Czy wiesz, że...

200 - tyle gramów chmielu wystarczy, żeby nadać charakterystyczny smak aż 100 litrom piwa. Piwo to zatem nie "zupa chmielowa", a "zupa jęczmienna" chmielem przyprawiona.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Holsten_SA
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Kingpin Headbangerawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Kingpin Headbanger
Wygląd: jasno bursztynowe, klarowne, ok piana i lacing
Zapach: pachnie oldskulowo, karmelowo, trochę alkoholowo, cebulą, trochę sosną, winogronem, cytrusami, czarną herbatą.
Smak: Fascynuje mnie nagła popularność starych piw Kingpina, tylko dlatego, że zostały wypuszczone w puszce i trafiły do lidla, Berserker jest z 2014, a Headgbanger z końca 2015. Imperial IPA już nikt nie robi, rozpadło się to na dwa podgatunki, DIPA i TIPA, temu bliżej do TIPA, bo ma prawie 9% uzyskane zresztą z 19blg i to czuć. Ciała jest tu niewiele, piwo jest raczej wytrawne, mocno alkoholowe, karmelowe. Nachmielenie pewnie ciut zwiększono względem tego, co było przed laty, ale dalej jest to alkoholowo-karmelowy okrutnik.
2022-09-28 02:18:14
Kingpin Berserkerawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Kingpin Berserker
Wygląd: barwa brunatna z rubinowymi refleksami, nie jest bardzo nieprzejrzyste, jest jaśniejsze od tego pitego przed laty, na co też wskazuje barwa piany, która jest zaledwnie jansno beżowa, ładna, ładny lacing
Zapach: palony, ale nie przesadnie, mocno cytusowy i to by było tyle
Smak: nigdy nie lubiłem Black IPA, a Berserker był przyładem BIPA, jakiej nie lubię :3 ze składu zniknął wrzos (który i tak wraz z jaśminem nie był wyczuwalny), słody pozostały bez zmian, ale wydaje mi się, że ciemnych dano ciut mniej, na co nawet wygląd wskazywał, brak tu dawnych nut melanoidynowych, ale wciąż są palone, popiołowe, bardzo kwaskowe, a ilość chmielu taka średnia w porównaniu z resztą serii. Dalej smakuje jak American Stout, ale bardziej puszysty.
2022-09-28 01:44:02
Schmucker Kellerbierawatar
Gość
Schmucker Kellerbier
Mętne, jest ładny lacing, w smaku inne niż koncernowki, warto spróbować.
2022-09-28 00:07:43
Pinta A Ja Pale Aleawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Pinta A Ja Pale Ale
prawie 6 lat temu narzekałem, że piwo jest wodniste, niewiele się tu dzieje, od tego czasu zmieniło się tyle, że zamiast 4,5% to teraz wyciągają 5% alko z takiego samego ekstraktu, więc jest jeszcze bardziej wodniste, choć przy tych parametrach nie powinno. Tym razem chmielu jest ciut więcej, bo piwo w miarę świeże, ale poza chmielem to to jest po prostu pustka, a tak apa smakować nie powinna
2022-09-27 23:55:24
Żywiec Porterawatar
Gość
Żywiec Porter
Pojawił się cukier w składzie. Dla mnie piwo zostało skreślone.
2022-09-27 23:38:57
Cannabis Pussviesis Alus awatar
Gość
Cannabis Pussviesis Alus
Małe nagazowane, mała piana, mętnawe, w smaku suszone daktyle
2022-09-27 22:35:08
Brooklyn Pilsner 4,6%awatar
Gość
Brooklyn Pilsner 4,6%
Oryginał że Stanów ma również 4,6 alko
2022-09-27 22:03:17
WRCLW bezalkoholowyawatar
KosmanUniacz
starstarstarstarstar
WRCLW bezalkoholowy
Ma niezły charakter piwny, jest goryczka, choć krótka, chce się je pić. Orzeźwiające, zdecydowanie. Brak alkoholu wcale atutem nie jest, ale w momencie potrzeby, będzie idealnym kompanem.
Naprawdę, jedno z najlepszych bezalkoholowych piwek na rynku.
2022-09-27 22:00:58
Browar Popiel Kawatar
Gość
Browar Popiel K
Szczerze polecam poznać prawdziwy smak piwa. Tych piw nie można porównywać z innymi,one są ponad wszystkie.
Dorota
2022-09-27 21:55:29
Koblenzer Bräu Weissbierawatar
dawid3003
starstarstarstarstar
Koblenzer Bräu Weissbier
Ja mam zawartość alkoholu 4,5%. Polska etykieta, data ważności do 04.23. Piwo nabyte w NETTO.
2022-09-27 21:31:40
Konrad Tmavy 11 Lezakawatar
Seeshay
starstarstarstarstar
Konrad Tmavy 11 Lezak
Piwo nie jest złe. Nie musiałem się zmuszać do tego żeby wziąć kolejny łyk. Nie jest słodkie. Goryczka jak najbardziej wyczuwalna. Jest lekka paloność i czekolada. Ale zabrakło mi tutaj "tego czegoś"
2022-09-27 21:29:11
Profesja Piratawatar
DoscGosc
starstarstarstarstar
Profesja Pirat
niestety cos się nie udalo w warce 2020
koncówka kwaśna
jakby zwarzone kwaśne mleko
widać jakąs ciemną zawiesinę
szkoda
ale mam nadzieje że to tylko wypadek przy pracy
2022-09-27 21:19:46
Gambrinus 11° Excelentawatar
DoscGosc
starstarstarstarstar
Gambrinus 11° Excelent
zapach słaby słodowy, trochę mydlany
na języku gładkie przyjemne lekko chmielowe na finiszu
dobre piwo
polecam
kupione w CZ
2022-09-27 21:09:52
Wilk New England IPA Sabro Citra Mosaic awatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Wilk New England IPA Sabro Citra Mosaic
Kolejne znakomite piwo od Wilka. New England aromatyczny i smaczny. Polecam
2022-09-27 21:02:10
Artezan & Multi Qlti Goseawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Artezan & Multi Qlti Gose
Aromat kwaskowy, lekko jogurtowy w smaku przyjemnie kwaskowe z dodatkiem soli, który tu nie wiele robi. Bardzo pijalne.
2022-09-27 20:58:00
Abbaye de Vauclair Imperialeawatar
Gość
Abbaye de Vauclair Imperiale
Piwo trochę w klimacie pod belga. Słody grają nutkę wina. Zdaje się że bardziej od żyta. Niemniej, jest troche wodniście jak na ten kaliber. Przewija się banan. Na jeżyku zalega przyjemna słodycz - lekki cukier. W składzie nie ma. Jest i kolendra.

Smaczne. Nic wybitnego. Ale to lager. Jak na lagera to wysokie loty ;)
2022-09-27 20:41:12
Stu Mostów WRCLW Fest Lagerawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Stu Mostów WRCLW Fest Lager
Bardzo dobry lagerek: ziołowy, korzenny, lekko słodkawy. Goryczka niska, chmielowa, bardzo dobre piwko.
2022-09-27 20:23:16
Łomża Białe Pszeniczneawatar
Gość
Łomża Białe Pszeniczne
Po prostu dobre :P
2022-09-27 20:12:58
Wilk New England Marakuja IPAawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Wilk New England Marakuja IPA
Ale im to genialnie wyszło. Kwaskowaty posmak, świetny balans. W aromacie jest nieźle. ale to smak czaruje. Bardzo dobre piwo, najlepsze od Wilka dotychczas.
2022-09-27 20:08:08
Schneider Weisse Tap 5 Meine Hopfenweisseawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Schneider Weisse Tap 5 Meine Hopfenweisse
Aromat owocowy, dojrzały banan, brzoskwinia. W smaku weizenowe, treściwe, alkohol dobrze ukryty, półsłodkie, koźlakowe klimaty również obecne. Dobre ale bez szału.
2022-09-27 19:50:37
© ocen-piwo.pl 2017

Małe jest wielkie, czyli regionalne browary w natarciu 

Mimo, że browary regionalne w porównaniu do wielkich piwnych koncernów produkują „kroplę w morzu piwa”, zyskują coraz większy szacunek w oczach klientów, a co za tym idzie, ich sprzedaż rośnie.

Jeszcze kilka lat temu wydawało się, że taki trend jest niemożliwy. Wiele małych, regionalnych browarów upadło. Trudno było im przetrwać w konkurencji z wielkimi „molochami”. Piwni potentaci byli zdania, że przestarzałe wytwórnie, produkujące piwo i w dodatku niemałymi kosztami muszą przejść do lamusa, bo takie są prawa rynku. Walka o byt, znalezienie jakiejś niszy, była podstawowym zadaniem ich właścicieli. Niszę tę stanowiły przede wszystkim lokalne sklepy. - Wszystko zaczęło się zmieniać od momentu, gdy klienci stali się bardziej świadomi: zaczęli zwracać uwagę na zdrową żywność, poszukiwać czegoś innego, mniej pospolitego. Mieli już dosyć tych samych produktów i smaków, tylko w innych etykietach – mówi Wiktor Sawoniaka, dyrektor regionalnego Browaru Konstancin. O piwie spod Warszawy zrobiło się głośno od września tego roku, gdy napoje wyskokowe wróciły do pociągów krajowych WARS. Po zmianie przepisów odnośnie sprzedaży alkoholu w wagonach kolejowych, między innymi Browar Konstancin wygrał przetarg na dostarczanie piwa do pociągów. Pasażerowie WARS-u od 1 września mogą napić się piwa z tego browaru.

Krótszy czas spożycia

Browary regionalne wyszły naprzeciw konsumentom znudzonym przemysłowym piwem. Jaką przyjęły strategię? Postawiły na jakość, nie nailość. Nie ważne ile piwa wyprodukuje się w ciągu roku, ważne jak smakuje to piwo. A dysproporcje te robią na prawdę duże wrażenie: średnio produkcja regionalnego piwa to kilkadziesiąt tysięcy hektolitrów w roku. Dla porównania, duże browary złocistego napoju w ciągu roku warzą kilka milionów hektolitrów. Na polskim rynku piwa, browary regionalne, produkujące piwo tradycyjnymi metodami, mają ok. 5% udziałów, choć zaledwie kilkalat temu ok. 2 – 3 %.  Duże koncerny nie mogą pozwolić sobie na produkcje piwa w taki sposób, ponieważ zwyczajnie by im się to nie opłacało. Dlatego browary przemysłowe robią skondensowany ekstrakt piwny, który rozcięcza się wodą i nasyca sztucznie CO2 (metoda „high gravity” ). Piwo takie leżakuje od 5 do 12 dni. Piwo robione tradycyjnie powstaje z kolei w około 40 dni.

Będą się rozwijać?

Jaką strategię przyjęły małe browary, by zyskać przychylność klientów? Postawiły na jakość, nie na ilość. Piwo niepasteryzowane, to jedna z podstawowych recept na sukces małych browarów. Warzone tradycyjnymi metodami muszą być wypite w ciągu kilku tygodni. W tym przypadku nie stosuje się procesu nagrzewania, który wydłuża termin przydatności napoju i nie dodaje się żadnych konserwantów. W temperaturze 0-1° C piwo „czeka” kilkanaście tygodni na swoich klientów. To samo piwo, ale robione przez duże koncerny, choć innymi metodami niż tradycyjne, na półce sklepu może czekać na klienta nawet kilka miesięcy, a piwo pasteryzowane, pół roku, a bywa, że dłużej. W odróżnieniu od piw robionych na masową skalę, regionalne browarynie stosują metody „high gravity”. Wiele osób zastanawia się jednak, czy boom na piwa regionalne nie minie. Ludzie posmakują, nacieszą podniebienie i wrócą do „tradycyjnego” piwa z puszki, tym bardziej, że piwo z regionalnych browarów są z reguły droższe. – Rynek niszowych, regionalnych piw w Polsce dopiero rozwija się, ale zainteresowanie nimi z pewnością będzie wzrastało. Klienci są coraz bardziej świadomi różnicy między piwem, a piwem, doceniają te, do których produkcji wkłada się więcej czasu, wysiłku i serca. A różnicę widać przede wszystkim w smaku – podsumowuje Wiktor Sawoniaka z Browaru Konstancin.

Przemysław Koryciński  

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.