny, wspaniały, niewiarygodnie pyszny, nietuzinkowy i wogle najlepszy.

Mają na to wpływ następujące czynniki:
- Piwo jest dobre
- W zasadzie najlepsze
- Nie jest to IPA(tfu)
- Można pić dużo i dalej się chce pić (też dużo)
- Oj jakie to dobre

Wady:
- Można przypadkiem wypić za dużo i pęknąć
- Ale warto
- Jakieś mongoły nie doceniają smaku wieloletniego doświadczenia bananowego piwowarów banańca przepysznego i piszą głupoty tutaj

Zapraszam do kupna oraz konsumpcji!
2023-02-04 03:29:33
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)awatar
Gość
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)
potwierdzam użytkownik mówi racje, polać mu kornela a lamusom ipy zgniłe śmierdzące poczwórne z dodatkiem źdźbła trawska gdzie psy sikają
2023-02-04 03:18:45
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)awatar
KONESER1234
star
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)
NAJLEPSZE CO MOŻE WAS W ŻYCIU SPOTKAĆ
WYMIENIAM ZALETY:
- Najlepsze
- Bananiec
- Jak widzisz na półce to pakuj walize po brzegi
- jak jesteś przeciwnikiem ipy która sie psuje po 2 dniach od produkcji bo meble miały zły kolor więc sie zepsuła to to będzie twoje top 1 piwo do końca twoich dni zanim trafisz do nieba(które nie istnieje) bananowego.

Wady:
- nie ważne ile kupisz kończy sie w 4 sekundy.

Pozdrawiam KONESER
Nie pozdrawiam tylko osób hejtujących nara leszcze z lamusami sie nie pieszcze
2023-02-04 03:14:45
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)awatar
Gość
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)
Dobre bananowy pyszny banan polecam najlepsze
2023-02-04 03:13:05
Bergquell Erdbeer Porterawatar
Gość
Bergquell Erdbeer Porter
Gdzie można kupić to piwo truskawkowe bo słyszałam ze dobre
2023-02-04 03:10:01
Książęce Ciemne Łagodneawatar
Gość
Książęce Ciemne Łagodne
Za kilka godzin skończę nockę w pracy i udam się do sklepu aby zakupić 4 sztuki tego trunku, nie mogę się doczekać pozdrawiam
2023-02-04 02:25:46
Funky Fluid Save the pedestalsawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Funky Fluid Save the pedestals
Wygląd: bardzo blade, gdyby nie było mętne to przypominałoby najtańsze szczyny z marketu, piana ok
Zapach: skromne nachmielenie, trochę cytrusów, kwiatów, białych owoców, zboże
Smak: W smaku podobnie, lekkie piwo, bardzo wodniste, o nachmieleniu, które szału nie robi, niewarte swojej ceny
2023-02-04 01:16:46
Tradycynis Ciemny z Ziołamiawatar
ezavv
starstarstarstarstar
Tradycynis Ciemny z Ziołami
Pijalne, dobre
2023-02-04 01:15:00
Węgrzce Wielkie Ale Pomarańczaawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Węgrzce Wielkie Ale Pomarańcza
Smakuje jak woda z mydlinami
2023-02-04 00:13:50
Zwierzynieckie awatar
Gość
Zwierzynieckie
Kupiłem w Lidlu po 3 zł za puszkę. Piwo przypomina piwa typu Tatra, harnaś. Jak masz odrobinę smaku to nie kupuj. Zwykła perła to przy tym rarytas!!! Fatalne! Budwaisery czy nawet perlenbacher to rarytas! Idź do biedry po hoppfe będziesz zadowolony to jest badziewie nie do oceny!
2023-02-04 00:12:30
Primator Single Hop Lagerawatar
Borsuk77
starstarstarstarstar
Primator Single Hop Lager
Piwo z datą do 20.06.2023. Jka u Primatora - wyróżniająca się butelka, stylowy kapsel browaru i całkiem niezła oprawa graficzna.

Wygląd - kolor złoty, lekka mgiełka, spore nasycenie, piana o średniej wysokości (całkiem trwała, osiada na szklance). Aromat - melon, zioła i nuty chlebowej skórki; pojawia się też nuta diacetylu - przyjemny, choć nie powala intensywnością. Smak - melon, zioła, kwiaty, geranium; całkiem przyjemna goryczka, jest też słodowa kontra, delikatne nuty maślane, są też lekkie nuty kwaskowe (jak czerwona porzeczka) - dużo się dzieje.

Piwo oceniam na 8-, bo nie jest idealne, ale pije się z przyjemnością i wyróżnia się na plus w kategorii czeskich lagerów; jest czymś pomiędzy czeską klasyką a rasowym IPL na amerykańskich chmielach.
2023-02-03 23:57:31
AleBrowar Saint No More 2022 Christmas Stoutawatar
Gość
AleBrowar Saint No More 2022 Christmas Stout
Zaciekawiło mnie to piwo. Niby niekoniecznie smaczne, aromat taki też chwiejnym krokiem się przechadzający ale jednak ciekawe. Barwa ciemna, wysycenie w sam raz. W smaku lekka kwasowość, kakao, przyprawy korzenne, słodycz niska. W mojej ocenie brakuje mu ciała. Więcej płatków owsianych i więcej ekstraktu załatwiłoby sprawę i wyniosłoby ten napój na wyżyny.
2023-02-03 23:35:20
Romper Extreme 12%awatar
Gość
Romper Extreme 12%
Może po to, aby nie mieć gigantycznego kaca?? Już po 2/3 9% następnego dnia boli głowa. To co dopiero po tym. Tego 12% nie próbowałem, i nie mam zamiaru.
2023-02-03 23:18:01
Lubuskie Jasneawatar
Gość
Lubuskie Jasne
Bardzo dobre, wyważony smak, delikatne, lekka goryczka.
2023-02-03 22:44:22
Saint No More 2022 Single Hop Sultanaawatar
Gość
Saint No More 2022 Single Hop Sultana
Pale Ale smakuje jak IPA??? Nie narzekam, ale to jakieś dziwne jest...
2023-02-03 22:36:44
Perła Chmielowaawatar
Gość
Perła Chmielowa
Kupione w Biedronce po dłuższej przerwie niestety z trudem dopiłem do końca bez piany wodniste i bez smaku. Nie warto nawet za cenę z rabatem wyszło 2.8 zł. Kupiłem dlatego że IPA książęca miała jakąś zaporową cenę blisko 7 zł. Moglłem wziąć zwykłego żywca i smakowo byłoby lepiej
2023-02-03 22:21:38
Schwaben Bräu Das Helle awatar
Kiszkor2
starstarstarstarstar
Schwaben Bräu Das Helle
Przyjemne, ale spodziewałem się więcej
2023-02-03 21:59:54
© ocen-piwo.pl 2017

Piwo na talerzu – pomysły na pyszne dania ze słodem w tle

Kulinarne eksperymenty wymagają pewnej dozy odwagi, ale przede wszystkim –fantazji. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich znajomych niecodziennym daniem podczas kolacji czy wspólnego wypadu na grilla – sprawdź koniecznie nasze propozycje, które przedstawimy wraz z szefem kuchni.


W ostatnim czasie obserwujemy w Polsce wzrost zainteresowania piwowarstwem. Odkrywamy z lubością nowe smaki, słody i chmiele, a szerzej dotąd nieznane gatunki piw stają się naszymi ulubionymi. Coraz częściej okazuje się jednak, że piwo znajduje swoje miejsce nie tylko w naszych domowych barkach, ale również w kuchni. Popularny trunek staje się nieodłącznym składnikiem kulinariów –podobnie jak wino – jako element przyrządzania marynat do mięs, bądź pomysłowy dodatek do deserów. W świetle najnowszych badań fakt ten nie jest wyłącznie smakowity, ale również… zdrowy. Jaksię okazuje, marynowanie mięsa w piwie przed pieczeniem na grillu sprawia, że o połowę spada ilość szkodliwych substancji powstających podczas późniejszego grillowania.


Potrawy, które powstają na bazie piwa opierają się jednak nie tylko na kompozycjach ziół i słodu. Istnieje cały wachlarz możliwości gastronomicznych, aby wpleść ten szlachetny trunek do codziennych dań. Piwne naleśniki? Nic prostszego! Wystarczy wykorzystać naszego „głównego bohatera” zamiast mleka. Dzięki temu naleśniki zyskają na puszystości. Jeśli mamy ochotę na bardziej sycące danie główne, piwo doskonale odnajdzie się w towarzystwie naszych ulubionych przypraw do marynaty, a także znakomicie wzbogaci smak żeberek pieczonych w miodowej zalewie. W przypływie ekstrawagancji możemy spróbować kurczaka nadziewanego... piwem! Wystarczy nasadzić tuszkę na otwartą butelkę i wstawić do piekarnika. Butelka podczas pieczenia powinna stać, więc bądźmy ostrożni lub dobrze umocujmy konstrukcję.

Z domieszką piwa przygotowuje się także desery czy dania na słodko.

-Jedną z ciekawszych propozycji jaką serwuję są racuchy piwne zjabłkami, cynamonem i sosem waniliowym z pieprzem –mówi Rafał Kosiński, szef kuchni w Restauracji Browar Lubicz w Krakowie. –To z pewnością przysmak, który znany jest wszystkim jeszcze z dzieciństwa, ale podany w takiej formie zyskuje uznanie także wśród starszych Gości naszej restauracji –mówi.


Aby smak piwa mógł w pełni wybrzmieć w potrawie, należy także zadbać o dobór odpowiednich składników. Pamiętać trzeba o zakupie świeżych produktów, najlepiej tego samego dnia, w którym planujemy przyrządzić browarny przysmak. Świetnie sprawdzą się tu produkty regionalne: oscypki, kiełbasy, dziczyzna, które można wykorzystać jako doskonałą bazę do stworzenia nowej jakości wswojej kuchni i ożywienia tradycyjnych potraw.


-Nie wyobrażam sobie przygotowywania dań rybnych bez świeżej ryby, która przywożona jest do mnie prosto ze stawu hodowlanego. Pstrąg, którego przyrządzam w Restauracji, z prażonymi migdałami i duszonymi na maśle warzywami, dostarczany jest z Ojcowa. Takie połączenie nie może się nie udać –chwali Rafał Kosiński.

Jak przypomina nasz ekspert, piwo od wieków towarzyszyło polskiej kuchni, a możliwość gotowania w restauracji tak ściśle związanej z tym napojem skłania do przypominania o tej tradycji, co bardzo chętnie czyni.
-Właściwie w każdym przepisie z naszej kuchni możemy odnaleźć elementy piwne. Mam kilku faworytów, np. golonka duszona w pszenicznym piwie, kaszotto ze słodem czy kaczka z żurawiną i cydrem. O tym, co jest najlepsze decydują jednak nasi Goście– podsumowuje Rafał Kosiński.

Warto podkreślić, że gotowanie z zastosowaniem czy to piwa, czy samego słodu wymaga przede wszystkim chęci i sympatii do kulinariów. Jakto zwykle bywa – w kuchni potrzebne jest wyczucie oraz wyobraźnia, ale nie powinno to nikogo odstraszać. Piwo może być również bardzo wdzięcznym urozmaiceniem naszych codziennych dań, które dzięki niemu znów zaczną zachwycać podniebienia.

Wskazówki eksperta przydadzą się na pewno wszystkim tym, którzy jeszcze tej jesieni pragną rozpalić swojego grilla ze znajomymi, albo znaleźć nową inspirację do gotowania jesiennych przysmaków. 

Szymon Trzepla

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.