Hopkins Mr. Brightside
Hopkins Mr. Brightside
Hopkins Mr. Brightside
Oak Peated Ale
% alk. 4.9
Blg 12.3
IBU 25
brak kodu


Zawartość tej butelki to nasz pomysł na - będące obecnie w kraftowej modzie - piwo ze słodem do produkcji whisky. Jakby tego było mało, to bogaty i wyrazisty zasyp słodowy doprawiliśmy mocno opiekanymi płatkami dębowymi i finezyjnymi płatkami Sherry Oloroso. Na aromat i goryczkę poszły sprawdzone, angielskie chmiele.

Składniki: woda; słody: Pilzneński, Chateau Whisky, Monachijski I, Karmelowy, (Pszeniczny); chmiel: Admiral, EKG; dodatki: płatki dębowe (mocno opiekane), płatki Sherry Oloroso; drożdże: US-05.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane, pić bez osadu z dna.
Hopkins lubi gdy jest chłodno i ciemno.
Zalecana temperatura spożywania 10-14°C.
Dostępne w bezzwrotnej butelce o pojemności 500 ml.
Dodał: dropi6 - 2016-07-27 00:19:05

Oceny

Użytkownicy 6,83 / ilość: 6
Goście 5 / ilość: 1
średnia 6,57/10 / ilość: 7

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny


Brodzisław

2016-09-11 21:24:15
Kolor złota, zamglony. Piana jasna początkowo obfita z drobnych i średnich pęcherzyków opadła z czasem do minimalnej warstwy.
Aromat z butelki wybitnie whisky torfowe (dymione i palone), skontrowane leciutko karmelkiem. W szkle zapach się rozwija. Owszem znów torfowe nuty są na pierwszym planie. Zaraz jednak do głosu (raczej nosa) dochodzą nuty słodsze karmelkowe. Dalej idą wytrawne schery i drewno na ogniu, że tak to nazwę. Chmiel jest, ale niemal zupełnie zagłuszony. Zatem naprawdę bogato.
Smak jest ciut gorszy od aromatu. Torfowe klimaty mieszają się z wytrawniejszymi nutami dębinowymi, a dalej są słodkawe słody i nieco kwasku na finiszu. Goryczka ziołowo-herbaciana, niezbyt wysoka, krótko zalegająca na podniebieniu.
Piwo jest lekko wodniste, wysoko-pijalne, ze średnim wysyceniem.
Cieszy fakt, że jeszcze ktoś waży piwo nieutrwalone tj. niefiltrowane i niepasteryzowane.

Oceny tego użytkownika: 8 ( smak: 8, zapach: 9, wygląd: 8 )

Marianek

2016-09-11 19:56:54
Kilka odmian słodów, brytyjskie chmiele oraz dodatki: płatki dębowe opiekane oraz płatki dębowe po winie wzmacnianym hiszpańskim sherry oloroso (słodkie, aromatyczne) wiele zapowiadały.
Oko: jasno-zloty zamglony, piana bardzo ładna wręcz jak na pszeniczne piwo.
Nos: dominacja nut whisky ? palone kable, bandaże, asfalt z butelki. Ze szkła już łagodniejsze, do tego mamy nuty od słodów, w tym pszenicę oraz monachijski i pilzneński, nie czuć na szczęście karmelu.
Smak: Jest podstawa słodowa, ale zaraz dochodzi do głosu whisky. nie mogę się doszukać wpływu sherry oloroso, być może te słodkie akcenty łagodzą nuty whisky, bo nie daje ono w ?mordę?. Piwo jest wytrawne, odkłada się aromat whisky, wręcz bardzo ładny finisz torfowy, nie ma goryczki chmielowej.
Lekkie piwo na lato, pszeniczne w wersji peated. Nie jest przegięte torfem, choć jeszcze powinno być więcej w tym piwie ? gdyby więcej tych płatków sherry, bo nie ma ich na języku. Bardzo ciekawe piwo, dla mnie fana whisky jak najbardziej.
Oceny tego użytkownika: 8 ( smak: 8, zapach: 8, wygląd: 8 )
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010