Czy wiesz, że...

200 - tyle gramów chmielu wystarczy, żeby nadać charakterystyczny smak aż 100 litrom piwa. Piwo to zatem nie "zupa chmielowa", a "zupa jęczmienna" chmielem przyprawiona.

Najnowsze komentarze

Deer Bear Blend Battle Vol. 2awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Deer Bear Blend Battle Vol. 2
Piana praktycznie zerowa, beżowa drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, dziurawiąca się momentalnie po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostająca pod zupełnie żadną postacią, brak lacingu. Barwa ciemniejsza rubinowa wręcz czarna, nieklarowne i nieprzejrzyste, stosunkowo mocno zmętnione. W zapachu mocne orzechowe nuty z przewagą orzechów laskowych, wanilia, kawa, czekolada, może lukrecja, mleczny klimat, czuć, że będzie bardzo słodko, paloność w odwrocie. W smaku czuć, że nie pomyliłem się w osądzie jest mega słodko, karmel, czekolada deserowa, orzech laskowy, wanilia, a to wszystko na raz atakuje niemiłosiernie kubki smakowe, finisz lekko palony z akcentem dobrej jakościowo kawy, goryczka żadna, podobnie jak kontra kwaskowa, lekko oleista faktura, dobrze zamaskowany alkohol jedynie delikatnie rozgrzewa przełyk, w tle gałka muszkatołowa oraz doza mleczności, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Deer Bear, etykieta świetnie wykonana graficznie, w miarę dobrze, choć nie wyczerpująco opisana. Warka 24.05.2020. Leżakowane mocno ponad rok, degustowane w dzień daty spożycia. Nie ma tu nic więcej do ułożenia. No nie spodziewałem się aż takiego ulepa... wszystkie dodane składniki faktycznie są wyczuwalne, ale dość jednowymiarowo... Nie czuć tej palonej głębi smaku, ja rozumiem że to jest imperialny milk stout...ale chociażby tej kawy więcej dali... Ciężko mi zrozumieć zachwyty w poprzednich komentarzach gdyż piwo jest po prostu za słodkie! Dam 7 z ogromnym minusem, choć sam do końca nie wiem za co, długi leżak, a ciężko dopić butelkę 330ml. Ps w moim egzemplarzu 10% woltażu.
2020-05-24 23:40:41
Żubrawatar
Gość
Żubr
Od początku promocji piwa żubr nie było ani jednego wygranego a kupuje po 3 piwa dziennie. Oszuści kłamią i reklamują że są wygrane piwa bzdura i jeszcze raz bzdura! Oszuści.
2020-05-24 23:33:00
Wrężel Imperial Stout Hogshead Singlemalt Barrel Agedawatar
jover
starstarstarstarstar
Wrężel Imperial Stout Hogshead Singlemalt Barrel Aged
zapach wanilia, toffi, czekolada, popiół, lekka wędzonka, paloność w tle, wysycenie niskie, wydaje się takie musujące, w smaku słodkie, średnio gęste, średnio pełne, czekolada, marcepan, popiołowość, paloność, po postaniu w tle przebijają się suszone owoce, alkohol szlachetny ułożony, gorycz średnia, wyczuwalny amerykański chmiel, zalegająca na podniebieniu, ogólnie dobre, musi trochę postać aby się otworzyć, z początku wydawało się jedno wymiarowe ale z czasem doszło więcej aromatów, wpływ beczki jak najbardziej odczuwalny, warka 24.10.2020r. cena 21zł
2020-05-24 23:14:37
Mazurski Dzikun Mocneawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Mazurski Dzikun Mocne
Piwo tanie i pachnie tanio. Mocno słodowy aromat, landrynka. Piana ginie szybko, piwo jest bardzo jasne. W smaku mocno słodowe, nic więcej. Nie wychwyciłem żadnych szczególnych wad. Tanie piwo służące do upicia się, myślę, że się sprawdzi w tym celu. Pije się bardzo szybko, wysycenie średnie.
2020-05-24 22:48:24
Żywiec Wiedeński Lagerawatar
Basileus81
starstarstarstar
Żywiec Wiedeński Lager
Piana w kolorze ecru, gruboziarnista bardzo nietrwała. Po kilku minutach całkowicie zanikła i nie pozostawia lacingu. Piwo klarowne barwy miedzianej. W zapachu dominują akcenty słodowe, i nic poza tym. W smaku słodowość, skontrowana dość silną goryczką, która nieco jednak zalega, na finiszu pojawia się cierpkość. Piwo w mojej ocenie dość ubogie pod względem walorów smakowych, mało treściwe. Pod koniec wychodzi w smaku taka mineralizacja - jakbym pił lekko gazowaną wodę mineralną. Na pewno nie jest tak subtelne jak np. marcowe z Miłosławia, gdzie słód dobrze komponuje się z delikatną goryczką. Nie skreślał bym tego piwa ale generalnie liczyłem na więcej.
2020-05-24 22:48:02
Grodziskie Session Aleawatar
Gość
Grodziskie Session Ale
Pierwsza myśl taka. Do Grodziskiego szampana sypnęli wiecej chmielu a kandyzowany cukier zrobił wiecej procentów. Jak to ocenić?! Klarowne do bólu, wysoko nasycone, lekkie tak że dla mnie już ociera się o delikatność wody źródlanej. Piękna piana!
2020-05-24 22:40:39
Löwenbräu Oktoberfestbierawatar
Gość
Löwenbräu Oktoberfestbier
widze komentarze osob ktore kupowaly to piw oza 6zl wiec i ja skomentuje ze udalo mi sie w osiedlowym sklepie kupic po 3zl za butelke i jak za taka cene to oceniam dosc przyzwoicie, moze nie jest to jakas rewelacja ale z pewnoscia w tej cenie to warto bylo kupic
2020-05-24 22:34:01
Kormoran Jasnyawatar
Gość
Kormoran Jasny
Dla mnie genialne mam nadzieję że będą trzymać dotychczasową jakość i będą szanować klienta
2020-05-24 22:17:25
EDI Wschowskie Piwo Ciemneawatar
MJK
starstarstarstar
EDI Wschowskie Piwo Ciemne
Będzie krótko - omijajcie z daleka !!!
2020-05-24 22:05:58
Braniewo Jasne Pełneawatar
Gość
Braniewo Jasne Pełne
Tez poczułem tą dziwną goryczkę i nie mogę jej z chmielem skojarzyć :), ale smakuje normalnie.
2020-05-24 21:40:27
Piwo Miętowe Niepasteryzowaneawatar
MJK
starstarstarstar
Piwo Miętowe Niepasteryzowane
Gdyby można było oceniać na zero, miętowe dostałoby ode mnie taką właśnie ocenę. Wygląda jak płyn do zmywania naczyń, pachnie jak krople miętowe, a smakuje jak środek do płukania ust. Nie rozumiem Tych, co dają temu piwo lepszą ocenę niż 1 !!!
2020-05-24 21:17:26
Miłosław Niefiltrowaneawatar
Basileus81
starstarstarstar
Miłosław Niefiltrowane
Piana śnieżnobiała, średnio pęcherzykowa, pozostawia lacing. Piwo lekko mętne, bursztyn. Zapach słodu, drożdży, zboża. W smaku słodowość, zbożowość i zaskakująca słodycz. Mnie osobiście czasem przeszkadza, wolałbym by piwo było bardziej wytrawne z bardziej podkreśloną goryczką nie mniej jest to ciekawa propozycja, pozytywnie wybijająca się na tle całej rzeszy lagerów,. Pijalne zwłaszcza latem.
2020-05-24 21:04:12
Harpagan Widmo Brockenuawatar
ekoman69
starstarstarstarstar
Harpagan Widmo Brockenu
Barwa jasno złocista, dość przejrzyste. Piana biała, wysoka, wolno opadająca. Zapach ledwie wyczuwalny - trochę mokrego zboża i kartonu. W smaku praktycznie bez goryczki, bardzo chlebowe, słodowe z leciutką kontrą kwaskową. Lager? - może..., american? - nic z tych rzeczy! Warka 16.04.2021. Kupione w sklepie z kraftami za 9,50 zł.
2020-05-24 21:01:19
Bojan Dziesiątkaawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Bojan Dziesiątka
Ahhh kwintesencja spierdolenia jasnego lagera przez browar regionalny. Estry, gotowane warzywa na dodatek charakterystyczny aromat i smak dla Bojanowa - żelazo. Mnóstwo gwoździ, starych monet i tego typy u rzeczy. Poza tym karmel - bądź od utlenienia bądź od przepasteryzowania. Tragedia.
2020-05-24 21:01:10
Amber Koźlakawatar
Basileus81
starstarstarstar
Amber Koźlak
Pite lekko schłodzone. Piana beżowa, średnio pęcherzykowa i nietrwałą. W krótkim czasie zostaje obrączka ale z lacingiem. Piwo barwy bardzo mocnej czarnej herbaty ale jednocześnie klarowne jak na lagera przystało. Wysycenie niskie do średniego. W zapachu przede wszystkim słodowość, śliwka, być może jakieś nuty melanoidynowe ale to na poziomie autosugestii raczej. W smaku pojawia się goryczka, która jednak tworzy balans z wyraźnie słodowym profilem typowym dla koźlaka i ta słodowość dominuje. Piwo w smaku dość wytrawne, nie wyczułem nut palonych, natomiast chlebowe być może na poziomie autosugestii, gdzieś w tle śliwka pewnie za sprawą słodu monachijskiego. Generalnie piwo dobre, bez wad, polecam, choć sam specjalnie w koźlakach nie gustuję.
2020-05-24 20:57:26
Żubrawatar
Gość
Żubr
Niedawno odkryłem tę stronę,czytam tak sobie opinie ludzi na temat różnorakich,polskich piw i zauważyłem,że każde jest dla was niedobre ale każde pijecie.
2020-05-24 20:56:16
Somersby Pear 0.0%awatar
Gość
Somersby Pear 0.0%
Peznadzieja napić się nie można bo po otwarciu zostaje pół butelki masakra!!!!!!
2020-05-24 20:50:34
Wojak Jasny Pełny 6%awatar
Gość
Wojak Jasny Pełny 6%
Ja to tam Wojaków waliłem więcej niż twoja stara pod mostem spustów zaliczyła
2020-05-24 20:49:52
Opat Desitka awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Opat Desitka
Piana naprawdę imponująca, biała, drobnoziarnista, gęsta i puszysta, wysoka na około półtora centymetra, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca ładny i trwały lacing na ściankach szkła,duży plus za nią. Barwa jaśniejsza słomkowa, klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu niewyraźne nuty słodowe, akcent drożdżowy oraz drzewny, lekka metaliczność, czuć, że piwo jest świeże. W smaku słodowe, z wyraźnym drożdżowym klimatem, metaliczność w zapachu potwierdza się i drażni podniebienie, goryczka iluzoryczna, słabsza kontra kwaskowa, drzewność i lekka nuta ziołowa, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel z serii Opat, etykieta ładnie stylowo wykonana graficznie, ale dość ubogo opisana. Warka 27.11.2020. Lekka czeska desitka, świeża, ale mało orzeźwiająca. Czuć naturalne składniki, aczkolwiek mi przeszkadza ten metaliczny posmak, duży plus natomiast za pianę. Całokształt oceniłbym na 6 z ogromnym minusem.
2020-05-24 20:32:14
Abbaye de Vauclair Imperialeawatar
Gość
Abbaye de Vauclair Imperiale
Piwo z francusko-belgijskiego pogranicza i to czuć. Nie jest to lager jak jest podane na tej stronie ale biere de garde. Belgijskie estry, słodowe ale jest i goryczka. Żona wyczuła alkohol ja nie. Bardzo lubię tego typu piwa. Dla mnie rewelacja i do tego niesamowita butelka.
2020-05-24 20:12:24
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Jak uwarzyć piwo w domu?

Poniżej przedstawiamy prosty sposób na wykonanie piwa w domu za  pomocą tzw Brewkitu czyli gotowego nachmielonego ekstraktu słodowego. 
Brewkit to puszka zawierająca 1,5-1,8 kg syropu oraz saszetkę drożdży potrzebnych do fermentacji. Pomimo, iż mamy do czynienia z "gotowcem", daje on pewne możliwości eksperymentowania. Możemy spróbować poprawić smak warzonego piwa przez dodanie słodów karmelowych, imbiru, miodu, kawy, ekstraktów owocowych, czy dodatkowe chmielenie.
Obecnie na naszym rynku dostępnych jest ponad 20 rodzajów brewkitów, pozwalających warzyć piwa belgijskie (BrewFerm), angielskie (Muntons, JohnBull), australijskie (Coopers) i polskie Browamator z wytwórni w Wolsztynie.

A zatem będziemy potrzebowali:
porcję nachmielonego ekstraktu słodowego,
saszetkę drożdży piwowarskich,
- ekstrakt słodowy w proszku,
- garnek,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z kurkiem spustowym,
- termometr ciekłokrystaliczny na fermentor 4-28°C,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z rurką fermentacyjną
- rurka do rozlewu z elastycznym wężem,
- kapslownica,
- areometr  ze skalą Ballinga 0-22°,
- łyżka piwowarska,
- wąż piwowarski do dekantacji

Zaczynamy.

1. Przygotowanie syropu

Zagotowujemy około 4 litrów wody i wyłączamy gaz. Zawartość puszki mieszamy z wodą.
Puszkę najlepiej wcześniej wstawić do ciepłej wody aby syrop był płynny, łatwiej będzie go wydobyć. Resztki syropu pozostałe w puszce wypłukujemy za pomocą ciepłej wody.
Całość należy dokładnie wymieszać aby ciężki syrop nie opadł na dno garnka.


2. Dodawanie ekstraktu słodowego

Jeśli używamy brewkitu w wersji de-lux - czyli porcji 3-4 kg nachmielonego ekstraktu słodowego - ten punkt należy pominąć.

Aby nasze piwo było treściwe i osiągnęło pożądaną gęstość należy do niego dodać czysty (niechmielony) ekstrakt słodowy - im piwo będzie gęstsze tym po odfermentowaniu - mocniejsze i bardziej słodowe. Dlatego też powinniśmy wybrać pomiędzy dodaniem 1,25 lub 1,8 kg ekstraktu.
Należy przy tym pamiętać, że brewkit zawiera określoną porcję chmielu więc dodanie nadmiernych ilości ekstraktu może spowodować, że chmiel w gotowym produkcie będzie słabo wyczuwalny. O ile smak i zapach chmielu można później wzbogacić przez zastosowanie tzw. chmielenia na zimno, to nie da się zwiększyć goryczki piwa - do tego wymagana jest wysoka temperatura.

Jeśli chcemy uzyskać piwo o bardziej wyraźnej goryczce możemy uwarzyć je wyłącznie przy użyciu puszki bez dodawania ekstraktu słodowego oraz 10 zamiast 20 l wody.

Na tym etapie możemy też zdecydować o dodaniu przypraw - imbiru, miodu, kawy, kakao, whisky, soku cytrynowego, malinowego czy wiśni.

3. Brzeczka

Przelewamy zawartość garnka do fermentatora zawierającego ok 13 l zimnej wody. 
Najlepiej jest użyć wody średnio-twardej dostępnej w sklepach w 5 litrowych opakowaniach. Należy pamiętać aby cała objętość brzeczki nie przekroczyła 20 l.

Fermentator powinien być czysty, wcześniej zdezynfekowany i wysuszony. 
Brzeczka powinna mieć temp. ok 20 oC aby była gotowa do zaszczepienia drożdżami.

Teraz należy pobrać próbkę brzeczki i dokonać pomiaru jej gęstości.
Jeśli wynik jest poniżej 10,5 Blg otrzymamy piwo lekkie, 
10,6-13,0 Blg - piwo pełne, 
powyżej 13 Blg - piwo mocne.
Jeśli zmierzymy gęstość brzeczki po odfermentowaniu to przybliżoną zawartość alkoholu w naszym piwie będziemy mogli obliczyć ze wzoru (Blg początkowe - Blg końcowe):1,938

4. Dodanie drożdży

Teraz brzeczkę czeka proces fermentacji. Wyróżniamy 2 etapy fermentacji - burzliwą, w której powstaje piwo (jest to etap obowiązkowy) i cichą podczas której zachodzi proces dokładniejszego odfermentowania i sklarowania.  (obowiązkowa tylko dla piw mocnych i specjalnych).

Rodzaj zastosowanej fermentacji zależy od rodzaju wybranych drożdży. W warunkach domowych łatwiejsze jest zastosowanie fermentacji górnej ponieważ przebiega ona w temp 16-24 oC. W procesie fermentacji dolnej wymagana jest stała temp. 8-15 oC, a więc posiadanie zimnej piwniczki.
Drożdże górnej fermentacji pozwalają na uzyskanie bogatszego bukietu piwa, dolnej zaś łagodniejszego, czystszego smaku.

Suche drożdże wsypujemy do wcześniej wyjałowionego kubka zawierającego około 150 ml przegotowanej wody w temp. 25-30 oC. Nie mieszamy! Po około 20 min delikatnie mieszamy i dodajemy do brzeczki.
Fermentator przykrywamy luźno pokrywą. 

5. Fermentacja burzliwa

Fermentacja burzliwa trwa zazwyczaj około 7 dni podczas których gęstość brzeczki stopniowo się obniża. Im brzeczka będzie bardziej odfermentowana tym w gotowym piwie będzie więcej alkoholu , a mniej składników stanowiących o smaku np. akcentów słodowych.

Podczas pierwszych dni fermentacji na powierzchni pojawi się kilku lub kilkunasto centymetrowa warstwa piany. W ostatnich dniach procesu piana opadnie. 
Czas wtedy na podjęcie decyzji : rozlewamy piwo do butelek czy przeprowadzamy fermentację cichą. 

Jeśli warzymy bardzo mocne piwo  lub wcześniej zdecydowaliśmy się na dodanie np. soków owocowych nie możemy pominąć procesu fermentacji cichej, jednak dla innych gatunków piw jest ona także zalecana.

6. Fermentacja cicha

Tą operację możemy pominąć, jednak jest ona zalecana i przynosi niemałe korzyści. Piwo spokojnie dofermentowuje, ciemnieje i klaruje się.

Polega ona na przelaniu piwa po fermentacji głównej do kolejnego fermentatora z rurką fermentacyjną. Zalecane jest aby pojemność tego naczynia nie odbiegała zbytnio od objętości warki (w naszym przypadku ok 25l)

Podczas przelewania należy zadbać o to by do fermentatora dostało się możliwie mało osadu pozostałego po fermentacji burzliwej.
Temperatura fermentacji cichej powinna być zbliżona do temperatury z pierwszego etapu fermentacji. 

Fermentacja cicha pozwala także na dodatkowe nachmielenie piwa tzw. "chmielenie na zimno" - czyli nadanie piwu intensywniejszego smaku i zapachu chmielu. Najprostszym sposobem na wykonanie tej czynności jest dodanie tabletki HopAromaTab. Wystarczy wrzucić ją do piwa - ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu.
Chmielenie na zimno powinno trwać minimum 7 dni w temp. pokojowej, a nawet dłużej w niższych temperaturach.

Cicha fermentacja trwa zazwyczaj około 14 dni, kończy się kiedy w rurce fermentacyjnej przestajemy obserwować pęcherzyki dwutlenku węgla.

7. Rozlew

Po zakończeniu fermentacji czas na rozlanie piwa do butelek. Wcześniej jednak należy za pomocą aerometru sprawdzić czy piwo odfermentowało przynajmniej do poziomu 1/3 początkowego Blg. Jest to bardzo ważne gdyż zamknięcie w szczelnej butelce niedokładnie odfermentowanego piwa grozi rozerwaniem butelki.

Podczas butelkowania do każdej z butelek dodamy niewielką porcje cukru lub jego zamiennika co spowoduje tzw. fermentację wtórną. W jej wyniku piwo ulegnie naturalnemu nagazowaniu, ale także utrwaleniu. Tlen zgromadzony w szyjce butelki zostanie w całości zużyty przez drożdże i nie będzie już groźny. Dzięki temu piwo mimo braku pasteryzacji zachowa swoją świeżość nawet do 2 lat. 

Przed rozlewem butelki powinny być umyte i zdezynfekowane. Można to zrobić przez wyprażenie ich w piekarniku (30 min w temp. 180 oC) lub rozpylenie w każdej z nich roztworu pirosiarczynu potasu. (Zaleca się używanie butelek brązowych, jak najmniej przezroczystych)
Przed rozlewem dezynfekujemy również kapsle, przez zanurzenie ich we wrzątku na kilka minut.

150g cukru, glukozy lub suchego ekstraktu słodowego rozpuszczamy w 200 ml ciepłej wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie schładzamy.
Teraz potrzebny nam będzie zdezynfekowany fermentator z kranikiem, do którego przy pomocy węża do dekantacji przelewamy piwo znad osadu z fermentatora głównego. Należy przy tym uważać aby nie naruszyć osadu drożdży na dnie fermentatora (najlepiej na 2-3 dni przed rozlewem ustawić fermentator główny nieruchomo na odpowiedniej wysokości).
Po dekantacji dodajemy  przygotowany wcześniej roztwór cukru i mieszamy całość zdezynfekowanym mieszadłem. Tak przygotowanie piwo rozlewamy do butelek.

8. Dojrzewanie i leżakowanie

Butelki odstawiamy na kilka dni w temp. pokojowej, a następnie przenosimy do zacienionego pomieszczenia z temp. 15-18oC (nie dotyczy to piw fermentacji dolnej, które powinny stale przebywać w temp. < 15oC)
Piwo powinno leżakować min 2-3 tygodnie. W przypadku piw mocnych i piw dolnej fermentacji czas ten powinien być znacznie dłuższy. 
Piwo nabiera walorów smakowych przez cały czas leżakowania. Dojrzały i szlachetny smak osiąga zwykle dopiero po upływie 3-4 miesięcy. 

wykonanie choruzy.pl © 2010