KonstanciN Żytnie
KonstanciN Żytnie
KonstanciN Żytnie
Roggenbier (German Rye Beer)
% alk. 5.3
Blg 12.4
brak kodu


Najprawdopodobniej produkt browar Czarnków. Na etykiecie nie ma o tym żadnej informacji. Browar Konstancin w Oborach, który wymieniony jest na kontrze jako odpowiedzialny za uwarzenie tego piwa, już nie istnieje. W roku 2013 grupa Gontyniec wykupiła browar Konstancin, po czym browar zamknięto, aparatura została przeniesiona do nowo-powstającego browaru w Kamionce. Po pewnym czasie od zamknięcia browaru grupa Gontyniec wypuściła na rynek trzy Konstanciny ze zmienioną oprawą: Pszeniczne, Z dębowej beczki i Żytnie.
Opis z kontretykiety: Trzymasz w ręku butelkę pierwszego w Polsce piwa żytniego. Jest to wyjątkowy gatunek, bardzo popularny w średniowiecznej Bawarii. Bogaty skład a zwłaszcza zastosowanie słodu żytniego i zdrojowej wody, w połączeniu z odpowiednim szczepem drożdży górnej fermentacji zapewnia temu trunkowi wszystkie unikatowe cechy stylu. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane. Nie zawiera sztucznych dodatków i konserwantów. Warstwa drożdży na dnie butelki jest zjawiskiem prawidłowym i charakterystycznym dla tego gatunku.

Skład: woda, słód żytni, słód pilzneński, słody karmelowe i barwiące, chmiel goryczkowy i aromatyczny, drożdże piwne górnej fermentacji.
Polecana temperatura serwowania to 8°C.

Barwa bursztynowa, wyraźnie zmętniona. Piana w kolorze łamanej bieli, złożona z średnich pęcherzy. Formuje się nierówna warstwa, dziurawa z jednej strony. Warstewka szybko przeistacza się w skromny pierścień z minimalnymi wysepkami na środku. Pierścień ten zostawia równe, lecz nietrwałe i niezbyt grube firanki na ściankach. Aromat całkiem wyraźny, o słodkim profilu, wyczuwalne żyto i słód pszeniczny, w tle zdecydowana drożdżowa nuta. W smaku lekko kwaskowe i cierpkie, akcenty żyta i słodu pszenicznego z cierpkim odczuciem w ustach i tradycyjnie dla piw żytnich gęstszą niż zwykle strukturą. Pojawia się też kontra w postaci karmelowo-palonej słodyczy. Piwo posiada nieznaczną goryczką, która ujawnia się na końcu. Jest pijalne i lekkie, nasycenie na poziomie średnio-wysokim, bez zarzutu.
Dodał: Stacher93 - 2015-04-14 09:24:21

Oceny

Użytkownicy 6,43 / ilość: 44
Goście 7,59 / ilość: 34
średnia 6,94/10 / ilość: 78

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny


Holsten_SA

2018-08-20 20:31:53
Zaledwie niezłe. Kwaskowate żytnie piwo. Mało jednak pijalne, po pierwszych fajnych łykach z biegiem czasu robi się ciężkie i męczące.
Oceny tego użytkownika: 6 ( smak: 6, zapach: 6, wygląd: 6 )

Borsuk77

2017-06-19 23:27:17
W porównaniu do poprzedniej wersji, jeszcze z nieistniejącego już browaru w Konstancinie, jest nieco gorzej. Obecnie piwo to bardziej przypomina piwo pszeniczne, żyto jakby niewyczuwalne. Na plus kolor bursztynu, na największy minut drożdżowy glut, który podczas przelewania z butelki wylądował w szkle - takie coś może nie dziwić w przypadku piwa domowego warzonego na drożdżach kiepsko zbijających osad, lecz w pasteryzowanym piwie, nawet żytnim i jakby nie było regionalnym, nie powinno mieć miejsca. O ile osad byłby jednolity, jak w wielu piwach pszenicznych, to nie byłoby kłopotu, ale tutaj było inaczej. A smak? Banany, goździki, kwasek i nieco goryczki i nieco słodu - blisko dobrego piwa pszenicznego. Za smak 7/10, za całość 6/10.
Oceny tego użytkownika: 6 ( smak: 7, zapach: 5, wygląd: 5 )

Brajan36

2016-04-27 23:31:33
Cena: ok . 5,50
Warka : 31/08/16

Barwa: ciemno bursztynowa , zmętniona

Piana :obfita , delikatna bile przechodzi w beż , średnio oczkowa , gładka na tafli ok 1,5 tora palca wysokości utrzymuje się długo i lekko oblepia ścianki szkła

Aromat: tuż po otwarciu butelki wszelkie zboża ( przede wszystkim żyto oraz pszenica) , ze szkła : wyraźny zapach żyta oraz słodu pszenicznego , końcowa faza to żbożowo-drożdżowa pełnia

Smak : wyraźnie żytnie piwo z akcentami pszenicznego , słodka struktura przełamana jest kontra kwaskową , finisz piwa skłania do lekkej paloności pochodzącej od karmelu , bardzo przyjemne piwo

Piwo które przed oceną piłem z 3 razy , jest bardzo dobre lecz specyficzne mianowicie pierwsze 2-3 łyki zachęcają wręcz namawiają do kolejnego zanurzenia ust w substancji jednak z każdym kolejnym łykiem piwo staje się lekko męczące ; Początkowy zachwyt może przeobrazić się w męczące kolejne łyki , mnie te piwo odpowiada mimo swojej delikatnej ciężkości
Oceny tego użytkownika: 7 ( smak: 7, zapach: 7, wygląd: 7 )

17wojownik

2016-03-06 12:49:18
Czy to nie jest to samo piwo co http://ocen-piwo.pl/KonstanciN_%C5%BBytnie,1,2685?
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010