HaandBryggeriet Haandbakk
HaandBryggeriet Haandbakk
HaandBryggeriet Haandbakk
Oak Aged Ale
% alk. 8.0
IBU 15
brak kodu


Tradycyjny norweski Oak Aged Ale, warzony przez browar Handbryggeriet z norweskiej miejscowości Brakerøya, nieopodal miasta Drammen. Browar ten istnieje od maja 2005 roku, jego założyciele to: Jens Maudal, Rune Eriksen, Arne Eide oraz Egil Hilde. Wszystkie piwa uwarzone w HaandBryggeriet to piwa górnej fermentacji, niepasteryzowane i niefiltrowane. Zakres gatunków jest bardzo szeroki, często do piw wędrują lokalne dodatki, takie jak rokitnik, jagody jałowca, czy czarne bażyny. Browar od początku działalności mieścił się w Drammen, w starej fabryce wyrobów pończoszniczych. Po kilku latach działalności piwowarzy zaczęli leżakować swoje piwo w różnych beczkach, w których wcześniej leżakowały przeróżne alkohole. W grudniu 2011 roku browar przeniósł się do Sundland, gdzie w starych, ogromnych, kolejowych warsztatach kontynuował warzenie swoich piw. W 2013 roku doszło do kolejnych przenosin, tym razem browarnicy wrócili pod miasto Drammen, do miejscowości Brakerøya. W starych, przemysłowych zabudowaniach zainstalowano nowoczesny sprzęt o dużo większych mocach produkcyjnych niż dotychczas oraz linię do butelkowania. W ostatni weekend maja od 2012 roku odbywa się Haand Beer Fest Festiwal, który został stworzony przez piwowarów HaandBryggeriet. HaandBryggeriet Haandbakk to Flanders Oud Bruin, przez 18 miesięcy leżakowany w dębowych beczkach po burgundzkim czerwonym winie. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane, refermentowane w butelce. Piwo to ma z reguły 6-letnią datę przydatności do spożycia. Warto zwrócić uwagę ile-letnie piwo pijemy, ponieważ z czasem piwo się zmienia. Dostępne w pół-litrowych, brązowych butelkach o pojemności 0,5l, zamkniętych czarnym kapslem z charakterystycznymi, odbitymi na nim palcami, co jest znakiem rozpoznawczym browaru Handbryggeriet. Polecana temperatura serwowania piwa zapisana na bocznej części etykiety to przedział 10-12°C www.haandbryggeriet.no / www.haandbryggeriet.com. Skład: woda, słody, chmiele, drożdże. Opis na bocznej części etykiety po norwesko oraz angielsku.
Dodał: stacher93 - 2016-01-03 15:32:29

Oceny

Użytkownicy 9 / ilość: 1
Goście 0 / ilość: 0
średnia 9/10 / ilość: 1

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny


Stacher93

2016-01-07 20:54:11
Barwa: Brązowa o czerwonawym odcieniu, wyraźnie zmętniona/nieprzejrzysta.

Piana: Praktycznie nieobecna, przy nalewaniu pokazały się tylko minimalne wysepki, które po kilku sekundach zniknęły całkowicie.

Aromat: Kwaśny i winny, bardzo intensywny. Wąchając to piwo czułem się jakbym w dłoni trzymał lampkę z dobrym, czerwonym winem. Jest sporo aromatów owocowych, głównie czerwone owoce z winogronem na czele. Czuć, iż piwo będzie mocno kwaśne. Aromat zdecydowanie zachęca do spróbowania piwa.

Smak: Wyrazisty i bardzo mocno kwaśny. Ponownie nasuwają się skojarzenia z czerwonym winem, ale też z octem winnym. Piwo ma aksamitną strukturę, jest gładkie i bardzo przyjemne. Alkohol śladowo-odczuwalny w smaku, wcale to nie przeszkadza tylko nadaje bardziej rozbudowanego profilu temu piwu. Czuć za to solidne rozgrzewanie w przełyku. Nie brakuje posmaków owocowych, głównie są to czerwone owoce z winogronem w roli głównej. Gdzieś w oddali po tym jak pierwsza faza kwaśności się kończy czuć beczkową taninę oraz delikatne słodowe, tło. Również przy samym końcu, chwilę przed przełknięciem da się wyłapać nieznaczną goryczką, która nieśmiało wychyla się zza długiej i wyrazistej kwaśności. Piwo jest pijalne, bardzo kwaśne i rozgrzewające. Po każdym łyku chcę się szybko sięgnąć po kolejny.

Nasycenie: Minimalne, po chwili zanika.

Komentarz: Znakomite piwo, nie przesadzę, gdy powiem, że tak kwaśnego piwa nie piłem nigdy wcześniej. Wyraziste, winne i rozgrzewające. Jest sporo posmaków i aromatów owocowych, beczkowych i winnych. Majstersztyk, kompletne i idealnie złożone. Z pewnością będę chciał dorwać coś innego z tego browaru, bo jak widać warto. Nie wiedziałem zbytnio czego się po nim spodziewać. Liczyłem, że będzie drewniane, winne i trochę kwaskowe. Zdecydowanie przebiło moje oczekiwania. Pierwsze moje norweskie piwo, które zapamiętam na długo. Jeżeli ktoś ma możliwość spróbowania tej znakomitości, to z czystym sercem polecam.
Oceny użytkownika:
9 ( smak: 9, zapach: 9, wygląd: 9 )
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010