Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

7172

Informacje o producentach

Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.
Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

Koźlak (niem. Bock) - rodzaj mocnego piwa warzonego ze słodu jęczmiennego, najczęściej przy użyciu drożdży dolnej fermentacji. Zawiera min. 16% ekstraktu oraz min. 6% alkoholu. Fermentuje i leżakuje dłużej niż inne piwa, nawet do 18 tygodni. Koźlak warzony jest w kilku odmianach przygotowywanych na różne okresy: maj (koźlak majowy), jesień (od października, koźlak tradycyjny), Boże Narodzenie (koźlak pszeniczny, koźlak dubeltowy).

Najnowsze komentarze

Namysłów Zamkowe Export

Rob_Rock
Pozytywne zaskoczenie. Jedna z ciekawszych propozycji Namysłówa.
2017-07-22 09:03:11
Somersby Elderflower Lime

Gość
Zdecydowanie najlepsze somersby, i jedno z moich ulubionych piw. Wspaniałe uzupełnienie sielanki na plaży. Żule nie decenią :)
2017-07-22 08:30:15
Komes Belgian IPA

VapoRR
Barwa złocista, także bursztynowa bez światła. Według mnie odpowiednia, może troche zbyt jasna.

Piana średnia. Przez spore wycenie duża, po średnim czasie redukuje się do 1,5-1 cm, potem do 0,5 cm do końca czasu. Trochę oblepia szkło. Zwykle drobopęcherzykowa, gdzieniegdzie z większymi bąblami. Biała.

Piwo z początku nie sprawiło na mnie dobrego wrażenia.
Aromat chmielowy, ale typowo ziołowy, lekko łodygowy i zalegający. Nie był przeszkadzający, ale był długi. W oddali pszenica i karmel. W smaku piwo przede wszystkim karmelowe, słodowe, trochę nudne. Niewiele się działo.

Piwo było raczej zbyt chłodne, a szklo zbyt zimne. Po niezbyt długim oczekiwaniu piwo ogrzało się trochę. W tym momencie piwo zmienilo sie znacząco. W aromacie ziołowość przeszła do cytrusów, głównie ponarańczy, cytryny, nieco mandarynki, też troche słodowości. Na początku w smaku piwo było głównie słodowe i lekko gorzkie dzięki obecności chmielu. W kontrze była klasyka belgijska - słodowość, fenole, korzennosć, ale także karmel. Zmieniła się jednak w znaczącym tempie do owocowości - lekki melon, cytrusowość, pomarańcz. I tak po dolewaniu aroamt i smak przemieniały się. Piwo rzeczywiście jest pomieszanie jako IPA i belgijskie klasyczne ALE.

Piwo nie jest łatwe w odbiorze. Jest to piwo jakby dwóch wymiarów. Potrzebuje ocieplenia. Nie każdy potrafi znieść charakter piwa belgijskiego. Tutaj karmel ze słodowością zderza się z orzeźwiającą owocowością chmielem.

Piwo jest pełne i gładkie przez swój dość wysoki ekstrakt. Nie każdemu przypadnie ciało być może, ale dla mnie piwo było konkretne. W dodatku subtelnie zaznaczony alkohol zarówno w aromacie jak i w smaku.

Wysycenie zbyt wysokie, jednakże piwo pije się dobrze. Pijalność nie jest najwyższa, ale po ekstrakcie i alkoholu nie spodziewałem się cudów. Lekkie rozgrzanie przez alkohol, przyjemne.
2017-07-22 03:41:26
Alternatywa 4#2 Desitka

cycu_jeden
Kolor złoty, zmętniony. Piana biała, wysoka, nietrwała i nierówna, ładnie oblepiająca szkło. Zapach przeciętny - słód i nic poza tym. W smaku leciutkie, delikatne, słodowe z przyjemną goryczką. Wysycenie odpowiednie.
2017-07-22 02:35:24
Wrężel Miś Wojtek

WoocashRosh
Nie kupuję tego piwa. Wygląda jak piwo, pachnie jak mój oddech kiedy miałem 16 lat i po wypiciu piwa żulem gumę orbit, żeby mama nie wyczuła. Smakuje adekwatnie do zapachu. Miętowe piwo to zdecydowanie nie jest to.
2017-07-21 23:43:28
Pinta Kwas Epsilon

Thesloma
Zapach : bardzo świeżo , grejpfutowo

Smak : Słodko-kwaśne połączenie , bardzo przyjemnie się pije to piwo , pod koniec wchodzi subtelna goryczka. Wrażenie jakby się piło taki kwaśno-słodki sok , a potem goryczka delikatna daje znać że to jednak piwo , alkohol oczywiście zerowy , niewyczuwalny i piwo myślę że przez to mega zdradliwe.

Piwo naprawdę genialne , połączenie mega ciekawe slodko-kwaśno-gorzkie. Coś innego , pierwsze kwaśne piwo które tak bardzo mi podeszło. W moim opini genialne i innowacyjne.
2017-07-21 23:34:29
Okocim Lager Brzeski

Gość
Nie wiem jak wcześniej, ale 19.07.17 próbowałem! I co?! Super! I nie pracuję w tym browarze. Pozdrawiam, banita.
2017-07-21 23:34:00
Pinta/Tanker All Ryed!

cycu_jeden
Kolor bursztynowy, zmętniony. Piana biała, wysoka, trwała, ładnie oblepiająca szkło. Zapach żytnio-owocowy, przyjemny. W smaku treściwe, gęste, żytnia słodowość plus wyraźna cytrusowa goryczka. Wysycenie niskie.
2017-07-21 23:22:51
AleBrowar Shake The World

Thesloma
Zapach : owoce tropikalne , cytrusy , głównie owoce tropikalne delikatnie słodko

Smak : Bardzo gładko delikatnie , potem cytrusowo , tropikalnie i na końcu pozostawia po sobie bardzo ciekawy posmak truskawkowego shake'a , ale to tak bardzo bardzo delikatie , subtelnie można go poczuć.

Piwo z lekką nutą tego shake'a ale głównie czuć tutaj tą APA'ę , choć te delikatne muśnięcie posmaku shake'a intryguje.
2017-07-21 22:55:13
Staropolski BestBir Piwo z Sokiem Letnia Śliwka

starymikser
Moje pierwsze piwo z BestBir - bogaty aromat z echem mirabelki w tle. Jestem oczarowana zapachem tego piwa. W smaku nie było za słodkie, co bardzo mi odpowiada, sok nie zabija smaku piwa. Smakuje li i jedynie porządnie schłodzone, pite solo - jakoś mi do żadnej przekąski nie pasuje, bo sam sok podbija sytość całości. Ogólnie wypada na plus, ale nie kusi mnie powtórka z rozrywki. Pragnę podkreślić, że to bardzo kobieca opinia - dla mnie jak napój smakują tzw. piwa typu Sommersby, a BestBir oznacza dla mnie piwną sesję.
2017-07-21 22:50:34
Kołobrzeskie Grzaniec

Barbarossa
Czemu grzaniec? Chyba nie wie nikt. Ale napis miodowe już zgadza się jak najbardziej. Nie jest to może wybitne piwo, nawet wśród miodowych, zajeżdża sztucznotą, zalepiającą słodkością, ale o dziwo całkiem pijalną i pełną. Jak dla mnie plusem jest ten imbir, nie pozostawia tej ulepkowatości w ustach. Ale mimo wszystkie jest to takie sztucznawe.
2017-07-21 22:17:38
Alternatywa 4#1 Czwórka

cycu_jeden
Barwa ciemnozłota, zmętniona. Śnieżnobiała, wysoka lecz nietrwała piana, średnio oblepiająca szkło. Zapach owocowy. Smak w porządku, słodowy z wyraźną chmielową goryczką. Wysycenie odpowiednie.
2017-07-21 21:57:46
Warka Strong

Gość
od kiedy zmienili etykiete nie da się tego gó...na pić.Kiedyś warka strong bylo moim ulubionym piwem,ostatnio praktycznie całe wylałem bo nie dało się tego pić.Leją tam spirytus czy co ?
2017-07-21 21:21:12
Służba Zdrowia ADHD

hypnos
Goryczka mało wyczuwalna, piwo łagodne.
2017-07-21 21:01:18
Hedgehog Mango Wheat AIPA

berto
Nic specjalnego. W aromacie jak i w smaku cytrusy, przede wszystkim grejpfrut. Mango nie udało mi się wyczuć. Piwo bardzo mocno zmętnione, dosłownie sok owocowy. Kiepska piana która po chwili całkowicie znika. Na minus bardzo niskie wysycenie. Piwo mocno przeciętne.
2017-07-21 20:36:44
Perlenbacher Premium Pils

Gość
lol to podaj mi lepsze piwo za 2,30
2017-07-21 20:19:00
Van Pur Kustosz Pszeniczne

BRYNIU
Biała piana głownie drobno i średnio-pęcherzykowa. Kolor ładny, słomkowy oczywiście zmętniony. Bardzo poprawny aromat cytrusowo-bananowy z delikatnym powiewem goździków. W smaku również klasycznie, poprawnie. Wysycenie średnio-wysokie. Cena na plus - miłe zaskoczenie!
2017-07-21 20:00:17
Perła Koźlak

wojtaswb2
Elegancka piana, głęboka barwa. Zapach palony, słodowy. W smaku akcenty karmelowe, palone, kawy zbożowej. Goryczka średnia. Całkiem pijalne.
2017-07-21 19:47:29
Okocim Sezonowe Cztery Chmiele

Gość
w netto w promocji od dzis po 2.29 ,takze ciemne i eksportowe
2017-07-21 18:22:13
Bojan Gruszkowe

GENzo
Chemiczne piwo , szkoda tutaj pisać cokolwiek więcej.
2017-07-21 16:47:46
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony
Jak podawać piwo?

Przede wszystkim należy unikać rozszerzających się ku górze szklanek oraz pucharków, bowiem piwo szybciej wówczas traci pianę i aromat. Najwłaściwszym dla spożycia piwa jest kufel zaokrąglony na brzegach – dzięki temu bąbelki wolniej się ulatniają. Absolutnie odradza się podawanie piwa w plastikowych kuflach oraz picie piwa przez słomkę. Szklanki i kufle trzeba dokładnie umyć i wypłukać, ponieważ nawet najmniejsza ilość tłuszczu lub detergentu na szkle sprawi, że piana będzie natychmiast opadać. Zanim piwo znajdzie się w kuflu lub szklance, naczynie należy lekko zwilżyć - suche szkło przyspiesza bowiem wydzielanie się rozpuszczonego w piwie dwutlenku węgla.
Piwo powinno się nalewać powoli do zimnego, przechylonego na ukos kufla, napełniając go do około 2/3 pojemności. Po czym delikatnie należy przechylić kufel do pozycji pionowej, dopełnić zawartość pojemnika do całości, zwracając uwagę na to, aby na brzegu pozostawić pianę. Dzięki obecności piany, właściwości smakowo – zapachowe piwa pozostaną dłużej niezmienne.
W procesie przechowywania piwa jednym z najważniejszych czynników wpływających na jego jakość jest temperatura. Nie do końca prawdą jest, że najlepiej smakuje zimne piwo. Piwo powinno być przechowywane w dość niskiej temperaturze, ale nie niższej niż 5 st.C, osłonięte od światła. Warto pamiętać, że im piwo młodsze, tym lepsze, więc robienie większych zapasów mija się z celem - wyjątkiem są jedynie piwa moce, takie jak porter czy stout, które dojrzewają w butelkach, zyskując z czasem na smaku i jakości. Piwo podajemy w temperaturze 8-16 st.C. Im większa jest gęstość i moc piwa, tym wyższa temperatura. W przypadku za zimnej, bądź zbyt gorącej temperatury piwo traci swoje właściwości smakowe, zapachowe oraz niekorzystnie wpływa na uwalnianie się dwutlenku węgla (bąbelków). Do schładzania piwa nigdy i pod żadnym pozorem nie stosuje się kostek lodu - po pierwsze powoduje to natychmiastowe wydzielani gazu, a po drugie piwo traci cały swój smak.
Właściwie wszystkie piwa podajemy z czapeczką białej piany - wyjątkiem są angielskie ales i niektóre piwa specjalne, które z powodów produkcyjnych są niemal pozbawione rozpuszczonego dwutlenku węgla. W pozostałych przypadkach szklanka powinna mieć taką wysokość, aby zmieściła się w niej zawartość butelki razem pianką. To o tyle ważne, że piana tworzy warstwę ochronną - zabezpiecza piwo przed kontaktem z tlenem, zachowuje też na dłużej jego aromat. 

Szkło przeznaczone dla piw typu weizen beer.
Szkło dla piw typu pilsner i lager. 
Szklanka od piwa, przeznaczona przedewszystkim dla piw typu Ale. Góra szeroka zwężająca się ku dołowi.
Goblety przeznaczone dla mocnych piw typu ale takich jak: barleywine-style ales. Szeroka góra pozwala kręcić piwem i wychwytywać uwalniający się aromat. 
Tradycyjne szkło przeznaczone dla belgijskich piw typu Trappist, Abbey dubbels i triples.
Kufle to najczęściej ciężkie, mocne szkło. Posiada rączkę. Występuje w wielu rozmiarach i kształtach. Przeznaczone dla większości piw typu ale.

wykonanie choruzy.pl © 2010