Trzeci owoc kooperacji kontraktowego browaru rzemieślniczego Kraftwerk z Kattowitzer Brauhaus. Po Rauch Alcie i Pilsie przyszedł czas na Ur-weissbiera czyli piwo pszeniczne ze słodem wędzonym torfem. Piwo zostało uwarzone w Browarach Regionalnych Wąsosz, tam gdzie swoje piwa warzy Kraftwerk. Kraftwerk jest to pierwszy na Górnym Śląsku rzemieślniczy browar kontraktowy, który istnieje od roku 2014. Browar ten uwarzył już wiele znakomitych piw i jest dobrze znany na polskim rynku. Osoby, które stoją za powstaniem tego browaru to Mateusz Bortel-Gogoliński oraz Paweł Solik. Kattowitzer Brauhaus to prywatny i niezależny nano Browar inspirowany historią browarnictwa Katowickiego sprzed 100 lat. Specjalizuje się w warzeniu niemieckich gatunków piwa. Ur-Weissbier - piwo jasne, pasteryzowane, niefiltrowane w stylu Hefeweizen. Pod nazwą piwa na etykiecie znajduje się wpis w języku niemieckim, iż piwo zostało uwarzone z godnie z niemieckim prawem czystości z 1516 roku.
Skład: woda, słód(pszeniczny, jęczmienny wędzony torfem, jęczmienny typu pilzneńskiego), chmiel (Hallertau Tradition), drożdże Mauribrew Weiss. Premiera piwa odbyła się 18 września 2015 roku.
Dodał:
prodwin - 2015-10-03 22:39:53
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
oranjefan
Gość
Slainte