Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

8744

Informacje o producentach

Browar Zamkowy Sp. z o.o.
Browar Zamkowy Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

Wedle kodeksu Hammurabiego (ok. 1750 r.p.n.e.), niesolidny karczmarz, któremu udowodniono dolewanie wody do piwa, był karany śmiercią. Przywiązywano mu kamień młyński u szyi i wrzucano do rzeki.

Najnowsze komentarze

Browars RISnieft

MateoKrk_
Browars RISnieft
Barwa Niemalże Czarna Ciemno-Brązowa Nieprzejrzyste i Nieklarowne w Aromacie Wyraźne Ciemne i Palone Słody Do Tego Intensywna Czekolada i Kawa Lekka Śliwka Likierowy Alkohol Na Szczęście Nie Ordynarny w Smaku Jest Wytrawnie Są Gorzka Czekolada i Kawa Do Tego Dochodzi Nuta Zbożowa Goryczka Średnio-Niska Palona Troszkę Ziołowa Alkohol Pojawia Się z Czasem Ale Nie Jest Nachalny Przyjemnie Rozgrzewa Wysycenie Średnio-Wysokie Lekki Troszkę Wodnisty RIS Niemniej Jednak Przyjemnie Się Pije Z Chęcią Jeszcze Kiedyś Do Niego Powrócę.
2018-04-25 23:30:25
Nepomucen Road

Bob
Nepomucen Road
Niesamowicie owocowy aromat, wzór do naśladowania dla innych browarów. W smaku spodziewałem się nudy jak w każdym wypitym do tej pory NEIPA, a dostałem bardzo ciekawe piwo. Dlaczego? Głównie przez mocną, dość cytrusową i średnio przyjemną goryczkę (główna wada, ale i wyróżnik), oraz mnóstwo owoców, szczególnie tych pół słodkich pół kwaskowatych (grejpfrut, marakuja). Gdyby goryczka była przyjemniejsza, to to piwo byłoby ideałem w tym stylu... Ale i tak jest najlepszym New Englandem jakiego piłem :)
2018-04-25 23:14:55
Patronus Weissbier

Bob
Patronus Weissbier
Mocno zbożowy weizen, jedyny w swoim rodzaju. Piwo jest przyjemne choć zdecydowanie inne w profilu niż inne weizeny. Jest wyraźnie ciasteczkowe, z nutą bananową. Goździki i inne przyprawy wyczuwalne w śladowych ilościach.
2018-04-25 23:10:11
Browar Jana Al Bam

Shinodin
Browar Jana Al Bam
Teraz piwo ma inną etykietę, z nazwy został usunięty Al Bam, teraz jest to po prostu niefiltrowana żytnia IPA. Chmiele Simcoe i Mosaic zastąpione Chinookiem oraz Palisade. Według mnie zmiany na duży minus, piwo traci swój aromat i żytni charakter w smaku. Piłem warkę 19.10.2018 i teraz na pewno nie wystawiłbym już 8 a maksymalnie 6 z plusem. Szkoda dobrego piwa...
2018-04-25 18:59:12
Tyskie Gronie

Gość
Tyskie Gronie
Hmm... Bardziej mi smakuje wyprodukowane w browarze Tychy (pierwszy nr partii 1). Ogółem do grilla zajebiste
2018-04-25 18:41:10
Prażubr Niepasteryzowany

Gość
Prażubr Niepasteryzowany
Piwo dobre. Delikatny smak chmielu. Fajnie się pije w upalne dni kiedy jest schłodzone. Dodatkowo jest niepasteryzowane, a to duża zaleta. Jak ktoś nie wie co to słowo znaczy to zapraszam do poczytania encyklopedii albo słownika wyrazów obcych.
2018-04-25 18:29:16
Namysłów Pils

Gość
Namysłów Pils
Moim zdaniem z puszki idealne z butelki bez szału ale szczerze mówiąc w puszce jak kupować to tylko Namysłów
2018-04-25 18:07:51
Konstancin Pszeniczne

szab12
Konstancin Pszeniczne
Jeden z lepszych pszeniczniaków produkowanych w Polsce. Banan i goździk oraz lekka goryczka. W cenie od 4 do 5 zł.
2018-04-25 16:48:52
Schneider Weisse Tap 7 Unser Original

Gość
Schneider Weisse Tap 7 Unser Original
czy ktos widzial w PL to piwo ?
2018-04-25 16:42:50
Schultenbräu Pilsener

Gość
Schultenbräu Pilsener
super tanie piwo bardo dobry smak lagodny
2018-04-25 16:27:59
Łomża Pełne Wyborowe

Gość
Łomża Pełne Wyborowe
Piwo na poziomie wysokim bez żadnych posmaków ścierek , szmat , wapna ,cementu czy nawet moczu kociego , których to posmaków bez liku w koncerniakach .
2018-04-25 15:48:00
Braniewo Chmielone Na Zimno

Gość
Braniewo Chmielone Na Zimno
Czy koncerniaki to przy tym piwie szczochy ?
2018-04-25 15:32:54
Żywiec Sesyjne IPA

Bob
Żywiec Sesyjne IPA
Przyjemnie cytrusowy, jak dla mnie jest zdecydowanie zbyt wytrawny i mało goryczkowy jak na ipe, ale tak ogólnie piwo nie jest złe. Jakby tak połączyć zalety ipy z książęcego, a tej z żywca to by wyszło bardzo ciekawe piwo... Tak to te piwa są bardzo różne i mają różne od siebie zalety i wady.
2018-04-25 11:52:55
Żywiec Sesyjne IPA

Sztaler
Żywiec Sesyjne IPA
Piwko kupione w sklepie Tesco za 4,49 zł

Największą i chyba jedyną zaletą tego piwa jest zapach owoców, szczególnie cytrusów. Piwo samo w sobie jest wodniste, bez charakteru. za tą cene można kupić coś bardziej na poziomie
2018-04-25 10:40:46
Czarnków Noteckie Jasne

Gość
Czarnków Noteckie Jasne
W mojej ocenie niesmaczne
2018-04-25 09:19:57
Hoppy Beaver Dark Angel

Shinodin
Hoppy Beaver Dark Angel
Piana beżowa, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, lecz dość szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza rubinowa wręcz czarna, nie do końca klarowne i przejrzyste, nieznacznie zmętnione. W zapachu wyraźne nuty kawowe i czekoladowe, palone akcenty, ciut karmelu, w tle nuty cytrusowe. W smaku czekolada dominuje nad kawą, dobra kontra słodowa, słabsza kwaskowa, goryczka lekko zalegająca o profilu cytrusowym, paloność obecna, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny czarny, etykieta w fioletowej kolorystyce, graficznie bez większych szaleństw, w miarę dobrze opisana. Warka 15.10.2018. Po pierwszym spotkaniu z browarem Hoppy Beaver i średnio udanym triplu, nie spodziewałem się wiele. Porter w amerykańskim stylu, jest na pewno udany bardziej niż tripel. Aromatyczny mocno czekoladowy, aczkolwiek brakuje mi trochę ciała oraz amerykańskich akcentów. 6 z plusem za Dark Angela, nadal nie zostałem przekonany przez "Bobra".
2018-04-24 23:16:53
Jagiełło Niezła Szycha Oktawia

nietzsche
Jagiełło Niezła Szycha Oktawia
Dodatkowym mankamentem jest okrutnie niskie wysycenie, więc z tą cisowianką to przesadziłem, raczej woda z kranu
2018-04-24 21:49:04
Jagiełło Niezła Szycha Oktawia

nietzsche
Jagiełło Niezła Szycha Oktawia
Wygląd: kolor słomka, raczej klarowne, piana spora i nawet trwała, jakiś lacing
Zapach: ładny chmielowy, trochę swojskiego zielska, trochę papierówki i limonki z Oktawii, ta słodowość w tle już taka bidna, jak z jakiegoś bieda lagera z Głubczyc
Smak: Niestety piwo to ma tę samą przypadłość, co po przednia Niezła Szycha, jest wodą, goryczkową, fajnie nachmieloną wodą, równie dobrze można nachmielić cisowiankę i dodać odrobinę goryczki.
2018-04-24 21:47:21
Książęce IPA

jover
Książęce IPA
zapach cytrusy, w tle tropiki i iglaki, wysycenie średnie+, stosunkowo niewiele karmelu oblepia podniebienie, spodziewałem się że będzie mocniej kleić ryj, w smaku wodniste, puste, cytrusy, gorycz niska, chemiczna, ogólnie smakuje jak lager na amerykańskim chmielu, dla mnie słabe, cena 3,59zł
2018-04-24 21:41:47
Gentleman Pils

oranjefan
Gentleman Pils
Aromat wadliwy - masło. Dużo masła czyli di - acetylu. Poza tym karmel oraz estry w postaci jabłek. Jest słodko, pomimo mocnego schłodzenia piwa czuć nieprzyjemną, wadliwą woń.

Piwo opalizujące wręcz delikatnie zmętnione co przy pilsie miejsca mieć nie powinno. Poza tym ciemno pomarańczowe / jasno miedziane - moim zdaniem również za ciemne jak na pils. Piana - obfita, jednak raczej średnio bąbelkowa z nielicznymi drobnymi bąbelkami tu i ówdzie. Znika w średnim tempie, delikatnie zdobi szkło.

W smaku na szczęście lepiej niż w aromacie. Piwo jest słodkie, karmelkowe, lekko ciasteczkowe i słodowe. Znów z wyczuwalnym masełkiem które dodaje sporo ciała. Goryczka - na szczęście wyczuwalna. Ziołowa, nieco ziemista. Całkiem przyjemna. Finish i aftertaste - wyrawny, gorzkawy, ziołowo trawiasty.

Nie oczekiwałem cudów bo browar totalnie dla mnie nie znany poza tym warzący w Wąsoszu, a Wąsosz z jakichś ambitnych, udanych piw nie słynie... No słabo słabo.
2018-04-24 21:41:20
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Najstarsze dokumenty dotyczące produkcji piwa wywodzą się z Mezopotamii. 4000 lat p.n.e. w dwurzeczu Eufratu i Tygrysu zaczęła się rozwijać kultura Sumerów. Wygrawerowane w glinianych tabliczkach rysunki oraz teksty w piśmie klinowym opisują warzenie i spożywanie najstarszego znanego piwa – sikaru. Tradycję Sumeru kontynuowali Babilończycy, którzy piwo warzyli z jęczmienia, pszenicy i orkiszu.

Znaczenie piwa w kulturze babilońskiej potwierdza słynny kodeks Hammurabiego, którego cztery paragrafy poświęcone są tematyce piwnej. Również w życiu mieszkańców starożytnego Egiptu piwo odgrywało ogromną rolę. Wraz z chlebem stanowiło podstawowy składnik pożywienia i było jednym z najważniejszych darów składanych zmarłym do grobu. W Egipcie znajduje się najstarszy browar, jaki udało się odkryć. Datowany on jest na 3700 r. p.n.e. Cywilizacja grecka i rzymska preferowała wino i piwa nie ceniła, ale także na terenie Cesarstwa rzymskiego było ono warzone przez Galów, Celtów i Iberyjczyków.

 

W średniowieczu piwo – o niewielkiej zawartości alkoholu i początkowo niefiltrowane – było codziennym napojem w całej Europie poza regionem Morza Śródziemnego, gdzie dominowało wino. Początkowo wyrabiano je głównie sposobami domowymi.

Sztuka warzenia piwa rozwinęła się w klasztorach. Piwo stanowiło dla mnichów naturalny napój i tylko w szczególnych przypadkach zastępowane było wodą. Mnisi przygotowywali je wpierw na własne potrzeby, z czasem jednak sprzedaż piwa stała się poważnym źródłem dochodów wielu opactw. Zakonnicy eksperymentowali, dodając do piwa różne substancje aromatyczne, by poprawić jego smak i przedłużyć czas przechowywania.

Jedną z nich był chmiel, który stopniowo wyparł inne dodatki i w XIV wieku piwo chmielowe opanowało niemal całą Europę, poza Anglią, gdzie spopularyzowało się dopiero w wieku XVI. Przez długi czas piwo uważano za zdrowsze od wody – nie bez przyczyny, gdyż gotowanie pozwalało na pozbycie się przynajmniej części zarazków.

 

Drugim filarem stanowiącym ostoję sztuki piwowarskiej w średniowieczu był pan feudalny, który zatrudniał piwowarów, budował warzelnie, kontrolował sprzedaż surowców i sprzedawał piwo. Również browary dworskie zaczęły coraz prężniej działać. Średniowieczni władcy, dostrzegając w piwie źródło bogactwa, zaczęli nadawać przywileje na warzenie i wyszynk piwa, nakładać stosowne podatki oraz regulować działalność piwowarską, określając np. warunki otrzymania tytułu mistrza-piwowara. Z kolei rozwój miast i piwowarstwa świeckiego zaowocowały powstawaniem małych rynków lokalnych, wzmożoną konkurencją oraz organizowaniem się piwowarów i właścicieli browarów w cechy piwowarskie broniące interesów tej grupy zawodowej.

 

Zmiany w piwowarstwie następowały powoli, a liczne wojny skutecznie hamowały rozwój. Dopiero zapoczątkowany w XVIII w. postęp techniczny i rozwój gospodarczy przyniosły znaczne zmiany dla browarnictwa europejskiego. Istotną rolę odegrały tu odkrycia i wynalazki takie jak termometr alkoholowy skonstruowany przez René-Antoine Ferchault de Réaumur, badania nad fermentacją Antoine Lavoisiera czy odkrycie kwasu węglowego (dwutlenku węgla).

 

Prawdziwa piwna rewolucja nastąpiła jednakże w XIX wieku, kiedy dotychczasową, tradycyjną metodę warzenia piwa przy pomocy tzw. górnej fermentacji zaczęto zastępować fermentacją dolną. Browar Mieszczański w Pilźnie zdecydował się zatrudnić bawarskiego mistrza piwowarskiego Josefa Grolla, który miał za sobą udane eksperymenty z fermentacją dolną. Uwarzone w 1842 r. przez niego piwo zapoczątkowało nowy gatunek: pilzner. W roku 1862 Ludwik Pasteur przeprowadził udane testy nad konserwacją pożywienia poprzez obróbkę termiczną, w 1876 r. wydał swoją książkę Studium nad piwem, a 7 lat później Emil Christian Hansen – syn założyciela browaru Carlsberg w Kopenhadze swoje badania w laboratorium browaru zwieńczył wyhodowaniem czystej kultury drożdży dolnej fermentacji, która na jego cześć nazwana została Saccharomyces carlsbergensis i do dziś stanowi podstawę piw dolnej fermentacji.

 

Tradycje piwowarskie na ziemiach polskich sięgają najdawniejszych czasów, dziejów ludów prasłowiańskich i prapoczątków polskiej państwowości. O piwie warzonym z pszenicy, jęczmienia, żyta i orkiszu wspomina Jan Długosz w w swoich Rocznikach, czyli kronikach sławnego Królestwa Polskiego (Annales seu cronicae incliti Regni Poloniae) oraz Gall Anonim w Kronice polskiej (Chronica Polonorum). Najstarszym dokumentem wzmiankującym o piwie w Polsce jest kronika Thietmara z Merseburga, w której Bolesław Chrobry, pierwszy król Polski określony został mianem piwosza. Piwo w Polsce szybko stało się lubianym i popularnym trunkiem, a wraz z rozwojem średniowiecznych miast nastąpił również szybki rozwój browarnictwa. Niemal każde miasto mogło poszczycić się jednym lub kilkoma browarami, a w czternastowiecznym Krakowie – ówczesnej stolicy Polski – było ich 25. Piwo, które wówczas nie miało dużej ilości alkoholu, pili magnaci i zamożna szlachta – nawet kilkaset litrów na rok, jak również pospólstwo. Do XVII wieku wytwarzano głównie piwo pszeniczne, które następnie zostało wyparte przez jęczmienne.

 

Ze względu na liczne wojny w XVII w., nadmiar zboża, z którego masowo wyrabiano tanią wódkę, wzrost cen dobrego piwa i pogorszenie się jakości piw tanich, piwo w Polsce zaczęło powoli tracić swoją pozycję. Do upadku staropolskiej tradycji piwnej przyczyniła się ostatecznie fatalna polityczno-ekonomiczna sytuacja Polski oraz rozbiory, które z jednej strony doprowadziły do upadku jakości polskiego piwa, a z drugiej spowodowały zalew Polski piwami importowanymi. Trend ten odwróciła rewolucja techniczna, która spowodowała powstawanie średnich i dużych zakładów piwowarskich. Dzięki nowoczesnym technologiom i inwestycjom warzyły one dobre i uznane piwa przywracając piwu jako trunkowi dawną świetność. Jednakże wraz z I wojną światową nastąpiło załamanie przemysłu piwowarskiego, spadek jakości oraz spożycia piwa.

 

Ponowny rozwój piwowarstwa nastąpił dopiero w latach 90. XX wieku, kiedy znacjonalizowane w czasach PRL-u browary zaczęto prywatyzować. Rozwój gospodarki wolnorynkowej doprowadził do zainteresowania polskim rynkiem browarniczym największych światowych grup piwowarskich. Doprowadziło to z jednej strony do upadku wielu małych i średnich browarów, ale również do konsolidacji i rozwoju największych browarów oraz radykalnego wzrostu spożycia piwa przez Polaków.

Obecnie Polska jest na piątym miejscu na świecie i trzecim w Europie pod względem spożycia piwa na głowę mieszkańca.

 

żródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010