Czy wiesz, że...

Najstarszy browar, jaki udało się do tej pory odkryć znajduje się w Górnym Egipcie w Hierakonpolis – na stanowisku kultury Nagada. Jest on datowany na ok. 3700 r. p.n.e. Składał się on z sześciu kadzi ustawionych w dwóch równoległych rzędach. Ich pojemność wynosiła łącznie ok. 390 litrów. Na podstawie dotychczasowych badań, przedstawiciele kultury Nagada wyrastali na prekursorów procesu produkcji i dystrybucji piwa w Egipcie.

Najnowsze komentarze

Žatecký 0,0%awatar
MateoKrk_
starstarstarstarstar
Žatecký 0,0%
Barwa Ciemnej Słomki Klarowne.

Aromat Wyraźnie Słodowy Czuć Akcenty Chmielowe Brzeczka Niewielka Majaczy Gdzieś Tam w Tle.

W Smaku Głównie Słodowe Dość Wodniste Lekko Brzeczkowe Wyczuwalne Także Klimaty Chmielowe Dzięki Dodaniu Olejku Chmielowego Goryczka Niewielka Wysycenie Średnie.

Całkiem Niezły Bez Alkoholowy Lager z Brzeskiego Browaru Ma Delikatną Goryczkę oraz Akcenty Chmielowe Nie Jest Aż Tak Bardzo Wadliwe 5 To w Moim Przekonaniu Sprawiedliwa Ocena.
2020-03-31 01:29:31
Pilsner Urquellawatar
Davoess
star
Pilsner Urquell
Po otwarciu piwa czuć delikatny, wspaniały zapach, w moim odczuciu gorzki, ale przyjemny. Nasycenie CO2 określiłbym jako przeciętne. Piana niezbyt doża, utrzymuje się stosunkowo długo. Po pierwszym łyku czuć umiarkowaną gorycz, oraz piękny, intensywny chmiel. Mogło mi się wydawać, jednak podczas spożywania tego piwa czułem delikatny, na granicy czucia aromat diacetylu. Piwo ma bardzo dużą pijalność, nie jest ciężkie, świetnie orzeźwia. Polecam z czystym sumiemiem.
2020-03-31 01:24:52
Okocim Ciemny Radler 0,0% Wiśniaawatar
MateoKrk_
starstarstarstarstar
Okocim Ciemny Radler 0,0% Wiśnia
Barwa Ciemno-Rubinowa w Miarę Klarowne i Przejrzyste.

Aromat Słodko Wiśniowy Akcentów Ciemnego Piwa Brak.

W Smaku Słodycz Wiśniowa Lekka Kwaskowość Goryczki Brak Wysycenie Średnie.

Tak Jak Pisali Przedmówcy Piwnych Akcentów Tutaj Brakuje Niemniej Jednak Raz Na Jakiś Czas w Letnie Dni Mocno Schłodzone Można Wypić.
2020-03-31 00:13:32
Sarajevsko Pivoawatar
Gość
Sarajevsko Pivo
Piłam w browarze i smakuje wyśmienicie nigdy później już takiego dobrego piwa nie spotkałam mimo wielu wypraw w świat
2020-03-30 23:56:54
Karlsquell Niepasteryzowaneawatar
Gość
Karlsquell Niepasteryzowane
Smakuje i zalatuje moczem, jeden łyk i musiałem wylać.
2020-03-30 22:54:31
Perła Jasne Rześkieawatar
Gość
Perła Jasne Rześkie
Jest to piwo jeszcze w sprzedaży?
2020-03-30 22:18:43
Cubanisto awatar
SkieryMonster
starstarstarstarstar
Cubanisto
Słaby zapach, kolor bursztynowy klarowny. Piana niska, szybko opadła. Piwo mało gazowane. W smaku raczej słabo wyczuwalne nuty rumu. Jakby rozwodniony desperados.
2020-03-30 21:34:39
Nepomucen & Maltgarden Proof of Hopsawatar
Gość
Nepomucen & Maltgarden Proof of Hops
Nepomucen & Maltgarden Proof of Hops (DDH Hazy Double IPA)_10.10.2020
Aromat atakuje swoją intensywnością. Sporo cytrusów i białych owoców. W smaku półsłodkie, grejpfrutowa goryczka, gładkie, soczyste, alko niewyczuwalne. Nie jest źle, ale aromat obiecuję więcej niż jest w smaku.
2020-03-30 21:17:17
Na Jurze Słodki Drwalawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Na Jurze Słodki Drwal
Piwo z etykietą na drwala w stylu Top Model. Dobra inicjatywa smakowa. Ciekawe połączenie cytryny ze smacznym miodem. Szkoda, że sosna stłumiona trochę, ale wyczuwalna. W zapachu miód,słody. Średnio nasycone. Bardzo przyjemne w odbiorze.
2020-03-30 20:48:51
Żywiec Wiedeński Lagerawatar
Grzegorz_J
starstarstarstarstar
Żywiec Wiedeński Lager
Warka do 20.11.20
Do wypicia. Barwa ciemne złoto. Piana nawet jakaś jest.Nie jest puste, są akcenty słodu i karmelu. Nawet jakaś izuloryczna goryczka się pojawia i co najważniejsze czysto, bez dziwnych smaczków i zapaszków. Tylko że tak powinno smakować każde jasne pełne z tego browaru, a nie tylko "piwny specjał".
2020-03-30 20:28:41
Argus Porter Wielosłodowyawatar
Gość
Argus Porter Wielosłodowy
Nie znam się na piwie, ale jakoś dobre w smaku.Smak 9/10.Trochę droższe, ale warto dołożyć.Nawaliłem się i jedno wypadło mi z ręki i nie czuć smrodu, po wyczyszczeniu podłogi.Mogłoby mieć większy woltarz.Kiedyś było chyba 9 procent, ale nie jestem pewien.Fajnie jakby było czuć takie alko jak się pije, wtedy byłoby 10/10.
2020-03-30 19:48:19
Raduga Martian Whiskey Barrel Agedawatar
Barcelonismo
moderatorstarstarstarstarstar
Raduga Martian Whiskey Barrel Aged
Kiedyś już dodałem to piwo do bazy. Razem z wersją w beczce po winie. Teraz znikneło i wstawia je ktoś inny. Spoko, że baza uzupełniona. Mam tylko pytanie: jakim cudem moja wstawka zniknęła? Inny moderator życzliwie mi ją usunął? Jeśli tak to niech się teraz łaskawie przyzna. Błąd systemu? Jestem po prostu ciekaw, bo każde wstawianie zajmuje prywatny czas, a teraz został on jakby zmarnowany.
2020-03-30 19:48:13
Hoppy Beaver Essence of Hoppiness No.1awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Hoppy Beaver Essence of Hoppiness No.1
Piana nie do końca biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, dość szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza słomkowa, nie do końca klarowne i przejrzyste, lekko zmętnione, na powierzchni unoszą się drobinki drożdżowe. W zapachu nuty suszonych owoców, wytrawne winne klimaty, karmel i lekki alkoholowy akcent, miód i baza słodowa. W mocne i wyraziste, niestety po ogrzaniu ujawnia się wyraźna alkoholowa woń, piwo przyjemnie rozgrzewa przełyk, występuje dość znaczna kontra kwaskowa, suszone owoce i karmel są tylko tłem, wytrawny finisz, sporo ciała, goryczka adekwatna do stylu, lekko gęsta faktura, dawka słodyczy, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel zalakowany woskiem, ciężko otworzyć butelkę, tyle tego naładowali, etykieta całkiem ładnie wykonana graficznie, w miarę dobrze choć nie wyczerpująco opisana. Warka 30.03.2020. Ciężkie... zbyt ciężkie, leżakowane około roku, a alkohol nadal nie ułożony tak jak można było się tego spodziewać. Niby są suszone owoce, doza wytrawności, słodowy profil...ale brakuje większej pijalności. Wiadomo jest to piwo wybitnie degustacyjne, jednak po okresie leżakowania można było spodziewać się ciut więcej. Ode mnie 7 niestety nic więcej.
2020-03-30 19:37:42
Fischer Traditionawatar
Holsten_SA
starstarstarstarstar
Fischer Tradition
Całkiem dobry francuski lager. Mocno nagazowane słodowo goryczkowe piwo w pięknej butelce.
2020-03-30 19:07:24
Obolon Białeawatar
Gość
Obolon Białe
Potwierdzam - wyborne. Nie żałowali kolendry. Super Witbier.
2020-03-30 18:58:12
Raduga Martian Whiskey Barrel Agedawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Raduga Martian Whiskey Barrel Aged
Smoliste, bez piany, oleista faktura. Bardzo bogaty, deserowy, słodki aromat ze szlachetnymi nutami alkoholowymi, praliny. W smaku także bardzo deserowo, dużo czekolady, paloność, rozgrzewający alkohol, kawa. Moja sensoryka jest ułomna, a podstawy nie piłem, jednak dużego udziału beczki tutaj nie wyczuwam. Wysycenie bardzo niskie, co jest na miejscu. Pijalność stosowna do gatunku, czyli powolne dozowanie przyjemności. Pozostawia fajny, goryczkowo-kwaskowy posmak u ustach. Udane.
2020-03-30 18:23:21
Benediktiner Weissbier Dunkelawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Benediktiner Weissbier Dunkel
Bursztynowe. Mętne. Piana i krążkowanie wzorowe.
Mocny banan i średni goździk w aromacie.
Pełne. Optymalnie wysycone. Delikatnie kwaskowe.
W smaku też goździk z bananem. Leciutka goryczka.
Porządna niemiecka pszenica.
2020-03-30 17:51:34
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
Jak dla mnie za kwaśne i w ogóle blee
2020-03-30 17:49:09
Cieszyńska Lekka Brytaniaawatar
Chrisrks
starstarstarstarstar
Cieszyńska Lekka Brytania
Piwo zdecydowanie najlepiej wygląda.Piękny mahoniowy,klarowny kolor z beżową ,niską i drobno pęcherzykową pianą.Gęste z niskim wysyceniem świetnie wygląda w szkle.Aromat zdecydowanie słodowy,zbożowy ,ciasteczkowy z nutką karmelową.Brak alko w zapachu. niestety w smaku najsłabsze. Podbudowa słodowa,ale bardzo wodniste z minimalną goryczką.Kontra chmielowa niewielka.Lekki diacetyl.Wszystko to wpisane w styl piwa,ale nudno i bez charakteru.
2020-03-30 17:46:51
Kormoran Świeże Niepasteryzowaneawatar
Zabrzanin
starstarstarstarstar
Kormoran Świeże Niepasteryzowane
Świetne prawdziwe piwo!
2020-03-30 17:10:01
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Jak uwarzyć piwo w domu?

Poniżej przedstawiamy prosty sposób na wykonanie piwa w domu za  pomocą tzw Brewkitu czyli gotowego nachmielonego ekstraktu słodowego. 
Brewkit to puszka zawierająca 1,5-1,8 kg syropu oraz saszetkę drożdży potrzebnych do fermentacji. Pomimo, iż mamy do czynienia z "gotowcem", daje on pewne możliwości eksperymentowania. Możemy spróbować poprawić smak warzonego piwa przez dodanie słodów karmelowych, imbiru, miodu, kawy, ekstraktów owocowych, czy dodatkowe chmielenie.
Obecnie na naszym rynku dostępnych jest ponad 20 rodzajów brewkitów, pozwalających warzyć piwa belgijskie (BrewFerm), angielskie (Muntons, JohnBull), australijskie (Coopers) i polskie Browamator z wytwórni w Wolsztynie.

A zatem będziemy potrzebowali:
porcję nachmielonego ekstraktu słodowego,
saszetkę drożdży piwowarskich,
- ekstrakt słodowy w proszku,
- garnek,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z kurkiem spustowym,
- termometr ciekłokrystaliczny na fermentor 4-28°C,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z rurką fermentacyjną
- rurka do rozlewu z elastycznym wężem,
- kapslownica,
- areometr  ze skalą Ballinga 0-22°,
- łyżka piwowarska,
- wąż piwowarski do dekantacji

Zaczynamy.

1. Przygotowanie syropu

Zagotowujemy około 4 litrów wody i wyłączamy gaz. Zawartość puszki mieszamy z wodą.
Puszkę najlepiej wcześniej wstawić do ciepłej wody aby syrop był płynny, łatwiej będzie go wydobyć. Resztki syropu pozostałe w puszce wypłukujemy za pomocą ciepłej wody.
Całość należy dokładnie wymieszać aby ciężki syrop nie opadł na dno garnka.


2. Dodawanie ekstraktu słodowego

Jeśli używamy brewkitu w wersji de-lux - czyli porcji 3-4 kg nachmielonego ekstraktu słodowego - ten punkt należy pominąć.

Aby nasze piwo było treściwe i osiągnęło pożądaną gęstość należy do niego dodać czysty (niechmielony) ekstrakt słodowy - im piwo będzie gęstsze tym po odfermentowaniu - mocniejsze i bardziej słodowe. Dlatego też powinniśmy wybrać pomiędzy dodaniem 1,25 lub 1,8 kg ekstraktu.
Należy przy tym pamiętać, że brewkit zawiera określoną porcję chmielu więc dodanie nadmiernych ilości ekstraktu może spowodować, że chmiel w gotowym produkcie będzie słabo wyczuwalny. O ile smak i zapach chmielu można później wzbogacić przez zastosowanie tzw. chmielenia na zimno, to nie da się zwiększyć goryczki piwa - do tego wymagana jest wysoka temperatura.

Jeśli chcemy uzyskać piwo o bardziej wyraźnej goryczce możemy uwarzyć je wyłącznie przy użyciu puszki bez dodawania ekstraktu słodowego oraz 10 zamiast 20 l wody.

Na tym etapie możemy też zdecydować o dodaniu przypraw - imbiru, miodu, kawy, kakao, whisky, soku cytrynowego, malinowego czy wiśni.

3. Brzeczka

Przelewamy zawartość garnka do fermentatora zawierającego ok 13 l zimnej wody. 
Najlepiej jest użyć wody średnio-twardej dostępnej w sklepach w 5 litrowych opakowaniach. Należy pamiętać aby cała objętość brzeczki nie przekroczyła 20 l.

Fermentator powinien być czysty, wcześniej zdezynfekowany i wysuszony. 
Brzeczka powinna mieć temp. ok 20 oC aby była gotowa do zaszczepienia drożdżami.

Teraz należy pobrać próbkę brzeczki i dokonać pomiaru jej gęstości.
Jeśli wynik jest poniżej 10,5 Blg otrzymamy piwo lekkie, 
10,6-13,0 Blg - piwo pełne, 
powyżej 13 Blg - piwo mocne.
Jeśli zmierzymy gęstość brzeczki po odfermentowaniu to przybliżoną zawartość alkoholu w naszym piwie będziemy mogli obliczyć ze wzoru (Blg początkowe - Blg końcowe):1,938

4. Dodanie drożdży

Teraz brzeczkę czeka proces fermentacji. Wyróżniamy 2 etapy fermentacji - burzliwą, w której powstaje piwo (jest to etap obowiązkowy) i cichą podczas której zachodzi proces dokładniejszego odfermentowania i sklarowania.  (obowiązkowa tylko dla piw mocnych i specjalnych).

Rodzaj zastosowanej fermentacji zależy od rodzaju wybranych drożdży. W warunkach domowych łatwiejsze jest zastosowanie fermentacji górnej ponieważ przebiega ona w temp 16-24 oC. W procesie fermentacji dolnej wymagana jest stała temp. 8-15 oC, a więc posiadanie zimnej piwniczki.
Drożdże górnej fermentacji pozwalają na uzyskanie bogatszego bukietu piwa, dolnej zaś łagodniejszego, czystszego smaku.

Suche drożdże wsypujemy do wcześniej wyjałowionego kubka zawierającego około 150 ml przegotowanej wody w temp. 25-30 oC. Nie mieszamy! Po około 20 min delikatnie mieszamy i dodajemy do brzeczki.
Fermentator przykrywamy luźno pokrywą. 

5. Fermentacja burzliwa

Fermentacja burzliwa trwa zazwyczaj około 7 dni podczas których gęstość brzeczki stopniowo się obniża. Im brzeczka będzie bardziej odfermentowana tym w gotowym piwie będzie więcej alkoholu , a mniej składników stanowiących o smaku np. akcentów słodowych.

Podczas pierwszych dni fermentacji na powierzchni pojawi się kilku lub kilkunasto centymetrowa warstwa piany. W ostatnich dniach procesu piana opadnie. 
Czas wtedy na podjęcie decyzji : rozlewamy piwo do butelek czy przeprowadzamy fermentację cichą. 

Jeśli warzymy bardzo mocne piwo  lub wcześniej zdecydowaliśmy się na dodanie np. soków owocowych nie możemy pominąć procesu fermentacji cichej, jednak dla innych gatunków piw jest ona także zalecana.

6. Fermentacja cicha

Tą operację możemy pominąć, jednak jest ona zalecana i przynosi niemałe korzyści. Piwo spokojnie dofermentowuje, ciemnieje i klaruje się.

Polega ona na przelaniu piwa po fermentacji głównej do kolejnego fermentatora z rurką fermentacyjną. Zalecane jest aby pojemność tego naczynia nie odbiegała zbytnio od objętości warki (w naszym przypadku ok 25l)

Podczas przelewania należy zadbać o to by do fermentatora dostało się możliwie mało osadu pozostałego po fermentacji burzliwej.
Temperatura fermentacji cichej powinna być zbliżona do temperatury z pierwszego etapu fermentacji. 

Fermentacja cicha pozwala także na dodatkowe nachmielenie piwa tzw. "chmielenie na zimno" - czyli nadanie piwu intensywniejszego smaku i zapachu chmielu. Najprostszym sposobem na wykonanie tej czynności jest dodanie tabletki HopAromaTab. Wystarczy wrzucić ją do piwa - ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu.
Chmielenie na zimno powinno trwać minimum 7 dni w temp. pokojowej, a nawet dłużej w niższych temperaturach.

Cicha fermentacja trwa zazwyczaj około 14 dni, kończy się kiedy w rurce fermentacyjnej przestajemy obserwować pęcherzyki dwutlenku węgla.

7. Rozlew

Po zakończeniu fermentacji czas na rozlanie piwa do butelek. Wcześniej jednak należy za pomocą aerometru sprawdzić czy piwo odfermentowało przynajmniej do poziomu 1/3 początkowego Blg. Jest to bardzo ważne gdyż zamknięcie w szczelnej butelce niedokładnie odfermentowanego piwa grozi rozerwaniem butelki.

Podczas butelkowania do każdej z butelek dodamy niewielką porcje cukru lub jego zamiennika co spowoduje tzw. fermentację wtórną. W jej wyniku piwo ulegnie naturalnemu nagazowaniu, ale także utrwaleniu. Tlen zgromadzony w szyjce butelki zostanie w całości zużyty przez drożdże i nie będzie już groźny. Dzięki temu piwo mimo braku pasteryzacji zachowa swoją świeżość nawet do 2 lat. 

Przed rozlewem butelki powinny być umyte i zdezynfekowane. Można to zrobić przez wyprażenie ich w piekarniku (30 min w temp. 180 oC) lub rozpylenie w każdej z nich roztworu pirosiarczynu potasu. (Zaleca się używanie butelek brązowych, jak najmniej przezroczystych)
Przed rozlewem dezynfekujemy również kapsle, przez zanurzenie ich we wrzątku na kilka minut.

150g cukru, glukozy lub suchego ekstraktu słodowego rozpuszczamy w 200 ml ciepłej wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie schładzamy.
Teraz potrzebny nam będzie zdezynfekowany fermentator z kranikiem, do którego przy pomocy węża do dekantacji przelewamy piwo znad osadu z fermentatora głównego. Należy przy tym uważać aby nie naruszyć osadu drożdży na dnie fermentatora (najlepiej na 2-3 dni przed rozlewem ustawić fermentator główny nieruchomo na odpowiedniej wysokości).
Po dekantacji dodajemy  przygotowany wcześniej roztwór cukru i mieszamy całość zdezynfekowanym mieszadłem. Tak przygotowanie piwo rozlewamy do butelek.

8. Dojrzewanie i leżakowanie

Butelki odstawiamy na kilka dni w temp. pokojowej, a następnie przenosimy do zacienionego pomieszczenia z temp. 15-18oC (nie dotyczy to piw fermentacji dolnej, które powinny stale przebywać w temp. < 15oC)
Piwo powinno leżakować min 2-3 tygodnie. W przypadku piw mocnych i piw dolnej fermentacji czas ten powinien być znacznie dłuższy. 
Piwo nabiera walorów smakowych przez cały czas leżakowania. Dojrzały i szlachetny smak osiąga zwykle dopiero po upływie 3-4 miesięcy. 

wykonanie choruzy.pl © 2010