Czy wiesz, że...

W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.

Najnowsze komentarze

Staropolski Zduńskie Extra Chmielawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Staropolski Zduńskie Extra Chmiel
Wygląd: barwa słomkowa, ok piana, jakiś lacing
Zapach: przyznam, że jak kupuję piwo w zielonej butelce to liczę na skuna (oczywiście nie koncerniaka, bo tam z braku chmielu do fotolizy dojść nie może), tu go nie czuć, średnio też czuć chmiel, no może trochę manadrynki z citry, wali przede wszystkim staropolską landryną i jabłkiem
Smak: to potwierdza, w piwie o nazwie Extra Chmiel chmielu jest niewiele, co dziwne, bo trafiałem na fajnie nachmielone piwa ze Staropolskiego, które faktem rzekomego extra chmielenia na etykiecie się nie chwaliły. Mamy pustaka o esencjonalności ciut większej od czeskiej desitki, muśniętego chmielem, w tym citrą, dającego landryną i miodem, na plus niewielka goryczka.
2019-10-19 00:06:21
Waszczukowe Janusz Moczywąsawatar
Grzegorz_J
starstarstarstarstar
Waszczukowe Janusz Moczywąs
Warka do 26.08.20.
Jest słodowa pełnia, są wyraźne nuty chmielu i przyzwoita goryczka. Bardzo dobre piwo.
2019-10-18 23:49:55
Kormoran Lekkiawatar
Grzegorz_J
starstarstarstarstar
Kormoran Lekki
Warka do 24.10.19
Pije się je doskonale. Solidna piana, przyjemny słodowo, chmielowy aromat. W smaku nie jest wodniste, z niewielką, jednak wyczuwalną goryczką. Świetne sesyjne piwo.
2019-10-18 23:28:54
Osowa Góra Rodeoawatar
joooony
starstar
Osowa Góra Rodeo
Płytkie płaskie, lecz nienajgorsze. Dość długa nuta gorzkiej kawy. i nic wiecej. Barwa i piana przyzwoite. mleczność na niskim poziomie. dla mnie 6 to i tak za dużo.
2019-10-18 23:26:20
Palatum Nataliaawatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
Palatum Natalia
Piana nie do końca białej barwy. Dziurawiąca się, średnio opadająca. Lacing w postaci kolistych kleksów. Barwa słomkowa - zmętniona. W aromacie bardzo przyjemnie i konkretnie bucha owocami cytrusowo-tropikalnymi! W smaku, również ogromna dawka owoców z ciekawą, przyjemną kontrą kwaskową oraz delikatnym dopełnieniem, narastającym wraz z biegiem degustacji w postaci goryczki.
Wysycenie: średnie
Warka do: 17.10.2019
2019-10-18 22:52:15
Namysłów Zamkoweawatar
Gość
Namysłów Zamkowe
Jedno z najlepszych tańszych piw.
2019-10-18 22:44:46
Žatecký Světlý Ležákawatar
aboubakar
starstarstarstar
Žatecký Světlý Ležák
Žatecký Světlý Ležák. Bardzo smaczne piwo. Niższa cena, w porównaniu do Tyskiego, Żywca, Lecha, za piwo o klasę lepsze, naprawdę robi tu robotę. Grafika na puszcze jest piękna, jestem pod wrażeniem. W smaku jest słodowo, w takim segmencie piw ma również kapitalną goryczkę, która nie zalega i nie męczy. Dałbym 7/10, jednak skazą na całokształcie jest aromat, w którym czuć lekkie warzywa. Nie jest to jednak jakąś mocno wredną wadą w porównaniu do jego walorów, w tym największego: stosunku ceny do jakości. Super, picie tego potężnego Czeskiego Pana jest samą przyjemnością. Chapeau bas, Carlsberg. Kupiliście mnie.
2019-10-18 22:38:17
Žatecký Světlý Ležákawatar
Tyx69
starstarstarstar
Žatecký Světlý Ležák
Aromat typowo koncernowy. Smak jest lepszy niż przeciętnego harnasia czy innych piw z tej półki, czuć fajny słód, lekką goryczkę i na pewno owe piwo nie jest rozwodnione. Moim zdaniem najlepszy koncernowy lager na rynku poniżej 4 zł. Nie mam się do czego poważnie doczepić, godne spróbowania.
2019-10-18 22:33:34
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Tyx69
starstarstarstar
Kustosz o Smaku Tequili
Nie czuć alkoholu mimo, że ma go w sobie całkiem sporo, bo aż 6%, czyli prawie tyle co typowy stron lager. Owocowy, z posmakiem słodu. Nie jest przytłaczający, sam kwas nie jest tak chemiczny. Pijalny, całkiem smaczny, idealny substytut reddsów i innych piw tego pokroju. Bardzo fajne pod każdym względem. Polecam gorąco.
2019-10-18 22:24:29
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
aboubakar
starstarstarstar
Kustosz o Smaku Tequili
Zajebisty Meksykaniec. Puszka ładna, kustoszowska, grafika wyjęta jakby prosto z kultury południowych sąsiadów USA. Pachnie trochę starą skarpetą, smakuje dość owocowo, moooże gdzieś ujawnia się nutka tequili. Wszystkiego dopełnia piękne 6% woltażu, to wchodzi jak złoto. Pyszny ponczos, w takiej cenie - ambrozja.
2019-10-18 22:24:06
Oettinger Radlerawatar
Tyx69
starstarstarstar
Oettinger Radler
Zapach landryny, takiej chemicznej. Smak to także niedorobiona, wodnista i chemicznie słodka landryna. Lecz, czuć piwo.
2019-10-18 22:17:40
Oettinger Radlerawatar
aboubakar
starstarstarstar
Oettinger Radler
Oceniając to w kategorii radlerów, to ma jakiekolwiek szanse się obronić. Przynajmniej czuć piwo, nie to co w radlerach KP czy grupy Żywiec, które są tylko i wyłącznie gazowanym chemicznym sokiem. Motyw na puszce, choć tandetny, może nacieszyć czyjeś oko. Piwo z cytynową lemoniadą. Wybrałbym jego zamiast radlerów z polskich koncernów, zobaczymy jak poradzi sobie Okocim Radler.
2019-10-18 22:04:32
Leon Steiner Premium Lager Beer Fullawatar
Tyx69
starstarstarstar
Leon Steiner Premium Lager Beer Full
No po prostu LS. Smak i zapach podobny do Steinera Lager. To wszystko to jeden pies. Pijalne, do przejścia. Bardziej cytrusowy od Lagera, jest ok.
2019-10-18 21:56:37
Leon Steiner Premium Lager Beer Fullawatar
aboubakar
starstarstarstar
Leon Steiner Premium Lager Beer Full
Identyczne jak nowy Leon Steiner Lager. Co ma za sens reedycja tego samego siku pod innym szyldem? Nie wiem, i szczerze, to chuj mnie to kurwa pierdoli. Do wypicia, bez wad, gazowana woda słodowa.
2019-10-18 21:56:07
Oettinger Exportawatar
Tyx69
starstarstarstar
Oettinger Export
Aromat warzywno słodowy. Smak taki, przeciętny.. Lekka goryczka, fajny posmak starannie dobranych części samochodowych, i ten słód nie jest najgorszy. Nie wiem czy mi się wydaje, lecz czuję lekkie ciepło na gardle po piciu tego. Nie jest najgorsze, ale na pewno nie jest godne konsumpcji przy meczach w zaciszu ciasnego pokoju.
2019-10-18 21:52:20
Oettinger Exportawatar
aboubakar
starstarstarstar
Oettinger Export
Typowy Oettinger z puszki. Wygląd to tani szajs rodem z bazaru, zapach to wątpliwej jakości słody. W smaku puste, rozwodnione, brak goryczki. Gazowana woda. Nie ma wad i to go ratuje, szczególnie brak posmaku alkoholowego. Kolejne piwo tylko do odhaczenia.
2019-10-18 21:50:47
Revolta Tropical Wheatawatar
Mike0192
starstar
Revolta Tropical Wheat
warka do 05.06.2020r.
Wygląd: Pomarańczowe, zmętnione. Niewielka piana po przelaniu, ale opada do zera. Brak lacingu. Słabo.
Zapach: Marakuja, może trochę ananasa gdzieś się chowa z tyłu. Naprawdę w porządku.
Smak: O matko. Kwaśność zbyt dominuje, przez co piwo trochę ciężko przechodzi przez przełyk. Egzotyka po całości. Pszenicy to tam prawie nie czuć, mocno soczkowe. Nie ma prawie goryczki, może pojawia się taka kwaśna, niezbyt przyjemna pod koniec.
Podsumowanie: Ciekawy eksperyment Revolty, jednak nie trafił on w moje gusta. Według mnie to nie jest złe piwo - jest całkiem dobre, ale takie smaki po prostu trzeba lubić.
2019-10-18 21:48:39
Leon Steiner Unpasteurisedawatar
Tyx69
starstarstarstar
Leon Steiner Unpasteurised
Nawet nie chce mi się nad nim rozpisywać. Koncerniak z niskiej półki o gównianym alkoholowym smaku.
2019-10-18 21:45:22
Leon Steiner Unpasteurisedawatar
aboubakar
starstarstarstar
Leon Steiner Unpasteurised
Stęchłe, spleśniałe warzywa w aromacie. Najbardziej odrzuca smak alkoholowego słodu. To ma być rześkie i niepasteryzowane piwko? Dramat, ocenę ratuje ładny wygląd puszki jak to w Leonach Steinerach. Nie polecam, więcej nie mam zamiaru rozwodzić się nad jakimś podrzędnym szczochem.
2019-10-18 21:43:22
Leon Steiner Specialawatar
Tyx69
starstarstarstar
Leon Steiner Special
Warzywa + gwoździe. Rozwodnione gówno z aromatem jebanego pręta. 3% alkoholu? Nie warto było tego kupować... Piwo jest pijalne, nie jest tak chujowe jak Kastel, ale po co to pić? To nie ma sensu! Za bardzo rozwodnione, a szkoda gdyż pan Leon nie produkuje najgorszych piweczek. Una cosa deliciosa to to nie jest. Nie polecam, strata pieniędzy które można wydać na batona z Advocatem. Kop będzie większy, i przyjemność będzie większa. Gówno.
2019-10-18 21:33:20
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Małe jest wielkie, czyli regionalne browary w natarciu 

Mimo, że browary regionalne w porównaniu do wielkich piwnych koncernów produkują „kroplę w morzu piwa”, zyskują coraz większy szacunek w oczach klientów, a co za tym idzie, ich sprzedaż rośnie.

Jeszcze kilka lat temu wydawało się, że taki trend jest niemożliwy. Wiele małych, regionalnych browarów upadło. Trudno było im przetrwać w konkurencji z wielkimi „molochami”. Piwni potentaci byli zdania, że przestarzałe wytwórnie, produkujące piwo i w dodatku niemałymi kosztami muszą przejść do lamusa, bo takie są prawa rynku. Walka o byt, znalezienie jakiejś niszy, była podstawowym zadaniem ich właścicieli. Niszę tę stanowiły przede wszystkim lokalne sklepy. - Wszystko zaczęło się zmieniać od momentu, gdy klienci stali się bardziej świadomi: zaczęli zwracać uwagę na zdrową żywność, poszukiwać czegoś innego, mniej pospolitego. Mieli już dosyć tych samych produktów i smaków, tylko w innych etykietach – mówi Wiktor Sawoniaka, dyrektor regionalnego Browaru Konstancin. O piwie spod Warszawy zrobiło się głośno od września tego roku, gdy napoje wyskokowe wróciły do pociągów krajowych WARS. Po zmianie przepisów odnośnie sprzedaży alkoholu w wagonach kolejowych, między innymi Browar Konstancin wygrał przetarg na dostarczanie piwa do pociągów. Pasażerowie WARS-u od 1 września mogą napić się piwa z tego browaru.

Krótszy czas spożycia

Browary regionalne wyszły naprzeciw konsumentom znudzonym przemysłowym piwem. Jaką przyjęły strategię? Postawiły na jakość, nie nailość. Nie ważne ile piwa wyprodukuje się w ciągu roku, ważne jak smakuje to piwo. A dysproporcje te robią na prawdę duże wrażenie: średnio produkcja regionalnego piwa to kilkadziesiąt tysięcy hektolitrów w roku. Dla porównania, duże browary złocistego napoju w ciągu roku warzą kilka milionów hektolitrów. Na polskim rynku piwa, browary regionalne, produkujące piwo tradycyjnymi metodami, mają ok. 5% udziałów, choć zaledwie kilkalat temu ok. 2 – 3 %.  Duże koncerny nie mogą pozwolić sobie na produkcje piwa w taki sposób, ponieważ zwyczajnie by im się to nie opłacało. Dlatego browary przemysłowe robią skondensowany ekstrakt piwny, który rozcięcza się wodą i nasyca sztucznie CO2 (metoda „high gravity” ). Piwo takie leżakuje od 5 do 12 dni. Piwo robione tradycyjnie powstaje z kolei w około 40 dni.

Będą się rozwijać?

Jaką strategię przyjęły małe browary, by zyskać przychylność klientów? Postawiły na jakość, nie na ilość. Piwo niepasteryzowane, to jedna z podstawowych recept na sukces małych browarów. Warzone tradycyjnymi metodami muszą być wypite w ciągu kilku tygodni. W tym przypadku nie stosuje się procesu nagrzewania, który wydłuża termin przydatności napoju i nie dodaje się żadnych konserwantów. W temperaturze 0-1° C piwo „czeka” kilkanaście tygodni na swoich klientów. To samo piwo, ale robione przez duże koncerny, choć innymi metodami niż tradycyjne, na półce sklepu może czekać na klienta nawet kilka miesięcy, a piwo pasteryzowane, pół roku, a bywa, że dłużej. W odróżnieniu od piw robionych na masową skalę, regionalne browarynie stosują metody „high gravity”. Wiele osób zastanawia się jednak, czy boom na piwa regionalne nie minie. Ludzie posmakują, nacieszą podniebienie i wrócą do „tradycyjnego” piwa z puszki, tym bardziej, że piwo z regionalnych browarów są z reguły droższe. – Rynek niszowych, regionalnych piw w Polsce dopiero rozwija się, ale zainteresowanie nimi z pewnością będzie wzrastało. Klienci są coraz bardziej świadomi różnicy między piwem, a piwem, doceniają te, do których produkcji wkłada się więcej czasu, wysiłku i serca. A różnicę widać przede wszystkim w smaku – podsumowuje Wiktor Sawoniaka z Browaru Konstancin.

Przemysław Koryciński  

wykonanie choruzy.pl © 2010