Ilość piw w katalogu

9385

Informacje o producentach

Trzy Korony
Trzy Korony

Czy wiesz, że...

Generalnie piwo podaje się w temperaturze 8-12 stopni C - im ciemniejsze piwo tym może być cieplejsze. Nie poleca się chładzania piwa poniżej 6-7 stopni, może wówczas stać się niesmaczne.

Najnowsze komentarze


Gość
Łomża Miodowe
bardzo mnie to dziwi że barlinek nie pozwał jeszcze łomży o kradziesz ich gówna z szamb to tworzenia tego scierwa ale jednak browar nie jest taki zły bo przypomina mi dzieciństwo jak tata pokazywał magiczne sztuczki i zamieniał pół litra na przemoc domową ogólnie 21/37
2018-07-18 19:38:40

Gość
EB Premium (nowe) 2015
Z kultowy EB z lat 90-tych nie ma nic wspólnego :(
2018-07-18 19:12:22

Gość
EB Premium (nowe) 2015
Gówno, tyle mam do powiedzenia!
2018-07-18 19:11:32

Gość
Stary Browar Kościerzyna Kraken India Pale Ale
Zamglony bursztyn. Piana spora i trwała. Trzyma się ściany.
Aromat chmielowy, raczej klasyczny niż nowofalowy. Chociaż kilka akcentów tych ostatnich chyba jest.
Treściwe. Po słodowym wstępie owocowa słodycz i goryczkowy finisz. Te owoce to jakby żółta śliwka, melon, gruszka ? takie słodko mdłe i łagodne. Ta słodycz może być odrobinę muląca, na szczęście nie jest dominantą w tym piwie. Goryczka to kontruje. Długa, ziołowa, ale umiarkowana. Jak ktoś ma przesyt ?perfumowanych? ip to powinien tego piwa spróbować.
2018-07-18 19:05:27

Marianek
Tradycynis Ciemny z Ziołami
Oko: kolor ciemno-herbaciany lekko zamglony. Piana ciemne ecru, lekko wpadające w żółty, piana niska, średnio gęsta, szybko znika.
Nos: zarówno z butelki jak i szkła głównie przyprawy, przypomina to piernik świąteczny, generalnie zapowiada się słodko.
Smak: świąteczny piernik z marmoladowym wkładem w płynie. Sporo słodyczy karmelowej, masa przypraw, na finiszu lekka kwaskowość i bardzo minimalna goryczka chmielowa typu ziołowego.
2018-07-18 18:46:28

Gość
Perła Chmielowa
Wolałbym pić wodę gazowaną ze spirytusem niż ten i inne jemu podobne wynalazki. Ty bardziej, że znośnego pilsa z goryczką i chmielem można kupić już za 2.29 w Lidlu (Perlenbacher), nie mówiąc już o bardzo dobrym Miłosław Pilzner za 3 zeta w każdej Żabce. Trybunały (export i pils także po 2 zł z czymś - kładą na łopatki Perły).
2018-07-18 18:42:23

Gość
Namysłów Pils
Gdzie Ty kurde wynalazłeś w tym czymś goryczkę i smak chmielowy? xD Słód, słód, słodkość i gaz + gotowane warzywa. Nic ponadto. Zlew.
2018-07-18 18:36:36

Gość
Obolon Premium
Po prostu sikacz!!!
2018-07-18 18:31:13

Gość
Amber Kopernik
Jak to brak goryczki? Chyba opisujecie zupełnie inne piwo niż własnie ja piję.
2018-07-18 18:21:34

BRYNIU
Jan Olbracht Rzemieślniczy Mistrzowskie Piwo
Piana o różnej strukturze pęcherzykowej w odcieniu kremowym. Średnio opadająca. Lacing szczątkowy. Barwa żółta - zmętniona. W aromacie zbożowe akcenty. W smaku rześkie, orzeźwiające bardzo jak i dobrze pijalne. Klasyczny dobry poprawny Pils. Z idealnie dobraną goryczką pod styl Pilsa/Pilznera...
Wysycenie: średnie
Warka do: 14.11.2018r
2018-07-18 17:50:24

Bryla123321
Pilsner Urquell
Tradycyjny smak, lekko orzeźwiające, idealne na lato. Polecam
2018-07-18 17:01:04

Nitrish
Artezan Pacific Pale Ale
Wygląd: Ładna i duża piana, wolno opadająca i zostawiająca ślady na szkle, barwa miodowa, zmętnione
Aromat: Mango, żywica i cytrusy
Smak: Cytrusy ze słodową kontrą, intensywna grejpfrutowa goryczka, średnie wysycenie

Super piwo, egzotyczne i orzeźwiające, każdy może w nim znaleźć coś dla siebie.
2018-07-18 16:55:48

Gość
Franziskaner Hefe-Weissbier Naturtrüb
Taka niezawodna pszenica. Zawsze smakuje dobrze i tak samo. Piłem lepszą (weihenstephaner), ale dostępność sprawia, że jak mam ochotę na pszenicę, wybieram zazwyczaj właśnie Franka.
2018-07-18 16:45:30

Gość
Perła Chmielowa
A Szczecin to koniec świata według kolegi? Nieładnie. Pewnie ze stolicy - stołeczny cwaniaczek. O co myślisz, że jesteś lepszy przeprowadzając się z wioski do Warszawy? Pozdrawiam. Mirosławice pl
2018-07-18 16:43:03

Gość
Spaten München
to nie jest Pils.
2018-07-18 16:42:51

Gość
Žatecký Světlý Ležák
Bo p.r.ó.b.o.w.a.ł
2018-07-18 16:42:36

Gość
Perła Chmielowa
A Namysłowa kolega/koleżanka pił/a?
2018-07-18 16:37:34

Gość
Perła Chmielowa
Dobre piwo jak pić się chce. Lepsze Namysłów Pils. Ale te też daje radę. Nie kusi mnie częsta wygrana spod kapsli Bosmana. Mirosławice pl
2018-07-18 16:34:40

metro.stalker
Okocim Klasyczna Pszenica
Bardzo przyjemny pszeniczniak... mi smakuje.
2018-07-18 16:32:23

Gość
Pinta Atak Chmielu
Komuś może nie smakować,ale 2/10?
2018-07-18 16:31:05
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Jak uwarzyć piwo w domu?

Poniżej przedstawiamy prosty sposób na wykonanie piwa w domu za  pomocą tzw Brewkitu czyli gotowego nachmielonego ekstraktu słodowego. 
Brewkit to puszka zawierająca 1,5-1,8 kg syropu oraz saszetkę drożdży potrzebnych do fermentacji. Pomimo, iż mamy do czynienia z "gotowcem", daje on pewne możliwości eksperymentowania. Możemy spróbować poprawić smak warzonego piwa przez dodanie słodów karmelowych, imbiru, miodu, kawy, ekstraktów owocowych, czy dodatkowe chmielenie.
Obecnie na naszym rynku dostępnych jest ponad 20 rodzajów brewkitów, pozwalających warzyć piwa belgijskie (BrewFerm), angielskie (Muntons, JohnBull), australijskie (Coopers) i polskie Browamator z wytwórni w Wolsztynie.

A zatem będziemy potrzebowali:
porcję nachmielonego ekstraktu słodowego,
saszetkę drożdży piwowarskich,
- ekstrakt słodowy w proszku,
- garnek,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z kurkiem spustowym,
- termometr ciekłokrystaliczny na fermentor 4-28°C,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z rurką fermentacyjną
- rurka do rozlewu z elastycznym wężem,
- kapslownica,
- areometr  ze skalą Ballinga 0-22°,
- łyżka piwowarska,
- wąż piwowarski do dekantacji

Zaczynamy.

1. Przygotowanie syropu

Zagotowujemy około 4 litrów wody i wyłączamy gaz. Zawartość puszki mieszamy z wodą.
Puszkę najlepiej wcześniej wstawić do ciepłej wody aby syrop był płynny, łatwiej będzie go wydobyć. Resztki syropu pozostałe w puszce wypłukujemy za pomocą ciepłej wody.
Całość należy dokładnie wymieszać aby ciężki syrop nie opadł na dno garnka.


2. Dodawanie ekstraktu słodowego

Jeśli używamy brewkitu w wersji de-lux - czyli porcji 3-4 kg nachmielonego ekstraktu słodowego - ten punkt należy pominąć.

Aby nasze piwo było treściwe i osiągnęło pożądaną gęstość należy do niego dodać czysty (niechmielony) ekstrakt słodowy - im piwo będzie gęstsze tym po odfermentowaniu - mocniejsze i bardziej słodowe. Dlatego też powinniśmy wybrać pomiędzy dodaniem 1,25 lub 1,8 kg ekstraktu.
Należy przy tym pamiętać, że brewkit zawiera określoną porcję chmielu więc dodanie nadmiernych ilości ekstraktu może spowodować, że chmiel w gotowym produkcie będzie słabo wyczuwalny. O ile smak i zapach chmielu można później wzbogacić przez zastosowanie tzw. chmielenia na zimno, to nie da się zwiększyć goryczki piwa - do tego wymagana jest wysoka temperatura.

Jeśli chcemy uzyskać piwo o bardziej wyraźnej goryczce możemy uwarzyć je wyłącznie przy użyciu puszki bez dodawania ekstraktu słodowego oraz 10 zamiast 20 l wody.

Na tym etapie możemy też zdecydować o dodaniu przypraw - imbiru, miodu, kawy, kakao, whisky, soku cytrynowego, malinowego czy wiśni.

3. Brzeczka

Przelewamy zawartość garnka do fermentatora zawierającego ok 13 l zimnej wody. 
Najlepiej jest użyć wody średnio-twardej dostępnej w sklepach w 5 litrowych opakowaniach. Należy pamiętać aby cała objętość brzeczki nie przekroczyła 20 l.

Fermentator powinien być czysty, wcześniej zdezynfekowany i wysuszony. 
Brzeczka powinna mieć temp. ok 20 oC aby była gotowa do zaszczepienia drożdżami.

Teraz należy pobrać próbkę brzeczki i dokonać pomiaru jej gęstości.
Jeśli wynik jest poniżej 10,5 Blg otrzymamy piwo lekkie, 
10,6-13,0 Blg - piwo pełne, 
powyżej 13 Blg - piwo mocne.
Jeśli zmierzymy gęstość brzeczki po odfermentowaniu to przybliżoną zawartość alkoholu w naszym piwie będziemy mogli obliczyć ze wzoru (Blg początkowe - Blg końcowe):1,938

4. Dodanie drożdży

Teraz brzeczkę czeka proces fermentacji. Wyróżniamy 2 etapy fermentacji - burzliwą, w której powstaje piwo (jest to etap obowiązkowy) i cichą podczas której zachodzi proces dokładniejszego odfermentowania i sklarowania.  (obowiązkowa tylko dla piw mocnych i specjalnych).

Rodzaj zastosowanej fermentacji zależy od rodzaju wybranych drożdży. W warunkach domowych łatwiejsze jest zastosowanie fermentacji górnej ponieważ przebiega ona w temp 16-24 oC. W procesie fermentacji dolnej wymagana jest stała temp. 8-15 oC, a więc posiadanie zimnej piwniczki.
Drożdże górnej fermentacji pozwalają na uzyskanie bogatszego bukietu piwa, dolnej zaś łagodniejszego, czystszego smaku.

Suche drożdże wsypujemy do wcześniej wyjałowionego kubka zawierającego około 150 ml przegotowanej wody w temp. 25-30 oC. Nie mieszamy! Po około 20 min delikatnie mieszamy i dodajemy do brzeczki.
Fermentator przykrywamy luźno pokrywą. 

5. Fermentacja burzliwa

Fermentacja burzliwa trwa zazwyczaj około 7 dni podczas których gęstość brzeczki stopniowo się obniża. Im brzeczka będzie bardziej odfermentowana tym w gotowym piwie będzie więcej alkoholu , a mniej składników stanowiących o smaku np. akcentów słodowych.

Podczas pierwszych dni fermentacji na powierzchni pojawi się kilku lub kilkunasto centymetrowa warstwa piany. W ostatnich dniach procesu piana opadnie. 
Czas wtedy na podjęcie decyzji : rozlewamy piwo do butelek czy przeprowadzamy fermentację cichą. 

Jeśli warzymy bardzo mocne piwo  lub wcześniej zdecydowaliśmy się na dodanie np. soków owocowych nie możemy pominąć procesu fermentacji cichej, jednak dla innych gatunków piw jest ona także zalecana.

6. Fermentacja cicha

Tą operację możemy pominąć, jednak jest ona zalecana i przynosi niemałe korzyści. Piwo spokojnie dofermentowuje, ciemnieje i klaruje się.

Polega ona na przelaniu piwa po fermentacji głównej do kolejnego fermentatora z rurką fermentacyjną. Zalecane jest aby pojemność tego naczynia nie odbiegała zbytnio od objętości warki (w naszym przypadku ok 25l)

Podczas przelewania należy zadbać o to by do fermentatora dostało się możliwie mało osadu pozostałego po fermentacji burzliwej.
Temperatura fermentacji cichej powinna być zbliżona do temperatury z pierwszego etapu fermentacji. 

Fermentacja cicha pozwala także na dodatkowe nachmielenie piwa tzw. "chmielenie na zimno" - czyli nadanie piwu intensywniejszego smaku i zapachu chmielu. Najprostszym sposobem na wykonanie tej czynności jest dodanie tabletki HopAromaTab. Wystarczy wrzucić ją do piwa - ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu.
Chmielenie na zimno powinno trwać minimum 7 dni w temp. pokojowej, a nawet dłużej w niższych temperaturach.

Cicha fermentacja trwa zazwyczaj około 14 dni, kończy się kiedy w rurce fermentacyjnej przestajemy obserwować pęcherzyki dwutlenku węgla.

7. Rozlew

Po zakończeniu fermentacji czas na rozlanie piwa do butelek. Wcześniej jednak należy za pomocą aerometru sprawdzić czy piwo odfermentowało przynajmniej do poziomu 1/3 początkowego Blg. Jest to bardzo ważne gdyż zamknięcie w szczelnej butelce niedokładnie odfermentowanego piwa grozi rozerwaniem butelki.

Podczas butelkowania do każdej z butelek dodamy niewielką porcje cukru lub jego zamiennika co spowoduje tzw. fermentację wtórną. W jej wyniku piwo ulegnie naturalnemu nagazowaniu, ale także utrwaleniu. Tlen zgromadzony w szyjce butelki zostanie w całości zużyty przez drożdże i nie będzie już groźny. Dzięki temu piwo mimo braku pasteryzacji zachowa swoją świeżość nawet do 2 lat. 

Przed rozlewem butelki powinny być umyte i zdezynfekowane. Można to zrobić przez wyprażenie ich w piekarniku (30 min w temp. 180 oC) lub rozpylenie w każdej z nich roztworu pirosiarczynu potasu. (Zaleca się używanie butelek brązowych, jak najmniej przezroczystych)
Przed rozlewem dezynfekujemy również kapsle, przez zanurzenie ich we wrzątku na kilka minut.

150g cukru, glukozy lub suchego ekstraktu słodowego rozpuszczamy w 200 ml ciepłej wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie schładzamy.
Teraz potrzebny nam będzie zdezynfekowany fermentator z kranikiem, do którego przy pomocy węża do dekantacji przelewamy piwo znad osadu z fermentatora głównego. Należy przy tym uważać aby nie naruszyć osadu drożdży na dnie fermentatora (najlepiej na 2-3 dni przed rozlewem ustawić fermentator główny nieruchomo na odpowiedniej wysokości).
Po dekantacji dodajemy  przygotowany wcześniej roztwór cukru i mieszamy całość zdezynfekowanym mieszadłem. Tak przygotowanie piwo rozlewamy do butelek.

8. Dojrzewanie i leżakowanie

Butelki odstawiamy na kilka dni w temp. pokojowej, a następnie przenosimy do zacienionego pomieszczenia z temp. 15-18oC (nie dotyczy to piw fermentacji dolnej, które powinny stale przebywać w temp. < 15oC)
Piwo powinno leżakować min 2-3 tygodnie. W przypadku piw mocnych i piw dolnej fermentacji czas ten powinien być znacznie dłuższy. 
Piwo nabiera walorów smakowych przez cały czas leżakowania. Dojrzały i szlachetny smak osiąga zwykle dopiero po upływie 3-4 miesięcy. 

wykonanie choruzy.pl © 2010