Czy wiesz, że...

Eksperci szacują, że w Belgii krajobraz piwny jest najbardziej różnorodny na świecie. Można tam wyróżnić ok. 800 styli piwnych. W żadnym innym kraju piwa nie podaje się także w tak wielu różnych rodzajach szkła. Właściwie dla każdego stylu piwnego przeznaczone jest inne, by wydobyć wyjątkowe smaki i aromaty.

Najnowsze komentarze

Tyskieawatar
Gość
Tyskie
Żółć bydlęca i etanol to jest polskie piwo nich się trują Polaczki znam te gadki nietykajcie tego
2019-10-19 09:22:50
Staropolski Zduńskie Extra Chmielawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Staropolski Zduńskie Extra Chmiel
Wygląd: barwa słomkowa, ok piana, jakiś lacing
Zapach: przyznam, że jak kupuję piwo w zielonej butelce to liczę na skuna (oczywiście nie koncerniaka, bo tam z braku chmielu do fotolizy dojść nie może), tu go nie czuć, średnio też czuć chmiel, no może trochę manadrynki z citry, wali przede wszystkim staropolską landryną i jabłkiem
Smak: to potwierdza, w piwie o nazwie Extra Chmiel chmielu jest niewiele, co dziwne, bo trafiałem na fajnie nachmielone piwa ze Staropolskiego, które faktem rzekomego extra chmielenia na etykiecie się nie chwaliły. Mamy pustaka o esencjonalności ciut większej od czeskiej desitki, muśniętego chmielem, w tym citrą, dającego landryną i miodem, na plus niewielka goryczka.
2019-10-19 00:06:21
Waszczukowe Janusz Moczywąsawatar
Grzegorz_J
starstarstarstarstar
Waszczukowe Janusz Moczywąs
Warka do 26.08.20.
Jest słodowa pełnia, są wyraźne nuty chmielu i przyzwoita goryczka. Bardzo dobre piwo.
2019-10-18 23:49:55
Kormoran Lekkiawatar
Grzegorz_J
starstarstarstarstar
Kormoran Lekki
Warka do 24.10.19
Pije się je doskonale. Solidna piana, przyjemny słodowo, chmielowy aromat. W smaku nie jest wodniste, z niewielką, jednak wyczuwalną goryczką. Świetne sesyjne piwo.
2019-10-18 23:28:54
Osowa Góra Rodeoawatar
joooony
starstar
Osowa Góra Rodeo
Płytkie płaskie, lecz nienajgorsze. Dość długa nuta gorzkiej kawy. i nic wiecej. Barwa i piana przyzwoite. mleczność na niskim poziomie. dla mnie 6 to i tak za dużo.
2019-10-18 23:26:20
Palatum Nataliaawatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
Palatum Natalia
Piana nie do końca białej barwy. Dziurawiąca się, średnio opadająca. Lacing w postaci kolistych kleksów. Barwa słomkowa - zmętniona. W aromacie bardzo przyjemnie i konkretnie bucha owocami cytrusowo-tropikalnymi! W smaku, również ogromna dawka owoców z ciekawą, przyjemną kontrą kwaskową oraz delikatnym dopełnieniem, narastającym wraz z biegiem degustacji w postaci goryczki.
Wysycenie: średnie
Warka do: 17.10.2019
2019-10-18 22:52:15
Namysłów Zamkoweawatar
Gość
Namysłów Zamkowe
Jedno z najlepszych tańszych piw.
2019-10-18 22:44:46
Žatecký Světlý Ležákawatar
aboubakar
starstarstarstar
Žatecký Světlý Ležák
Žatecký Světlý Ležák. Bardzo smaczne piwo. Niższa cena, w porównaniu do Tyskiego, Żywca, Lecha, za piwo o klasę lepsze, naprawdę robi tu robotę. Grafika na puszcze jest piękna, jestem pod wrażeniem. W smaku jest słodowo, w takim segmencie piw ma również kapitalną goryczkę, która nie zalega i nie męczy. Dałbym 7/10, jednak skazą na całokształcie jest aromat, w którym czuć lekkie warzywa. Nie jest to jednak jakąś mocno wredną wadą w porównaniu do jego walorów, w tym największego: stosunku ceny do jakości. Super, picie tego potężnego Czeskiego Pana jest samą przyjemnością. Chapeau bas, Carlsberg. Kupiliście mnie.
2019-10-18 22:38:17
Žatecký Světlý Ležákawatar
Tyx69
starstarstarstar
Žatecký Světlý Ležák
Aromat typowo koncernowy. Smak jest lepszy niż przeciętnego harnasia czy innych piw z tej półki, czuć fajny słód, lekką goryczkę i na pewno owe piwo nie jest rozwodnione. Moim zdaniem najlepszy koncernowy lager na rynku poniżej 4 zł. Nie mam się do czego poważnie doczepić, godne spróbowania.
2019-10-18 22:33:34
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Tyx69
starstarstarstar
Kustosz o Smaku Tequili
Nie czuć alkoholu mimo, że ma go w sobie całkiem sporo, bo aż 6%, czyli prawie tyle co typowy stron lager. Owocowy, z posmakiem słodu. Nie jest przytłaczający, sam kwas nie jest tak chemiczny. Pijalny, całkiem smaczny, idealny substytut reddsów i innych piw tego pokroju. Bardzo fajne pod każdym względem. Polecam gorąco.
2019-10-18 22:24:29
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
aboubakar
starstarstarstar
Kustosz o Smaku Tequili
Zajebisty Meksykaniec. Puszka ładna, kustoszowska, grafika wyjęta jakby prosto z kultury południowych sąsiadów USA. Pachnie trochę starą skarpetą, smakuje dość owocowo, moooże gdzieś ujawnia się nutka tequili. Wszystkiego dopełnia piękne 6% woltażu, to wchodzi jak złoto. Pyszny ponczos, w takiej cenie - ambrozja.
2019-10-18 22:24:06
Oettinger Radlerawatar
Tyx69
starstarstarstar
Oettinger Radler
Zapach landryny, takiej chemicznej. Smak to także niedorobiona, wodnista i chemicznie słodka landryna. Lecz, czuć piwo.
2019-10-18 22:17:40
Oettinger Radlerawatar
aboubakar
starstarstarstar
Oettinger Radler
Oceniając to w kategorii radlerów, to ma jakiekolwiek szanse się obronić. Przynajmniej czuć piwo, nie to co w radlerach KP czy grupy Żywiec, które są tylko i wyłącznie gazowanym chemicznym sokiem. Motyw na puszce, choć tandetny, może nacieszyć czyjeś oko. Piwo z cytynową lemoniadą. Wybrałbym jego zamiast radlerów z polskich koncernów, zobaczymy jak poradzi sobie Okocim Radler.
2019-10-18 22:04:32
Leon Steiner Premium Lager Beer Fullawatar
Tyx69
starstarstarstar
Leon Steiner Premium Lager Beer Full
No po prostu LS. Smak i zapach podobny do Steinera Lager. To wszystko to jeden pies. Pijalne, do przejścia. Bardziej cytrusowy od Lagera, jest ok.
2019-10-18 21:56:37
Leon Steiner Premium Lager Beer Fullawatar
aboubakar
starstarstarstar
Leon Steiner Premium Lager Beer Full
Identyczne jak nowy Leon Steiner Lager. Co ma za sens reedycja tego samego siku pod innym szyldem? Nie wiem, i szczerze, to chuj mnie to kurwa pierdoli. Do wypicia, bez wad, gazowana woda słodowa.
2019-10-18 21:56:07
Oettinger Exportawatar
Tyx69
starstarstarstar
Oettinger Export
Aromat warzywno słodowy. Smak taki, przeciętny.. Lekka goryczka, fajny posmak starannie dobranych części samochodowych, i ten słód nie jest najgorszy. Nie wiem czy mi się wydaje, lecz czuję lekkie ciepło na gardle po piciu tego. Nie jest najgorsze, ale na pewno nie jest godne konsumpcji przy meczach w zaciszu ciasnego pokoju.
2019-10-18 21:52:20
Oettinger Exportawatar
aboubakar
starstarstarstar
Oettinger Export
Typowy Oettinger z puszki. Wygląd to tani szajs rodem z bazaru, zapach to wątpliwej jakości słody. W smaku puste, rozwodnione, brak goryczki. Gazowana woda. Nie ma wad i to go ratuje, szczególnie brak posmaku alkoholowego. Kolejne piwo tylko do odhaczenia.
2019-10-18 21:50:47
Revolta Tropical Wheatawatar
Mike0192
starstar
Revolta Tropical Wheat
warka do 05.06.2020r.
Wygląd: Pomarańczowe, zmętnione. Niewielka piana po przelaniu, ale opada do zera. Brak lacingu. Słabo.
Zapach: Marakuja, może trochę ananasa gdzieś się chowa z tyłu. Naprawdę w porządku.
Smak: O matko. Kwaśność zbyt dominuje, przez co piwo trochę ciężko przechodzi przez przełyk. Egzotyka po całości. Pszenicy to tam prawie nie czuć, mocno soczkowe. Nie ma prawie goryczki, może pojawia się taka kwaśna, niezbyt przyjemna pod koniec.
Podsumowanie: Ciekawy eksperyment Revolty, jednak nie trafił on w moje gusta. Według mnie to nie jest złe piwo - jest całkiem dobre, ale takie smaki po prostu trzeba lubić.
2019-10-18 21:48:39
Leon Steiner Unpasteurisedawatar
Tyx69
starstarstarstar
Leon Steiner Unpasteurised
Nawet nie chce mi się nad nim rozpisywać. Koncerniak z niskiej półki o gównianym alkoholowym smaku.
2019-10-18 21:45:22
Leon Steiner Unpasteurisedawatar
aboubakar
starstarstarstar
Leon Steiner Unpasteurised
Stęchłe, spleśniałe warzywa w aromacie. Najbardziej odrzuca smak alkoholowego słodu. To ma być rześkie i niepasteryzowane piwko? Dramat, ocenę ratuje ładny wygląd puszki jak to w Leonach Steinerach. Nie polecam, więcej nie mam zamiaru rozwodzić się nad jakimś podrzędnym szczochem.
2019-10-18 21:43:22
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Jak uwarzyć piwo w domu?

Poniżej przedstawiamy prosty sposób na wykonanie piwa w domu za  pomocą tzw Brewkitu czyli gotowego nachmielonego ekstraktu słodowego. 
Brewkit to puszka zawierająca 1,5-1,8 kg syropu oraz saszetkę drożdży potrzebnych do fermentacji. Pomimo, iż mamy do czynienia z "gotowcem", daje on pewne możliwości eksperymentowania. Możemy spróbować poprawić smak warzonego piwa przez dodanie słodów karmelowych, imbiru, miodu, kawy, ekstraktów owocowych, czy dodatkowe chmielenie.
Obecnie na naszym rynku dostępnych jest ponad 20 rodzajów brewkitów, pozwalających warzyć piwa belgijskie (BrewFerm), angielskie (Muntons, JohnBull), australijskie (Coopers) i polskie Browamator z wytwórni w Wolsztynie.

A zatem będziemy potrzebowali:
porcję nachmielonego ekstraktu słodowego,
saszetkę drożdży piwowarskich,
- ekstrakt słodowy w proszku,
- garnek,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z kurkiem spustowym,
- termometr ciekłokrystaliczny na fermentor 4-28°C,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z rurką fermentacyjną
- rurka do rozlewu z elastycznym wężem,
- kapslownica,
- areometr  ze skalą Ballinga 0-22°,
- łyżka piwowarska,
- wąż piwowarski do dekantacji

Zaczynamy.

1. Przygotowanie syropu

Zagotowujemy około 4 litrów wody i wyłączamy gaz. Zawartość puszki mieszamy z wodą.
Puszkę najlepiej wcześniej wstawić do ciepłej wody aby syrop był płynny, łatwiej będzie go wydobyć. Resztki syropu pozostałe w puszce wypłukujemy za pomocą ciepłej wody.
Całość należy dokładnie wymieszać aby ciężki syrop nie opadł na dno garnka.


2. Dodawanie ekstraktu słodowego

Jeśli używamy brewkitu w wersji de-lux - czyli porcji 3-4 kg nachmielonego ekstraktu słodowego - ten punkt należy pominąć.

Aby nasze piwo było treściwe i osiągnęło pożądaną gęstość należy do niego dodać czysty (niechmielony) ekstrakt słodowy - im piwo będzie gęstsze tym po odfermentowaniu - mocniejsze i bardziej słodowe. Dlatego też powinniśmy wybrać pomiędzy dodaniem 1,25 lub 1,8 kg ekstraktu.
Należy przy tym pamiętać, że brewkit zawiera określoną porcję chmielu więc dodanie nadmiernych ilości ekstraktu może spowodować, że chmiel w gotowym produkcie będzie słabo wyczuwalny. O ile smak i zapach chmielu można później wzbogacić przez zastosowanie tzw. chmielenia na zimno, to nie da się zwiększyć goryczki piwa - do tego wymagana jest wysoka temperatura.

Jeśli chcemy uzyskać piwo o bardziej wyraźnej goryczce możemy uwarzyć je wyłącznie przy użyciu puszki bez dodawania ekstraktu słodowego oraz 10 zamiast 20 l wody.

Na tym etapie możemy też zdecydować o dodaniu przypraw - imbiru, miodu, kawy, kakao, whisky, soku cytrynowego, malinowego czy wiśni.

3. Brzeczka

Przelewamy zawartość garnka do fermentatora zawierającego ok 13 l zimnej wody. 
Najlepiej jest użyć wody średnio-twardej dostępnej w sklepach w 5 litrowych opakowaniach. Należy pamiętać aby cała objętość brzeczki nie przekroczyła 20 l.

Fermentator powinien być czysty, wcześniej zdezynfekowany i wysuszony. 
Brzeczka powinna mieć temp. ok 20 oC aby była gotowa do zaszczepienia drożdżami.

Teraz należy pobrać próbkę brzeczki i dokonać pomiaru jej gęstości.
Jeśli wynik jest poniżej 10,5 Blg otrzymamy piwo lekkie, 
10,6-13,0 Blg - piwo pełne, 
powyżej 13 Blg - piwo mocne.
Jeśli zmierzymy gęstość brzeczki po odfermentowaniu to przybliżoną zawartość alkoholu w naszym piwie będziemy mogli obliczyć ze wzoru (Blg początkowe - Blg końcowe):1,938

4. Dodanie drożdży

Teraz brzeczkę czeka proces fermentacji. Wyróżniamy 2 etapy fermentacji - burzliwą, w której powstaje piwo (jest to etap obowiązkowy) i cichą podczas której zachodzi proces dokładniejszego odfermentowania i sklarowania.  (obowiązkowa tylko dla piw mocnych i specjalnych).

Rodzaj zastosowanej fermentacji zależy od rodzaju wybranych drożdży. W warunkach domowych łatwiejsze jest zastosowanie fermentacji górnej ponieważ przebiega ona w temp 16-24 oC. W procesie fermentacji dolnej wymagana jest stała temp. 8-15 oC, a więc posiadanie zimnej piwniczki.
Drożdże górnej fermentacji pozwalają na uzyskanie bogatszego bukietu piwa, dolnej zaś łagodniejszego, czystszego smaku.

Suche drożdże wsypujemy do wcześniej wyjałowionego kubka zawierającego około 150 ml przegotowanej wody w temp. 25-30 oC. Nie mieszamy! Po około 20 min delikatnie mieszamy i dodajemy do brzeczki.
Fermentator przykrywamy luźno pokrywą. 

5. Fermentacja burzliwa

Fermentacja burzliwa trwa zazwyczaj około 7 dni podczas których gęstość brzeczki stopniowo się obniża. Im brzeczka będzie bardziej odfermentowana tym w gotowym piwie będzie więcej alkoholu , a mniej składników stanowiących o smaku np. akcentów słodowych.

Podczas pierwszych dni fermentacji na powierzchni pojawi się kilku lub kilkunasto centymetrowa warstwa piany. W ostatnich dniach procesu piana opadnie. 
Czas wtedy na podjęcie decyzji : rozlewamy piwo do butelek czy przeprowadzamy fermentację cichą. 

Jeśli warzymy bardzo mocne piwo  lub wcześniej zdecydowaliśmy się na dodanie np. soków owocowych nie możemy pominąć procesu fermentacji cichej, jednak dla innych gatunków piw jest ona także zalecana.

6. Fermentacja cicha

Tą operację możemy pominąć, jednak jest ona zalecana i przynosi niemałe korzyści. Piwo spokojnie dofermentowuje, ciemnieje i klaruje się.

Polega ona na przelaniu piwa po fermentacji głównej do kolejnego fermentatora z rurką fermentacyjną. Zalecane jest aby pojemność tego naczynia nie odbiegała zbytnio od objętości warki (w naszym przypadku ok 25l)

Podczas przelewania należy zadbać o to by do fermentatora dostało się możliwie mało osadu pozostałego po fermentacji burzliwej.
Temperatura fermentacji cichej powinna być zbliżona do temperatury z pierwszego etapu fermentacji. 

Fermentacja cicha pozwala także na dodatkowe nachmielenie piwa tzw. "chmielenie na zimno" - czyli nadanie piwu intensywniejszego smaku i zapachu chmielu. Najprostszym sposobem na wykonanie tej czynności jest dodanie tabletki HopAromaTab. Wystarczy wrzucić ją do piwa - ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu.
Chmielenie na zimno powinno trwać minimum 7 dni w temp. pokojowej, a nawet dłużej w niższych temperaturach.

Cicha fermentacja trwa zazwyczaj około 14 dni, kończy się kiedy w rurce fermentacyjnej przestajemy obserwować pęcherzyki dwutlenku węgla.

7. Rozlew

Po zakończeniu fermentacji czas na rozlanie piwa do butelek. Wcześniej jednak należy za pomocą aerometru sprawdzić czy piwo odfermentowało przynajmniej do poziomu 1/3 początkowego Blg. Jest to bardzo ważne gdyż zamknięcie w szczelnej butelce niedokładnie odfermentowanego piwa grozi rozerwaniem butelki.

Podczas butelkowania do każdej z butelek dodamy niewielką porcje cukru lub jego zamiennika co spowoduje tzw. fermentację wtórną. W jej wyniku piwo ulegnie naturalnemu nagazowaniu, ale także utrwaleniu. Tlen zgromadzony w szyjce butelki zostanie w całości zużyty przez drożdże i nie będzie już groźny. Dzięki temu piwo mimo braku pasteryzacji zachowa swoją świeżość nawet do 2 lat. 

Przed rozlewem butelki powinny być umyte i zdezynfekowane. Można to zrobić przez wyprażenie ich w piekarniku (30 min w temp. 180 oC) lub rozpylenie w każdej z nich roztworu pirosiarczynu potasu. (Zaleca się używanie butelek brązowych, jak najmniej przezroczystych)
Przed rozlewem dezynfekujemy również kapsle, przez zanurzenie ich we wrzątku na kilka minut.

150g cukru, glukozy lub suchego ekstraktu słodowego rozpuszczamy w 200 ml ciepłej wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie schładzamy.
Teraz potrzebny nam będzie zdezynfekowany fermentator z kranikiem, do którego przy pomocy węża do dekantacji przelewamy piwo znad osadu z fermentatora głównego. Należy przy tym uważać aby nie naruszyć osadu drożdży na dnie fermentatora (najlepiej na 2-3 dni przed rozlewem ustawić fermentator główny nieruchomo na odpowiedniej wysokości).
Po dekantacji dodajemy  przygotowany wcześniej roztwór cukru i mieszamy całość zdezynfekowanym mieszadłem. Tak przygotowanie piwo rozlewamy do butelek.

8. Dojrzewanie i leżakowanie

Butelki odstawiamy na kilka dni w temp. pokojowej, a następnie przenosimy do zacienionego pomieszczenia z temp. 15-18oC (nie dotyczy to piw fermentacji dolnej, które powinny stale przebywać w temp. < 15oC)
Piwo powinno leżakować min 2-3 tygodnie. W przypadku piw mocnych i piw dolnej fermentacji czas ten powinien być znacznie dłuższy. 
Piwo nabiera walorów smakowych przez cały czas leżakowania. Dojrzały i szlachetny smak osiąga zwykle dopiero po upływie 3-4 miesięcy. 

wykonanie choruzy.pl © 2010