zamknij Zostań patronem na patronite

Czy wiesz, że...

Z wraku statku na dnie Bałtyku wydobyto 4 butelki wypełnione bardzo dobrze zachowanym piwem. Archeolodzy przypuszczają, że statek, który zatonął u brzegów Finlandii wyruszył w swoją podroż z Kopenhagi do St. Petersburga między 1800 a 1830 rokiem. Zatem wydobyte z dna morza piwo może mieć nawet 200 lat.

Najnowsze komentarze

Dębowe Dojrzałe Mocneawatar
Gość
Dębowe Dojrzałe Mocne
Dobry smak aczkolwiek zależy ile się pije. Dobrze smakuje jak się mniej pije.
2019-01-22 13:57:26
Książęce IPAawatar
Gość
Książęce IPA
KIedyś było niezłe. Zrobiłi sobie reklamę a teraz leją byle co. Myślą że przekonają przeciętnego Kowalskiego do tego że pije piwne specyjalnośći :D Zapomnieli że przeciętny Kowalski pije Tatrę a nie IPA
2019-01-22 10:38:38
Konrad Spytihnevawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Konrad Spytihnev
Wygląd: kolor ciemna słomka, klarowne, ale piana to wstyd, wygląda jak ta z płynu do mycia naczyń, nie grubo a olbrzymio pęcherzykowa, na szczęście znika do zera w parę sekund
Zapach: Bardzo fajnie chmielowe, tak w typie niemieckim, jest żatecki, ale też i zielistość i kwiatowość jak od jakiegoś hallertauera, masełko, pszeniczny chleb lub raczej tost
Smak: Sążniste w smaku, smakuje trochę jak niemieckie korpo maibocki, piwo słodowe, wyklejające, słodkie, ale profil słodowy taki czysty, chlebowość, tost maślany, bo diacetyl, żadnych typowo czeskich karmeli i melanoidynowości w typie ciastkowym, dalej bardzo chmielowe, podobnie jak w zapachu, głównie kwiatowo, trochę zieliście, fajnie nachmielone na aromat, ale taką słodkość dobrze by było skontrować konkret goryczką, a ta jest tutaj średnia jak na czeskie standardy (jak na polskie to spoko). Dla fanów piwa marcowego zdecydowanie. Przy ogrzewaniu zaczyna się pojawiać jakieś jabłko.
2019-01-22 00:54:15
Chodovar Prezident 12°awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Chodovar Prezident 12°
Wygląd: kolro bursztynowy, po nalaniu piana ładna, ale tempo w jakim znikała do całkowitego zera zatrważające
Zapach: Ładny, chmielowy, korzenno-kwiatowy, słodowy, lekko opiekany
Smak: Słodowe, trochę diacetylowe, chmielowe w aromacie, ale goryczka niezbyt wysoka, smaczne, pełne, treściwe, może trochę przez to masło, całkiem ok. lager, ale trochę zbyt wysoka kwaskowatość. Fajne piwo, jak ktoś się chce napić zwykłego pilsa, ale jest zbyt dużo czeskich lepszych.
2019-01-21 23:19:43
Trzech Kumpli Mistyawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Trzech Kumpli Misty
Dobre IPA. Smak słodkawy, potem cytrusy. A na koniec gorzki posmak. Ciekawa kombinacja.
2019-01-21 23:14:00
Tenczyn Klasyczne Jasne Pełneawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Tenczyn Klasyczne Jasne Pełne
Piana biała, drobno i gruboziarnista, wątpliwej jakości, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza słomkowa, ładnie klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu praktycznie nic się nie dzieje, może jakaś doza słodowości, kukurydza i landrynkowe klimaty. W smaku jest podobnie, mega wodnistość, zero charakteru, lekka słodowa nuta, trochę metalu i żelaza, jeszcze mniej kukurydzy i landrynki, goryczka zerowa, kontra kwaskowa zerowa, praktycznie sama woda, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel niestety zwykły złoty, etykieta w białej kolorystyce, znośnie wykonana graficznie, ubogo opisana. Warka 27.04.2019. Piwo o niewiadomym składzie, bez jakiegokolwiek smaku. Ten wyrób to chyba najgorsze zlewki po innych wyrobach Tenczynka, bezpłciowe i przewodniste. Chyba dlatego zostało wydane pod inną nazwą, jedynym plusem wydaje mi się brak wadliwych aromatów, bo tutaj po prostu nie ma żadnych aromatów... Odradzam gorąco, ode mnie 2, nie jest to wadliwy wyrób, jedynie "piwo" bez smaku.
2019-01-21 22:28:52
Piwoteka & Internal Quiet Last Breathawatar
Brodzisław
starstarstarstarstar
Piwoteka & Internal Quiet Last Breath
Kolor złocisty, lekko zamglony, widoczne farfocle (chmielowe). Piana écru, początkowo obfita, opadła do minimalnej warstwy.
Aromat chmielowy, głównie cytrusy i owoce tropiku z dodatkiem nut zbożowych.
W smaku wytrawno-kwaskowe. Jest i nawet karmelek i biszkopt od słodów, ale wszystko to przykrywa narastająca z kolejnymi łykami goryczka ziołowo-cytrusowa. Alkohol ukryty. Wysycenie średnie podbija pijalność.
2019-01-21 21:31:51
Perlenbacher Premium Pilsawatar
K1
starstarstarstarstar
Perlenbacher Premium Pils
Smaczne piwko w dobrej cenie.
Smak łagodny, wyraźna goryczka.
2019-01-21 21:24:39
Amber APAawatar
Gość
Amber APA
Smaczne.
2019-01-21 21:22:45
Żywiec APAawatar
Gość
Żywiec APA
Do przełknięcia, ale szału nie ma.
2019-01-21 21:20:56
Łomża Exportawatar
Gość
Łomża Export
Witam chcialam powiedziec ze kupuje Łomże bez alkoholu i jedna partia o nr 1742LE148518292 jest zla piwo po otwarciu wylatuje z butelki tak sie burzy i jest gorzkie natomiast piwo z nr 1419LE157218311 jest slodkie i sie nie pieni zrobcie cos z tym
2019-01-21 21:00:56
Wrężel Tropical Black IIPAawatar
partacz
starstarstarstarstar
Wrężel Tropical Black IIPA
Black IPA to mój ulubiony rodzaj piwa, testuję każde jakie mi się uda kupić. To jest świetne, polecam.
2019-01-21 20:45:19
Edelmeister  Non-Alcoholicawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Edelmeister Non-Alcoholic
Wodniste, ryżowo-brzeczkowe. Bardzo jasne z niezłą pianą. Nie zaskoczyło na plus ani na minus.
2019-01-21 20:19:53
Manufaktura Piwna Piwo na Miodzie Gryczanymawatar
Gość
Manufaktura Piwna Piwo na Miodzie Gryczanym
w dino po 4 zeta i bd
2019-01-21 20:13:03
Wexford Irish Cream Aleawatar
Gość
Wexford Irish Cream Ale
Kiedyś było w każdym dużym carrefourze. Niestety od jakiś 2 lat nie jestem w stanie go w żadnym sklepie w Warszawie znaleźć
2019-01-21 20:03:23
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
Znajomi mówili spróbuj. Bardzo dobre. Albo trafiłem na stare bo kwaśne jak diabli. Zapach owszem super, goryczka lekka ok to lubię, tylko czemu takie kwaśne. Zna ktoś piwo podobne ale mniej kwaśne? Może być mocniej chmielowe.
2019-01-21 19:54:05
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
Ja poproszę kufel jak w reklamie wtedy będzie smak i ocena.
2019-01-21 19:40:34
Tuborg Grøn (Tuborg Green)awatar
Gość
Tuborg Grøn (Tuborg Green)
W Norwegii piłem tuborga przy każdej okazji, teraz po dłuższej przerwie stwierdzam że w Polsce w wersji 33cl to ten sam smak. Bardzo dobre piwo, przypomina letnie dni.. Fajnie po nim z paszczy czuć browarem. Nie wiem jak komu ale mi to sprawia frajdę
2019-01-21 19:37:33
Doctor Brew Victoria American IPAawatar
Gość
Doctor Brew Victoria American IPA
Vynikající pivo, vřele doporučuji. Koupeno v Lidlu v Kudowa Zdrój. V českých supermarketech nelze tak dobrý india pale ale koupit.
2019-01-21 19:29:51
Brewera No i Pa!awatar
Gość
Brewera No i Pa!
Warka 04/05/2019 bardzo dobra
2019-01-21 18:45:08
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Małe jest wielkie, czyli regionalne browary w natarciu 

Mimo, że browary regionalne w porównaniu do wielkich piwnych koncernów produkują „kroplę w morzu piwa”, zyskują coraz większy szacunek w oczach klientów, a co za tym idzie, ich sprzedaż rośnie.

Jeszcze kilka lat temu wydawało się, że taki trend jest niemożliwy. Wiele małych, regionalnych browarów upadło. Trudno było im przetrwać w konkurencji z wielkimi „molochami”. Piwni potentaci byli zdania, że przestarzałe wytwórnie, produkujące piwo i w dodatku niemałymi kosztami muszą przejść do lamusa, bo takie są prawa rynku. Walka o byt, znalezienie jakiejś niszy, była podstawowym zadaniem ich właścicieli. Niszę tę stanowiły przede wszystkim lokalne sklepy. - Wszystko zaczęło się zmieniać od momentu, gdy klienci stali się bardziej świadomi: zaczęli zwracać uwagę na zdrową żywność, poszukiwać czegoś innego, mniej pospolitego. Mieli już dosyć tych samych produktów i smaków, tylko w innych etykietach – mówi Wiktor Sawoniaka, dyrektor regionalnego Browaru Konstancin. O piwie spod Warszawy zrobiło się głośno od września tego roku, gdy napoje wyskokowe wróciły do pociągów krajowych WARS. Po zmianie przepisów odnośnie sprzedaży alkoholu w wagonach kolejowych, między innymi Browar Konstancin wygrał przetarg na dostarczanie piwa do pociągów. Pasażerowie WARS-u od 1 września mogą napić się piwa z tego browaru.

Krótszy czas spożycia

Browary regionalne wyszły naprzeciw konsumentom znudzonym przemysłowym piwem. Jaką przyjęły strategię? Postawiły na jakość, nie nailość. Nie ważne ile piwa wyprodukuje się w ciągu roku, ważne jak smakuje to piwo. A dysproporcje te robią na prawdę duże wrażenie: średnio produkcja regionalnego piwa to kilkadziesiąt tysięcy hektolitrów w roku. Dla porównania, duże browary złocistego napoju w ciągu roku warzą kilka milionów hektolitrów. Na polskim rynku piwa, browary regionalne, produkujące piwo tradycyjnymi metodami, mają ok. 5% udziałów, choć zaledwie kilkalat temu ok. 2 – 3 %.  Duże koncerny nie mogą pozwolić sobie na produkcje piwa w taki sposób, ponieważ zwyczajnie by im się to nie opłacało. Dlatego browary przemysłowe robią skondensowany ekstrakt piwny, który rozcięcza się wodą i nasyca sztucznie CO2 (metoda „high gravity” ). Piwo takie leżakuje od 5 do 12 dni. Piwo robione tradycyjnie powstaje z kolei w około 40 dni.

Będą się rozwijać?

Jaką strategię przyjęły małe browary, by zyskać przychylność klientów? Postawiły na jakość, nie na ilość. Piwo niepasteryzowane, to jedna z podstawowych recept na sukces małych browarów. Warzone tradycyjnymi metodami muszą być wypite w ciągu kilku tygodni. W tym przypadku nie stosuje się procesu nagrzewania, który wydłuża termin przydatności napoju i nie dodaje się żadnych konserwantów. W temperaturze 0-1° C piwo „czeka” kilkanaście tygodni na swoich klientów. To samo piwo, ale robione przez duże koncerny, choć innymi metodami niż tradycyjne, na półce sklepu może czekać na klienta nawet kilka miesięcy, a piwo pasteryzowane, pół roku, a bywa, że dłużej. W odróżnieniu od piw robionych na masową skalę, regionalne browarynie stosują metody „high gravity”. Wiele osób zastanawia się jednak, czy boom na piwa regionalne nie minie. Ludzie posmakują, nacieszą podniebienie i wrócą do „tradycyjnego” piwa z puszki, tym bardziej, że piwo z regionalnych browarów są z reguły droższe. – Rynek niszowych, regionalnych piw w Polsce dopiero rozwija się, ale zainteresowanie nimi z pewnością będzie wzrastało. Klienci są coraz bardziej świadomi różnicy między piwem, a piwem, doceniają te, do których produkcji wkłada się więcej czasu, wysiłku i serca. A różnicę widać przede wszystkim w smaku – podsumowuje Wiktor Sawoniaka z Browaru Konstancin.

Przemysław Koryciński  

wykonanie choruzy.pl © 2010