Czy wiesz, że...

Koźlak (niem. Bock) - rodzaj mocnego piwa warzonego ze słodu jęczmiennego, najczęściej przy użyciu drożdży dolnej fermentacji. Zawiera min. 16% ekstraktu oraz min. 6% alkoholu. Fermentuje i leżakuje dłużej niż inne piwa, nawet do 18 tygodni. Koźlak warzony jest w kilku odmianach przygotowywanych na różne okresy: maj (koźlak majowy), jesień (od października, koźlak tradycyjny), Boże Narodzenie (koźlak pszeniczny, koźlak dubeltowy).

Najnowsze komentarze

Maisels Weisse Bajuwarusawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Maisels Weisse Bajuwarus
Wygląd: barwa niemal miedziana, może za sprawą zmętnienia, piana mieszana: średnio i drobno pechęrzykowa, ale śliczny lacing
Zapach: strasznie intensywny zapach, mega bananowy, taka kaszka bananowa, dużo goździka i w ogóle korzenności, poza tym jakaś mandarynka, gruszka, jabłko, rodzynka, powiedziałbym, że te owoce nietypowe dla weizena to raczej w wersji suszone, owocowość tego piwa, przypomina najlepsze Belgi, do tego dochodzi nuta karmelowa i miodowa - piwo może być po terminie, bo nie ma żadnej daty, nie było w sprzedaży, po ociepleniu pojawia się też nuta powidłowa
Smak: To nie jest jakiś słodziak (a sporo weizenbocków tak właśnie smakuje), piwo jest bardzo gładkie, ale to zasługa braku filtracji, jest raczej półwytrawne, nawet bardziej niż stosunek alkoholu do ekstraktu początkowego by wskazywał, ale złożone. W smaku goździk na pierwszym planie, czyli zupełnie odwrotnie niż w aromacie, ale dochodzi taki mocny anyż, w ogóle jest tak korzenne, jakby do niego dodano jakichś przypraw do piernika. To taka prestiżowa seria, nie do sprzedaży, więc może tu eksperymentowano a nie podano tego w opisie? Może to dodatek przypraw, a może jakieś nietypowe dla weizena drożdże. O ile w zapachu miałem problem czy przyporządkować owoce do świeżych czy suszonych, to w smaku są to głównie suszone, poza bananem, ale ten też przejrzały, mandarynka też przejrzała, reszta owoców swojskich raczej suszona, dochodzi taki mocny suszony owoc róży. Jest tu guma balonowa, karmel, jakiś ostry miód, trochę powidła, a nawet dalek nuta kawy zbożowej, melanoidynowość raczej idąca w przypalone ciasto/drożdżówkę. Piwo, poza bogactwem smaku, sprawia wrażenie połączenia weizenbocka z bockiem, w takim wariancie zimowym, przyprawowym, to coś zupełnie innego niż Solarus, który był piwem jasnym, rześkim i mega nachmielonym.
2020-01-25 23:41:20
Nepomucen & Weźże Krafta Pijżeawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Nepomucen & Weźże Krafta Pijże
Wygląd: blada słomka, mocno zmętnione, piana brzydka, grubo pęcherzykowa, ale jakiś lacing jest
Zapach: pachnie jak na DDH przystało (a ktorego to warunku nie spełnia większość polskich piw opatrzonych tym skrótowcem) bardzo intensywnie chmielowo, przy czym celowałbym w jakąś Australię lub NZ, cytryna, geranium, papaja, zielony pieprz, odrobina żywic i multiwitaminy, melon, winogrona
Smak: Puszyste, ale jednocześnie strasznie wodniste, nie dziwiłoby mnie to, gdyby to 4,4% uzyskano z 10 blg, ale to ma 13,5. Zastanawiam się, czy jak jury przyznawało tytuł kraft roku to patrzyło na poziom blg, czy oceniało takie fajne lekkie piwo na upały. Jest bardzo fajnie nachmielone, tak jak w aromacie, trochę czuć jakiejś zbożowości. Pierwsza warka przeszła trochę bez echa, nawet jej nie widziałem w sklepach specjalistycznych, może większość poszła na kran, ale wypuszczanie drugiej w zimie? Powtórzę, przy tych parametrach to powinno być piwo ponadpełne, a to zwiewny wodniak o esencjonalności czeskiej desitki.
2020-01-25 22:24:07
Steam Brew Imperial IPAawatar
K1
starstarstarstarstar
Steam Brew Imperial IPA
Przyzwoite tanie piwo.
Mimo dużej mocy i ekstraktu nie czuć alkoholu i nie jest ciężkie.
Goryczka dość wyraźna, lekko owocowo-korzenna, ale nie jest nachalna.
Ogólnie kolejne dobre niemieckie piwo.
2020-01-25 22:21:13
Bartnik Chmielowy Jasnyawatar
SoupDog
starstarstarstarstar
Bartnik Chmielowy Jasny
Długo się wzbraniałem przed jego zakupem. Wcześniej próbowałem piw z serii Bartnik, które zgodnie z nazwą były miodowe. I były przeciętne. Na przeciętnego Bartnika bez miodu, z niezachęcającą etykietą nie miałem ochoty. Kupiłem je jednak, bo nic nowego okoliczne sklepy nie oferowały. I... zaskoczenie. Okazuje się, że Browar Staropolski przypadkiem stworzył świetnego pilznera. Wyszedł im klasyczny, goryczkowy, staroszkolny lager, w którym znakomicie ułożyły się słód i chmiel. Piwo wypite z przyjemnością.
2020-01-25 22:01:41
Lech Premiumawatar
Gość
Lech Premium
Jedyne co mi się w tym piwie podoba to butrlka
2020-01-25 22:00:52
Specjal Jasny Pełnyawatar
Gość
Specjal Jasny Pełny
Słodycz dla moich ust
2020-01-25 21:56:31
Stary Browar Kościerzyna Lagerawatar
SoupDog
starstarstarstarstar
Stary Browar Kościerzyna Lager
Piana na 5-6 cm, dość szybko opada zostawiając postrzępione smugi na szkle. Kolor... brzydki - mętna, zgniła żółć, niepodobne do lagera, bardziej do pszeniczniaka. W smaku również nie lager, bardziej właśnie pszenica, ze względu na silne nuty drożdżowe, charakterystyczne dla wszystkich piw z Kościerzyny. Jest trochę goryczy, albo nawet gorzkości, bo wcale nie czuć słodu.
Generalnie smaczne, rześkie, pijalne, chociaż wbrew opisowi nie jest to Pale Lager.
2020-01-25 21:52:37
Perła Exportawatar
Maciej12
star
Perła Export
Świetne piwo, schłodzone jest super.
2020-01-25 21:25:14
Trybunał Exportawatar
Gość
Trybunał Export
To piwo jest tylko dla amatorów prawdziwej goryczki (czyli np. mnie). Raczę się nim od około 2 lat i smakiem przesłania inne marki, również zagraniczne. Szkoda, że zmienili butelkę i etykietę, ale to szczegół. Zawartość butelki jest taka sama, jak wcześniej - dobrze zgazowane, piana szybko opada, gorycz bardzo wysoka.
Cena teraz ponad 3 PLN. Nie jestem laborantem, więc nie wypowiem się o składzie, choć na etykiecie butelki wygląda zacnie.
2020-01-25 21:09:05
Inne Beczki Jungle IPAawatar
wilgoo
starstarstar
Inne Beczki Jungle IPA
Czegoś mi brak w tym piwie . Niby goryczka jest , chmiel też czuć ale słabo to się ze sobą łączy. PIwo do wypicia ale nic specjalnego .
2020-01-25 20:50:13
Bastion Ogień & Chmiel American Pale Aleawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Bastion Ogień & Chmiel American Pale Ale
Piana biała, gęsta i puszysta, wysoka na około centymetr, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza słomkowa, w miarę klarowne i przejrzyste, nieznacznie tylko zmętnione. W zapachu  chmielowe aromaty, owoce, cytrusy, zbożowość oraz kwiaty. W smaku już nieco gorzej mniej cytrusów czy owoców, sporo zboża, pojawia się drożdżowy akcent, goryczka lekko zalegająca o profilu ziołowym, niezła kontra kwaskowa, wysycenie na średnim poziomie. Pite z nalewaka, więc niestety nie podam warki, ponadto na tablicy 5,5% a nie 6% jak w opisie . Mniej udany wyrób niż AIPA z tego browaru, zabrakło więcej Ameryki w postaci cytrusów i owoców. Piwo jest świeże i smaczne, ale za stylową poprawność mogę wystawić maksymalnie 6 z plusem.
2020-01-25 20:42:06
Hofstetten Granitbock ICEawatar
Barcelonismo
moderatorstarstarstarstarstar
Hofstetten Granitbock ICE
Pite po terminie.
Data do 12 marca 2019.
2020-01-25 20:24:22
Bastion Ogień & Chmiel - American India Pale Aleawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Bastion Ogień & Chmiel - American India Pale Ale
Edit : jednak nie pierwsze, ale drugie spotkanie, nadal pozytywne :)
2020-01-25 20:23:46
Merlin Černýawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Merlin Černý
Piana beżowa, drobnoziarnista, w miarę gęsta i puszysta, wysoka na około centymetr, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza rubinowa wręcz czarna, klarowne i przejrzyste. W zapachu nuty karmelowe, słodka czekolada, lukrecja, subtelna paloność. W smaku słodkie, deserowe, z iluzoryczna goryczką, niezła kontra kwaskowa, w tle doza paloności, wysoce pijalne, charakter ciemnego piwa zachowany, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Pite z nalewaka, nie podam więc niestety warki. Co tu się dużo rozpisywać... solidne, czeskie, tmave piwo. Nieco wodniste, ale z ciemnym klimatem, lekko deserowe, ode mnie 6 z plusem.
2020-01-25 20:19:01
Bastion Ogień & Chmiel - American India Pale Aleawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Bastion Ogień & Chmiel - American India Pale Ale
Piana biała, gęsta i puszysta, wysoka na około centymetr, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca ładny i trwały lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza słomkowa, w miarę klarowne i przejrzyste, nieznacznie tylko zmętnione. W zapachu świetne chmielowe aromaty, owoce, cytrusy, sporo żywicy ponadto karmel oraz kwiaty. W smaku podobne odczucia, owoce, cytrusy, żywica, karmel, goryczka zalegająca o profilu ziołowym, niezła kontra kwaskowa, fajna treściwość, wysycenie na średnim poziomie. Pite z nalewaka, więc niestety nie podam warki, ponadto na tablicy 6,6% a nie 6%. Bardzo udana AIPA z warszawskiego browaru w mojej opinii zasługująca na 7. Dużo stylowej żywicy, dużo ciała, świetny aromat, czuć nachmielenie pięcioma odmianami chmielu(a nie jak w opisie trzema). Zaskakująco pozytywne pierwsze spotkanie z Bastionem.
2020-01-25 20:15:58
Schultenbräu Pilsenerawatar
Dziemiu
starstarstarstarstar
Schultenbräu Pilsener
Popieram w 100%
2020-01-25 19:58:49
Łomża Jasneawatar
Gość
Łomża Jasne
Kupiłem wczoraj czteropak w markecie, niestety smakuje tak samo jak inne korporacyjne. Szkoda było naprawdę dobre.
2020-01-25 19:47:19
Szlakiem Bytów Oat IPAawatar
ekoman69
starstarstarstarstar
Szlakiem Bytów Oat IPA
Piwko o złocisto - szarawej barwie, mętne. Tworzy białą, wysoką, wolno opadającą pianę. Zapach niezbyt intensywny - leciutki chlebek z nutką owocową. W smaku chlebkowo - owocowe tło z delikatną goryczką. Całość dość orzeźwiająca, ale trochszkę wodnista. Nieco lepsze od hazy ipa z tego browaru. Warka 20.12.2020. Kupione za 10,90 zł w sklepie z kraftami.
2020-01-25 19:46:49
Solipiwko Haz3awatar
Gość
Solipiwko Haz3
Wspaniały sesyjny hazy pale ale.. lepszy od Pijże, bo większa goryczka!.
2020-01-25 19:38:11
Nepomucen & Funky Fluid Forest In The Fogawatar
ekoman69
starstarstarstarstar
Nepomucen & Funky Fluid Forest In The Fog
Piwko ma barwę kompotu ze śliwek węgierek, jest mętne. Tworzy różową pianę, która utrzymuje się przez dłuższy czas. Pozostaje lacing i porządny kożuszek. W zapachu przede wszystkim jeżyny, w tle świerk. W smaku odwrotnie - na pierwszym planie świerkowa goryczka, w tle owocowy kwasek. Eksperyment ciekawy, jednak nie przepadam za świerkowymi aromatami w piwie. Wypiłem, bo chciało mi się pić, ale się nie zachwyciłem. Warka 17.07.2020. Kupione w sklepie alkoholowym za 11,99 zł.
2020-01-25 18:59:30
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Małe jest wielkie, czyli regionalne browary w natarciu 

Mimo, że browary regionalne w porównaniu do wielkich piwnych koncernów produkują „kroplę w morzu piwa”, zyskują coraz większy szacunek w oczach klientów, a co za tym idzie, ich sprzedaż rośnie.

Jeszcze kilka lat temu wydawało się, że taki trend jest niemożliwy. Wiele małych, regionalnych browarów upadło. Trudno było im przetrwać w konkurencji z wielkimi „molochami”. Piwni potentaci byli zdania, że przestarzałe wytwórnie, produkujące piwo i w dodatku niemałymi kosztami muszą przejść do lamusa, bo takie są prawa rynku. Walka o byt, znalezienie jakiejś niszy, była podstawowym zadaniem ich właścicieli. Niszę tę stanowiły przede wszystkim lokalne sklepy. - Wszystko zaczęło się zmieniać od momentu, gdy klienci stali się bardziej świadomi: zaczęli zwracać uwagę na zdrową żywność, poszukiwać czegoś innego, mniej pospolitego. Mieli już dosyć tych samych produktów i smaków, tylko w innych etykietach – mówi Wiktor Sawoniaka, dyrektor regionalnego Browaru Konstancin. O piwie spod Warszawy zrobiło się głośno od września tego roku, gdy napoje wyskokowe wróciły do pociągów krajowych WARS. Po zmianie przepisów odnośnie sprzedaży alkoholu w wagonach kolejowych, między innymi Browar Konstancin wygrał przetarg na dostarczanie piwa do pociągów. Pasażerowie WARS-u od 1 września mogą napić się piwa z tego browaru.

Krótszy czas spożycia

Browary regionalne wyszły naprzeciw konsumentom znudzonym przemysłowym piwem. Jaką przyjęły strategię? Postawiły na jakość, nie nailość. Nie ważne ile piwa wyprodukuje się w ciągu roku, ważne jak smakuje to piwo. A dysproporcje te robią na prawdę duże wrażenie: średnio produkcja regionalnego piwa to kilkadziesiąt tysięcy hektolitrów w roku. Dla porównania, duże browary złocistego napoju w ciągu roku warzą kilka milionów hektolitrów. Na polskim rynku piwa, browary regionalne, produkujące piwo tradycyjnymi metodami, mają ok. 5% udziałów, choć zaledwie kilkalat temu ok. 2 – 3 %.  Duże koncerny nie mogą pozwolić sobie na produkcje piwa w taki sposób, ponieważ zwyczajnie by im się to nie opłacało. Dlatego browary przemysłowe robią skondensowany ekstrakt piwny, który rozcięcza się wodą i nasyca sztucznie CO2 (metoda „high gravity” ). Piwo takie leżakuje od 5 do 12 dni. Piwo robione tradycyjnie powstaje z kolei w około 40 dni.

Będą się rozwijać?

Jaką strategię przyjęły małe browary, by zyskać przychylność klientów? Postawiły na jakość, nie na ilość. Piwo niepasteryzowane, to jedna z podstawowych recept na sukces małych browarów. Warzone tradycyjnymi metodami muszą być wypite w ciągu kilku tygodni. W tym przypadku nie stosuje się procesu nagrzewania, który wydłuża termin przydatności napoju i nie dodaje się żadnych konserwantów. W temperaturze 0-1° C piwo „czeka” kilkanaście tygodni na swoich klientów. To samo piwo, ale robione przez duże koncerny, choć innymi metodami niż tradycyjne, na półce sklepu może czekać na klienta nawet kilka miesięcy, a piwo pasteryzowane, pół roku, a bywa, że dłużej. W odróżnieniu od piw robionych na masową skalę, regionalne browarynie stosują metody „high gravity”. Wiele osób zastanawia się jednak, czy boom na piwa regionalne nie minie. Ludzie posmakują, nacieszą podniebienie i wrócą do „tradycyjnego” piwa z puszki, tym bardziej, że piwo z regionalnych browarów są z reguły droższe. – Rynek niszowych, regionalnych piw w Polsce dopiero rozwija się, ale zainteresowanie nimi z pewnością będzie wzrastało. Klienci są coraz bardziej świadomi różnicy między piwem, a piwem, doceniają te, do których produkcji wkłada się więcej czasu, wysiłku i serca. A różnicę widać przede wszystkim w smaku – podsumowuje Wiktor Sawoniaka z Browaru Konstancin.

Przemysław Koryciński  

wykonanie choruzy.pl © 2010