zamknij Przeglądaj bez reklam! patronite

Czy wiesz, że...

22 czerwca 1997 roku Steven Petrosino wypil 1 litr piwa w 1,3 sekundy. Od tamtej pory ze wzgledow etycznych, w Ksiedze Rekordow Guinnessa nie sa zamieszczane rekordy dotyczace spozywania alkoholu.

Najnowsze komentarze

Jurajskie Pilsawatar
Anglik66
starstarstarstarstar
Jurajskie Pils
Wygląd się broni w tym piwie, bo to nie jest pils. Kolor złoty, klarowne, niskie wysycenie, piana lipna. Aromat: mokry karton z początku, szmata, miód, bardzo słodowe, landrynki, lekko czuć chmiel.
Smak: bardzo lekka goryczka, słodowe, miód - tyle. Bliżej mu do Perły niż do kraftu...
2019-06-19 11:01:51
Pinta takAHaka 2018awatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Pinta takAHaka 2018
Piwo ciekawe, bo bardzo aromatyczne jak na BlackIPA. Dodatek owoców robi swoje,chociaż trudno poznać konkretny smak. Trochę paloności i intensywna goryczka jak w BPIA. Zapach owocowy trochę do wina podobny jak dla mnie. Chmiele nowozelandzkie na plus jako nowość. Piana duża.
2019-06-19 09:06:32
Krakonoš Světlý Ležák 12°awatar
Rob_Rock
starstarstarstarstar
Krakonoš Světlý Ležák 12°
Poprawne i orzeźwiające, aczkolwiek nie wybija się spektakularnie ponad przeciętność.
2019-06-19 05:58:21
Somersby Appleawatar
Gość
Somersby Apple
Najlepszy, orygnialny somerek, przyjemnie slodki, lagodny, czasem mocniej trafia, czasem wgl, ale gone polecenia
2019-06-19 00:13:22
Franziskaner Hefe-Weissbier Naturtrübawatar
Gość
Franziskaner Hefe-Weissbier Naturtrüb
Bardzo przyjemne, wakacyjno-owocowe piwo, sprawdza sie w plenerze, na grillu, czy do kotleta na obiedzie. Słodkawe, lecz nie jest odpychajace, zacheca swoim smakiem i zapachem.
2019-06-19 00:11:23
Braník Světlýawatar
Gość
Braník Světlý
Bardzo tanie, a z tym słaba jakość, brakuje mu wyrazistosci, i smaku. Ma lekki owocowy posmak jak sporo jasnych piw. Pierwszy posmak jest w miare przyjemny ale brakuje mu drugiego uderzenia, co by znokautowało i podbiło moje kubki smakowe. Jednak jak na 18 koron (około 3 złotych), jest to piwo warte swojej ceny, ale polecam mierzyc wyzej
2019-06-18 23:48:16
Redd’s Mango i Cytrynaawatar
Gość
Redd’s Mango i Cytryna
Jak dla mnie woda gazowana z mango, w pewnych momentach czuć jakby to była woda gazowana z małą ilością mango albo i bez niczego.. Somersby o wiele lepsze. Schłodzone do wypicia jeszcze jako tako jednak bez smaku ;) porażka ;) jabłko z trawą cytrynową jedyne które ma jakiś smak :) nieudany pomysł na piwo.. ;)
2019-06-18 23:45:28
Heinekenawatar
Gość
Heineken
Heniek jak heniek zawsze spoko
Ale wydaje mi się że trochę się zepsuł
2019-06-18 23:41:27
Somersby Mango & Limeawatar
Gość
Somersby Mango & Lime
Najlepsze piwo :) nie jest za gorzkie,ani za słodkie :) takie w sam raz odkąd raz spróbowałam to pije tylko to! Cudowny smak, nie czuć tak piwem, doskonale. Jednak pokusiłam się spróbować redsa, błąd.. woda gazowana z mango. Porażka więc nadal wracam i trzymam się somersby;) najlepiej. Z latem będzie mi się kojarzyło ;)
2019-06-18 23:39:16
Somersby Blackberryawatar
Gość
Somersby Blackberry
Wlatuje mocne 7 co tu więcej mówić piwko jest poprostu dobre
Czuć owocowy smak jak i również
Lekką goryczkę aczkolwiek wersja
Arbuzowa bardziej przypadła mi do gustu
2019-06-18 23:37:25
Oud Beersel & Pinta Le Grodzisz Sauvage - Dziki Grodziszawatar
Thesloma
starstarstarstarstar
Oud Beersel & Pinta Le Grodzisz Sauvage - Dziki Grodzisz
Zapach : mocno dają w nos jabłka , przez co może się wydawać że piwo jest zepsute , wręcz kwaśne ale jest też siano i stajnia (wiadomo że poczucie zepsucia pochodzi od dzikich drożdży) , grodzisza niestety w zapachu nie wyczuwam

Smak : Tutaj atakuje kwaśność czyli moim zdanie delikatnie sfermentowane jabłka , następnie dość intensywnie czuć dym i grodzisza i zdecydowaną dymność.

Ciekawe piwo , moim zdaniem nie warte swojej ceny w moim przypadku ~13 zł , ciekawe doświadczenie ale nie bardzo intensywne . W porządku to wygląda nie zwracając uwagi na cenę bo to co mi obiecane zostało spełnione , chociaż nie są to na tyle wybitne smaki żebym się wielce zachwycał chociaż z drugiej strony smaki są naprawdę w porządku i czuć dobrą jakość piwa.
2019-06-18 23:24:32
Perła Chmielowaawatar
Gość
Perła Chmielowa
Perełka to kiedyś była dobra, i tylko Export miała elegancki specyficzny zapaszek, jednak to było 8-10 lat temu ponieważ obecnie po wypiciu 3-4 sztuk strasznie piecze mnie po niej zgaga. Jestem z Lublina więc produkt regionalny powinienem chwalić jednak to już nie to samo piwo. Aktualnie Namysłów ma dobre piwko, ew Hainekena z biedry.
2019-06-18 23:19:17
Warka Jasne Pełneawatar
Gość
Warka Jasne Pełne
Niestety. Nie sądziłem, że to kiedykolwiek powiem, ale naprawdę jest gorsze od Harnasia. Od Tatry to już odstaje jak Żubr od Ataku Chmielu. Warka to jest chyba największy szajs ze znanych marek na PL rynku.
2019-06-18 22:19:04
Tatra Jasne Pełneawatar
Gość
Tatra Jasne Pełne
Spokojnie, pozwolę mu schować się w Tatrach. On też potajemnie chlemta Taterkę pod sklepem.
2019-06-18 22:15:31
Żywiec Jasne Pełneawatar
Gość
Żywiec Jasne Pełne
Rzygać*
2019-06-18 22:15:28
Żywiec Jasne Pełneawatar
Gość
Żywiec Jasne Pełne
Żywiec. Chce się Ż... Żygać.
2019-06-18 22:14:57
Argus Premiumawatar
Gość
Argus Premium
ARGUS 1,59 zł !!!!!
2019-06-18 22:13:03
Trybunał Ciemneawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Trybunał Ciemne
Wygląd: kolor rubinowy, bardziej przypomina jakiego vienna lagera, piana bez szału, przypomina pianę coli i podobnie szybko się redukuje
Zapach: karmelowy, ale i jakieś warzywne akcenty
Smak: W smaku nie jest aż tak podłe jak w zapachu, przy czym przypomina te wszystkie Celtyckie, Irlandzkie, Druidzkie etc. sprzed lat lub ciemne piwa z Krajana, czyli jest słodkie i karmelowe, minimalnie czuć jakiś chmiel, goryczki zero, karmel, kawa zbożowa, czerwone owoce, trochę zbyt niskie wysycenie, przez co jest dosyć mdłe przy takiej dawce słodkości.
Sulimar ma sporo ciemnych lagerów pod wieloma markami, podejrzewam, że to jeden z nich z nową nazwą.
2019-06-18 22:12:42
Tatra Jasne Pełneawatar
Gość
Tatra Jasne Pełne
O ty pieronie prawilne piwerko z gór obrażasz? Zobaczysz, powiem Janosikowi. Jak cię dopadnie to dopiero będziesz miał!
2019-06-18 22:06:33
Birbant Rage = Madnessawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Birbant Rage = Madness
Piana bardziej beżowa niż biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca szczątkową formę lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza brunatna, zmętnienione, nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu na pierwszym planie nuty malinowe, dalej ciekawe beczkowe klimaty i taninowe aromaty, coś jakby lekki kokos i wanilia. W smaku malina nadal dominuje na podniebieniu, piwo pomimo swojego wysokiego woltażu jest przyjemnie kwaskowe, a alkohol nie jest wyczuwalny, finisz ewidentnie beczkowy, nuty whisky, subtelny kokos oraz wanilia, goryczka adekwatna do stylu, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Birbant, etykieta świetnie wykonana graficznie, bardzo podoba mi się ten design, w miarę dobrze, choć nie wyczerpująco opisana. Warka 14.03.2020. Frapujący wyrób, beczka, malina, strong ale. Połączenie tych smaków wyszło naprawdę zacnie. Wszystko ze sobą współgra, a piwo ma charakter wybitnie degustacyjny. Jestem ewidentnie ukontentowany, jedno z lepszych piw nie leżakowanych u mnie na półce, które miałem okazję degustować, mocna 8 nawet z plusem nie powinna być więc przesadzoną oceną.
2019-06-18 21:57:46
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Jak uwarzyć piwo w domu?

Poniżej przedstawiamy prosty sposób na wykonanie piwa w domu za  pomocą tzw Brewkitu czyli gotowego nachmielonego ekstraktu słodowego. 
Brewkit to puszka zawierająca 1,5-1,8 kg syropu oraz saszetkę drożdży potrzebnych do fermentacji. Pomimo, iż mamy do czynienia z "gotowcem", daje on pewne możliwości eksperymentowania. Możemy spróbować poprawić smak warzonego piwa przez dodanie słodów karmelowych, imbiru, miodu, kawy, ekstraktów owocowych, czy dodatkowe chmielenie.
Obecnie na naszym rynku dostępnych jest ponad 20 rodzajów brewkitów, pozwalających warzyć piwa belgijskie (BrewFerm), angielskie (Muntons, JohnBull), australijskie (Coopers) i polskie Browamator z wytwórni w Wolsztynie.

A zatem będziemy potrzebowali:
porcję nachmielonego ekstraktu słodowego,
saszetkę drożdży piwowarskich,
- ekstrakt słodowy w proszku,
- garnek,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z kurkiem spustowym,
- termometr ciekłokrystaliczny na fermentor 4-28°C,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z rurką fermentacyjną
- rurka do rozlewu z elastycznym wężem,
- kapslownica,
- areometr  ze skalą Ballinga 0-22°,
- łyżka piwowarska,
- wąż piwowarski do dekantacji

Zaczynamy.

1. Przygotowanie syropu

Zagotowujemy około 4 litrów wody i wyłączamy gaz. Zawartość puszki mieszamy z wodą.
Puszkę najlepiej wcześniej wstawić do ciepłej wody aby syrop był płynny, łatwiej będzie go wydobyć. Resztki syropu pozostałe w puszce wypłukujemy za pomocą ciepłej wody.
Całość należy dokładnie wymieszać aby ciężki syrop nie opadł na dno garnka.


2. Dodawanie ekstraktu słodowego

Jeśli używamy brewkitu w wersji de-lux - czyli porcji 3-4 kg nachmielonego ekstraktu słodowego - ten punkt należy pominąć.

Aby nasze piwo było treściwe i osiągnęło pożądaną gęstość należy do niego dodać czysty (niechmielony) ekstrakt słodowy - im piwo będzie gęstsze tym po odfermentowaniu - mocniejsze i bardziej słodowe. Dlatego też powinniśmy wybrać pomiędzy dodaniem 1,25 lub 1,8 kg ekstraktu.
Należy przy tym pamiętać, że brewkit zawiera określoną porcję chmielu więc dodanie nadmiernych ilości ekstraktu może spowodować, że chmiel w gotowym produkcie będzie słabo wyczuwalny. O ile smak i zapach chmielu można później wzbogacić przez zastosowanie tzw. chmielenia na zimno, to nie da się zwiększyć goryczki piwa - do tego wymagana jest wysoka temperatura.

Jeśli chcemy uzyskać piwo o bardziej wyraźnej goryczce możemy uwarzyć je wyłącznie przy użyciu puszki bez dodawania ekstraktu słodowego oraz 10 zamiast 20 l wody.

Na tym etapie możemy też zdecydować o dodaniu przypraw - imbiru, miodu, kawy, kakao, whisky, soku cytrynowego, malinowego czy wiśni.

3. Brzeczka

Przelewamy zawartość garnka do fermentatora zawierającego ok 13 l zimnej wody. 
Najlepiej jest użyć wody średnio-twardej dostępnej w sklepach w 5 litrowych opakowaniach. Należy pamiętać aby cała objętość brzeczki nie przekroczyła 20 l.

Fermentator powinien być czysty, wcześniej zdezynfekowany i wysuszony. 
Brzeczka powinna mieć temp. ok 20 oC aby była gotowa do zaszczepienia drożdżami.

Teraz należy pobrać próbkę brzeczki i dokonać pomiaru jej gęstości.
Jeśli wynik jest poniżej 10,5 Blg otrzymamy piwo lekkie, 
10,6-13,0 Blg - piwo pełne, 
powyżej 13 Blg - piwo mocne.
Jeśli zmierzymy gęstość brzeczki po odfermentowaniu to przybliżoną zawartość alkoholu w naszym piwie będziemy mogli obliczyć ze wzoru (Blg początkowe - Blg końcowe):1,938

4. Dodanie drożdży

Teraz brzeczkę czeka proces fermentacji. Wyróżniamy 2 etapy fermentacji - burzliwą, w której powstaje piwo (jest to etap obowiązkowy) i cichą podczas której zachodzi proces dokładniejszego odfermentowania i sklarowania.  (obowiązkowa tylko dla piw mocnych i specjalnych).

Rodzaj zastosowanej fermentacji zależy od rodzaju wybranych drożdży. W warunkach domowych łatwiejsze jest zastosowanie fermentacji górnej ponieważ przebiega ona w temp 16-24 oC. W procesie fermentacji dolnej wymagana jest stała temp. 8-15 oC, a więc posiadanie zimnej piwniczki.
Drożdże górnej fermentacji pozwalają na uzyskanie bogatszego bukietu piwa, dolnej zaś łagodniejszego, czystszego smaku.

Suche drożdże wsypujemy do wcześniej wyjałowionego kubka zawierającego około 150 ml przegotowanej wody w temp. 25-30 oC. Nie mieszamy! Po około 20 min delikatnie mieszamy i dodajemy do brzeczki.
Fermentator przykrywamy luźno pokrywą. 

5. Fermentacja burzliwa

Fermentacja burzliwa trwa zazwyczaj około 7 dni podczas których gęstość brzeczki stopniowo się obniża. Im brzeczka będzie bardziej odfermentowana tym w gotowym piwie będzie więcej alkoholu , a mniej składników stanowiących o smaku np. akcentów słodowych.

Podczas pierwszych dni fermentacji na powierzchni pojawi się kilku lub kilkunasto centymetrowa warstwa piany. W ostatnich dniach procesu piana opadnie. 
Czas wtedy na podjęcie decyzji : rozlewamy piwo do butelek czy przeprowadzamy fermentację cichą. 

Jeśli warzymy bardzo mocne piwo  lub wcześniej zdecydowaliśmy się na dodanie np. soków owocowych nie możemy pominąć procesu fermentacji cichej, jednak dla innych gatunków piw jest ona także zalecana.

6. Fermentacja cicha

Tą operację możemy pominąć, jednak jest ona zalecana i przynosi niemałe korzyści. Piwo spokojnie dofermentowuje, ciemnieje i klaruje się.

Polega ona na przelaniu piwa po fermentacji głównej do kolejnego fermentatora z rurką fermentacyjną. Zalecane jest aby pojemność tego naczynia nie odbiegała zbytnio od objętości warki (w naszym przypadku ok 25l)

Podczas przelewania należy zadbać o to by do fermentatora dostało się możliwie mało osadu pozostałego po fermentacji burzliwej.
Temperatura fermentacji cichej powinna być zbliżona do temperatury z pierwszego etapu fermentacji. 

Fermentacja cicha pozwala także na dodatkowe nachmielenie piwa tzw. "chmielenie na zimno" - czyli nadanie piwu intensywniejszego smaku i zapachu chmielu. Najprostszym sposobem na wykonanie tej czynności jest dodanie tabletki HopAromaTab. Wystarczy wrzucić ją do piwa - ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu.
Chmielenie na zimno powinno trwać minimum 7 dni w temp. pokojowej, a nawet dłużej w niższych temperaturach.

Cicha fermentacja trwa zazwyczaj około 14 dni, kończy się kiedy w rurce fermentacyjnej przestajemy obserwować pęcherzyki dwutlenku węgla.

7. Rozlew

Po zakończeniu fermentacji czas na rozlanie piwa do butelek. Wcześniej jednak należy za pomocą aerometru sprawdzić czy piwo odfermentowało przynajmniej do poziomu 1/3 początkowego Blg. Jest to bardzo ważne gdyż zamknięcie w szczelnej butelce niedokładnie odfermentowanego piwa grozi rozerwaniem butelki.

Podczas butelkowania do każdej z butelek dodamy niewielką porcje cukru lub jego zamiennika co spowoduje tzw. fermentację wtórną. W jej wyniku piwo ulegnie naturalnemu nagazowaniu, ale także utrwaleniu. Tlen zgromadzony w szyjce butelki zostanie w całości zużyty przez drożdże i nie będzie już groźny. Dzięki temu piwo mimo braku pasteryzacji zachowa swoją świeżość nawet do 2 lat. 

Przed rozlewem butelki powinny być umyte i zdezynfekowane. Można to zrobić przez wyprażenie ich w piekarniku (30 min w temp. 180 oC) lub rozpylenie w każdej z nich roztworu pirosiarczynu potasu. (Zaleca się używanie butelek brązowych, jak najmniej przezroczystych)
Przed rozlewem dezynfekujemy również kapsle, przez zanurzenie ich we wrzątku na kilka minut.

150g cukru, glukozy lub suchego ekstraktu słodowego rozpuszczamy w 200 ml ciepłej wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie schładzamy.
Teraz potrzebny nam będzie zdezynfekowany fermentator z kranikiem, do którego przy pomocy węża do dekantacji przelewamy piwo znad osadu z fermentatora głównego. Należy przy tym uważać aby nie naruszyć osadu drożdży na dnie fermentatora (najlepiej na 2-3 dni przed rozlewem ustawić fermentator główny nieruchomo na odpowiedniej wysokości).
Po dekantacji dodajemy  przygotowany wcześniej roztwór cukru i mieszamy całość zdezynfekowanym mieszadłem. Tak przygotowanie piwo rozlewamy do butelek.

8. Dojrzewanie i leżakowanie

Butelki odstawiamy na kilka dni w temp. pokojowej, a następnie przenosimy do zacienionego pomieszczenia z temp. 15-18oC (nie dotyczy to piw fermentacji dolnej, które powinny stale przebywać w temp. < 15oC)
Piwo powinno leżakować min 2-3 tygodnie. W przypadku piw mocnych i piw dolnej fermentacji czas ten powinien być znacznie dłuższy. 
Piwo nabiera walorów smakowych przez cały czas leżakowania. Dojrzały i szlachetny smak osiąga zwykle dopiero po upływie 3-4 miesięcy. 

wykonanie choruzy.pl © 2010