Czy wiesz, że...

Lodówkę wymyślił bawarski inżynier Karl von Linde, który już w 1871 roku zastosował system chłodzenia w browarze Spaten w Monachium, aby umożliwić produkcję piwa latem. Środkiem schładzającym był eter metylowy lub amoniak

Najnowsze komentarze

Żywiec Jasne Pełneawatar
Gość
Żywiec Jasne Pełne
Byłem na Sylwestrze u kumpla i w pewnym momencie wyjął on kilka Żywców z lodówki. Wypiłem może połowę i odstawiłem puszkę na bok.. Gdybym był u siebie, to natychmiast resztę wylałbym do kibla. Myślałem, że nie ma gorszego syfu od Tatry czy Harnasia, a jednak takowy się znalazł.
2020-01-28 17:33:56
Żubrawatar
Gość
Żubr
Trzeba być geniuszem, aby spieprzyć tak dobre piwo. Kiedyś piłem litrami, w sobotę zaś wypiłem jedno i już mnie obrzydziło. Już wiem, że teraz trzeba omijać tę markę z daleka..
2020-01-28 17:30:31
Żubrawatar
Gość
Żubr
Od zawsze na osiedlu ! pozdro !
najlepsze i ten posmak skoszonej trawy!
2020-01-28 17:21:03
Perła Jasne Rześkieawatar
Gość
Perła Jasne Rześkie
Przez moment była do dostępnie w Lidlu
2020-01-28 16:21:18
Maredsous 8 Bruneawatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
Maredsous 8 Brune
#Dziś kolejna degustacja#
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Drobno-pęcherzykowa, wysoka, czapa piany w kolorze beżowym. Utrzymująca się przez cały bieg degustacji. Lacing w postaci małych,drobnych, delikatnych kleksów. Barwa brunatna - zmętniona (pod światło widoczne miedziane refleksy). W aromacie lekkie przyprawy, lekkie suszone owoce i nuty kawowe oraz powiewy gorzkiej czekolady. W smaku kawa, gorzka czekolada. Przyprawy oraz drożdże. W tle wyczuwalny akcent suszonych owoców. Goryczka smaczna niezalegająca pod styl. Miło i przyjemnie rozgrzewa podczas finiszu degustacji. Podsumowując: Klasyka gatunku "Belgian Dubbel". Poprawna warka z dobrą i smaczną goryczką. Całość przyjemnie, delikatnie rozgrzewa. Dobra rzecz!
7+
Wysycenie: wysokie
Warka do: 01.2020
2020-01-28 16:00:21
Okocim Jasne Okocimskieawatar
Gość
Okocim Jasne Okocimskie
K***a ale z*******e piwko, codziennie po robocie z Haliną pijemy po dwa

Pzdr,
Seba
2020-01-28 15:50:08
Lech Free 0,0% awatar
endriu_t
star
Lech Free 0,0%
Jak to pić? Może ktoś wie? Jednym słowem pomyje!!
2020-01-28 12:44:53
Tyskieawatar
Gość
Tyskie
Żywiec Full Light, Leżajski Full (śpiewali o nim w Jarocinie!!!) i Hevelius - to moim zdaniem ,,Złota Trójca" lat 80
2020-01-28 11:28:20
Łomża Miodoweawatar
Filipczy
starstarstarstarstar
Łomża Miodowe
Trochę za słodkie ale na plus jest skład - same naturalne składniki i prawdziwy miód.
2020-01-28 08:07:05
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
Daje rade, choc czuc ze to koncernowka. Slabo ze smakiem. Gdzies jest podobno goryczka, eee? O co chodzi?! O reklamę w TV!? Dobre czeskie piwo to nie to.
2020-01-28 07:21:07
Pinta Mini Maxi IPAawatar
jover
starstarstarstarstar
Pinta Mini Maxi IPA
zapach cytrusy, przebija zapach słodkiej brzeczki, wysycenie średnie, cytrusy, płytkie ale nie wydaje się aż tak wodniste jak na te blg, słodkie gorycz niska, cytrusowa, pieprzna, ziołowa, lekko zalegająca, ogólnie bardzo dobre, cena 5,99zł
2020-01-27 23:04:27
Trzech Kumpli Califiaawatar
Gość
Trzech Kumpli Califia
Miałem okazje niedawno degustowac to piwo i było to ciekawe doświadczenie. Bardzo dobry aromat połączony z równie dobrym smakiem powoduje ze Califia to wyborny West Coast. Wytrawny z wysoką goryczka która według mnie stawia go w czubie piw mocno goryczkowych. Chyba nawet na równi z Sharkiem z Widawy. Bardzo dobre piwo z charakterem.
2020-01-27 22:51:23
Waszczukowe Figlarna Bożenaawatar
PiwnyBrzuch
starstar
Waszczukowe Figlarna Bożena
Kolor jasny bursztyn, przy podświetleniu wpada w barwę lekko zielonkawą, piana z bardzo drobnymi pęcherzykami, szybko opada.
W aromacie głównie gruszka, na drugim miejscu chmiel. Smak to przede wszystkim chmiel, słód, powiedziałbym, że nawet grejpfrut, a gdzieś na końcu ukryta ta gruszka. Gorycz zdecydowanie na plus, solidna i trwała, natomiast kwasowość niska.
2020-01-27 22:42:03
Miłosław Witbierawatar
Gość
Miłosław Witbier
Nie dobre , zapach odstrasza dla mnie jak psia karma brrrr ledwo dopiłem ....
2020-01-27 22:28:34
Miłosław Pilznerawatar
Gość
Miłosław Pilzner
Bardzo dobre klasyczne goryczka mocna jak na pilznera ale jest ok !
2020-01-27 22:27:10
Stu Mostów Salamander New England Triple IPA Mosaic El Dorado Citraawatar
SlawekRz0ber9
star
Stu Mostów Salamander New England Triple IPA Mosaic El Dorado Citra
Witam . Ja jednakowoż uważam to piwo za krótko mówiąc c*****e . krótko zwięźle i na temat lakonicznie mówiąc slabe ...
2020-01-27 21:52:38
Steam Brew Imperial IPAawatar
Gość
Steam Brew Imperial IPA
Bardzo dobre piwo, jeśli ktoś to lubi. Przyjemny zapach, karmelowo węglowy smak. Specyficzne wyraziste, zdecydowane. Zgadzam się z tezą, że nie jest to piwo dla wszystkich, a nawet dla tzw. "Sporej grupy smakoszy". Jest to piwo tylko dla tych, którym smakuje. Ich nie rozczaruje.
Ahoy.
2020-01-27 21:44:08
Stu Mostów Salamander New England Triple IPA Mosaic El Dorado Citraawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Stu Mostów Salamander New England Triple IPA Mosaic El Dorado Citra
Czysty chmielowy aromat. Lekkie cytrusy i białe owoce. Taki aromat kojarzący mi się z Brut IPA. Piana średnio
obfita, drobnopęcherzykowa. Zółte, bardzo lekkie zmętnienie. Wygląd mało New Englandowy. Aromat winny,
lekka brzoskwinia, lekki melon. Lekko musujące. Piwo jest mega gładkie. Jest wręcz takie kremowe. Konkretne ciało. Bardzo solidna podbudowa słodowa. Piwo jest naprawdę świeże i dzięki temu nie ma żadnych nut, które kojarzą się z mocnymi IPA. W smaku piwo smakuje jak Double Brut IPA. Jest konkret wytrawne. Jest owocowość, ale taka krótka i nie najistotniejsza w tym piwie. Taka w typie białych owoców i cytrusów. Wyraźna goryczka, o profilu skórki od grejpfruta. Krótka, ale jednak zalegająca. Alkohol jest lekko wyczuwalny. Fajnie pijalne.
2020-01-27 21:43:40
Captain Jackawatar
SlawekRz0ber9
star
Captain Jack
Ahoj ! Piwo dla prawdziwych smakoszy tego trunku . Mniej pedalskie niż Somersby . Jego smak i zapach przypomina prrrrawdziwy rum . ;D
2020-01-27 21:38:39
Poličské Hradební Svetlé Výčepní 10°awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Poličské Hradební Svetlé Výčepní 10°
Piana biała drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza słomkowa, ładnie klarowne i przejrzyste, nieznacznie tylko zmętnione. W zapachu zioła, lekka mokra szmata, zbożowe i słodowe aromaty, wyraźny drożdżowy akcent, chlebowy klimat. W smaku słodkie, ziołowe z niestety subtelnym żelazistym finiszem, goryczka lekko zalegająca, słabsza kontra kwaskowa, pojawia się trochę karmelu, czuć zatecky i mokrą szmatę, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel unikalny, tylko dla tego piwa, etykieta naprawdę elegancko wykonana graficznie. Warka 25.01.2020. Lekko podrasowana czeska dziesiątka o wyższym niż zazwyczaj ekstrakcie. Czuć fajnie drożdże, chmiel, ale przeszkadza mi nadmiar cukru, piwo jest po prostu za słodkie. Czeski klimat zachowany, jednak cukier i lekka żelazistość nieco psują efekt końcowy. Ode mnie 6 z minusem.
2020-01-27 21:38:11
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Jak uwarzyć piwo w domu?

Poniżej przedstawiamy prosty sposób na wykonanie piwa w domu za  pomocą tzw Brewkitu czyli gotowego nachmielonego ekstraktu słodowego. 
Brewkit to puszka zawierająca 1,5-1,8 kg syropu oraz saszetkę drożdży potrzebnych do fermentacji. Pomimo, iż mamy do czynienia z "gotowcem", daje on pewne możliwości eksperymentowania. Możemy spróbować poprawić smak warzonego piwa przez dodanie słodów karmelowych, imbiru, miodu, kawy, ekstraktów owocowych, czy dodatkowe chmielenie.
Obecnie na naszym rynku dostępnych jest ponad 20 rodzajów brewkitów, pozwalających warzyć piwa belgijskie (BrewFerm), angielskie (Muntons, JohnBull), australijskie (Coopers) i polskie Browamator z wytwórni w Wolsztynie.

A zatem będziemy potrzebowali:
porcję nachmielonego ekstraktu słodowego,
saszetkę drożdży piwowarskich,
- ekstrakt słodowy w proszku,
- garnek,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z kurkiem spustowym,
- termometr ciekłokrystaliczny na fermentor 4-28°C,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z rurką fermentacyjną
- rurka do rozlewu z elastycznym wężem,
- kapslownica,
- areometr  ze skalą Ballinga 0-22°,
- łyżka piwowarska,
- wąż piwowarski do dekantacji

Zaczynamy.

1. Przygotowanie syropu

Zagotowujemy około 4 litrów wody i wyłączamy gaz. Zawartość puszki mieszamy z wodą.
Puszkę najlepiej wcześniej wstawić do ciepłej wody aby syrop był płynny, łatwiej będzie go wydobyć. Resztki syropu pozostałe w puszce wypłukujemy za pomocą ciepłej wody.
Całość należy dokładnie wymieszać aby ciężki syrop nie opadł na dno garnka.


2. Dodawanie ekstraktu słodowego

Jeśli używamy brewkitu w wersji de-lux - czyli porcji 3-4 kg nachmielonego ekstraktu słodowego - ten punkt należy pominąć.

Aby nasze piwo było treściwe i osiągnęło pożądaną gęstość należy do niego dodać czysty (niechmielony) ekstrakt słodowy - im piwo będzie gęstsze tym po odfermentowaniu - mocniejsze i bardziej słodowe. Dlatego też powinniśmy wybrać pomiędzy dodaniem 1,25 lub 1,8 kg ekstraktu.
Należy przy tym pamiętać, że brewkit zawiera określoną porcję chmielu więc dodanie nadmiernych ilości ekstraktu może spowodować, że chmiel w gotowym produkcie będzie słabo wyczuwalny. O ile smak i zapach chmielu można później wzbogacić przez zastosowanie tzw. chmielenia na zimno, to nie da się zwiększyć goryczki piwa - do tego wymagana jest wysoka temperatura.

Jeśli chcemy uzyskać piwo o bardziej wyraźnej goryczce możemy uwarzyć je wyłącznie przy użyciu puszki bez dodawania ekstraktu słodowego oraz 10 zamiast 20 l wody.

Na tym etapie możemy też zdecydować o dodaniu przypraw - imbiru, miodu, kawy, kakao, whisky, soku cytrynowego, malinowego czy wiśni.

3. Brzeczka

Przelewamy zawartość garnka do fermentatora zawierającego ok 13 l zimnej wody. 
Najlepiej jest użyć wody średnio-twardej dostępnej w sklepach w 5 litrowych opakowaniach. Należy pamiętać aby cała objętość brzeczki nie przekroczyła 20 l.

Fermentator powinien być czysty, wcześniej zdezynfekowany i wysuszony. 
Brzeczka powinna mieć temp. ok 20 oC aby była gotowa do zaszczepienia drożdżami.

Teraz należy pobrać próbkę brzeczki i dokonać pomiaru jej gęstości.
Jeśli wynik jest poniżej 10,5 Blg otrzymamy piwo lekkie, 
10,6-13,0 Blg - piwo pełne, 
powyżej 13 Blg - piwo mocne.
Jeśli zmierzymy gęstość brzeczki po odfermentowaniu to przybliżoną zawartość alkoholu w naszym piwie będziemy mogli obliczyć ze wzoru (Blg początkowe - Blg końcowe):1,938

4. Dodanie drożdży

Teraz brzeczkę czeka proces fermentacji. Wyróżniamy 2 etapy fermentacji - burzliwą, w której powstaje piwo (jest to etap obowiązkowy) i cichą podczas której zachodzi proces dokładniejszego odfermentowania i sklarowania.  (obowiązkowa tylko dla piw mocnych i specjalnych).

Rodzaj zastosowanej fermentacji zależy od rodzaju wybranych drożdży. W warunkach domowych łatwiejsze jest zastosowanie fermentacji górnej ponieważ przebiega ona w temp 16-24 oC. W procesie fermentacji dolnej wymagana jest stała temp. 8-15 oC, a więc posiadanie zimnej piwniczki.
Drożdże górnej fermentacji pozwalają na uzyskanie bogatszego bukietu piwa, dolnej zaś łagodniejszego, czystszego smaku.

Suche drożdże wsypujemy do wcześniej wyjałowionego kubka zawierającego około 150 ml przegotowanej wody w temp. 25-30 oC. Nie mieszamy! Po około 20 min delikatnie mieszamy i dodajemy do brzeczki.
Fermentator przykrywamy luźno pokrywą. 

5. Fermentacja burzliwa

Fermentacja burzliwa trwa zazwyczaj około 7 dni podczas których gęstość brzeczki stopniowo się obniża. Im brzeczka będzie bardziej odfermentowana tym w gotowym piwie będzie więcej alkoholu , a mniej składników stanowiących o smaku np. akcentów słodowych.

Podczas pierwszych dni fermentacji na powierzchni pojawi się kilku lub kilkunasto centymetrowa warstwa piany. W ostatnich dniach procesu piana opadnie. 
Czas wtedy na podjęcie decyzji : rozlewamy piwo do butelek czy przeprowadzamy fermentację cichą. 

Jeśli warzymy bardzo mocne piwo  lub wcześniej zdecydowaliśmy się na dodanie np. soków owocowych nie możemy pominąć procesu fermentacji cichej, jednak dla innych gatunków piw jest ona także zalecana.

6. Fermentacja cicha

Tą operację możemy pominąć, jednak jest ona zalecana i przynosi niemałe korzyści. Piwo spokojnie dofermentowuje, ciemnieje i klaruje się.

Polega ona na przelaniu piwa po fermentacji głównej do kolejnego fermentatora z rurką fermentacyjną. Zalecane jest aby pojemność tego naczynia nie odbiegała zbytnio od objętości warki (w naszym przypadku ok 25l)

Podczas przelewania należy zadbać o to by do fermentatora dostało się możliwie mało osadu pozostałego po fermentacji burzliwej.
Temperatura fermentacji cichej powinna być zbliżona do temperatury z pierwszego etapu fermentacji. 

Fermentacja cicha pozwala także na dodatkowe nachmielenie piwa tzw. "chmielenie na zimno" - czyli nadanie piwu intensywniejszego smaku i zapachu chmielu. Najprostszym sposobem na wykonanie tej czynności jest dodanie tabletki HopAromaTab. Wystarczy wrzucić ją do piwa - ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu.
Chmielenie na zimno powinno trwać minimum 7 dni w temp. pokojowej, a nawet dłużej w niższych temperaturach.

Cicha fermentacja trwa zazwyczaj około 14 dni, kończy się kiedy w rurce fermentacyjnej przestajemy obserwować pęcherzyki dwutlenku węgla.

7. Rozlew

Po zakończeniu fermentacji czas na rozlanie piwa do butelek. Wcześniej jednak należy za pomocą aerometru sprawdzić czy piwo odfermentowało przynajmniej do poziomu 1/3 początkowego Blg. Jest to bardzo ważne gdyż zamknięcie w szczelnej butelce niedokładnie odfermentowanego piwa grozi rozerwaniem butelki.

Podczas butelkowania do każdej z butelek dodamy niewielką porcje cukru lub jego zamiennika co spowoduje tzw. fermentację wtórną. W jej wyniku piwo ulegnie naturalnemu nagazowaniu, ale także utrwaleniu. Tlen zgromadzony w szyjce butelki zostanie w całości zużyty przez drożdże i nie będzie już groźny. Dzięki temu piwo mimo braku pasteryzacji zachowa swoją świeżość nawet do 2 lat. 

Przed rozlewem butelki powinny być umyte i zdezynfekowane. Można to zrobić przez wyprażenie ich w piekarniku (30 min w temp. 180 oC) lub rozpylenie w każdej z nich roztworu pirosiarczynu potasu. (Zaleca się używanie butelek brązowych, jak najmniej przezroczystych)
Przed rozlewem dezynfekujemy również kapsle, przez zanurzenie ich we wrzątku na kilka minut.

150g cukru, glukozy lub suchego ekstraktu słodowego rozpuszczamy w 200 ml ciepłej wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie schładzamy.
Teraz potrzebny nam będzie zdezynfekowany fermentator z kranikiem, do którego przy pomocy węża do dekantacji przelewamy piwo znad osadu z fermentatora głównego. Należy przy tym uważać aby nie naruszyć osadu drożdży na dnie fermentatora (najlepiej na 2-3 dni przed rozlewem ustawić fermentator główny nieruchomo na odpowiedniej wysokości).
Po dekantacji dodajemy  przygotowany wcześniej roztwór cukru i mieszamy całość zdezynfekowanym mieszadłem. Tak przygotowanie piwo rozlewamy do butelek.

8. Dojrzewanie i leżakowanie

Butelki odstawiamy na kilka dni w temp. pokojowej, a następnie przenosimy do zacienionego pomieszczenia z temp. 15-18oC (nie dotyczy to piw fermentacji dolnej, które powinny stale przebywać w temp. < 15oC)
Piwo powinno leżakować min 2-3 tygodnie. W przypadku piw mocnych i piw dolnej fermentacji czas ten powinien być znacznie dłuższy. 
Piwo nabiera walorów smakowych przez cały czas leżakowania. Dojrzały i szlachetny smak osiąga zwykle dopiero po upływie 3-4 miesięcy. 

wykonanie choruzy.pl © 2010