Ilość piw w katalogu

10133

Informacje o producentach

Browar Zamkowy Sp. z o.o.
Browar Zamkowy Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

Pierwsze aluminiowe puszki do piwa wymyślono w 1959 roku. Wprowadziła je do sprzedaży firma Pittsburgh Brewing Co w 1962 roku. Puszki te przypominały współczesne puszki do tuńczyka - otwarcie wymagało zerwania całego wieczka.

Najnowsze komentarze


Shinodin
Karpat Mustang APA
Piana zadziwiająco gęsta i puszysta, wysoka czapa unosi się na powierzchni piwa, nie do końca biała, drobnoziarnista, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca całkiem ładny i trwały lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza miodowa, nieklarowne i nieprzejrzyste, stosunkowo mocno zmętnione. W zapachu nuty wyraźnie kwiatowe i owocowe, żywiczne klimaty, jest nietypowo słodko, brak cytrusowych aromatów. W smaku kwiaty zdecydowanie dominują na podniebieniu, goryczka iluzoryczna, nie zalegająca, nienajgorsza kontra kwaskowa, sporo żywicy, ewidentny brak cytrusów, które zastępuje słodki karmel, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny, etykieta w ciemnej kolorystyce, bez zarzutu wykonana graficznie. Warka 26.10.2018. Ciekaw jestem jakiego chmielu użyto do produkcji tego piwa, kwiatowość jest przygniatająca. Nietypowe wydanie APY, bez cytrusów ze sporą dozą kwiatowej słodyczy hmmm... Na pewno nie jest to wadliwy wyrób, ale nie do końca mieszczący się w ramach stylu. Nie każdemu zasmakuje, mi podeszło średnio, 6 z minusem to wszystko co mogę zaoferować.
2018-09-19 19:53:26

seba1970
Namysłów Pils
bardzo zmienne czasem zdecydowanie zbyt slodkie innym razem troche biszkoptowe ale chmiel ledwo wyczuwalny troche w aromacie ale goryczy brak piana ok do pilsa to jednak troche daleko ale generalnie wypic mozna i to nawet z przyjemnoscia ale jednak za slodkie jak dla mnie
2018-09-19 19:25:22

Gość
Chmielologia Bezpieczne Zero Zero
Rynek piw bezalkoholowych zaczyna przeżywać rewolucje, niegdyś tylko 1 na 100 z kormorana, teraz bezpieczne zero zero. Wyraźnie czuć chmiel w smaku są cytrusy, lżejsze niewątpliwie od 1 na 100 ale z niezłą goryczka piwo mętne z niezłą pianą cytrusami w zapachu i dobra goryczka nie jest woldnste puste tylko niestety cena wygórowana ponad 4 zł i butelka 0,33. Jednak jeśli z jakiś powodów nie możecie napić się apa z alkoholem wybór prosty szukajcie zero zero na półce ????
2018-09-19 19:11:53

urbannul
Zlatý Pilsner
moje było wyraźnie prze gazowane, lecz w smaku nawet niezłe
2018-09-19 19:03:03

oryszczyszyn
Miłosław Marcowe
Pełny, wyrazisty lager. Ładna, lekko ciemnawa barwa, adekwatna do smaku. Zapach może zbyt mało wyrazisty. W smaku bardzo fajnie. Nieodczuwalny w ogóle alkohol, zrównoważona goryczka. Może być dobre do codziennej konsumpcji.
2018-09-19 18:48:06

MateoKrk_
Rockmill CaliforniCATion
Barwa Bursztynowa Zamglone.

W Aromacie Na Pierwszym Planie Brzoskwinie Owocowe Cytrusowe i Tropikalne (Ananas) Nafta Trochę Karmelu Intensywny Bardzo Słodki Aromat.

W Smaku Solidna Podbudowa Słodowa Mnóstwo Karmelu Do Tego Owoce Tropikalne Cytrusy Goryczka Grejpfrutowo-Żywiczna Średnia Lekko Zalegająca Wysycenie Średnio-Niskie.

Jak Na West Coast IPA Jest Troszkę Za Słodkie Zbyt Mało Wytrawne Nie Pogardziłbym Też Trochę Wyższą Goryczką Poza Tym Piwo Całkiem Niezłe Ale Bez Fajerwerków.
2018-09-19 18:41:01

Shinodin
HedgeHog Cherry Sour
Piana biała z elementami różu, drobnoziarnista, wysoka na około centymetr, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca całkiem ładny i trwały lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza różowa, mocno zmętnione, zupełnie nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu kwaśne nuty wiśniowe, mocny wpływ waniliowych akcentów, wyczuwalny dodatek laktozy pod postacią mlecznych aromatów. W smaku elegancko kwaskowe, wiśnia tak jak powinno być jest głównym tematem, aftertaste natomiast wyraźnie waniliowy, lekko mleczny, o goryczce nie ma co wspominać, gdyż jest to sour, wysycenie na średnio-wysokim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny, etykieta w ciekawej kolorystyce, solidnie wykonana graficznie, w miarę dobrze opisana. Warka 1.03.2019. Pozytywne zaskoczenie od Hedgehoga, udany sour wiśniowy z wanilią w tle. Przyjemnie orzeźwiający i treściwy pomimo niskiego woltażu, osobiście jestem zadowolony z zakupu. Mocna 7 to moja propozycja, dla fanów kwaśnych klimatów jak znalazł.
2018-09-19 18:08:53

tomucho77
UAB Birzu Alus Legenda Niefitruotas
Piwo strasznie nagazowane przy otwieraniu butelki wyrwało krachlę z mocowania ! samo piwo - średniak bez większych zachwytów.
2018-09-19 16:55:24

Gość
Warka Jasne Pełne
Dobre piwo średniej klasy,słaba pianka.
2018-09-19 16:22:38

Gość
Carlsberg Non Alcoholic
Najsmaczniejsze piwo z bezalkoholowych.
2018-09-19 16:10:21

Aure
Za Miastem Pogoda Ducha
"Smak (...) ciasteczkowy, suszonych owoców."
Uh?
Wyczuwam słód, ale mam przede wszystkim uczucie chleba razowego.
2018-09-19 14:38:50

Gość
Tyskie Gronie
Pije tyskie juz 5 lat i jest najlepsze!!!
2018-09-19 14:23:31

BRYNIU
Szałpiw & Niechanowo Powidz
Drobno-pęcherzykowa piana w kolorze écru. Średnio opadająca. Lacing bardzo obfity w postaci grubego oblepienia ścianek z nieregularnymi przebiciami. Barwa ciemno słomkowa, żółta - zmętniona. W aromacie orzechy oraz nutka alkoholowa. W tle przebija się akcent banana jak i woń chlebowa. W smaku wyraźne słodkawo-orzechowe z bananem w tle.
Wysycenie: średnie
Warka do: 22.10.2018r
6+ /czegoś mi tu brakuje a coś nie pasuje...
2018-09-19 14:14:00

Aure
Opat Pepper
Zapach nie jest daleki od zwykłych Krakonoszy, niemniej smakuje znacznie lepiej. Dobry smak słodu.
2018-09-19 14:09:19

Aure
Olimp Panakeja
Chciałbym, by każda herbata earl grey, jaką parzę, smakowała jak to. A earl greye uwielbiam.
2018-09-19 13:38:21

Gość
Litovel Medový Speciál 14%
No to ja może bez snobizmu. Wygląda jak piwo, pachnie jak piwo, smakuje mi. Jest wręcz idealne, nie ma mało słodkie, nie za dużo, moim skromnym zdaniem jest znacznie lepsze od polskich piw miodowych
2018-09-19 13:09:45

Gość
Komes Potrójny Złoty
Szambo w butekce smacznego smakuje jak przeniczniak z posmakiem etylenu mimo to zero kopa
dziekuje cydr lepiej klepie
2018-09-19 12:54:29

Gość
Pilsner Urquell
Piwo Pilsner Urquell dobre tylko z beczki/kegi/,puszkowe czy butelkowe gorzej smakują.
2018-09-19 12:34:46

Gość
The Order of Yoni Bottled Lust - Paulina 2018
juz niedlugo waginalny sledzik w sam raz pod wodeczke
2018-09-19 10:45:09

Gość
Książęce IPA
Takie se nic szczegolnego typowa aromatycznie mieszana ipa zero drozdzy w butelce oznaka filtracji zero harakteru 3 na 5 po prostu hipermarketowy przedmiot
2018-09-19 10:18:15
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Jak uwarzyć piwo w domu?

Poniżej przedstawiamy prosty sposób na wykonanie piwa w domu za  pomocą tzw Brewkitu czyli gotowego nachmielonego ekstraktu słodowego. 
Brewkit to puszka zawierająca 1,5-1,8 kg syropu oraz saszetkę drożdży potrzebnych do fermentacji. Pomimo, iż mamy do czynienia z "gotowcem", daje on pewne możliwości eksperymentowania. Możemy spróbować poprawić smak warzonego piwa przez dodanie słodów karmelowych, imbiru, miodu, kawy, ekstraktów owocowych, czy dodatkowe chmielenie.
Obecnie na naszym rynku dostępnych jest ponad 20 rodzajów brewkitów, pozwalających warzyć piwa belgijskie (BrewFerm), angielskie (Muntons, JohnBull), australijskie (Coopers) i polskie Browamator z wytwórni w Wolsztynie.

A zatem będziemy potrzebowali:
porcję nachmielonego ekstraktu słodowego,
saszetkę drożdży piwowarskich,
- ekstrakt słodowy w proszku,
- garnek,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z kurkiem spustowym,
- termometr ciekłokrystaliczny na fermentor 4-28°C,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z rurką fermentacyjną
- rurka do rozlewu z elastycznym wężem,
- kapslownica,
- areometr  ze skalą Ballinga 0-22°,
- łyżka piwowarska,
- wąż piwowarski do dekantacji

Zaczynamy.

1. Przygotowanie syropu

Zagotowujemy około 4 litrów wody i wyłączamy gaz. Zawartość puszki mieszamy z wodą.
Puszkę najlepiej wcześniej wstawić do ciepłej wody aby syrop był płynny, łatwiej będzie go wydobyć. Resztki syropu pozostałe w puszce wypłukujemy za pomocą ciepłej wody.
Całość należy dokładnie wymieszać aby ciężki syrop nie opadł na dno garnka.


2. Dodawanie ekstraktu słodowego

Jeśli używamy brewkitu w wersji de-lux - czyli porcji 3-4 kg nachmielonego ekstraktu słodowego - ten punkt należy pominąć.

Aby nasze piwo było treściwe i osiągnęło pożądaną gęstość należy do niego dodać czysty (niechmielony) ekstrakt słodowy - im piwo będzie gęstsze tym po odfermentowaniu - mocniejsze i bardziej słodowe. Dlatego też powinniśmy wybrać pomiędzy dodaniem 1,25 lub 1,8 kg ekstraktu.
Należy przy tym pamiętać, że brewkit zawiera określoną porcję chmielu więc dodanie nadmiernych ilości ekstraktu może spowodować, że chmiel w gotowym produkcie będzie słabo wyczuwalny. O ile smak i zapach chmielu można później wzbogacić przez zastosowanie tzw. chmielenia na zimno, to nie da się zwiększyć goryczki piwa - do tego wymagana jest wysoka temperatura.

Jeśli chcemy uzyskać piwo o bardziej wyraźnej goryczce możemy uwarzyć je wyłącznie przy użyciu puszki bez dodawania ekstraktu słodowego oraz 10 zamiast 20 l wody.

Na tym etapie możemy też zdecydować o dodaniu przypraw - imbiru, miodu, kawy, kakao, whisky, soku cytrynowego, malinowego czy wiśni.

3. Brzeczka

Przelewamy zawartość garnka do fermentatora zawierającego ok 13 l zimnej wody. 
Najlepiej jest użyć wody średnio-twardej dostępnej w sklepach w 5 litrowych opakowaniach. Należy pamiętać aby cała objętość brzeczki nie przekroczyła 20 l.

Fermentator powinien być czysty, wcześniej zdezynfekowany i wysuszony. 
Brzeczka powinna mieć temp. ok 20 oC aby była gotowa do zaszczepienia drożdżami.

Teraz należy pobrać próbkę brzeczki i dokonać pomiaru jej gęstości.
Jeśli wynik jest poniżej 10,5 Blg otrzymamy piwo lekkie, 
10,6-13,0 Blg - piwo pełne, 
powyżej 13 Blg - piwo mocne.
Jeśli zmierzymy gęstość brzeczki po odfermentowaniu to przybliżoną zawartość alkoholu w naszym piwie będziemy mogli obliczyć ze wzoru (Blg początkowe - Blg końcowe):1,938

4. Dodanie drożdży

Teraz brzeczkę czeka proces fermentacji. Wyróżniamy 2 etapy fermentacji - burzliwą, w której powstaje piwo (jest to etap obowiązkowy) i cichą podczas której zachodzi proces dokładniejszego odfermentowania i sklarowania.  (obowiązkowa tylko dla piw mocnych i specjalnych).

Rodzaj zastosowanej fermentacji zależy od rodzaju wybranych drożdży. W warunkach domowych łatwiejsze jest zastosowanie fermentacji górnej ponieważ przebiega ona w temp 16-24 oC. W procesie fermentacji dolnej wymagana jest stała temp. 8-15 oC, a więc posiadanie zimnej piwniczki.
Drożdże górnej fermentacji pozwalają na uzyskanie bogatszego bukietu piwa, dolnej zaś łagodniejszego, czystszego smaku.

Suche drożdże wsypujemy do wcześniej wyjałowionego kubka zawierającego około 150 ml przegotowanej wody w temp. 25-30 oC. Nie mieszamy! Po około 20 min delikatnie mieszamy i dodajemy do brzeczki.
Fermentator przykrywamy luźno pokrywą. 

5. Fermentacja burzliwa

Fermentacja burzliwa trwa zazwyczaj około 7 dni podczas których gęstość brzeczki stopniowo się obniża. Im brzeczka będzie bardziej odfermentowana tym w gotowym piwie będzie więcej alkoholu , a mniej składników stanowiących o smaku np. akcentów słodowych.

Podczas pierwszych dni fermentacji na powierzchni pojawi się kilku lub kilkunasto centymetrowa warstwa piany. W ostatnich dniach procesu piana opadnie. 
Czas wtedy na podjęcie decyzji : rozlewamy piwo do butelek czy przeprowadzamy fermentację cichą. 

Jeśli warzymy bardzo mocne piwo  lub wcześniej zdecydowaliśmy się na dodanie np. soków owocowych nie możemy pominąć procesu fermentacji cichej, jednak dla innych gatunków piw jest ona także zalecana.

6. Fermentacja cicha

Tą operację możemy pominąć, jednak jest ona zalecana i przynosi niemałe korzyści. Piwo spokojnie dofermentowuje, ciemnieje i klaruje się.

Polega ona na przelaniu piwa po fermentacji głównej do kolejnego fermentatora z rurką fermentacyjną. Zalecane jest aby pojemność tego naczynia nie odbiegała zbytnio od objętości warki (w naszym przypadku ok 25l)

Podczas przelewania należy zadbać o to by do fermentatora dostało się możliwie mało osadu pozostałego po fermentacji burzliwej.
Temperatura fermentacji cichej powinna być zbliżona do temperatury z pierwszego etapu fermentacji. 

Fermentacja cicha pozwala także na dodatkowe nachmielenie piwa tzw. "chmielenie na zimno" - czyli nadanie piwu intensywniejszego smaku i zapachu chmielu. Najprostszym sposobem na wykonanie tej czynności jest dodanie tabletki HopAromaTab. Wystarczy wrzucić ją do piwa - ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu.
Chmielenie na zimno powinno trwać minimum 7 dni w temp. pokojowej, a nawet dłużej w niższych temperaturach.

Cicha fermentacja trwa zazwyczaj około 14 dni, kończy się kiedy w rurce fermentacyjnej przestajemy obserwować pęcherzyki dwutlenku węgla.

7. Rozlew

Po zakończeniu fermentacji czas na rozlanie piwa do butelek. Wcześniej jednak należy za pomocą aerometru sprawdzić czy piwo odfermentowało przynajmniej do poziomu 1/3 początkowego Blg. Jest to bardzo ważne gdyż zamknięcie w szczelnej butelce niedokładnie odfermentowanego piwa grozi rozerwaniem butelki.

Podczas butelkowania do każdej z butelek dodamy niewielką porcje cukru lub jego zamiennika co spowoduje tzw. fermentację wtórną. W jej wyniku piwo ulegnie naturalnemu nagazowaniu, ale także utrwaleniu. Tlen zgromadzony w szyjce butelki zostanie w całości zużyty przez drożdże i nie będzie już groźny. Dzięki temu piwo mimo braku pasteryzacji zachowa swoją świeżość nawet do 2 lat. 

Przed rozlewem butelki powinny być umyte i zdezynfekowane. Można to zrobić przez wyprażenie ich w piekarniku (30 min w temp. 180 oC) lub rozpylenie w każdej z nich roztworu pirosiarczynu potasu. (Zaleca się używanie butelek brązowych, jak najmniej przezroczystych)
Przed rozlewem dezynfekujemy również kapsle, przez zanurzenie ich we wrzątku na kilka minut.

150g cukru, glukozy lub suchego ekstraktu słodowego rozpuszczamy w 200 ml ciepłej wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie schładzamy.
Teraz potrzebny nam będzie zdezynfekowany fermentator z kranikiem, do którego przy pomocy węża do dekantacji przelewamy piwo znad osadu z fermentatora głównego. Należy przy tym uważać aby nie naruszyć osadu drożdży na dnie fermentatora (najlepiej na 2-3 dni przed rozlewem ustawić fermentator główny nieruchomo na odpowiedniej wysokości).
Po dekantacji dodajemy  przygotowany wcześniej roztwór cukru i mieszamy całość zdezynfekowanym mieszadłem. Tak przygotowanie piwo rozlewamy do butelek.

8. Dojrzewanie i leżakowanie

Butelki odstawiamy na kilka dni w temp. pokojowej, a następnie przenosimy do zacienionego pomieszczenia z temp. 15-18oC (nie dotyczy to piw fermentacji dolnej, które powinny stale przebywać w temp. < 15oC)
Piwo powinno leżakować min 2-3 tygodnie. W przypadku piw mocnych i piw dolnej fermentacji czas ten powinien być znacznie dłuższy. 
Piwo nabiera walorów smakowych przez cały czas leżakowania. Dojrzały i szlachetny smak osiąga zwykle dopiero po upływie 3-4 miesięcy. 

wykonanie choruzy.pl © 2010