Czy wiesz, że...

26 lutego 1999 r. o godzinie 23.00 zebrały się jednocześnie w pubach, restauracjach i barach amerykańskich 197 843 osoby, żeby wznieść Wielki Toast Guinnessa.

Najnowsze komentarze

Tambor 11 Nefiltrovanýawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Tambor 11 Nefiltrovaný
Wygląd: barwa ciemny bursztyn, zmętnione, śliczna piana i lacing
Zapach: lekko drożdżowy, zbożowy, chlebowy, biszkoptowy, chmielowy
Smak: Piwo bardzo gładkie, aksamitne, przez co udaje pełniejsze niż jest, ale bardzo przyjemne, , delikatnie owocowe, jakaś drożdżówka i herbatnik, delikatna goryczka, spoko nachmielenie, jakaś nuta piwniczna i drożdżowa.
2019-08-21 01:32:49
Brokreacja Imperfect Housewifeawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Brokreacja Imperfect Housewife
Stout o zapachu pomarańczy i kawy. Lekko słodki, bogaty w aromaty jak porter. Alkohol niewyczuwalny. Delikatnie gazowany. Ciekawa nazwa i szata graficzna etykiety. Podoba mi się.
2019-08-21 00:45:33
Łomża Pszeniczne 0,0%awatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Łomża Pszeniczne 0,0%
Miałkie do bólu, ciężko powiedzieć, żeby to piwo miało jakieś wady. Jest po prostu do bólu nijakie jak na pszeniczne, choć wygląd i aromat tego nie zwiastują. Wodnisty weizen bez cech szczególnych. Nuta typowa dla tanich piw bezalkoholowych to nie występuje. Wysoko pijalne.
2019-08-21 00:23:46
Waszczukowe Klasyka Waszczuków American Pilsawatar
SoupDog
starstarstarstarstar
Waszczukowe Klasyka Waszczuków American Pils
Pierwsze wrażenie: Wow, ale gęste piwo, jakie mętne, a jakie gorzkie, wow! Drugie: coś tu nie gra - gorycz aż piecze, ale nie ma podstawy słodowej, a zapach jak przy gotowanej włoszczyźnie.

Wniosek: nawarzyli piwa z trzech rodzajów amerykańskiego chmielu, wychodząc z założenia, że jest moda na takie zioła, więc da się zarobić na hipsterach. I pewnie nieźle zarobili. Piwo jest przekombinowane, przechmielone, niedopracowane i zbyt drogie.
2019-08-21 00:07:35
Bojan Miodoweawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Bojan Miodowe
Piana biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, dość szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza słomkowa, nie do końca przejrzyste i klarowne, stosunkowo mocno zmętnione. W zapachu aromaty miodowe na szczęście naturalne nie sztuczne, słodowe oraz zbożowe klimaty, pachnie naprawdę przyjemnie. W smaku miód jest obecny, dominujący, ale nie natarczywy swoją słodyczą, dość pełne, słodowe z lekkim zbożowym finiszem, goryczka lekko zalegająca, słabsza kontra kwaskowa, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Bojanowo, etykieta klimatycznie wykonana graficznie, w miarę dobrze, choć nie wyczerpująco opisana. Warka 25.01.2020. Ciekawe, nieprzesłodzone miodowe piwo. Chyba jedno z lepszych piw miodowych na polskim rynku. Mimo tego, że nie jestem fanem tego typu wyrobów wystawiam zasłużoną mocną 7.
2019-08-21 00:00:37
Mikkeller Big Worst Barley Wineawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Mikkeller Big Worst Barley Wine
Aromat z butelki dość słaby. Jest winność i owocowość. Piana delikatna, drobnopęcherzykowa. Jak na Barley
Wine piwo jest według mnie dość jasne. Taka jasna miedź, piwo klarowne. Aromat to taki kandyzowany cukier
z czerwonymi owocami z podbudową słodową. No przyjemnie. To piwo to klasyczny Barley Wine bez udziwnień. Jest słodko. Jest niskie wysycenie. Jest owocowo-słodowo z toffi w tle. Jest co najważniejsze wyklejająco. Dla mnie to wręcz książkowy Barley Wine. Potężna moc piwa 14,4 % jest bardzo dobrze ukryta, jest tylko lekkie rozgrzewanie w przełyku. Goryczka też jest konkretna, choć gdzieś gubi się w tym oceanie wyklejającej słodyczy. Piwo może nie jest wybitnie złożone, ale jest bardzo mocno osadzone w stylu.
2019-08-20 23:41:46
Maryensztadt Projekt Barrel Aged RIS Bowmore Whiskyawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Maryensztadt Projekt Barrel Aged RIS Bowmore Whisky
Aromat nikły, mało wyrazisty, słabo wyczuwalny. Czuć nutę beczki, delikatną wędzonkę, paloność i tyle.

Czarne, z obfitą, kremową beżową pianą zbudowaną z drobnych bąbelków. Opada powoli, ładnie zdobi szkło. Piwo prezentuje się pięknie.

W smaku - przede wszystkim alkoholowe, rozgrzewające, pełne treściwe i gładkie. Czuć paloność, lekką kwaskowość z tego wynikającą. Poza tym stosunkowo niewiele tutaj się dzieje. Piwo samo w sobie znów mało wyraziste. Palono kawowe, pół-słodkie, ale beczka bardzo słabo zaznaczona. Goryczka - średnio intensywna. Kawowo palony finish. Długi.

Jakkolwiek to zabrzmi - mało wyrazisty i charakterny RIS, w dodatku po spędzeniu długiego czasu w beczce po Bowmore Whisky. Aromat mało wyrazisty - czuć nuty palone, alkoholowe, delikatnie wyczuwalną beczkę oraz wędzonkę ale nic poza tym. W smaku w zasadzie powtórka - niewiele się dzieje, jest pół-słodko, gładko ale brakuje głębi a piwo na dodatek alkoholowe, wyraźnie rozgrzewające. Dziwi mnie brak charakteru i wyrazistości w takim piwie jak RIS.
2019-08-20 23:36:32
Niechanowo Pilsnerawatar
Filipczy
starstarstarstar
Niechanowo Pilsner
Brak piany, brak gazu i po każdym łyku smak bardzo szybko zanika, jakby było rozwodnione.
Nie jest złe, ale raczej już go nie kupie.
2019-08-20 23:26:59
Tyskie Pilzneawatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
Tyskie Pilzne
Drobna piana. Średnio-opadająca do kożucha. Lacing widoczny w postaci falowanej obręczy. Barwa złota - klarowna. W aromacie typowa "podstawka" - mianowicie słodowo-chmielowa. W smaku lekkie, pijalne. Dobra podsumowując mój opis: Osobiście stwierdzam, iż ten wyrób zasługuje o jedno oczko wyżej niż "podstawowe tyskie". Do odhaczenia i tyle.
Wysycenie: średnie
Warka do: 23.01.2020
2019-08-20 22:55:49
URSUS Black awatar
Bob
starstarstarstarstar
URSUS Black
Spodziewałem się czegoś słodkiego i karmelowego, no i zapach wpisywał się w tą konwencję (słodki aromat kawy zbożowej i deserowej czekolady, której było naprawdę sporo!), ale smak mnie zaskoczył. Co prawda piwo jest słodkie, ale to nie jest poziom tmavego. Piwo jest dobrze pijalne, słodkawe, mocno czekoladowe i lekko palone. Dodatkowo wychodzą też ciemne owoce i ciemny chleb których akurat nie lubię w piwie. Smakuję trochę jak połączenie Stouta z Tmavym. Ciekawe i smaczne piwo, polecam.
2019-08-20 22:38:13
Golden Bräu Originalawatar
Bob
starstarstarstarstar
Golden Bräu Original
Jedno z lepszych Rumuńskich piw jakie piłem, przyjemnie słodowe (lekkie nuty chlebowe, biszkoptowe i przyjemne toffee), bez zbędnej słodyczy. Goryczki oczywiście brak. Pijalność rewelacyjną. Być może to zależy od warki, ale tak przyjemnego lagera za tak niską cenę nie piłem nawet na Słowacji. Polecam
2019-08-20 22:33:23
Ursus Premiumawatar
Bob
starstarstarstarstar
Ursus Premium
Wodniste, znakomicie pijalne, lekko słodowe. Ciężko cokolwiek więcej napisać, znakomicie gasi pragnienie w upały (jak woda) ;)
2019-08-20 22:30:35
Timisoreana Originalawatar
Bob
starstarstarstarstar
Timisoreana Original
Na plus zaliczam zdecydowanie wygląd etykiety, która jest bardzo ładna jak na ten segment.
Co do samego piwa, no to co tu dużo mówić... Jest źle. Śmierdzi trochę rzygowinami, zupełnie puste w smaku i bez czegokolwiek dobrego, no może oprócz pijalności.
2019-08-20 22:28:33
Sesyjny Mors IPAawatar
Bob
starstarstarstarstar
Sesyjny Mors IPA
Nie jest złe, ale z drugiej strony nie jest dobre... Jest nijakie. Kiepska słodowość połączona z wyczuwalną i dość przyjemną chmielowością. Dość, bo obok wyczuwalnych nut owocowych i leśnych czuć nuty jakby ziemisto-ziołowe. Goryczka średnia jak na ten styl. Czuć trochę estrów.
Konkludując jest to zwykła przeciętna IPA, która przez swoją cenę bardziej szkodzi kraftowi, niż mu pomaga.
2019-08-20 22:22:43
Staropolski Bio Piwo Jasne awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Staropolski Bio Piwo Jasne
Piana biała, drobno i gruboziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza słomkowa, ładnie klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu klasyka Staropolskiego czyli nuty drożdżowe oraz drzewne akcenty, subtelna owocowość, karmelowy i zbożowy klimat, podbudowa słodowa. W smaku drzewność oraz drożdżowość nadal dominują na podniebieniu, piwo jest dość świeże i lekkie w odbiorze, cytrusy na granicy autosugestii, goryczka lekko zalegająca o profilu ziołowym, lekka kontra kwaskowa, zbożowość w tle, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Staropolskiego, etykieta w beżowej kolorystyce, ładnie wykonana graficznie, wyczerpująco opisana. Warka 17.04.2020. Browar Staropolski zdumiewa mnie ilością wypustów pod różnymi nazwami i nazwane różnymi stylami, chociaż smak zazwyczaj pozostaje bez większych zmian. Tym razem postawili na serię BIO, z której jasne piwo jest standardowym wyrobem Zduńskiej Woli z drożdżami i drzewnością na froncie. Na plus lekkość odbioru i minimalny cytrusowy posmak. Za całokształt proponuję 6 z minusem.
2019-08-20 21:56:05
Golem Golem vs Werewolfawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Golem Golem vs Werewolf
Lekkie cytrusy. Piana zdecydowanie obfita, gęsta, drobnopęcherzykowa. Ciemnożółty, wpadający w pomarańcz.
Jest mętnie, jest hazy. W szkle tropiki i białe owoce. Aromat jest taki ostry. O ja, jakie to piwo jest gładkie. Owocowe jest. Takie w stylu białych owoców. Wysycenie średnie. Jest wręcz kremowo, no kozak. No goryczka mogłaby być wyższa, trochę jej brakuje. Zasyp pszeniczny zrobił tu robotę. Piwo jest konkret słodkie, dla mnie lekko za słodkie i przez za niską goryczkę piwo może się wydawać trochę zbyt mdłe. Piwo ma niewątpliwie swoje zalety, które trzeba docenić.
2019-08-20 21:34:05
Golem Golem vs Werewolfawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Golem Golem vs Werewolf
Tam nie ma płatków owsianych :)
2019-08-20 21:27:16
BeerLab Piaseczyńskie APA Zeroawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
BeerLab Piaseczyńskie APA Zero
Piana biała, gruboziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca szczątkową formę lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza miodowa, nieklarowne i nieprzejrzyste, stosunkowo mocno zmętnione. W zapachu nuty karmelowe, owocowe klimaty, wyraźna brzeczkowość, akcenty ryżowe i landrynkowe, podbudowa słodowa. W smaku czuć, że jest to piwo bezalkoholowe, ryżowy klimat utrzymuje się dłuższy czas na podniebieniu, na drugim planie nieśmiało pojawia się karmel i doza owocowości, goryczka iluzoryczna, podobnie jak kontra kwaskowa, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel fajny, bo unikalny tylko dla tego piwa, etykieta w niebieskiej kolorystyce, ładnie wykonana graficznie, w miarę dobrze i wyczerpująco opisana. Warka 19.04.2020. Bezalkoholowa APA od browaru piaseczyńskiego... zawiera jakieś fragmenty tego stylu, ale całość jest raczej zdominowana przez ryżowość i landrynkę. Gdyby było więcej akcentów karmelowych czy pojawiły się jakieś cytrusy... A tak... wypić się da, ale są dostępne o wiele lepsze bezalkoholowe wyroby na naszym rynku. Ode mnie 5 z plusem.
2019-08-20 20:40:09
Biało Główka Pszeniczneawatar
joyl
star
Biało Główka Pszeniczne
Biało Główka :-)
2019-08-20 20:28:11
Golem Golem vs Vampireawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Golem Golem vs Vampire
Tropikalnie w aromacie. Marakuja fajnie wyczuwalna. Piana bardzo obfita, średnio i drobno pęcherzykowa.
Ciemnożółte, mętne. Jest hazy. Aromat niezbyt intensywny. Nie jest też zbyt słodki. Piwo jest kozacko owocowe. Och takie tropiki to lubię. Jest wysokie wysycenie. Jest gładkie. Jest wysoka pijalność. No czuje przyjemność pijąc to piwo muszę przyznać. 15 stopni Plato i tylko 5 % alkoholu, dlatego spodziewałem się, że może być mega słodko. Nic z tych rzeczy, jest dość słodko, ale tak przyjemnie. Jest goryczka i to mocniejsza niż się spodziewałem. Goryczka jest taka fajnie zalegająca. No naprawdę fajny New England.
2019-08-20 20:24:14
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Jak uwarzyć piwo w domu?

Poniżej przedstawiamy prosty sposób na wykonanie piwa w domu za  pomocą tzw Brewkitu czyli gotowego nachmielonego ekstraktu słodowego. 
Brewkit to puszka zawierająca 1,5-1,8 kg syropu oraz saszetkę drożdży potrzebnych do fermentacji. Pomimo, iż mamy do czynienia z "gotowcem", daje on pewne możliwości eksperymentowania. Możemy spróbować poprawić smak warzonego piwa przez dodanie słodów karmelowych, imbiru, miodu, kawy, ekstraktów owocowych, czy dodatkowe chmielenie.
Obecnie na naszym rynku dostępnych jest ponad 20 rodzajów brewkitów, pozwalających warzyć piwa belgijskie (BrewFerm), angielskie (Muntons, JohnBull), australijskie (Coopers) i polskie Browamator z wytwórni w Wolsztynie.

A zatem będziemy potrzebowali:
porcję nachmielonego ekstraktu słodowego,
saszetkę drożdży piwowarskich,
- ekstrakt słodowy w proszku,
- garnek,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z kurkiem spustowym,
- termometr ciekłokrystaliczny na fermentor 4-28°C,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z rurką fermentacyjną
- rurka do rozlewu z elastycznym wężem,
- kapslownica,
- areometr  ze skalą Ballinga 0-22°,
- łyżka piwowarska,
- wąż piwowarski do dekantacji

Zaczynamy.

1. Przygotowanie syropu

Zagotowujemy około 4 litrów wody i wyłączamy gaz. Zawartość puszki mieszamy z wodą.
Puszkę najlepiej wcześniej wstawić do ciepłej wody aby syrop był płynny, łatwiej będzie go wydobyć. Resztki syropu pozostałe w puszce wypłukujemy za pomocą ciepłej wody.
Całość należy dokładnie wymieszać aby ciężki syrop nie opadł na dno garnka.


2. Dodawanie ekstraktu słodowego

Jeśli używamy brewkitu w wersji de-lux - czyli porcji 3-4 kg nachmielonego ekstraktu słodowego - ten punkt należy pominąć.

Aby nasze piwo było treściwe i osiągnęło pożądaną gęstość należy do niego dodać czysty (niechmielony) ekstrakt słodowy - im piwo będzie gęstsze tym po odfermentowaniu - mocniejsze i bardziej słodowe. Dlatego też powinniśmy wybrać pomiędzy dodaniem 1,25 lub 1,8 kg ekstraktu.
Należy przy tym pamiętać, że brewkit zawiera określoną porcję chmielu więc dodanie nadmiernych ilości ekstraktu może spowodować, że chmiel w gotowym produkcie będzie słabo wyczuwalny. O ile smak i zapach chmielu można później wzbogacić przez zastosowanie tzw. chmielenia na zimno, to nie da się zwiększyć goryczki piwa - do tego wymagana jest wysoka temperatura.

Jeśli chcemy uzyskać piwo o bardziej wyraźnej goryczce możemy uwarzyć je wyłącznie przy użyciu puszki bez dodawania ekstraktu słodowego oraz 10 zamiast 20 l wody.

Na tym etapie możemy też zdecydować o dodaniu przypraw - imbiru, miodu, kawy, kakao, whisky, soku cytrynowego, malinowego czy wiśni.

3. Brzeczka

Przelewamy zawartość garnka do fermentatora zawierającego ok 13 l zimnej wody. 
Najlepiej jest użyć wody średnio-twardej dostępnej w sklepach w 5 litrowych opakowaniach. Należy pamiętać aby cała objętość brzeczki nie przekroczyła 20 l.

Fermentator powinien być czysty, wcześniej zdezynfekowany i wysuszony. 
Brzeczka powinna mieć temp. ok 20 oC aby była gotowa do zaszczepienia drożdżami.

Teraz należy pobrać próbkę brzeczki i dokonać pomiaru jej gęstości.
Jeśli wynik jest poniżej 10,5 Blg otrzymamy piwo lekkie, 
10,6-13,0 Blg - piwo pełne, 
powyżej 13 Blg - piwo mocne.
Jeśli zmierzymy gęstość brzeczki po odfermentowaniu to przybliżoną zawartość alkoholu w naszym piwie będziemy mogli obliczyć ze wzoru (Blg początkowe - Blg końcowe):1,938

4. Dodanie drożdży

Teraz brzeczkę czeka proces fermentacji. Wyróżniamy 2 etapy fermentacji - burzliwą, w której powstaje piwo (jest to etap obowiązkowy) i cichą podczas której zachodzi proces dokładniejszego odfermentowania i sklarowania.  (obowiązkowa tylko dla piw mocnych i specjalnych).

Rodzaj zastosowanej fermentacji zależy od rodzaju wybranych drożdży. W warunkach domowych łatwiejsze jest zastosowanie fermentacji górnej ponieważ przebiega ona w temp 16-24 oC. W procesie fermentacji dolnej wymagana jest stała temp. 8-15 oC, a więc posiadanie zimnej piwniczki.
Drożdże górnej fermentacji pozwalają na uzyskanie bogatszego bukietu piwa, dolnej zaś łagodniejszego, czystszego smaku.

Suche drożdże wsypujemy do wcześniej wyjałowionego kubka zawierającego około 150 ml przegotowanej wody w temp. 25-30 oC. Nie mieszamy! Po około 20 min delikatnie mieszamy i dodajemy do brzeczki.
Fermentator przykrywamy luźno pokrywą. 

5. Fermentacja burzliwa

Fermentacja burzliwa trwa zazwyczaj około 7 dni podczas których gęstość brzeczki stopniowo się obniża. Im brzeczka będzie bardziej odfermentowana tym w gotowym piwie będzie więcej alkoholu , a mniej składników stanowiących o smaku np. akcentów słodowych.

Podczas pierwszych dni fermentacji na powierzchni pojawi się kilku lub kilkunasto centymetrowa warstwa piany. W ostatnich dniach procesu piana opadnie. 
Czas wtedy na podjęcie decyzji : rozlewamy piwo do butelek czy przeprowadzamy fermentację cichą. 

Jeśli warzymy bardzo mocne piwo  lub wcześniej zdecydowaliśmy się na dodanie np. soków owocowych nie możemy pominąć procesu fermentacji cichej, jednak dla innych gatunków piw jest ona także zalecana.

6. Fermentacja cicha

Tą operację możemy pominąć, jednak jest ona zalecana i przynosi niemałe korzyści. Piwo spokojnie dofermentowuje, ciemnieje i klaruje się.

Polega ona na przelaniu piwa po fermentacji głównej do kolejnego fermentatora z rurką fermentacyjną. Zalecane jest aby pojemność tego naczynia nie odbiegała zbytnio od objętości warki (w naszym przypadku ok 25l)

Podczas przelewania należy zadbać o to by do fermentatora dostało się możliwie mało osadu pozostałego po fermentacji burzliwej.
Temperatura fermentacji cichej powinna być zbliżona do temperatury z pierwszego etapu fermentacji. 

Fermentacja cicha pozwala także na dodatkowe nachmielenie piwa tzw. "chmielenie na zimno" - czyli nadanie piwu intensywniejszego smaku i zapachu chmielu. Najprostszym sposobem na wykonanie tej czynności jest dodanie tabletki HopAromaTab. Wystarczy wrzucić ją do piwa - ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu.
Chmielenie na zimno powinno trwać minimum 7 dni w temp. pokojowej, a nawet dłużej w niższych temperaturach.

Cicha fermentacja trwa zazwyczaj około 14 dni, kończy się kiedy w rurce fermentacyjnej przestajemy obserwować pęcherzyki dwutlenku węgla.

7. Rozlew

Po zakończeniu fermentacji czas na rozlanie piwa do butelek. Wcześniej jednak należy za pomocą aerometru sprawdzić czy piwo odfermentowało przynajmniej do poziomu 1/3 początkowego Blg. Jest to bardzo ważne gdyż zamknięcie w szczelnej butelce niedokładnie odfermentowanego piwa grozi rozerwaniem butelki.

Podczas butelkowania do każdej z butelek dodamy niewielką porcje cukru lub jego zamiennika co spowoduje tzw. fermentację wtórną. W jej wyniku piwo ulegnie naturalnemu nagazowaniu, ale także utrwaleniu. Tlen zgromadzony w szyjce butelki zostanie w całości zużyty przez drożdże i nie będzie już groźny. Dzięki temu piwo mimo braku pasteryzacji zachowa swoją świeżość nawet do 2 lat. 

Przed rozlewem butelki powinny być umyte i zdezynfekowane. Można to zrobić przez wyprażenie ich w piekarniku (30 min w temp. 180 oC) lub rozpylenie w każdej z nich roztworu pirosiarczynu potasu. (Zaleca się używanie butelek brązowych, jak najmniej przezroczystych)
Przed rozlewem dezynfekujemy również kapsle, przez zanurzenie ich we wrzątku na kilka minut.

150g cukru, glukozy lub suchego ekstraktu słodowego rozpuszczamy w 200 ml ciepłej wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie schładzamy.
Teraz potrzebny nam będzie zdezynfekowany fermentator z kranikiem, do którego przy pomocy węża do dekantacji przelewamy piwo znad osadu z fermentatora głównego. Należy przy tym uważać aby nie naruszyć osadu drożdży na dnie fermentatora (najlepiej na 2-3 dni przed rozlewem ustawić fermentator główny nieruchomo na odpowiedniej wysokości).
Po dekantacji dodajemy  przygotowany wcześniej roztwór cukru i mieszamy całość zdezynfekowanym mieszadłem. Tak przygotowanie piwo rozlewamy do butelek.

8. Dojrzewanie i leżakowanie

Butelki odstawiamy na kilka dni w temp. pokojowej, a następnie przenosimy do zacienionego pomieszczenia z temp. 15-18oC (nie dotyczy to piw fermentacji dolnej, które powinny stale przebywać w temp. < 15oC)
Piwo powinno leżakować min 2-3 tygodnie. W przypadku piw mocnych i piw dolnej fermentacji czas ten powinien być znacznie dłuższy. 
Piwo nabiera walorów smakowych przez cały czas leżakowania. Dojrzały i szlachetny smak osiąga zwykle dopiero po upływie 3-4 miesięcy. 

wykonanie choruzy.pl © 2010