Manufaktura Piwna Don Wito
Manufaktura Piwna Don Wito
Manufaktura Piwna Don Wito
Witbier
% alk. 4.9
5902705001878


Tym razem Manufaktura Piwna przygotowała autorską interpretację witbiera – stylu będącego belgijską odpowiedzią na niemieckie piwa pszeniczne – aby zmniejszyć koszty, Belgowie używali jako dodatek albo główny składnik pszenicę a nie słód. Skład: słód jęczmienny, słód pszeniczny, pszenica, owies, skórka pomarańczy gorzkiej, chmiel, kolendra, rumianek, drożdże. Piwo niefiltrowane, poddane pasteryzacji.
Zwięzły opis z degustacji - kolor między żółtym a pomarańczowym, klarowne, spore wysycenie, piana średniej wielkości, w aromacie nuty pszeniczne i nieco kolendry, smak – wyczuwalne są nuty stylu, czyli gorzki posmak curacao, nieco kolendry i lekka chmielowa goryczka, delikatny kwasek. Piwo dostępne w brązowej bezzwrotnej butelce o pojemności 500 ml, etykieta ciekawa, kapsel z logo serii. Uwaga - nazwa jest przez W a nie jak można sądzić przez V!
Dodał: Borsuk77 - 2017-05-04 13:10:24

Oceny

Użytkownicy 5,87 / ilość: 84
Goście 6,95 / ilość: 41
średnia 6,22/10 / ilość: 125

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny


Gość

2018-07-16 14:58:19
Piwo bez smaku... Po wlaniu zostaje duzo drożdży w butelce i szklance. Malo goryczkowe. Ogólnie są lepsze w tej cenie pszeniczne piwa.

gitarra007

2018-03-26 07:47:50
Piwo przyjemne, napiłem się go ze smakiem, trochę inne niż wszystkie wiec za to +
Oceny tego użytkownika: 6 ( smak: 6, zapach: 5, wygląd: 7 )

jover

2017-12-24 16:25:03
zapach banan, wysycenie średnie, kwasowe, goryczy brak jest tylko bananowa kwasowość ale nie taka jak w kwasach tylko taka ciężka, negatywna, ogólnie słabe

BRYNIU

2017-11-07 19:51:28
Biała piana składająca się ze średnich i nieco większych bąbelków. Opadła dość szybko jak na Weizena do ok. 1 cm kożucha. Barwa słomiano-jasno złota - zmętniona. Aromat to głównie fermentacja śliwki ale zapewne aromat wziął się z połączenia rumianku, kolendry oraz gorzkiej skórki pomarańczowej stąd takie walory zapachowe moim zdaniem. W smaku czuć głównie nuty kwaskowe. Czuć również nuty gorzkiej skórki pomarańczy trochę kolendry i gdzieś na dalszym planie delikatnie rumianek.
Wysycenie wysokie.
Warka do: 01.03.2018r.
Oceny tego użytkownika: 6 ( smak: 6, zapach: 6, wygląd: 6 )
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010