Ilość piw w katalogu

10132

Informacje o producentach

Browar Amber
Browar Amber

Czy wiesz, że...

Lodówkę wymyślił bawarski inżynier Karl von Linde, który już w 1871 roku zastosował system chłodzenia w browarze Spaten w Monachium, aby umożliwić produkcję piwa latem. Środkiem schładzającym był eter metylowy lub amoniak

Najnowsze komentarze


piast
Wrężel AIPA
wygląd jednak cieszy i pozytywnie nastraja do konsumpcji
2018-09-19 06:45:02

piast
Wrężel AIPA
fajne piwo, pozytywne na otwarcie dnia po nocce

( pite nie schłodzone z szafki - jednak tez nie ciepłe)

wygląd - bardzo dobry, jednak to mało ważne w piwie

zapach - owocowy delikatny bez głębi
żywica,sosna,mango ???? i co jeszcze tam znajdują???

nasycenie- powyżej delikatnego , odpowiednie do smaku zapachu na +

smak- pozytywny pijalny
jednak z czasem posmak słodko- słonawy pozostaje na dłużej

taki aperitif przed dalszymi trunkami jak najbardziej polecam
2018-09-19 06:15:04

Jacelinho
Tenczynek „P” American Wheat
Barwa zmętniona słomka , nie jakoś całkowicie jak w weizenie ale prezentuje się ok , typowo dla American Wheat. Taki sobie lacing , piana w miarę trwała jest ok. W aromacie troszeczkę chmieli , i słodu. Mało czuć , słabo intensywny aromat. W smaku wodniste troszkę za bardzo , rześkie , mało smaku w tym piwie. Trochę lepszy niż American Wheat z Żywca ale to trochę słabo jak za piwo w cenie koło 6 zł. Mało się dzieje , mało oferuje przynajmniej to co dostałem , oby następne warki były lepsze. Średniak :I
2018-09-19 05:36:10

Gość
Kormoran Irish Beer
Swietne piwko-choc ciemne a nie kazdy po takie siega to cholernie pijalne:-)
Mozna sobie niezle nim dogodzic:-)
Mily posmak kawy na pewno spodoba sie wszystkim ceniacym sobie browary w stylu IRISH.
2018-09-19 04:50:27

Shinodin
Czarna Owca Porter Noster
Piana beżowa, drobnoziarnista, skromnym wianuszkiem okalająca ścianki szkła, dość szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu. Barwa ciemniejsza rubinowa wręcz czarna, w miarę klarowne i przejrzyste, nieznacznie tylko zmętnione. W zapachu nuty przede wszystkim karmelowe, dalej kawowe oraz czekoladowe klimaty, w tle pewna doza paloności, suszone owoce i wanilia, po ogrzaniu ujawnia się subtelna alkoholowa woń. W smaku dominują suszone owoce naprzemiennie z karmelem, kawa i czekolada są naprawdę niewyraźne, goryczka adekwatna do stylu, słabsza kontra kwaskowa, lekkie grzanie w przełyku, zanika efekt paloności, mała treściwość, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny, etykieta również w czarnej kolorystyce, elegancko wykonana graficznie, w miarę dobrze i wyczerpująco opisana. Warka 08.09.2018. Leżakowane ponad rok, degustowane jakiś czas po dacie przydatności. Lekki zawód, liczyłem na ułożony i wielowymiarowy wyrób w tym stylu, a tutaj... mamy do czynienia z dość słodkim portretem bałtyckim o profilu karmelowym z dozą suszonych owoców, brakuje kawy, czekolady czy paloności a najbardziej głębi smaku, tego drugiego wymiaru lub aftertasteu. Na plus dobrze zamaskowany alkohol rozgrzewający przełyk, lecz to trochę mało... Niestety nie jestem w stanie dać więcej niż 6 z plusem, średnio udany leżak, nie odnoszę wrażenie, iż czas coś tutaj zmienił. Za słodko, zbyt wodniście... nie tego oczekuję od portera bałtyckiego.
2018-09-18 23:44:05

Brajan36
Doctor Brew Experimental Vermont IPA
Warka: 14/02/ 2019 w.13

Barwa: delikatnie ciemne złoto , klarowe, ;

Piana: drobna, biała , gęsta , ładnie czepia się ścianek ;

Aromat: z butelki: tropiki, multiwitamina ; ze szkła: bardzo intensywny świeży zapach winogron , ogólnie białych owoców całkiem przyjemnie , tło ziemisto-iglaste;

Smak: na pierwszy plan wysuwa się solidna podstawa słodowa, drugie skrzypce nadają wytrwanie ułożone owocowe akcenty, schodzące w kierunku lasu , igły , żywicy i w taki klimacie jest też goryczka ;
2018-09-18 23:08:57

Thesloma
Pinta Shakalaka IPA
Zapach : soczysta truskawka chociaż z elementami shake'a , ogółem dość słodki i zachęcający do picia

Smak : wydaje się być dość gęste w ustach występuje poczucia shake'owatości , więc laktoza daje radę i jest też bardzo truskawkowe , a na końcu delikatnie daje znać lekkim pazurem o tym że to jednak IPA oraz że to jednak piwo.
2018-09-18 22:49:33

Brajan36
Doctor Brew Experimental Summer Ale
Warka:07/02/2019 / 13

Barwa: ciemne złoto , kalorowna;

Piana: obfita, biała, gęsta składająca się z małych bąbelków, czepia się szkła , głośno pęka;

Aromat: z butelki: cytrusy z dominującą nutą pomarańczy ; ze szkła: intensywne cytrusowe zapaszki oraz nuta skórki pomarańczowej przewodzi całości , zapowiada się orzeźwiająco ;

Smak: słodkie karmelowe nuty dość lepkie, piwo mimo dość niskiego woltażu charakteryzuje się zadziorna goryczką;

Mi ogólnie pasuje jednak po stylu summer ale spodziewałbym się nieco lżejszego smakowo piwa
2018-09-18 22:37:56

Gość
Pinta Czarna Dziura
To pierwsze piwo Pinty,które nie robi na mnie dobrego wrażenia. Są orzechy i czekolada,karmel, ale piwo trochę bez duszy - wodniste to złe słowo - ono nie ma duszy. Da się wypić, tyle że oczekiwałem czegoś więcej.
2018-09-18 22:26:56

Gość
Peroni Nastro Azzurro Gluten Free
niestety, ale nie można
2018-09-18 22:19:51

Shinodin
ReCraft Mc Farmer (dawny Reden)
Piana biała, drobno i gruboziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca szczątkową formę lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza miodowa, mocno zmętnione, nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu nuty owocowe, sporo żywicznych i kwiatowych klimatów, są to bardzo aromatyczne wonie przesycone chmielowymi akcentami. W smaku nadal intensywnie chmielowe, żywica i kwiaty pełną parą, owocowość również na miejscu, mało cytrusów, goryczka lekko zalegająca o profilu ziołowym, niezła kontra kwaskowa, trochę karmelu, po ogrzaniu nieznacznie wyczuwalny alkohol, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Recraft, etykieta minimalistyczna w czerwonej kolorystyce, ubogo opisana. Warka 29.03.2019. Ciekawa, nie do końca typowa AIPA, aromatyczna choć mało cytrusowa, lekka w odbiorze i przyjemna do degustacji, orzeźwiająco żywiczna i kwiatowa. Mi generalnie piwo podeszło i poleciłbym entuzjastom stylu. Konkretna 7 ode mnie, kolejny udany wyrób Recrafta.
2018-09-18 22:18:54

Gość
Manufaktura Piwna Czar Goryczy
Co do komentatatorów opisujących te piwo jako dobre to nigdy nie piliście dobrego piwa. To dno i tragedia.
2018-09-18 21:40:03

nietzsche
Baxbier Koud Vuur
Wygląd: ciemny brunatny, nieprzezroczyste, ciemnobeżowa piana, gushing po otwarciu
Zapach: To jest ale najbardziej owocowy porter wędzony na świecie ;) dużo nut belgijskich, owocowych, czerwone owoce, świeże i suszone, wędzoność później, dużo paloności, jakieś sherry
Smak: W smaku podobnie, bardzo palone piwo, ale mało wędzone i dymne, goryczka też taka popiołowa, trochę wódczana, przy czym piwo jako takie nie jest złe, chyba przesadzono z re fermentacją i dlatego chciało wyjść, jest przegazowane, ale dosyć pełne, wydaje mi się mocno alkoholowe, ale może ta goryczka + pieczenie od CO2. Dużo owoców, fajnych, jakieś porto i sherry, czekolada mleczna.
2018-09-18 21:39:10

Gość
Manufaktura Piwna Czar Goryczy
Tragedia. Smak mega słodowy zero aromatu chmielu jedynie goryczka prawdopodobnie z chmielu marynki. Piwo na 2-. Koło IPA nawet nie leżało.
2018-09-18 21:34:45

Gość
Leon Steiner Unpasteurised
1.99 i pozytyw!
2018-09-18 21:29:52

Gość
Prost Ahop
Piwo dość niecodzienne, zapach boski, oczywiście nuty cytrusowe choć ja najbardziej czułem zapach który bym nazwał połączeniem mango i pomelo. Piana wysoka i drobnoziarnista chwilę stoi i z czasem coraz szybciej znika.
Smak delikatny orzeżwiający, lekko słodki, lekka goryczka, lekkie też nuty cytrusowe, choć w tle najbardziej wyczuwałem coś a'la herbata z miodem. Podczas picia super uczucie na języku, delikatne bąbelki otulające język, jak przy wodzie perlage. Jak najbardziej polecam piwo.
2018-09-18 21:09:02

prisoner
Pivovara Medvedgrad Agram stout
Zakupione w Zagrzebiu, w stolicy Chorwacji. W.aromacie króluje prażony jęczmień, trochę czekolady. W smaku kwaśno, wiśnie w czekoladzie jak kolega niżej Brajan napisał wyczuwalne, ale takie kwaśne wiśnie. Taki sobie ten stout.
2018-09-18 20:59:47

lukas85
Tenczynek Pils
W zapachu wada - aldehyd octowy, która przykrywa wszystko, co dało by się z tego piwa wyczuć pozytywnego. W smaku lekkie, nieco wyższa goryczka od standardowego eurolagera, ale wciąż nie jest to poziom dobrego pilsa. Kolor słomkowy, ładna wysoka piana na plus. 6- za smak, mogło być lepiej.
2018-09-18 20:51:19

seba1970
Argus Porter 2015
smakuje jak lekki dosc wytrawny porter naprawde da sie to pic barwa bardzo ciemny bursztyn czarne napewno nie jest brak wiekszych wad za 2.69 w Lidlu to okazja .dobre piwo choc za porterami generalnie nie przepadam
2018-09-18 19:25:04

Marianek
Beer Bros Kwassiflora
Oko: kolor słomkowy, lekko mętny, piana biała niska.
Nos: delikatny owocowy aromat, lekko wytrawny, przyjemny.
Smak: wodniste, lekko kwaskowe w owocowy sposób, na finiszu wytrawność owocowa do tego delikatna nuta jogurtowa. Super pijalne.
2018-09-18 19:24:25
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Małe jest wielkie, czyli regionalne browary w natarciu 

Mimo, że browary regionalne w porównaniu do wielkich piwnych koncernów produkują „kroplę w morzu piwa”, zyskują coraz większy szacunek w oczach klientów, a co za tym idzie, ich sprzedaż rośnie.

Jeszcze kilka lat temu wydawało się, że taki trend jest niemożliwy. Wiele małych, regionalnych browarów upadło. Trudno było im przetrwać w konkurencji z wielkimi „molochami”. Piwni potentaci byli zdania, że przestarzałe wytwórnie, produkujące piwo i w dodatku niemałymi kosztami muszą przejść do lamusa, bo takie są prawa rynku. Walka o byt, znalezienie jakiejś niszy, była podstawowym zadaniem ich właścicieli. Niszę tę stanowiły przede wszystkim lokalne sklepy. - Wszystko zaczęło się zmieniać od momentu, gdy klienci stali się bardziej świadomi: zaczęli zwracać uwagę na zdrową żywność, poszukiwać czegoś innego, mniej pospolitego. Mieli już dosyć tych samych produktów i smaków, tylko w innych etykietach – mówi Wiktor Sawoniaka, dyrektor regionalnego Browaru Konstancin. O piwie spod Warszawy zrobiło się głośno od września tego roku, gdy napoje wyskokowe wróciły do pociągów krajowych WARS. Po zmianie przepisów odnośnie sprzedaży alkoholu w wagonach kolejowych, między innymi Browar Konstancin wygrał przetarg na dostarczanie piwa do pociągów. Pasażerowie WARS-u od 1 września mogą napić się piwa z tego browaru.

Krótszy czas spożycia

Browary regionalne wyszły naprzeciw konsumentom znudzonym przemysłowym piwem. Jaką przyjęły strategię? Postawiły na jakość, nie nailość. Nie ważne ile piwa wyprodukuje się w ciągu roku, ważne jak smakuje to piwo. A dysproporcje te robią na prawdę duże wrażenie: średnio produkcja regionalnego piwa to kilkadziesiąt tysięcy hektolitrów w roku. Dla porównania, duże browary złocistego napoju w ciągu roku warzą kilka milionów hektolitrów. Na polskim rynku piwa, browary regionalne, produkujące piwo tradycyjnymi metodami, mają ok. 5% udziałów, choć zaledwie kilkalat temu ok. 2 – 3 %.  Duże koncerny nie mogą pozwolić sobie na produkcje piwa w taki sposób, ponieważ zwyczajnie by im się to nie opłacało. Dlatego browary przemysłowe robią skondensowany ekstrakt piwny, który rozcięcza się wodą i nasyca sztucznie CO2 (metoda „high gravity” ). Piwo takie leżakuje od 5 do 12 dni. Piwo robione tradycyjnie powstaje z kolei w około 40 dni.

Będą się rozwijać?

Jaką strategię przyjęły małe browary, by zyskać przychylność klientów? Postawiły na jakość, nie na ilość. Piwo niepasteryzowane, to jedna z podstawowych recept na sukces małych browarów. Warzone tradycyjnymi metodami muszą być wypite w ciągu kilku tygodni. W tym przypadku nie stosuje się procesu nagrzewania, który wydłuża termin przydatności napoju i nie dodaje się żadnych konserwantów. W temperaturze 0-1° C piwo „czeka” kilkanaście tygodni na swoich klientów. To samo piwo, ale robione przez duże koncerny, choć innymi metodami niż tradycyjne, na półce sklepu może czekać na klienta nawet kilka miesięcy, a piwo pasteryzowane, pół roku, a bywa, że dłużej. W odróżnieniu od piw robionych na masową skalę, regionalne browarynie stosują metody „high gravity”. Wiele osób zastanawia się jednak, czy boom na piwa regionalne nie minie. Ludzie posmakują, nacieszą podniebienie i wrócą do „tradycyjnego” piwa z puszki, tym bardziej, że piwo z regionalnych browarów są z reguły droższe. – Rynek niszowych, regionalnych piw w Polsce dopiero rozwija się, ale zainteresowanie nimi z pewnością będzie wzrastało. Klienci są coraz bardziej świadomi różnicy między piwem, a piwem, doceniają te, do których produkcji wkłada się więcej czasu, wysiłku i serca. A różnicę widać przede wszystkim w smaku – podsumowuje Wiktor Sawoniaka z Browaru Konstancin.

Przemysław Koryciński  

wykonanie choruzy.pl © 2010