Na Jurze Buraczana Piana
Na Jurze Buraczana Piana
Na Jurze Buraczana Piana
Sour Ale
% alk. 4.0
brak kodu


Buraczana Piana to piwo górnej fermentacji, zakwaszone bakteriami fermentacji mlekowej Lactobacillus delrbuecki. W tym piwie połączyliśmy smak buraka, jabłka i rabarbaru. W efekcie uzyskaliśmy rześkie, słodko-kwaśne piwo z delikatną nutą goryczki.

Skład: woda; słody: Pilzneński, Pszeniczny, Crystal Maple; dodatki: płatki ryżowe, Bakterie lactobacillus delbrueckii; chmiele: Hallertauer, Amarillo; drożdże: US-05; inne dodatki: koncentrat jabłkowy, burak, rabarbar.
Dodał: dropi6 - 2016-10-28 18:05:51

Oceny

Użytkownicy 7 / ilość: 15
Goście 7,5 / ilość: 2
średnia 7,06/10 / ilość: 17

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny


Ravnarr

2016-11-23 19:27:58
Kupiłem głównie z ciekawości. Piłem piwo z chrzanem, piłem ze śledziem, ale z burakiem jeszcze nie.
Aromat jest głównie rabarbarowy, słodki. Dopiero w tle czujemy faktycznie buraka.
Piwo jest lekko mętne, pomarańczowo - różowe. Piana obfita, drobnopęcherzykowa, sztywna, biała z lekką domieszką różu.
W smaku - zaskakująco słodkie. Nawet zbyt słodkie. Jest kwaśność z rabarbaru (który w smaku dominuje), ale nie wykrzywia, raczej kontruje ulepkowatą słodycz. Tytułowy burak jest obecny na drugim planie, czasami całkowicie zanika. Absolutnie przepadła natomiast zarówno kolendra, jak i użyty Amarillo.
Piwo ciekawe, smaczne, ale zdecydowanie zbyt słodkie za mało... buraczane. Nie sądziłem, że tak kiedyś powiem o piwie :D
Oceny tego użytkownika: 8 ( smak: 6, zapach: 8, wygląd: 9 )

root-theory

2016-11-03 18:35:32
Jak na zakwaszone piwo zaskoczyło... słodyczą! Burak wyczuwalny ale zdominowany przez wspomnianą słodycz.
Oceny tego użytkownika: 6 ( smak: 5, zapach: 6, wygląd: 6 )
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010