Pinta Kwas Epsilon Wild & Barrel Aged
Pinta Kwas Epsilon Wild & Barrel Aged
Pinta Kwas Epsilon Wild & Barrel Aged
% alk. 6.9
Blg 18.0
5905331026345addbarcode


Uwarzone przez Browar Pinta.
Specjalna edycja Kwasu Epsilon dodatkowo zakwaszona i leżakowana w beczkach. Jest to pierwsze tego typu piwo, które zaczyna nową serię eksperymentów.
Piwo dostępne tylko z beczki i tylko na trzech imprezach festiwalowych.
Premiera odbyła się podczas Pinta Party 2017, które miało miejsce 5 sierpnia 2017 w Weźże Krafta w Krakowie.

Kwaśne, słodkie i gorzkie podwójne IPA zaszczepiliśmy mieszanką dzikich drożdży The Yeast Bay Amalgamation i poddaliśmy wielomiesięcznemu dojrzewaniu w dębowych beczkach po sherry, rumie i whiskey. Po zblendowaniu powstał Espilon Wild BA - w aromacie miks owoców pestkowych i cytrusów z delikatną, ale charakterystyczną nutą "funky". Smak kwaśny, wsparty przez słodkie posmaki słodowe. Złożoności dopełnia
goryczka o średnim natężeniu oraz akcenty pochodzące z leżakowania w dębowych beczkach.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słód jęczmienny (pale ale, wiedeński), słód pszeniczny jasny, chmiele (Citra, Mosaic, Warrior, Cascade), ekstrakt chmielowy z odmiany Columbus, blend bakterii L. plantarum, L. brevis, L. delbrueckii, blend dzikich drożdży Brettanomyces The Yeast Amalgamation, drożdże Fermentis Safale US-05.
Dodał: Barcelonismo - 2017-08-23 11:22:34

oceny Oceny

Użytkownicy 7,91 / ilość: 11
Goście 7 / ilość: 4
średnia 7,67/10 / ilość: 15

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
nietzsche
starstarstarstarstar

2018-10-27 23:17:33
Wygląd: kolor ciemny bursztyn ladna drobna piana, niewysoka, ładny lacing
Zapach: dziki, stajenny, gruszkowo-jabłkowy, parkietowy, winny
Smak: Piwo dosyć wodniste jak na parametry, nijak się nie mające do podstawki (pierwszej warki), która była genialna, wspólnym mianownikiem jest tu tylko nazwa, bardziej kwaśne, są nuty dzikie, ale przy Belgach cienkie, ta kwaśność w większości o kwasu mlekowego, niemal zero amerykańskich chmieli, które w podstawce robiły robotę, beczkowość raczej pusta, taninowa, parkietowa, daje trochę jak po beczce z białego wina. To jest dobre piwo, żeby nie było, ale do pierwszego Epsilona, który był genialny to ma się nijak.
oceny Oceny użytkownika:
7 ( smak: 7, zapach: 6, wygląd: 6 )
awatar
prisoner
starstarstarstarstar

2018-07-13 21:13:28
Kwaśne zdecydowanie ale nie przytłacza w smaku, piję sie bardzo dobrze. Dużo owoców, cytrusy, brzoskwinie, goryczka niska, akcenty dębowe gdzieś tam w tle. Pyszne.
oceny Oceny użytkownika:
9 ( smak: 9, zapach: 9, wygląd: 8 )
awatar
jover
starstarstarstarstar

2018-06-24 17:30:49
zapach octowy, cytrusowy, brety, lekkie końskie nuty, jakby trochę słodyczy w tle, wysycenie niskie, w smaku kwas, cierpkie, słodycz w tle, gorycz niska, cytrusowa, kwasowa, chmielowa, średnio zalegająca, ogólnie dobre, takiej typowej beczki nie czuje może dla tego ze przykrył je kwas, niestety nie piłem podstawki ale wydaje mi się ze piwo wyciągnęło z beczki słodycz, cena 12,90zł
awatar
Bob
starstarstarstarstar

2018-05-11 13:28:06
W porównaniu do pierwszej warki Kwasu Epsilon, to piwo jest zdecydowanie bardziej kwaśne. Zapach podobny jak w podstawce, ale ubogacony lekko nutami rumowymi. Rewelacja. W smaku niestety kwas mocno przykrywa inne aromaty, co prawda czuć beczkę (głównie Sherry) ale nie jest to bardzo intensywne. Dominuję kwaśna cytrynowość. Spodziewałem się mniejszego kwacha. Czy jest sens beczkować takie kwasy? Może i jest, ale chyba nie w tym przypadku jednak.
oceny Oceny użytkownika:
8 ( smak: 8, zapach: 10, wygląd: 10 )
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010