Ilość piw w katalogu

11132

Informacje o producentach

Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.
Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

6-7 litrów - tyle wody trzeba zużyć do wyprodukowania litra piwa. Woda to nie tylko składnik piwa, potrzebna jest do wytwarzania pary technologicznej, mycia, płukania, chłodzenia itp.

Najnowsze komentarze

Staropolski Kultowe Pilsawatar
Rob_Rock
starstarstarstarstar
Staropolski Kultowe Pils
Raczej słabe. W "tle" jakby dawało przyprawą Maggi.
2018-11-21 02:20:27
Roch Baliosawatar
Barbarossa
starstarstarstarstar
Roch Balios
Poprawa, nowa warka jest już jak najbardziej pijalna i nie tak gryząca, teraz można polecić
2018-11-21 00:49:01
10,5 (Dziesięć i pół)awatar
Bob
starstarstarstarstar
10,5 (Dziesięć i pół)
Zapach: Kukurydza, bardzo lekkie warzywa, ogólnie słodowy, przyjemny.
Smak: Słodowy, lekko kukurydziany. Pustawe i słodkie.
Ogólnie mnie zaskakuje pozytywnie, jest w w miare dobrze pijalne, nie ma specjalnych wad (W tym posmaku koncerniaka). Goryczka subtelna, ale jakaś tam jest... No no, moim zdaniem bije tyskie na głowe.
2018-11-20 23:20:29
AleBrowar New England DDH DIPA Citra + Galaxyawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
AleBrowar New England DDH DIPA Citra + Galaxy
Piwo o intensywnie owocowym aromacie. Mnóstwo owoców tropikalnych oraz cytrusów. Mango, papaja, marakuja, ananas. Obłęd.

Piwo zmętnione, pomarańczowe, o trwałej, niezbyt obfitej jednak pianie ale bardzo gęstej, kremowej i długo pozostającej na powierzchni piwa. Biała, drobno i średnio bąbelkowa.

W smaku powtórka z aromatu - intensywnie, bardzo mocno owocowo w podobnym charakterze. Piwo jest gładkie, nisko nasycone CO2, pomimo ekstraktu - sprawiające wrażenie lekkiego. Słodowość i pełnia co najwyżej średnia. Prym wiedzie chmiel. Goryczka - średnio intensywna. Leciutko drapiące w gardło od chmielu i pozostawiające łodygowo, roślinny, "zielony" aftertaste.

Wspaniałe piwo. Najlepsze Double IPA w Polsce oraz najlepsze Double Vermont IPA w Polsce jeśli o takim stylu mówić można. Zaryzykuje stwierdzenie że jest to też najlepsze piwo Ale Browaru. Mega owocowe, soczyste, gładkie, soczkowe, o średnio intensywnej goryczce i perfekcyjnie ukrytym alkoholu i zdradzieckiej pijalności. Wad brak. Bardzo dobrze smakowało troszkę świeższe na WFP, równie dobrze smakuje z butelki.
2018-11-20 23:16:08
The Crafty Brewing Company Irish IPAawatar
Jacelinho
starstarstarstarstar
The Crafty Brewing Company Irish IPA
Barwa ciemniejsza miodowa , delikatnie zmętniona , piana obfita zbudowana głównie z drobnych i średnich oczek. Ładny lacing , piana trwała. W aromacie ładnie czuć chmiel Vic Secret , aromaty moreli , brzoskwini i mandarynek wg mnie jest tak jak piszą. Czuć też akcenty kwiatowe i trochę karmelu. W smaku jest podobnie jak w aromacie , goryczka mogła by być wyższa , w końcu to IPA. Nagazowanie średnie , w miarę pełne w smaku. Jest trochę żywicy , karmelu. Zdecydowanie czuć słodycz , nie za wysoką ale czuć wyraźne. Ogólnie smaczne piwo , jak dla mnie takie 7 z minusem jeśli chodzi o smak. Warka 07,2019
2018-11-20 23:01:51
Na Jurze Wiśnia w Czekoladzieawatar
mrpapatko
star
Na Jurze Wiśnia w Czekoladzie
piwo idealne dla kobiet, wiśniowo czekoladowy smak nie przesycony słodyczą długo pozostaje na języku.
Pianka o dziiwo długo utrzymująca się. Polecam
2018-11-20 22:26:57
Wrężel Vermont American IPAawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Wrężel Vermont American IPA
Piana biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, dość szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza miodowa, nieklarowne i nieprzejrzyste, stosunkowo mocno zmętnione. W zapachu nuty soczkowe, owocowe klimaty, egzotyka i żywica, subtelne zbożowe aromaty, spora dawka karmelu, podbudowa słodowa. W smaku dominuje karmel i soczkowość, goryczka bardzo lekko zalegająca o profilu owocowym, słabsza kontra kwaskowa, dużo zboża, średnia ilość ciała, gładka tekstura dzięki płatkom owsianym, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Wrężel, etykieta w niebieskiej kolorystyce, ciekawie wykonana graficznie. Warka 18.10.2019. Generalnie po komentarzach chyba spodziewałem się czegoś więcej. Słodka, dość soczkowa wersja Vermonta, jak dla mnie za mało goryczkowa przez co efekt orzeźwienia nie jest taki jak być powinien. Nie można odmówić mu walorów smakowych idących w stronę karmelu i żywicy, ale brakuje mi takiego efektu wow. Solidne New England IPA i nic ponadto, ode mnie 7 ze sporym minusem.
2018-11-20 22:06:13
Steam Brew Imperial IPAawatar
SoupDog
starstarstarstarstar
Steam Brew Imperial IPA
Gęsta piana wysoka na 2-3 cm zostawia drobny lacing na szklance. Klarowne w kolorze bursztynu. W smaku wyczuwalna brytyjsko-amerykańska goryczka. Fajne piwo, ale brakuje mi konkretu - solidnej, zalegającej w przełyku goryczy. Piwo jest zbyt pijalne jak na Imperialne IPA, może zbyt wodniste. Producent informuje, że ma sporo alkoholu, ale nie czuć go w smaku, co przy tym stylu nie jest zaletą. Zaletą jest natomiast cena, niższa o 2-4 zł od innych piw IPA, co działa na korzyść produktu z maszyny parowej i na ogólną ocenę końcową.
2018-11-20 21:19:52
Tyskieawatar
Gontownik
star
Tyskie
Ponieważ ludzie trollowali to piwo jak i Kuflowe, Mocne itd.... nowy na serwisie ?
2018-11-20 21:15:30
Żubrawatar
Gość
Żubr
szajs a nie serwis -kazde piwo mozna skrytykować ale nie HARNASIA -juz wiecie kto sponsoruje ten www szajs
2018-11-20 21:09:05
EB Premium (nowe) 2015awatar
Gość
EB Premium (nowe) 2015
ten sewris to szajs wykupiony przez HARNASIA -spróbujcie cos napisac w temacie tego piwa -ZABLOKOWANE
2018-11-20 21:06:02
Żywiec Jasne Pełneawatar
Gość
Żywiec Jasne Pełne
ten sewis to DNO totalne wykupione przez HARNASIA -spróbujcie cos napisac na ten temat ZBLOKOWANE
2018-11-20 21:02:21
Funky Fluid Fulltimeawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Funky Fluid Fulltime
Wygląd: kolor słomkowy z pomarańczowymi refleksami, mętne, piana taka se, niezbyt trwała, lacing jakiś jest
Zapach: Żywice, cebula, cytrusy, winogrono ? może i jakies tropikalne też są, zapach intensywny i przyzwoity.
Smak: Piwo gładkie, treściwe, chmiele dały dokładnie takimi smakami jak w zapachu i w takiej samej kolejności, jest intensywnie chmielowe, trochę czuć alko i za to minus, ale jest lepsze np. od DDH IPA ze Stu Mostów, a chmielone pewnie raz, bardziej intensywne chmielowo, przy takim zestawie musiała wyjść cebula, pytanie: czy aby na pewno taki zestaw jest najlepszy do NE? Słodowość fajnie chlebkowa, grama karmelu tu nie ma. Bardzo przyzwoita DIPA, niekoniecznie NE, ale fest nachmielona.
2018-11-20 21:01:26
Tyskieawatar
Gość
Tyskie
dlaczego tyskie i inne piwa w tym nedznym serwisie mozna oceniac natomiast HARNASIA nie ? ile wam harnas zapłacił ?
2018-11-20 21:00:07
The Crafty Brewing Company Irish IPAawatar
Gość
The Crafty Brewing Company Irish IPA
serwis OCEN PIWO to www kupiona przez harnasia ,spróbujcie cos napisac na harnasia BLOKADA - OK żegnam ten nędzny sewis
2018-11-20 20:55:57
Lubuskie Celtyckieawatar
Gość
Lubuskie Celtyckie
Bardzo słodkie, bardzo karmelowe... delikatna kawowość, nasycenie niskie, zarówno piana, jak i goryczka śladowa (może jakby było mniej słodkie, to goryczka byłaby trochę bardziej wyraźna). Bardzo schłodzone da się wypić (piłem 0,3, a nie wiem czy 0,5 takiego ulepu dałbym radę przełknąć).
2018-11-20 20:54:30
The Crafty Brewing Company Irish IPAawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
The Crafty Brewing Company Irish IPA
Wygląd: kolor ciemny bursztyn, dosyć nieklarowne, ładna drobna piana i lacing
Zapach: mandarynki I swojskie pestkowce: renkloda, brzoskwinia oraz mirabelka, po ociepleniu cebula do bólu
Smak: Raczej APA, piwo stosunkowo lekkie, fajnie gładkie, czuć citrusy, swojskie śliwkowce jak w zapachu, ale cebula to jest do oblędu, jak sok z cebuli, mi ona nie przeszkadza. Mało karmelu, to plus.
2018-11-20 20:49:21
Staropolskie Koźlakawatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
Staropolskie Koźlak
Beżowa piana o drobnej strukturze z dosłownie kilkoma średnimi przebiciami. Utrzymujące się nieco dłużej. Brak efektu lacingu. Barwa czarna - nie przejrzysta (brak oznak refleksów). W aromacie głównie nuty chlebowe (skórki chlebowej dobrze przypieczonej). Deserowa czekolada wraz z lekką nutką zboża (kawą zbożową). Smak słodkiej, delikatnej kawki przeplata się wraz z nutami chlebowymi. Rodzynki oraz delikatne pierniki w tle.
Wysycenie: średnie
Warka do: 15.08.2018
2018-11-20 20:49:05
Koźlak Staropolskiawatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
Koźlak Staropolski
Beżowa piana o drobnej strukturze z dosłownie kilkoma średnimi przebiciami. Utrzymujące się nieco dłużej. Brak efektu lacingu. Barwa czarna - nie przejrzysta (brak oznak refleksów). W aromacie głównie nuty chlebowe (skórki chlebowej dobrze przypieczonej). Deserowa czekolada wraz z lekką nutką zboża (kawą zbożową). Smak słodkiej, delikatnej kawki przeplata się wraz z nutami chlebowymi. Rodzynki oraz delikatne pierniki w tle.
Wysycenie: średnie
Warka do: 15.08.2018
2018-11-20 20:48:37
Steam Brew Imperial Stoutawatar
Gość
Steam Brew Imperial Stout
w tej kategorii to jest to bardzo dobre pijalne piwo
2018-11-20 20:42:58
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Jak uwarzyć piwo w domu?

Poniżej przedstawiamy prosty sposób na wykonanie piwa w domu za  pomocą tzw Brewkitu czyli gotowego nachmielonego ekstraktu słodowego. 
Brewkit to puszka zawierająca 1,5-1,8 kg syropu oraz saszetkę drożdży potrzebnych do fermentacji. Pomimo, iż mamy do czynienia z "gotowcem", daje on pewne możliwości eksperymentowania. Możemy spróbować poprawić smak warzonego piwa przez dodanie słodów karmelowych, imbiru, miodu, kawy, ekstraktów owocowych, czy dodatkowe chmielenie.
Obecnie na naszym rynku dostępnych jest ponad 20 rodzajów brewkitów, pozwalających warzyć piwa belgijskie (BrewFerm), angielskie (Muntons, JohnBull), australijskie (Coopers) i polskie Browamator z wytwórni w Wolsztynie.

A zatem będziemy potrzebowali:
porcję nachmielonego ekstraktu słodowego,
saszetkę drożdży piwowarskich,
- ekstrakt słodowy w proszku,
- garnek,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z kurkiem spustowym,
- termometr ciekłokrystaliczny na fermentor 4-28°C,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z rurką fermentacyjną
- rurka do rozlewu z elastycznym wężem,
- kapslownica,
- areometr  ze skalą Ballinga 0-22°,
- łyżka piwowarska,
- wąż piwowarski do dekantacji

Zaczynamy.

1. Przygotowanie syropu

Zagotowujemy około 4 litrów wody i wyłączamy gaz. Zawartość puszki mieszamy z wodą.
Puszkę najlepiej wcześniej wstawić do ciepłej wody aby syrop był płynny, łatwiej będzie go wydobyć. Resztki syropu pozostałe w puszce wypłukujemy za pomocą ciepłej wody.
Całość należy dokładnie wymieszać aby ciężki syrop nie opadł na dno garnka.


2. Dodawanie ekstraktu słodowego

Jeśli używamy brewkitu w wersji de-lux - czyli porcji 3-4 kg nachmielonego ekstraktu słodowego - ten punkt należy pominąć.

Aby nasze piwo było treściwe i osiągnęło pożądaną gęstość należy do niego dodać czysty (niechmielony) ekstrakt słodowy - im piwo będzie gęstsze tym po odfermentowaniu - mocniejsze i bardziej słodowe. Dlatego też powinniśmy wybrać pomiędzy dodaniem 1,25 lub 1,8 kg ekstraktu.
Należy przy tym pamiętać, że brewkit zawiera określoną porcję chmielu więc dodanie nadmiernych ilości ekstraktu może spowodować, że chmiel w gotowym produkcie będzie słabo wyczuwalny. O ile smak i zapach chmielu można później wzbogacić przez zastosowanie tzw. chmielenia na zimno, to nie da się zwiększyć goryczki piwa - do tego wymagana jest wysoka temperatura.

Jeśli chcemy uzyskać piwo o bardziej wyraźnej goryczce możemy uwarzyć je wyłącznie przy użyciu puszki bez dodawania ekstraktu słodowego oraz 10 zamiast 20 l wody.

Na tym etapie możemy też zdecydować o dodaniu przypraw - imbiru, miodu, kawy, kakao, whisky, soku cytrynowego, malinowego czy wiśni.

3. Brzeczka

Przelewamy zawartość garnka do fermentatora zawierającego ok 13 l zimnej wody. 
Najlepiej jest użyć wody średnio-twardej dostępnej w sklepach w 5 litrowych opakowaniach. Należy pamiętać aby cała objętość brzeczki nie przekroczyła 20 l.

Fermentator powinien być czysty, wcześniej zdezynfekowany i wysuszony. 
Brzeczka powinna mieć temp. ok 20 oC aby była gotowa do zaszczepienia drożdżami.

Teraz należy pobrać próbkę brzeczki i dokonać pomiaru jej gęstości.
Jeśli wynik jest poniżej 10,5 Blg otrzymamy piwo lekkie, 
10,6-13,0 Blg - piwo pełne, 
powyżej 13 Blg - piwo mocne.
Jeśli zmierzymy gęstość brzeczki po odfermentowaniu to przybliżoną zawartość alkoholu w naszym piwie będziemy mogli obliczyć ze wzoru (Blg początkowe - Blg końcowe):1,938

4. Dodanie drożdży

Teraz brzeczkę czeka proces fermentacji. Wyróżniamy 2 etapy fermentacji - burzliwą, w której powstaje piwo (jest to etap obowiązkowy) i cichą podczas której zachodzi proces dokładniejszego odfermentowania i sklarowania.  (obowiązkowa tylko dla piw mocnych i specjalnych).

Rodzaj zastosowanej fermentacji zależy od rodzaju wybranych drożdży. W warunkach domowych łatwiejsze jest zastosowanie fermentacji górnej ponieważ przebiega ona w temp 16-24 oC. W procesie fermentacji dolnej wymagana jest stała temp. 8-15 oC, a więc posiadanie zimnej piwniczki.
Drożdże górnej fermentacji pozwalają na uzyskanie bogatszego bukietu piwa, dolnej zaś łagodniejszego, czystszego smaku.

Suche drożdże wsypujemy do wcześniej wyjałowionego kubka zawierającego około 150 ml przegotowanej wody w temp. 25-30 oC. Nie mieszamy! Po około 20 min delikatnie mieszamy i dodajemy do brzeczki.
Fermentator przykrywamy luźno pokrywą. 

5. Fermentacja burzliwa

Fermentacja burzliwa trwa zazwyczaj około 7 dni podczas których gęstość brzeczki stopniowo się obniża. Im brzeczka będzie bardziej odfermentowana tym w gotowym piwie będzie więcej alkoholu , a mniej składników stanowiących o smaku np. akcentów słodowych.

Podczas pierwszych dni fermentacji na powierzchni pojawi się kilku lub kilkunasto centymetrowa warstwa piany. W ostatnich dniach procesu piana opadnie. 
Czas wtedy na podjęcie decyzji : rozlewamy piwo do butelek czy przeprowadzamy fermentację cichą. 

Jeśli warzymy bardzo mocne piwo  lub wcześniej zdecydowaliśmy się na dodanie np. soków owocowych nie możemy pominąć procesu fermentacji cichej, jednak dla innych gatunków piw jest ona także zalecana.

6. Fermentacja cicha

Tą operację możemy pominąć, jednak jest ona zalecana i przynosi niemałe korzyści. Piwo spokojnie dofermentowuje, ciemnieje i klaruje się.

Polega ona na przelaniu piwa po fermentacji głównej do kolejnego fermentatora z rurką fermentacyjną. Zalecane jest aby pojemność tego naczynia nie odbiegała zbytnio od objętości warki (w naszym przypadku ok 25l)

Podczas przelewania należy zadbać o to by do fermentatora dostało się możliwie mało osadu pozostałego po fermentacji burzliwej.
Temperatura fermentacji cichej powinna być zbliżona do temperatury z pierwszego etapu fermentacji. 

Fermentacja cicha pozwala także na dodatkowe nachmielenie piwa tzw. "chmielenie na zimno" - czyli nadanie piwu intensywniejszego smaku i zapachu chmielu. Najprostszym sposobem na wykonanie tej czynności jest dodanie tabletki HopAromaTab. Wystarczy wrzucić ją do piwa - ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu.
Chmielenie na zimno powinno trwać minimum 7 dni w temp. pokojowej, a nawet dłużej w niższych temperaturach.

Cicha fermentacja trwa zazwyczaj około 14 dni, kończy się kiedy w rurce fermentacyjnej przestajemy obserwować pęcherzyki dwutlenku węgla.

7. Rozlew

Po zakończeniu fermentacji czas na rozlanie piwa do butelek. Wcześniej jednak należy za pomocą aerometru sprawdzić czy piwo odfermentowało przynajmniej do poziomu 1/3 początkowego Blg. Jest to bardzo ważne gdyż zamknięcie w szczelnej butelce niedokładnie odfermentowanego piwa grozi rozerwaniem butelki.

Podczas butelkowania do każdej z butelek dodamy niewielką porcje cukru lub jego zamiennika co spowoduje tzw. fermentację wtórną. W jej wyniku piwo ulegnie naturalnemu nagazowaniu, ale także utrwaleniu. Tlen zgromadzony w szyjce butelki zostanie w całości zużyty przez drożdże i nie będzie już groźny. Dzięki temu piwo mimo braku pasteryzacji zachowa swoją świeżość nawet do 2 lat. 

Przed rozlewem butelki powinny być umyte i zdezynfekowane. Można to zrobić przez wyprażenie ich w piekarniku (30 min w temp. 180 oC) lub rozpylenie w każdej z nich roztworu pirosiarczynu potasu. (Zaleca się używanie butelek brązowych, jak najmniej przezroczystych)
Przed rozlewem dezynfekujemy również kapsle, przez zanurzenie ich we wrzątku na kilka minut.

150g cukru, glukozy lub suchego ekstraktu słodowego rozpuszczamy w 200 ml ciepłej wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie schładzamy.
Teraz potrzebny nam będzie zdezynfekowany fermentator z kranikiem, do którego przy pomocy węża do dekantacji przelewamy piwo znad osadu z fermentatora głównego. Należy przy tym uważać aby nie naruszyć osadu drożdży na dnie fermentatora (najlepiej na 2-3 dni przed rozlewem ustawić fermentator główny nieruchomo na odpowiedniej wysokości).
Po dekantacji dodajemy  przygotowany wcześniej roztwór cukru i mieszamy całość zdezynfekowanym mieszadłem. Tak przygotowanie piwo rozlewamy do butelek.

8. Dojrzewanie i leżakowanie

Butelki odstawiamy na kilka dni w temp. pokojowej, a następnie przenosimy do zacienionego pomieszczenia z temp. 15-18oC (nie dotyczy to piw fermentacji dolnej, które powinny stale przebywać w temp. < 15oC)
Piwo powinno leżakować min 2-3 tygodnie. W przypadku piw mocnych i piw dolnej fermentacji czas ten powinien być znacznie dłuższy. 
Piwo nabiera walorów smakowych przez cały czas leżakowania. Dojrzały i szlachetny smak osiąga zwykle dopiero po upływie 3-4 miesięcy. 

wykonanie choruzy.pl © 2010