Pinta Żytorillo
Pinta Żytorillo
Pinta Żytorillo
Black Rye IPA
% alk. 5.3
Blg 14.0
IBU 68
5905331025225


Ciekawa interpretacja klasycznego piwa żytniego uwarzonego z palonym słodem w górnej fermentacji. Intensywna cytrusowa goryczka w tym Black Rye IPA zapewnia niezapomniane doznania smakowe.

Składniki: słody: Weyermann, Pale Ale, Żytni, Monachijski II, Carafa II; chmiele: Amarillo; drożdże: Fermentis S-04.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Zalecana temperatura serwowania 9-11°C.
Dodał: Esteban - 2013-11-25 15:48:00

Oceny

Użytkownicy 7,6 / ilość: 157
Goście 8,08 / ilość: 38
średnia 7,69/10 / ilość: 195

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny


Gość

2018-03-27 18:29:42
Moim zdaniem najlepsze piwo od Pinty i najlepsze Black IPA, jakie piłem. Szkoda, że nigdzie już nie można dostać...

Gość

2017-07-01 19:55:38
Ostatni raz piłem 2 lata temu - wtedy to był fenomen. Żyto w składzie to był strzał w dziesiątkę. Bardzo odpowiadały mi też "niskie parametry" piwa (alk / ekstrakt). Z chęcią wróciłbym do niego, ale od dawna nigdzie nie widziałem.

oranjefan

2017-03-27 23:22:50
Aromat średnio intensywny w butelce aczkolwiek dający do zrozumienia że mamy do czynienia z piwem w stylu Black IPA. Nuty słodowe, chmielowe, delikatnie palone i żywiczne przeplatają się nawzajem. Całość tworzy aromat typowy dla Cascadian Dark Ale - tj. aromat prażonego słonecznika. Są tez nuty cytrusowe.

Piwo o brązowej barwie, i dość znacznym zmętnieniu. Pod światło rzuca wyraźne czerwone i rubinowe przebłyski na całej swojej wysokości w szkle. Piana niezbyt ochoczo się budowała i dopiero agresywne nalewanie utworzyło półtora-dwu centymetrową warstewkę piany w kolorze jasnego beżu. Utrzymuje się ona długo, opada bardzo powoli i ładnie zdobi szkło a przy każdym łyku sprawia przyjemne, kremowe uczucie na ustach.

Piwo gęste, oleiste, gładkie, nisko wysycone CO2, "kisielowate". Bardzo mocno czuć tutaj dodatek słodu żytniego w tym aspekcie. Pół słodkie, z dobrze zaznaczoną słodowością oraz pewnego rodzaju chlebowymi akcentami. Paloność minimalnie wyczuwalna za co wielki plus, nie lubie mocno palonych czekoladowych Black IPA. Goryczka przyjemna, krótka o średnim stopniu intensywności. Aftertaste lekko kwaskowaty, słodowy, gorzkawy.

Fajne żytnie piwko. Żyto tutaj gra pierwsze skrzypce. Amarillo nie do końca.
Oceny tego użytkownika: 8 ( smak: 9, zapach: 6, wygląd: 8 )

Shinodin

2017-02-14 21:55:03
Piana beżowa, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko opadająca, występuje szczątkowa forma lacingu. Barwa ciemniejsza brunatna, mocno zmętnione, nieprzejrzyste i nieklarowne. W zapachu nuty przede wszystkim cytrusowe i żywiczne, żytnie akcenty wyczuwalne w tle, ciemne i palone klimaty. W smaku przyjemnie kwaskowe, goryczka adekwatna do stylu, cytrusy zaznaczają się na podniebieniu, minimalnie wyczuwalny alkohol, żywica również obecna, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Pinta, etykieta dobrze wykonana graficznie, nieźle opisana. Warka 03.05.2017. Solidna Black Rye IPA, treściwa i pełna aromatów, może nieco przyciężka przez co wydaje się nisko pijalna. Jest dobrze, ale nie jest rewelacyjnie. Poprawność stylu zachowana, słody żytnie zaznaczone. Pinta trzyma wysoki poziom, choć miała już zdecydowanie wyższe loty niż Żytorillo, mocna 7 z mojej strony powinna być sprawiedliwą oceną.
Oceny tego użytkownika: 7 ( smak: 7, zapach: 7, wygląd: 7 )
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010