Ilość piw w katalogu

10764

Informacje o producentach

Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.
Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

Wedle kodeksu Hammurabiego (ok. 1750 r.p.n.e.), niesolidny karczmarz, któremu udowodniono dolewanie wody do piwa, był karany śmiercią. Przywiązywano mu kamień młyński u szyi i wrzucano do rzeki.

Najnowsze komentarze

Captain Jackawatar
Gość
Captain Jack
Kupiłem jedno do wypicia na sobotnie popołudnie. Pianę jakąś to ma, kolor jakiś to ma, ale ani aromatu, ani smaku rumu w sobie, nawet piwo trudno wyczuć, tylko w posmaku. Smakuje jak lekko gazowany sok cytrynowy z cukrem.
2018-11-17 16:53:41
Braniewo Jasne Pełneawatar
Til
starstarstarstarstar
Braniewo Jasne Pełne
W Braniewie strach, po raz drugi do browaru zawitał Heineken.
Jeden z lepszych eurolagerów zagrożony, znając GŻ zacznie się od dodatku kukurydzy.
2018-11-17 16:32:15
Browincja Dobry Początekawatar
Gość
Browincja Dobry Początek
Piwo chyba nie !!! Na pewno NIE !!! Jest to pseudo piwo. Gdzie ktos chce sie wbic na rynek piwny ale nie ma i nie wie z czym. Piwo rzemieslnicze nawet nie regionalne !!! To tak jak by z piwa zubr zrobic piwo rzemieslnicze krakow. Nakleic etykiete i na tym zarabiac - przede wszystkim brak chmielu w piwie !!!! Nie polecam !!!
2018-11-17 16:24:15
Kasztelan Jasne Pełneawatar
VintagE25
starstarstarstarstar
Kasztelan Jasne Pełne
Rozmyśliłem się i anulowałem swój poprzedni wpis. Niestety, brak podanego składu= zero litości.1/10.
2018-11-17 16:18:12
Paulaner Hefeweissbier Naturtrübawatar
Gość
Paulaner Hefeweissbier Naturtrüb
Dobre piwko. Czuć taki posmak fajny. Żaden ze mnie specjalista ale wszystkie polskie koncerniaki bije na łeb.
2018-11-17 16:12:52
Lubuskie Jagodoweawatar
StefekPijakos
starstar
Lubuskie Jagodowe
Dobre słodkie piwo. Duży plus za dobre połączenie z jagodami.
2018-11-17 16:04:37
Staropolski Kultowe Pilsawatar
Gość
Staropolski Kultowe Pils
Kolejny "kraftowy" wynalazek ze "śmieszną" etykietką. Warte góra 2,5PLN.
2018-11-17 15:59:03
Cornelius Bananawatar
StefekPijakos
starstar
Cornelius Banan
Dobre piwo smakowe,bo i rzadko spotykane połączenie. Banan jak banan, najczęściej jest słodki.
2018-11-17 15:40:55
BROKREACJA The Butcherawatar
StefekPijakos
starstar
BROKREACJA The Butcher
Dobre piwo dla lubiących smak goryczki bez zapachu chmielu.
2018-11-17 15:31:42
Perła Niepasteryzowanaawatar
Gość
Perła Niepasteryzowana
Skusiłem i zakupiłem w Auchan, i niestety to piwo nie jest warte swojej ceny, piana po wlaniu obfita, ale znika po kilkunastu sekundach, barwa ok., mocno gazowane, no i ten zapach...dominował czysty alkohol, smak... niby czułem goryczkę, ale taka jakaś nie chmielowa...na pewno więcej nie spróbuję.
2018-11-17 14:58:46
Harpagan Ezoteryczne Szuwaryawatar
Gość
Harpagan Ezoteryczne Szuwary
Święte słowa. To samo powiedziałem że to piwo festiwalu. Ciekawe jak z butli
2018-11-17 14:50:31
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
nie wiem jak ludzie moga to pic. po otwarciu czuc smrod kocich szczyn
2018-11-17 14:17:19
Paulaner Hefeweissbier Naturtrübawatar
Gość
Paulaner Hefeweissbier Naturtrüb
Swietne orzeźwiające piwo. Każdemu można polecić, nawet moja żona się skusiła
2018-11-17 13:26:23
Żywiec 0,0%awatar
Gość
Żywiec 0,0%
Kubus marchewkowy. Przedmowca doskonale to okreslil.
2018-11-17 11:46:11
Kormoran 1 na 100 Lite APAawatar
Gość
Kormoran 1 na 100 Lite APA
4zł Intermarche
Aromat: solidny chmielowy

Smak:jest goryczka na starcie przełamana smakami chmielu(kontynentalne+troche ameryki), czuć że to piwo jest lite, ale dałbym raczej 3.5 proc a nie 1. Górna fermentacja w smaku pełną gębą.

Podsumowanie: Cały czas zdecydowanie najlepszy bezalk. na rynku. W cenie np 3 zł to warto uż kupić skrzynkę. Jest lepszy niż np żywiec session Ipa, i to sporo lepszy a jest bezalkiem :D
2018-11-17 11:33:07
Świebodzin Importer Barrel Agedawatar
tomamisz8
starstarstarstarstar
Świebodzin Importer Barrel Aged
Nie polecam chyba, że ktoś lubi likier waniliowo - kokosowy. ż portera bałtyckiego po leżakowaniu w beczkach po burbonie nie zostało nic... Mocny zapach(fenole?), całkowity brak piany, alkohol początkowo dobrze ukryty, w miarę picia coraz silniej pojawiający się w smaku, dominuje wanilia i kokos choć nie tak mocno jak w zapachu... Cena ok 15 zł za 0,33l... Nie warto...
2018-11-17 11:01:06
Jabłonowo Imperator Super Mocneawatar
Gość
Jabłonowo Imperator Super Mocne
"Som" piwa i jest Imperator!
Niechaj moc będzie z Wami!
2018-11-17 10:23:31
Waszczukowe Łycha Zbycha Imperialawatar
piwolog
starstarstarstarstar
Waszczukowe Łycha Zbycha Imperial
Zapach obiecujący. Torf, izolacja, asfalt, spalenizna. Niestety po spróbowaniu czar pryska. Brakuje ciała, piwo jest wodniste. Jest co prawda bardzo pijalne, ale czy imperialny stout powinien być pijalny?
2018-11-17 09:42:07
Ciechan Wyborneawatar
Gość
Ciechan Wyborne
Potwierdzam byłem fanem tego piwa ale masz rację po wypiciu kilku butelek ból głowy jak bym wypił litr wódki. Zmarnowali dobre piwo.
2018-11-17 07:28:26
Warka Jasne Pełneawatar
Gość
Warka Jasne Pełne
W skladzie jest kukurydza, najbardziej wydajne i najbardziej nachemizowane ziarno na tej planecie. Nie jest to piwo. Piwo z definicji to: woda, slod jeczmienny i chmiel. To jest pierwszy krok w zmianie definicji piwa. Niedlugo otrzymamy piwo z kukurydzy z dodatkami smaku i zapachu. I to tyle.
2018-11-17 03:35:00
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Małe jest wielkie, czyli regionalne browary w natarciu 

Mimo, że browary regionalne w porównaniu do wielkich piwnych koncernów produkują „kroplę w morzu piwa”, zyskują coraz większy szacunek w oczach klientów, a co za tym idzie, ich sprzedaż rośnie.

Jeszcze kilka lat temu wydawało się, że taki trend jest niemożliwy. Wiele małych, regionalnych browarów upadło. Trudno było im przetrwać w konkurencji z wielkimi „molochami”. Piwni potentaci byli zdania, że przestarzałe wytwórnie, produkujące piwo i w dodatku niemałymi kosztami muszą przejść do lamusa, bo takie są prawa rynku. Walka o byt, znalezienie jakiejś niszy, była podstawowym zadaniem ich właścicieli. Niszę tę stanowiły przede wszystkim lokalne sklepy. - Wszystko zaczęło się zmieniać od momentu, gdy klienci stali się bardziej świadomi: zaczęli zwracać uwagę na zdrową żywność, poszukiwać czegoś innego, mniej pospolitego. Mieli już dosyć tych samych produktów i smaków, tylko w innych etykietach – mówi Wiktor Sawoniaka, dyrektor regionalnego Browaru Konstancin. O piwie spod Warszawy zrobiło się głośno od września tego roku, gdy napoje wyskokowe wróciły do pociągów krajowych WARS. Po zmianie przepisów odnośnie sprzedaży alkoholu w wagonach kolejowych, między innymi Browar Konstancin wygrał przetarg na dostarczanie piwa do pociągów. Pasażerowie WARS-u od 1 września mogą napić się piwa z tego browaru.

Krótszy czas spożycia

Browary regionalne wyszły naprzeciw konsumentom znudzonym przemysłowym piwem. Jaką przyjęły strategię? Postawiły na jakość, nie nailość. Nie ważne ile piwa wyprodukuje się w ciągu roku, ważne jak smakuje to piwo. A dysproporcje te robią na prawdę duże wrażenie: średnio produkcja regionalnego piwa to kilkadziesiąt tysięcy hektolitrów w roku. Dla porównania, duże browary złocistego napoju w ciągu roku warzą kilka milionów hektolitrów. Na polskim rynku piwa, browary regionalne, produkujące piwo tradycyjnymi metodami, mają ok. 5% udziałów, choć zaledwie kilkalat temu ok. 2 – 3 %.  Duże koncerny nie mogą pozwolić sobie na produkcje piwa w taki sposób, ponieważ zwyczajnie by im się to nie opłacało. Dlatego browary przemysłowe robią skondensowany ekstrakt piwny, który rozcięcza się wodą i nasyca sztucznie CO2 (metoda „high gravity” ). Piwo takie leżakuje od 5 do 12 dni. Piwo robione tradycyjnie powstaje z kolei w około 40 dni.

Będą się rozwijać?

Jaką strategię przyjęły małe browary, by zyskać przychylność klientów? Postawiły na jakość, nie na ilość. Piwo niepasteryzowane, to jedna z podstawowych recept na sukces małych browarów. Warzone tradycyjnymi metodami muszą być wypite w ciągu kilku tygodni. W tym przypadku nie stosuje się procesu nagrzewania, który wydłuża termin przydatności napoju i nie dodaje się żadnych konserwantów. W temperaturze 0-1° C piwo „czeka” kilkanaście tygodni na swoich klientów. To samo piwo, ale robione przez duże koncerny, choć innymi metodami niż tradycyjne, na półce sklepu może czekać na klienta nawet kilka miesięcy, a piwo pasteryzowane, pół roku, a bywa, że dłużej. W odróżnieniu od piw robionych na masową skalę, regionalne browarynie stosują metody „high gravity”. Wiele osób zastanawia się jednak, czy boom na piwa regionalne nie minie. Ludzie posmakują, nacieszą podniebienie i wrócą do „tradycyjnego” piwa z puszki, tym bardziej, że piwo z regionalnych browarów są z reguły droższe. – Rynek niszowych, regionalnych piw w Polsce dopiero rozwija się, ale zainteresowanie nimi z pewnością będzie wzrastało. Klienci są coraz bardziej świadomi różnicy między piwem, a piwem, doceniają te, do których produkcji wkłada się więcej czasu, wysiłku i serca. A różnicę widać przede wszystkim w smaku – podsumowuje Wiktor Sawoniaka z Browaru Konstancin.

Przemysław Koryciński  

wykonanie choruzy.pl © 2010