Okocim Mistrzowski Porter
Okocim Mistrzowski Porter
Okocim Mistrzowski Porter
% alk. 8.9
Blg 22.0
IBU 38
5900014002494addbarcode
ulubione: 12
cena: 3,80 zł

Czarna barwa, pod światło ciemnobrunatna. Wysoka beżowa piana, średnio- i wielko-pęcherzykowa, szybko opada do cienkiej warstwy. Wyraźne palone aromaty. W smaku dość delikatne, kawowo-czekoladowe, z niewielką chmielową goryczką. Wysycenie średnie.

Mistrzowski Porter to doskonały przykład Portera bałtyckiego. Swój wyjątkowy charakter zawdzięcza dłuższemu niż w przypadku jasnego piwa leżakowaniu oraz naszej kompozycji kilku rodzajów słodu, m.in. Monachijskiego, Karmelowego i Palonego. Ten aksamitny, szlachetny oraz bogaty w aromaty dębowej beczki, kawy, czekolady i wędzonej śliwki smak robi wrażenie. Zachwyci Cię też głęboka barwa oraz kremowa piana. To prawdziwie mistrzowski porter, wielokrotnie nagradzany na całym świecie, m.in. Golden Beer Poland 2013 i złotym medalem European Beer Star 2015 w Norymberdze. (opis producenta)
Dodał: carmin - 2016-10-13 18:34:04

oceny Oceny

Użytkownicy 6,71 / ilość: 121
Goście 7,73 / ilość: 120
średnia 7,22/10 / ilość: 241

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
Gość
awatar
Gość

2019-07-24 20:51:06
Akurat go degustuję, naprawdę bardzo dobry, nie wiem co za kubki smakowe mają ci, co piszą, że zbyt słodki. Tylko pomyłeczka jest, bo alkoholu 9,6 %.
awatar
Shear
starstarstarstarstar

2019-07-02 20:00:14
Ślepy test porównawczy Porterów Bałtyckich z browarów Okocim, Żywiec i Kompanii Piwowarskiej (Książęce).
Data degustacji: 2019-07-02
Daty przydatności: Okocim 2020-09-24; Żywiec 2020-10-18; Książece 2021-02-23.
Piana: najmniejsza, szczątkowa i szybko zanikająca w Księżęcym. Pozostałe dwa początkowo niezła, mało i średniopęcherzykowa. Na Żywcu najciemniejsza, prawie jasnobrązowa, na Okocimiu bardziej kremowa, pozostawiająca najładniejszy lacing. Po kilkunastu minutach w Książęcym nadal brak ;) w Żywcu szczątkowa a w Okocimiu nadal mały korzuch pokrywający całą powierzchnię piwa.
Barwa: bardzo ładna. Wszystkie ciemno brązowe, z rubinowymi, klarownymi przebłyskami w najcieńszych fragmentach kieliszka. Po dokładniejszym przyjrzeniu się można uszeregować od najjaśniejszego KP, przez Okocim do najciemniejszego Żywca. Nie ma się do czego przyczepić.
Aromat: w moje gusta dość mocno trafił Porter z Książęcego, aromat mocno kawowy, b. gorzkiej czekolady, pumpernikla. Żywiec oraz Okocim bardzo zbliżone aromaty, z dominującym pumperniklem. W aromacie nieco bardziej wyzcuwalny alkohol. O włos przyjemniejszy wydał mi się Okocim.
Smak: tu najbardziej wyszły różnice w ekstrakcie. Książęce najbardziej wodniste, najmocniej wysycone, nieco kawowe, ale pustawe. Goryczka niska. Zbyt puste jak na portera i nie miałem ochoty dopić. Okocim oraz Żywiec znów dla mnie dość podobne z subtelnymi różnicami. Kawowe, dość gładkie, wyczuwalna przypieczona skórka bardzo ciemnego chleba. Delikatnie rozgrzewające w przełyk. Długi posmak pumpernikla i goryczka średnio-niska. Znów o pół włosa ze wskazaniem na ślepo na Okocim, mimo, że goryczka o pół tonu wyższa w Żywcu.
Podium uplasowało się następująco: 1. Okocim; 2. Żywiec (z niewielką stratą) oraz 3. Książęce. Wszystkie 3 piwa udało mi się wskazać bezbłędnie :)
oceny Oceny użytkownika:
6 ( smak: 6, zapach: 6, wygląd: 7 )
awatar
Gontownik
starstar

2019-06-18 17:34:42
Nie wiem czy ktokolwiek zauważył, ale dodano procent z 8,9% na 9,6% i podchodzi tanią wódką przez to...
awatar
Student
starstarstarstarstar

2019-05-17 20:14:50
Średniak. Piwo jest dość mocno wysycone jak na porter, aczkolwiek standardowo piana szybko znika. W aromacie niestety alkohol, trochę paloność. W smaku już trochę lepiej, bo alkohol, chociaż wyczuwalny, nie jest bardzo wyraźny. Ponadto oczywiście śliwka, paloność, kawa. Generalnie przyjemnie... Ale alkoholowo. Może gdyby odstał z pół roku...
oceny Oceny użytkownika:
7 ( smak: 6, zapach: 6, wygląd: 8 )
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010