PINTA Son of a Birch
PINTA Son of a Birch
PINTA Son of a Birch
Oskoła Pszeniczne / Wheat Birch
% alk. 3.0
Blg 9.0
IBU 20
brak kodu


Lekkie piwo pszeniczne wyrabiane z użyciem soku z brzozy (zawartość soku z brzozy to ok. 50% w gotowym piwie). Uwarzone przez kontraktowy browar Pinta w Browarze na Jurze z Zawiercia. Uwarzono po raz pierwszy w sierpniu 2014r. specjalnie na pierwszą edycję Beer Geek Madness. Oskoła to stara, słowiańska nazwa soku z brzozy. Sok pozyskiwany jest wiosną bezpośrednio z pnia drzew. Był powszechnie spożywany do końca XIX w, często utrwalany za pomocą fermentacji jako piwo lub wino brzozowe - m.in. w Polsce, Rosji i Szwecji. Współcześnie sok z brzozy ceniony jest za nadzwyczajne właściwości oczyszczające organizm - np. z nadmiaru konserwantów zawartych w żywności. PINTA Son of a Birch - na zdrowie to mało powiedziane.

Składniki: sok z brzozy Oskoła, woda, słody Weyermann: Pszeniczny jasny, Pilzneński; chmiel: Centennial (USA); miód gryczany, drożdże Fermentis Safbrew T-58.
Piwo niefiltrowane, pasteryzowane.
Polecana temperatura serwowania podana na etykiecie to przedział 8-10°C.
Dodał: Esteban - 2015-07-15 18:00:22

Oceny

Użytkownicy 6,98 / ilość: 63
Goście 7,93 / ilość: 14
średnia 7,16/10 / ilość: 77

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny


jover

2018-02-15 19:41:12
zapach, zbożowy, coś podchodzące pod cytrusy, wysycenie średnie+, w smaku kwaskowe, gładkie, wodniste, puste, gorycz niska, kwaskowa, chlebowa, ogólnie jak za te pieniądze to nie powala, cena 8,19zł

MateoKrk_

2017-11-27 23:07:08
Barwa Soku z Cytryny Zmętniona Nieprzejrzysta Aromat Soku z Brzozy oraz Cytrusy z Nutami Chmielowymi w Tle Delikatne Akcenty Zbożowe w Smaku Dominuje Sok Brzozowy Są Też Akcenty Cytrusowo-Zbożowe Dalej Jest Już Tylko Kontra Kwaskowa Goryczka Delikatna Ale Wyczuwalna Piwo Lekkie Pijalne Ale Mnie Osobiście Nie Zachwyciło.
Oceny użytkownika:
6 ( smak: 6, zapach: 6, wygląd: 7 )

Thesloma

2017-09-17 23:07:51
Zapach : woda brzozowa na pierwszym miejscu , potem delikatne akcenty cytrusowe i przyjemnie zbożowe

Smak : głównie woda z brzozy , delikatnie bardzo goryczkowe i cierpkie pod koniec.

W sumie brak tutaj tego pszeniczniaka , jest to trochę podchodzące pod napój bym powiedział bo mało piwa w tym piwie choć dość ciekawy eksperyment który mi niestety jakoś bardzo nie podszedł. Ciekawie było wypić ale nie powtórzę.
Oceny użytkownika:
6 ( smak: 5, zapach: 5, wygląd: 5 )

nietzsche

2017-03-08 16:45:37
W zapachu lekka nuta cytrusów i DMS), a może to ten zapach soku brzozowego? Po odstaniu ten siarczek dimetylu ustępuje.
Kolor jasna słomka, ładna piana, długo się utrzymuje, śliczny lacing.

W smaku bardzo lekkie piwo, wręcz wodniste jak na piwo, ale nie jak na? ?napój?, bo nie wiem w sumie jak nazwać to piwo. W połowie to sok z brzozy. ?Piwo? ma zatem przede wszystkim taki żywiczny, papierowy, kwaskowaty charakter, jest wytrawne, smaki pszeniczne, chlebowe pojawiają się dopiero na finiszu. Co do chmielu, to dziwne, bo smaku cytrusów jest niewiele, a bardziej ta chmielowość jest taka trawiasta, łodygowa, ziołowa, przyjemna i mocna, ale przecież użyto tylko Centennial? Goryczka wyraźna, może mieć to 20 IBU, bo goryczka zlewa się z kwasowością, więc nie jest tak odczuwalna. Bardzo pijalne, lekkie piwo, bardziej brzozowe niż pszeniczne. Raczej jako ciekawostka.
Oceny użytkownika:
5 ( smak: 5, zapach: 4, wygląd: 7 )
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010