Czy wiesz, że...

Najstarszy browar, jaki udało się do tej pory odkryć znajduje się w Górnym Egipcie w Hierakonpolis – na stanowisku kultury Nagada. Jest on datowany na ok. 3700 r. p.n.e. Składał się on z sześciu kadzi ustawionych w dwóch równoległych rzędach. Ich pojemność wynosiła łącznie ok. 390 litrów. Na podstawie dotychczasowych badań, przedstawiciele kultury Nagada wyrastali na prekursorów procesu produkcji i dystrybucji piwa w Egipcie.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Brodzisław
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Kronenbourg 1664 Blancawatar
Seeshay
starstarstarstarstar
Kronenbourg 1664 Blanc
Piwo smaczne. Charakter zapachu jest taki jak ma być ale zbyt delikatny. W smaku nic nie wysuwa się nachalnie na przód co jest plusem dla piw z przyprawami
2021-10-26 19:47:49
Kasztelan Niepasteryzowaneawatar
Gość
Kasztelan Niepasteryzowane
Porównuje to do zwykłego kasztelana i różnica jest minimalna. Raczej wynika to z różnicy w zawartości alkoholu niż braku pasteryzacji. Niesmaczne, ale dopiłem, więc dam 2,5/10 na zachętę
2021-10-26 19:31:21
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
Kustosz Tequila to najlepsze piwo które piłem jeden łyk i sponiewiera cię jak halina kotlety w niedzielę
2021-10-26 18:47:45
AleBrowar World of IPA RPA Hazy IPAawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
AleBrowar World of IPA RPA Hazy IPA
Piwo jasno pomarańczowe w barwie, lekko mętne. Piana monstrualna, przy ostrożnym laniu po ściance piana wyszła potężniejsza niż w Grodziskim... Już przy otwarciu puszki nastąpił mały wyciek. Aromat rześki, cytrusowo tropikalny. W ustach względnie gładkie, umiarkowana podbudowa słodowo-karmelowa, goryczka na średnim poziomie, lekko zalega. Cytrusy, żywica, ma też coś z Nowej Zelandii. Najgorsza jest skrajne przegazowanie piwa, ciężko je w ogóle wypić, bo po małym łyku zbiera na bekanie i brzuch powiększa się o dwa rozmiary. Zatem pijalność miałaby potencjał, ale przez ten gaz jest okrutnie ciężko wypić. Rzadko w krafcie ostatnio takie wady, no ale zawsze to jakieś emocje i zaskoczenia...
2021-10-26 17:42:14
Gösser Bierawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Gösser Bier
Złoto i klar. Słuszna czapa białej piany. W aromacie przewaga chmielu nad słodem. Ziołowego, trawiastego.
Słodowość, kwasek i chmiel. Goryczka nie za wysoka, jednak odczuwalna i przyjemna.
Trochę za kwaśne, ale goryczka rekompensuje to w pełni.
2021-10-26 17:39:36
Maltgarden & Bierland & Ostecx Creative Pool Party Fantasyawatar
Chrisrks
starstarstarstarstar
Maltgarden & Bierland & Ostecx Creative Pool Party Fantasy
Piana znika równie szybko jak paliwo w Golfie.Piwo w ogóle przypomina mi oranżadę w proszku z czasów dzieciństwa.Mocna koooperacja owocowa.Gujawa wybija się na czoło.Potem pomarańcze,brzoskwinie i kokosowy finisz.Wszystko to niestety jak dla mnie dość nieznośnie kwaskowe.Biorę pod uwagę to,że może dla niektórych to atrakcyjny smak i aromat.Ja pije to piwo ze średnią przyjemnością.
2021-10-26 17:39:36
Funky Fluid Gelato Neapolitan Cakeawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Funky Fluid Gelato Neapolitan Cake
Bordowy kolor, niemal bez piany. Na początku kwasne, owocowe, potem zdecydowanie czekoladowe, ale nie jest to czekolada deserowa tylko taka bardziej słodka. Wanilia gdzieś zaginęła w akcji. Na początku smakowało bardzo dobrze, ale na dłuższą metę ten miks okazał się dla męczący.
2021-10-26 17:35:21
Nepomucen Triple Tripleawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Nepomucen Triple Triple
Mętne do bólu, jasno pomarańczowe. Piana ładna, wysoka, drobne ziarno. Zapach standardowa ipka tego typu - gdzie te 30g? Liczyłem na coś wow. W ustach bardzo gładkie, gorycz wysoka cytrusowa, ale nie miażdżąca tym bardziej, że podbudowa słodowa jest konkretna. Dobrze się pije, nie jest mocno nagazowane. Największym problemem tego piwa jest wysoka cena w stosunku do otrzymanych korzyści i nakręcanie niepotrzebnego hajpu na smaczną, ale zgraną mocną ipkę.
2021-10-26 17:31:38
Obolon Piwny Kubekawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Obolon Piwny Kubek
Jasna miedź, zmętnienie delikatne jest. Piana z tych niewysokich, głównie małe oczka i przeciętna trwałość. Zapach zwyczajny, delikatnie słodowy. W smaku lekkie, słodowe z akcentami owocowymi, estrowymi. Goryczka niska, ziołowa. Pijalność bardzo dobra. Stosunek ceny do jakości bardzo korzystny.
2021-10-26 17:25:14
Artezan Supporting You Supporting Meawatar
Bob
starstarstarstarstar
Artezan Supporting You Supporting Me
Dobra Hazy IPA, owocowa (pomelo, arbuz, melon, brzoskwinia), dość dobrze pijalna i ciekawa w aromacie (melon, biała porzeczka). Niestety wychodzi gdzieniegdzie alkohol oraz ściągająca goryczka
2021-10-26 17:21:00
Manufaktura Piwna Porter Podbity Śliwkąawatar
Bob
starstarstarstarstar
Manufaktura Piwna Porter Podbity Śliwką
Moje pierwsze wrażenie: śliwki w mlecznej czekoladzie, w tym przypadku mówię o smaku praktycznie 1:1. Niestety jak to w takich piwach smak szybko się wypłaszcza i zlewa w jedno. Pozostaje deserowo czekoladowy porter z wyraźną śliwką. Jak na mój gust czegoś brakuje, chyba zbyt wysoka słodycz (mimo wszystko) przykrywa ciekawe palone i słodowe nuty
2021-10-26 17:17:52
Romper Extra Strong Cherryawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Romper Extra Strong Cherry
Piana różowawa, raczej gruboziarnista, wysoka na około centymetr, dość szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza różowa, nie do końca klarowne i przejrzyste, lekko zmętnione. W zapachu wyraźna nuta sztucznej, landrynkowej wiśni, pomimo aromatu owocowego czuć dms w postaci gotowanej kukurydzy oraz nieco woni alkoholowej. W smaku sztuczna wiśnia na pierwszym planie, dalej wchodzi dmsowa podbudowa piwna, moc czuć natomiast przy każdym kolejnym łyku, trochę kwaskowości, brak goryczki, wysycenie na średnim poziomie. Pite w wersji puszkowej gdyż chyba tylko taka występuje, znośnie wykonana graficznie, dobrze choć nie wyczerpująco opisana. 08.05.2022. Sok wiśniowy całkiem całkiem maskuje wadliwą podstawę i duży wyczuwalny woltaż. W swojej kategorii cenowej do szybkiego upojenia się bez większego wykrzywiania całkiem spoko, generalnie jednak chemia daje czadu. Ode mnie 4.
2021-10-26 16:19:23
Trzech Kumpli Tripelawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Trzech Kumpli Tripel
Piana praktycznie żadna, nie do końca biała, drobnoziarnista, dziurawiąca się momentalnie po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostająca pod zupełnie żadną postacią, brak lacingu. Barwa ciemniejsza miodowa idąca w stronę pomarańczowego, mocno zmętnione, zupełnie nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu bardzo słodko, karmel, suszone owoce, miód, przyprawy, pachnie trochę jak barley. W smaku również ma coś z barleya, przede wszystkim ten miód i suszone owoce, dobrze zamaskowany alkohol, delikatnie rozgrzewający przełyk, ale gdzie ta Belgia? Fenole na granicy autosugestii, przyprawy...trochę kontry kwaskowej, skórka pomarańczowa? Wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Trzech Kumpli, etykieta świetnie wykonana graficznie, dobrze choć nie wyczerpująco opisana. Warka 24.11.2022. No nie jest to Tripel co do tego nie ma wątpliwości. Jak ktoś wcześniej wspomniał przyprawowy winter warmer jak najbardziej. Za brak poprawności stylowej, ale całkiem smaczne piwo na chłodne zimowe wieczory mogę zaproponować maksymalnie 6.
2021-10-26 14:56:40
Trzy Sosny Jasneawatar
Gość
Trzy Sosny Jasne
Zmieniła się butelka, zmieniła etykieta, akurat etykieta jest piękniejsza od poprzedniej. Wizualnie ( butelka ) to piwo nie jest już tak wypasione, jak na witrynie, ale kształty ma ciągle bizantyjskie, niczym kopuła cerkwi. Piana lekko kremowo, ale biała, utrzymująca się ładną obrączką do końca degustacji. Smak typowo wschodni, rosyjski, i taka studzienna słodowo-chmielowa głębia. Chociaż to piwo jasne, jest w nim jakiś mrok, tajemnica... 7.00 za butelkę 0,9, chyba bo nie pisze albo znaleźć nie mogę. Naprawdę dobre piwo. Polacy wszystkie swoje kluczowe marki oddali w obce, zachodnie ręce i efekty widać, a raczej czuć na podniebieniu, Rosjanie, nie poszli tą drogą i mają całkiem dobre piwo.
2021-10-26 13:46:57
Łomża Miodowe Korzenneawatar
Gość
Łomża Miodowe Korzenne
co prawda nie jestem znawcą ale jak dla mnie bomba i to z mocą,
2021-10-26 10:21:52
Łomża Pilsawatar
Gość
Łomża Pils
Przecież to piwo nie posiada chmielu, jak już mega minimalnie na gorycz. To wszystko. Polecam Miloslaw Pilsner, Noteckie Pils, Niechanowo Pilsner lub lager, Zwierzymiec pils w 0,3. Tam chmiel jest.
2021-10-26 10:20:00
Czarny Książęawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Czarny Książę
Wygląd: barwa ciemno brunatna, dziwnie wygląda piana ecru przy tak ciemnym piwie, piana taka se, ale jest jakiś lacing
Zapach: litości, irish stout z aromatem do ciasta, kogoś pojebao? daje takim chemicznym migdałem i czekoladą, poza nimi nic nie czuć, jest słodko, sztucznie odpychająco
Smak: No nie, zamówili gdzieś piwo na 6 słodach, tylko po to, by je po prostu zaorać sztucznym aromatem, o ile jeszcze mógłbym uwierzyć, że taką słodkość (piwo jest wręcz mdłym, cukrowym ulepem) uzyskali z niskiego odfermentowania (chociaż jednak nie), to to po prostu daje tak chamsko sztucznym aromatem czekoladowym jak jakiś Magnus albo Ciechan. Po co ten słód cookie, czekoladowy ciemny i jasny, monachijski. Jeżeli ten sztuczny aromat i cukier dodany przed rozlewem zniszczył wszystko?
2021-10-26 02:37:37
Czarna Owca Leżak Kociewskiawatar
SlawekT
starstarstarstarstar
Czarna Owca Leżak Kociewski
Wygląd: barwa ciemnożółta, klarowne, trochę osadu na dnie, piana średnia, jakiś czas się utrzymuje.
Zapach: nieco ziołowy, słodowy, skórka od chleba, leciutko owocowy i kwiatową
Smak: goryczką umiarkowana, słodowe, dość lekkie w odbiorze, dobrze ułożone, profil dość czysty, wysycenie średnie.
2021-10-26 01:53:02
Sebaldus Weizen Helles Hefeawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Sebaldus Weizen Helles Hefe
Wyląd: barwa ciemna słomka, śliczna piana i lacing
Zapach: goździk stomatologiczny i kaszka bananowa, świeże ciasto, zbożowość, odrobina kwiatów, lekka guma balonowa, zapach bardzo intensywny i świeży z taką niemiecką nutą piwniczną, stęchłą w pozytywnym znaczeniu, niemiecka szmata, jak mówią niektórzy
Smak: Piwo z sierpnia i jest mega świeże w smaku, mega rześkie, niby pełne (to 13,6 blg) ale to się nie przekłada na jakąś ciężkość, mdłość, a było sporo polskim pszeniczniaków 13 blg, które były zbyt pełne, może dlatego, że zawsze tam dopeirdolono jakiegoś monachijskiego, a tu jest czyściutko, obstawiam pszeniczny i pilzneński.Goździkowe w opór, goździk w smaku również stomatologiczny, banana zielony/kaszka bananowa, bagietka pszeniczna, lekka goryczka, chmiel kwiatowo-sianowy, delikatny, nie przegięty. Na tę porę roku weizen idealny. NIe nzawałbym go winterweizen, bo tam zawsze dodają monachijskiego, a tu jest czyściutko, bez karmelu, ale czuć obcowanie z prawie 14
2021-10-26 01:47:56
Nepomucen Labirytmawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Nepomucen Labirytm
Wygląd: barwa jasnobursztynowa, lekko nieklarowne, piana niewielka, ale ładna
Zapach: taki retro, lata temu tak ipki i apki pachniały, słodkie cytrusy, takie przejrzałe, karmel, jakaś nuta miodu, ale i cebili i zieleniny w rodzaju bazylii
Smak: Dosyć lekkie, choć tekstura taka oleista, w zpachu chmiel lepiej się manifestował niż w smaku, przejrzałe cytrusy, takie jak przy niezbyt świeżym chmielu, karmel, miód (utlenienie?), ale goryczka ok, dziwny posmak bazylii i cebuli, chcę wierzyć, że od chmielu. Średnie, ale idzie wypić, więc niech ma 6
2021-10-26 01:02:41
© ocen-piwo.pl 2017

Małe jest wielkie, czyli regionalne browary w natarciu 

Mimo, że browary regionalne w porównaniu do wielkich piwnych koncernów produkują „kroplę w morzu piwa”, zyskują coraz większy szacunek w oczach klientów, a co za tym idzie, ich sprzedaż rośnie.

Jeszcze kilka lat temu wydawało się, że taki trend jest niemożliwy. Wiele małych, regionalnych browarów upadło. Trudno było im przetrwać w konkurencji z wielkimi „molochami”. Piwni potentaci byli zdania, że przestarzałe wytwórnie, produkujące piwo i w dodatku niemałymi kosztami muszą przejść do lamusa, bo takie są prawa rynku. Walka o byt, znalezienie jakiejś niszy, była podstawowym zadaniem ich właścicieli. Niszę tę stanowiły przede wszystkim lokalne sklepy. - Wszystko zaczęło się zmieniać od momentu, gdy klienci stali się bardziej świadomi: zaczęli zwracać uwagę na zdrową żywność, poszukiwać czegoś innego, mniej pospolitego. Mieli już dosyć tych samych produktów i smaków, tylko w innych etykietach – mówi Wiktor Sawoniaka, dyrektor regionalnego Browaru Konstancin. O piwie spod Warszawy zrobiło się głośno od września tego roku, gdy napoje wyskokowe wróciły do pociągów krajowych WARS. Po zmianie przepisów odnośnie sprzedaży alkoholu w wagonach kolejowych, między innymi Browar Konstancin wygrał przetarg na dostarczanie piwa do pociągów. Pasażerowie WARS-u od 1 września mogą napić się piwa z tego browaru.

Krótszy czas spożycia

Browary regionalne wyszły naprzeciw konsumentom znudzonym przemysłowym piwem. Jaką przyjęły strategię? Postawiły na jakość, nie nailość. Nie ważne ile piwa wyprodukuje się w ciągu roku, ważne jak smakuje to piwo. A dysproporcje te robią na prawdę duże wrażenie: średnio produkcja regionalnego piwa to kilkadziesiąt tysięcy hektolitrów w roku. Dla porównania, duże browary złocistego napoju w ciągu roku warzą kilka milionów hektolitrów. Na polskim rynku piwa, browary regionalne, produkujące piwo tradycyjnymi metodami, mają ok. 5% udziałów, choć zaledwie kilkalat temu ok. 2 – 3 %.  Duże koncerny nie mogą pozwolić sobie na produkcje piwa w taki sposób, ponieważ zwyczajnie by im się to nie opłacało. Dlatego browary przemysłowe robią skondensowany ekstrakt piwny, który rozcięcza się wodą i nasyca sztucznie CO2 (metoda „high gravity” ). Piwo takie leżakuje od 5 do 12 dni. Piwo robione tradycyjnie powstaje z kolei w około 40 dni.

Będą się rozwijać?

Jaką strategię przyjęły małe browary, by zyskać przychylność klientów? Postawiły na jakość, nie na ilość. Piwo niepasteryzowane, to jedna z podstawowych recept na sukces małych browarów. Warzone tradycyjnymi metodami muszą być wypite w ciągu kilku tygodni. W tym przypadku nie stosuje się procesu nagrzewania, który wydłuża termin przydatności napoju i nie dodaje się żadnych konserwantów. W temperaturze 0-1° C piwo „czeka” kilkanaście tygodni na swoich klientów. To samo piwo, ale robione przez duże koncerny, choć innymi metodami niż tradycyjne, na półce sklepu może czekać na klienta nawet kilka miesięcy, a piwo pasteryzowane, pół roku, a bywa, że dłużej. W odróżnieniu od piw robionych na masową skalę, regionalne browarynie stosują metody „high gravity”. Wiele osób zastanawia się jednak, czy boom na piwa regionalne nie minie. Ludzie posmakują, nacieszą podniebienie i wrócą do „tradycyjnego” piwa z puszki, tym bardziej, że piwo z regionalnych browarów są z reguły droższe. – Rynek niszowych, regionalnych piw w Polsce dopiero rozwija się, ale zainteresowanie nimi z pewnością będzie wzrastało. Klienci są coraz bardziej świadomi różnicy między piwem, a piwem, doceniają te, do których produkcji wkłada się więcej czasu, wysiłku i serca. A różnicę widać przede wszystkim w smaku – podsumowuje Wiktor Sawoniaka z Browaru Konstancin.

Przemysław Koryciński  

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.