Czy wiesz, że...

Piwo nie powoduje bezpośrednio tycia, czy też powstawania "mięśnia piwnego", gdyż ma podobną ilość kalorii co sok, czy mleko.

Najnowsze komentarze

Głubczyce Hammerawatar
Gość
Głubczyce Hammer
Wlasnie go pije.... This is horror
2019-12-13 17:00:41
Grimbergen Cuvée Blancheawatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
Grimbergen Cuvée Blanche
Ceny tych trzech podstawowych piw "Grimbergen" spadły znacznie w ostatnim czasie... Między innymi zapewne przez popularność oraz dystrybucję, przez koncern Calsberg:
https://en.wikipedia.org/wiki/Grimbergen_(beer)
2019-12-13 15:17:01
Svijany Svijanský Máz 11°awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Svijany Svijanský Máz 11°
Piana naprawdę dobrej jakości, biała, drobnoziarnista, w miarę gęsta i puszysta, wysoka na około centymetr, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca ładny i trwały lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza słomkowa przechodząca w bursztyn, przejrzyste i klarowne, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu zdecydowana nuta mokrej szmaty, drożdżowe i drzewne aromaty, subtelna chlebowość i ziołowość, generalnie klimat chmielu zatecky. W smaku zatecky nadal daje o sobie znać, mokra szmata i ziołowość długo utrzymują się na podniebieniu, przyjemna, orzeźwiająca goryczka, słabsza kontra kwaskowa, dużo słodowych i drożdżowych posmaków, wysoka treściwość, w tle kwiaty oraz owoce, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Svijany, etykieta w zielonej kolorystyce ze świątecznym, graficznym dodatkiem, w miarę dobrze opisana. Warka 29.01.2020. Naprawdę dobra i konkretna czeska jedenastka. Aromatyczna, orzeźwiająca i treściwa, nie ma wadliwych aromatów, jest natomiast esencja zateckego chmielu. Jest usatysfakcjonowany na 7 z dużym plusem.
2019-12-13 14:31:42
Bojan AIPAawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Bojan AIPA
Piana nie do końca biała, drobnoziarnista, wysoka na około centymetr, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza miodowa, dość mocno zmętnione, nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu przede wszystkim nuty karmelowe, dalej żywiczne oraz ciasteczkowe akcenty, subtelna egzotyka i owocowość, są to bardzo przyjemne aromaty. W smaku ciasteczka wychodzą na pierwszy plan, jest słodko, karmelowo, ale z konkretną żywiczną goryczką, mniej cytrusów i egzotyki, wysoka treściwość, na finiszu można wyczuć drożdżowy posmak, dobra kontra kwaskowa, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Bojanowo, etykieta nawiązująca graficznie do stylu, w miarę dobrze opisana. Warka 02.09.2020. Zaskakująco pozytywna AIPA, mamy żywicę, ciasteczka, karmel, może mniej cytrusów, aczkolwiek są wyczuwalne, dużo ciała. Trochę nie pasuje mi drożdżowy aromat, ale oprócz tego wszystko jest na swoim miejscu. Bojanowo tym razem na plus, ode mnie mocna 7.
2019-12-13 12:40:04
Moczybroda Nektar Bogówawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Moczybroda Nektar Bogów
Pomarańczowa, soczysta, mętność.
Biała, strzelająca, piana na jeden palec. Szybko znika
Pachnie nektaryną aż miło. Czy to będzie nektar?
Tak. To nektar bogów.
Słodycz i kwaśność owocu. Pełnia od laktozy. Trochę słodowości.
Mało gazu i wielkie orzeźwienie. Lepsze od LSD.
2019-12-13 12:13:05
Halne Mega Mocneawatar
Gość
Halne Mega Mocne
To nie jest napój dla każdego, bynajmniej nie dla osób z pierwszej łapanki.
Aby poznać moc Halnego należy spożywać je schłodzone do temperatury jaką przyjmuje górski strumyk wiosenna, poranną porą.
Należy być niezwykle skupionym i wytrwałym pijąc ten napar a w podzięce otrzymamy moc Halnego Wiatru. Możemy poczuć się , jakbyśmy sami stali się tą siłą natury. Niezwykle potężny i zarówno niebezpieczny ekstrakt z Tatrzańskiej Doliny. Spożywać z rozwagą
2019-12-13 09:13:07
Wrężel Cardinal (dawniej Vermont American IPA)awatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Wrężel Cardinal (dawniej Vermont American IPA)
Pomarańczowe, soczyście mętne.
Piana w ilości przeciętnej, biała. Odrobinę szamponowa.
Aromat cytrusowy. W tle białe owoce. Ładnie pachnie.
Bardzo gładkie piwo. Nisko nagazowane. Balans na osi słodkość wytrawność.
Bardzo owocowe: owoce egzotyczne, cytrusy. Jest też trochę zbożowości.
Finalizuje goryczka. Niezła. Cytrusowa. Pozostawiająca w posmaku taką delikatną zestowość.
Bardzo smaczne piwo.
2019-12-13 06:46:56
Grimbergen Blondeawatar
Gość
Grimbergen Blonde
Skuszony reklamą, piwo po prostu nie dobre :-(
2019-12-12 23:43:47
Pinta Hazy Disco - Originalawatar
Barcelonismo
moderatorstarstarstarstarstar
Pinta Hazy Disco - Original
Tak. Zgłosiłem już Adminowi. Przy dodawaniu miałem dobrą, nie wiem co się potem stało.
2019-12-12 23:32:01
Golem Golem vs Piranhasawatar
jover
starstarstarstarstar
Golem Golem vs Piranhas
przede wszystkim ciężko to przelać do szkła tak żeby nie mieć pełnego pokalu piany, zapach słaby, cytrusy, tropiki, słodkie owoce, wysycenie ,mocne-, w smaku cytrusy, białe owoce, gładkie, w stronę słodkiego, trochę za puste, gorycz średnia, bardzo chmielowa, cytrusowa, lekko zalegająca, ogólnie średnie
2019-12-12 23:11:13
Novopacké 13° Podkrkonošský Speciál Světlýawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Novopacké 13° Podkrkonošský Speciál Světlý
Piana biała, drobno i gruboziarnista, wysoka na około pół centymetra, dość szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza słomkowa, ładnie klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu nuty przejrzałych owoców, drożdżowy aromat, lekka metaliczność i alkoholowość, drzewne klimaty. W smaku drzewne i drożdżowe aromaty wychodzą na pierwszy plan, goryczka lekko zalegająca o profilu ziołowym, niezła kontra kwaskowa, piwo jest całkiem świeże, delikatnie owocowe, nieznaczna alkoholowa woń, optymalna treściwość, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Nova Paka, etykieta w klasycznym czeskim stylu, dość ubogo opisana. Warka 06.03.2020. Całkiem smaczny czeski special o profilu drożdżowo-owocowym. Treściwy i świeży aczkolwiek na minus dałbym lekką metaliczność oraz alkoholowość. Nie jest źle, tak na mocną 6.
2019-12-12 22:54:53
Birbant Jamarilloawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Birbant Jamarillo
Piana biała, wysoka, średnioziarnista.
Barwa mocno zmętniona, bursztynowa.
Zapach - słody, chmiel, cytrusy, sporo karmelowej słodyczy, trochę żywicy.
Smak: wysycenie średnie, goryczka średnia- aczkolwiek trochę zalegająca, żywiczna, dość mocno herbaciane, karmel, dość sporo słodyczy, trochę owoców tropikalnych jest. Złe nie jest, ale też niczym się nie wyróżnia + sporo różnorakiej słodyczy. 6,5/10
2019-12-12 22:13:32
Perła Chmielowaawatar
Gość
Perła Chmielowa
Chyba najlepszy komercyjny browar, zdecydowanie bije na łeb wszelkie Żubry i inne Żywco Harnasie. W smaku słodkie, nawet bym rzekł że lekko miodowe i na szczęście zupełnie pozbawione posmaku spirytusu, choć ma aż 6% alk. Czuć za to intensywnie Marynkę, co oczywiście zasługuje na duży plus. Głowa po nim nie boli (przynajmniej nie mnie). Polecam.
2019-12-12 22:06:12
Argus Porter Wielosłodowyawatar
Gość
Argus Porter Wielosłodowy
Wareczka do 7.10.20 bardzo dobra - mila odmiana po ostatniej wpadce. Tak trzymac!
2019-12-12 21:57:28
Pinta & 8 Wired Opium Cakeawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Pinta & 8 Wired Opium Cake
Super paloność. Mocna kawa. Jest tez wanilia w tle i lekka słodycz. Piana dość wysoka, drobnopęcherzykowa.
Mam nadzieję, że piwo nie jest przegazowane. Piwo jest czarne, nieprzejrzyste. W szkle pojawiła się laktoza
i teraz to kojarzy mi się z Milk Stoutem. Lekka alkoholowa nuta. Piwo jest dość mocno wysycone, ale moim
zdaniem nie jest przegazowane. Fajne, konkretne ciało. W końcu to 30 Plato. Jest głównie kawowo. Jest też
czekoladowo. Niestety mak wyczuwalny jest na granicy autosugestii. Piwo jest słodkie. Takie jak miało być. Czy
to piwo przywodzi mi na myśl makowca? Raczej nie. Po ogrzaniu mam wrażenie, że wyczuwam pomarańcze.
Piwo jest gładkie, kremowe. Bardzo przyjemne. Tylko niewiele to ma wspólnego z tym makowcem. Szkoda, bo liczyłem, że to będzie właśnie taki typowy Pastry Stout. Jednak piwo mnie nie zawiodło pod względem poziomu. Jest to smaczny Imperialny Milk Stout. Bardzo przyjemna i konkretna goryczka, która równoważy piwo i dzięki temu nie jest ulepkowate. To piwo doprowadza mnie do smutnego wniosku, a mianowicie, czy żeby zrobić piwo smakujące jak ciasto w płynie trzeba dodawać aromaty? Deserowe piwo.
2019-12-12 21:56:46
Bojan Ciachoawatar
KondzioSlayer
starstarstarstarstar
Bojan Ciacho
Barwa smoliście czarna, mętne, pod światłem widać tylko czerń. W aromacie wyraźne ciasto. Taki domowy mazurek, albo murzynek. Obiecuje wysoką słodycz i niezawodzi. Smakuje jak kawa Cappuccino o smaku czekolady deserowej. Mocno słodkie, ale nie zalepiające, pijalne. Dodatkowo niskie nasycenie sprawia, że to piwo "wchodzi", aż za dobrze. Człowiek chce posmakować, podelektować się, ale nim się obejrzy, to już nie ma.
2019-12-12 21:54:23
Guinness Draughtawatar
Gość
Guinness Draught
Czarny Carlsberg - maskara co można zrobić z markowym piwem
2019-12-12 21:44:14
Dwóch Braci Spunerawatar
Gość
Dwóch Braci Spuner
Niesamowite. Pierwszy raz w życiu napiłem sie piwa, które okazało sie szamponem. Ilość gazu jest tak przytłaczająca, że smaku piwa nie da sie ocenić. Najgorsze piwo jakie piłem w życiu. A tanie nie jest.
2019-12-12 21:37:55
Brok Samborawatar
Gość
Brok Sambor
Ostatnimi czasy pijam dość często to piwo, jest bardzo dobre, na tle innych konceeniakow wręcz smaczne. Ma swoją historię, jest dobre i moim zdaniem warto wracać do brocka. Niektóre warki tracą warzywami ale zazwyczaj jest bardzo w porządku, klasyk, w dobrej cenie, w żabie dostępne bez problemu.
2019-12-12 21:20:27
Staropolski Bestbir Męski Rum awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Staropolski Bestbir Męski Rum
Piana beżowa, zaskakująco gęsta i puszysta, drobnoziarnista, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca całkiem ładny i trwały lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza brunatna, mocno zmętnione, nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu faktycznie mocne nuty rumowe, kokos, wanilia, słodka czekolada, trochę karmelu, czuć że będzie to niezły ulepek. W smaku się to potwierdza karmelowa słodycz oblepia wręcz kubki smakowe, syropowy rumowy akcent przez chwilę utrzymuje się na podniebieniu w postaci kokosa i subtelnego palonego klimatu, goryczka zerowa, podobnie jak kontra kwaskowa, wybitnie deserowy wyrób, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Staropolskiego, etykieta humorystycznie wykonana graficznie, jednak dość ubogo opisana. Warka 25.08.2020. Ulepek bez większych akcentów piwnych, taka krówka z nadzieniem rumowym. Seria Bestbir charakteryzuje się nadmierną słodyczą więc na szczęście byłem na to przygotowany, ale i tak butelka 500ml może stanowić duże wyzwanie... Ode mnie 5 z minusem. Może fan rumu doceni bardziej ...
2019-12-12 21:06:45
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Jak uwarzyć piwo w domu?

Poniżej przedstawiamy prosty sposób na wykonanie piwa w domu za  pomocą tzw Brewkitu czyli gotowego nachmielonego ekstraktu słodowego. 
Brewkit to puszka zawierająca 1,5-1,8 kg syropu oraz saszetkę drożdży potrzebnych do fermentacji. Pomimo, iż mamy do czynienia z "gotowcem", daje on pewne możliwości eksperymentowania. Możemy spróbować poprawić smak warzonego piwa przez dodanie słodów karmelowych, imbiru, miodu, kawy, ekstraktów owocowych, czy dodatkowe chmielenie.
Obecnie na naszym rynku dostępnych jest ponad 20 rodzajów brewkitów, pozwalających warzyć piwa belgijskie (BrewFerm), angielskie (Muntons, JohnBull), australijskie (Coopers) i polskie Browamator z wytwórni w Wolsztynie.

A zatem będziemy potrzebowali:
porcję nachmielonego ekstraktu słodowego,
saszetkę drożdży piwowarskich,
- ekstrakt słodowy w proszku,
- garnek,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z kurkiem spustowym,
- termometr ciekłokrystaliczny na fermentor 4-28°C,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z rurką fermentacyjną
- rurka do rozlewu z elastycznym wężem,
- kapslownica,
- areometr  ze skalą Ballinga 0-22°,
- łyżka piwowarska,
- wąż piwowarski do dekantacji

Zaczynamy.

1. Przygotowanie syropu

Zagotowujemy około 4 litrów wody i wyłączamy gaz. Zawartość puszki mieszamy z wodą.
Puszkę najlepiej wcześniej wstawić do ciepłej wody aby syrop był płynny, łatwiej będzie go wydobyć. Resztki syropu pozostałe w puszce wypłukujemy za pomocą ciepłej wody.
Całość należy dokładnie wymieszać aby ciężki syrop nie opadł na dno garnka.


2. Dodawanie ekstraktu słodowego

Jeśli używamy brewkitu w wersji de-lux - czyli porcji 3-4 kg nachmielonego ekstraktu słodowego - ten punkt należy pominąć.

Aby nasze piwo było treściwe i osiągnęło pożądaną gęstość należy do niego dodać czysty (niechmielony) ekstrakt słodowy - im piwo będzie gęstsze tym po odfermentowaniu - mocniejsze i bardziej słodowe. Dlatego też powinniśmy wybrać pomiędzy dodaniem 1,25 lub 1,8 kg ekstraktu.
Należy przy tym pamiętać, że brewkit zawiera określoną porcję chmielu więc dodanie nadmiernych ilości ekstraktu może spowodować, że chmiel w gotowym produkcie będzie słabo wyczuwalny. O ile smak i zapach chmielu można później wzbogacić przez zastosowanie tzw. chmielenia na zimno, to nie da się zwiększyć goryczki piwa - do tego wymagana jest wysoka temperatura.

Jeśli chcemy uzyskać piwo o bardziej wyraźnej goryczce możemy uwarzyć je wyłącznie przy użyciu puszki bez dodawania ekstraktu słodowego oraz 10 zamiast 20 l wody.

Na tym etapie możemy też zdecydować o dodaniu przypraw - imbiru, miodu, kawy, kakao, whisky, soku cytrynowego, malinowego czy wiśni.

3. Brzeczka

Przelewamy zawartość garnka do fermentatora zawierającego ok 13 l zimnej wody. 
Najlepiej jest użyć wody średnio-twardej dostępnej w sklepach w 5 litrowych opakowaniach. Należy pamiętać aby cała objętość brzeczki nie przekroczyła 20 l.

Fermentator powinien być czysty, wcześniej zdezynfekowany i wysuszony. 
Brzeczka powinna mieć temp. ok 20 oC aby była gotowa do zaszczepienia drożdżami.

Teraz należy pobrać próbkę brzeczki i dokonać pomiaru jej gęstości.
Jeśli wynik jest poniżej 10,5 Blg otrzymamy piwo lekkie, 
10,6-13,0 Blg - piwo pełne, 
powyżej 13 Blg - piwo mocne.
Jeśli zmierzymy gęstość brzeczki po odfermentowaniu to przybliżoną zawartość alkoholu w naszym piwie będziemy mogli obliczyć ze wzoru (Blg początkowe - Blg końcowe):1,938

4. Dodanie drożdży

Teraz brzeczkę czeka proces fermentacji. Wyróżniamy 2 etapy fermentacji - burzliwą, w której powstaje piwo (jest to etap obowiązkowy) i cichą podczas której zachodzi proces dokładniejszego odfermentowania i sklarowania.  (obowiązkowa tylko dla piw mocnych i specjalnych).

Rodzaj zastosowanej fermentacji zależy od rodzaju wybranych drożdży. W warunkach domowych łatwiejsze jest zastosowanie fermentacji górnej ponieważ przebiega ona w temp 16-24 oC. W procesie fermentacji dolnej wymagana jest stała temp. 8-15 oC, a więc posiadanie zimnej piwniczki.
Drożdże górnej fermentacji pozwalają na uzyskanie bogatszego bukietu piwa, dolnej zaś łagodniejszego, czystszego smaku.

Suche drożdże wsypujemy do wcześniej wyjałowionego kubka zawierającego około 150 ml przegotowanej wody w temp. 25-30 oC. Nie mieszamy! Po około 20 min delikatnie mieszamy i dodajemy do brzeczki.
Fermentator przykrywamy luźno pokrywą. 

5. Fermentacja burzliwa

Fermentacja burzliwa trwa zazwyczaj około 7 dni podczas których gęstość brzeczki stopniowo się obniża. Im brzeczka będzie bardziej odfermentowana tym w gotowym piwie będzie więcej alkoholu , a mniej składników stanowiących o smaku np. akcentów słodowych.

Podczas pierwszych dni fermentacji na powierzchni pojawi się kilku lub kilkunasto centymetrowa warstwa piany. W ostatnich dniach procesu piana opadnie. 
Czas wtedy na podjęcie decyzji : rozlewamy piwo do butelek czy przeprowadzamy fermentację cichą. 

Jeśli warzymy bardzo mocne piwo  lub wcześniej zdecydowaliśmy się na dodanie np. soków owocowych nie możemy pominąć procesu fermentacji cichej, jednak dla innych gatunków piw jest ona także zalecana.

6. Fermentacja cicha

Tą operację możemy pominąć, jednak jest ona zalecana i przynosi niemałe korzyści. Piwo spokojnie dofermentowuje, ciemnieje i klaruje się.

Polega ona na przelaniu piwa po fermentacji głównej do kolejnego fermentatora z rurką fermentacyjną. Zalecane jest aby pojemność tego naczynia nie odbiegała zbytnio od objętości warki (w naszym przypadku ok 25l)

Podczas przelewania należy zadbać o to by do fermentatora dostało się możliwie mało osadu pozostałego po fermentacji burzliwej.
Temperatura fermentacji cichej powinna być zbliżona do temperatury z pierwszego etapu fermentacji. 

Fermentacja cicha pozwala także na dodatkowe nachmielenie piwa tzw. "chmielenie na zimno" - czyli nadanie piwu intensywniejszego smaku i zapachu chmielu. Najprostszym sposobem na wykonanie tej czynności jest dodanie tabletki HopAromaTab. Wystarczy wrzucić ją do piwa - ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu.
Chmielenie na zimno powinno trwać minimum 7 dni w temp. pokojowej, a nawet dłużej w niższych temperaturach.

Cicha fermentacja trwa zazwyczaj około 14 dni, kończy się kiedy w rurce fermentacyjnej przestajemy obserwować pęcherzyki dwutlenku węgla.

7. Rozlew

Po zakończeniu fermentacji czas na rozlanie piwa do butelek. Wcześniej jednak należy za pomocą aerometru sprawdzić czy piwo odfermentowało przynajmniej do poziomu 1/3 początkowego Blg. Jest to bardzo ważne gdyż zamknięcie w szczelnej butelce niedokładnie odfermentowanego piwa grozi rozerwaniem butelki.

Podczas butelkowania do każdej z butelek dodamy niewielką porcje cukru lub jego zamiennika co spowoduje tzw. fermentację wtórną. W jej wyniku piwo ulegnie naturalnemu nagazowaniu, ale także utrwaleniu. Tlen zgromadzony w szyjce butelki zostanie w całości zużyty przez drożdże i nie będzie już groźny. Dzięki temu piwo mimo braku pasteryzacji zachowa swoją świeżość nawet do 2 lat. 

Przed rozlewem butelki powinny być umyte i zdezynfekowane. Można to zrobić przez wyprażenie ich w piekarniku (30 min w temp. 180 oC) lub rozpylenie w każdej z nich roztworu pirosiarczynu potasu. (Zaleca się używanie butelek brązowych, jak najmniej przezroczystych)
Przed rozlewem dezynfekujemy również kapsle, przez zanurzenie ich we wrzątku na kilka minut.

150g cukru, glukozy lub suchego ekstraktu słodowego rozpuszczamy w 200 ml ciepłej wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie schładzamy.
Teraz potrzebny nam będzie zdezynfekowany fermentator z kranikiem, do którego przy pomocy węża do dekantacji przelewamy piwo znad osadu z fermentatora głównego. Należy przy tym uważać aby nie naruszyć osadu drożdży na dnie fermentatora (najlepiej na 2-3 dni przed rozlewem ustawić fermentator główny nieruchomo na odpowiedniej wysokości).
Po dekantacji dodajemy  przygotowany wcześniej roztwór cukru i mieszamy całość zdezynfekowanym mieszadłem. Tak przygotowanie piwo rozlewamy do butelek.

8. Dojrzewanie i leżakowanie

Butelki odstawiamy na kilka dni w temp. pokojowej, a następnie przenosimy do zacienionego pomieszczenia z temp. 15-18oC (nie dotyczy to piw fermentacji dolnej, które powinny stale przebywać w temp. < 15oC)
Piwo powinno leżakować min 2-3 tygodnie. W przypadku piw mocnych i piw dolnej fermentacji czas ten powinien być znacznie dłuższy. 
Piwo nabiera walorów smakowych przez cały czas leżakowania. Dojrzały i szlachetny smak osiąga zwykle dopiero po upływie 3-4 miesięcy. 

wykonanie choruzy.pl © 2010