Czy wiesz, że...

Najstarszy browar, jaki udało się do tej pory odkryć znajduje się w Górnym Egipcie w Hierakonpolis – na stanowisku kultury Nagada. Jest on datowany na ok. 3700 r. p.n.e. Składał się on z sześciu kadzi ustawionych w dwóch równoległych rzędach. Ich pojemność wynosiła łącznie ok. 390 litrów. Na podstawie dotychczasowych badań, przedstawiciele kultury Nagada wyrastali na prekursorów procesu produkcji i dystrybucji piwa w Egipcie.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Lukaszndm
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Pinta Psst... Its Your Weekend West Coast IPAawatar
N3ur0funk
starstarstarstarstar
Pinta Psst... Its Your Weekend West Coast IPA

Barwa jasna złota, odrobinę zamglone, piana średnia i średnio trwała, zeruje ją do postaci pierścienia z pełnym kożuchem, lacing jest.
W zapachu cytrusy, żywica.
W smaku podobnie, słodowe, goryczka średnia i trwała.
Mega - West Coast IPA, mój ulubiony styl i czuję go na kilometr. Do pełni mógłby mieć odrobinę mniej słodu i to dałoby wręcz idealną równowagę w stosunku do goryczki. Ale mieć ciastko i zjeść je, to kompletnie dwa odmienne światy.
2024-03-03 19:34:28
Bürgerliches Brauhaus Altbairisch Hellawatar
illusion
starstarstarstarstar
Bürgerliches Brauhaus Altbairisch Hell

Ocena 4? Trochę nisko. Może nie jest wybitne, ale to bardzo dobry lager. Ma ładny kolor, wysoką pianę, przyjemnie pachnie. W smaku mało chmielowe, delikatne. Polecam.
2024-03-03 19:25:41
Kasztelan Jasne Pełneawatar
Gość
Kasztelan Jasne Pełne

Koło roboty jest mały sklepik, wyboru tam nima. Kasztelan chyba najtańszy to zawsze wypijamy w przerwie śniadaniowej 2-3 butle. Troche trzepie, w smaku bez szału. Bywały gorsze.
2024-03-03 19:23:03
Hermann Mullerawatar
Spokoloko
starstarstarstarstar
Hermann Muller

To piwo jest... Lagerem, po prostu, jakie kolwiek wywody nad tym co w nim jest dobre a co nie, nie mają sensu, 5 na 10
2024-03-03 19:05:25
Brofaktura Polish Stout Single Hop Książęcyawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Brofaktura Polish Stout Single Hop Książęcy

Przyjemny stoucik, słodkawy, czekoladowy, przyjemnie palony, nuty Książecego obecne: lekki kokosik i owoce cytrusowe, ale przytłumione to jest przez staoutowy charakter, goryczka średnia, czekoladowa.
2024-03-03 19:00:48
Jacks Abby Post Shift Pilsnerawatar
grand.porter
starstar
Jacks Abby Post Shift Pilsner

Swietny pils, jest goryczka, pelnia smaku, kwaskowatosc. Zupelnie inny niz typowe german pilsnery i bohemian pilsnery. Mozna dostac w niektorych marketach SPAR
2024-03-03 18:25:52
Hop Brook GOLDEN SPACEawatar
Gość
Hop Brook GOLDEN SPACE

jakiej cebuli? xD eh, piwosze
2024-03-03 18:23:18
StaroLvovskeawatar
grand.porter
starstar
StaroLvovske

Dobre,lekkie,troche kwasne. Super butla pet.
2024-03-03 18:05:50
Budweiser Budvar Originalawatar
Gość
Budweiser Budvar Original

Jak Ci zielona butelka nie pasuje, to kup se w puszcze...
2024-03-03 17:56:54
Sarmackie Mocneawatar
ezavv
starstarstarstarstar
Sarmackie Mocne

Po spożyciu większej ilości aktywna doktryna jednego z polityków (...) Nieważne, jak zaczynasz, ważne, jak kończysz
2024-03-03 17:01:54
AleBrowar Rowing Jackawatar
ezavv
starstarstarstarstar
AleBrowar Rowing Jack

IPA klasyk
2024-03-03 16:59:44
Bernard Světlý Ležák 12°awatar
ezavv
starstarstarstarstar
Bernard Světlý Ležák 12°

Przyjemne, zachowana ciągłość jakości. Cenę podbijają indywidualne unikatowe butelki, zarówno kapsel i kachla tego browaru
2024-03-03 16:58:50
Piwne Podziemie & Piwomaniak Black No.1awatar
N3ur0funk
starstarstarstarstar
Piwne Podziemie & Piwomaniak Black No.1

Barwa ciemny brąz, nieprzejrzyste, oleiste, piana niska i nietrwała, zeruje ją do postaci pierścienia z niepełnym kożuchem, lacing jest.
W zapachu iglaki, żywica, kokos, odrobinę owocowe.
W smaku jest podobnie, ale kokos znacznie mniej wyczuwalny, słodowe, goryczka średnia i trwała, alkohol dobrze ukryty, aczkolwiek wyczuwalny.
No no, mega ciekawa pozycja, nawet nie wiedziałem co to za piwo (myślałem, że to Black IPA), dopóki nie przeczytałem i otworzyłem. Nawet nie przeszkadza mi słodkość, a jestem wyczulony na tym punkcie. Alkohol mógłby być jeszcze odrobinę bardziej ukryty, ale w sumie nie ma co narzekać, bo nawet ma to swój urok.
2024-03-03 16:47:47
AleBrowar Rowing Jackawatar
N3ur0funk
starstarstarstarstar
AleBrowar Rowing Jack

Barwa złota, klarowne, piana niska i średnio trwała, zeruje ją do postaci pierścienia z średnim kożuchem, lacing jest.
W zapachu cytrusy, chmiel, żywica.
W smaku jest podobnie, słodowe, goryczka średnia i trwała.
Nigdy nie rozumiałem zachwytów tym piwem, dla mnie to poprawna IPA i tyle, która i tak ma za dużo słodu. Zapach mało esencjonalny, prawie go nie czuć jak jest dobrze schłodzone. Wygląd też niewiele wyżej ponad przeciętnej, a smak naprawdę dobry, ale nic wybitnego. Jest masę lepszych IPA, ale co kto woli.
2024-03-03 15:25:39
Funky Fluid Kersawatar
grand.porter
starstar
Funky Fluid Kers

piwo wyraznie dzikie,zapach jakby z pokrywki sloika po soku malinowym,lekko przeterminowanym,jest wisnia,czerwone owoce,smak bardzo kwasny,jak wino, wyglad ladna butelka dedykowana,barwa czerwono bordowa,metne. 60zl mozna wydac raz by sprobowac
2024-03-03 12:19:02
Limburgse Witte Strawberryawatar
Gość
Limburgse Witte Strawberry

Niestety truskawka przykryła wszystko, zero charakteru witte. Trudno.
2024-03-03 12:15:46
Inne Beczki Jungle IPAawatar
N3ur0funk
starstarstarstarstar
Inne Beczki Jungle IPA

Barwa jasnożółta, zamglone, piana niska i nietrwała, zeruje ją do postaci pierścienia z niepełnym kożuchem, lacing jest.
W zapachu iglaki, żywica, cytrusy.
W smaku jest podobnie, słodkie, goryczka średnia i trwała.
Niezłe, ale jednak sprawia wrażenie trochę wodnistego. Obecnie ekstrakt to 15%, więc zapewne go obniżyli na przestrzeni lat. Jak na browar Inne Beczki to zdecydowanie udane piwo. Nie za bardzo rozumiem nawiązania do dżungli, ale szanuję.
2024-03-03 09:57:55
Piwne Podziemie Tropical Hazeawatar
N3ur0funk
starstarstarstarstar
Piwne Podziemie Tropical Haze

Barwa jasna słomkowa, mętne, piana średnia i średnio trwała, zeruje ją do postaci pierścienia, lacing jest.
W zapachu banan, mango, tropikalne owoce, cytrusy.
W smaku cytrusy, tropikalne owoce, trochę banan, trochę nafty, półwytrawne, gładkie, goryczka średnia i trwała.
Jest naprawdę mega. Ten banan bardzo pozytywnie mnie zaskoczył w zapachu i smaku, jednak mango w smaku już nie wyczułem, bo gdzieś zginęło w całym tropiku, a może nawet bardziej go podbiło.
2024-03-03 09:40:53
PINTA Discovery Poland: WROCŁAWawatar
N3ur0funk
starstarstarstarstar
PINTA Discovery Poland: WROCŁAW

Barwa żółta, mętne, piana niska i średnio trwała, zeruje ją do postaci pierścienia, lacing jest.
W zapachu żółte owoce, nafta.
W smaku nafta, białe owoce, odrobinę cytrusy, słodkie, goryczka średnia i trwała.
Bardziej pasuje mi to ocena 8-, czyli jest dobre, ale mimo wszystko chyba najsłabsze z całej serii Discovery od Pinty.
2024-03-03 09:35:05
Magic Road Pretty Pear Apple Salted Caramel & Walnutsawatar
Gulek
starstarstarstarstar
Magic Road Pretty Pear Apple Salted Caramel & Walnuts

Świetne piwo. W aromacie gruszka i karmel. W smaku najpierw gruszka i trochę jabłka, karmel z orzechem fajnie komponuje się w całość, lekko kwaskowe. Goryczka na minimalnym poziomie. Piana drobnopęcherzykowa szybko opadająca. Wysycenie niskie. Ode mnie 9/10.
2024-03-03 08:56:08
© ocen-piwo.pl 2017

Małe jest wielkie, czyli regionalne browary w natarciu 

Mimo, że browary regionalne w porównaniu do wielkich piwnych koncernów produkują „kroplę w morzu piwa”, zyskują coraz większy szacunek w oczach klientów, a co za tym idzie, ich sprzedaż rośnie.

Jeszcze kilka lat temu wydawało się, że taki trend jest niemożliwy. Wiele małych, regionalnych browarów upadło. Trudno było im przetrwać w konkurencji z wielkimi „molochami”. Piwni potentaci byli zdania, że przestarzałe wytwórnie, produkujące piwo i w dodatku niemałymi kosztami muszą przejść do lamusa, bo takie są prawa rynku. Walka o byt, znalezienie jakiejś niszy, była podstawowym zadaniem ich właścicieli. Niszę tę stanowiły przede wszystkim lokalne sklepy. - Wszystko zaczęło się zmieniać od momentu, gdy klienci stali się bardziej świadomi: zaczęli zwracać uwagę na zdrową żywność, poszukiwać czegoś innego, mniej pospolitego. Mieli już dosyć tych samych produktów i smaków, tylko w innych etykietach – mówi Wiktor Sawoniaka, dyrektor regionalnego Browaru Konstancin. O piwie spod Warszawy zrobiło się głośno od września tego roku, gdy napoje wyskokowe wróciły do pociągów krajowych WARS. Po zmianie przepisów odnośnie sprzedaży alkoholu w wagonach kolejowych, między innymi Browar Konstancin wygrał przetarg na dostarczanie piwa do pociągów. Pasażerowie WARS-u od 1 września mogą napić się piwa z tego browaru.

Krótszy czas spożycia

Browary regionalne wyszły naprzeciw konsumentom znudzonym przemysłowym piwem. Jaką przyjęły strategię? Postawiły na jakość, nie nailość. Nie ważne ile piwa wyprodukuje się w ciągu roku, ważne jak smakuje to piwo. A dysproporcje te robią na prawdę duże wrażenie: średnio produkcja regionalnego piwa to kilkadziesiąt tysięcy hektolitrów w roku. Dla porównania, duże browary złocistego napoju w ciągu roku warzą kilka milionów hektolitrów. Na polskim rynku piwa, browary regionalne, produkujące piwo tradycyjnymi metodami, mają ok. 5% udziałów, choć zaledwie kilkalat temu ok. 2 – 3 %.  Duże koncerny nie mogą pozwolić sobie na produkcje piwa w taki sposób, ponieważ zwyczajnie by im się to nie opłacało. Dlatego browary przemysłowe robią skondensowany ekstrakt piwny, który rozcięcza się wodą i nasyca sztucznie CO2 (metoda „high gravity” ). Piwo takie leżakuje od 5 do 12 dni. Piwo robione tradycyjnie powstaje z kolei w około 40 dni.

Będą się rozwijać?

Jaką strategię przyjęły małe browary, by zyskać przychylność klientów? Postawiły na jakość, nie na ilość. Piwo niepasteryzowane, to jedna z podstawowych recept na sukces małych browarów. Warzone tradycyjnymi metodami muszą być wypite w ciągu kilku tygodni. W tym przypadku nie stosuje się procesu nagrzewania, który wydłuża termin przydatności napoju i nie dodaje się żadnych konserwantów. W temperaturze 0-1° C piwo „czeka” kilkanaście tygodni na swoich klientów. To samo piwo, ale robione przez duże koncerny, choć innymi metodami niż tradycyjne, na półce sklepu może czekać na klienta nawet kilka miesięcy, a piwo pasteryzowane, pół roku, a bywa, że dłużej. W odróżnieniu od piw robionych na masową skalę, regionalne browarynie stosują metody „high gravity”. Wiele osób zastanawia się jednak, czy boom na piwa regionalne nie minie. Ludzie posmakują, nacieszą podniebienie i wrócą do „tradycyjnego” piwa z puszki, tym bardziej, że piwo z regionalnych browarów są z reguły droższe. – Rynek niszowych, regionalnych piw w Polsce dopiero rozwija się, ale zainteresowanie nimi z pewnością będzie wzrastało. Klienci są coraz bardziej świadomi różnicy między piwem, a piwem, doceniają te, do których produkcji wkłada się więcej czasu, wysiłku i serca. A różnicę widać przede wszystkim w smaku – podsumowuje Wiktor Sawoniaka z Browaru Konstancin.

Przemysław Koryciński  

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.