Czy wiesz, że...

Lwówek to najstarszy browar w Polsce (Pierwsze piwo uwarzono w 1209 r.), który produkuje piwo według tradycyjnych metod, przy otwartych kadziach, co dziś już jest dużą rzadkością.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
prisoner
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Pinta IPA TO GO Fuzzawatar
Gulek
starstarstarstarstar
Pinta IPA TO GO Fuzz

W aromacie i smaku tropiki z cytrusami. Goryczka delikatna ale zaznaczona. Piana w większości drobnoziarnista dość długo utrzymująca się. Wysycenie średnie. Ode mnie mocne 7/10.
2024-10-06 09:01:30
Night Lighter Red Punchawatar
Gulek
starstarstarstarstar
Night Lighter Red Punch

Tragedia. W smaku dziwny słodki ulep. Smakuje jak wino zmieszane z likierem wiśniowym. Bardzo sztuczne co wyczuwa się w smaku. Nie wiem co ten wynalazek miał przynieść ale wyszło bardzo słabo. Ode mnie 2/10.
2024-10-06 08:59:11
Domówka Polish Wheat APAawatar
Gość
Domówka Polish Wheat APA

A jakie ma być piwo ?
2024-10-06 02:11:56
Łańcut Nocny Rejsawatar
MWK
moderatorstarstarstarstarstar
Łańcut Nocny Rejs

Pivo prezentuje się całkiem fajnie. Klarowne, brąz wpadający w mahoń z rubinowymi przebłyskami, skromna kremowa piana (gwałtownie nalewając lub mieszając robi się taka gęsta i drobnopęcherzykowa jak na kawie). W aromacie dominują umiarkowane nuty deserowe, czekoladowe, może lekkie czerwone owoce (albo jakaś wiśnia w likierze, o!). No ale w smaku jest konkretnie. Na pierwszy ogień idą rzeczywiście wspomniane pralinowe, likierowe akcenty (lecz alkoholu absolutnie nie czuć), zaraz potem gorzka czekolada i na koniec lekko kawowe, lekko palone, wytrawne nuty potęgowane goryczką. Spoko. Już dawno nie piłem tak klasycznego Bałtyka. Mimo parametrów pivo jest dość lekkie i przystępne w odbiorze (żeby nie powiedzieć pijalne). Czy jest potencjał na leżakowanie? Myślę, że coś w tym pivie może się z czasem wydarzyć, wszak nie jest ono jednowymiarowe, wiele się tutaj dzieje, aczkolwiek chyba jednak nie trzymałbym do końca daty (warka 12.02.2027). Polecam skosztować. Dziękuję i Pozdrawiam :-)
2024-10-06 01:46:50
Trzech Kumpli IPAawatar
Gość
Trzech Kumpli IPA

puszka lepsza niż butelka którą piłem chyba w maju, ale nadal uważam że jest to słaba ipa, zbyt niska goryczka bym mógł postawić ją w tej kategorii. w dodatku na dnie były resztki chmielu albo innego syfu które przy przełykaniu drapały mnie w gardło
2024-10-06 01:17:23
Neptun Baltic Lagerawatar
Gość
Neptun Baltic Lager

2.19 zł chyba w gram markecie wodniste mocno, dobrze schłodzone wjeżdża można ładować do odciny.
2024-10-06 00:54:01
Krotoszyn Koźlakawatar
0xhiryuu
starstarstarstar
Krotoszyn Koźlak

Wspaniałe pyszne jak późna jesien jak spacer na popijawe ze szwagrem.
2024-10-05 23:33:41
5,0 Original Craftawatar
Gość
5,0 Original Craft

Kijowe. Śmierdzi jakąś chemią. Jaki craft beer? Śmieszne.
2024-10-05 23:31:02
Abbaye de Vauclair Imperialeawatar
ezavv
starstarstarstarstar
Abbaye de Vauclair Imperiale

"Otworzłem" tycio długawe - korek ładny oraz butelka z etykietą. Zapach przyjemny, smak nijaki.
2024-10-05 23:25:19
Nepomucen Crazy Lines #64 Citra vs. Nelson Sauvinawatar
MWK
moderatorstarstarstarstarstar
Nepomucen Crazy Lines #64 Citra vs. Nelson Sauvin

Ja również ameryki nie odkryję, lecz wtórując Koledze AdrianowiK, rozwinę nieco myśl. Pivo jasnopomarańczowe, świetliste, prawie idealnie zmętnione. Piana biała, gęsta, drobno i średniopęcherzykowa, dość trwała i zostawiająca ładną koronkę. W aromacie dokładnie to, co oferują chmiele - cytrusy, białe owoce i odrobina nafty. W smaku natomiast kuźwa Petarda! Pięknie grają ze sobą te dwa chmiele - smaki winne i cytrusowe cudownie się przeplatają, zostawiając w całej jamie ustnej oraz przełyku srogą dozę nafty z odrobiną słonecznika. Aż mi się przypomniała huczna premiera 8K Ultra z Łańcuta w Rzeszowskim Pubie Stara Drukarnia ;-) Całość jest gładka, pełna, ale jednocześnie niesamowicie pijalna. Goryczka krótka, zaznaczona. Super pivo! Polecam, Dziękuję i Pozdrawiam.
2024-10-05 22:55:31
Lubrow Arct IPAawatar
Novy80
starstarstarstarstar
Lubrow Arct IPA

Nie miałem okazji spróbować Lubrowa a od 2 lat ciągle słyszę o tym browarze i trafił się w Aldi'm.
Aromat owocowy gdzie po dłuższej chwili zamienia się w owocowość ale inną. Mało miałem do czynienia z chmielami: Ahhroma, Riwaka i Vista.
Wygląd złoty lekko przymglony z średnio-wyższą pianą.
Smaku jest trochę przez te chmiele. Goryczka od pierwszego łyku dość odczuwalna i dłuższa ale nie nachalna. No moja 1 degustacja trunku tego browaru jest bardzo pozytywna
Ps. Etykieta jest fajna
2024-10-05 22:53:16
Trzech Kumpli 10 hops Micro Hazy IPAawatar
Orzelek
starstarstarstarstar
Trzech Kumpli 10 hops Micro Hazy IPA

Wygląd: barwa ciemnożółta; piana biała, drobnopęcherzykowa, na dwa palce, następnie powoli opadająca do grubej obrączki; piękny, symetryczny lacing; mocno zmętnione.

Aromat: intensywne owoce tropikalne, nafta.

Smak: przejrzałe owoce tropikalne, skórki winogron; goryczka na średnim poziomie, niezalegająca; bardzo wytrawne jak na te parametry.
2024-10-05 22:34:03
Nepomucen Crazy Lines #60 HIGH LEVELawatar
Orzelek
starstarstarstarstar
Nepomucen Crazy Lines #60 HIGH LEVEL

Wygląd: barwa ciemnożółta; piana biała, drobnopęcherzykowa, opadająca do grubej obrączki; mętne.

Aromat: ananas, brzoskwinie, marakuja, pomarańcze.

Smak: mix słodkich owoców tropikalnych, nafta; gładka tekstura; po chwili słodycz szybko przechodzi w średnią goryczkę; czuć lekkie rozgrzewanie w przełyku.
2024-10-05 22:31:11
Pinta Hop Shop Skillawatar
ekoman69
starstarstarstarstar
Pinta Hop Shop Skill

Złociste, klarowne z ładną pianą. W zapachu skórki cytrusów i iglaki. W smaku wytrawne, mocno goryczkowe, żywiczne, surowe i bezkompromisowe. Warka 21.05.2025. Kupione w Lidlu za 9,99 zł.
2024-10-05 21:44:50
Estrella Galicia Especialawatar
Novy80
starstarstarstarstar
Estrella Galicia Especial

Żona mi przywiozła z Hiszpani, no to próbujemy.
Aromat słodowy. Po przelaniu fajnie się tworzy dość wysoka piana. Barwa złota wpadająca już w ciemniejszy. W smaku lekka goryczka odczuwalna. Ogólnie z każdym kolejnym łykiem trunek się coraz lepiej odbiera
2024-10-05 21:29:47
Duch Sanu Ciemneawatar
Gość
Duch Sanu Ciemne

Uwarzone koło Łodzi...
2024-10-05 21:28:30
Żywiec Jasne Pełneawatar
Gość
Żywiec Jasne Pełne

Wiem, posówaleś moją starą ważyła chyna z 1T. Wspominała mi że miałeś tak małego że między falami go szukała,
2024-10-05 21:00:38
5,0 Original Pilsawatar
Gość
5,0 Original Pils

Lekko słodkawy posmak...dziwne. Piana w porządku. Nie.... to nie dla mnie.
2024-10-05 20:29:23
Brooklyn Scorcher IPAawatar
Gość
Brooklyn Scorcher IPA

piwo wyborne dla najwiekszych smakoszy wyborne wrecz
2024-10-05 20:28:03
Trzech Kumpli IPAawatar
Gość
Trzech Kumpli IPA

Świetne porównanie. Nawet smakuje jak Miłosław IPA, którego cenię za niższą zawartość alko. To piwo nie jest złe, ale absolutnie nie warte ceny regularnej. Te % niestety też są kiepsko zamaskowane.
2024-10-05 19:34:03
© ocen-piwo.pl 2017

Jak uwarzyć piwo w domu?

Poniżej przedstawiamy prosty sposób na wykonanie piwa w domu za  pomocą tzw Brewkitu czyli gotowego nachmielonego ekstraktu słodowego. 
Brewkit to puszka zawierająca 1,5-1,8 kg syropu oraz saszetkę drożdży potrzebnych do fermentacji. Pomimo, iż mamy do czynienia z "gotowcem", daje on pewne możliwości eksperymentowania. Możemy spróbować poprawić smak warzonego piwa przez dodanie słodów karmelowych, imbiru, miodu, kawy, ekstraktów owocowych, czy dodatkowe chmielenie.
Obecnie na naszym rynku dostępnych jest ponad 20 rodzajów brewkitów, pozwalających warzyć piwa belgijskie (BrewFerm), angielskie (Muntons, JohnBull), australijskie (Coopers) i polskie Browamator z wytwórni w Wolsztynie.

A zatem będziemy potrzebowali:
porcję nachmielonego ekstraktu słodowego,
saszetkę drożdży piwowarskich,
- ekstrakt słodowy w proszku,
- garnek,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z kurkiem spustowym,
- termometr ciekłokrystaliczny na fermentor 4-28°C,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z rurką fermentacyjną
- rurka do rozlewu z elastycznym wężem,
- kapslownica,
- areometr  ze skalą Ballinga 0-22°,
- łyżka piwowarska,
- wąż piwowarski do dekantacji

Zaczynamy.

1. Przygotowanie syropu

Zagotowujemy około 4 litrów wody i wyłączamy gaz. Zawartość puszki mieszamy z wodą.
Puszkę najlepiej wcześniej wstawić do ciepłej wody aby syrop był płynny, łatwiej będzie go wydobyć. Resztki syropu pozostałe w puszce wypłukujemy za pomocą ciepłej wody.
Całość należy dokładnie wymieszać aby ciężki syrop nie opadł na dno garnka.


2. Dodawanie ekstraktu słodowego

Jeśli używamy brewkitu w wersji de-lux - czyli porcji 3-4 kg nachmielonego ekstraktu słodowego - ten punkt należy pominąć.

Aby nasze piwo było treściwe i osiągnęło pożądaną gęstość należy do niego dodać czysty (niechmielony) ekstrakt słodowy - im piwo będzie gęstsze tym po odfermentowaniu - mocniejsze i bardziej słodowe. Dlatego też powinniśmy wybrać pomiędzy dodaniem 1,25 lub 1,8 kg ekstraktu.
Należy przy tym pamiętać, że brewkit zawiera określoną porcję chmielu więc dodanie nadmiernych ilości ekstraktu może spowodować, że chmiel w gotowym produkcie będzie słabo wyczuwalny. O ile smak i zapach chmielu można później wzbogacić przez zastosowanie tzw. chmielenia na zimno, to nie da się zwiększyć goryczki piwa - do tego wymagana jest wysoka temperatura.

Jeśli chcemy uzyskać piwo o bardziej wyraźnej goryczce możemy uwarzyć je wyłącznie przy użyciu puszki bez dodawania ekstraktu słodowego oraz 10 zamiast 20 l wody.

Na tym etapie możemy też zdecydować o dodaniu przypraw - imbiru, miodu, kawy, kakao, whisky, soku cytrynowego, malinowego czy wiśni.

3. Brzeczka

Przelewamy zawartość garnka do fermentatora zawierającego ok 13 l zimnej wody. 
Najlepiej jest użyć wody średnio-twardej dostępnej w sklepach w 5 litrowych opakowaniach. Należy pamiętać aby cała objętość brzeczki nie przekroczyła 20 l.

Fermentator powinien być czysty, wcześniej zdezynfekowany i wysuszony. 
Brzeczka powinna mieć temp. ok 20 oC aby była gotowa do zaszczepienia drożdżami.

Teraz należy pobrać próbkę brzeczki i dokonać pomiaru jej gęstości.
Jeśli wynik jest poniżej 10,5 Blg otrzymamy piwo lekkie, 
10,6-13,0 Blg - piwo pełne, 
powyżej 13 Blg - piwo mocne.
Jeśli zmierzymy gęstość brzeczki po odfermentowaniu to przybliżoną zawartość alkoholu w naszym piwie będziemy mogli obliczyć ze wzoru (Blg początkowe - Blg końcowe):1,938

4. Dodanie drożdży

Teraz brzeczkę czeka proces fermentacji. Wyróżniamy 2 etapy fermentacji - burzliwą, w której powstaje piwo (jest to etap obowiązkowy) i cichą podczas której zachodzi proces dokładniejszego odfermentowania i sklarowania.  (obowiązkowa tylko dla piw mocnych i specjalnych).

Rodzaj zastosowanej fermentacji zależy od rodzaju wybranych drożdży. W warunkach domowych łatwiejsze jest zastosowanie fermentacji górnej ponieważ przebiega ona w temp 16-24 oC. W procesie fermentacji dolnej wymagana jest stała temp. 8-15 oC, a więc posiadanie zimnej piwniczki.
Drożdże górnej fermentacji pozwalają na uzyskanie bogatszego bukietu piwa, dolnej zaś łagodniejszego, czystszego smaku.

Suche drożdże wsypujemy do wcześniej wyjałowionego kubka zawierającego około 150 ml przegotowanej wody w temp. 25-30 oC. Nie mieszamy! Po około 20 min delikatnie mieszamy i dodajemy do brzeczki.
Fermentator przykrywamy luźno pokrywą. 

5. Fermentacja burzliwa

Fermentacja burzliwa trwa zazwyczaj około 7 dni podczas których gęstość brzeczki stopniowo się obniża. Im brzeczka będzie bardziej odfermentowana tym w gotowym piwie będzie więcej alkoholu , a mniej składników stanowiących o smaku np. akcentów słodowych.

Podczas pierwszych dni fermentacji na powierzchni pojawi się kilku lub kilkunasto centymetrowa warstwa piany. W ostatnich dniach procesu piana opadnie. 
Czas wtedy na podjęcie decyzji : rozlewamy piwo do butelek czy przeprowadzamy fermentację cichą. 

Jeśli warzymy bardzo mocne piwo  lub wcześniej zdecydowaliśmy się na dodanie np. soków owocowych nie możemy pominąć procesu fermentacji cichej, jednak dla innych gatunków piw jest ona także zalecana.

6. Fermentacja cicha

Tą operację możemy pominąć, jednak jest ona zalecana i przynosi niemałe korzyści. Piwo spokojnie dofermentowuje, ciemnieje i klaruje się.

Polega ona na przelaniu piwa po fermentacji głównej do kolejnego fermentatora z rurką fermentacyjną. Zalecane jest aby pojemność tego naczynia nie odbiegała zbytnio od objętości warki (w naszym przypadku ok 25l)

Podczas przelewania należy zadbać o to by do fermentatora dostało się możliwie mało osadu pozostałego po fermentacji burzliwej.
Temperatura fermentacji cichej powinna być zbliżona do temperatury z pierwszego etapu fermentacji. 

Fermentacja cicha pozwala także na dodatkowe nachmielenie piwa tzw. "chmielenie na zimno" - czyli nadanie piwu intensywniejszego smaku i zapachu chmielu. Najprostszym sposobem na wykonanie tej czynności jest dodanie tabletki HopAromaTab. Wystarczy wrzucić ją do piwa - ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu.
Chmielenie na zimno powinno trwać minimum 7 dni w temp. pokojowej, a nawet dłużej w niższych temperaturach.

Cicha fermentacja trwa zazwyczaj około 14 dni, kończy się kiedy w rurce fermentacyjnej przestajemy obserwować pęcherzyki dwutlenku węgla.

7. Rozlew

Po zakończeniu fermentacji czas na rozlanie piwa do butelek. Wcześniej jednak należy za pomocą aerometru sprawdzić czy piwo odfermentowało przynajmniej do poziomu 1/3 początkowego Blg. Jest to bardzo ważne gdyż zamknięcie w szczelnej butelce niedokładnie odfermentowanego piwa grozi rozerwaniem butelki.

Podczas butelkowania do każdej z butelek dodamy niewielką porcje cukru lub jego zamiennika co spowoduje tzw. fermentację wtórną. W jej wyniku piwo ulegnie naturalnemu nagazowaniu, ale także utrwaleniu. Tlen zgromadzony w szyjce butelki zostanie w całości zużyty przez drożdże i nie będzie już groźny. Dzięki temu piwo mimo braku pasteryzacji zachowa swoją świeżość nawet do 2 lat. 

Przed rozlewem butelki powinny być umyte i zdezynfekowane. Można to zrobić przez wyprażenie ich w piekarniku (30 min w temp. 180 oC) lub rozpylenie w każdej z nich roztworu pirosiarczynu potasu. (Zaleca się używanie butelek brązowych, jak najmniej przezroczystych)
Przed rozlewem dezynfekujemy również kapsle, przez zanurzenie ich we wrzątku na kilka minut.

150g cukru, glukozy lub suchego ekstraktu słodowego rozpuszczamy w 200 ml ciepłej wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie schładzamy.
Teraz potrzebny nam będzie zdezynfekowany fermentator z kranikiem, do którego przy pomocy węża do dekantacji przelewamy piwo znad osadu z fermentatora głównego. Należy przy tym uważać aby nie naruszyć osadu drożdży na dnie fermentatora (najlepiej na 2-3 dni przed rozlewem ustawić fermentator główny nieruchomo na odpowiedniej wysokości).
Po dekantacji dodajemy  przygotowany wcześniej roztwór cukru i mieszamy całość zdezynfekowanym mieszadłem. Tak przygotowanie piwo rozlewamy do butelek.

8. Dojrzewanie i leżakowanie

Butelki odstawiamy na kilka dni w temp. pokojowej, a następnie przenosimy do zacienionego pomieszczenia z temp. 15-18oC (nie dotyczy to piw fermentacji dolnej, które powinny stale przebywać w temp. < 15oC)
Piwo powinno leżakować min 2-3 tygodnie. W przypadku piw mocnych i piw dolnej fermentacji czas ten powinien być znacznie dłuższy. 
Piwo nabiera walorów smakowych przez cały czas leżakowania. Dojrzały i szlachetny smak osiąga zwykle dopiero po upływie 3-4 miesięcy. 

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.