Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

8244

Informacje o producentach

Browar Amber
Browar Amber

Czy wiesz, że...

Wedle kodeksu Hammurabiego (ok. 1750 r.p.n.e.), niesolidny karczmarz, któremu udowodniono dolewanie wody do piwa, był karany śmiercią. Przywiązywano mu kamień młyński u szyi i wrzucano do rzeki.

Najnowsze komentarze

Kustosz Jasne Pełne

Gość
po tym piwie niema kaca
2018-01-20 10:34:54
Okocim Palone Ciemne Legerowe

PostrachLasu
Czy teraz to co się nazywa "okocim ciemne okocimskie" to jest kolejna odsłona tego piwa?
2018-01-20 10:01:55
Złoty Ul Trzy Miody

nietzsche
Wygląd: kolor bursztyn, mętne, piana mizerna, ale jakiś lacing jest
Zapach: lekko diacetylowy, miodowy, ale pachnie miodem wielokwiatowym i słonecznikowym, gryczanym i spadziowym już nie bardzo, bardzo wyraźny swojski chmiel i to szanuję, choc nie sądzę, by to było zamierzone działanie Staropolskiego.
Smak: lekkie, rześkie, bo wysokie wysycenie, niezbyt słodkie, ale pite po karmelowym Miłosławiu, więc wrażenia mogą być zaburzone, w smaku już czuć gryczany, ale dominuje wielokwiatowy, lekkie masełko. Nie lubię miodowych ulepków, więc na ich tle to jest spoko, ale to może być tez wina poprzednika.
2018-01-20 00:04:20
Miłosław Sosnowe APA

MateoKrk_
Barwa Jasno-Złota Lekko Zmętniona Aromat To Chmiele Amerykańskie Cytrusy Owoce Tropikalne Nuty Leśno-Żywiczne Sosny Nie Wyczuwam Niestety w Smaku Piwo Jest Wytrawne Goryczka Wyraźna Żywiczno-Iglasta Sosna Jak Najbardziej Wyczuwalna Wysycenie Średnie Bardzo Fajna Lekka i Orzeźwiająca APA Piłem Ją z Półtora Roku Temu Tamta Warka Była Niezbyt Udana Ale Tą Oceniam Pozytywnie i Oby Tak Dalej.
2018-01-20 00:00:31
Glankrone Strong

Gość
Ostre piwo- musi być pite na zimno, ale dla koneserów za 1.79!!! Tylko pytanie- jak ono jest robione, że takie tanie a mocne! Van Pur ma swoich zwolenników!
2018-01-19 23:59:30
Dukla - Baltic Porter Pirates

prisoner
Aromat mało intensywny, troszkę czekolady, ciut paloności. W smaku zbyt mało się dzieje. Pijalne, alkohol ukryty za to goryczka przyjemna czekoladowa z nutą rumu. Za tę cene 25 zł to nie warte, piwnno kosztować max 10 zł.
2018-01-19 23:27:59
Miłosław Borowikowe Ale

nietzsche
Wygląd: kolor ciemnomiedziany, lekko nieklarowne, obfita piana, niezbyt trwała, lacing jakiś
Zapach: pachnie jak maślany dunkel lager, więc nawet ejla za bardzo nie przypomina, o borowikach już nie wspominając, bo ich tu nie ma.
Smak: Po zapachu już się trochę obawiam, dodatkowo Fortuna postanowiła wycenić to piwo jak krafta (bo przecież mają koszty jak mały browar kontraktowy i dali aż 2 promile borowików przynajmniej wg etykiety) , więc tym większe może być rozczarowanie ludzi. Po pierwsze piwo jest słodkie, po drugie przypomina bardziej dunkel lagera właśnie, ma jakieś przebłyski szkockiego ale, jest wodniste, słodkie (ciekawe po co te płatki w ilości na alibi?), karmel w opór, lekko kawowe (zbożówka), odrobinę czekoladowe, orzechowe i ciastkowe, ciutkę maślane, więc daje toffi, chmielu zero, za to czuć alko, czego po piwie 5,6% się nie spodziewałem. Jeżeli to piwo coś mi przypomina to jakieś karmelowe gónwo z Gontyńca lub Krajana. Ocena w dużej mierze za to, czym to piwo miało być, a nie jest. Zawsze można nawet eurolagera zaetykietować jako west coast IPA i to może być nawet ok., lager, ale niesmak pozostaje. I pomyśleć, że niektórzy uzyskują efekt grzybów bez ich użycia, Fortuna nasra? wrzuciła grzyby do kadzi i nie wyszło, w sumie to nawet ale im nie wyszedł, a słodkie piwo deserowe, dla miłośników toffi i karmelu.
2018-01-19 23:22:08
ReCraft Mentor

Thesloma
Zapach : co tu wiele mówić ? typowo porterowy czekolada ze śliwką (miejscami dość intensywny , bardzo przyjemnie ta śliwka się tutaj sprawuje) i lekki alkohol ale dość miły likierowy , a nawet jak likier orzechowy czy śliwkowy

Smak : również typowo porterowy , gorzka czekolada , dość przyjemnie i nie odpychającą , czuć delikatnie ten ekstrakt że jest trochę gęsto , delikatne grzanie pod koniec języka i w przełyku.

Klasyka sama w sobie , klasyczny porter co prawda nie zaskakujący niczym , ale zrobiony bardzo dobrze i jeszcze plus za ekskluzywne opakowanie , lak na sznurku (jeśli tak to można nazwać) i unikatową butelkę 8 z małym + /10.
2018-01-19 22:58:12
Miłosław Witbier

HubertLager
Bardzo delikatne, słodkawe piwo. Cytrusowy aromat. Orzeźwiające.
2018-01-19 22:32:57
Stu Mostów & Haandbryggeriet ART+12 Mango, Strawberry and Raspberry Ale

ekoman69
Barwa marchewkowo-śliwkowa, bardzo mętne. Piana skromna, bardzo szybko znika. W zapachu truskawki, maliny. W smaku kwaśne z nutami kompotu truskawkowego i jakąś leciutką goryczką. Poprawne, ale raczej nie zatęsknię. Kupione w sklepie alkoholowym za 6,99zł/0,33l. Warka L 05.04.2018.
2018-01-19 22:09:13
Kingpin Mötor Karma

Jacelinho
Ładna barwa trochę zmętniona ciemnozłota. Lacing na szkle a piana niechętne się tworzy na grubość 1 palca i jest średnio pod względem trwałości. W zapachu głównie chmielowo , trochę owoców głównie grapefruit. I wg mnie trochę karmelu z trawiastą nutą. W smaku jest dobra goryczka , łodyga i grapefrut.Niskie wysycenie i dobrze bo przegazowana APA to nic dobrego wg mnie. Tworzy to przyjemną mieszankę choć wolę jak jest więcej owoców. Ogólnie dobra APA choć można w tej cenie kupić lepsze. Warka Lidlowska solidna APA bodajże za 7 zł.

W opisie piwa jest błąd bo piwo ma 5.3 % a nie 6.
2018-01-19 22:07:46
Miłosław Black IPA z Yuzu

MateoKrk_
Barwa Brunatna z Brązowymi Refleksami w Aromacie Nuty Żywiczne Dominują Cytrusy Oraz Palone Słody Kawa i Czekolada w Tle w Smaku Jest Tak Samo Wyczuwalne Palone Słody Akcenty Żywiczne Dominacja Cytrusów Nuty Kawowe Goryczka Dobra Na Poziomie Średnio-Wysokim Wysycenie Średnie Yuzu Nie Wyczuwam Ponieważ Nie Znam Jego Smaku Jednakże Jest To Bardzo Dobra Black IPA Która Jest Godna Polecenia.
2018-01-19 21:57:40
Amber Johannes

Gość
Dobry strong lager (czy koźlak). Smak pełny, lekka goryczka, uczciwy skład.
2018-01-19 21:50:34
Żywiec APA

Jacelinho
Na początku było super , później inna warka sam karmel i niedobre było. Ogólnie piana była trwała , ładnie pachniało cytrusami od chmielu i było smaczne w tej cenie super wybór. Rok później już było niedobre i nie da się go sprawiedliwie ocenić więc dam 7. Bo w tej cenie nie kupię nic lepszego.
2018-01-19 21:48:53
PiwoWarownia Moc Kupały

Lukasz
Kolor herbata, mętne. Piany prawie nic, podobnie jak w rosanke z Kormorana. Zapach : papryka, zioła, słód. W smaku dominuje papryka, potem zioła, słód, lekka kontra chmielowa. W ustach zostaje posmak przypominający lukrecję. Piwo słabo zbalansowane, wszystko się miesza i tworzy moim zdaniem niestrawną mieszankę. Wysycenie niskie, podobnie jak pijalność.
2018-01-19 21:04:02
Grodziska APA

Gibon
Aromat mało intensywny ale tragedii nie ma, piana obfita, gesta, niezły lacing, goryczka jest średnia nie zalegająca przyjemna, w smaku dominuje głównie wędzonka, cytrusów mało rzekłbym nawet za mało... ale piwo jest jak najbardziej sesyjne
2018-01-19 20:14:40
Staropolski BestBir Piwo Bez Soku Męski Lager

kazikdlugi
Zdecydowanie za słodkie, nawet bym powiedział że to piwo miodowe. Zapach jednak całkiem fajny.
2018-01-19 19:15:57
Ciechan Miodowe

Gość
Nie wiem czemu, ale trafiliśmy z dziewczyną na egzemplarze trochę "wadliwe"? Czuć miód, dużo miodu. I w tym chyba leży problem. Jest dane za dużo miodu lub aromatu. Lekko kwaskowe, ale przebija słodycz. Nie czuć nic goryczki, posmak metaliczny. Piany prawie brak, lacing baaardzo słaby.
2018-01-19 18:23:48
Grodzisk Porter Grodziski

jover
zapach kawa, paloność, przebija alkohol, wysycenie średnie, w smaku słodki, kawa, gorzka czekolada, gładkie, klei się do podniebienia i zębów, rozgrzewa w przełyku, gorycz niska, kawowa, lekko kwasowa, ogólnie bardzo dobre i mega pijalne jak na porter, cena 6,50zł
2018-01-19 18:21:21
Erdinger Weissbier

Gość
Jak dla mnie król pszenicznych piw .
2018-01-19 17:45:12
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Najstarsze dokumenty dotyczące produkcji piwa wywodzą się z Mezopotamii. 4000 lat p.n.e. w dwurzeczu Eufratu i Tygrysu zaczęła się rozwijać kultura Sumerów. Wygrawerowane w glinianych tabliczkach rysunki oraz teksty w piśmie klinowym opisują warzenie i spożywanie najstarszego znanego piwa – sikaru. Tradycję Sumeru kontynuowali Babilończycy, którzy piwo warzyli z jęczmienia, pszenicy i orkiszu.

Znaczenie piwa w kulturze babilońskiej potwierdza słynny kodeks Hammurabiego, którego cztery paragrafy poświęcone są tematyce piwnej. Również w życiu mieszkańców starożytnego Egiptu piwo odgrywało ogromną rolę. Wraz z chlebem stanowiło podstawowy składnik pożywienia i było jednym z najważniejszych darów składanych zmarłym do grobu. W Egipcie znajduje się najstarszy browar, jaki udało się odkryć. Datowany on jest na 3700 r. p.n.e. Cywilizacja grecka i rzymska preferowała wino i piwa nie ceniła, ale także na terenie Cesarstwa rzymskiego było ono warzone przez Galów, Celtów i Iberyjczyków.

 

W średniowieczu piwo – o niewielkiej zawartości alkoholu i początkowo niefiltrowane – było codziennym napojem w całej Europie poza regionem Morza Śródziemnego, gdzie dominowało wino. Początkowo wyrabiano je głównie sposobami domowymi.

Sztuka warzenia piwa rozwinęła się w klasztorach. Piwo stanowiło dla mnichów naturalny napój i tylko w szczególnych przypadkach zastępowane było wodą. Mnisi przygotowywali je wpierw na własne potrzeby, z czasem jednak sprzedaż piwa stała się poważnym źródłem dochodów wielu opactw. Zakonnicy eksperymentowali, dodając do piwa różne substancje aromatyczne, by poprawić jego smak i przedłużyć czas przechowywania.

Jedną z nich był chmiel, który stopniowo wyparł inne dodatki i w XIV wieku piwo chmielowe opanowało niemal całą Europę, poza Anglią, gdzie spopularyzowało się dopiero w wieku XVI. Przez długi czas piwo uważano za zdrowsze od wody – nie bez przyczyny, gdyż gotowanie pozwalało na pozbycie się przynajmniej części zarazków.

 

Drugim filarem stanowiącym ostoję sztuki piwowarskiej w średniowieczu był pan feudalny, który zatrudniał piwowarów, budował warzelnie, kontrolował sprzedaż surowców i sprzedawał piwo. Również browary dworskie zaczęły coraz prężniej działać. Średniowieczni władcy, dostrzegając w piwie źródło bogactwa, zaczęli nadawać przywileje na warzenie i wyszynk piwa, nakładać stosowne podatki oraz regulować działalność piwowarską, określając np. warunki otrzymania tytułu mistrza-piwowara. Z kolei rozwój miast i piwowarstwa świeckiego zaowocowały powstawaniem małych rynków lokalnych, wzmożoną konkurencją oraz organizowaniem się piwowarów i właścicieli browarów w cechy piwowarskie broniące interesów tej grupy zawodowej.

 

Zmiany w piwowarstwie następowały powoli, a liczne wojny skutecznie hamowały rozwój. Dopiero zapoczątkowany w XVIII w. postęp techniczny i rozwój gospodarczy przyniosły znaczne zmiany dla browarnictwa europejskiego. Istotną rolę odegrały tu odkrycia i wynalazki takie jak termometr alkoholowy skonstruowany przez René-Antoine Ferchault de Réaumur, badania nad fermentacją Antoine Lavoisiera czy odkrycie kwasu węglowego (dwutlenku węgla).

 

Prawdziwa piwna rewolucja nastąpiła jednakże w XIX wieku, kiedy dotychczasową, tradycyjną metodę warzenia piwa przy pomocy tzw. górnej fermentacji zaczęto zastępować fermentacją dolną. Browar Mieszczański w Pilźnie zdecydował się zatrudnić bawarskiego mistrza piwowarskiego Josefa Grolla, który miał za sobą udane eksperymenty z fermentacją dolną. Uwarzone w 1842 r. przez niego piwo zapoczątkowało nowy gatunek: pilzner. W roku 1862 Ludwik Pasteur przeprowadził udane testy nad konserwacją pożywienia poprzez obróbkę termiczną, w 1876 r. wydał swoją książkę Studium nad piwem, a 7 lat później Emil Christian Hansen – syn założyciela browaru Carlsberg w Kopenhadze swoje badania w laboratorium browaru zwieńczył wyhodowaniem czystej kultury drożdży dolnej fermentacji, która na jego cześć nazwana została Saccharomyces carlsbergensis i do dziś stanowi podstawę piw dolnej fermentacji.

 

Tradycje piwowarskie na ziemiach polskich sięgają najdawniejszych czasów, dziejów ludów prasłowiańskich i prapoczątków polskiej państwowości. O piwie warzonym z pszenicy, jęczmienia, żyta i orkiszu wspomina Jan Długosz w w swoich Rocznikach, czyli kronikach sławnego Królestwa Polskiego (Annales seu cronicae incliti Regni Poloniae) oraz Gall Anonim w Kronice polskiej (Chronica Polonorum). Najstarszym dokumentem wzmiankującym o piwie w Polsce jest kronika Thietmara z Merseburga, w której Bolesław Chrobry, pierwszy król Polski określony został mianem piwosza. Piwo w Polsce szybko stało się lubianym i popularnym trunkiem, a wraz z rozwojem średniowiecznych miast nastąpił również szybki rozwój browarnictwa. Niemal każde miasto mogło poszczycić się jednym lub kilkoma browarami, a w czternastowiecznym Krakowie – ówczesnej stolicy Polski – było ich 25. Piwo, które wówczas nie miało dużej ilości alkoholu, pili magnaci i zamożna szlachta – nawet kilkaset litrów na rok, jak również pospólstwo. Do XVII wieku wytwarzano głównie piwo pszeniczne, które następnie zostało wyparte przez jęczmienne.

 

Ze względu na liczne wojny w XVII w., nadmiar zboża, z którego masowo wyrabiano tanią wódkę, wzrost cen dobrego piwa i pogorszenie się jakości piw tanich, piwo w Polsce zaczęło powoli tracić swoją pozycję. Do upadku staropolskiej tradycji piwnej przyczyniła się ostatecznie fatalna polityczno-ekonomiczna sytuacja Polski oraz rozbiory, które z jednej strony doprowadziły do upadku jakości polskiego piwa, a z drugiej spowodowały zalew Polski piwami importowanymi. Trend ten odwróciła rewolucja techniczna, która spowodowała powstawanie średnich i dużych zakładów piwowarskich. Dzięki nowoczesnym technologiom i inwestycjom warzyły one dobre i uznane piwa przywracając piwu jako trunkowi dawną świetność. Jednakże wraz z I wojną światową nastąpiło załamanie przemysłu piwowarskiego, spadek jakości oraz spożycia piwa.

 

Ponowny rozwój piwowarstwa nastąpił dopiero w latach 90. XX wieku, kiedy znacjonalizowane w czasach PRL-u browary zaczęto prywatyzować. Rozwój gospodarki wolnorynkowej doprowadził do zainteresowania polskim rynkiem browarniczym największych światowych grup piwowarskich. Doprowadziło to z jednej strony do upadku wielu małych i średnich browarów, ale również do konsolidacji i rozwoju największych browarów oraz radykalnego wzrostu spożycia piwa przez Polaków.

Obecnie Polska jest na piątym miejscu na świecie i trzecim w Europie pod względem spożycia piwa na głowę mieszkańca.

 

żródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010