Piwo uwarzone przez niemiecki browar Kaiserdom z miasta Bamberg (kraj związkowy Bawaria). Wyprodukowane zgodnie z niemieckim prawem czystości z 1516 roku.
Składniki: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, chmiel, ekstrakt chmielu, drożdże
Barwa EBC: 10
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
PiwowarWWA
Shinodin
Borsuk77
Stacher93
Piana: Biała, złożona z średnich pęcherzyków. Charakteryzuje się gęstą strukturą, jest wysoka na ponad trzy centymetry. Szybko redukuje się do pierścienia z dziurawą, minimalną kołderką. Na szkle pozostają grube, wąskie i skąpe paski, które trzymają się przez długi czas.
Aromat: Wyraźny, pszeniczno-zbożowy, z mocno wyczuwalnymi, słodkimi nutami bananów. Słodycz jest zdecydowana, chwilami zjawia się delikatna kwaskowość.
Smak: Również słodkie, zdecydowane w smaku. Ponownie pierwsze skrzypce gra słód pszeniczny, z niewielkimi posmakami zbożowymi i śladową kwaskowością. Bananowa gładkość pojawia się trochę później, w drugiej fazie. Dość późno ujawnia się też lekki karmel, który jeszcze bardziej potęguje odczucie słodkiej pełni. Goryczka niewyczuwalna, zakryta przez słodkość.
Nasycenie: Średnie, może być.
Komentarz: Przyzwoita pszenica, niczego nie urywa, lecz nie jest też słaba. Zaskoczyła mnie bardzo jasna barwa oraz bujna, gęsta piana. Niestety czapa szybko zmieniła się w ledwo widoczną warstwę. Smak i zapach klasyczny, słodki, pszeniczny. Nie ma w tym piwie niczego, co sprawiłoby abym pamiętał jego smak przez dłuższy czas. Wypite, odnotowane. Szkoda, że miałem wersję puszkową, bo etykieta i kapsel przydałyby się do kolekcji.