Zostań patronem na
Miłosław Klonowy Milk Stout
Miłosław Klonowy Milk Stout
Miłosław Klonowy Milk Stout
% alk. 6.6
Blg 17.3
IBU 30
5901687910864addbarcode


Piwo w stylu Milk Stout z dodatkiem syropu klowego uwarzone przez Browar Fortuna z Miłosławia (powiat wrzesiński, województwo wielkopolskie).

Ona zaserwowała wypasione naleśniki, on rewanżował się kufelkiem treściwego Milk Stouta. Razem wpadli na pomysł, by uzupełnić recepturę piwa o syrop klonowy. Tak powstał nasz KLONOWY MILK STOUT - pełny, kremowy i subtelnie karmelowy.
Ciemne piwo o pełnym, subtelnie karmelowym smaku, z wyczuwalnymi aromatami kawy oraz czekolady, przełamany delikatną palonością.

Piwo górnej fermentacji, pasteryzowane, niefiltrowane
Składniki: woda, słody jęczmienne (pilzneński, czekoladowy i Carafa Speciel typ I), laktoza, jęczmień prażony, chmiel Herkules, syrop klonowy, drożdże US-05
Barwa EBC: 150
Zalecana temperatura serwowania: 8-12°C
Zalecane szkło: Nonic
Dostępne w butelkach zwrotnych o pojemności 0,5l.
Dodał: ark00 - 2016-09-29 21:54:24

oceny Oceny

Użytkownicy 7,3 / ilość: 80
Goście 8,12 / ilość: 25
średnia 7,5/10 / ilość: 105

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
oranjefan
starstarstarstarstar

2018-12-14 22:17:08
W aromacie ciemne, ale w żadnym wypadku palone, czekoladowe, typowo stout'owe nuty. Raczej przypalony karmel, pumpernikiel, kawa zbożowa. Choć aromat słodki, to ewidentnie brakuje czekolady, słodyczy, paloności. Aromat bliżej ku porterowi niż ku stout'owi.

Ciemne, brązowawe, w szkle prawie czarne, ale nalewa się ewidentnie brązowe. Piana obfita, drobno i średnio bąbelkowa, beżowa, opadająca w średnim tempie ale oblepiająca szkło. Piwo pod światło rzuca ewidentnie miedziane, brązowawe refleksy. Jest klarowne, ale jak na stout za jasne.

W smaku w zasadzie powtórka z rozrywki. Karmelowe, z nutami przypalonego karmelu i lekko owocowymi akcentami wiśniowymi. Paloność znikoma, choć finish i aftertaste to z kolei kwaskowo kawowy posmak. Może to dodany syrop klonowy? Goryczka - średino intensywna. Dość wyraźna jak na styl. Piwo pół-słodkie, niezbyt pełne, mocno wodniste jak na taki ekstrakt i zawartość alkoholu.

Z całej serii po dziś dzień najlepszym i najbardziej wyrazistym piwem pozostaje Sosnowa APA. Ten Milk Stout zarówno mało ma wspólnego ze Stoutem - mała paloność, brak nut czekoladowo kawowych, niezbyt wyraźna paloność, jak równiez nie wiele ma wspólnego z Mleczną wersją Stouta - pustawe, niezbyt słodkie. Pwo poniżej przeciętnej, któremu bliżej do porteru.
oceny Oceny użytkownika:
4 ( smak: 4, zapach: 4, wygląd: 6 )
awatar
Gość
awatar
Gość

2018-11-08 15:54:39
Najlepsze piwo z tej serii
awatar
lukas85
starstarstarstarstar

2018-09-04 22:46:20
Najlepsze piwo z całej tej serii, którą kupiłem razem ze szklanką. Smakuje jak taki lekki porter, w zasadzie, to bardziej porter niż stout, co niektórzy odbiorą jako wadę, mi smakowało w każdym razie. Nut klonowych nie czułem, mlecznych nut także, nie było też czuć alkoholu, ani niczego nie przyjemnego. Ładna piana i ciemny nieprzejrzysty kolor, jako dodatkowe plusy.
oceny Oceny użytkownika:
7 ( smak: 8, zapach: 6, wygląd: 7 )
awatar
jover
starstarstarstarstar

2018-05-03 19:48:19
zapach kawa, czekolada, bombonierka, paloność, wysycenie średnie, w smaku lekki karmel, kawa, czekolada, puste, wodniste jak na taki ekstrakt, słodycz przechodząca w kwaskowy finisz, gorycz bardzo niska, ogólnie za duże wysycenie przykrywa resztę, syrop klonowy występuję tu tylko na etykiecie
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010