Czy wiesz, że...

Najstarszym pubem z własnym browarem jest U Flekft w Pradze. Już w piętnastym stuleciu warzono tu piwo - najstarsze bowiem wzmianki pochodzą z 1499 roku.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Marianek
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Okocim Jasne Okocimskieawatar
Gość
Okocim Jasne Okocimskie
Przecież wedlug dawnego wspaniałego okocimia to są wogóle nieprzyjemne szczyny a nie piwo.
2023-02-04 08:38:30
Pinta RisFactorawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Pinta RisFactor
Czarne. Bez prześwitów. Sycząca piana, brązowa. Na początku spora, redukuje się do atolu. Aromat czekoladowo likierowy.
Smak mocno gorzkiej czekolady, kakao. Silnie rozgrzewające. Słodycz w okolicach umiarkowanej. Gaz niski.
W końcowej fazie paloność i goryczka. Świetne piwo. Bez dodatków też jest atrakcyjne i wspaniałe.
2023-02-04 05:34:28
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)awatar
KONESER1234
star
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)
Pan smakołysz zna sie na rzeczy i wie co mówi


Zapraszam na banańca !
2023-02-04 03:40:15
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)awatar
SMAKOŁYSZ
star
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)
Jako wieloletni smakołysz piw różnorakich mogę tylko powiedzieć, że kornel bananowy bananiec jest wyśmienity, fantastyczny, wspaniały, niewiarygodnie pyszny, nietuzinkowy i wogle najlepszy.

Mają na to wpływ następujące czynniki:
- Piwo jest dobre
- W zasadzie najlepsze
- Nie jest to IPA(tfu)
- Można pić dużo i dalej się chce pić (też dużo)
- Oj jakie to dobre

Wady:
- Można przypadkiem wypić za dużo i pęknąć
- Ale warto
- Jakieś mongoły nie doceniają smaku wieloletniego doświadczenia bananowego piwowarów banańca przepysznego i piszą głupoty tutaj

Zapraszam do kupna oraz konsumpcji!
2023-02-04 03:29:33
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)awatar
Gość
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)
potwierdzam użytkownik mówi racje, polać mu kornela a lamusom ipy zgniłe śmierdzące poczwórne z dodatkiem źdźbła trawska gdzie psy sikają
2023-02-04 03:18:45
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)awatar
KONESER1234
star
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)
NAJLEPSZE CO MOŻE WAS W ŻYCIU SPOTKAĆ
WYMIENIAM ZALETY:
- Najlepsze
- Bananiec
- Jak widzisz na półce to pakuj walize po brzegi
- jak jesteś przeciwnikiem ipy która sie psuje po 2 dniach od produkcji bo meble miały zły kolor więc sie zepsuła to to będzie twoje top 1 piwo do końca twoich dni zanim trafisz do nieba(które nie istnieje) bananowego.

Wady:
- nie ważne ile kupisz kończy sie w 4 sekundy.

Pozdrawiam KONESER
Nie pozdrawiam tylko osób hejtujących nara leszcze z lamusami sie nie pieszcze
2023-02-04 03:14:45
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)awatar
Gość
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)
Dobre bananowy pyszny banan polecam najlepsze
2023-02-04 03:13:05
Bergquell Erdbeer Porterawatar
Gość
Bergquell Erdbeer Porter
Gdzie można kupić to piwo truskawkowe bo słyszałam ze dobre
2023-02-04 03:10:01
Książęce Ciemne Łagodneawatar
Gość
Książęce Ciemne Łagodne
Za kilka godzin skończę nockę w pracy i udam się do sklepu aby zakupić 4 sztuki tego trunku, nie mogę się doczekać pozdrawiam
2023-02-04 02:25:46
Funky Fluid Save the pedestalsawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Funky Fluid Save the pedestals
Wygląd: bardzo blade, gdyby nie było mętne to przypominałoby najtańsze szczyny z marketu, piana ok
Zapach: skromne nachmielenie, trochę cytrusów, kwiatów, białych owoców, zboże
Smak: W smaku podobnie, lekkie piwo, bardzo wodniste, o nachmieleniu, które szału nie robi, niewarte swojej ceny
2023-02-04 01:16:46
Tradycynis Ciemny z Ziołamiawatar
ezavv
starstarstarstarstar
Tradycynis Ciemny z Ziołami
Pijalne, dobre
2023-02-04 01:15:00
Węgrzce Wielkie Ale Pomarańczaawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Węgrzce Wielkie Ale Pomarańcza
Smakuje jak woda z mydlinami
2023-02-04 00:13:50
Zwierzynieckie awatar
Gość
Zwierzynieckie
Kupiłem w Lidlu po 3 zł za puszkę. Piwo przypomina piwa typu Tatra, harnaś. Jak masz odrobinę smaku to nie kupuj. Zwykła perła to przy tym rarytas!!! Fatalne! Budwaisery czy nawet perlenbacher to rarytas! Idź do biedry po hoppfe będziesz zadowolony to jest badziewie nie do oceny!
2023-02-04 00:12:30
Primator Single Hop Lagerawatar
Borsuk77
starstarstarstarstar
Primator Single Hop Lager
Piwo z datą do 20.06.2023. Jka u Primatora - wyróżniająca się butelka, stylowy kapsel browaru i całkiem niezła oprawa graficzna.

Wygląd - kolor złoty, lekka mgiełka, spore nasycenie, piana o średniej wysokości (całkiem trwała, osiada na szklance). Aromat - melon, zioła i nuty chlebowej skórki; pojawia się też nuta diacetylu - przyjemny, choć nie powala intensywnością. Smak - melon, zioła, kwiaty, geranium; całkiem przyjemna goryczka, jest też słodowa kontra, delikatne nuty maślane, są też lekkie nuty kwaskowe (jak czerwona porzeczka) - dużo się dzieje.

Piwo oceniam na 8-, bo nie jest idealne, ale pije się z przyjemnością i wyróżnia się na plus w kategorii czeskich lagerów; jest czymś pomiędzy czeską klasyką a rasowym IPL na amerykańskich chmielach.
2023-02-03 23:57:31
AleBrowar Saint No More 2022 Christmas Stoutawatar
Gość
AleBrowar Saint No More 2022 Christmas Stout
Zaciekawiło mnie to piwo. Niby niekoniecznie smaczne, aromat taki też chwiejnym krokiem się przechadzający ale jednak ciekawe. Barwa ciemna, wysycenie w sam raz. W smaku lekka kwasowość, kakao, przyprawy korzenne, słodycz niska. W mojej ocenie brakuje mu ciała. Więcej płatków owsianych i więcej ekstraktu załatwiłoby sprawę i wyniosłoby ten napój na wyżyny.
2023-02-03 23:35:20
Romper Extreme 12%awatar
Gość
Romper Extreme 12%
Może po to, aby nie mieć gigantycznego kaca?? Już po 2/3 9% następnego dnia boli głowa. To co dopiero po tym. Tego 12% nie próbowałem, i nie mam zamiaru.
2023-02-03 23:18:01
Lubuskie Jasneawatar
Gość
Lubuskie Jasne
Bardzo dobre, wyważony smak, delikatne, lekka goryczka.
2023-02-03 22:44:22
Saint No More 2022 Single Hop Sultanaawatar
Gość
Saint No More 2022 Single Hop Sultana
Pale Ale smakuje jak IPA??? Nie narzekam, ale to jakieś dziwne jest...
2023-02-03 22:36:44
Perła Chmielowaawatar
Gość
Perła Chmielowa
Kupione w Biedronce po dłuższej przerwie niestety z trudem dopiłem do końca bez piany wodniste i bez smaku. Nie warto nawet za cenę z rabatem wyszło 2.8 zł. Kupiłem dlatego że IPA książęca miała jakąś zaporową cenę blisko 7 zł. Moglłem wziąć zwykłego żywca i smakowo byłoby lepiej
2023-02-03 22:21:38
Schwaben Bräu Das Helle awatar
Kiszkor2
starstarstarstarstar
Schwaben Bräu Das Helle
Przyjemne, ale spodziewałem się więcej
2023-02-03 21:59:54
© ocen-piwo.pl 2017

Małe jest wielkie, czyli regionalne browary w natarciu 

Mimo, że browary regionalne w porównaniu do wielkich piwnych koncernów produkują „kroplę w morzu piwa”, zyskują coraz większy szacunek w oczach klientów, a co za tym idzie, ich sprzedaż rośnie.

Jeszcze kilka lat temu wydawało się, że taki trend jest niemożliwy. Wiele małych, regionalnych browarów upadło. Trudno było im przetrwać w konkurencji z wielkimi „molochami”. Piwni potentaci byli zdania, że przestarzałe wytwórnie, produkujące piwo i w dodatku niemałymi kosztami muszą przejść do lamusa, bo takie są prawa rynku. Walka o byt, znalezienie jakiejś niszy, była podstawowym zadaniem ich właścicieli. Niszę tę stanowiły przede wszystkim lokalne sklepy. - Wszystko zaczęło się zmieniać od momentu, gdy klienci stali się bardziej świadomi: zaczęli zwracać uwagę na zdrową żywność, poszukiwać czegoś innego, mniej pospolitego. Mieli już dosyć tych samych produktów i smaków, tylko w innych etykietach – mówi Wiktor Sawoniaka, dyrektor regionalnego Browaru Konstancin. O piwie spod Warszawy zrobiło się głośno od września tego roku, gdy napoje wyskokowe wróciły do pociągów krajowych WARS. Po zmianie przepisów odnośnie sprzedaży alkoholu w wagonach kolejowych, między innymi Browar Konstancin wygrał przetarg na dostarczanie piwa do pociągów. Pasażerowie WARS-u od 1 września mogą napić się piwa z tego browaru.

Krótszy czas spożycia

Browary regionalne wyszły naprzeciw konsumentom znudzonym przemysłowym piwem. Jaką przyjęły strategię? Postawiły na jakość, nie nailość. Nie ważne ile piwa wyprodukuje się w ciągu roku, ważne jak smakuje to piwo. A dysproporcje te robią na prawdę duże wrażenie: średnio produkcja regionalnego piwa to kilkadziesiąt tysięcy hektolitrów w roku. Dla porównania, duże browary złocistego napoju w ciągu roku warzą kilka milionów hektolitrów. Na polskim rynku piwa, browary regionalne, produkujące piwo tradycyjnymi metodami, mają ok. 5% udziałów, choć zaledwie kilkalat temu ok. 2 – 3 %.  Duże koncerny nie mogą pozwolić sobie na produkcje piwa w taki sposób, ponieważ zwyczajnie by im się to nie opłacało. Dlatego browary przemysłowe robią skondensowany ekstrakt piwny, który rozcięcza się wodą i nasyca sztucznie CO2 (metoda „high gravity” ). Piwo takie leżakuje od 5 do 12 dni. Piwo robione tradycyjnie powstaje z kolei w około 40 dni.

Będą się rozwijać?

Jaką strategię przyjęły małe browary, by zyskać przychylność klientów? Postawiły na jakość, nie na ilość. Piwo niepasteryzowane, to jedna z podstawowych recept na sukces małych browarów. Warzone tradycyjnymi metodami muszą być wypite w ciągu kilku tygodni. W tym przypadku nie stosuje się procesu nagrzewania, który wydłuża termin przydatności napoju i nie dodaje się żadnych konserwantów. W temperaturze 0-1° C piwo „czeka” kilkanaście tygodni na swoich klientów. To samo piwo, ale robione przez duże koncerny, choć innymi metodami niż tradycyjne, na półce sklepu może czekać na klienta nawet kilka miesięcy, a piwo pasteryzowane, pół roku, a bywa, że dłużej. W odróżnieniu od piw robionych na masową skalę, regionalne browarynie stosują metody „high gravity”. Wiele osób zastanawia się jednak, czy boom na piwa regionalne nie minie. Ludzie posmakują, nacieszą podniebienie i wrócą do „tradycyjnego” piwa z puszki, tym bardziej, że piwo z regionalnych browarów są z reguły droższe. – Rynek niszowych, regionalnych piw w Polsce dopiero rozwija się, ale zainteresowanie nimi z pewnością będzie wzrastało. Klienci są coraz bardziej świadomi różnicy między piwem, a piwem, doceniają te, do których produkcji wkłada się więcej czasu, wysiłku i serca. A różnicę widać przede wszystkim w smaku – podsumowuje Wiktor Sawoniaka z Browaru Konstancin.

Przemysław Koryciński  

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.