Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji
Jesteś w

Ilość piw w katalogu

8744

Informacje o producentach

Browar Zamkowy Sp. z o.o.
Browar Zamkowy Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

Piwo jest ważne dla wegetarian! Butelka piwa uzupełnia około 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12. Witamina ta jest dostępna głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Najnowsze komentarze

Perła Export

Gość
Perła Export
"śmierdzi czymś", może się zesrałeś?
2018-04-25 23:59:30
Browars RISnieft

MateoKrk_
Browars RISnieft
Barwa Niemalże Czarna Ciemno-Brązowa Nieprzejrzyste i Nieklarowne w Aromacie Wyraźne Ciemne i Palone Słody Do Tego Intensywna Czekolada i Kawa Lekka Śliwka Likierowy Alkohol Na Szczęście Nie Ordynarny w Smaku Jest Wytrawnie Są Gorzka Czekolada i Kawa Do Tego Dochodzi Nuta Zbożowa Goryczka Średnio-Niska Palona Troszkę Ziołowa Alkohol Pojawia Się z Czasem Ale Nie Jest Nachalny Przyjemnie Rozgrzewa Wysycenie Średnio-Wysokie Lekki Troszkę Wodnisty RIS Niemniej Jednak Przyjemnie Się Pije Z Chęcią Jeszcze Kiedyś Do Niego Powrócę.
2018-04-25 23:30:25
Nepomucen Road

Bob
Nepomucen Road
Niesamowicie owocowy aromat, wzór do naśladowania dla innych browarów. W smaku spodziewałem się nudy jak w każdym wypitym do tej pory NEIPA, a dostałem bardzo ciekawe piwo. Dlaczego? Głównie przez mocną, dość cytrusową i średnio przyjemną goryczkę (główna wada, ale i wyróżnik), oraz mnóstwo owoców, szczególnie tych pół słodkich pół kwaskowatych (grejpfrut, marakuja). Gdyby goryczka była przyjemniejsza, to to piwo byłoby ideałem w tym stylu... Ale i tak jest najlepszym New Englandem jakiego piłem :)
2018-04-25 23:14:55
Patronus Weissbier

Bob
Patronus Weissbier
Mocno zbożowy weizen, jedyny w swoim rodzaju. Piwo jest przyjemne choć zdecydowanie inne w profilu niż inne weizeny. Jest wyraźnie ciasteczkowe, z nutą bananową. Goździki i inne przyprawy wyczuwalne w śladowych ilościach.
2018-04-25 23:10:11
Browar Jana Al Bam

Shinodin
Browar Jana Al Bam
Teraz piwo ma inną etykietę, z nazwy został usunięty Al Bam, teraz jest to po prostu niefiltrowana żytnia IPA. Chmiele Simcoe i Mosaic zastąpione Chinookiem oraz Palisade. Według mnie zmiany na duży minus, piwo traci swój aromat i żytni charakter w smaku. Piłem warkę 19.10.2018 i teraz na pewno nie wystawiłbym już 8 a maksymalnie 6 z plusem. Szkoda dobrego piwa...
2018-04-25 18:59:12
Tyskie Gronie

Gość
Tyskie Gronie
Hmm... Bardziej mi smakuje wyprodukowane w browarze Tychy (pierwszy nr partii 1). Ogółem do grilla zajebiste
2018-04-25 18:41:10
Prażubr Niepasteryzowany

Gość
Prażubr Niepasteryzowany
Piwo dobre. Delikatny smak chmielu. Fajnie się pije w upalne dni kiedy jest schłodzone. Dodatkowo jest niepasteryzowane, a to duża zaleta. Jak ktoś nie wie co to słowo znaczy to zapraszam do poczytania encyklopedii albo słownika wyrazów obcych.
2018-04-25 18:29:16
Namysłów Pils

Gość
Namysłów Pils
Moim zdaniem z puszki idealne z butelki bez szału ale szczerze mówiąc w puszce jak kupować to tylko Namysłów
2018-04-25 18:07:51
Konstancin Pszeniczne

szab12
Konstancin Pszeniczne
Jeden z lepszych pszeniczniaków produkowanych w Polsce. Banan i goździk oraz lekka goryczka. W cenie od 4 do 5 zł.
2018-04-25 16:48:52
Schneider Weisse Tap 7 Unser Original

Gość
Schneider Weisse Tap 7 Unser Original
czy ktos widzial w PL to piwo ?
2018-04-25 16:42:50
Schultenbräu Pilsener

Gość
Schultenbräu Pilsener
super tanie piwo bardo dobry smak lagodny
2018-04-25 16:27:59
Łomża Pełne Wyborowe

Gość
Łomża Pełne Wyborowe
Piwo na poziomie wysokim bez żadnych posmaków ścierek , szmat , wapna ,cementu czy nawet moczu kociego , których to posmaków bez liku w koncerniakach .
2018-04-25 15:48:00
Braniewo Chmielone Na Zimno

Gość
Braniewo Chmielone Na Zimno
Czy koncerniaki to przy tym piwie szczochy ?
2018-04-25 15:32:54
Żywiec Sesyjne IPA

Bob
Żywiec Sesyjne IPA
Przyjemnie cytrusowy, jak dla mnie jest zdecydowanie zbyt wytrawny i mało goryczkowy jak na ipe, ale tak ogólnie piwo nie jest złe. Jakby tak połączyć zalety ipy z książęcego, a tej z żywca to by wyszło bardzo ciekawe piwo... Tak to te piwa są bardzo różne i mają różne od siebie zalety i wady.
2018-04-25 11:52:55
Żywiec Sesyjne IPA

Sztaler
Żywiec Sesyjne IPA
Piwko kupione w sklepie Tesco za 4,49 zł

Największą i chyba jedyną zaletą tego piwa jest zapach owoców, szczególnie cytrusów. Piwo samo w sobie jest wodniste, bez charakteru. za tą cene można kupić coś bardziej na poziomie
2018-04-25 10:40:46
Czarnków Noteckie Jasne

Gość
Czarnków Noteckie Jasne
W mojej ocenie niesmaczne
2018-04-25 09:19:57
Hoppy Beaver Dark Angel

Shinodin
Hoppy Beaver Dark Angel
Piana beżowa, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, lecz dość szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza rubinowa wręcz czarna, nie do końca klarowne i przejrzyste, nieznacznie zmętnione. W zapachu wyraźne nuty kawowe i czekoladowe, palone akcenty, ciut karmelu, w tle nuty cytrusowe. W smaku czekolada dominuje nad kawą, dobra kontra słodowa, słabsza kwaskowa, goryczka lekko zalegająca o profilu cytrusowym, paloność obecna, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny czarny, etykieta w fioletowej kolorystyce, graficznie bez większych szaleństw, w miarę dobrze opisana. Warka 15.10.2018. Po pierwszym spotkaniu z browarem Hoppy Beaver i średnio udanym triplu, nie spodziewałem się wiele. Porter w amerykańskim stylu, jest na pewno udany bardziej niż tripel. Aromatyczny mocno czekoladowy, aczkolwiek brakuje mi trochę ciała oraz amerykańskich akcentów. 6 z plusem za Dark Angela, nadal nie zostałem przekonany przez "Bobra".
2018-04-24 23:16:53
Jagiełło Niezła Szycha Oktawia

nietzsche
Jagiełło Niezła Szycha Oktawia
Dodatkowym mankamentem jest okrutnie niskie wysycenie, więc z tą cisowianką to przesadziłem, raczej woda z kranu
2018-04-24 21:49:04
Jagiełło Niezła Szycha Oktawia

nietzsche
Jagiełło Niezła Szycha Oktawia
Wygląd: kolor słomka, raczej klarowne, piana spora i nawet trwała, jakiś lacing
Zapach: ładny chmielowy, trochę swojskiego zielska, trochę papierówki i limonki z Oktawii, ta słodowość w tle już taka bidna, jak z jakiegoś bieda lagera z Głubczyc
Smak: Niestety piwo to ma tę samą przypadłość, co po przednia Niezła Szycha, jest wodą, goryczkową, fajnie nachmieloną wodą, równie dobrze można nachmielić cisowiankę i dodać odrobinę goryczki.
2018-04-24 21:47:21
Książęce IPA

jover
Książęce IPA
zapach cytrusy, w tle tropiki i iglaki, wysycenie średnie+, stosunkowo niewiele karmelu oblepia podniebienie, spodziewałem się że będzie mocniej kleić ryj, w smaku wodniste, puste, cytrusy, gorycz niska, chemiczna, ogólnie smakuje jak lager na amerykańskim chmielu, dla mnie słabe, cena 3,59zł
2018-04-24 21:41:47
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Piwo – najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. Wyraz piwo wywodzi się z prasłowiańskiego słowa pivo oznaczającego napitek, napój. Podobnie jest w wielu językach słowiańskich. Prasłowiański wyraz pivo utworzony został od prasłowiańskiego czasownika piti czyli pić z dodatkiem przyrostka -vo. Z czasem pierwotne znaczenie "napitek, napój" uległo zawężeniu w rodzaj napoju otrzymywanego przez fermentację ze słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody, wypierając prasłowiańską nazwę piwa.

 

W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.

 

Słód używany do produkcji piwa powstaje w procesie słodowania jęczmienia, rzadziej pszenicy lub żyta, który polega na moczeniu ziarna, kiełkowaniu, a następnie wysuszeniu. Efektem zacierania oraz filtracji słodu jest brzeczka, która wraz z chmielem poddawana jest warzeniu czyli gotowaniu, a następnie fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży piwowarskich.

 

Charakter piwa określa najczęściej rodzaj użytego słodu lub słodów, zawartość alkoholu, goryczka chmielowa oraz stężenie ekstraktu czyli nieprzefermentowanych składników słodu. Zawartość alkoholu w piwie podawana jest w procencie objętości płynu i waha się od 0,5 do kilkunastu procent. Stężenie ekstraktu podawane jest najczęściej w procentach wagowych lub w stopniach Ballinga, rzadziej stopniach Plato. W wyniku fermentacji część cukrów zawartych w brzeczce słodowej zamienia się w alkohol i dwutlenek węgla, natomiast część pozostaje niesfermentowana tworząc tzw. ekstrakt rzeczywisty piwa. Licząc wagowo wartości ekstraktu, dwutlenku węgla oraz alkoholu są mniej więcej równe czyli wynoszą ok. 1/3 części. Oznacza to, że piwo o zawartości ekstraktu w brzeczce 12% wagowych zawiera w gotowym produkcie ok. 4% wagowych alkoholu. Wyższe odfermentowanie brzeczki powoduje wzrost zawartości alkoholu kosztem stężenia ekstraktu, a często również jakości piwa. Chmiel lub preparaty chmielowe w postaci granulatów i ekstraktów stosowane są w niewielkich ilościach jako rodzaj przyprawy w celu osiągnięcia pożądanej wartości goryczkowej piwa. Najważniejszą cechą jakościową chmielu jest zawartość alfa-kwasów – związków organicznych nadających piwu charakterystyczną goryczkę. Odmiany chmielu używane w piwowarstwie to superaromatyczne, aromatyczne, goryczkowe i supergoryczkowe.

 

źródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010