Czy wiesz, że...

Najdluzsza lada barowa ma dlugosc 123,7 metra. Znajduje sie w Beer Barrel Saloon w Put-im-Bay w South Bass w Ohio. Bar otwarty w 1989 roku wyposazony jest w 56 kranow z piwem.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
huricane8888
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Lech Chmiele Cytrusoweawatar
PiVoVar
starstarstarstarstar
Lech Chmiele Cytrusowe
O matko jeszcze takiego rozczarowania piwem nie przeżyłem. Ucieszyłem się jak zobaczyłm na półce, choć 3,69 plus kaucja to sporo wiecej od zwykłego lecha. Pomyślałem że wreszcie ktoś dodał odrobine charkteru temu piwu. Alk 4,8% - może znalazłem wreszcie alternatywe dla czeskich lekkich sesyjnych piwek. A tu szok!!!!!!!!!!! Smakuje jak woda mineralna średniogazowana z wciśnietymi kilkoma kroplami cytryny! Nie wiem jakim trzeba być idiotą żeby coś takiego stworzyć i wyprodukować. Nie wiem dlaczego na Polske nie można zrobić piwa typu holba, litovel itp.czyli lekkie ale wyraziste fajnie chmielone i megapijalne. Niestety u nas jak nie utlenione partie to kwaśny syf ewentulanie megamocne killery. Trudno...
2021-04-10 13:13:40
Jan Olbracht Rzemieślniczy Kord Buffalo Trace Bourbon Barrel Agedawatar
max
starstarstar
Jan Olbracht Rzemieślniczy Kord Buffalo Trace Bourbon Barrel Aged
Szlachetne piwo. Wyczuwalny smak bourbona.
2021-04-10 12:49:49
Kur Zapiał Chmielneawatar
Gość
Kur Zapiał Chmielne
Dlaczego na etykiecie nie jest napisane ze jest to piwo apa bądz ipa! Spodziewałem się lagera. Napis chmielne wprowadza w błąd.
2021-04-10 12:11:27
Trzech Kumpli Double Califiaawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Trzech Kumpli Double Califia
Klasyczne złoto. Bardzo klarowne. Piana skromna, ale w normie. Mocny aromat cytrusowo żywiczny.
Średni gaz. Pełne. Słodowe. Lecz nie tylko. Atrakcje aromatyczne manifestują się i w smaku. Wszystko wytrawne i z goryczką. Słodycz z ostatnich szeregów próbuje się wysforować na przód, jednak nie ma szans. Kawał dobrego piwa.
2021-04-10 11:31:28
Litovel Premium 12°awatar
DoscGosc
starstarstarstarstar
Litovel Premium 12°
Kupowane w PL
ale i tak nie jest źle
trochę przegazowane, ale ciało jest na poziomie
w smaku chmielowość lekko przeważa nad słodem
2021-04-10 10:46:40
Cieszyn Lagerawatar
DoscGosc
starstarstarstarstar
Cieszyn Lager
Cieszynowi składam podziękowanie za etykietę i czytelne informacje o piwie. Ten lager jest lekki i przyjemny. Zbyt dużo się w nim nie dzieje, ale przy 11,5 blg wystarczy
smak jest zrównoważony, bardzo łagodny i przyjemny - raczej słodowy niz goryczkowy
2021-04-10 10:41:41
Pniewskieawatar
Gość
Pniewskie
W 5.21 2.20zl eclerc WERSJA BEZALKOHOLOWA

A:minimalnie jakiś aromat
S:to samo, wysycenie średnie, gorycz max 5 ibu

P:lepsze niż lechy czy okocimie czy vanpury ale dużo gorsze niż piwa z kategorii 1na100. Raczej w kierunku niemieckich bezalkow.Podobny w smaku jest do Perlenbachera nonalc.
2021-04-10 10:17:29
Lech Premiumawatar
Gość
Lech Premium
Fakt 10 lat temu było tak samo nie dobre jak i teraz. Szkoda ze Japończycy nie polepszyli smaku.
2021-04-10 08:59:36
Okocim Mocneawatar
Gość
Okocim Mocne
ta popierfala gunfem wlasnie 3 na kaca w biedronce kupilem i masakryczne jest juz chyba kustosz jest lepszy
2021-04-10 06:22:21
Cieszyński Porterawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Cieszyński Porter
Warka do 11.09.2020. Pity 7 m-cy po terminie.
Ciemne, klarowne bordo. Niezła, jasno brązowa, piana w ilości średniej. Aromat słodki, likierowo kawowy.
Sporo gazu. Puszyste. Słodkie umiarkowanie. Gorzka czekolada, kawa, paloność i goryczka. I rozgrzewanie od alkoholu. Może jakieś akcenciki sosu sojowego i suszonych owoców. W sumie konkretne, dobre piwo.
2021-04-10 06:06:14
Beczkowe Mocne 9%awatar
secca
starstarstarstarstar
Beczkowe Mocne 9%
Trzepacz trzepaczy. Jeśli uważasz, że potrafisz trzepać bo to ci się udaje od lat to się mylisz. Po dwóch będziesz wytrzepany jak dywan na wiosnę. Nie jest złe, tylko alkoholowo - słodowy posmak oraz mega wyczuwalny woltaż powodują, że ciężko odbiera się te piwko. Nie pije się go z przyjemnością. Gdyby smak przypominał bardziej piwo a alko był ładniej ukryty byłoby git.
2021-04-10 03:55:29
Beczkowe Mocne 9%awatar
secca
starstarstarstarstar
Beczkowe Mocne 9%
Nie, pewnie wszystkie rude marudy lądują na stole szefa. Dla desperatów zostaje ten cud browarnictwa.
2021-04-10 03:48:37
V.I.P. Original Mocneawatar
secca
starstarstarstarstar
V.I.P. Original Mocne
Piwo totalne. Tanie i poniewiera jak sąsiada denaturat w weekend. Niedościgniony ideał pstrongów. Polecany wszystkim tym, którzy w piątkowy wieczór myślą o porzuceniu przez białogłową, sadystycznym szefie, albo o rozpadającym się aucie.
2021-04-10 03:46:07
V.I.P. Original Mocneawatar
secca
starstarstarstarstar
V.I.P. Original Mocne
Dostać za darmo i mieć kopa jak po spotkaniu z Czagajewem:)
2021-04-10 03:40:48
Manufaktura Piwna Pivoawatar
secca
starstarstarstarstar
Manufaktura Piwna Pivo
Nie ma to jak dobre Pivo:) Dobre, aromatyczne piwo. Jednak niezbyt chmielowe. Najlepsze dostępne w Biedronce.
2021-04-10 03:36:40
BROKREACJA The Alchemistawatar
PotężnyBrowar
starstar
BROKREACJA The Alchemist
Witam serdecznie, dzisiaj Was tutaj zebrałem w celu oznajmienia jakości piwa o nazwie "The Alchemist". Zacznijmy od wyglądu:
Kolor: Złocisty, pszeniczny, mętny, światło idealnie uwydatnia energie bijącą z nalanego do kufla napoju chmielowego.
Pianka: Gruba gęsta pianka, pozostaje osad na ściankach, ładna biała.
Wygląd etykiety: Modern etykieta wykorzystująca aspekty asymetryczne, ograniczająca do wyprofilowanego obrysu postaci.
Podsumowując sekcję wyglądu, oceniam ją w skali od 1 do 10 cyfrą 9.
zapach: czuć intensywną goryczkę chmielu połączoną z cytrusowym aromatem.
smak: ok
2021-04-10 02:46:24
V.I.P. Original Mocneawatar
Gość
V.I.P. Original Mocne
Płacisz mało, kopie mocno. Czego więcej chcieć !
2021-04-10 01:15:28
Trzy Góry Premium Pale Aleawatar
Seeshay
starstarstarstarstar
Trzy Góry Premium Pale Ale
Prawie całkiem zgadzam się z opisem. Goryczka jak w dobrym pilsie. Wyczuwalne nuty mięty, eukaliptusa i może zestu jakiegoś cytrusa. Butelka litrowa z ozdobną etykietą. Polecam
2021-04-10 01:12:37
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
To się nazywa potężny smak. Nie zna życia ten, kto nie wypił takich 6 pod rząd. To piwo zasługuje na pokojową nagrodę Nobla.
2021-04-10 01:12:35
Lech Premiumawatar
Gość
Lech Premium
Konkretne piwko. Jedno z tych, które kupuje i wiem że będzie tak samo dobre jak 10 lat temu. Bzdura, że się pogorszyło. Widocznie trafiliście na gorszą partie. Najlżejsze piwo dobre na każdą okazje. Wchodzi dużo lżej niż wszelkie koncerniaki, nawet Heineken jest gorszy niż lech. Jak dla mnie lux
2021-04-10 01:07:37
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Małe jest wielkie, czyli regionalne browary w natarciu 

Mimo, że browary regionalne w porównaniu do wielkich piwnych koncernów produkują „kroplę w morzu piwa”, zyskują coraz większy szacunek w oczach klientów, a co za tym idzie, ich sprzedaż rośnie.

Jeszcze kilka lat temu wydawało się, że taki trend jest niemożliwy. Wiele małych, regionalnych browarów upadło. Trudno było im przetrwać w konkurencji z wielkimi „molochami”. Piwni potentaci byli zdania, że przestarzałe wytwórnie, produkujące piwo i w dodatku niemałymi kosztami muszą przejść do lamusa, bo takie są prawa rynku. Walka o byt, znalezienie jakiejś niszy, była podstawowym zadaniem ich właścicieli. Niszę tę stanowiły przede wszystkim lokalne sklepy. - Wszystko zaczęło się zmieniać od momentu, gdy klienci stali się bardziej świadomi: zaczęli zwracać uwagę na zdrową żywność, poszukiwać czegoś innego, mniej pospolitego. Mieli już dosyć tych samych produktów i smaków, tylko w innych etykietach – mówi Wiktor Sawoniaka, dyrektor regionalnego Browaru Konstancin. O piwie spod Warszawy zrobiło się głośno od września tego roku, gdy napoje wyskokowe wróciły do pociągów krajowych WARS. Po zmianie przepisów odnośnie sprzedaży alkoholu w wagonach kolejowych, między innymi Browar Konstancin wygrał przetarg na dostarczanie piwa do pociągów. Pasażerowie WARS-u od 1 września mogą napić się piwa z tego browaru.

Krótszy czas spożycia

Browary regionalne wyszły naprzeciw konsumentom znudzonym przemysłowym piwem. Jaką przyjęły strategię? Postawiły na jakość, nie nailość. Nie ważne ile piwa wyprodukuje się w ciągu roku, ważne jak smakuje to piwo. A dysproporcje te robią na prawdę duże wrażenie: średnio produkcja regionalnego piwa to kilkadziesiąt tysięcy hektolitrów w roku. Dla porównania, duże browary złocistego napoju w ciągu roku warzą kilka milionów hektolitrów. Na polskim rynku piwa, browary regionalne, produkujące piwo tradycyjnymi metodami, mają ok. 5% udziałów, choć zaledwie kilkalat temu ok. 2 – 3 %.  Duże koncerny nie mogą pozwolić sobie na produkcje piwa w taki sposób, ponieważ zwyczajnie by im się to nie opłacało. Dlatego browary przemysłowe robią skondensowany ekstrakt piwny, który rozcięcza się wodą i nasyca sztucznie CO2 (metoda „high gravity” ). Piwo takie leżakuje od 5 do 12 dni. Piwo robione tradycyjnie powstaje z kolei w około 40 dni.

Będą się rozwijać?

Jaką strategię przyjęły małe browary, by zyskać przychylność klientów? Postawiły na jakość, nie na ilość. Piwo niepasteryzowane, to jedna z podstawowych recept na sukces małych browarów. Warzone tradycyjnymi metodami muszą być wypite w ciągu kilku tygodni. W tym przypadku nie stosuje się procesu nagrzewania, który wydłuża termin przydatności napoju i nie dodaje się żadnych konserwantów. W temperaturze 0-1° C piwo „czeka” kilkanaście tygodni na swoich klientów. To samo piwo, ale robione przez duże koncerny, choć innymi metodami niż tradycyjne, na półce sklepu może czekać na klienta nawet kilka miesięcy, a piwo pasteryzowane, pół roku, a bywa, że dłużej. W odróżnieniu od piw robionych na masową skalę, regionalne browarynie stosują metody „high gravity”. Wiele osób zastanawia się jednak, czy boom na piwa regionalne nie minie. Ludzie posmakują, nacieszą podniebienie i wrócą do „tradycyjnego” piwa z puszki, tym bardziej, że piwo z regionalnych browarów są z reguły droższe. – Rynek niszowych, regionalnych piw w Polsce dopiero rozwija się, ale zainteresowanie nimi z pewnością będzie wzrastało. Klienci są coraz bardziej świadomi różnicy między piwem, a piwem, doceniają te, do których produkcji wkłada się więcej czasu, wysiłku i serca. A różnicę widać przede wszystkim w smaku – podsumowuje Wiktor Sawoniaka z Browaru Konstancin.

Przemysław Koryciński  

wykonanie choruzy.pl © 2010