Czy wiesz, że...

W październiku 1814 roku, na skutek uszkodzenia zabezpieczającej obręczy z kadzi, wypłynęła rzeka portera, która zniszczyła okoliczne zabudowania. Osiem osób zmarło na skutek utonięcia, odniesionych obrażeń lub zatrucia alkoholem.

Najnowsze komentarze

Profesja Pogromca Smokówawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Profesja Pogromca Smoków
Bardzo ciekawe piwo o wyśmienitym smaku.
2020-03-29 15:24:49
Żywiec Pszeniczne IPAawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Żywiec Pszeniczne IPA
Barwa średnio zmętniona pomarańczowa , Piana biała , drobna , zostawia ładny lacing i jest trwała. W aromacie czuć cytrusy od chmielu , trochę perfumowy i czuć delikatnie nuty pszeniczne , banan i goździk bardziej z tyłu przykryte chmielem ale jednak są. Fajny aromat , na pewno lepszy niż w Amerykańskim pszenicznym z Żywca. Choć są do siebie podobne ale na szczęście jest tego chmielu więcej. W smaku piwo lekkie ale nie wodniste , jest dalej cytrusowość choć wiadomo to nie kraft. Szybko znika , średnio nagazowane. Idealne na upały będzie. Jak na koncern wyszło dobrze , nie jest to Grodziska White IPA która kosztuje tyle samo ale i tak dobrze że takie piwa są dla zwykłych ludzi. Szanuję bo można to spokojnie wypić i nie ma większych wad , nie ma się czego więcej spodziewać po Żywcu. Dam 7 na zachętę. Warka do 20.02.2021
2020-03-29 12:06:10
Łomża Pszeniczne 0,0% Mango-Marakujaawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Łomża Pszeniczne 0,0% Mango-Marakuja
Wygląd perfekt. Fajnie znaczy szkło.
Aromat owoców przykrywa zapach piwa. Czuć też pomarańczę, której nie ma w nazwie, ale jest wymieniony sok
z niej w składzie.
Smak też mocno owocowy. I naturalny. Piwo nie jest zabite do końca, jednak mocno trzeba się wsmakować by te dalekie echa wyczuć.
Z drugiej jednak strony jest to bardzo przyjemny napój.
2020-03-29 12:03:59
Żywiec Wiedeński Lagerawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Żywiec Wiedeński Lager
Barwa bursztynowa klarowna. Piana przybrudzona biel , niska , szybko znika i nie zostawia lacingu. W aromacie słodowy czysty profil. Przypomina marcowe choć nie jest ani mocno karmelowe ani estrowe. Troszkę karmelu i delikatnej słodyczy ale tak odrobinę. Nie jest źle. W smaku podobnie , czysty profil słodowy z odrobiną karmelu i opiekanych posmaków. Współgra to z bardzo małą ale jednak słodyczą. Piwo jest w miarę pełne , jest nawet jakaś goryczka , średnio nagazowane. Jak na tą kategorię to jedno z lepszych lagerów w polskich koncernach. Dalej uważam że przypomina marcowe choć to jest bardziej delikatne i zbalansowane. Jak dla mnie fajny Żywiec , niech zwykli ludzie piją to a nie zwykłe gówniane lagery jak z KP itp. Warka do 21.11.2020
2020-03-29 11:48:31
Landskron Maibockawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Landskron Maibock
Barwa bursztynowa klarowna. Piana biała , głównie średnie oczka , jest trwała i zostawia solidny lacing. W aromacie trochę kwiatowo , miodowo ale nie od utlenienia wg mnie. Słodki ale nie jakoś mocno ten aromat , opiekany i przyprawy wyczuwalne. Ciekawy aromat wg mnie. W smaku jest trochę słabiej , piwo ma za mało ciała a tu ponad 16 blg. Trochę za dużo gazu wg mnie , troszeczkę mniej by było w sam raz. Jest opiekane , trochę karmelu , zostawia wytrawny posmak ale na początku jest słodycz. Te przyprawy na końcu są wyczuwalne. Jest słodowość , taki sesyjny koźlak z tego wyszedł. Goryczka jest niska , piwo niezłe choć ten brak ciała jest wadą zdecydowanie. Piwo niezłe , bez innych wad w zasadzie , wypiłem z przyjemnością a styl w Polsce rzadki do kupienia. Warka do 12.08.2020
2020-03-29 11:27:26
Freiberger Pilsawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Freiberger Pils
Barwa jasna słomkowa i klarowna. Piana biała , głównie drobna choć trochę średnich oczek też się pojawiło. Jest trwała i zostawia niezły lacing. W aromacie czysty profil słodowy , delikatnie siarka , typowy niemiecki pils. Klasyka gatunku , przyjemny aromat. W smaku jest tak samo , od razu wiadomo co pijemy. Piwo ma niezłą goryczkę , jest wytrawne , fajnie czuć chmielowy posmak ziołowy. Średnio nagazowane i w sam raz do spożycia takiego piwa. Piwo ogólnie jest dobrym niemieckim pilsem , nie mam się czego czepiać. Mocne 7 na 10. Warka do 11.2020
2020-03-29 11:14:47
Frankfurter Pilsener Premiumawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Frankfurter Pilsener Premium
Barwa jasne złoto , klarowna. Piana biała , drobna , średniej trwałości i zostawia niezły lacing. W aromacie słód dominuje , nie ma siarki , mniej czysty profil , troszkę mniej stylowo jak na niemieckiego pilsa , ale i tak jest przyjemny. Dobrze wyczuwalny zbożowy aromat. W smaku słodowe ale wytrawne , jest charakter pilsa bardziej niż w aromacie. Pije się przyjemnie , jest średnio nagazowane , z niezłą goryczką. Nie ma siarki i nie zostawia chmielowego posmaku. Piwo uważam za udane i smaczne , trochę mniej stylowe niż powinno być ale na 7 z minusem zasługuje. Warka do 05.10.2020
2020-03-29 11:13:54
Revolta Bohema Pilsawatar
Gulek
starstarstarstarstar
Revolta Bohema Pils
Dla mnie niestety przeciętnie. Lubię piwa Revolty ale tutaj czegoś mi brakuje. Piwo jest mdłe, brak wyróżniającego się smaku, dość słodkie a nie rześkie. Goryczka na niskim poziomie. Wysycenie niskie. Daję naciągane 7/10.
2020-03-29 09:44:09
Czarna Owca KKOawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Czarna Owca KKO
Bardzo, ale to bardzo ciemne, przepuszczające niewiele światła bordo. Pianka jak na dobrej kawie.
Potężny aromat kakao, pralin, likieru. Samo dobro.
Gęste, gładkie. Gaz tylko leciuśko szczypie w język. Tak to atłas.
W smaku słodka czekolada, kakao, nutka alkoholu, a w posmaku znów kakao, tyle że gorzkie.
Matko z córką, jakie to je dobre! To znaczy córka musi być pełnoletnia, bo alkohol przyjemnie rozgrzewa.
2020-03-29 07:05:24
Amber Johannesawatar
RisingSon
starstarstar
Amber Johannes
Nie wiem czy to słaba warka, ale daje strasznie kwasem. W aromacie i smaku. Chyba ze sensoryka mnie zawodzi. Kiedyś piłem i było ok, dziś dramat. Powtórzę próbę za jakiś czas
2020-03-29 01:58:28
Žatecký Světlý Ležákawatar
jacquenty
starstarstar
Žatecký Světlý Ležák
Nie wiem czy to przy czeskim piwie w ogóle stało... Bo nie jest to PRAWDZIWE czeskie piwo, a tylko stylizacja na takie. Produkt typowo Carlsbergowy, czyli trochę Kasztelan, trochę Okocim. Dość nudne...
2020-03-29 01:56:16
Perła Exportawatar
jacquenty
starstarstar
Perła Export
Podobnie jak Chmielowa - nierówna jakość, raz są dobre partie, raz dużo gorsze. Co ciekawe, bardziej smakuje mi z puszki niż z zielonej butelki. Jednak gorsze od Chmielowej.
2020-03-29 01:30:11
Perła Chmielowaawatar
jacquenty
starstarstar
Perła Chmielowa
Chyba najbardziej nierówne piwo. Są świetne warki jak i zdarzają się nieudane... Mnie smakuje bardziej z puszki niż z zielonej butelki.
2020-03-29 01:25:59
Jako Złoty Łan IPAawatar
KrzychuPiwko
starstarstarstarstar
Jako Złoty Łan IPA
przepraszam kolor złoty :)
2020-03-29 01:14:14
Jako Złoty Łan IPAawatar
KrzychuPiwko
starstarstarstarstar
Jako Złoty Łan IPA
Kolor słomkowy, piana słabo utrzymująca się. Wyraźna goryczka. Słodowość wysoka, niezbyt wyczuwam pszenicę, na pewno mniej niż w Hazy APA od Corneliusa, Chmiel amerykański robi dobrą robotę szczególnie iż go sporo i dobre gatunki. lekko wyczuwalny alkohol, DMS nie wyczułem. Pijalność dobra.
2020-03-29 01:04:56
Amber APAawatar
RisingSon
starstarstar
Amber APA
Piana drobna, gęsta choć szybko opada. W aromacie cytrusy, białe owoce. Zaznaczona goryczka w smaku, lecz nie przeszkadza w pijalnosci. Rześkie i nie nahalne a jednak dostarcza wrażeń. Do tego dochodzi bardzo przyzwoita cena, obecnie jakieś 4,7 w Tesco. Nie jest to sztos, ale piwo jest zdecydowanie warte spróbowania.
2020-03-29 00:54:31
Pinta & Bakunin Hazy Disco Saint Petersburgawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Pinta & Bakunin Hazy Disco Saint Petersburg
Wygląd: mlecznie nieprzejrzyste, ale dużo jaśniejsze od Zagrzebia, tutaj jest śliczna piana, obfita, drobna, trwała, ładny lacing
Zapach: Zdecydowanie mnie intensywny niż Zagreb, tamto wręcz buhało, to ma zapach zwykłej APA, na pierwszy planie las, gruszka, winogrono, melon, trochę apteki, słabo jak na użyte chmiele
Smak: Zabawne, Zagreb był słaby jako piwo, ale świetnie nachmielony, tu jest odwrotnie, choć przyznam, że szału nie ma jak na 20 odfermentowaną do 7 (patrz AleBrowar z serią DDH czy dawny RockMill), ale przynajmniej jest gładkie, jest delikatny efekt juicy, ma dziwny lekarstwowy posmak, ale mi nie przeszkadza, jest podobnie jak w zapachu, aromat chmielowy jest nieznaczny, może też dlatego, że idzie takie niezbyt agresywne nuty, raczej takie mdłe: melon, gruszka, może jakaś truskawka lub malina, winogrono. O tym, że chmielu tu poszło sporo świadczy jedynie to, że grzeje od chmielin, ma tez zalegającą goryczkę, taką lekarstwową.
2020-03-29 00:46:16
Lemberger APAawatar
Gość
Lemberger APA
Czy jestem Januszem, jeśli stwierdzę, że mi smakowało to piwo?
2020-03-29 00:03:56
Leżajsk Chmielowe Pilsawatar
Gość
Leżajsk Chmielowe Pils
Pite z ze szklanki do której przelałem zawartość puszki w temp. pokojowej ok. 23 C. Piana niknąca w oczach już w trakcie nalewania, duże pęcherzyki, na plus że pozostaje lacing na szklance. Barwa takie złamane złoto. Raczej klarowne. wysycenie raczej na niskim poziomie. W smaku przeważają akcenty słodowe z lekką domieszką goryczki. Piwo raczej dość lekkie, brakuje tutaj pełności i efekt w smaku chmielenia na zimno też raczej na poziome autosugestii. piwo jak na cenę i to, że było puszkowe - 2.29 zł dość poprawne i na pewno bardziej pijalne niż przeciętny koncerniak. Osobiście np. bardziej smakuje mi Natur z Netto za 2.05 zł który jest piwem o profilu słodowym i relatywnie słodkim a woltaż też większy bo 6%. Tragedii nie ma ale też nie ukrywam, że Ameryki nie odkryłem pijąc ww. piwo. Generalnie lekko na plus.
2020-03-28 23:51:44
Pinta & Zmajska pivovara  Hazy Disco Zagreb awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Pinta & Zmajska pivovara Hazy Disco Zagreb
Wygląd: soczkowy, piana niezbyt ładna i nietrwała
Zapach: śliczny, takie wzorcowe DDH, intensywnie chmielowy: owoce tropikalne, cytrusy, intensywna nuta cedru, mięty, owoców jagodowych a nawet kokosa, może i jest wanilia, a raczej coś budyniowego
Smak: Nie wiem jak Pinta to robi ostatnio, że nawet piwa o takich parametrach wychodzą im wodniste, ciężko powiedzieć, żeby to piwo było juicy, bo ono nie ma ciała, nawet z płatkami nie wyszło, bo puszystości też nie ma. Jedynym plusem tego piwa jest nachmielenie: owoce tropikalne, cytrusy z limonką na czele, mięta - ma się wrażenie gumy do żucia - bo ta mięta idzie w parze z pieczeniem od chmielin - cedr, żywice, dużo jasnych owoców, kokos, jest też coś a'la werthers original, takie mleczne cukierki. Naciągane 7, bo samo piwo na NE jest zbyt wodniste, nachmielone jest super.
2020-03-28 22:59:50
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Małe jest wielkie, czyli regionalne browary w natarciu 

Mimo, że browary regionalne w porównaniu do wielkich piwnych koncernów produkują „kroplę w morzu piwa”, zyskują coraz większy szacunek w oczach klientów, a co za tym idzie, ich sprzedaż rośnie.

Jeszcze kilka lat temu wydawało się, że taki trend jest niemożliwy. Wiele małych, regionalnych browarów upadło. Trudno było im przetrwać w konkurencji z wielkimi „molochami”. Piwni potentaci byli zdania, że przestarzałe wytwórnie, produkujące piwo i w dodatku niemałymi kosztami muszą przejść do lamusa, bo takie są prawa rynku. Walka o byt, znalezienie jakiejś niszy, była podstawowym zadaniem ich właścicieli. Niszę tę stanowiły przede wszystkim lokalne sklepy. - Wszystko zaczęło się zmieniać od momentu, gdy klienci stali się bardziej świadomi: zaczęli zwracać uwagę na zdrową żywność, poszukiwać czegoś innego, mniej pospolitego. Mieli już dosyć tych samych produktów i smaków, tylko w innych etykietach – mówi Wiktor Sawoniaka, dyrektor regionalnego Browaru Konstancin. O piwie spod Warszawy zrobiło się głośno od września tego roku, gdy napoje wyskokowe wróciły do pociągów krajowych WARS. Po zmianie przepisów odnośnie sprzedaży alkoholu w wagonach kolejowych, między innymi Browar Konstancin wygrał przetarg na dostarczanie piwa do pociągów. Pasażerowie WARS-u od 1 września mogą napić się piwa z tego browaru.

Krótszy czas spożycia

Browary regionalne wyszły naprzeciw konsumentom znudzonym przemysłowym piwem. Jaką przyjęły strategię? Postawiły na jakość, nie nailość. Nie ważne ile piwa wyprodukuje się w ciągu roku, ważne jak smakuje to piwo. A dysproporcje te robią na prawdę duże wrażenie: średnio produkcja regionalnego piwa to kilkadziesiąt tysięcy hektolitrów w roku. Dla porównania, duże browary złocistego napoju w ciągu roku warzą kilka milionów hektolitrów. Na polskim rynku piwa, browary regionalne, produkujące piwo tradycyjnymi metodami, mają ok. 5% udziałów, choć zaledwie kilkalat temu ok. 2 – 3 %.  Duże koncerny nie mogą pozwolić sobie na produkcje piwa w taki sposób, ponieważ zwyczajnie by im się to nie opłacało. Dlatego browary przemysłowe robią skondensowany ekstrakt piwny, który rozcięcza się wodą i nasyca sztucznie CO2 (metoda „high gravity” ). Piwo takie leżakuje od 5 do 12 dni. Piwo robione tradycyjnie powstaje z kolei w około 40 dni.

Będą się rozwijać?

Jaką strategię przyjęły małe browary, by zyskać przychylność klientów? Postawiły na jakość, nie na ilość. Piwo niepasteryzowane, to jedna z podstawowych recept na sukces małych browarów. Warzone tradycyjnymi metodami muszą być wypite w ciągu kilku tygodni. W tym przypadku nie stosuje się procesu nagrzewania, który wydłuża termin przydatności napoju i nie dodaje się żadnych konserwantów. W temperaturze 0-1° C piwo „czeka” kilkanaście tygodni na swoich klientów. To samo piwo, ale robione przez duże koncerny, choć innymi metodami niż tradycyjne, na półce sklepu może czekać na klienta nawet kilka miesięcy, a piwo pasteryzowane, pół roku, a bywa, że dłużej. W odróżnieniu od piw robionych na masową skalę, regionalne browarynie stosują metody „high gravity”. Wiele osób zastanawia się jednak, czy boom na piwa regionalne nie minie. Ludzie posmakują, nacieszą podniebienie i wrócą do „tradycyjnego” piwa z puszki, tym bardziej, że piwo z regionalnych browarów są z reguły droższe. – Rynek niszowych, regionalnych piw w Polsce dopiero rozwija się, ale zainteresowanie nimi z pewnością będzie wzrastało. Klienci są coraz bardziej świadomi różnicy między piwem, a piwem, doceniają te, do których produkcji wkłada się więcej czasu, wysiłku i serca. A różnicę widać przede wszystkim w smaku – podsumowuje Wiktor Sawoniaka z Browaru Konstancin.

Przemysław Koryciński  

wykonanie choruzy.pl © 2010