Czy wiesz, że...

200 - tyle gramów chmielu wystarczy, żeby nadać charakterystyczny smak aż 100 litrom piwa. Piwo to zatem nie "zupa chmielowa", a "zupa jęczmienna" chmielem przyprawiona.

Najnowsze komentarze

Pilsvar Cracoviaawatar
Gość
Pilsvar Cracovia
Witam. Gdzie w Krakowie kupię to piwo?
2019-12-12 09:37:37
Kormoran Warmińskie Rewolucjeawatar
Rizzoli99
starstar
Kormoran Warmińskie Rewolucje
Najlepszy lager na rynku, w dodatku przystępna cena.
2019-12-12 00:26:59
Bojan Muscovadoawatar
Rizzoli99
starstar
Bojan Muscovado
Pierwszy raz zapach piwa aż tak mocno mnie odtrącił, jest przesadnie aromatycznie słodki. Piwo w smaku również jest zbyt słodkie, czuć nuty kakao i cukier trzcinowy. Kubki smakowe muszą się mocno skupić, by wyczuć jakąkolwiek goryczkę, jest bardzo blada. Ogólnie słaby Stout.
2019-12-12 00:23:47
Novopacké Pivo Valdštejn 16°awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Novopacké Pivo Valdštejn 16°
Piana biała, drobno i gruboziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca szczątkową formę lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza słomkowa, w miarę klarowne i przejrzyste, nieznacznie tylko zmętnione. W zapachu słodkie nuty słodowe, delikatna landrynka, owocowość w postaci przejrzałych jabłek, wyczuwalna niestety alkoholowa woń. W smaku słodkie, landrynkowe, alkohol nadal obecny, jest nawet lekkie rozgrzanie przełyku, goryczka iluzoryczna, słabsza kontra kwaskowa, jabłkowe posmaki, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Nova Paka, etykieta nowa z tytularnym Valdstejnem na froncie, ciekawie wykonana graficznie, dość ubogo opisana. Warka 09.11.2019. Strong Lager w czeskim wykonaniu, nieznacznie lepszy od swoich polskich odpowiedników, ale i tak landrynka oraz alkoholowy klimat nieco psują odbiór. Za taką jakość mogę zaproponować maksymalnie 6 ze sporym minusem.
2019-12-11 23:53:32
Tatra Jasne Pełneawatar
eferha
star
Tatra Jasne Pełne
Już bardzo długo jest lepsza, tak z 7 lat co najmniej.
2019-12-11 23:03:25
Raciborskie Klasycznie Warzoneawatar
Gość
Raciborskie Klasycznie Warzone
tzn. 2020 oczywiscie
2019-12-11 22:58:40
Raciborskie Klasycznie Warzoneawatar
Gość
Raciborskie Klasycznie Warzone
Dlaczego piwo z datą 23.04.2019 ucieka z butelki po otwarciu? Oczywiście odstane.
2019-12-11 22:58:24
Dwóch Braci Why E.T.?awatar
prisoner
starstarstarstarstar
Dwóch Braci Why E.T.?
Aromat solidnie owocowy ale bardziej cytrusowy niż egzotyczny, w smaku pełne, praktycznie nie czuć 8% alko. Piję się bardzo dobrze. Goryczka bardzo grejpfrutowa, pestkowa. Dość krótko zalegająca, ale wyraźna. Bardzo smaczne.
2019-12-11 22:42:49
Staropramen Non Alcoholicawatar
Tyx69
starstarstarstarstar
Staropramen Non Alcoholic
Wali warzywami, lekkim słodem, stęchlizną i kwasem. Smakuje dosłownie jak tanie piwo pokroju Oettingera, tylko, że nie rozwodnione. Kwaśne z męczącą sztuczną goryczką. Smak warzywny, słód taki nieprzefermentowany. Nwm no, ciężkie w piciu, lecz w miarę pełne. Substytut tanich koncerniaków w wersji 0,0% i tyle.
2019-12-11 22:30:34
Rohozec Skalák Nealkoawatar
Tyx69
starstarstarstarstar
Rohozec Skalák Nealko
Pachnie mocnym słodem i warzywami. Czuć jakiś miód, jest ok. Brak większej stęchlizny, jest standardowo. Jest rozwodniony, czuć lekką goryczkę, lekka kwaskowatość (bardzo lekka), taka przyjemna. Fajny słodowy posmak, ogólnie brak większych wad. Gdyby tylko nie rozwodnienie... A tak to mocne 5/10
2019-12-11 22:14:05
Oettinger Alkoholfreiawatar
Tyx69
starstarstarstarstar
Oettinger Alkoholfrei
Pachnie stęchłym słodem i warzywami. Smakuje o wiele lepiej. Czuć goryczkę, nie ma ordynarnego bulionu, jest lekko słodki, mocno słodowy, pełny, zajebisty. Nie ma ordynarnego kwasu, podobny do wody słodowej, za taką cenę to jest cudo, polecam.
2019-12-11 21:51:16
Profesja Szoferawatar
Luxeer
starstar
Profesja Szofer
Bardzo ładny cytrynowy kolor. Rześkie nuty grejpfruta w aromacie jak i w smaku doskonale współgra ze słodem. Piana przyjemna, szybko zanikająca
2019-12-11 21:39:45
Tambor Světlý Ležák 11°awatar
jover
starstarstarstarstar
Tambor Světlý Ležák 11°
zapach słód, masło, wysycenie średnie+, w smaku słód, lekkie masło, lekko przypalona skórka od chleba, w stronę wytrawnego, jak na jedenastkę to dość pełne, gorycz niska łodygowa, ziołowa, cena 9,90kc
2019-12-11 21:28:26
B-life Botanicals Kwiat Bzu Tymianek Cytrynaawatar
aboubakar
starstarstarstarstar
B-life Botanicals Kwiat Bzu Tymianek Cytryna
Dokładnie ta sama sytuacja, co w B-life Botanicals Zielona Herbata Jaśmin Bergamotka. Czyli kompletne zero piwa, pomimo zapewnień producenta na puszce, że jest go 50%. Tutaj nie ma aromatu i smaku Nestea, tylko taka przyjemna, ziołowa herbatka. No nie jest złe, nawet smaczne, tylko to nie jest piwo. Kropka
2019-12-11 21:25:06
Łomża Jasne Pełneawatar
Gość
Łomża Jasne Pełne
Świetne piwko w brakującej u nas butelce 0,33. Przyjemny delikatny ale wyraźny smak (bez goryczy) i nie jest tak mocno gazowane jak większość piw.
2019-12-11 21:20:47
Birbant Dirty Firtyawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Birbant Dirty Firty
Połączenie słodowości i chmielu. Nuty toffi, trochę tostowe mieszają się z nutami cytrusowymi. Piana prawie znikoma, drobnopęcherzykowa. Piwo ciemnobursztynowe, klarowne. W szkle mamy rodzynki,śliwki. Bardzo solidnie wyczuwalne nuty chlebowe. Niskie wysycenie, ale jest. Fajne ciało. Piwo jest gęste, choć nie jest to syrop. Jest cytrusowość. Jest lekkie wyklejanie, ale piwo jest raczej wytrawne. Alkohol jest wyczuwalny. Po 30 BLG, spodziewałem się piwa bardziej potężnego. Goryczka średnia i powiedziałbym, że fajna, ale przy braku słodyczy jest trochę jak "kij do nosa". Liczyłem na coś więcej. Niestety jak na Barley Wine to piwo jest tylko dobre.
2019-12-11 21:15:22
Budweiser Budvar Classicawatar
Gość
Budweiser Budvar Classic
Właśnie wróciłem z Cieszyna, 3 skrzynki chłodzą się w piwnicy, piwko kupione po 9,9 korony za butelkę, to jest jakieś 1,7 złotych. Można trafić w promocji po 8,90 w Tesco, Kauflandzie lub Bieli, ale dzisiaj było tylko w Tesco właśnie. Genialny smak, genialna cena, niski %, mój nr 1 obok Staropromena zielonego też 4 %
2019-12-11 21:05:37
Trybunał Trójsłodoweawatar
Cywa1983
star
Trybunał Trójsłodowe
Cywa1983
star


2019-12-11 19:38:24
Jeszcze 2-3 lata temu to piwo zachwycało słodową głębią. Dzisiaj spróbowane wydaję się takie jakieś płaskie, mało ciała, mimo dobrego stosunku ekstraktu do mocy. Na plus wyraźną goryczka na finiszu. Ogólnie piwo na plus.
2019-12-11 20:52:46
Lech Premiumawatar
Gość
Lech Premium
jak nie pasi to pijcie czeskie piwo pewnie was nie stać xd
2019-12-11 20:46:13
Waszczukowe Grażyna Sprężynaawatar
Gość
Waszczukowe Grażyna Sprężyna
Właśnie piję i... dosłownie nic. W szkle lekko wyczuwalny aromat diacetylu z minimalnym toffee, w smaku zaś wodnista kawa zbożowa z odrobiną mleka. Niestety, nic ciekawego - bardzo puste.
2019-12-11 20:42:39
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Małe jest wielkie, czyli regionalne browary w natarciu 

Mimo, że browary regionalne w porównaniu do wielkich piwnych koncernów produkują „kroplę w morzu piwa”, zyskują coraz większy szacunek w oczach klientów, a co za tym idzie, ich sprzedaż rośnie.

Jeszcze kilka lat temu wydawało się, że taki trend jest niemożliwy. Wiele małych, regionalnych browarów upadło. Trudno było im przetrwać w konkurencji z wielkimi „molochami”. Piwni potentaci byli zdania, że przestarzałe wytwórnie, produkujące piwo i w dodatku niemałymi kosztami muszą przejść do lamusa, bo takie są prawa rynku. Walka o byt, znalezienie jakiejś niszy, była podstawowym zadaniem ich właścicieli. Niszę tę stanowiły przede wszystkim lokalne sklepy. - Wszystko zaczęło się zmieniać od momentu, gdy klienci stali się bardziej świadomi: zaczęli zwracać uwagę na zdrową żywność, poszukiwać czegoś innego, mniej pospolitego. Mieli już dosyć tych samych produktów i smaków, tylko w innych etykietach – mówi Wiktor Sawoniaka, dyrektor regionalnego Browaru Konstancin. O piwie spod Warszawy zrobiło się głośno od września tego roku, gdy napoje wyskokowe wróciły do pociągów krajowych WARS. Po zmianie przepisów odnośnie sprzedaży alkoholu w wagonach kolejowych, między innymi Browar Konstancin wygrał przetarg na dostarczanie piwa do pociągów. Pasażerowie WARS-u od 1 września mogą napić się piwa z tego browaru.

Krótszy czas spożycia

Browary regionalne wyszły naprzeciw konsumentom znudzonym przemysłowym piwem. Jaką przyjęły strategię? Postawiły na jakość, nie nailość. Nie ważne ile piwa wyprodukuje się w ciągu roku, ważne jak smakuje to piwo. A dysproporcje te robią na prawdę duże wrażenie: średnio produkcja regionalnego piwa to kilkadziesiąt tysięcy hektolitrów w roku. Dla porównania, duże browary złocistego napoju w ciągu roku warzą kilka milionów hektolitrów. Na polskim rynku piwa, browary regionalne, produkujące piwo tradycyjnymi metodami, mają ok. 5% udziałów, choć zaledwie kilkalat temu ok. 2 – 3 %.  Duże koncerny nie mogą pozwolić sobie na produkcje piwa w taki sposób, ponieważ zwyczajnie by im się to nie opłacało. Dlatego browary przemysłowe robią skondensowany ekstrakt piwny, który rozcięcza się wodą i nasyca sztucznie CO2 (metoda „high gravity” ). Piwo takie leżakuje od 5 do 12 dni. Piwo robione tradycyjnie powstaje z kolei w około 40 dni.

Będą się rozwijać?

Jaką strategię przyjęły małe browary, by zyskać przychylność klientów? Postawiły na jakość, nie na ilość. Piwo niepasteryzowane, to jedna z podstawowych recept na sukces małych browarów. Warzone tradycyjnymi metodami muszą być wypite w ciągu kilku tygodni. W tym przypadku nie stosuje się procesu nagrzewania, który wydłuża termin przydatności napoju i nie dodaje się żadnych konserwantów. W temperaturze 0-1° C piwo „czeka” kilkanaście tygodni na swoich klientów. To samo piwo, ale robione przez duże koncerny, choć innymi metodami niż tradycyjne, na półce sklepu może czekać na klienta nawet kilka miesięcy, a piwo pasteryzowane, pół roku, a bywa, że dłużej. W odróżnieniu od piw robionych na masową skalę, regionalne browarynie stosują metody „high gravity”. Wiele osób zastanawia się jednak, czy boom na piwa regionalne nie minie. Ludzie posmakują, nacieszą podniebienie i wrócą do „tradycyjnego” piwa z puszki, tym bardziej, że piwo z regionalnych browarów są z reguły droższe. – Rynek niszowych, regionalnych piw w Polsce dopiero rozwija się, ale zainteresowanie nimi z pewnością będzie wzrastało. Klienci są coraz bardziej świadomi różnicy między piwem, a piwem, doceniają te, do których produkcji wkłada się więcej czasu, wysiłku i serca. A różnicę widać przede wszystkim w smaku – podsumowuje Wiktor Sawoniaka z Browaru Konstancin.

Przemysław Koryciński  

wykonanie choruzy.pl © 2010