Czy wiesz, że...

Najdluzsza lada barowa ma dlugosc 123,7 metra. Znajduje sie w Beer Barrel Saloon w Put-im-Bay w South Bass w Ohio. Bar otwarty w 1989 roku wyposazony jest w 56 kranow z piwem.

Najnowsze komentarze

Żywiec Jasne Pełneawatar
Gość
Żywiec Jasne Pełne
Ostatnio piję dosyć sporo Żywca i muszę przyznać, że jest bardzo dobry, nawet na tle browarów rzemieślniczych. W świeżej produkcji wyraźnie czuć zapach słodu, naprawdę nie ma się do czego przyczepić. Jak na produkcję przemysłową to jakość jest naprawdę wysoka. Zdaję sobie sprawę, że ktoś mógł trafić na produkcję przeleżałą, nieodpowiednio magazynowaną, stąd można się zawieźć, ale zasadniczo daję duży plus.
2020-08-13 02:42:24
Cornelius IPA and Whisky awatar
Gość
Cornelius IPA and Whisky
Ciekawe piwo - w kategorii słodkie napoje piwne - niezła alternatywa dla Desperadosa. Ani to IPA ani Whiskey, jeśli ktoś szuka kraftu to zły adres. Aromat - cukier, wanilia. Smak słodycze przełamywane lekką goryczką. Wygląd - tutaj na plus jasne, mętne, opalizujące, przyjemne dla oka. Szkoda że Cornelius postanowił umieścić duży napis "IPA" na etykiecie bo napój ten mógłby przebojem wbić się w do segmentu słodkich napojów piwnych takich jak Karmi czy Desperados ale napis "IPA" to zwykłe wprowadzanie w błąd, tak samo jak Whisky.
2020-08-13 00:56:19
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
Jak na międzynarodowego jasnego lagera jest całkiem nieźle. W zasadzie to piwo nie ma żadnych wad.
Może i jest nijakie ale takie ma być.
2020-08-13 00:44:23
Kozel Lezak 11awatar
Gość
Kozel Lezak 11
Smakuje jak Żubr tylko kosztuje 2x wiecej. Porażka.
2020-08-13 00:10:28
Okocim 0,0%awatar
Gość
Okocim 0,0%
Dramat to pseudo piwo smakuje jak kubuś tyle że gazowany!
2020-08-12 23:50:28
Bojan Ciachoawatar
RisingSon
starstarstarstarstar
Bojan Ciacho
piana niska i drobno pęcherzykowa. W aromacie czekolada przyprawy korzenne i kawa. Smaku zdecydowanie słodowe lekko palone z małą kontą Gorzyczki. Trochę za dużo cukru jak na mój gust ale całkiem nieźle
2020-08-12 23:04:38
Seth & Rileys Garage Hard Lemon Drinkawatar
Gość
Seth & Rileys Garage Hard Lemon Drink
Smakuje niemal identycznie jak żółty Kustosz z Biedronki - imitacja Desperadosa.
2020-08-12 22:52:49
Birbant PukaPukaawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Birbant PukaPuka
Barwa jest pomarańczowa jak na ekranie amoled w Samsungu, piany zero. Mocny owocowy, tropikalny aromat. W aromacie stawiałem na pomarańcze i marakuję, ale jednak o ile marakuja jest, to z pomarańczą nie trafiłem - jest nektarynka. Ananas i mango - nie wyczułem. Lekko kwaśne, ogólnie smaczne, ale w zalewie tych pastry sourów nie robi jakiegoś szału.
2020-08-12 22:11:44
Pinta Mini Maxi Redawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Pinta Mini Maxi Red
Dobry kompot z wyselekcjonowaną wodą gazowaną :) Można posmakować, ciekawa alternatywa.
2020-08-12 22:07:12
Nepomucen Pelicanawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Nepomucen Pelican
To piwo się zdecydowanie polepszyło. Pełne, aromatyczne, smaczne.
2020-08-12 22:03:56
Kraft Daily Lilly Afrodyzjakawatar
szab12
starstarstarstarstar
Kraft Daily Lilly Afrodyzjak
Ciemne, słodkie, korzenne, zapach korzenny. Męczące, zwłaszcza latem. Bardziej świąteczne, piernikowe.
2020-08-12 21:48:15
Staropolski Kultowe Jasneawatar
secca
starstarstarstarstar
Staropolski Kultowe Jasne
Masakro ty moja...Co to jest?! Ohydny zapach, smak wcale nie lepszy. Ocenę podwyższam za ładną etykietę.
2020-08-12 21:31:46
Piwo z Grodziskaawatar
Gość
Piwo z Grodziska
Najnowsze Piwa z Grodziska warzone są z dodatkiem odrodzonego chmielu Tomyskiego. Warka 14.10.2021. Na zachowanej butelce z zestawu ze szkłem do grodziskiego zamiast Tomyskiego był chmiel Lubelski
2020-08-12 21:29:43
Żywiec Jasne Pełneawatar
Gość
Żywiec Jasne Pełne
Mnie po 3cim juz mdli, lepszy Wojak
2020-08-12 21:28:09
Żywiec Jasne Pełneawatar
Gość
Żywiec Jasne Pełne
Mnie po 3cim ju
2020-08-12 21:27:42
Romper Premium Strongawatar
secca
starstarstarstarstar
Romper Premium Strong
Rzuciła Cię dziewczyna, szef zrobił awanturę, pies sąsiadów zjadł Twoje pranie i pogryzł Twoje ulubione buty?! Jeśli odpowiedziałeś twierdząco to Romper Strong jest piwem dla Ciebie. Jak na ekonomicznego stronga to naprawdę niezłe piwko!
2020-08-12 21:24:16
Wojak Jasny Pełny 5%awatar
Gość
Wojak Jasny Pełny 5%
W tej cenie nie ma lepszego:)
2020-08-12 21:23:20
Amber APAawatar
secca
starstarstarstarstar
Amber APA
Dobre piwko na letnie upały. Bardzo smaczne!
2020-08-12 21:15:48
Lech Pilsawatar
secca
starstarstarstarstar
Lech Pils
Masakra. Kolejny glukozowy specjał. Omijać z daleka.
2020-08-12 21:12:36
Bojan APAawatar
RisingSon
starstarstarstarstar
Bojan APA
Piana znikoma drobno pęcherzykowa. Kolor jasny bursztyn lekko mętny. W aromacie cytrusy owoce oraz aromaty korzenne. W smaku słodowe z lekką ale wystarczającą kontrą goryczki 7 x 10
2020-08-12 21:05:35
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Jak uwarzyć piwo w domu?

Poniżej przedstawiamy prosty sposób na wykonanie piwa w domu za  pomocą tzw Brewkitu czyli gotowego nachmielonego ekstraktu słodowego. 
Brewkit to puszka zawierająca 1,5-1,8 kg syropu oraz saszetkę drożdży potrzebnych do fermentacji. Pomimo, iż mamy do czynienia z "gotowcem", daje on pewne możliwości eksperymentowania. Możemy spróbować poprawić smak warzonego piwa przez dodanie słodów karmelowych, imbiru, miodu, kawy, ekstraktów owocowych, czy dodatkowe chmielenie.
Obecnie na naszym rynku dostępnych jest ponad 20 rodzajów brewkitów, pozwalających warzyć piwa belgijskie (BrewFerm), angielskie (Muntons, JohnBull), australijskie (Coopers) i polskie Browamator z wytwórni w Wolsztynie.

A zatem będziemy potrzebowali:
porcję nachmielonego ekstraktu słodowego,
saszetkę drożdży piwowarskich,
- ekstrakt słodowy w proszku,
- garnek,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z kurkiem spustowym,
- termometr ciekłokrystaliczny na fermentor 4-28°C,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z rurką fermentacyjną
- rurka do rozlewu z elastycznym wężem,
- kapslownica,
- areometr  ze skalą Ballinga 0-22°,
- łyżka piwowarska,
- wąż piwowarski do dekantacji

Zaczynamy.

1. Przygotowanie syropu

Zagotowujemy około 4 litrów wody i wyłączamy gaz. Zawartość puszki mieszamy z wodą.
Puszkę najlepiej wcześniej wstawić do ciepłej wody aby syrop był płynny, łatwiej będzie go wydobyć. Resztki syropu pozostałe w puszce wypłukujemy za pomocą ciepłej wody.
Całość należy dokładnie wymieszać aby ciężki syrop nie opadł na dno garnka.


2. Dodawanie ekstraktu słodowego

Jeśli używamy brewkitu w wersji de-lux - czyli porcji 3-4 kg nachmielonego ekstraktu słodowego - ten punkt należy pominąć.

Aby nasze piwo było treściwe i osiągnęło pożądaną gęstość należy do niego dodać czysty (niechmielony) ekstrakt słodowy - im piwo będzie gęstsze tym po odfermentowaniu - mocniejsze i bardziej słodowe. Dlatego też powinniśmy wybrać pomiędzy dodaniem 1,25 lub 1,8 kg ekstraktu.
Należy przy tym pamiętać, że brewkit zawiera określoną porcję chmielu więc dodanie nadmiernych ilości ekstraktu może spowodować, że chmiel w gotowym produkcie będzie słabo wyczuwalny. O ile smak i zapach chmielu można później wzbogacić przez zastosowanie tzw. chmielenia na zimno, to nie da się zwiększyć goryczki piwa - do tego wymagana jest wysoka temperatura.

Jeśli chcemy uzyskać piwo o bardziej wyraźnej goryczce możemy uwarzyć je wyłącznie przy użyciu puszki bez dodawania ekstraktu słodowego oraz 10 zamiast 20 l wody.

Na tym etapie możemy też zdecydować o dodaniu przypraw - imbiru, miodu, kawy, kakao, whisky, soku cytrynowego, malinowego czy wiśni.

3. Brzeczka

Przelewamy zawartość garnka do fermentatora zawierającego ok 13 l zimnej wody. 
Najlepiej jest użyć wody średnio-twardej dostępnej w sklepach w 5 litrowych opakowaniach. Należy pamiętać aby cała objętość brzeczki nie przekroczyła 20 l.

Fermentator powinien być czysty, wcześniej zdezynfekowany i wysuszony. 
Brzeczka powinna mieć temp. ok 20 oC aby była gotowa do zaszczepienia drożdżami.

Teraz należy pobrać próbkę brzeczki i dokonać pomiaru jej gęstości.
Jeśli wynik jest poniżej 10,5 Blg otrzymamy piwo lekkie, 
10,6-13,0 Blg - piwo pełne, 
powyżej 13 Blg - piwo mocne.
Jeśli zmierzymy gęstość brzeczki po odfermentowaniu to przybliżoną zawartość alkoholu w naszym piwie będziemy mogli obliczyć ze wzoru (Blg początkowe - Blg końcowe):1,938

4. Dodanie drożdży

Teraz brzeczkę czeka proces fermentacji. Wyróżniamy 2 etapy fermentacji - burzliwą, w której powstaje piwo (jest to etap obowiązkowy) i cichą podczas której zachodzi proces dokładniejszego odfermentowania i sklarowania.  (obowiązkowa tylko dla piw mocnych i specjalnych).

Rodzaj zastosowanej fermentacji zależy od rodzaju wybranych drożdży. W warunkach domowych łatwiejsze jest zastosowanie fermentacji górnej ponieważ przebiega ona w temp 16-24 oC. W procesie fermentacji dolnej wymagana jest stała temp. 8-15 oC, a więc posiadanie zimnej piwniczki.
Drożdże górnej fermentacji pozwalają na uzyskanie bogatszego bukietu piwa, dolnej zaś łagodniejszego, czystszego smaku.

Suche drożdże wsypujemy do wcześniej wyjałowionego kubka zawierającego około 150 ml przegotowanej wody w temp. 25-30 oC. Nie mieszamy! Po około 20 min delikatnie mieszamy i dodajemy do brzeczki.
Fermentator przykrywamy luźno pokrywą. 

5. Fermentacja burzliwa

Fermentacja burzliwa trwa zazwyczaj około 7 dni podczas których gęstość brzeczki stopniowo się obniża. Im brzeczka będzie bardziej odfermentowana tym w gotowym piwie będzie więcej alkoholu , a mniej składników stanowiących o smaku np. akcentów słodowych.

Podczas pierwszych dni fermentacji na powierzchni pojawi się kilku lub kilkunasto centymetrowa warstwa piany. W ostatnich dniach procesu piana opadnie. 
Czas wtedy na podjęcie decyzji : rozlewamy piwo do butelek czy przeprowadzamy fermentację cichą. 

Jeśli warzymy bardzo mocne piwo  lub wcześniej zdecydowaliśmy się na dodanie np. soków owocowych nie możemy pominąć procesu fermentacji cichej, jednak dla innych gatunków piw jest ona także zalecana.

6. Fermentacja cicha

Tą operację możemy pominąć, jednak jest ona zalecana i przynosi niemałe korzyści. Piwo spokojnie dofermentowuje, ciemnieje i klaruje się.

Polega ona na przelaniu piwa po fermentacji głównej do kolejnego fermentatora z rurką fermentacyjną. Zalecane jest aby pojemność tego naczynia nie odbiegała zbytnio od objętości warki (w naszym przypadku ok 25l)

Podczas przelewania należy zadbać o to by do fermentatora dostało się możliwie mało osadu pozostałego po fermentacji burzliwej.
Temperatura fermentacji cichej powinna być zbliżona do temperatury z pierwszego etapu fermentacji. 

Fermentacja cicha pozwala także na dodatkowe nachmielenie piwa tzw. "chmielenie na zimno" - czyli nadanie piwu intensywniejszego smaku i zapachu chmielu. Najprostszym sposobem na wykonanie tej czynności jest dodanie tabletki HopAromaTab. Wystarczy wrzucić ją do piwa - ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu.
Chmielenie na zimno powinno trwać minimum 7 dni w temp. pokojowej, a nawet dłużej w niższych temperaturach.

Cicha fermentacja trwa zazwyczaj około 14 dni, kończy się kiedy w rurce fermentacyjnej przestajemy obserwować pęcherzyki dwutlenku węgla.

7. Rozlew

Po zakończeniu fermentacji czas na rozlanie piwa do butelek. Wcześniej jednak należy za pomocą aerometru sprawdzić czy piwo odfermentowało przynajmniej do poziomu 1/3 początkowego Blg. Jest to bardzo ważne gdyż zamknięcie w szczelnej butelce niedokładnie odfermentowanego piwa grozi rozerwaniem butelki.

Podczas butelkowania do każdej z butelek dodamy niewielką porcje cukru lub jego zamiennika co spowoduje tzw. fermentację wtórną. W jej wyniku piwo ulegnie naturalnemu nagazowaniu, ale także utrwaleniu. Tlen zgromadzony w szyjce butelki zostanie w całości zużyty przez drożdże i nie będzie już groźny. Dzięki temu piwo mimo braku pasteryzacji zachowa swoją świeżość nawet do 2 lat. 

Przed rozlewem butelki powinny być umyte i zdezynfekowane. Można to zrobić przez wyprażenie ich w piekarniku (30 min w temp. 180 oC) lub rozpylenie w każdej z nich roztworu pirosiarczynu potasu. (Zaleca się używanie butelek brązowych, jak najmniej przezroczystych)
Przed rozlewem dezynfekujemy również kapsle, przez zanurzenie ich we wrzątku na kilka minut.

150g cukru, glukozy lub suchego ekstraktu słodowego rozpuszczamy w 200 ml ciepłej wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie schładzamy.
Teraz potrzebny nam będzie zdezynfekowany fermentator z kranikiem, do którego przy pomocy węża do dekantacji przelewamy piwo znad osadu z fermentatora głównego. Należy przy tym uważać aby nie naruszyć osadu drożdży na dnie fermentatora (najlepiej na 2-3 dni przed rozlewem ustawić fermentator główny nieruchomo na odpowiedniej wysokości).
Po dekantacji dodajemy  przygotowany wcześniej roztwór cukru i mieszamy całość zdezynfekowanym mieszadłem. Tak przygotowanie piwo rozlewamy do butelek.

8. Dojrzewanie i leżakowanie

Butelki odstawiamy na kilka dni w temp. pokojowej, a następnie przenosimy do zacienionego pomieszczenia z temp. 15-18oC (nie dotyczy to piw fermentacji dolnej, które powinny stale przebywać w temp. < 15oC)
Piwo powinno leżakować min 2-3 tygodnie. W przypadku piw mocnych i piw dolnej fermentacji czas ten powinien być znacznie dłuższy. 
Piwo nabiera walorów smakowych przez cały czas leżakowania. Dojrzały i szlachetny smak osiąga zwykle dopiero po upływie 3-4 miesięcy. 

wykonanie choruzy.pl © 2010