Warzone w browarze Höss der Hirschbräu.
Początek tego gatunkui piwa sięga XIII wieku. Był to produkt luksusowy w średniowieczu i był eksportowany na obszarze od północnych Niemiec do Włoch.
Piwo trzeba było zachować, co osiągnięto dzięki wysokiej zawartości brzeczki. W XVII wieku piwo to osiągnęło sukces w Bawarii. Włosi mnisi, którzy założyli klasztor w Monachium, mogli spożywać tylko płynne potrawy podczas postu. Wymyślili genialne rozwiązanie: picie piwa Bock. Było ono bardzo kaloryczne i dlatego wzmacniało jak żywność. W rezultacie warzone je w dużych ilościach, które następnie. Najpierw jako Dunkles w zimie, a potem jako Helles wiosną. Od tamtego czasu tradycja ta nie uległa zmianie, z wyjątkiem tego, że piwo to może być warzone cały rok dzięki możliwościom technologicznym.
Doppel-Hirsch to szlachetne, ale tradycyjne piwo, mające co najmniej 75% ciemnego słodu. Urzeka podniebienie charakterystycznym słodowym smakiem. Pełny, łagodny i aksamitny smak, z lekką goryczką chmielu.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny