Hopkins Fixxxer
Hopkins Fixxxer
Hopkins Fixxxer
% alk. 6.9
Blg 16.5
IBU 60
brak koduaddbarcode


Weizenbock IPA z kontraktowego browaru Hopkins. Piwo uwarzone w Starym Browarze Kościerzyna. Ręczna Robota- Fixxxer - Obiecywaliśmy bezkompromisowość, niekonwencjonalność i kreatywność w tworzeniu nowych kombinacji piwnych. Oto ona-nasza pierwsza hybryda. Mieszanka stylów pszenicznego, koźlaka i IPA. Słody rodem z bocka, drożdże typowe dla piw pszenicznych oraz polski chmiel w solidnej dawce połączyliśmy w jedną, zgrabną i pijalną całość. Hopkins lubi gdy jest chłodno i ciemno. Składniki: woda; słód: pszeniczny, monachijski II, karmelowy 150, melanoidynowy; chmiel: Magnat, Iunga, Sybilla; drożdże WB-06. Na bocznej części etykiety umieszczono znak Gdańskiej Inicjatywy Piwowarów. Z drugiej strony etykiety znajduje się mini-skala. Goryczka określona na 2/3 szklanki. Aromat określony na 2/3 szklanki. Sugerowana temperatura piwa zapisana na etykiecie to przedział 8-12°C. Fixxxer dostępny jest w brązowych, półlitrowych, bezzwrotnych butelkach o pojemności 0,5l, zamkniętych gołym, białym kapslem. www. facebook. com/hopkinsgdynia , www. browarhopkins. pl
Dodał: stacher93 - 2016-02-10 19:27:34

oceny Oceny

Użytkownicy 4,71 / ilość: 7
Goście 6,5 / ilość: 2
średnia 5,11/10 / ilość: 9

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
Shinodin
starstarstarstarstar

2016-06-04 00:30:37
Piana nie do końca biała, drobnoziarnista, bardzo szybko się nawarstwia i tworzy wysoką czapę, która jednak w krótkim czasie opada, kiepski lacing. Barwa przecieranego soku z jabłek, wybitnie mocno zmętnione, nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu nuty charakterystyczne dla weizena banany, goździki i drożdże, dodatkowo trochę karmelu i żywicy. W smaku bardziej przebija się weizenbock niż IPA, nuty pszeniczne podszyte niestety sporą dawką alkoholowych akcentów, karmel i żywica gdzieś daleko w tle, goryczka zalegająca nieprzyjemna, słaba kontra kwaskowa i słodowa, wysycenie na mega olbrzymim poziomie, powiem szczerze, że jeszcze chyba nie spotkałem się z czymś takim gdzie od razu po otwarciu butelki mam wystrzał jak z szampana, a piwo ledwo co da się przelewać z butelki do szkła. Kapsel niestety zwykły czarny, etykieta jak to u Hopkinsa...dobrze opisana, ale wyglądem szału nie ma. Po Lśnieniu i Transfuzji przychodzi taki potwór... mimo jako takiego doświadczenia w degustowaniu piw, pierwszy raz piłem hybrydę weizenbocka i IPY, czuć, że piwo jest nieułożone, dzikie. Sam pomysł nader ciekawy, ale wymagający dużo poprawek, jak dla mnie tutaj ewidentnie oba style się "gryzą" nie ma współpracy, czego efektem jest nisko pijalny wyrób, dać więcej niż 5 nie mogę, ale pomimo to nie zrażam się do browaru Hopkins, lubię browaru, które wychodzą poza ogólnie ustalone ramy, a, że tym razem nie do końca wyszło, no cóż... do odważnych świat należy!
oceny Oceny użytkownika:
5 ( smak: 5, zapach: 5, wygląd: 5 )
awatar
Gogo
starstarstarstarstar

2016-04-03 13:00:42
Piwo ewidentnie przegazowane co zepsuło degustację. Przy otwieraniu strzeliło niczym mina przeciwpiechotna, ale na szczęście nie było fontanny piana. Przy przelewaniu piana nadmiernie się wytwarzała co zmusiło do nalewania piwa na kilka razy. W smaku czuć że mamy do czynienia z weizenbockiem, czuć trochę nachmielenia, ale wszystko przykryte przez nieprzyjemny, gryzący w język gaz. Drugie przegazowane piwo od Hopkinsa, coś im nie wychodzi.
oceny Oceny użytkownika:
4 ( smak: 4, zapach: 5, wygląd: 6 )
awatar
PiwowarWWA
starstarstarstarstar

2016-02-20 18:59:32
Ogólnie żeby komentować piwa, trzeba mieć pojęcie a wypisywanie, iż "IPA W POŁĄCZENIU Z WEIZENBOCK-IEM , to chwyt marketingowy", bez podania argumentów, jak w przypadku opisu produktu, poprzez Stacher93 to " słabo rozlane piąte przez dziesiąte". Piana- z początku obfita, wydostająca się z butelki z początku pod ciśnieniem, dość obficie, średnio i dużo gramatur pęcherzy, rzadka, krótko utrzymywana , Co2 wysokie, kwaskowe, "oranżadowe"- zdecydowanie przesadzone, z charakteru pszenic(piw pszenicznych). Goryczka, mocna, niewkomponowana w smak, odlegająca w stronę aromatu(bardzo częsta wada piw sklepowych), typowo pod typ IPA, przeplatana z aromatem chmielu. W zapachu groch , alkohol, słodycz, zbożowość i mało świeże drożdże. W aromacie nuty krótkotrwałe, choć bardzo wysoko atakujące- aromatycznie chmielone , suszonych owoców, kwiatowo-chlebowe, zbożowo- słodowe, W smaku multum drożdżowe, niekompatybilne niemal w pełni z typowym piwem, poprzez ciężko oddający się alkohol. Podsumowując: charakter nadmorski, jak najbardziej zachowano, jest to bardziej eksperyment, balans pomiędzy wadami a zaletami piwa - wyrównywany na pograniczu akceptowalności...
oceny Oceny użytkownika:
5 ( smak: 5, zapach: 5, wygląd: 5 )
awatar
Stacher93
starstarstarstarstar

2016-02-10 19:34:56
Średniej klasy Weizenbock, IPA w nazwie to raczej chwyt marketingowy. Ogólnie rzecz biorąc przeciętne piwo. Nawet klasyfikując go jako Waizenbocka nie dam wysokiej oceny. Mało akcentów charakterystycznych dla tego gatunku. Może bardziej Pszenica Dubeltowa, w sumie sam nie wiem. Gorsze od Lśnienia i Transfuzji.
oceny Oceny użytkownika:
5 ( smak: 5, zapach: 5, wygląd: 5 )
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010