Piwo ciemne pasteryzowane Lidskoe Aksamitne - głosi polsko-rosyjski opis na polskiej naklejce na etykiecie (choć po rosyjsku to piwo nazywa się Lidskoe Barchatnoe, a po polsku winno być po prostu Lidzkie Aksamitne).
Lidskae Aksamitnae (białorus. Лідскае Аксамітнае) to ciemny lager z jednego z najbardziej znanych i największych białoruskich browarów w Lidzie.
Składniki: woda, słód jęczmienny browarny jasny, słód jęczmienny browarny karmelowy, cukier, ekstrakt słodu, syrop cukrowy karmelizowany, chmiel.
IBU 14-16.
Piwo dwukrotnie zostało nagrodzone brązowym medalem podczas International Beer Challenge w Londynie, w 2014 i 2015 roku.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
nietzsche
Zapach: pachnie jak te nasze krajany i Witnice, czyli karmel z DMS, przy czy tu nie jest tak odrzucający jak np. Witnica właśnie, coś jakby cola
Smak: smakuje jak czeskie, choć raczej słowackie tmave, czyli jest lekkie (polskie dunkele są zwykle ciężkie i słodkie), mocno nagazowane, mocno diacetylowe, delikatny karmel, kawa zbożowa, tu jeszcze kola, schłodzone, w taki upalny dzień wchodzi dobrze, ale czy jest się nad czym rozwodzić. Taki białoruski Zlaty Bażant Tmavy (tyle że tamten ma niższe parametry), choć za DMS, czyli gotowane warzywka obniżę.