zamknij Zostań patronem na patronite

Czy wiesz, że...

Chmiel, który jest podstawową przyprawą stosowaną do produkcji piwa, potrafi rosnąć nawet ponad pół metra na dobę.

Najnowsze komentarze

Namysłów Pilsawatar
Gość
Namysłów Pils
Jestem pozytywnie zaskoczona, bardzo mi smakuje
2019-03-21 07:51:45
StaroGdańskie awatar
Gość
StaroGdańskie
Jest moźliwe kupić piwo STAROGDAŃSKIE w internecie? I jest potem moźliwe wysłanie do domu?
2019-03-21 01:32:16
Dziki Sad Jabłkoawatar
Gość
Dziki Sad Jabłko
Dobre i tanie (2,99 zł)
2019-03-21 00:17:34
BeerLab Pumpkin Aleawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
BeerLab Pumpkin Ale
Wygląd: kolor miedziany, mętne, piana taka se, niezbyt trwała, lacing żaden
Zapach: dziwny, jest tu coś niepokojącego, taka nuta kanalizacyjno-metaliczna, jak z Głubczyc lub Raciborza, poza tym karmel, trochę czerwonych owoców
Smak: Piwo słodkawe choć wodniste, jest tu taka słodkość, którą mogła wnieść pieczona dynia, ale skórka pomarańczy, imbir, cynamon, goździki? No way. Tak jak w zapachu ich nie było czuć, tak i w smaku. Nie czuć, że to 15 Plato odfermentowane do 5%, ale przede wszystkim nie czuć tych dodatków, a dynia na granicy autosugestii, czuć jakąś bliżej niezidentyfikowaną przyprawowość/ziołowość, ale głównie to karmel.
2019-03-20 23:24:51
Żywiec Amerykańskie Pszeniczneawatar
Gość
Żywiec Amerykańskie Pszeniczne
XDD popieram
2019-03-20 23:19:10
Okocim Radler Sycylijska Pomarańcza z Limonką 0,0%awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Okocim Radler Sycylijska Pomarańcza z Limonką 0,0%
Piana biała, gruboziarnista, dziurawiąca się momentalnie po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostająca pod zupełnie żadną postacią, brak lacingu. Barwa jaśniejsza różowa, nie do końca klarowne i przejrzyste, lekko zmętnione. W zapachu naprawdę świetny aromat świeżych, dojrzałych pomarańczy, limonka na drugim planie, brak piwnych akcentów. W smaku pomarańcza nadal odgrywa główną rolę, jest orzeźwiająca i przyjemnie kwaskowa, limonkowy finisz, brak goryczki, piwnych klimatów również się tutaj nie doszukamy, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel od browaru Okocim, etykieta w ciepłej kolorystyce, z grafiką zachęcających owoców, wyczerpująco opisana. Warka 15.02.2020. Bardziej oranżadka niż piwo, ale kurczę naprawdę smaczna i orzeźwiająca oranżadka. Świeża i soczysta pomarańcza pełną parą. Nie jestem fanem bezalkoholowych radlerów, ale akurat ten bardzo przypadł mi do gustu. Na lato dla na przykład kierowców rzecz świetna, a ode mnie w swojej kategorii 7 z plusem, oczywiście mogłoby być mniej słodko względem większej kwaskowości... i na tym temat zakończymy.
2019-03-20 23:09:31
Boyne Saisonawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Boyne Saison
Wygląd: najjaśniejszy saison jaki piłem, kolor blada słomka, piana spora, ale chyba ktoś przesadził z re fermentacją, więc piwo chciało uciec, nie muszę pisać, że piana spora, ale niezbyt ładna, lacing żaden
Zapach: zapach jest sezonowy, belgijski, pikantny, odrobinę siano-kwiatowy od chmielu, bardzo mocno piwniczny, pleśniowy, ok
Smak: nie będę ukrywał, że jestem fanem saison pełnych, a to jest okrutnie wyżyłowanie odfermentowane, bardzo wodniste, inna sprawa, że przegazowane, lekkie, przyprawowe, białe owoce, siano, kwiaty, lekka pikantność, w smaku również mocna piwnica, taka pleśniowa. To 6 jest mocno naciągane, ale przynajmniej to piwo ma charakter saisona, czego naszym ciężko czasem uzyskać.
2019-03-20 22:17:03
Somersby Watermelonawatar
Gość
Somersby Watermelon
Uwielbiam te Somersby!
2019-03-20 22:04:52
Dwóch Braci Heroawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Dwóch Braci Hero
Aromat chmielowy. Głównie czuć aromat melona, grejpfruta, marakui i owoców tropikalnych. Na uwagę zasługuje intensywość aromatu. Jest bardzo intensywny, łatwo wyczuwalny, mocno owocowy.

Piwo klarowne, jasne, złote, z obfitą, białą pianą. NA dnie butelki pływa trochę osadu który po wlaniu okazuje się być drobinkami chmielu i niezbyt ładnymi farfoclami. Gdyby nie to piwo idealnie klarowne, jaśniutkie jak na Double IPA.

W smaku zaś już od pierwszego łyku mocno goryczkowe, łodygowe, z gryzącym alkoholowym grzaniem w przełyku. Poza tym cytrusy, grejpfrut, ale również wyraźne nuty iglasto świerkowe. Piwo dość pełne, słodkawe, ale cała słodycz pochodzi od chmielu.

Tak jak swego czasu każda kolejna IPA z browaru rzemieślniczego miała przedrostek Vermont, tak teraz widzę że nastała moda na przedrostek DDH. Piwo mocno chmielone to fakt - ale niczym nie odbiega od rewelacyjnych, zwykłych Double IPA które na rynku są już od lat. W aromacie dużo melona, grejpfruta oraz akcentów świerkowo żywicznych. W smaku mamy tutaj pełnię, owocową słodycz, wysoką goryczkę i niestety trochę gryzący od alkoholu posmak przy finishu. Ot, dobra Double IPA, ale żeby od razu DDH?
2019-03-20 21:33:58
AleBrowar / Pinta B-Day 6.0 Afterparty Recovery IPAawatar
paka1285
starstarstarstarstar
AleBrowar / Pinta B-Day 6.0 Afterparty Recovery IPA
Pierwsze co się rzuca w oczy to zbyt wysokie wysycenie, ciężko się je przez to piję. Po odgazowaniu się trunku jest spoko. Oczywiście jak to zwykle bywa w przypadku piwo nisko lub bezalkoholowych do Kormorana 1 na 100 nie ma podjazdu. Generalnie polecam spróbować póki jest dostępne, lecz obawiałbym się granatów z czasem.
2019-03-20 21:24:44
Amber Johannesawatar
Gość
Amber Johannes
takie tyskie tylko smakuje jak żywiec biały
2019-03-20 21:23:42
Ciupaga Pszeniczneawatar
Gość
Ciupaga Pszeniczne
Pyszny pszeniczniak!!!!
2019-03-20 21:06:07
Ciupaga Miodoweawatar
Gość
Ciupaga Miodowe
Miodowe dla wszystkich - słodko .
2019-03-20 21:04:17
Ciupaga Porzeczkoweawatar
Gość
Ciupaga Porzeczkowe
Idealne na wiosnę.
2019-03-20 21:03:25
Ciupaga Piwo Jasneawatar
Gość
Ciupaga Piwo Jasne
Warto spróbować - poczciwy lager
2019-03-20 21:02:31
Artezan Orange Cinnamon Wołgaawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Artezan Orange Cinnamon Wołga
Piana praktycznie zerowa, beżowa, drobnoziarnista , dziurawi się momentalnie po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostaje już pod zupełnie żadną postacią. Barwa ciemniejsza rubinowa wręcz czarna, nieklarowne i nieprzejrzyste, stosunkowo mocno zmętnione. W zapachu wyraźne nuty cynamonowe, czekoladowe oraz kawowe akcenty, palone klimaty, doza przyprawowości, skórki pomarańczowej nie wyczuwam. W smaku pomarańcza natomiast wysuwa się na pierwszy plan wraz z cynamonem dominują na podniebieniu, dalej palone klimaty z zabarwieniem kwaskowym, kawa i czekolada tym razem są tylko tłem, goryczka adekwatna do stylu, gęsta i oleista struktura, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Artezan, etykieta w nijakiej kolorystyce, znośnie wykonana graficznie, ubogo opisana. Warka 14.04.2019. Cynamon i skórka pomarańczowa zdecydowanie zdominowały tego świetnego owsianego stouta i nie jestem z tego powodu zbytnio zadowolony. Liczyłem na większą współpracę dodatków z podstawową Wołgą i trochę się przeliczyłem. Wołga jedynie nieśmiało przebija się przez warstwę cynamonu i pomarańczy, a jedyny pozytyw to ciekawa kontra kwaskowa. Lekki zawód, degustacyjny wyrób, ode mnie tym razem naciągane 7 z dużym minusem.
2019-03-20 20:43:06
Jako Celtyckie Ciemneawatar
Gość
Jako Celtyckie Ciemne
Ja bym strasznie po nim nie jechał. Jest do wypicia i z Żubrem go nie porównam. Sztos też to nie jest...
2019-03-20 20:22:58
Alternatywa 1#1 Vermont IPAawatar
Gość
Alternatywa 1#1 Vermont IPA
W aromacie jest chmielowo, owoc?w?. W smaku raczej słodko z lekkim cytrusem i długą, trochę zalegającą goryczką. Do wypicia ale za mało owoców jak na Vermont.
2019-03-20 20:06:46
Karkonoski Lagerawatar
Borsuk77
starstarstarstarstar
Karkonoski Lager
Piję piwo z datą do 20.07.2019 (przywiezione z okolic Jeleniej Góry). Pierwsze wrażenia - etykieta bez szału (jeleń na tle gór, wszystko w jasnobrązowej tonacji z czarnymi i białymi akcentami), kapsel czarny golas, etykieta samoprzylepna niestarannie przyklejona.

Aromat - świeży chleb, chmiel i lekka nuta owocowa - przyjemny. Wygląd - kolor ciemnego złota, całkiem klarowne, wysycenie niskie do średniego, piana niewysoka i szybko znika właściwie do zera. Smak - na pierwszym planie nuty słodowo-chlebowe, potem nieco chmielowej goryczki (ziołowej, europejskiej), jest nieco gumy balonowej, ciut żelaza i delikatny posmak starego chmielu (karton).

Reasumując - pijalna dziesiątka z kilkoma wadami; nie odrzuca i nie zachwyca. Wydaje się, że za południową granicą można kupić coś lepszego o tym samym ekstrakcie, do tego co najmniej dwa razy taniej. Za całość nieco naciągane 6/10.
2019-03-20 20:06:39
Komes Barley Wineawatar
Gość
Komes Barley Wine
Wypiłem trzy i powiem wam, że wchodzi ciężko nie ze względu na alkohol, ale potężny ekstrakt. Czuję się jakbym się nazarl do granic możliwości. W smaku mocno wytrawne, slodowe, lekko winne. Ładny zapach, ciemny kolor. Polecam.
2019-03-20 20:02:52
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Jak uwarzyć piwo w domu?

Poniżej przedstawiamy prosty sposób na wykonanie piwa w domu za  pomocą tzw Brewkitu czyli gotowego nachmielonego ekstraktu słodowego. 
Brewkit to puszka zawierająca 1,5-1,8 kg syropu oraz saszetkę drożdży potrzebnych do fermentacji. Pomimo, iż mamy do czynienia z "gotowcem", daje on pewne możliwości eksperymentowania. Możemy spróbować poprawić smak warzonego piwa przez dodanie słodów karmelowych, imbiru, miodu, kawy, ekstraktów owocowych, czy dodatkowe chmielenie.
Obecnie na naszym rynku dostępnych jest ponad 20 rodzajów brewkitów, pozwalających warzyć piwa belgijskie (BrewFerm), angielskie (Muntons, JohnBull), australijskie (Coopers) i polskie Browamator z wytwórni w Wolsztynie.

A zatem będziemy potrzebowali:
porcję nachmielonego ekstraktu słodowego,
saszetkę drożdży piwowarskich,
- ekstrakt słodowy w proszku,
- garnek,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z kurkiem spustowym,
- termometr ciekłokrystaliczny na fermentor 4-28°C,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z rurką fermentacyjną
- rurka do rozlewu z elastycznym wężem,
- kapslownica,
- areometr  ze skalą Ballinga 0-22°,
- łyżka piwowarska,
- wąż piwowarski do dekantacji

Zaczynamy.

1. Przygotowanie syropu

Zagotowujemy około 4 litrów wody i wyłączamy gaz. Zawartość puszki mieszamy z wodą.
Puszkę najlepiej wcześniej wstawić do ciepłej wody aby syrop był płynny, łatwiej będzie go wydobyć. Resztki syropu pozostałe w puszce wypłukujemy za pomocą ciepłej wody.
Całość należy dokładnie wymieszać aby ciężki syrop nie opadł na dno garnka.


2. Dodawanie ekstraktu słodowego

Jeśli używamy brewkitu w wersji de-lux - czyli porcji 3-4 kg nachmielonego ekstraktu słodowego - ten punkt należy pominąć.

Aby nasze piwo było treściwe i osiągnęło pożądaną gęstość należy do niego dodać czysty (niechmielony) ekstrakt słodowy - im piwo będzie gęstsze tym po odfermentowaniu - mocniejsze i bardziej słodowe. Dlatego też powinniśmy wybrać pomiędzy dodaniem 1,25 lub 1,8 kg ekstraktu.
Należy przy tym pamiętać, że brewkit zawiera określoną porcję chmielu więc dodanie nadmiernych ilości ekstraktu może spowodować, że chmiel w gotowym produkcie będzie słabo wyczuwalny. O ile smak i zapach chmielu można później wzbogacić przez zastosowanie tzw. chmielenia na zimno, to nie da się zwiększyć goryczki piwa - do tego wymagana jest wysoka temperatura.

Jeśli chcemy uzyskać piwo o bardziej wyraźnej goryczce możemy uwarzyć je wyłącznie przy użyciu puszki bez dodawania ekstraktu słodowego oraz 10 zamiast 20 l wody.

Na tym etapie możemy też zdecydować o dodaniu przypraw - imbiru, miodu, kawy, kakao, whisky, soku cytrynowego, malinowego czy wiśni.

3. Brzeczka

Przelewamy zawartość garnka do fermentatora zawierającego ok 13 l zimnej wody. 
Najlepiej jest użyć wody średnio-twardej dostępnej w sklepach w 5 litrowych opakowaniach. Należy pamiętać aby cała objętość brzeczki nie przekroczyła 20 l.

Fermentator powinien być czysty, wcześniej zdezynfekowany i wysuszony. 
Brzeczka powinna mieć temp. ok 20 oC aby była gotowa do zaszczepienia drożdżami.

Teraz należy pobrać próbkę brzeczki i dokonać pomiaru jej gęstości.
Jeśli wynik jest poniżej 10,5 Blg otrzymamy piwo lekkie, 
10,6-13,0 Blg - piwo pełne, 
powyżej 13 Blg - piwo mocne.
Jeśli zmierzymy gęstość brzeczki po odfermentowaniu to przybliżoną zawartość alkoholu w naszym piwie będziemy mogli obliczyć ze wzoru (Blg początkowe - Blg końcowe):1,938

4. Dodanie drożdży

Teraz brzeczkę czeka proces fermentacji. Wyróżniamy 2 etapy fermentacji - burzliwą, w której powstaje piwo (jest to etap obowiązkowy) i cichą podczas której zachodzi proces dokładniejszego odfermentowania i sklarowania.  (obowiązkowa tylko dla piw mocnych i specjalnych).

Rodzaj zastosowanej fermentacji zależy od rodzaju wybranych drożdży. W warunkach domowych łatwiejsze jest zastosowanie fermentacji górnej ponieważ przebiega ona w temp 16-24 oC. W procesie fermentacji dolnej wymagana jest stała temp. 8-15 oC, a więc posiadanie zimnej piwniczki.
Drożdże górnej fermentacji pozwalają na uzyskanie bogatszego bukietu piwa, dolnej zaś łagodniejszego, czystszego smaku.

Suche drożdże wsypujemy do wcześniej wyjałowionego kubka zawierającego około 150 ml przegotowanej wody w temp. 25-30 oC. Nie mieszamy! Po około 20 min delikatnie mieszamy i dodajemy do brzeczki.
Fermentator przykrywamy luźno pokrywą. 

5. Fermentacja burzliwa

Fermentacja burzliwa trwa zazwyczaj około 7 dni podczas których gęstość brzeczki stopniowo się obniża. Im brzeczka będzie bardziej odfermentowana tym w gotowym piwie będzie więcej alkoholu , a mniej składników stanowiących o smaku np. akcentów słodowych.

Podczas pierwszych dni fermentacji na powierzchni pojawi się kilku lub kilkunasto centymetrowa warstwa piany. W ostatnich dniach procesu piana opadnie. 
Czas wtedy na podjęcie decyzji : rozlewamy piwo do butelek czy przeprowadzamy fermentację cichą. 

Jeśli warzymy bardzo mocne piwo  lub wcześniej zdecydowaliśmy się na dodanie np. soków owocowych nie możemy pominąć procesu fermentacji cichej, jednak dla innych gatunków piw jest ona także zalecana.

6. Fermentacja cicha

Tą operację możemy pominąć, jednak jest ona zalecana i przynosi niemałe korzyści. Piwo spokojnie dofermentowuje, ciemnieje i klaruje się.

Polega ona na przelaniu piwa po fermentacji głównej do kolejnego fermentatora z rurką fermentacyjną. Zalecane jest aby pojemność tego naczynia nie odbiegała zbytnio od objętości warki (w naszym przypadku ok 25l)

Podczas przelewania należy zadbać o to by do fermentatora dostało się możliwie mało osadu pozostałego po fermentacji burzliwej.
Temperatura fermentacji cichej powinna być zbliżona do temperatury z pierwszego etapu fermentacji. 

Fermentacja cicha pozwala także na dodatkowe nachmielenie piwa tzw. "chmielenie na zimno" - czyli nadanie piwu intensywniejszego smaku i zapachu chmielu. Najprostszym sposobem na wykonanie tej czynności jest dodanie tabletki HopAromaTab. Wystarczy wrzucić ją do piwa - ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu.
Chmielenie na zimno powinno trwać minimum 7 dni w temp. pokojowej, a nawet dłużej w niższych temperaturach.

Cicha fermentacja trwa zazwyczaj około 14 dni, kończy się kiedy w rurce fermentacyjnej przestajemy obserwować pęcherzyki dwutlenku węgla.

7. Rozlew

Po zakończeniu fermentacji czas na rozlanie piwa do butelek. Wcześniej jednak należy za pomocą aerometru sprawdzić czy piwo odfermentowało przynajmniej do poziomu 1/3 początkowego Blg. Jest to bardzo ważne gdyż zamknięcie w szczelnej butelce niedokładnie odfermentowanego piwa grozi rozerwaniem butelki.

Podczas butelkowania do każdej z butelek dodamy niewielką porcje cukru lub jego zamiennika co spowoduje tzw. fermentację wtórną. W jej wyniku piwo ulegnie naturalnemu nagazowaniu, ale także utrwaleniu. Tlen zgromadzony w szyjce butelki zostanie w całości zużyty przez drożdże i nie będzie już groźny. Dzięki temu piwo mimo braku pasteryzacji zachowa swoją świeżość nawet do 2 lat. 

Przed rozlewem butelki powinny być umyte i zdezynfekowane. Można to zrobić przez wyprażenie ich w piekarniku (30 min w temp. 180 oC) lub rozpylenie w każdej z nich roztworu pirosiarczynu potasu. (Zaleca się używanie butelek brązowych, jak najmniej przezroczystych)
Przed rozlewem dezynfekujemy również kapsle, przez zanurzenie ich we wrzątku na kilka minut.

150g cukru, glukozy lub suchego ekstraktu słodowego rozpuszczamy w 200 ml ciepłej wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie schładzamy.
Teraz potrzebny nam będzie zdezynfekowany fermentator z kranikiem, do którego przy pomocy węża do dekantacji przelewamy piwo znad osadu z fermentatora głównego. Należy przy tym uważać aby nie naruszyć osadu drożdży na dnie fermentatora (najlepiej na 2-3 dni przed rozlewem ustawić fermentator główny nieruchomo na odpowiedniej wysokości).
Po dekantacji dodajemy  przygotowany wcześniej roztwór cukru i mieszamy całość zdezynfekowanym mieszadłem. Tak przygotowanie piwo rozlewamy do butelek.

8. Dojrzewanie i leżakowanie

Butelki odstawiamy na kilka dni w temp. pokojowej, a następnie przenosimy do zacienionego pomieszczenia z temp. 15-18oC (nie dotyczy to piw fermentacji dolnej, które powinny stale przebywać w temp. < 15oC)
Piwo powinno leżakować min 2-3 tygodnie. W przypadku piw mocnych i piw dolnej fermentacji czas ten powinien być znacznie dłuższy. 
Piwo nabiera walorów smakowych przez cały czas leżakowania. Dojrzały i szlachetny smak osiąga zwykle dopiero po upływie 3-4 miesięcy. 

wykonanie choruzy.pl © 2010