Produkt browaru Jopen, z siedzibą w holenderskim mieście Haarlem. Jest to Dry Stout, uwarzony w roku 2004, jako piwo jubileuszowe, na 10 lecie istnienia browaru. Wypadło ono na tyle dobrze, iż weszło do stałej oferty. Piwo to jest laureatem wielu nagród, między innymi: Zdobywca złotej nagrody na European Beer Stars 2013, Srebrny medal na festiwalu Beerstar 2010 oraz złota nagroda na World Beer Awards 2013. Barwa czarna, lekko wpadająca w brąz. Piana brunatna, czapowata i dość wysoka przy nalewaniu. Tworzą ją drobne pęcherzyki, redukuje się dość szybko do cienkiej warstwy z grubszą obwódką i w tej postaci trzyma się do końca degustacji, lekko zdobi szkło. W aromacie najbardziej wyczuwalny karmel, oraz ciemna czekolada z odrobiną kawy. Nie brakuje również nut palonych. W smaku natomiast dominuje paloność, która chwilami przechodzi nawet w posmak wędzonki. Wyczuć też można lekką czekoladę i kawę z mlekiem. Zwieńczeniem smaku, na finiszu jest dosyć silna kawowa goryczka. Ogólnie piwo posiada strukturę delikatnie gęstą i gładką. Wysycenie średnie.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Stacher93