Zostań patronem na
HaandBryggeriet HaandBic
HaandBryggeriet HaandBic
HaandBryggeriet HaandBic
% alk. 7.5
IBU 16
brak koduaddbarcode


Owocowy Lambic warzony przez browar Handbryggeriet z norweskiej miejscowości Brakerøya, nieopodal miasta Drammen. Browar ten istnieje od maja 2005 roku, jego założyciele to: Jens Maudal, Rune Eriksen, Arne Eide oraz Egil Hilde. Wszystkie piwa uwarzone w HaandBryggeriet to piwa górnej fermentacji, niepasteryzowane i niefiltrowane. Zakres gatunków jest bardzo szeroki, często do piw wędrują lokalne dodatki, takie jak rokitnik, jagody jałowca, czy czarne bażyny. Browar od początku działalności mieścił się w Drammen, w starej fabryce wyrobów pończoszniczych. Po kilku latach działalności piwowarzy zaczęli leżakować swoje piwo w różnych beczkach, w których wcześniej leżakowały przeróżne alkohole. W grudniu 2011 roku browar przeniósł się do Sundland, gdzie w starych, ogromnych, kolejowych warsztatach kontynuował warzenie swoich piw. W 2013 roku doszło do kolejnych przenosin, tym razem browarnicy wrócili pod miasto Drammen, do miejscowości Brakerøya. W starych, przemysłowych zabudowaniach zainstalowano nowoczesny sprzęt o dużo większych mocach produkcyjnych niż dotychczas oraz linię do butelkowania. W ostatni weekend maja od 2012 roku odbywa się Haand Beer Fest Festiwal, który został stworzony przez piwowarów HaandBryggeriet. HaandBic to kwaśne piwo w stylu Fruit Lambic, warzone z dodatkiem popularnych w Norwegi borówek i porzeczek. Piwo to wyróżnia fakt, iż zostało uwarzone na kilku odmianach drożdży, które na równi z owocami dają wyrazistą kwasowość. HaandBic leżakował 18 miesięcy w dębowych beczkach, co pozwoliło temu piwu dojrzeć i nabrać wyrazistego smaku. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane, refermentowane w butelce. Piwo to ma z reguły 4-letnią datę przydatności do spożycia. Warto zwrócić uwagę ile-letnie piwo pijemy, ponieważ z czasem piwo się zmienia. Dostępne w pół-litrowych, brązowych butelkach o pojemności 0,5l, zamkniętych czarnym kapslem z charakterystycznymi, odbitymi na nim palcami, co jest znakiem rozpoznawczym browaru Handbryggeriet. Składniki: woda, słody karmelowe, jęczmienne, pszeniczne; chmiele, drożdże, borówki, czerwone porzeczki.
Dodał: stacher93 - 2016-03-30 01:44:05

oceny Oceny

Użytkownicy 8 / ilość: 1
Goście 7 / ilość: 1
średnia 7,5/10 / ilość: 2

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
Stacher93
starstarstarstarstar

2016-03-30 01:40:43
Degustowane wraz z kumplami, przywiezione przez jednego z Nich. Warka/Batch numer 521. Drugie moje piwo z tego browaru i drugi kwasior. Bardzo chciałbym spróbować czegoś niekwaśnego z HaandBryggeriet. Pijąc to piwo dopiero z czasem doczytałem, iż użyto do jego warzenia borówek i czerwonych porzeczek. Kwaśność, która była bardzo wyrazista i solidna, wydawała się czysta i typowo drożdżowa. Piwo było bardzo wyraziste w smaku, oprócz wspomnianej bardzo zdecydowanej kwaśności, dało się wyczuć subtelny posmak drewniany, zapewne pochodzący od dębowych beczek, w który leżało to piwo. Bardzo udany, owocowy lambic. Warto próbować piwa z tego browaru, bo prezentują wysoki poziom.
oceny Oceny użytkownika:
8 ( smak: 8, zapach: 8, wygląd: 8 )
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010