Komes Potrójny Złoty
Komes Potrójny Złoty
Komes Potrójny Złoty
% alk. 9.0
Blg 19.0
5901687910024addbarcode
ulubione: 69
cena: 6,00 zł

KOMES POTRÓJNY to mocne piwo górnej fermentacji o złotej barwie. Ten tradycyjny styl rozwija się od początku XVI-go wieku, kiedy opracowano technologię otrzymywania jasnych słodów użytych do jego produkcji. Wtedy to narodziły się jasne piwa górnej fermentacji. KOMES POTRÓJNY to pełno słodowe piwo, chmielone w otwartych kadziach fermentacyjnych odmianą "Styrian Golding". Cieszy podniebienie mocno słodowym, treściwym smakiem i wyrazistym chmielowym aromatem. Kluczowym elementem powolnego dojrzewania smaku Komesa Potrójnego jest zastosowanie tradycyjnej, pracochłonnej metody powtórnej fermentacji w butelce.
Dodał: ryszard_o - 2012-12-12 10:02:00

oceny Oceny

Użytkownicy 6,87 / ilość: 423
Goście 7,55 / ilość: 329
średnia 7,17/10 / ilość: 752

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
Sheggorath
starstarstarstar

2020-09-26 23:29:57
Piwo zdecydowanie ocenione zbyt nisko. Wszystkie komentarze, że piwo jest zbyt nagazowane, wynikają najpewniej z braku wiedzy i są błędne. Cechą tego stylu jest właśnie mocne nagazowane. Tripel jest wręcz musujący, więc to jest jak najbardziej poprawne.
Ma bardo obfitą, białą, grubą pianę, utrzymującą się jeszcze długo po nalaniu. Pozostawia pienisty kożuch z lacingiem, nawet gdy pozostaje resztka w szkle. Barwa ciemnosłomkowa, mętne i nieprzejrzyste.
Zapach jest bardzo intensywny. Najpierw czuć cytrusy, chmiel. Potem pojawiają się zdecydowanie owocowe estry. Jest nieco słodowo, jest goździk, nawet czuć banana, więc kojarzy się z weizenem. Zapach bardzo przyjemny. Mimo takiego woltażu, alkohol nie rzuca się tak mocno w oczy.
Smak orzeźwiający, głównie przyprawowo i cytrusowo. Bez problemu czuć w nim drożdże. Bardziej goryczkowe niż słodowe, chociaż nuty słodu też są obecne. Jest smaczne, a przez to pijalne. Jeśli miałbym je określić krótko komuś, kto nie zna jeszcze tego stylu, to powiedziałbym - mocny, intensywny weizen, odrobinę skrzyżowany z IPA. Polecam, nie zawiedziecie się.
oceny Oceny użytkownika:
8 ( smak: 8, zapach: 9, wygląd: 8 )
awatar
Gość
awatar
Gość

2020-09-14 21:45:33
zbyt mocno gazowane
awatar
Gość
awatar
Gość

2020-09-04 11:09:56
Piwo sieje ferment - zapachem i smakiem, seria 12.07.2023. Nie jest tym samym, czego próbowałem 3 lata temu - tamto było w miarę dostojne w smaku, pozbawione akcentów rozkładających się drożdży. A tutaj - wyszło średnio.
awatar
tam
starstarstarstarstar

2020-08-25 08:35:34
Smak niedorobionego wina - drożdże i kwach, w \"aromacie\" drożdże i emulsja lub rozpuszczalnik - nie mogę zdecydować, które. Niestety chyba trafiłem wadliwą warkę (termin do 2023.03.10, czyli moje miało 5,5 miesiąca) - za wcześnie rozlane? infekcja? Piszę \"chyba\", bo prawie na pewno od kogoś ostatnio próbowałem to piwo i to było zupełnie co innego. Pewnie jeszcze kiedyś dam mu drugą szansę.
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010