Czy wiesz, że...

Najdluzsza lada barowa ma dlugosc 123,7 metra. Znajduje sie w Beer Barrel Saloon w Put-im-Bay w South Bass w Ohio. Bar otwarty w 1989 roku wyposazony jest w 56 kranow z piwem.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Ark00
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Sarabanda Bitter Symphonyawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Sarabanda Bitter Symphony

Pomarańczowe. Mocno zamglone. Piana spora, trwała. Aromat cytrusowo żywiczny.
W smaku klasycznie. Goryczka jest całkiem spora, ale wchodzi i zanika jakoś tak łagodnie. No nie jest to złe piwo, jednak oczekiwania miałem ciut większe.
2024-06-21 05:39:17
Urpiner Exclusive 16%awatar
Gość
Urpiner Exclusive 16%

Doskonałs strategia milordze, słusznie prawisz o atutach tegoż trunku i równie błyskotliwie wykorzystałeś jego zalety.
2024-06-21 00:57:15
Zlatý Bažant Ležiák 12%awatar
Gość
Zlatý Bažant Ležiák 12%

o matko boska jakie to piwo jest dobre! jestem w szoku naprawdę, dużo lepsze od budwy którą piłem przed nim - to jest nachmielone fest, aż czuć goryczkę baaardzo polecam
2024-06-20 23:34:18
Lech Easyawatar
anishol
starstarstarstarstar
Lech Easy

Pachnie jabłkiem, i to mocno, w ślepym teście bym powiedział, że to jabłkowy somer.
Wygląda jak typowy jasny lager, piana nawet wysoka i trwała.
W smaku utrzymuje się ten jabłkowy charakter, jest bardzo wodniste, gładkie. Wydaje się dziwnie słodkawe, soczkowe.
Kopyr miał rację, faktycznie, bardziej to woda o smaku jabłkowym niż piwo, nawet smakowe. Jest dziwnie drogawe w dodatku.
2024-06-20 23:13:50
Apostel Weissbier Dunkelawatar
SoupDog
starstarstarstarstar
Apostel Weissbier Dunkel

Niezły ciemny weizen. Goryczkowy, karmelowy, a zarazem wytrawny. Lepszy od Franiciszkanera, gorszy od Paulanera.
2024-06-20 23:01:17
Budweiser Budvar Originalawatar
Gość
Budweiser Budvar Original

bardzo dobre piwo, może się przebadaj gościu lepiej
2024-06-20 23:00:29
Budweiser Budvar Originalawatar
Gość
Budweiser Budvar Original

piwo do 15.04.2025 komentarze na dole to trolle? piwo bardzo dobre, wcale nie jest kwaśne, idealny balans między słodem a goryczką polecam!
2024-06-20 22:55:54
El Águila Sin Filtrarawatar
Lukaszndm
starstarstarstarstar
El Águila Sin Filtrar

Hiszpański Lidl zakupione i w Barcelonie skonsumowane
2024-06-20 21:56:32
Nepo Meet Our Friends: Episode 15 Forest Grodziskieawatar
weizenfan
starstarstarstarstar
Nepo Meet Our Friends: Episode 15 Forest Grodziskie

Puszka: żółto-zielona kolorystyka, na froncie kufel z dymiącym piwem grodziskim, adekwatnie. Krótki opis kolaboracji, ale opisu piwa brak. Ekstrakt i goryczka klarownie podane. Skład szczegółowy.
Aromat: w puszce świeże drewno bukowe, dymność, lekka iglastość, przyjemnie. W szkle dalej ładna dymność, oprócz tego lekka chmielowość.
Kolor: złoty, piwo jest klarowne.
Piana: wysoka, drobnopęcherzykowa, opada raczej szybko. Lacing na całe szkło.
Smak: bardziej leśny niż grodziski w pierwszym odczuciu, przyjemne pierwsze łyki. Piwo zgodne z ekstraktem, jest bardzo lekkie, ale słodowość da się wyczuć. Na języku ładnie się odzywa ta świerkowość z aromatu, jest świeżo, lekko żywicznie, ale też lekko trawiasto, dobra kombinacja. Przy przytrzymaniu na języku wychodzi jednak głębsza dymność, o charakterze raczej ogniskowym, bez żadnych spożywczych odcieni. Ładnie zaznaczona chmielowość, nie tylko w tej żywiczności, ale też w goryczce, która jest dobrze zaznaczona. Finisz średniodługi, dymny, lekko żywiczny, lekko zalegający, bardzo przyjemny. Wysycenie średniowysokie. Pijalność bardzo wysoka.
Ogólna ocena: smakował mi ten eksperyment, chociaż miałem duże wątpliwości czy da się to połączyć.
Kupione: 18.06.2024, Piwomaniak Warszawa, cena: 11.00zł, data ważności: 27.05.2025
2024-06-20 21:54:08
Argus Negraawatar
Lukaszndm
starstarstarstarstar
Argus Negra

Ciemne, piana beżowa w aromacie kawa, w smaku zbożowe, kawa słód. Zakupione w Hiszpańskim Lidlu.
2024-06-20 21:29:08
Nepomucen Charlotteawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Nepomucen Charlotte

Jasnopomarańczowe, średnio zamglone. Piana dość okazała, drobnoziarnista. W zapachu skojarzenia z ciastem jabłkowym na pierwszym planie, ale jednocześnie czuć pewną piwną pełnię. W smaku dominacja jabłka z cynamonem. Jest to pijalne, ale jednowymiarowe.
2024-06-20 21:19:41
Nepomucen Crazy Lines #22 Follow The Linesawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Nepomucen Crazy Lines #22 Follow The Lines

Pomarańczowe, mętne jak Kubuś. Piana ładna, wysoka i zbita. Aromat mocno owocowy, słodki, soczysty. Marakują, banan. Słodkie i pełne jak trza. Bardzo gęste, w strukturze bardziej smoothie niż klasyczne piwo. Alkohol niestety trochę wychodzi. Śladowy hopburn się pojawia. W smaku także dominacja owoców bez goryczy. Piwo niezłe, ale nie uniknięto błędów, które przy tym specyficznym stylu często występują.
2024-06-20 21:14:00
Zakopiańczyk Jasne IPAawatar
Gość
Zakopiańczyk Jasne IPA

Na widoku drobne kłaczki, aromat nieciekawy, bez skojarzenia z nowofalowymi chmielami, w Smaku tragedia, spalone kable, jakieś tworzywo, długa, obezwładniająca, zalegająca, obca gorycz. Wypiłem połowę dla utrwalenia deskrypcji takiej wady. Obstawiam przypalenie brzeczki. Resztę wylałem. Syf.
2024-06-20 21:01:28
Budweiser Budvar Originalawatar
Gość
Budweiser Budvar Original

Nic się nie stało. Dzisiaj, kupiłem 8 w cenie 4. Cena adekwatna do jakości. Porównajcie sobie sami. Ja porównałem egzemplarze z datą ważności: 29.04.2025 (kupione w E. Leclerc w normalnej cenie) i 27.05.2025 (LIDL 8 w cenie 4). Wpisu możecie nie komentować, trafiłem tu przypadkiem, bo byłem ciekaw, czy ktoś zauważył, też, różnicę.
2024-06-20 20:55:06
Gehenna Peated Extra Stoutawatar
edd665
starstarstarstarstar
Gehenna Peated Extra Stout

Pite z kranu nie miało torfu ani w aromacie, ani w smaku, chociaż był to nadal dobry stout. Z butli torf wyraźny, piwo pełne, wręcz słodkie, czekoladowe, kawowe, gęste, z długim palonym posmakiem. Wysycenie wysokie, chyba nawet za bardzo, nalałem trochę i miałem szklankę piany.
2024-06-20 20:46:40
Stephans Bräu Premium Lagerawatar
jakur
starstar
Stephans Bräu Premium Lager

Jak za tą cenę bardzo dobre a poważnie to lepsze niż większość innych piw z dużych browarów
Nie zawiodłem się
2024-06-20 20:32:47
Altöttinger Pilger-Bierawatar
Gość
Altöttinger Pilger-Bier

Dobre piwko w tej cenie
2024-06-20 20:13:11
Gammeldags Svagdrickaawatar
Chrisrks
starstarstarstarstar
Gammeldags Svagdricka

Piwo barwy ciemnej, brązowej z rubinowymi przebłyskami. Piana beżowa, drobno pęcherzykowa. Puszysta. Opada dość szybko do 1 cm. W aromacie mocno słodowe i słodkie. Przypieczona skórka chleba, mocne ciemne słody. W tle orzeszki coli, karmel. Przyjemne i lekkie. W smaku podobnie, dochodzi nuta drożdżowa. Dość przyjemnie pijalne z łagodna i słabą goryczką. Nasycenie małe. W tle lekko kwaskowe w typie koźlaka. Dark lager z elementami bocka. Piwo jest delikatne ale nie wodniste. Alkohol tylko 2%. Pierwsze moje piwo ze Szwecji. Zadowalające.
2024-06-20 19:49:24
Bytów Pilsawatar
Maciekityle
starstarstarstar
Bytów Pils

Bardzo średnie. Posmak... papierochów no... taki popiół xD no ale za to drogie bo 6,50. Sztefanek pils z kaufa ma więcej jaja no te Bytów
2024-06-20 19:05:56
Tomislav Crno Pivoawatar
SuchaBula
starstar
Tomislav Crno Pivo

Smakuje jak lekki porter, kategoria mówi że to porter, ale na butelce jest napisane że to czarny lager? Dziwne.

W każdym razie, piwo jest OK. Nie mogę się do niego przyczepić.
2024-06-20 18:05:00
© ocen-piwo.pl 2017

Jak uwarzyć piwo w domu?

Poniżej przedstawiamy prosty sposób na wykonanie piwa w domu za  pomocą tzw Brewkitu czyli gotowego nachmielonego ekstraktu słodowego. 
Brewkit to puszka zawierająca 1,5-1,8 kg syropu oraz saszetkę drożdży potrzebnych do fermentacji. Pomimo, iż mamy do czynienia z "gotowcem", daje on pewne możliwości eksperymentowania. Możemy spróbować poprawić smak warzonego piwa przez dodanie słodów karmelowych, imbiru, miodu, kawy, ekstraktów owocowych, czy dodatkowe chmielenie.
Obecnie na naszym rynku dostępnych jest ponad 20 rodzajów brewkitów, pozwalających warzyć piwa belgijskie (BrewFerm), angielskie (Muntons, JohnBull), australijskie (Coopers) i polskie Browamator z wytwórni w Wolsztynie.

A zatem będziemy potrzebowali:
porcję nachmielonego ekstraktu słodowego,
saszetkę drożdży piwowarskich,
- ekstrakt słodowy w proszku,
- garnek,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z kurkiem spustowym,
- termometr ciekłokrystaliczny na fermentor 4-28°C,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z rurką fermentacyjną
- rurka do rozlewu z elastycznym wężem,
- kapslownica,
- areometr  ze skalą Ballinga 0-22°,
- łyżka piwowarska,
- wąż piwowarski do dekantacji

Zaczynamy.

1. Przygotowanie syropu

Zagotowujemy około 4 litrów wody i wyłączamy gaz. Zawartość puszki mieszamy z wodą.
Puszkę najlepiej wcześniej wstawić do ciepłej wody aby syrop był płynny, łatwiej będzie go wydobyć. Resztki syropu pozostałe w puszce wypłukujemy za pomocą ciepłej wody.
Całość należy dokładnie wymieszać aby ciężki syrop nie opadł na dno garnka.


2. Dodawanie ekstraktu słodowego

Jeśli używamy brewkitu w wersji de-lux - czyli porcji 3-4 kg nachmielonego ekstraktu słodowego - ten punkt należy pominąć.

Aby nasze piwo było treściwe i osiągnęło pożądaną gęstość należy do niego dodać czysty (niechmielony) ekstrakt słodowy - im piwo będzie gęstsze tym po odfermentowaniu - mocniejsze i bardziej słodowe. Dlatego też powinniśmy wybrać pomiędzy dodaniem 1,25 lub 1,8 kg ekstraktu.
Należy przy tym pamiętać, że brewkit zawiera określoną porcję chmielu więc dodanie nadmiernych ilości ekstraktu może spowodować, że chmiel w gotowym produkcie będzie słabo wyczuwalny. O ile smak i zapach chmielu można później wzbogacić przez zastosowanie tzw. chmielenia na zimno, to nie da się zwiększyć goryczki piwa - do tego wymagana jest wysoka temperatura.

Jeśli chcemy uzyskać piwo o bardziej wyraźnej goryczce możemy uwarzyć je wyłącznie przy użyciu puszki bez dodawania ekstraktu słodowego oraz 10 zamiast 20 l wody.

Na tym etapie możemy też zdecydować o dodaniu przypraw - imbiru, miodu, kawy, kakao, whisky, soku cytrynowego, malinowego czy wiśni.

3. Brzeczka

Przelewamy zawartość garnka do fermentatora zawierającego ok 13 l zimnej wody. 
Najlepiej jest użyć wody średnio-twardej dostępnej w sklepach w 5 litrowych opakowaniach. Należy pamiętać aby cała objętość brzeczki nie przekroczyła 20 l.

Fermentator powinien być czysty, wcześniej zdezynfekowany i wysuszony. 
Brzeczka powinna mieć temp. ok 20 oC aby była gotowa do zaszczepienia drożdżami.

Teraz należy pobrać próbkę brzeczki i dokonać pomiaru jej gęstości.
Jeśli wynik jest poniżej 10,5 Blg otrzymamy piwo lekkie, 
10,6-13,0 Blg - piwo pełne, 
powyżej 13 Blg - piwo mocne.
Jeśli zmierzymy gęstość brzeczki po odfermentowaniu to przybliżoną zawartość alkoholu w naszym piwie będziemy mogli obliczyć ze wzoru (Blg początkowe - Blg końcowe):1,938

4. Dodanie drożdży

Teraz brzeczkę czeka proces fermentacji. Wyróżniamy 2 etapy fermentacji - burzliwą, w której powstaje piwo (jest to etap obowiązkowy) i cichą podczas której zachodzi proces dokładniejszego odfermentowania i sklarowania.  (obowiązkowa tylko dla piw mocnych i specjalnych).

Rodzaj zastosowanej fermentacji zależy od rodzaju wybranych drożdży. W warunkach domowych łatwiejsze jest zastosowanie fermentacji górnej ponieważ przebiega ona w temp 16-24 oC. W procesie fermentacji dolnej wymagana jest stała temp. 8-15 oC, a więc posiadanie zimnej piwniczki.
Drożdże górnej fermentacji pozwalają na uzyskanie bogatszego bukietu piwa, dolnej zaś łagodniejszego, czystszego smaku.

Suche drożdże wsypujemy do wcześniej wyjałowionego kubka zawierającego około 150 ml przegotowanej wody w temp. 25-30 oC. Nie mieszamy! Po około 20 min delikatnie mieszamy i dodajemy do brzeczki.
Fermentator przykrywamy luźno pokrywą. 

5. Fermentacja burzliwa

Fermentacja burzliwa trwa zazwyczaj około 7 dni podczas których gęstość brzeczki stopniowo się obniża. Im brzeczka będzie bardziej odfermentowana tym w gotowym piwie będzie więcej alkoholu , a mniej składników stanowiących o smaku np. akcentów słodowych.

Podczas pierwszych dni fermentacji na powierzchni pojawi się kilku lub kilkunasto centymetrowa warstwa piany. W ostatnich dniach procesu piana opadnie. 
Czas wtedy na podjęcie decyzji : rozlewamy piwo do butelek czy przeprowadzamy fermentację cichą. 

Jeśli warzymy bardzo mocne piwo  lub wcześniej zdecydowaliśmy się na dodanie np. soków owocowych nie możemy pominąć procesu fermentacji cichej, jednak dla innych gatunków piw jest ona także zalecana.

6. Fermentacja cicha

Tą operację możemy pominąć, jednak jest ona zalecana i przynosi niemałe korzyści. Piwo spokojnie dofermentowuje, ciemnieje i klaruje się.

Polega ona na przelaniu piwa po fermentacji głównej do kolejnego fermentatora z rurką fermentacyjną. Zalecane jest aby pojemność tego naczynia nie odbiegała zbytnio od objętości warki (w naszym przypadku ok 25l)

Podczas przelewania należy zadbać o to by do fermentatora dostało się możliwie mało osadu pozostałego po fermentacji burzliwej.
Temperatura fermentacji cichej powinna być zbliżona do temperatury z pierwszego etapu fermentacji. 

Fermentacja cicha pozwala także na dodatkowe nachmielenie piwa tzw. "chmielenie na zimno" - czyli nadanie piwu intensywniejszego smaku i zapachu chmielu. Najprostszym sposobem na wykonanie tej czynności jest dodanie tabletki HopAromaTab. Wystarczy wrzucić ją do piwa - ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu.
Chmielenie na zimno powinno trwać minimum 7 dni w temp. pokojowej, a nawet dłużej w niższych temperaturach.

Cicha fermentacja trwa zazwyczaj około 14 dni, kończy się kiedy w rurce fermentacyjnej przestajemy obserwować pęcherzyki dwutlenku węgla.

7. Rozlew

Po zakończeniu fermentacji czas na rozlanie piwa do butelek. Wcześniej jednak należy za pomocą aerometru sprawdzić czy piwo odfermentowało przynajmniej do poziomu 1/3 początkowego Blg. Jest to bardzo ważne gdyż zamknięcie w szczelnej butelce niedokładnie odfermentowanego piwa grozi rozerwaniem butelki.

Podczas butelkowania do każdej z butelek dodamy niewielką porcje cukru lub jego zamiennika co spowoduje tzw. fermentację wtórną. W jej wyniku piwo ulegnie naturalnemu nagazowaniu, ale także utrwaleniu. Tlen zgromadzony w szyjce butelki zostanie w całości zużyty przez drożdże i nie będzie już groźny. Dzięki temu piwo mimo braku pasteryzacji zachowa swoją świeżość nawet do 2 lat. 

Przed rozlewem butelki powinny być umyte i zdezynfekowane. Można to zrobić przez wyprażenie ich w piekarniku (30 min w temp. 180 oC) lub rozpylenie w każdej z nich roztworu pirosiarczynu potasu. (Zaleca się używanie butelek brązowych, jak najmniej przezroczystych)
Przed rozlewem dezynfekujemy również kapsle, przez zanurzenie ich we wrzątku na kilka minut.

150g cukru, glukozy lub suchego ekstraktu słodowego rozpuszczamy w 200 ml ciepłej wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie schładzamy.
Teraz potrzebny nam będzie zdezynfekowany fermentator z kranikiem, do którego przy pomocy węża do dekantacji przelewamy piwo znad osadu z fermentatora głównego. Należy przy tym uważać aby nie naruszyć osadu drożdży na dnie fermentatora (najlepiej na 2-3 dni przed rozlewem ustawić fermentator główny nieruchomo na odpowiedniej wysokości).
Po dekantacji dodajemy  przygotowany wcześniej roztwór cukru i mieszamy całość zdezynfekowanym mieszadłem. Tak przygotowanie piwo rozlewamy do butelek.

8. Dojrzewanie i leżakowanie

Butelki odstawiamy na kilka dni w temp. pokojowej, a następnie przenosimy do zacienionego pomieszczenia z temp. 15-18oC (nie dotyczy to piw fermentacji dolnej, które powinny stale przebywać w temp. < 15oC)
Piwo powinno leżakować min 2-3 tygodnie. W przypadku piw mocnych i piw dolnej fermentacji czas ten powinien być znacznie dłuższy. 
Piwo nabiera walorów smakowych przez cały czas leżakowania. Dojrzały i szlachetny smak osiąga zwykle dopiero po upływie 3-4 miesięcy. 

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.