zamknij Przeglądaj bez reklam! patronite
Jesteś w

Czy wiesz, że...

Koźlak (niem. Bock) - rodzaj mocnego piwa warzonego ze słodu jęczmiennego, najczęściej przy użyciu drożdży dolnej fermentacji. Zawiera min. 16% ekstraktu oraz min. 6% alkoholu. Fermentuje i leżakuje dłużej niż inne piwa, nawet do 18 tygodni. Koźlak warzony jest w kilku odmianach przygotowywanych na różne okresy: maj (koźlak majowy), jesień (od października, koźlak tradycyjny), Boże Narodzenie (koźlak pszeniczny, koźlak dubeltowy).

Najnowsze komentarze

Birell Lager Alcohol Freeawatar
Gość
Birell Lager Alcohol Free
za dużo kwasu cytrynowego, ale w miarę ciekawe
2019-05-20 09:28:58
Roztocze Chmieloweawatar
Gość
Roztocze Chmielowe
fajne dobre polecam
2019-05-20 09:18:36
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
Co ty gadasz za glupty
2019-05-20 08:35:21
Steam Brew Imperial IPAawatar
Virtus
starstar
Steam Brew Imperial IPA
Cechą charakterystyczną tego piwa jest bardzo silna goryczka,aż przesadzona i niczym niezrównoważona.Smak owocowy,piana w kufle dość obfita.Alkohol po schłodzeniu niewyczuwalny.Również po wypiciu nie czuć tych 7,8% zupełnie jakby to było koło 5% max 6%.Piwo byłoby w porządku gdyby nie ta przeważająca zbyt intensywna owocowa goryczka.
2019-05-20 01:20:15
AleBrowar & Mova Coconut Milk New England DDH IPAawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
AleBrowar & Mova Coconut Milk New England DDH IPA
Żeby była jasność, piwo się ok pije, ale w niczym nie przypomina tego, czym miało być
2019-05-20 00:31:11
AleBrowar & Mova Coconut Milk New England DDH IPAawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
AleBrowar & Mova Coconut Milk New England DDH IPA
Po ociepleniu wychodzi jeszcze taka wyraźna chlebowość, jasny czerstwy chleb, to jest fajne w maibockach, nie kokosowych vermontach
2019-05-20 00:28:34
AleBrowar & Mova Coconut Milk New England DDH IPAawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
AleBrowar & Mova Coconut Milk New England DDH IPA
Wygląd: wręcz mlecznie nieprzejrzyste, kolor naturalny to pewnie słomka, piana żadna, ale kokos, to można wybaczyć
Zapach: mocno nachmielone, cytrusy, owoce tropikalne, żywice, białe owoce, zielsko, winogrono, intensywna cebula, kokosa nie czuć, ale nie miałby szanys się przebić, przy czym mleczności też nie, bardziej zbożowość
Smak: 14 plato odfermentowane do 4,5 powinno mieć spore ciało, a to raczej piwo lekkie, wręcz wodniste, fakt, gładkie, puszyste od płatków i pewnie pszenicy, w smaku nie czuję kokosa nawet na granicy autosugestii, może jest za mocno nachmielone, ale mleczność też niewielka, w opór zbożowość i cebula, o ile new englandy są gładkie, pełne, słodkawe, juicy, owocowe to po new englandzie z laktozą i kokosem oczekiwałem takiego mega milk shake'a kokosowego, jego kokosowość jest żadna, mleczność niewielka, piwo jest puszyste, gładkie, ale niestety jednowymiarowe, w dodatku takie cebulowo-zbożowe. "kokosowe szaleństwo", można tylko skwitować milczeniem
2019-05-20 00:25:56
Stone Enter Nightawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Stone Enter Night
Całe szczęście, że niemiecki Stone zdycha
2019-05-19 23:27:49
Stone Enter Nightawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Stone Enter Night
Jestem ciekaw jaki to piwo miało ekstrakt, przy tym poziomie alkoholu? Prawdopodobnie 11 xD
2019-05-19 23:27:19
Stone Enter Nightawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Stone Enter Night
Wygląd: tak blada słomka, że ja dawno tak jasnego piwa nie widziałem, piana obrzydliwa, jak z płynu do mycia naczyń, momentalnie się dziurawi
Zapach: zapach nikły, kwiatowy, trochę cytrynowy (a raczej trawy cytrynowej), żywiczny, ewidentnie nowofalowy, poza tym nic, piwo nie posiada cech pilsnera, przynajmniej w zapachu
Smak: potwierdza niestety to, co sugerował wygląd i zapach, piwo nie nosi znamion pilsa, poza tym, że jest lekkie i wodniste, szarpiące, nieułożone, ta słodowość jest tutaj byle jaka jak w jakimś korpolagerze, o ile w zapachu były jakieś chmiele, to w smaku jest ich niewiele, tylko goryczka wysoka, prawdopodobnie chciano zrobić piwo na modłę amerykańską i to jeszcze bym wybaczył (od pilsa nie oczekuję amerykańskich chmieli, a nawet ich w nim nie pożądam), gdyby bazowe piwo wyszło ok. Gdyby to był niemiecki pils z jakiegoś biedasaksońskiego browaru, kupiony w Polsce za 3 zł to bym powiedział, że słaby, zły, marny, a co mam powiedzieć o wypuście Stone Brewing w dodatku produkowanym rzekomo we współpracy z Metallicą? Żenada podwójna, okazuje się, że niemieccy krafciarze nie potrafią nawet zrobić pilsa, jednego z podstawowych piw z tej krainy, który z reguły każdemu niemieckiemu browarowi wychodzi.
2019-05-19 23:25:34
Inne Beczki Free IPAawatar
Borsuk77
starstarstarstarstar
Inne Beczki Free IPA
Bardzo pozytywne zaskoczenie. Aromatyczne, porządnie nachmielone i smakowite nie tylko jak na piwo bez alkoholowe. Minus to wzburzony osad, który niestety nie osiadł na dnie. Ale i tak dobra robota - najlepsze z bezalkoholowych piw, jakie piłem do tej pory.
2019-05-19 22:57:25
Dudák Švandaawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Dudák Švanda
Wygląd: kolor ciemna słomka, niezbyt obfita piana i takiż lacing
Zapach: lekko słodowy i staro chmielowy
Smak: Piwo dosyć wodniste i może od desitki nie ma co wymagać to jednak wysycenie w tak lekkim piwie jest niemal żadne, a tak przynajmniej by orzeźwiało. Wysoka goryczka, oczywiście na tle jego pustki, w smaku też daje starym suszem chmielowym, tak jak 12, która również była słaba. Średnizna. Znam czeskie desitki, które nie tylko potrafią zachwycać, ale czasem wręcz ciężko odróżnic je od piwa pełnego.
2019-05-19 22:41:53
Carlsbergawatar
Gość
Carlsberg
Bardzo dobry smak aromat wygląd tylko mało alkoholowe
2019-05-19 22:18:15
Trzech Kumpli Idiotaawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Trzech Kumpli Idiota
Piana beżowa drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, dość szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza rubinowa wręcz czarna, nieklarowne i nieprzejrzyste, stosunkowo mocno zmętnione. W zapachu nuty kawowe, czekoladowe klimaty, subtelna paloność, jest coś z żywicy i rodzynek, nieznaczna lukrecja, a na końcu sensorów zapachowych orzechy. W smaku gorzka czekolada, więcej palonych akcentów, sporo jak na ten styl żywicy, goryczka adekwatna do stylu, gęsta i oleista faktura, dobrze zamaskowany alkohol jedynie przyjemnie rozgrzewa przełyk, kwaskowy, wytrawny finisz, karmelowe przełamanie słodyczą, lukrecja oraz kawa, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Trzech Kumpli, etykieta klimatycznie wykonana graficznie, ciekawie, choć nie wyczerpująco opisana. Warka 05.2019. Leżakowane około roku, degustowane w dzień daty spożycia. Zdecydowanie ułożony RIS, leżak zrobił swoje. Treściwy i pełen ciemnych klimatów przedstawiciel swojego stylu, kawa, czekolada paloność i o dziwo sporo żywicy daje naprawdę ciekawy efekt. Jedyne do czego mogę się doczepić to chyba tylko po ogrzaniu nieco przeciągnięta kontra kwaskowa. Oprócz tego wzór. Piwo do spokojnej kontemplacji, RIS z charakterem, nie ma tu nudy, jest natomiast pełnia smaku. Ode mnie 8 z dużym plusem, dodaję do ulubionych zabrakło niewiele do jeszcze wyższej noty. Polecam na leżak.
2019-05-19 22:15:54
ReCraft Święty Patrykawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
ReCraft Święty Patryk
Wyczuwalna paloność. Lekka goryczkowatość. Faktycznie jest łagodniejsza minimalnie od zwykłego stout. Jednak słodycz niewyczuwalna praktycznie. Kawa pojawia się w tle, ale wg mnie słabiej niż paloność. Na drugim planie.
2019-05-19 21:50:54
Książęce Złote Pszeniczneawatar
Gość
Książęce Złote Pszeniczne
Mętne piwo o łagodnym smaku, lekko słodkawe. Przyjemny aromat i obfita piana.
2019-05-19 21:49:03
Doctor Brew Hans Weizenawatar
kazikdlugi
starstarstarstarstar
Doctor Brew Hans Weizen
Mam wrażenie, że każdy nowy twór Doktorów który jest wypuszczany do marketów jest robiony "byle szybciej, byle więcej, byle jak...". Każde kolejne piwo jest tylko gorsze.

Jeśli chodzi o Hansa to jak na Weizena to ani, piany, ani mętności ani bananów. Kiepsko.
2019-05-19 20:14:52
Połczyńskie Bezglutenowe awatar
Grzegorz_J
starstarstarstarstar
Połczyńskie Bezglutenowe
Warka do 01.04.20.
Kolega w sumie wszystko opisał. Ja dodatkowo w smaku miałem posmak farby emulsyjnej. Kupiłem żeby spróbować, wracać do niego nie będę.
2019-05-19 19:25:27
Namysłów Pilsawatar
Student
starstarstarstarstar
Namysłów Pils
Zdarza mi się zacząć opinię od tego, że po nalaniu pojawia się niezbyt ładna piana... tutaj piana jest po prostu brzydka. W aromacie nic minimalny chmiel, ale generalnie nic charakterystycznego. W smaku minimalna goryczka, lekki chmiel... pils nie jest bardzo spektakularnym stylem, ale można go zrobić ciekawie. Liczyłem, że browar Namysłów zrobi coś lepszego. Generalnie w porównaniu z koncerniakami jest umiarkowanie dobrze, ale na tle wszystkich piw... no słabo.
2019-05-19 19:14:04
Doctor Brew Dixie APAawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Doctor Brew Dixie APA
Piana biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca szczątkową formę lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza miodowa, nie do końca przejrzyste i klarowne, stosunkowo mocno zmętnione. W zapachu faktycznie sporo masła, ale ponadto dużo drzewnych akcentów, trochę karmelu, lekki dms, podbudowa słodowa, brak cytrusów. W smaku masło i drzewność, mamy również dużo karmelu, o cytrusach możemy tylko pomarzyć, dms w postaci kukurydzianych posmaków, słaba kontra kwaskowa, goryczka iluzoryczna, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od Doktorów, etykieta humorystycznie wykonana graficznie, w miarę dobrze choć nie wyczerpująco opisana. Warka 12.10.2019. Coś ewidentnie poszło tu nie tak. Smak i aromat jest po prostu wadliwy i nieadekwatny do sugerowanego stylu. Gdyby nie karmelowa nuta i drzewne aromaty ciężko byłoby wypić ten nieudany eksperyment Doktorów. Mogę zaproponować maksymalnie 3, zdecydowanie jeden z najsłabszych(jeśli nie najsłabszy) wyrobów tego browaru.
2019-05-19 19:05:46
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Dane producenta / importera

Kujawski Browar Regionalny Osowa Góra

Dane kontaktowe niedostępne.



Jesli jesteś zainteresowany(a) publikacją wizytówki tego producenta / importera napisz do nas za pomocą formularza kontaktowego.

Znalezione produkty dla Kujawski Browar Regionalny Osowa Góra

 
1
2
 
Osowa Góra Quad
Osowa Góra Quad
Osowa Góra Quad
% alk. 9.6
Blg 26.0
brak koduaddbarcode
ulubione: 1
Styl: quadrupel.

Słody jęczmienne: Abbey, Biscuit, Caramunich
Chmiele bd.
Dodatki: płatki dębowe macerowane w bourbonie

comments Komentarze: 1    oceny Średnia ocena: 7,33/10
Dodał: Marianek - 2018-08-22 11:38:37
Osowa Góra Bractwo Fordońskie Edycja 2018
Osowa Góra Bractwo Fordońskie Edycja 2018
Osowa Góra Bractwo Fordońskie Edycja 2018
% alk. 5.6
Blg 12.0
5905669370196addbarcode
Bractwo Fordońskie - piwo górnej fermentacji w stylu American Pale Ale. Delikatne nuty cytrusowe pochodzące od chmielu Cascade oraz umiarkowana goryczka wpływają na wysoką pijalność i pozwalają zasmakować w nowofalowym piwowarstwie rzemieślniczym. Składniki: woda; słody: Pale Ale, Carapils; chmiel; drożdże. Uwarzone przez Browar Osowa Góra na zlecenie Kujawianka Inter Sp. z o. o.

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: 6/10
Dodał: risik - 2018-08-12 12:13:02
Osowa Góra Mgliste
Osowa Góra Mgliste
Osowa Góra Mgliste
% alk. 6.5
Blg 16.0
5905669370202addbarcode
ulubione: 2
Wheat IPA. Mgliste to kolejna wariacja na temat American India Pale Ale. Tym razem w zasypie użyliśmy sporo słodu pszenicznego zwiększającego pełnię smakową piwa oraz płatków owsianych poprawiających gładkość i teksturę. Za chmielowy charakter piwa odpowiada Willamette wnoszący aromaty przyprawowe z nutami owocowymi odróżniając to piwo od pozostałych cytrusowo-żywicznych odmian. Naturalnie mętne. Składniki: woda; słody: Pilzneński, Pszeniczny; dodatki: płatki owsiane; chmiel: Willamette; drożdże. Niepasteryzowane, niefiltrowane. 16°P

comments Komentarze: 1    oceny Średnia ocena: 7,67/10
Dodał: Marianek - 2018-07-21 08:51:41
Osowa Góra Zefir
Osowa Góra Zefir
Osowa Góra Zefir
% alk. 4.8
Blg 12.0
5905669370189addbarcode
Piwo rzemieślnicze warzone i rozlewane w Kujawski Browar Regionalny Osowa Góra w Bydgoszczy.

Zefir to lekkie sesyjne piwo. Dodatek trawy cytrynowej sprawia, że znakomicie gasi pragnienie.

Składniki: woda; chmiele: Citra, Amarillo; słody: Pilzneński, Pszeniczny; drożdże: Safale US-05; dodatki: trawa cytrynowa.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Zalecana temperatura serwowania 8-12°C.
Butelka bezzwrotna o pojemności 500 ml.

comments Komentarze: 6    oceny Średnia ocena: 6,56/10
Dodał: Marianek - 2017-10-02 08:41:23
Osowa Góra Top Secret
Osowa Góra Top Secret
Osowa Góra Top Secret
% alk. 6.5
Blg 16.0
5905669370165addbarcode
ulubione: 1
Piwo rzemieślnicze warzone i rozlewane w Kujawski Browar Regionalny Osowa Góra w Bydgoszczy.

TOP SECRET to nasza interpretacja stylu AIPA uwarzona we współpracy z Muzeum Ściśle Tajne w Tryszczynie pod Bydgoszczą - odtajnionym w 2015 roku schronie wojewody z czasów Zimnej Wojny. Obiekt miał chronić władze państwowe w przypadku ataku jądrowego, skażeń chemicznych i biologicznych. W pełni zachowana i działająca aparatura schronu oraz niezwykły klimat sprawiają, że jest to jedna z najciekawszych i najbardziej tajemniczych atrakcji regionu.

Składniki: woda; słody: Pilzneński, Wiedeński, Caramunich® I, Red Crystal; chmiele: Zeus, Green Bullet, Centennial, Mosaic; drożdże: Safale US-05.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Zalecana temperatura serwowania 8-12°C.
Dostępne w bezzwrotnej butelce o pojemności 500 ml.

Premiera piwa miała miejsce na IV Festiwalu Piwa Rzemieślniczego Beergoszcz, który odbył się w dniach 12-13 maja 2017 roku w Bydgoszczy.

comments Komentarze: 4    oceny Średnia ocena: 8,17/10
Dodał: SaintBase - 2017-05-11 12:33:12
Osowa Góra Twister
Osowa Góra Twister
Osowa Góra Twister
% alk. 6.0
Blg 14.0
5905669370158addbarcode
ulubione: 1
Piwo rzemieślnicze warzone i rozlewane w Kujawski Browar Regionalny Osowa Góra w Bydgoszczy.

Oddajemy do Waszej dyspozycji naszą interpretację najnowszego trendu z USA - jeszcze bardziej soczyste, orzeźwiające i solidnie nachmielone na smak i aromat American India Pale Ale, wywodzące się ze stanu Vermont. Przygotujcie się na letnie owocowe uderzenie, które gwarantuje Twister.

Składniki: woda; słody: Jęczmienny, Pszeniczny; dodatki: płatki owsiane, płatki pszenne; chmiel; drożdże.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane, naturalnie mętne.
Zalecana temperatura serwowania 10-12°C.
Dostępne w bezzwrotnej butelce o pojemności 500 ml.

Premiera piwa odbyła się w piątek, 28 kwietnia 2017 roku, o godz. 20.00 w Bistro Restauracja Katarynka w Bydgoszczy.

comments Komentarze: 1    oceny Średnia ocena: 7,67/10
Dodał: SaintBase - 2017-04-27 16:13:19
Osowa Góra Sting
Osowa Góra Sting
Osowa Góra Sting
% alk. 10.2
Blg 26.0
brak koduaddbarcode
ulubione: 2
Piwo rzemieślnicze warzone i rozlewane w Kujawski Browar Regionalny Osowa Góra w Bydgoszczy.

Aromat słodowy z silnym akcentem cytrusowo-żywicznym pochodzącym od użytych chmieli.
Smak słodowy, wyczuwalne owoce. Finisz goryczkowy.

Składniki: woda; słody: Pale Ale, Żytni, Pszeniczny, Crystal, Caraaroma; chmiele: Chinook, Cascade, Simcoe; drożdże: US-05.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Zalecana temperatura serwowania 16°C.
Dostępne w bezzwrotnej butelce o pojemności 330 ml.

Premiera piwa odbyła się 10 lutego 2017 roku w Multitapie Kraftodajnia w Bydgoszczy.

comments Komentarze: 3    oceny Średnia ocena: 8,5/10
Dodał: SaintBase - 2017-02-02 16:27:38
Osowa Góra Weizenbock
Osowa Góra Weizenbock
Osowa Góra Weizenbock
% alk. 6.8
Blg 16.0
IBU 18
5905669370127addbarcode
Piwo rzemieślnicze warzone i rozlewane w Kujawski Browar Regionalny Osowa Góra w Bydgoszczy.

Piwo w stylu Koźlak Pszeniczny. Aromat chlebowo - owocowy z nutą wanilii.

Składniki: woda; słody: Jęczmienny, Karmelowe; chmiel; drożdże: FM 41.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Barwa SRM: 18.
Zalecana temperatura serwowania 13-15°C.
Butelka bezzwrotna o pojemności 500 ml.

Premiera piwa Weizenbock odbyła się 9 września 2016 roku na III Festiwalu Piwa Rzemieślniczego Beergoszcz w Bydgoszczy.

comments Komentarze: 5    oceny Średnia ocena: 6,91/10
Dodał: SaintBase - 2016-09-16 20:46:51
Osowa Góra RISpect
Osowa Góra RISpect
Osowa Góra RISpect
% alk. 9.0
Blg 24.0
IBU 80
brak koduaddbarcode
ulubione: 1
Piwo rzemieślnicze warzone i rozlewane w Kujawski Browar Regionalny Osowa Góra w Bydgoszczy.

Aromat kawy, gorzkiej czekolady, palonych rodzynek, wanilii, skontrowany chmielem.

Składniki: woda; słód jęczmienny; słody karmelowe; słody czekoladowe; słody palone; chmiel; drożdże.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Sugerowana temperatura podawania 14-16°C.
Barwa SRM: 36.
Dostępne w bezzwrotnej butelce o pojemności 330 ml.

Premiera piwa RISpect odbyła się 9 września 2016 roku na III Festiwalu Piwa Rzemieślniczego Beergoszcz w Bydgoszczy.

comments Komentarze: 4    oceny Średnia ocena: 7,75/10
Dodał: SaintBase - 2016-09-07 18:24:09
Osowa Góra Węgliszek
Osowa Góra Węgliszek
Osowa Góra Węgliszek
% alk. 6.2
Blg 16.0
IBU 21
brak koduaddbarcode
Piwo rzemieślnicze warzone i rozlewane w Kujawski Browar Regionalny Osowa Góra w Bydgoszczy.

Ciemne łagodne piwo z dodatkiem laktozy i curacao. Dobrze schłodzone odwdzięczy się kremową pianą, aromatem karmelu, suszonej śliwki, słodyczą laktozy. Warzone na płynnych drożdżach stosowanych w belgijskich browarach klasztornych.

Składniki: woda; słody: Monachijski, Pilzneński, Pale Ale Melanoidowy, Carared; dodatki: laktoza, skórka curacao; chmiele: Marynka, Saaz; drożdże: FM 26.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Barwa SRM: 16.
Zalecana temperatura serwowania 10-12°C.
Butelka bezzwrotna o pojemności 500 ml.

comments Komentarze: 1    oceny Średnia ocena: 7,75/10
Dodał: SaintBase - 2016-07-19 14:52:22
 
1
2
 
wykonanie choruzy.pl © 2010