zamknij Przeglądaj bez reklam! patronite

Czy wiesz, że...

Najdluzsza lada barowa ma dlugosc 123,7 metra. Znajduje sie w Beer Barrel Saloon w Put-im-Bay w South Bass w Ohio. Bar otwarty w 1989 roku wyposazony jest w 56 kranow z piwem.

Najnowsze komentarze

Łańcut Kurna Chataawatar
ekoman69
starstarstarstarstar
Łańcut Kurna Chata
Barwa ciemno - brunatna. Piana beżowa, średnia, nie znika do końca. W aromacie głównie spalone kable. W smaku smoła, bandaże, maść ichtiolowa i gorzka czekolada. Jest też lekko wędzona goryczka i delikatna kontra kwaskowa. To nie moje smaki, ale doceniam wysiłek włożony w stworzenie tego piwa. Warka 31 / 10 / 2019. Kupione w sklepie z kraftami za 8,35 zł.
2019-06-16 17:36:05
Staropramen Premiumawatar
lesiobe
starstarstarstarstar
Staropramen Premium
Piwo z biedry lub lidla czy nawet spożywczaka to nie to samo pyszne piwo co na rynek czeski . Jeśli chcecie kupić to patrzcie na butelkę lub puszkę ponieważ jak jest opisane po polsku to nigdy nie wiadomo co kupicie ,dlatego więcej nie kupię i nie polecam . Jakieś dwa miesiące temu piłem z delkatesów centrum i było opisane tylko po czesku i słowacku . to była ambrozja w porównaniu z tym wczorajszym staropramenem opisanym po polsku . Zresztą z kozelem jest dokładnie to samo .
2019-06-16 17:30:46
Trybunał Exportawatar
Gość
Trybunał Export
Ostatnimi dniami Export zastąpiono... Exportem. Z tym, że ten pierwszy (moje ulubione piwo) miał etykietę zieloną. Teraz Export ma etykietę żółtą i jak dla mnie smakowo do d.... Pozdrawiam
2019-06-16 16:40:02
Kormoran Lekkiawatar
Gość
Kormoran Lekki
Jak dla mnie bardzo dobre, aczkolwiek podobne do Warmińskich Rewolucji.
2019-06-16 16:05:06
Dwóch Braci Eliotawatar
ekoman69
starstarstarstarstar
Dwóch Braci Eliot
Barwa złocista, bursztynowa, zmętnione. Piana średniej wielkości, ale dość trwała, ładnie zdobi szkło. W zapachu sporo białych owoców i nafta. W smaku soczyste, pełne, przyjemne, owocowe. Jest owocowa goryczka i lekka owocowa słodycz w tle. Bardzo dobre piwko. Warka 29.01.2020. Kupione w sklepie z kraftami za 9,60 zł.
2019-06-16 15:43:56
Litovel Premium 12°awatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Litovel Premium 12°
Piękny klar. Złoto w szkle. Piany białej na 1 palec. Drobne bąbelki. Dobry lacing.
Aromat czysty, słodowy.
W smaku dominuje też słód. Gorycz jakby nie od chmielu. Ale tak bardzo nie odstręcza.
Po chwili wychodzi masełko.
Rzczarownko.
2019-06-16 15:28:32
Störtebeker Frei-Bierawatar
andrewxxx5555
star
Störtebeker Frei-Bier
Bardzo smaczne. Można wypić w Zielonej Górze restauracja lemonia
2019-06-16 15:25:50
Na Jurze La Bella Siciliaawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Na Jurze La Bella Sicilia
Piana niska, drobnoziarnista, szybko opada.
Piwo mętne, w kolorze truskawkowym/czerwonych pomarańczy.
Zapach - lekko kwaśny, kwaśny pomarańcz, trochę malin, chmielu, nuta laktozy(?)
Smak: lekko kwaśne, ale również sporo słodyczy(szczególnie pod koniec), w smaku malina, trochę laktozy, mało pomarańczy, delikatnie cytrusowe, alkohol po chwili staje się wyczuwalny, na koniec wchodzi lekka goryczka ale ciekawa - pomarańczowa
2019-06-16 15:19:46
Artezan Ziemia Jest Płaskaawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Artezan Ziemia Jest Płaska
Bardzo wysoka, drobnoziarnista piana.
Barwa - mocno zmętniona, podchodząca pod kolor bananowy.
Zapach - świeży, dużo owoców, cytrusów, chmielu.
Smak: cytrusy, trochę białych owoców, aczkolwiek po zapachu można było spodziewać się wyższej soczystości, lekka żywiczność, bardzo gładkie i kremowe, goryczka średnia+, szkoda potencjału bo na początku wydaje się być bardzo fajne, ale z każdym kolejnym łykiem smakuje słabiej
2019-06-16 15:14:35
Komitet Żar Tropikówawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Komitet Żar Tropików
Piana wysoka, średni i grubo ziarnista, szybko opada.
Barwa - mętna, złocista.
Zapach lekko słodki, lekko kwaśny, owocowy, marakuja, mango, pszenica, delikatnie wyczuwalne chmiele.
Smak: goryczka średnia-, wyraźny ale nie za mocny kwasek z marakuji, która też jest ładnie wyczuwalna, lekka owocowa słodycz, wysycenie dość wysokie, mango słabiej wyczuwalne niż marakuja, pszenica, nachmielenie nie za wysokie
2019-06-16 15:05:21
Absztyfikant Noonawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Absztyfikant Noon
Piana średniej wysokości, gruboziarnista.
Barwa - mętne, pomarańczowe, wygląda trochę jak sok.
Zapach przyjemny, intensywny, soczysty, mocno owocowy, białe owoce, tropikalne, mango, melon, cytrusy.
Smak: bardzo lekkie, trochę puste, mało ciała, soczystość jest, goryczka niewielka, gładkie, wysycenie niskie+, dość pijalne, troche mało smaku i cytrusów
2019-06-16 15:01:31
Artezan Witamawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Artezan Witam
Piana wysoka, średniej wielkość pęcherzyki, szybko opada praktycznie do zera.
Barwa - mętna, ciemno-żółta
Zapach bardzo soczysty, dużo owoców, cytrusy.
Smak: łagodna IPA, lekkie, niska goryczka, wysycenie niskie+, dość soczyste, sporo owoców, lekka słodycz i minimalna kontra kwaskowa, sesyjne, dość gładkie, wyczuwalne płatki owsiane
2019-06-16 14:57:16
Pinta Stare ALE Jareawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Pinta Stare ALE Jare
Piana wysoka, beżowa, gruboziarnista, ładny lacing.
Barwa - klarowne, karmelowe/ciemno-bursztynowe.
Zapach mocno słodowy, palone słody, karmel, winna nuta, trochę tytoniu.
Smak: gładkie, niskie wysycenie, lekko kwaskowe od początku - posmak kwasu chlebowego - mocno słodowe, przede wszystkim palone słody, lekko tytoniowe nuty tak jak w zapachu, goryczka niska
2019-06-16 14:52:07
Szpunt Labirynthawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Szpunt Labirynth
Bardzo niska piana, drobnoziarnista.
Barwa miodowa, leciutko zmętniona.
Zapach delikatny, kwiatowy, cytrusy, trochę owoców
Smak - niskie wysycenie, goryczka niska+ -dość słodkie, mocny kwiatowy posmak, trochę tropikalnych owoców, prócz tego trochę za wodniste, alko zupełnie nie wyczuwalne, na końcu lekkie pieczenie w przełyku
2019-06-16 14:47:37
Szpunt Juicy Wormholeawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Szpunt Juicy Wormhole
Piana niska, drobnoziarnista, szybko opada.
Barwa bursztynowa, klarowna.
Zapach - mocno owocowy, soczysty, białe i egzotyczne owoce, chmiel, cytrusy.
Smak: gładkie, aczkolwiek całkowicie płaskie, zero głębi smaku, wodniste - jakaś soczystość niby jest ale bardzo niska, czuć słody, zbożowość, troszkę iglaków, płatki owsiane, karmel, wysycenie średnie-, goryczka niska+
2019-06-16 14:41:18
Stu Mostów Salamander Micro IPAawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Stu Mostów Salamander Micro IPA
Piana średniej wysokości, ze średniej wielkości pęcherzykami, jakiś lacing tutaj też jest.
Barwa bardzo jasna, "bananowa", mętne.
Zapach przyjemny, orzeźwiający, mocno cytrusowy, soczysty, owoce, lekka słodycz.
Smak: wyraźnie lekkie, niskoprocentowe, wysycenie średnie+, bardzo mocno cytrusowe, dużo grejfruta, lekko ziołowe, przyjemnie lekki ale nie jest "płaskie". Dodatkowo wyczuwalne płatki owsiane, które pomimo sporego wysycenia przyjemnie wygładzają piwo
2019-06-16 14:36:59
Stu Mostów Salamander Gose Raspberry  And Peachawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Stu Mostów Salamander Gose Raspberry And Peach
Piana różowa, średniej wysokości, średnio i gruboziarnista, lacing.
Barwa piwa ciemno-malinowa, mętna.
Zapach - lekko kwaśny i lekko słodki, maliny, brzoskwinie.
Smak: tak samo jak w zapachu - lekka słodycz i lekki kwas, maliny, trochę mniej brzoskwini, praktycznie bez goryczki, średnie+ wysycenie, sól jest ale bardzo stonowana, myślę że można było dodać trochę więcej - ogólnie piwo soczyste, mocno owocowe, lekko odświeżające
2019-06-16 14:32:31
Brokreacja Bubble Gumawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Brokreacja Bubble Gum
Piana wysoka, drobnoziarnista.
Barwa piwa miedziana, mętna.
Zapach: lekko drożdżowy, banany, karmel, nic specjalnego.
Smak - gładkie, wysycenie niskie+, taka sama goryczka - rzeczywiście jest trochę wodniste, i smakuje bardziej jak weizenbock niż jakakolwiek IPA, chmiele słabo wyczuwalne, gumy balonowej ja niestety znaleźć tu nie jestem w stanie
2019-06-16 14:18:54
Perła Exportawatar
Gość
Perła Export
Kiedyś bardzo dobre piwo, dziś jeden z największych szczochów na rynku. Kompletny syf!!!!
2019-06-16 14:00:16
Perlenbacher Premium Pilsawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Perlenbacher Premium Pils
Ultraklarowne złoto. Czapa białej piany na 2 palce.
Słodowy aromat z lekką domieszką chmielu.
I podobnie smakuje. Goryczka jest, ale jakaś taka ? mało chmielowa?
Ogólnie nie jest za ciekawie. Koncernowa tandeta.
2019-06-16 13:34:24
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Małe jest wielkie, czyli regionalne browary w natarciu 

Mimo, że browary regionalne w porównaniu do wielkich piwnych koncernów produkują „kroplę w morzu piwa”, zyskują coraz większy szacunek w oczach klientów, a co za tym idzie, ich sprzedaż rośnie.

Jeszcze kilka lat temu wydawało się, że taki trend jest niemożliwy. Wiele małych, regionalnych browarów upadło. Trudno było im przetrwać w konkurencji z wielkimi „molochami”. Piwni potentaci byli zdania, że przestarzałe wytwórnie, produkujące piwo i w dodatku niemałymi kosztami muszą przejść do lamusa, bo takie są prawa rynku. Walka o byt, znalezienie jakiejś niszy, była podstawowym zadaniem ich właścicieli. Niszę tę stanowiły przede wszystkim lokalne sklepy. - Wszystko zaczęło się zmieniać od momentu, gdy klienci stali się bardziej świadomi: zaczęli zwracać uwagę na zdrową żywność, poszukiwać czegoś innego, mniej pospolitego. Mieli już dosyć tych samych produktów i smaków, tylko w innych etykietach – mówi Wiktor Sawoniaka, dyrektor regionalnego Browaru Konstancin. O piwie spod Warszawy zrobiło się głośno od września tego roku, gdy napoje wyskokowe wróciły do pociągów krajowych WARS. Po zmianie przepisów odnośnie sprzedaży alkoholu w wagonach kolejowych, między innymi Browar Konstancin wygrał przetarg na dostarczanie piwa do pociągów. Pasażerowie WARS-u od 1 września mogą napić się piwa z tego browaru.

Krótszy czas spożycia

Browary regionalne wyszły naprzeciw konsumentom znudzonym przemysłowym piwem. Jaką przyjęły strategię? Postawiły na jakość, nie nailość. Nie ważne ile piwa wyprodukuje się w ciągu roku, ważne jak smakuje to piwo. A dysproporcje te robią na prawdę duże wrażenie: średnio produkcja regionalnego piwa to kilkadziesiąt tysięcy hektolitrów w roku. Dla porównania, duże browary złocistego napoju w ciągu roku warzą kilka milionów hektolitrów. Na polskim rynku piwa, browary regionalne, produkujące piwo tradycyjnymi metodami, mają ok. 5% udziałów, choć zaledwie kilkalat temu ok. 2 – 3 %.  Duże koncerny nie mogą pozwolić sobie na produkcje piwa w taki sposób, ponieważ zwyczajnie by im się to nie opłacało. Dlatego browary przemysłowe robią skondensowany ekstrakt piwny, który rozcięcza się wodą i nasyca sztucznie CO2 (metoda „high gravity” ). Piwo takie leżakuje od 5 do 12 dni. Piwo robione tradycyjnie powstaje z kolei w około 40 dni.

Będą się rozwijać?

Jaką strategię przyjęły małe browary, by zyskać przychylność klientów? Postawiły na jakość, nie na ilość. Piwo niepasteryzowane, to jedna z podstawowych recept na sukces małych browarów. Warzone tradycyjnymi metodami muszą być wypite w ciągu kilku tygodni. W tym przypadku nie stosuje się procesu nagrzewania, który wydłuża termin przydatności napoju i nie dodaje się żadnych konserwantów. W temperaturze 0-1° C piwo „czeka” kilkanaście tygodni na swoich klientów. To samo piwo, ale robione przez duże koncerny, choć innymi metodami niż tradycyjne, na półce sklepu może czekać na klienta nawet kilka miesięcy, a piwo pasteryzowane, pół roku, a bywa, że dłużej. W odróżnieniu od piw robionych na masową skalę, regionalne browarynie stosują metody „high gravity”. Wiele osób zastanawia się jednak, czy boom na piwa regionalne nie minie. Ludzie posmakują, nacieszą podniebienie i wrócą do „tradycyjnego” piwa z puszki, tym bardziej, że piwo z regionalnych browarów są z reguły droższe. – Rynek niszowych, regionalnych piw w Polsce dopiero rozwija się, ale zainteresowanie nimi z pewnością będzie wzrastało. Klienci są coraz bardziej świadomi różnicy między piwem, a piwem, doceniają te, do których produkcji wkłada się więcej czasu, wysiłku i serca. A różnicę widać przede wszystkim w smaku – podsumowuje Wiktor Sawoniaka z Browaru Konstancin.

Przemysław Koryciński  

wykonanie choruzy.pl © 2010